starting up our own green power production unit: 4 solar panels, March 2000
Belgische nieuwkomers
links
PV-systeem
meten=weten
grafieken
graphs
huurwoningen
nieuws
index

 

SOLARENERGY

PV-newbees België/Belgique

(voor Nederland, zie de meest recente Newbee pagina!)

Inmiddels (oktober 2007) druppelt er wel eens een e-mail uit België binnen in de mailbox van Polder PV. Het land kan zich immers, i.t.t. Nederland, beroepen op een zeer gunstige terugleververgoeding (middels op eenvoudige wijze te verzilveren Groencertificaten) gecombineerd met een salderende Ferrarismeter, en belastingmaatregelen om de PV-markt daar op een verantwoorde doch structurele wijze te stimuleren. Ook al is de totale hoeveelheid uit te keren ondersteuning inmiddels voor 2007 stopgezet voor nieuwe aanmeldingen (wat betekent dat de regeling een doorslaand succes is en de eerste doelstelling, een nieuwe markt op poten zetten, is volbracht), het zou mij hogelijk verbazen als deze niet gecontinueerd zal worden. In ieder geval is België bezig aan een forse inhaalrace op het vlak van de zonnestroom marktontwikkeling (lees: keihard geplaatst, netgekoppeld, en werkend PV vermogen), en worden daar leuke PV-daken door particulieren (en bedrijven) aangelegd. En dan blijft het natuurlijk niet bij de voor Nederland zo karakteristieke "beginners-setjes" van 4-6 PV-modules...

In navolging van de succesvolle Newbee pagina voor nieuwe Nederlandse Solar Warriors met zonnepanelen, ruimt Polder PV voor onze zuiderburen ruimte in, onder dezelfde voorwaarden:

  • wie? (evt. schuilnaam)
  • website?
  • waar?
  • PV-systeem: type paneel, aantal modules, totale nominale Wattpiek vermogen, weblink naar datasheet, omvormer, wijze van meten opbrengst
  • byzonderheden: waarom heeft u deze stap gezet, heeft u problemen ondervonden, creatieve oplossingen, anderen (buren) aangestoken met de zonnestroom"koorts", etc.
  • gaarne een scherpe foto (of foto's) van het systeem, bij voorkeur een jpg van minder dan 100 kB, of een grote foto/foto's die ik zelf kan verkleinen
  • Polder PV behoudt zich het recht voor om evt. tekst in te korten of taalkundig te stroomlijnen (zonder essentie van het stuk aan te tasten)

U kunt natuurlijk ook de "Mijn installatie" pagina van het Zonstraal forum op de gelijknamige Belgische site van (o.a.) Stef zonstraal bezoeken: hier staan reeds de nodige installaties aangemeld. Ook op Sonnenertrag zijn de Belgen (Vlamingen) zeer actief, nadat ik die aanvankelijk Duitstalige database ook voor Nederlandstalige aanmelders heb kunnen laten openstellen. Het zal u niet verbazen dat de Vlamingen inmiddels de paar NL aanmelders hebben platgelopen daar...

Hartelijk dank voor uw inzending, mail naar info@polderpv.nl.

Nieuwe, dappere, klein- of gro(o)t(er)-schalige, duurzame decentrale opwekkers in België
(NB: ook Frans- en Duitstaligen welkom!):

Lieven Lefebvre 5.280 Wp
Christophe D. 3.010 Wp
Stefaan 1.620 + 1.680 + 2.000 = 5.300 Wp UPDATE!
Rik Hoorelbeeke 4.000 Wp

voorlopig subtotaal hier opgenomen Belgische NEWBEES: 17.590 Wp
dat is toch maar weer goed voor gemiddeld 14.952 kWh per jaar duurzaam opgewekte elektriciteit en vermeden netverliezen
(bij voor België geschatte 850 kWh/kWp gemiddelde jaarlijkse opwekking, zelfde genomen als veel te lage schatting ECN voor Nederland, 2007)

Andere opvallende Belgische newbees zie onderaan


17 juni 2008 Lieven Lefebvre: dikke "hollandsche" PV-installatie

Van Lieven Lefebvre uit Wielsbeke (West-Vlaanderen, NO. van Kortrijk) kreeg ik een korte reactie n.a.v. zijn - voor Nederlandse begrippen übersized, voor Vlaanderen echter volstrekt haalbare - nieuwe PV-installatie.

