starting up our own green power production unit: 4 solar panels, March 2000
Ton Peters
links
PV-systeem
meten=weten
grafieken
graphs
huurwoningen
nieuws
index

 

SOLARENERGY

Inspiratie: Mensen

"Mister Datalogger" Ton Peters (Spijkenisse)

"Mister Datalogger" Ton Peters from Spijkenisse, the Netherlands.

Geschiedenis
Ton en schaken
Ton Peters en PV
Website
De toekomst...
...en nog meer
Foto's

Meer inspiratie? Duurzame Taal: Salderen (Vincent Bijlo); Mensen: Lennart H., Ton Peters, Dick en Netty van Reems; Projecten: Anna's Hoeve, Hoge Hoeve, Maatschap Boon, Familie Konijn, Parkschool, Lombok (Utrecht), Provinciehuis Zuid-Holland, Ecopark Waalwijk; PV-uitjes: Waarder/Zuid-Holland; "Special Operations": Fietstocht München - Roermond, Vogelperspectief, Gluren bij de buren, Victorian 154 MWp HCPV-plant; Uitdagingen: Solutra


Ook in het zonne-energie wereldje kom je af en toe mensen tegen die opvallen door hun originele, creatieve benadering van het thema, door een zeer grote deskundigheid en betrokkenheid, en/of door hun grote inzet voor de promotie van zonne-energie in het algemeen.

Ton Peters leerde ik kennen toen ik eind februari 2004 bij nog zo'n hooggeachte collega, Floris Wouterlood, geholpen had een defect te verhelpen aan de aansluiting van 1 van zijn zonnepanelen en Floris mij op zijn laptop computer de website van Ton liet zien (http://www.pv-solar24.info/). Ik was meteen verkocht en na de nodige e-mailtjes over en weer, maakte ik een afspraak om langs te komen in Spijkenisse op zondag 7 november 2004. Hieronder een kort (foto-)verslag van dit leuke en zeer leerzame bezoek. De foto's vindt u onderaan deze pagina.


Geschiedenis

Ton is elektronica ontwerper van beroep. Hij is begonnen als onderhouds"monteur" voor radio, radar en straalzenders bij de Koninklijke Luchtmacht waarna hij bij een kabeltelevisie bedrijf systeemontwerper werd. Vervolgens belandde hij in de computer business. Een wereldwijd verkocht product waar hij een zeer belangrijke rol in heeft gespeeld is de zogenaamde "Final Cartridge" voor de beroemde Commodore 64 hobbycomputer. Dit was een soort "toolkit" met uitbreidingen, versnellers e.d. die gretig aftrek vond over de hele wereld.


Ton en schaken

Na dit succesvolle electronische avontuur stortte Ton zich op de schaakcomputer wereld. Hij ontwierp zelfdenkende schaakcomputers die al 10 keer zo snel waren dan de in die tijd populaire 486 PCs. Hij was ontwerper van de besturings-software van één van de beste schaakcomputers ter wereld, de Risk R30 (met 30 MHz processor) die een paar jaar wereldkampioen is geweest en 1 maal de beroemde supercomputer "Deep Blue" heeft verslagen die Kasparov in het stof heeft doen bijten. Deze computer gebruikt zeer geavanceerde chips die per klokcyclus maar liefst 4 "processen" tegelijk kunnen aansturen.

Ook heeft Ton schaaksoftware voor PC's helpen ontwikkelen (o.a. Chessica for Windows), waarvan ik een exemplaar mocht ontvangen (hartelijk dank!).

Het schaakavontuur hield hier niet op, want Ton heeft een geweldig mooi schaakbord helpen ontwerpen met kleine zendertjes en ontvangers waarmee automatisch de positie van alle schaakstukken wordt doorgegeven (er zit een klein printje in de voet van elk schaakstuk wat de identiteit ervan continu uitzendt) en wat bijvoorbeeld op de Schaak Olympiade van 1998 is ingezet om volautomatisch het verloop van 350 gelijktijdig gespeelde schaakwedstrijden te registreren. Een prestatie van formaat!


