starting up our own green power production unit: 4 solar panels, March 2000
PV jenseits der Grüne Grenze 2
links
PV-systeem
basics
grafieken
graphs
huurwoningen
nieuws
index

 

SOLARENERGY

Grenzschlängeln 2

Powerplay* in de achtertuin van Winterswijk

*Kraftspielerei?

^^^
Wat hernieuwbare energie betreft lijkt - of is - alles in Duitsland "groot". Dit is slechts een van duizenden boerderijen waarvan dit nog relatief "kleine" schuurdak helemaal vol ligt met (in dit geval multikristallijne) PV-modules. Investeringen van enkele tienduizenden Euro's tot soms tonnen die vanwege het Erneuerbare Energien Gesetz met zekerheid zijn terug te verdienen. En daarom is Duitsland wereldkampioen, en in geen enkel opzicht vergelijkbaar of te vergelijken met, de blijvend povere "prestaties" van Nederland.

Buurtschap Venn NNO van Oeding en NNW van Südlohn, Nordrhein-Westfalen (BRD). Systeem van 125 modules (schatting: ruim 25 kWp).

Alle foto's op deze webpagina © 2012 Peter J. Segaar / www.polderpv.nl

Summary

The webmaster of Polder PV and his partner spent a weekend walking around Winterswijk (Gelderland, NL), and rented bikes to visit Germany's side of "die Grüne Grenze" ("the Green Border" between Netherlands and Germany). Some smaller PV-systems were encountered in the vicinity of Winterswijk. But as soon as the border was passed, the solar success in Germany was visible, and could not be ignored. By no one.


Introductie

De "Groene Grens" ("Grüne Grenze")** tussen Nederland en Duitsland, een van de stabielste grenzen in Europa, heeft de nodige aantrekkingskracht voor de webmaster van Polder PV. Want het is juist daar dat het onoverbrugbare verschil tussen "geflopt duurzaam beleid" (lees: Nederland, "ten westen van de Groene Grens"), en "verpletterend geslaagde, langjarig voortgezette duurzame ontwikkeling op het vlak van hernieuwbare energie" (lees: Duitsland, "oostelijk van de Groene Grens") zich zo verschrikkelijk duidelijk manifesteert.

Dat wil niet zeggen dat er "ten westen" van die virtuele lijn helemaal niets gebeurt, maar het is zo verpletterend weinig, dat het elke keer schril afsteekt tegenover het zichtbare bewijs wat "ten oosten" van de grens voor het opscheppen ligt. Steeds meer horen we berichten van mensen die - klaarblijkelijk vele jaren in totale onwetendheid verkerend over de duurzame energie revolutie bij de oosterburen - helemaal scheel terugkomen van een vakantie in dat land. En kond doen van kreten als "dat alle daken in Duitsland vol zonnepanelen liggen", en "waarom kan dat bij ons niet?" U heeft dat soort uitlatingen ongetwijfeld veelvuldig in krantenartikelen gelezen of wellicht op een verjaardagsfeestje gehoord. Dat ze niet waar zijn (er is nog steeds een reusachtig potentieel aan daken waar nog geen paneeltje op is te zien in Duitsland), doet daar verder niets aan af. Er ligt al onbeschrijfelijk veel PV op talloze daken in BRD. Dat is een feit waar niemand omheen kan.

Wie Polder PV al jaren leest, weet natuurlijk, dat die mensen "nogal achter lopen" bij de feiten, Duitsland is al vele jaren lang regerend wereldkampioen. Met ondertussen wellicht al 28 GWp aan zonnestroom vermogen, verdeeld over het hele land. En dat "wordt dus [eindelijk] gezien" door die ietwat naïeve Hollanders die met hun oliederivaten zuipende vierwielige automobielen door het Duitse landschap razen.

De webmaster van Polder PV doet dat reizen meestal vanuit de trein, waar je vanuit je luie stoel het Solare Weltwunder voor je ogen voorbij ziet trekken (natuurlijk vooral in Beieren, maar overal elders in Duitsland vallen de zonnepanelen daken sowieso ook op). Of hij reist langzaam, te voet of per fiets, zodat het allemaal eens wat nauwkeuriger bekeken kan worden.