Deze bestaat uit 24 stuks (uit Doesburg, NL afkomstige!!!) 220 Wp Ubbink zonnestroompanelen, dus een totaal nominaal opgesteld vermogen van 5.280 Wp, en een Conergy WR5900E omvormer. De omvormer wordt uitgelezen met een datalogger "Easycard". Een SOLARLOG om bijv. de data volautomatisch naar de (Duitse) Sonnenertrag site te kunnen uploaden is in bestelling (zie ook Rik van Hoorelbeeke's Solarlog overzicht voor België).

Motivatie voor de aanschaf is belangstelling voor groene energie en, uiteraard, het feit dat aanschaf van zo'n PV-installatie, zeker in Vlaanderen, fiscaal voordelig uitpakt. Een nadeel, vaker gesignaleerd bij de zuiderburen, is dat de wachttijd voor de bouwvergunning lang is. Enkele collega’s op het werk van Lieven zijn reeds aan het informeren nadat hij hen heeft gemotiveerd om vergelijkbare duurzame stappen in/op eigen huis te zetten. Thumbs up, beste Lieven!

Aan een website wordt nog gewerkt.

Foto (let op de hoogspanningsleiding - zou Lieven direct invoeden?):


^^^
Nog genoeg ruimte voor nog een dikke 5 kWp, beste LL! Even doorsparen en de
vermeden elektra kosten ook op de spaarrekening zetten. Eitje...

Datasheet Ubbink 220 Wp module??? Merkwaardig. Op de Belgische Ecostream site niets te vinden, hoogste genoemde nominale vermogen voor de aangeboden Ubbink modules is 190 Wp, op de Duitse Ecostream datasheet download pagina idem. Ook op de site van systeemhuis Centrosolar, waar Ubbink tegenwoordig onder valt, is via de Ubbink module pagina geen datasheet van 220 Wp modules (back contact cellen?) te vinden, wel een filmpje (9,9 MB) van de moduleproductie in Doesburg...

Van de trotse eigenaar kreeg ik later het datasheet. Het lijkt erop dat het een zogenaamd "OEM" module is, gemaakt in opdracht van ZEN Renewables (www.zenrenewables.com) door Ubbink. Het gaat om een module met 60 multikristallijne cellen van Solland Solar, die Zen trouwens typeert als "kwaliteit van Duitse makelij" en "cellen van Solland fabriek te Aken"... Datasheet van dit als "Zen Atrium 220P" gemarkeerde module is vooralsnog niet op het web te vinden. Wel is op de TÜV Rheinland site het ook op de datasheet weergegeven IEC certificaat te vinden, en wel voor de range 200-240 Wp modules van Ubbink. U vindt het certificaat onder deze link.

Ook de Conergy 5900E inverter is niet (meer) op de website van deze Duitse systeem aanbieder te vinden.

Overigens, dé sites voor zonnestroom fanaten in Vlaanderen zijn natuurlijk die van "Stef Zonstraal", en van Rik Hoorelbeeke, die beide zeer actief zijn op het vlak van zonnestroom (snel groeiend bij de zuiderburen), een eigen forum hebben, en bijvoorbeeld ook stukken voor de Sonnenertrag site in het Nederlands vertalen (Rik).


23 april 2008 Christophe D. (Wetteren, O. van Gent)

"Hallo,

Eerst en vooral proficiat met je site! Bevat een schat aan informatie.

Na jaren dromen is het er eindelijk van gekomen. Mijn eigen PV installatie. Sinds 1 november [2007] in werking, een 3.000 WattPiek [PPV: nauwkeuriger: 3,01 kWp] installatie. 14 Aleo 215 Watt panelen. Nog voor ik mijn panelen had nam ik regelmatig een kijkje naar de site van Ton [PPV: Ton Peters, uiteraard...]. Dit is echt een unieke monitoring site, eentje waar ik alleen kan van dromen. Met de site van Ton in m'n achterhoofd ben ik ook op zoek gegaan om mijn gegevens on-line te plaatsen. Ik werk met een Sunny Beam en deze is gekoppeld op een PC waar Sunny Report op draait. We zijn ondertussen de donkerste weken voorbij en hopen op een zonnig 2008.

Je kan mijn grafieken bekijken op:

http://users.telenet.be/fotogallery/pv

Groeten,

Christophe"


© Christophe D.