Ton Peters en PV

Helaas, met de gezondheid ging het toen goed mis. Ton's hartslag bleek omlaag te gaan en dit resulteerde uiteindelijk in de implantatie van een geavanceerde pacemaker en, helaas, gedwongen thuis in de W.A.O. Uiteraard met een enorme impact op het leven van Ton, wat door deze zeer vervelende gebeurtenis een andere draai zou krijgen. Ton zou Ton niet zijn als aan deze situatie niet een mouw werd gepast. Toen hem ter ore kwam dat er in Spijkenisse (midden in Eneco-gebied) spotgoedkoop zonnepanelen werden aangeboden (na terugbetaling van de voorgeschoten subsidies), heeft hij direct met zijn buren overlegd met als resultaat dat er nu op 4 vlak bij elkaar staande woningen maar liefst 64 zonnepanelen (SolarWorld SW-150M) met een totaal vermogen van 9.600 Wattpiek zijn geplaatst en het buurtje inmiddels bekend staat als De Blauwe Hoek. 18 van die mooie SolarWorld modules liggen bij Ton op het dak (2.700 Wp), en de electrotechnicus Peters kon natuurlijk niet zomaar genoegen nemen met een simpel kilowattuur metertje om de productie van dat prachtige PV-systeem te meten, ben je mal.

Ton verdiepte zich, met zijn grote kennis van de elektrotechniek, in het PV-"gebeuren" en binnen de kortste keren had hij een werkelijk ongelofelijk mooie datalogger aan de Philips omvormers hangen om te kijken hoe het systeem werkte, en wat voor data er uit zo'n zonnestroom-systeem zijn te genereren. Om een lang verhaal kort te maken: kijk op zijn website en verbaas u over de fantastische, vrijwel live monitoring van zijn PV-systeem waar u van kunt meegenieten. Een website die zijns gelijke nog steeds niet heeft gevonden, na al die jaren (update: januari 2008).

Het is niet alleen de ruwe technische data-uitlezing die de op het eerste oog zo verraderlijk "simpel" ogende website van Ton voor mij zo byzonder maakt. Waar ik vooral ook zo lyrisch over ben, mede gezien mijn eigen ervaring met de tijdvretende dataverwerking van de gegevens van onze OK4 inverters, dat de daarop volgende gegevensverwerking door Ton vrijwel volledig geautomatiseerd is. Ton blijkt naast een elektrotechnicus in hart en nieren dus ook een gepokt en gemazeld automatiserings-deskundige te zijn die op zeer elegante wijze de enorme datastroom van zijn continu uitgelezen PV-systeem in de vorm van zeer duidelijke grafieken weet om te zetten. En niet alleen dat, deze grafieken worden vervolgens ook nog eens binnen 2 minuten op zijn website ter beschikking gesteld aan het geïnteresseerde publiek! Daar kan menig PV-eigenaar, ondergetekende incluis, slechts van dromen.


Website

Een overzicht van wat u zoal op Ton's website over zijn PV-systeem kunt zien (stand november 2004):

 • Semi-live registratie van accumulerende energie van het totale PV-systeem en het afgegeven totale AC-vermogen (grafiek; verversing om de 2 minuten); tijdregistratie geijkt m.b.v. atoomklok Frankfurt

 • Momentane geaccumuleerde energie, vermogen en daaruit berekende vermeden CO2 uitstoot van de actuele dag; automatische registratie van tijdstip aanschakelen inverters aan begin van de dag en het laatst uitgelezen tijdstip

 • Piekvermogen van actuele dag

 • Semi-live registratie van temperatuur van omgeving, onderzijde panelen en omvormers (grafiek; verversing om de 2 minuten) en de maxima resp. minima van de actuele dag

 • Azimuth en hoogte van de zon en de daaruit berekende actuele instralingshoek van de zonnestralen op de zonnepanelen

 • Rendement van het PV-systeem (actuele vermogens-output t.o.v. maximaal haalbare piekvermogen)

 • Automatische opslag van volledige dag-grafieken in (online te raadplegen) archief

 • Automatisch gegenereerde actuele histogrammen met dagopbrengsten, weekopbrengsten (kWh) en maandopbrengsten (kWh en genormeerd, kWh/kWp); idem grafische weergave van accumulerende totale kWh meterstand (per maand en vanaf begin metingen)