Diverse uitgebreide, en gedocumenteerde fotoreportages over Duitse zonnestroom avonturen zijn reeds lang beschikbaar op Polder PV. Eind vorig jaar nog publiceerde ik het "Grenzschlängeln" gekronkel per fiets rond de Groene Grens van Zuid-Limburg (deels ook in een klein stukje België, de spectaculairste encounters waren uiteraard weer in de Bondsrepubliek). Voor een overzicht van alle fotoreportages, waaronder diverse in Duitsland, zie de aparte pagina.

Ditmaal togen we een lang weekend (10-12 augustus 2012) naar Winterswijk in de Gelderse Achterhoek. Als uitvalsbasis hadden we daar het fraaie NTKC kampeerterrein op het Masterveld. We zijn daar in zo'n anderhalf uur tijd heen gelopen vanuit NS Station Winterswijk. Op zaterdag hebben we (wederom terug gelopen naar het dorp) ligfietsen gehuurd bij de specialist ACE Ligfietsen, en hebben daarna een klein rondje (totaal zo'n 50 kilometer) via de Duitse kant van de Groene Grens gefietst. Zondag zijn we weer via een andere route terug gewandeld naar Winterswijk en met de trein weer huiswaarts gereisd.

Ook al kwamen we wel wat zonnestroom panelen tegen in en rond Winterswijk, veel was het niet. Echt veel PV kwamen we uiteraard tegen aan de Duitse kant van de grens, waar je lukraak door het landschap kunt fietsen, al dan niet via een van de vele bewegwijzerde fietsroutes. Je zult altijd binnen korte tijd wel "het nodige" aan PV kunnen tegenkomen. En als je een beetje uit je doppen kijkt, kom je vast wel grote projecten tegen zoals wij (zonder planning) tegen het lijf liepen.

Op deze pagina een samenvatting van het zonnestroom e.a. duurzame fraais rond Winterswijk en "jenseits der Grüne Grenze".

** Wikipedia benadrukt meer het "administratieve" deel van de term. Polder PV gebruikt de term "groene grens", of "Grüne Grenze" om het - meestal "groene", agrarische grensgebied tussen Nederland en Duitsland te bestempelen waar vrij gereisd mag worden, wat daardoor de landsgrens feitelijk "onzichtbaar" heeft gemaakt. Maar die desondanks bijna fysiek zichtbaar is (geworden) als de harde infrastructuur aan hernieuwbare energie installaties in het landschap wordt beschouwd. Want die installaties staan bijna allemaal, in enorme aantallen, en ook vaak van verpletterende omvang, aan de Duitse kant van die grens. Omdat de stroomrevolutie daar al zo'n twintig jaar bezig is. En we in Nederland nog steeds in een diepe Doornroosje slaap zijn gedompeld...


Achterhoek (Gelderland) - Nederland

Tussen Winterswijk en de camping (te voet)

Ook rond Winterswijk kwamen we met name tijdens onze wandelingen wel wat PV tegen. Ook ronduit opmerkelijke. Dit eenzame, vrij steil op zuid gerichte monokristallijne paneeltje midden in "de rimboe" van het verder erg lege Masterveld, is waarschijnlijk bedoeld ter ondersteuning van een klein gemaaltje achter het op de voorgrond zichtbare maisveld. Bovenop het paneel staat nota bene een kleine windgenerator. Hoe goed die combinatie functioneert, zeker met de hoge bomensingel op de achtergrond in gedachten, is onduidelijk (echt goede, onafhankelijk gedocumenteerde ervaringen zijn er nog niet met kleine windturbines).

Eenzaam huis aan de Kobstederweg NO. van Winterswijk. Naast een fraaie tuin ook vier zonnepaneeltjes. Byzonder: het systeem is iets noord van west georiënteerd. Aan de andere kant van het dak lag een thermische zonnecollector.


KLIK op plaatje voor uitvergroting

Van alle moderne gemakken voorzien, zelfs op een NTKC camping. Links een 95 Wp PV-module die voor zonnestroom "prik" zorg draagt om de accu op te laden. Handig als je geen stopcontact in de buurt hebt en toch "natuurlijk" wilt kamperen.

Bovendien is het module afkomstig van een bekende Nederlandse leverancier die zijn verkoopkantoor aan de andere kant van het land heeft (Noord Holland). Het grappige aan dit monokristallijne module is dat er een "eigen sticker" op zit (links). Maar ook de sticker van de oorspronkelijke producent zit er nog naast (rechts, onder de DC-bekabeling): GPPV (Jiangsu Green Power PV Co., Ltd., uit Jiangsu, China).