PPV: Leuk. Aleo's zijn mooie, degelijke kristallijne modules uit Duitsland. De omvormer is een Sunnyboy 2500 van SMA (NB: dat is een ietwat krappe 83% van het nominale PV-vermogen, het is wel zo dat SMA's fors belast nog steeds een hoog rendement geven). Christophe wil, zoals uit zijn site met automatische grafiekgenerator blijkt, nog eens 1,75 kWp er bij plaatsen. GO, Christophe, GO!

Datasheet Aleo 215 Wp (Uit de S 18 serie, NB: module niet meer op Aleo Solar website!). Grote multi-kristallijne cellen, 60 stuks, 6 inch, 156x156 mm)
De Sunny Boy omvormer familie (SMA is veruit de marktleider in Duitsland)


3 december 2007 Stefaan (ook wel: Stef Zonstraal) uit Lichtervelde, West-Vlaanderen, met duurzaam verleden. Met update 22 februari 2010.

"Peter en andere zonne amateurs. Mag ik eerst beginnen met dat ik normaal geen schrijver ben.

Tja hoe komt het dat ne mens daar aan begint, alternatieve energie. Ik denk dat dat vooral uit mijn jeugd komt. Ik heb veel gezien toen ik een jaar of 12 was (bijna 30 jaar geleden), was mijn vader en nonkel al bezig met zelf volledig een windmolen te maken (zie foto's) en als kleine gast moest ik dat ook al weer proberen na te maken. Nog Noorderburen op bezoek gehad om die te bezichtigen. Na de windmolen was het een zonneboiler (zie derde foto).

<<<^^^
Oude doosch foto's uit de "duurzame jeugd" van Stefaan. Van zelfbouw kleine windturbine via een fors grotere windmolen tot een zonnecollector in de vorm van een zonnescherm boven het raam...

© Alle foto's in dit artikel uiteraard van Stefaan Zonstraal...

Dit ben ik in mijn jonge jaren (is dat lang geleden zeg).

Vandaar dat ik verleden jaar niet twijfelde om zelf een zonneboiler (200 liter) met twee vlakke plaat zonnepanelen te installeren. De installatie werkt heel goed en ben ik uiterst tevreden mee. Indien de maximale temperatuur wordt bereikt schakelt die over op mijn oude boiler en begint die te verwarmen. In de winter vult mijn zonneboiler mijn oude boiler en daar wordt deze naverwarmd.

Dit jaar dan PV panelen van het merk Sharp, 9 stuks NU-180E1 modules van 180 Wp, in totaal 1.620 Wp op het dak en een omvormer van Fronius 15IG. Alles kan online bekeken worden.


^^^
En dit is "het nieuwe duurzame spul" van Stefaan. Vóór de nieuwe zonnige zaken, zie verder...

Waarom 1.620 Wp? Alles is uitgerekend volgens de premies die er aan gingen (vb: € 3.600 premie met een maximum van 40% van de faktuur). Nu allemaal te veel om hier uit te leggen. Ieder vogeltje zingt zoals die gebekt is, zeggen ze bij ons. Dit alles is te bekijken op de (uitgebreide) monitoring site.

Moge de zon veel schijnen en veel warm water en elektriek produceren. Groeten vanwege een collega amateur zonne-energie uit België. Doe zo verder."

Groeten Stefaan


Nagekomen!

En wie dacht dat Stefaan toen "klaar was", heeft verkeerd gegokt. Zonnestroom is nu eenmaal chronisch verslavend, zeker in het zeer lucratieve, met een dijk van incentives voorziene Vlaanderen. Vandaar een forse update (ontvangen 21 feb. 2010). Tekst licht aangepast door de webmaster van Polder PV, want Stefaan is een rasechte Vlaming (soms voor Nederlanders iets te afwijkende termen/begrippen gebruikend die niet iedereen zal begrijpen):

"Anno 2008
Doordat we heel tevreden waren met de eerste zonnepanelen op het dak hebben we in 2008 nog eens een 1.680 Wp bijgeplaatst op mijn tweede garage. De paneelkes zijn van het type Trina. En natuurlijk nog een Fronius IG15 erbij als omvormer.