 • Automatische registratie van energie productie records van aaneengesloten periodes van 7 resp. 30 dagen; idem van passage 0,5 MWh grenzen

 • Prognose spreadsheet met uitgebreide berekeningen maandelijkse opbrengsten en elektra verbruik, financiële gevolgen, externe gegevens aantal geregistreerde maandelijkse zonuren, en prognoses voor jaaropbrengsten

 • Maximum Power Point Tracking van PSI 500 omvormer m.b.v. het hulpprogramma NetPPT4.exe, met om de seconde een grafische "plot" van de actuele vermogensprestatie op een volt-ampère diagram. Een unieke presentatie om zonne-energie productie en de wijze waarop de door het zonnepaneel gegenereerde gelijkstroom door de inverter optimaal wordt omgezet "levend" voor de leek aanschouwelijk te maken. (Ik had paar maanden geleden tijdens datalogging van mijn eigen PV-systeem in Leiden tegelijkertijd maar liefst 2 MPPT's van Ton Peters live (online) op mijn monitor toen hij 2 inverters tegelijk aan het uitlezen was, geweldig gewoon!).

 • Nagekomen (april 2007): naast diverse nog niet op de website staande fascinerende grafieken (ik krijg regelmatig weer een mooie toegestuurd), heeft Ton in april 2007 een fenomenale video met humoristische audio backup gemaakt van al zijn vermogenscurves per dag sinds begin 2004. Dit unieke filmpje, wat de power van Ton's kunsten laat zien, kunt u downloaden van zijn site. Top of the bill!
  http://www.pv-solar24.info/pics/solar24-14.avi (video download 4,5 MB)

De toekomst...

Ton is momenteel in samenwerking met het bedrijf wat zijn zonnepanelen heeft geplaatst (SolarNRG) rustig bezig om van zijn uitvinding een commerciële, universele datalogger te maken die op een willekeurig PV-systeem toegepast kan worden. Dat zal nog wel wat voeten in de aarde hebben, maar als dat lukt zal dit mijns inziens voor menig particuliere PV-eigenaar een enorme impuls zijn om "meer" uit zijn/haar PV-systeem te halen dan tot nu toe het geval was. U zult wel geduld moeten oefenen, want de ontwikkeling van zo'n commerciële versie is bepaald geen sinecure! Ik wens Ton zeer veel succes toe bij deze nieuwe, veelbelovende stap in zijn nu al onwaarschijnlijk mooie carrière! En denk daarbij vooral ook aan je gezondheid. Dus als men te "opdringerig" wordt, afwimpelen die handel want een mens leeft maar een keer.


...en nog meer

En als u dacht dat dit alles was:

Voor het bekijken van de actuele grafische gegevens hoeft Ton natuurlijk niet helemaal naar de zolder: een druk op de afstandsbediening in de woonkamer op de begane grond geeft immers de grafiek live op zijn breedbeeld televisie!

De draadloze huiskamer data-uitleesunit "PSC-RDU" die optioneel bij de Philips omvormers wordt verkocht (uitlezing van energieproductie en vermogen) staat ook nog op het verlanglijstje van Ton om op de één of andere wijze op de computer te kunnen aansluiten. Het dataprotocol geeft Philips niet vrij, en Ton kan dat natuurlijk niet op zich laten zitten...

De zolder van het huis van familie Peters is, sinds er een groot oppervlak aan boven de dakpannen bevestigde zonnepanelen op gemonteerd is, aanmerkelijk koeler in de zomer. Ton vermoedt dat de zonnepanelen functioneren als een extra isolerende laag op het dak, hetgeen zeker in de zomer een forse "klimaatsverbetering" betekent. De vraag is nu natuurlijk of de zonnepanelen in de winterperiode ook als een temperatuurverlager functioneren doordat de meeste zoninstraling door de panelen wordt ingevangen.

Op diverse plekken in huis zitten verklikkers en monitoring instrumenten. Zo wordt de pomp van de vloerverwarming in de gaten gehouden en afgeschakeld als het ding niet aan hoeft te staan. Scheelt weer de nodige kuubjes gas en geld.

Ton is ook nog radio zendamateur.