Terug naar Winterswijk (te voet)

Boerderij aan de Ratumse Weg oostelijk van het gehucht Henxel (gemeente Winterswijk). Voor NL begrippen een behoorlijk grote PV-installatie van 16 monokristallijne modules. De eigenaar had duidelijk meer interesse voor toepassing van zonne-energie: tussen twee daken door is rechts nog net een deel van een ook forse thermische zonne-energie installatie te zien, met 6 modern ogende collector platen. Vooralsnog bleef dit beeld vrij byzonder voor de korte tijd dat we rond Winterswijk verbleven.

Winterswijk

Enkele PV avontuurtjes in Winterswijk zelf:

Installatie van 16 merkwaardig "los", en ook zeer dicht op de pannen gemonteerde multikristallijne PV-modules, blijkbaar zonder rail systeem direct op dakhaken bevestigd (kleine luchtspleet!). Pannendak van openbare basisschool de Kolibrie in het oostelijke deel van Winterswijk.

Vooraanzicht.

Moderne installatie (op rails) van 12 grote, 60-cels multikristallijne PV-modules (schatting: plm. 3 kWp bij 250 Wp paneel). De buurman achter het pand had ook een klein PV-systeem plus zonnecollector. Winterswijk zuid-west.

Vlak bij de ligfietsen verhuurder kwamen we ook dit pand tegen (OndernemersCentrum Winterswijk), met een spandoek die de nieuwste zonnepanelen leverancier - numero 333 (exclusief 9 energiebedrijven en 4 elektronica/bouwmarkt groothandels) - in de lange lijst van Polder PV aankondigde: "Stroom Uit De Zon". Biedt China Sunergy modules aan (jawel, zelfde merk als mevrouw Minnesma voor haar WWZ actie heeft geselecteerd), naast Eging, met Solarmax omvormers (maar afbeeldingen van SMA en Mastervolt inverters op de producten pagina). Heeft het daarbij in een FAQ sectie over "zonnepalen" (een van de meest gemaakte linguïstische fouten over zonnestroom op tal van websites en nieuwsberichten). En claimt snoeihard "Breng uw energierekening terug naar € 0,00!". Wat natuurlijk absolute crap is, u blijft immers zelfs voor elektra vastrechten betalen (situatie PPV bij Liander en Greenchoice: momenteel EUR 267,55 voor uitsluitend elektriciteit), het heeft allemaal niets met de overige kosten voor gas en/of stadswarmte te maken (de grootste kostenpost überhaupt op welke "energienota" dan ook!). En de teruggavepost energiebelasting van - momenteel - EUR 379,16 (incl. BTW "per kalenderjaar", hier gaat een kleine wijziging in komen per 1 oktober vanwege de 2% verhoging van de BTW) kreeg u sowieso al terug, ook al zuipt u 9.999 kWh per jaar weg, en wekt u zelf helemaal niets aan elektriciteit op. Fraai staaltje "marketing" dus, wederom.

Tot slot: in het producten overzicht wordt, heel bizar, voor de genoemde 6 pakketten PV-installaties, gerekend met zes verschillende (!) specifieke opbrengsten (911-850-863-810-875-846 kWh/kWp.jaar, een spreiding van ruim 100 kWh/kWp [12% van het gemiddelde] tussen de extremen). Waarvan, nog veel gekker, het kleinste pakket (1,92 kWp, 8 modules), de hoogste specifieke opbrengst zou moeten genereren...

Höchste Zeit für Deutschland, dus...


Even weer fietsen door het buurland jenseits der Grüne Grenze

Zoals reeds gezegd, we hadden ligfietsen gehuurd. Mijn partner had een Flevobike (rechts), ik had een iets hoger exemplaar "Hopper" van de ook al Nederlandse producent Optima (niet meer in huidige portfolio, links op foto). Dit was voor ons beiden de eerste "ligfiets ervaring", en die is prima bevallen.