^^^
Multikristallijn klasse Trina Solar spul uit China (8 x 210 = 1.680 Wp)

Anno 2009
Daar ik eigenlijk overtuigd was dat ik nu wel genoeg zonnepanelen had liggen had ik iets anders in petto. Zonne-energie opslaan in accu's, een autonoom systeem dus. Van het één kwam het ander, en om een lang verhaal kort te maken heb ik een PV module van 180 Wp [Sharp] en een zonnetracker gekocht, een degelijke accu en een zuivere sinus omvormer (max. 1.500 W). Waardoor ik nu in staat ben bij stroomuitval zeker een tijdje zeg maar de meest belangrijkste verbruikers te laten werken in huis. Wat niet veel voorkomt - gelukkig maar. Voor de rest werkt mijn zonneboiler systeem er volledig op.


^^^
Dubbelassige tracker met 1 180 Wp Sharp module. Stefaan verzekerde me dat het
apparaat "stevig is gefundeerd" (ook in België kan het fors stormen...).

Anno 2010
Tja, die zonnemicrobe geraakt er blijkbaar niet uit, en we hebben er nog eens 2.000 Wp bijgeplaatst [10 x 200 Wp multikristallijne Suntech modules]. Op onderstaande foto mijn 3 omvormers: de IG 20 en tweemaal de IG 15 van Fronius.


^^^
Links tweemaal en rechts nog een mooie Fronius bak uit Wels Thalheim in Oostenrijk...

Het laatste systeem ligt op de voorkant van ons huisje.Waardoor ik nu eigenlijk de zon vang vanaf vroeg in de morgen vroeg tot laat in de avond. In totaal hebben we nu 5.300 Wp op ons dak liggen. Dit zou ons toch zo'n 4.500 kWh op jaarbasis moeten kunnen opleveren.


^^^
Stefan Zonstraal full-speed met de zon. Links vlak boven de schutting de dubbele zonnecollector plaat
voor
het benodigde warme water. Zo te zien kan er rechts nog wel wat aan van die mooie zonnepaneelkes
bij, beste Stefaan. En die vertikale gevel kan best ook nog wel wat blauw moois op volgens mij...

Inmiddels hebben we zelfs een warmtepomp aangekocht die één dezer dagen geïnstalleerd wordt. Op deze wijze gaan we de o zo groene elektriciteit die we te veel maken uiterst zuinig verbruiken met onze lucht-lucht warmtepomp. Die dan weer gaat zorgen dat de stookolie van de CV ketel wat minder snel door de schoorsteen gaat vliegen.

Logging van dit alles
Daar we het belangrijk vinden om alles bij te houden ieder dag, en we toch wat modern willen zijn en mee gaan met onze tijd (op bepaalde vlakken) heb ik alles aangesloten op een plc ("programmable logic controller"). Met alles bedoel ik de zonneboiler, de zonne-tracker, de accu, alle zonnepanelen, de CV en nog veel meer. Waardoor ik in één oogopslag kan zien wat er gaande is bij mij thuis, en welke zonnepanelen het beste presteren. Zie de visualisatie op de laptop op onderstaande foto.


^^^
Klein Medion laptoppie met scherm met alle logdata van het duurzame moois in huize Zonstraal.
Stefaan is nu al op de toekomst voorbereid. Dat is zeker...

Mag ik u allen veel zon toewensen,

met vriendelijke groeten stef zonstraal"

Nou beste Stef: de webmaster van Polder PV is sprakeloos van dit zonnegeweld. Complimenten en hartelijk dank voor de geweldige aanvulling!

http://www.sharp.de/pdat/SolarNUSerie_E0607.pdf (Sharp datasheet NU-serie 170-185 Wp)
http://www.sonnenertrag.eu/detail.php?pk=1850 (opbrengstgegevens van Stefaan's installatie)
http://www.zonstraal.net (veel praktijkgegevens van Stefaan's systeem)


10 oktober 2007 Onze eerste Belgische PV-Newbee meldt zich bij Polder PV

Ik laat hierbij Rik Hoorelbeeke uit Bellegem (Z. van Kortrijk) aan het woord:

"Hallo,

Door het lange wachten op mijn goedkeuring heb ik de tijd genomen om het internet te verkennen op zoek naar alles wat met PV-installaties te maken heeft. Zo ben ik ook bij onze noorderburen terecht gekomen en heb jouw uitgebreide en degelijke site ontdekt. Deze bevat zeer waardevolle gegevens. Ik zou zeggen: doe zo voort.

