starting up our own green power production unit: 4 solar panels, March 2000
leuk speelgoed
links
PV-systeem
meten=weten
grafieken
graphs
huurwoningen
nieuws
index

 

SOLARENERGY

Gadgets

Leuke hebbedingetjes waren er al snel op de zonnestroommarkt, vaak gemaakt van restanten ("scherven") van de grote zonnecelfabrieken, en heel vaak afkomstig uit lagelonenland China. Inmiddels is er een hele industrie bezig met allerlei leuke, grappige, en vaak ook totaal overbodige zaken. Af en toe komt Polder PV ze ook tegen. Of hij krijgt eens wat. Een greepje volgt hieronder. Je komt ook wel eens apert "foute" gadgets tegen. Een van de ergste is wel de "Hummer-met-zonnepaneel", ook uit China. Polder PV heeft het ding van het benodigde commentaar voorzien, uiteraard op zijn Biohummer® pagina...


8 februari 2011 Reparatie van een ander type zonnedraaier - homemade

Al een paar jaar hebben we een zelf gemaakte zonnedraaier in huis. Na een tijdje hield 'ie er echter mee op. Polder PV zocht naar de oorzaak, vond deze, en ... repareerde het geheel.

Onder PV-nieuws een samenvatting van deze operatie...


18 mei 2009 "PV-windturbien" ("Solar-Windmühle")

Als dank voor deelname aan de Solar Days 2009 (organisatie door Holland Solar en ODE) kreeg ook Polder PV als "gastgezin" een fraaie "windturbine op zonnestroom". Het leuke geval heeft een klassiek uiterlijk. En dat is natuurlijk niet voor niets. Vroeger stond (niet alleen) ons land immers vol met die dingen, die de economie op een hoger niveau hebben gebracht, en die de onder de zeespiegel liggende bodem in de polders droog hebben gehouden. Anno het bizarre jaar 2009 vinden steeds meer in bizarre weelde levende, energie vretende medelanders, dat hun moderne equivalenten (windturbines), die miljoenen kostbare en superschone kilowatturen per jaar opwekken, helemaal niet meer in ons compleet kunstmatige "landschap" zouden mogen worden geplaatst. En moeten ze minstens "achter de horizon" ergens peperduur op zee worden verstopt (daarmee ook nog eens de perperdure aansluiting op het landelijke hoogspanningsnet afwentelend op alle Nederlanders). Volgens mij heeft een toenemend aantal Nederlanders een ernstige tik van de molen gehad en zouden ze een verplichte opfriscursus hernieuwbare energie dienen te volgen. Waarbij ook hun eigen verbruikscijfers en de wijze van opwek van al die energie met alle ronduit rampzalige, onze planeet en de wereldvrede bedreigende consequenties tot op het bot gefileerd zouden dienen te worden...

Gelukkig draait dit exemplaar op zonnestroom, met dank aan HS/ODE... (lees ook bijschrift bij het oorspronkelijke bericht van 18 mei 2009 op de PV nieuwspagina).

O.a. te verkrijgen bij Sol-Expert:

http://www.sol-expert.de


4 november 2006 "Daylight at night"

De buurvrouw kwam naar me toe, ze had i.p.v. geld een "prijs in natura" van de Nationale Postcodeloterij ontvangen... Overdag in het (zon)licht op zijn kop zetten zodat via de zonnecel de on-board accu wordt opgeladen; 's avonds omkeren en genieten maar, met een lekker glaasje WIJN erbij ...Van de website van bloempot.nu, onder "Bloom Day-Light":

  • "gepatenteerde TSA technologie"
  • LED verlichting
  • Lithium-ion batterij 750 mA
  • Laadt drie keer sneller op dan conventionele technologie
  • mono-kristallijne zonnecel
  • voor buitengebruik geschikt
  • brandduur > 40 uur

http://www.bloempot.nu


2005 Zonnebol "drijvende bal Solar Light"

Van mijn buurvrouw gekregen (aardige buren, niet?!), een mooie kunstoffen bol die al lange tijd uitermate goed dienst doet. Echter niet drijvend in een vijver (die we niet hebben), maar aan een ijzerdraadje aan een stok, of aan de waslijn. In de zomer staat het ding 's nachts urenlang te branden, tot diep in de ochtend. In de winter en op sombere dagen houdt de accu het uiteraard niet heel lang uit vanwege de beperkte hoeveelheid totale daginstraling. Het fraaie geval was te koop bij Blokker, als ik me niet vergis (kom ik vrijwel nooit).


6 april 2002 Zonnige draaimolen

Tijdens het zonnefeest ter ere van de netkoppeling van het Sunpower® systeem voor de gemeenschappelijke ruimte in ons complex had ene Floris Wouterlood, in "het wereldje" ook wel bekend als "Mister Taildrag", een prachtig zelfbouw lego-draaimolentje bij zich hetwelk op deze fenomenale dag uitbundig door zonlicht gevoedt werd uit een klein zonnepaneeltje van een gesloopte tuinlamp. Het prachtding had zeer veel bekijks van de kinderen, terecht uiteraard.

Niet te koop: dit is edele, ambachtelijke huisvlijt. Complimenten aan Floris!


6 april 2002 Zonnehuisje

Ook een stukske huisvlijt, van de hand van mijn partner die voor de van Breukhoven BV in Capelle a/d IJssel gekochte "Educational Solar Energy Kit" een mooi houten huisje had gemaakt. De zonnecellen bestaan ook weer uit scherven, in plastic doosjes opgeborgen, en in een frame op diverse wijzen te schakelen (zwarte rechthoek links). Deze "unit" drijft de bijgeleverde blauwe mini-windturbine aan. Het ovale schijfje met 4 zonnecel-strips en elektrische knijpklemmen, rechts van voornoemd "zonnepaneel", is afkomstig uit een gesloopte pet die in de klep een ventilatortje had en die op diverse plaatsen verkocht is (ventilator niet zichtbaar).

Het zonnehuisje heeft een bestemming in ons woestijnrattenhok gekregen, waarbij al snel bleek dat Brinkie en Van Geel werkelijk de meest destructieve kwaliteiten bleken te bezitten...

 


© 2006-2009 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)