Al snel nadat we de NL-Duitse grens passeerden vanaf onze kampeerplek (overgang ZO. van Ratum, bij het Duitse buurtschap Icking), kwamen we WNW van Südlohn deze boerderij met een voldak systeem tegen (zie ook intro foto), aan de Ottenstapler Weg. En enkele forse windturbines die aan de Duitse zijde van de grens als "normaal landschapselement" moeten worden beschouwd. Aan de westzijde van die grens echter helaas als een "uniek verschijnsel" moeten worden gezien. Daarbij komen dan ook nog talloze biogas installaties in dit gebied (Duitsland), die het plaatje compleet maken: oostelijk van de Grüne Grenze geslaagd, langjarig volgehouden (desondanks regelmatig bijgesteld) beleid met knallhart resultaat. Ten westen ervan een grote grijze doffe hoop ellende, met slechts vreselijk veel moeite "hier en daar een klein projectje" bereikt. Waar we dan apentrots op moeten wezen.

Iets verderop, in het buurtschap Venn in de Vitiverter Mark meteen al een "kneiter" van een nieuwe Duitse PV-Anlage. U ziet hier midden in beeld een "gewone" grote schuur helemaal vol zonnepanelen. Er achter staat een gigantisch zuid-georiënteerd dak wat helemaal open is aan de noordzijde (maar door de "muur" aan de voorkant nog steeds volgens de wettelijke formuleringen als een "gebouw" wordt gezien, goed voor de hoogste Einspeise Vergütung). En links vooraan nog een kleinere schuur waar middels "Aufständerung" ook nog e.e.a. aan zonnepanelen op is "gegooid" (let wel: zelfs, met behulp van frames, modules aan de onderzijde van het pal noord gerichte dak, naar de hemelkoepel gericht...). Op deze lokatie zouden grofweg tussen de 2.000 en 2.500 zonnepanelen kunnen zijn aangebracht (het achterste dak heeft 27 in landscape liggende module rijen boven elkaar en is enorm hoog, zie detail foto!). Als dit moderne modules zou betreffen van, zeg, laag schattend, 180 Wp per stuk, hebben we het hier over een gigantische installatie van enkele honderden, mogelijk zelfs zo'n 350-450 kWp, op een paar (grote) boeren-daken op een lokatie. En of dat nog niet genoeg is: deze boerderij heeft, rechts naast het gebouw, haar eigen biogas Anlage staan (de bolvormige gas opvang installatie stond rechts, buiten het bereik van de foto).


KLIK op plaatje voor uitvergroting

Detail van een deel van de installatie op de grote schuur in Venn. Met slechts een klein deel van het gigantisch grote en hoge "achterdak", en een trotse mascotte op de voorgrond. U hoeft niet te raden welke dieren er in de grote schuur worden "gehouden". Let op de op hoge frames gemonteerde rij zonnepanelen op de kleine schuur links op de voorgrond: Ook op noord gerichte schuine daken weten de Duitsers goed te benutten. Een absurde voorwaarde "modules alleen parallel aan het dakvlak" zoals ex-VROM dat heeft gesteld in hun middeleeuwsche voorschriften in Nederland (zie deze web pagina) kennen ze niet in Duitsland. Als je een decentrale energie revolutie wilt, kun je dat soort hoogst fragenswürdige, alleen door kleingeestigheid ingegeven inperkingen absoluut niet gebruiken. Want die staan die revolutie alleen maar in de weg, en dat zou je als een bedreiging van het landsbelang "kunnen" (wat mij betreft: "moeten") zien...

Tweede detail van de enorme installatie in Venn: stukje van de oostrand van het enorm hoge "achterdak" met open achterzijde (zo te zien een roodgekleurd, metalen daksegment, speciaal hiervoor gebouwd), achter een uitlaat van de biogas installatie. Het schuine "achterdak" heeft een hoogte van 27 liggende module rijen. Als we die hoogte ongeveer 27 meter nemen (de meeste modules zijn zo'n meter breed), en we houden een hellingshoek aan van 45 graden, zou de bovenzijde van dat dak zo'n 23 meter hoger zijn dan de onderzijde ervan (sinus 45 graden * 27). Aangezien de onderste rand met zonnepanelen van de er voor gelegen grote schuur zeker op zo'n 3 meter hoogte boven het maaiveld moet liggen, zou de bovenzijde van het "achterdak" minstens zo'n 26 meter hoog moeten zijn. Dat moet een spectaculair uitzicht zijn geweest voor de noeste zonnepanelen leggers, toen deze reuzen installatie werd opgebouwd. Wie weet konden ze Winterswijk in Nederland zelfs zien liggen...

