starting up our own green power production unit: 4 solar panels, March 2000
PV op zijn Fries
links
PV-systeem
meten=weten
grafieken
graphs
huurwoningen
nieuws
index

 

SOLARENERGY

Fryslân boppe!
PV in het "hoge noorden"


Introductie
Een "ietwat ander geluid"...
Systeem foto's


Introductie

Tijdens een driedaagse fietstocht op de Biohummer® met mijn partner op haar EcoSUVfie®, en een Canadese gaste, van Leiden naar Steenwijk (via het veer Enkhuizen-Stavoren), kwamen we eind mei 2007 in het prachtige zuid-Friese land een paar flinke PV-systemen tegen die qua grootte nogal opvallen in vergelijking met de veelvuldig voorkomende kleine systeempjes van 4-6 PV-modules elders in Nederland. De Friezen hebben altijd al hun eigen insteek gehad in autonomie, duurzaamheid e.d., het is niet voor niets dat de voormalige voorzitter van de Zonnestroom Producenten Vereniging in het Friese land domicilie heeft. En uiteraard is een van de meest actieve organisaties op het vlak van zonnestroom, de Werkgroep Zonne-energie Fryslân, in deze eigengereide provincie opgericht en werkzaam. Een mooi bijkomend voordeel daar zijn de alomtegenwoordige gigantische boerderijen en bovenmatig grote herenhuizen met een heleboel dakruimte die vragen om bedekking met veel energetisch "blauw"...

De "belangen" zijn aanzienlijk in Friesland, want daar troffen we enkele forse systemen aan waarvan op deze pagina een paar mooie bijdragen. Mocht u zelf ook een "bovengemiddeld" systeem hebben in deze provincie, stuur dan een e-mail naar de (Zuid-Hollandse) polderboy, met uw fotografische bijdrage, dan zetten we hem erbij (met evt. wat extra info, bijv., moduletype, totaal opgesteld vermogen, omvormers e.d.).

En nu maar hopen dat de verzamelde PV-powerboys en girls uit Friesland een flinke vuist gaan maken voor het geval dat ze onverhoopt boven de beruchte "3.000 kWh netinvoeding/jaar" grens uit gaan komen, want wat mij betreft mag er dan een flinke politieke rel gaan komen als mocht blijken dat de pechvogels naar hun volledige netinvoeding kunnen fluiten...


Een "ietwat ander geluid"...

Er zijn ook mensen die wat genuanceerder denken over al die blauwe daken in het Friese land. Zie bericht op de PV-nieuwspagina...


Systeem foto's

KLIK op de kleine plaatjes voor een uitvergroting van de foto. Gedetailleerde full-size foto's zijn verkrijgbaar, op aanvraag.

<<<
Klein beginnen: een "hollands" PV-systeempje op een prachtige, van een ûleboerd (uilenboord) voorziene Friese boerderij in het oostelijk van Heerenveen gelegen Oranjewoud.
Nog steeds aan de "kleine" kant, maar dat begint er al wat op te lijken.
Minnertsga, N. van Franeker. 4 maal Shell Solar RSM105 (104 Wp) met OK4E uit 2002 (begin juni 2007 nog steeds niet gereviseerd Sunpower® systeem...) en 3 maal Sharp 167 Wp met Steca500 (SolarNRG), totaal 917 Wp.
>>>
<<<
We gaan in een hogere "versnelling": 18 grote PV-modules op een schuurtje naast een woning in Nieuwehorne (Ooststellingwerf), oriëntatie ongeveer WZW. Let op de Biohummer® rechts op de foto. KLIK HIER voor detail opname van de PV-installatie.
Een wat groter systeempje (32 modules) op het ZW. georiënteerde dak van de eigenaar van een installatiebedrijf in het direct ZW van het Slotermeer liggende dorp Balk (Gaasterland), met ruimte "voor meer". Let op de opvallende "uitsparing". Plannen voor een grote dakkapel?
>>>
<<<
Ook bepaald niet misselijk: een moderne yuppenvilla in het W. van Heerenveen gelegen Oudehaske, met steil, Z-georiënteerd dak met in totaal 27 zonnepanelen. KLIK HIER voor detail van de zijkant, met de belangrijke luchtspleet tussen de modules en de dakpannen, zeer belangrijk voor de ventilatie. Over de CO2 compensatie van het zwarte cabriolet-monster zullen we maar zwijgen, want polderjongen denkt niet dat dit exemplaar op biodiesel loopt...
Overtreffende trap in hetzelfde dorp als het systeem hierboven, maar dan aan de zuidrand, gezien vanaf het fietspad Oudehaske-Heerenveen, met teleobjectief: Maar liefst 51 zonnepanelen in 3 groepen, 2 op het huis zelf (plm. Z. oriëntatie), en een groep van 21 modules op een aanpalende schuur, ongeveer op het oosten gericht.
>>>

© P.J. Segaar/Polder PV; webpagina gestart 29 mei 2007


© 2007 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)