De Belgische overheid heeft beseft dat zonder overheidstussenkomst er geen installaties zouden bijkomen. Dit jaar staat de teller op 1.600 nieuwe installaties denk ik. In het kort de tegemoetkomingen in België:

Als ik puur de subsidies aftrek van de kostprijs kom ik op een € 4,6/Wp (zonder subsidie € 6/Wp), waarbij het belastingsvoordeel van een hypothecaire lening niet is meegerekend. Daarbij wordt er per geproduceerde 1000 kWh € 450 uitgekeerd. Dit laatste is gegarandeerd voor 20 jaar. Ook draait de teller terug. Bij dit terugdraaien moet je wel zien dat je niet onder 0 gaat, want alles onder de 0 wordt niet terugbetaald door de elektriciteitsmaatschappij*.

Eind maart hebben we beslist om een PV-installatie op ons dak te installeren. De grootte van de installatie werd bepaald op 4 kWp. In België bestaan er subsidies voor PV-installaties. Echter om in aanmerking te komen voor de Vlaamse subsidie moest die eerst aangevraagd worden en enkel na de goedkeuring van het dossier mocht dan begonnen worden met de installatie. Door de grote toeloop van aanvragen hebben we pas eind augustus onze goedkeuring in de bus gekregen.

© Rik Hoorelbeeke (origineel iets verkleind)

Onze panelen werden dan op 10 september geïnstalleerd. Het zijn 2 strings van 10 PhotoVoltech Mithras 200 Wp modules. Totaal 4.000 Wp. De omvormer is een Solarmax 4200C. De panelen werden gemonteerd op een hellend dak van 45°. De richting is 162° (= Z min 18°). De monitoring gebeurt met Solarlog 100e. Een toestel wat ik in Duitsland aangekocht heb en wat de mogelijkheid biedt om alles op een website te publiceren. Die website kun je via de onderaan weergegeven link bekijken.

Zonnige groeten, Rik"

^^^
(Polder PV:) Logscherm van de PV-installatie van de familie Hoorelbeeke te Bellegem. Informatieve data waarmee de duurzame elektra productie van dit particuliere PV-systeem toegankelijk wordt gemaakt voor een willekeurige wereldburger met internet aansluiting op deze aardkloot. Globalisering zoals dat zou moeten: bottom-up.
Power to the People!

*Commentaar Polder PV: Dit is nog steeds een van de structurele manco's van de meeste "regelgevingen" rond zonnestroom (dan wel decentraal opgewekte windstroom), exclusief de extreem voortvarende feed-in systemen zoals Duitsland en Spanje ze kennen, waar je als burger of MKB veel meer via een separate "productie"meter aan het net mag (terug-)leveren dan in het huis (of desnoods fabriek met zonnepanelen op het dak) aan elektra verbruikt wordt. Zonder dat je daarvoor wordt "bestraft". Lees: de netbeheerder je meeropwek straffeloos mag inpikken van de energiebureaucraten, een "principe" wat in sommige kringen ook wel bekend staat onder het motto: door de nul, en je bent de lul [dank, F.W.!!!]). De meeste regeringen lijken nog steeds erg huiverig voor structurele decentrale opwekking, waarbij het bijvoorbeeld volstrekt normaal wordt bevonden dat huizen kunnen functioneren als EnergiePlus lokaties i.p.v. als de gebruikelijke, volstrekt achterhaalde energiezuipers: woningen waarin meer duurzame energie wordt geproduceerd dan er in wordt verbruikt. Wellicht dat in België de absolute (en extreem ongezonde) marktdominantie van moloch Electrabel hieraan debet is.

Beste Rik, hartelijk dank voor je enthousiaste e-mails en je initiatief. Mogen er nog vele Belgen volgen met hun bijdrage op deze Newbee-pagina op Polder PV!

http://users.telenet.be/riho/PV/
http://www.photovoltech.be/html/UK/editor/documents/datasheetMITHRAS54156x15615-03-07.pdf (preliminary datasheet van de Mithras modules, zie ook opmerking onder bericht 9 oktober 2007)


Meer Belgen

DatraxZ met ge-wel-dig mooi eigen zonnestroompark (locatie onbekend). Van 72 kWp. Met 314 stuks 230 Wp JC Solar modules en Dikke SMA omvormers... Op GoT. Mooie foto's!!!

 


© 2007-2010 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)