Even verderop kwamen we deze installatie tegen, op de daken van een grote biologische boerderij, Bioland-Hof Lesker KG. Deze van ruim 14.000 vierkante meter kassen en 85.000 m² agrarische grond voorziene boerderij ligt in het Ortschaft Wenningfeld westelijk van het industriegebied in het westen van Stadlohn, aan de Heideweg. Ook hier weer een opvallende combinatie van veel PV en een omvangrijke biogas installatie. Die laatste is eigendom van de buren, die een langjarig contract hebben gesloten met Lesker om warmte voor de kassen af te nemen die in grote Blockheizkraftwerk units wordt gegenereerd en de bedrijfsvoering van de kassen CO2 neutraal maakt. De enorme, 100.000 liter grote warmtebuffer is in eigendom van Lesker zelf. De rest van de benodigde warmte haalt hij uit een Hackschnitzelheizung die gevoed wordt met het houtafval van de vele heggen in de omgeving die jaarlijks moeten worden gesnoeid. Ook hiervoor heeft Lesker langjarige contracten afgesloten met de snoeibedrijven, om een zekere bedrijfsvoering mogelijk te maken, en zoveel mogelijk op "vollast" te kunnen draaien met de verwarming. Die deels wordt aangewend voor tomaten teelt, en, het nieuwste project: paprika's. Voor uitgebreide beschrijving van het innovatieve bedrijf, zie verder hier (Oekolandbau.de, 24 oktober 2011).

Zijaanzicht van het op de eerste foto zichtbare "losse dak" van de PV-installatie bij Lesker. Het betreft een nagelneue losse pijler constructie met V-vormige dragers, die wellicht mogelijk als "dak installatie" (met hoger tarief dan "vrije-veld installatie") is geclaimd. De vraag is of de regionale netbeheerder (die de vergoedingen moet uitbetalen), het BMU (wettelijke uitvoerder cq. bewaker van het EEG), dan wel een eventuele rechter dat ook zo zullen zien. Er is inmiddels al aardig wat jurisprudentie opgebouwd met allerlei creatieve trukendozen met gebouw-achtige constructies, om een zo hoog mogelijke Einspeise Vergütung te claimen. Sommige installaties zijn naar "standaard" installatie categorieën met lagere vergoeding terug verwezen. Anderen hadden geluk, en werden geaccepteerd. Het is een eeuwig kat en muis spel tussen de "categorieën definiërende overheid" en de "creatieve ondernemers [en particulieren]" die het maximum uit een incentive systeem proberen te slepen.

Ook op de licht hellende (oost/west) daken van een van de grote loodsen heeft Lesker zonnepanelen liggen. Onder een lage hellingshoek "aufgeständert" wordt gebruik gemaakt van de zon voor de productie van zonnestroom, samen met de grote installaties op de eerste foto. De totale projectgrootte is onbekend.

Twee WKK eenheden voor de productie van warmte (voor Lesker) en elektriciteit (voor de buurman, die de eigenaar van de WKK units is). Ook ondersteund door het Erneuerbare Energien Gesetz, als de enorme apparaten maar gevoed worden door nauwkeurig wettelijk voorgeschreven biogene input. In dit geval betreft dat maïs, gras, "groene rogge", en mest. Het zijn forse installaties, die je zelden in Nederland zult tegenkomen. In Duitsland zijn ze al lang ingeburgerd.

De WKK's zijn van www.2-g.de, de installatie is gedaan door PlanET Biogastechnik. Ze staan op naam van H&H Schulze Icking Biogas GbR, waarvan ik geen website heb kunnen vinden.

Ook - uiteraard - de residentiële sector is zeer goed vertegenwoordigd in Nordrhein-Westfalen. Dit huis in Wenningfeld heeft een fors veld aan - hoogstwaarschijnlijk - dunnelaag amorf Si zonnepanelen op de west zijde liggen, in portrait configuratie (en een zonnecollector met twee platen). Vanwege de oriëntatie, is ruim rekening gehouden met schaduwen van de hoge schoorsteen - hier achter (noordzijde, dus op de foto aan de voorkant, bovenste daksegment) liggen geen modules. NB: op de schuur lag ook nog een onbekende hoeveelheid zonnepanelen, rechts van het midden is daarvan net minimaal een exemplaar te zien.

Detail van de westzijde van hetzelfde huis. Mooie dunnelaag modules met zwarte frame rand, strak aangesloten, keurig installatie werk.

