starting up our own green power production unit: 4 solar panels, March 2000
reclame?
historie
PV-systeem
meten=weten
grafieken
graphs
huurwoningen
zonnefeest
index

 

SOLARENERGY

Mastervolt/Soladin 600

Een wellicht ongebruikelijke stap om "wervende" informatie van een bedrijf op de (onafhankelijke) Polder PV website te zetten, maar dat heeft dan ook een reden. Er zijn namelijk duizenden eigenaren van Sunpower® en andere zonnestroomsystemen met OK4 omvormers die nog van niets weten en goed geïnformeerd dienen te worden. De Sunpower® leveranciers NUON en Eneco gaan in ieder geval de OK4 omvormers vervangen door, in de meeste gevallen, deze Mastervolt omvormer die dan meteen binnen in huis komt te staan. Als de PV-eigenaar de brief ontvangt van de leverancier en op deze vervangingsactie intekent.

Michiel Klees van Mastervolt was bij de bijeenkomst op 9 december 2005 in Utrecht, en anticipeerde alvast op de nieuwe vervangingsacties door een "frequently asked questions" lijstje te maken en enkele webmasters te verzoeken om deze lijst te publiceren (e-mail van 13 december 2005). Daar wil Polder PV wel in meegaan, onder uitdrukkelijke uitsluiting van verantwoordelijkheid voor de inhoud: die is namelijk letterlijk van Mastervolt.


Wat is dat voor een merk; Mastervolt?

Mastervolt is een 100% Nederlandse onderneming, die al 14 jaar actief is met deze techniek. Het bedrijf behoort tot de wereldtop in deze branche. Mastervolt zal de komende jaren hard groeien door dit soort producten te exporteren naar landen als Duitsland, Spanje, Italië en zelf Zuid-Korea.

Stel dat één van mijn panelen kapot gaat; kan ik dat merken aan mijn Soladin 600?

Ja, de omvormer zal d.m.v. een roodkleurig knippersignaal van de LED’s op het front aangeven dat er iets mis is met de aangesloten panelen. D.m.v. een aangesloten computer is er nog meer informatie inzichtelijk.

Kan ik mijn Soladin 600 ‘uitlezen’ met een computer?

Ja, de omvormer heeft een RS485 communicatiepoort. Door middel van een optionele adapter (PC-Link) kan een computer op de Soladin 600 worden aangesloten. Via onze website http://2006.mastervolt.com/product.asp?extr=yesdl&ID=772&TID=506&rd=VNDem kunt u de gratis software downloaden. Belangrijkste functies van deze software;

- 10 dagen historische opbrengst en werktijd.
- diverse parameters de actuele situatie.
- totale opbrengst in kWh
- geheugen met eventuele voorgekomen foutsituaties.
- etc

Kan ik een LCD display op mijn Soladin 600 laten monteren?

Nee, de LED bar in het front is uitgebreid genoeg. D.m.v. een computer kan wel alles cijfermatig inzichtelijk worden gemaakt.

Kan ik de Soladin 600 aan & uit zetten?

Nee, dat hoeft niet. Deze omvormer werkt volledig automatisch. In de nacht gebruikt de omvormer minder dan 0,05Wac, dus dat is te verwaarlozen.

Wordt dit apparaat met een Nederlandstalige gebruikers & installatie handleiding geleverd?

Ja.

Maakt de Soladin 600 geluid?

Ja, maar dit is tot het minimum beperkt. In de omvormer is een ventilator gebouwd, en deze ventilator wordt ‘aangestuurd’ door hoeveelheid zonlicht & temperatuur. De ventilator draait dus alleen op volle snelheid als dit echt nodig is. Door een nieuwe montage techniek toe te passen en kritisch te zoeken naar een zeer stille ventilator heeft Mastervolt dit geluid tot het minimum weten te beperken. Door componenten zorgvuldig te plaatsen is tevens het soort geluid aangenaam geworden.

s’Nachts ‘slaapt’ de omvormer, dus maakt dan geen enkel geluid.

Levert de Soladin 600 meer vermogen dan bijv. 4 stuks OK4 omvormers?

De Soladin 600 is begrenst op de wettelijk vastgestelde 2,25 Ampère AC. Tot dat vermogen is bereikt zal alle zonne-energie met een zeer hoog rendement worden omgezet en terug geleverd aan het stopcontact. 2,25 ampère komt ongeveer overeen met 650Wp aan zonnepanelen. In de Sunpower systemen zal deze limiet dus nooit bereikt worden.

Is de Soladin 600 waterdicht?

Nee, deze omvormer is ontwikkeld voor montage binnenshuis in een droge omgeving.

Kan de omvormer ontploffen of uitbranden?

Nee. De omvormer is maximaal beveiligd en voldoet aan de strengste eisen. Deze omvormer is de meeste veilige in deze branche. In alle gevallen zal de omvormer op tijd uitgaan, en d.m.v. een rood knippersignaal aangeven dat er iets mis is met het systeem.

Krijg ik product garantie?

Ja, deze omvormer wordt standaard geleverd met een productgarantie van 5 jaar. Mocht er ooit iets mis gaan dan hoeft u niet bang te zijn voor hoge installatie/uitwisselingskosten. U bent zelf in staat het apparaat te vervangen vanwege de zeer eenvoudige montage methode.

Waar vind ik meer specificaties en andere informatie over de Soladin 600?

U kunt informatie vinden via www.mastervolt.com of www.mastervolt.nl.

© december 2005, Michiel Klees, Mastervolt, Amsterdam


© 2005 Peter J. Segaar, Leiden (NL)