... maar de oostzijde was nog een stuk spectaculairder, met zo'n beetje het hele dak bedekt, met de iets rechthoekige modules ditmaal in landscape bevestigd. Totaal telde ik (38 + 66 =) 104 modules (alleen op de schuine dak helften). Als dit bijvoorbeeld Schott Solar ASI modules zou betreffen (een goede "kandidaat" voor deze verder onbekende PV-modules), zou de complete installatie zo'n 10,4 tot 11,1 kWp (gestabiliseerd vermogen) kunnen zijn. Oost/west installaties zijn in Duitsland al gangbaar, en ontlasten daarbij ook het net omdat de "productie piek rond het middaguur" wordt vermeden, die zo typisch is voor pal zuid georiënteerde systemen.

En om het verhaaltje rond deze installatie meteen af te maken...

... bleken de buren, met aan de oostzijde een dakhelft met twee licht afwijkende hellingshoeken, ook gevallen te zijn voor een ogenschijnlijk vergelijkbaar amorf Si systeem. Dit is herkenbaar aan de vaak paars/groene zweem die over dit type dunnelaag panelen ligt (rechts onderaan goed zichtbaar). De reflectie van het zonlicht in de wolkenranden geeft aan dat aan de linkerzijde van het dak de glasplaat van sommige modules niet perfect recht lijkt te zijn. Mogelijk heeft dat te maken met bevestigingshaken die met verschillende kracht zijn aangedraaid. Onbekend is of dat invloed heeft op de levensduur van dergelijke modules (ik heb nooit gehoord over problemen in dat opzicht, maar is wel iets om op te letten tijdens installatie).

"Klassiek" en vertrouwd beeld in Duitsland. Dakvullende systemen zijn daar doodnormaal, ook bij particulieren (die net als bedrijven zeker weten over welke periode ze hun installatie zullen terugverdienen, bij constant blijvende invoedings-vergoeding, twintig jaar lang, en voorspelbare kWh opbrengsten). Zoals dit uit de kluiten gewassen exemplaar in Stadlohn, 52 monokristallijne zonnepanelen, waarschijnlijk ruim 10 kilowattpiek op een burgerlijk dakje ... en mogelijk het bijgebouw links ook nog hierbij horend. Wel een irritant klein pijpje midden in het module veld wat voor wat productie probleempjes kan zorgen (beïnvloeding string resultaat bij schaduw op het naastgelegen zonnepaneel). Mogelijk een vergelijkbaar probleempje bij een pijpje hoger op het dak.

Wederom Stadlohn, met partner op Flevobike ligfiets op de voorgrond. Een impressionante PV-installatie op de achtergrond, en weinig dak meer over om te vullen met zonnepanelen. Dit dak heeft 81 stuks, mogelijk al over de 18 kilowattpiek komend (bij aanname 225 Wp per module). Ditmaal zwarte monokristallijne panelen met zwarte backfoil en ditto alu framerand. Sommige mensen vinden dit "mooi". Anderen maakt het niet uit of vinden het "niks". Geeft niet. Ieder zijn keus, en keus is er meer dan genoeg, net zoals ieder zijn eigen dakpan kan kiezen. Vrijheid, blijheid.

Na Stadlohn fietsten we in de richting van het stadje Vreden via het agrarische buitengebied van het buurtschap Hengeler. Tussen de veel te wijd verspreid voorkomende, enorme maisakkers door, kom je van alles aan PV-installaties bij toeval tegen. Zoals deze grote boerenstal van een veehouder, met op het oostelijke dakvlak "aufgeständerte" module rijen zoals je zo vaak ziet in Duitsland. Let op de enorme ventilatie kokers - typerend voor de bepaald niet diervriendelijke intensieve veeteelt die helaas overal om zich heen grijpt - tot in Duitsland aan toe. De "aufständerung" loopt te zien aan de foto over de nok heen door op de westelijke dakhelft. Dus al met al is ook dit weer een ferme agrarische PV-generator gezien de omvang van deze grote stal.


KLIK op plaatje voor uitvergroting

Al van grote afstand op dezelfde lokatie (Hengeler) knalde deze wederom enorme PV-installatie boven de meters hoog opgegroeide maïs uit. Op de linker stal liggen de modules "landscape" op het grote dak. De rechter stal had een installatie met "portrait" georiënteerde zonnepanelen, mogelijk dunnelaag modules (van afstand niet goed te zien). Natuurlijk moest Polder PV even ter plekke poolshoogte nemen...

Wederom zijn de dimensies van deze over twee joekels van stallen verdeelde installaties enorm, en bijna onbegrijpelijk voor Nederlanders. Het betreft hier waarschijnlijk een varkenshouderij gezien de stank en de halfronde "lijkenkisten" die zo karakteristiek zijn voor deze "industriële schaal intensieve veehouderij". De daken bovenop de uit grote rode bakstenen bestaande muren lenen zich echter uitstekend voor een hoogst interessante nevenbron van inkomsten (EEG Einspeise Vergütung voor op het net ingevoede zonnestroom) - al moest er eerst heftig worden geïnvesteerd, waarschijnlijk zoals gebruikelijk met geleend geld. De ligfiets "Hopper" op de voorgrond om een indruk te krijgen van de dimensies. Linksboven wordt klaarblijkelijk nog druk gebouwd met behulp van forse hijskranen. Mogelijk silo's voor de ongetwijfeld benodigde monumentale hoeveelheid veevoer. Ik wil niet weten hoeveel arme dieren hier binnen staan/liggen (de webmaster van Polder PV is al dik twintig jaar vegetariër). Het kan natuurlijk ook zo zijn dat hier nog een biogas installatie wordt gebouwd.


KLIK op plaatje voor uitvergroting

Impressie van een klein stukje van het kafkaësk aandoende module veld op de meest westelijk gelegen giga-stal. Let op de enorme uitlaten voor zwaar broeikasgas potentieel hebbende methaangassen uit vele varkens-derrières die klaarblijkelijk "gecompenseerd" moeten worden met het CO2 reductie potentieel van de Solar Anlage. NB: methaan heeft een vier maal zo zwaar broeikas gas potentieel dan het veelbesproken spul genaamd koolstofdioxyde...


KLIK op plaatje voor uitvergroting

Laatste detail van deze moloch onder de dakvullende PV-systemen. Goed tellend, kwam ik alleen voor dit ene dak op 1.292 monokristallijne zonnepanelen met elk 72 cellen, met ruime ventilatie spleet op een metalen felsendak gemonteerd op vertikale liggers. Bij aanname 190 Wp per stuk, zou het nominale PV-vermogen op dit dak op 245 kWp kunnen komen (met een potentieel van zeker 220-230 MWh zonnestroom productie per jaar). Het tweede dak kon ik niet goed van dichtbij bekijken. Aannemend dat de observatie "dunnelaag" correct was, dat First Solar het meest gebruikte dunnelaag module type is op dit soort daken (CdTe), conservatief uitgaand van een type met 72,5 Wp (ouder exemplaar), en grof geschat ruim 1.240 modules (niet goed "telbaar" op foto's), zou die tweede stal dus nog eens 90 kWp er aan hebben kunnen toegevoegd. Wat de totale installatiegrootte op zo'n 335 kWp heeft kunnen brengen op deze lokatie. Veel meer als de tweede stal toch kristallijne zonnepanelen op het dak blijkt te hebben.

Het zou me trouwens niets verbazen als de motorzaag er nog aan te pas zal gaan komen. Want die boomschaduwen op de westrand van deze installatie kunnen natuurlijk niet. Die beïnvloeden de te verwachte productie waarschijnlijk in te grote mate vanwege de seriekoppeling nodig bij dit soort enorme dakinstallaties. Dus ik denk dat (een deel van) die bomen er aan gaan geloven...


KLIK op plaatje voor uitvergroting

In de buurt van Vreden komend een mooi tafereeltje "op afstand", links een woonhuis met een dakvullend systeem met 48 kristallijne modules met luchtspleten tussen de "kolommen", en op een schuurtje ervoor nog eens 18 stuks. Rechts een enorme nieuwe schuur, vaak speciaal voor dat doel als "PV-Dach" gebouwd (waar onder dan bijvoorbeeld hooibalen te drogen worden gelegd en landbouwmachines kunnen worden geparkeerd), met twee velden met in totaal 360 zonnepanelen.

Laatste foto met een "residentieel PV-systeem" in Vreden (BRD-NRW), waarvan de opdracht van de kersverse eigenaar aan de zonnepanelen Solarteur mogelijk was: "VOLGOOIEN, alstublieft". Hetgeen de leverancier dan ook prompt deed. 51 stuks maar liefst (vermoedelijk multi's), en ook nog ruimte voor de in Duitsland vaak geziene satellietschotel. Wel had er iets zorgvuldiger "uitgelijnd" kunnen worden, het dak blijkt lichte golvingen te vertonen, en blijkbaar is dat niet mooi gecompenseerd, met name midden op het dak. Dat had beter gekund. Maar ja, mogelijk kwam de volgende "degressie datum" er wel aan, en wilde de eigenaar maar wat graag voor die - beruchte - datum het systeem opgeleverd krijgen van de in installatiewerk om komende Solarteur...

Deze installatie is waarschijnlijk goed voor dik 10 kWp. Waar de meeste Nederlanders alleen maar van kunnen blijven dromen. Niet alleen omdat de daken in ons land gemiddeld genomen een stuk kleiner zijn. Maar vooral ook omdat we waardeloze regelgeving hebben die actieve participatie van burgers in de energie revolutie op stroomgebied op voorhand de pas afsnijdt, ze marginaliseert, en ze met bureaucratische verschrikkingen blijft confronteren.

De laatste foto van "een paar uurtjes aan de Duitse kant van de Grüne Grenze fietsen", voordat we Nederland weer in sjeesden op naar de ligfiets verhuurder (grensovergang bij het Zwillbrocker Venn). Wederom boven de omnipresente (lelijke) maisakkers uitstekend dit "tafereeltje" bij Vreden. Een verzameling gebouwen nokkienokkie vol met PV-modules. Bij het linker gebouw is, zoals zo vaak in Duitsland, "tot over de nok heen" gebouwd met een extra rij op een frame op de richting noorden hellende dakhelft (hier zou een VROM ambtenaar of een welstandscommissie guillotine bediende acuut nachtmerries van krijgen, in Duitsland is dat normaler Sache). Zo te zien zijn de meeste modules van een kristallijn type (blauwe exemplaren). Een dak met witte dakrand heeft waarschijnlijk paarsig gekleurde amorf Si panelen. En helemaal rechts op het woonhuis nog eens 8 thermische collector platen. Geteld van foto's grofweg zo'n 325 kristallijne zonnepanelen, en minstens 70 amorf Si modules. Totale potentie, zeer grof geschat: zo'n 65 kWp, mogelijk nog een stuk meer. Solar Fieber Deutscher Art!

Dit is vast niet de laatste maal dat de webmaster van Polder PV zich op de heilige grond van Solarstrom Weltmeister Deutschland heeft gewaagd. Dus dit verhaal wordt vast nog wel eens vervolgd, op een andere lokatie. Genoeg te zien daar, elke keer weer...


Commentaren op deze foto pagina

Erasmo (GoT, 21 aug. 2012): "Ik zie nu net dat een niet nader te noemen Leidenaar vorige week mijn mooie woonplaats heeft doorkruist met de ligfiets . Jammer dat ik het niet eerder wist anders had ik hem de mooiste PV'tjes van Winterswijk kunnen laten zien . "

renoman (GoT, 14 aug. 2012): "... ik kan er ook weer tegen met mijn 1200 Wp ."

Speksteenkachel (GoT, 13 aug. 2012): "Ziet er weer top uit bij jou zoals gewoonlijk ."

jantje.vlaam (GoT, 13 aug. 2012, n.a.v. mijn opmerking "... ik kan d'r weer ff tegen aan" ...): "Ik ook, dat zijn aardige installaties die je daar gefotografeerd hebt."


Gebruikt kaartmateriaal

Kaart voor vakantie en vrije tijd (nr. 13): Achterhoek (oude druk uit eind negentiger jaren, nog prima bruikbaar). 1:50.000. Streek-VVV Achterhoek / Falkplan-Suurland.

Topografische kaart Nederland blad 41 Oost Aalten (militaire versie, 1988, nog steeds prima bruikbaar, ook voor het Duitse grensgebied). 1:50.000. Topografische Dienst (Nederland), Emmen.

Radtourenkarte ADFC nr. 10: Münsterland - Niederrhein. 7e Auflage 2007. 1:150.000. Prima kaart voor bewegwijzerde fietsroutes (Duitsland en Nederland). Allgemeiner Deutscher Fahrrad-Club e.V. / BVA Bielefelder Verlag, Bielefeld.

Internet:

Google Maps

Bing Maps


Webpagina opgemaakt 13 augustus 2012, gepubliceerd 13 augustus 2012. Enkele kleine tekstuele correcties 14 aug. 2012.

 


© 2012 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)