En ik ben vast nog heel erg veel zaken vergeten te vragen en/of op te merken!

Kortom, Ton is een heel byzonder, en daarbij ook nog heel bescheiden mens (reactie op mijn enthousiaste e-mail over zijn datalogger: "Och, ik leef me gewoon een beetje uit..."), en een grote aanwinst voor zonne-minnend Nederland. Met achterlating van een felicitatiekaart ("Looking for the Sun", een mooie geschilderde kaart met zonnebloemen van Ger Stallenberg, 1957) en een pot lekkere biologische zonnebloemhoning rijd ik op de vouwfiets, enigzins beduusd door de vele indrukken en deze byzondere kennismaking, verder naar mijn schoonouders aan de Maasboulevard.

We'll keep in touch, Ton!

© November 2004 PJS/Polder PV


Foto's

Four houses filled with PV-panels in Spijkenisse, the Netherlands. A.k.a. "De Blauwe Hoek" ("the Blue Corner"...). Ton Peter's house is second from right.

4 huizen met forse PV-installaties in de wijk "De Hoek" in Spijkenisse west, lokaal ook wel bekend onder de naam "De Blauwe Hoek". Het 2e huis van rechts is dat van de familie Peters.


Ton Peters proudly showing "his" 2700 Wp PV-installation which is monitored continuously.

Een trotse Ton Peters voor "zijn" PV-installatie: 18 stuks SW-150M van SolarWorld, samen 2700 Wattpiek. Aan het net geschakeld op 4 november 2003 en inmiddels al rond de 2,5 Megawattuur geproduceerd. Rechts is net een stukje van een identiek PV-systeem bij de buren te zien, links de dakkapel van de buren die 2 zonnepanelen in de namiddag beschaduwt (groep 5).


"Old love" of Ton Peters: custom built extremely powerful chess-computer "Risk R30", in wooden casing.

"Oude" liefde: de door Ton Peters ontworpen en gebouwde, door kenners nog steeds veel gevraagde en fraai uitgevoerde Risk R30 schaakcomputer die ooit 1 maal de supercomputer "Deep Blue" (Kasparov's te sterke niet-menselijke tegenstander) heeft verslagen.


Another spectacular chess-development by Ton Peters: chip in base of chess-piece for on-line monitoring of live chess-games on boards with transmitters and receivers.

Nog zo'n creatieve schaaktoepassing van de hand van Ton Peters: "electronisch" voetje voor schaakstukken op van kleine zenders en ontvangers voorzien schaakbord voor het real time registreren en publiceren van het verloop van grote schaaktoernooien, tot wel 350 simultaan gespeelde schaakwedstrijden. Een ongelofelijke prestatie!


The hard-working "heart" of Ton Peter's PV-system: Philips inverters with extensive monitoring facilities, mostly custom-built and/or of own design.

Het "kloppende hart" van het PV-systeem van familie Peters, ongeveer midden onder de batterij van 18 zonnepanelen op zolder. Ideaal geplaatst (korte DC-kabels, Philips omvormers eenvoudig bereikbaar) en op diverse wijzen gemonitord. De losse omvormer links is de PSI 300 voor de 2 zonnepanelen die in de namiddag door de dakkapel van de buurman beschaduwd worden. Het rechtsboven van deze omvormer geplaatste grijze kastje is een aparte kWh meter om de reëele AC-output van deze omvormer te meten. Helemaal rechts ("omvormer kastje" met rode lampje) zit de PSC 02 control unit. De eerste inverter links van deze unit is de PSI 500 waarvan de zogenaamde "Maximum Power Point Tracking" (MPPT) continu door Ton wordt geregistreerd en waarvan de data vrijwel momentaan on line voor derden beschikbaar is, zie ook detail hieronder (volgens goed ingelichte kringen schijnen diverse Philips mensen van deze geweldige optie helemaal uit hun dak te gaan...). Alle omvormers inclusief de control unit zijn doorgeschakeld op een zogenaamde DIN-rail met slimme stekkerverbindingen. De totale systeemopbrengst wordt door de rechts van de omvormer batterij hangende enkelfase kWh meter geregistreerd. Er zijn ook aparte temperatuurchips voor omgevingstemperatuur en de paneeltemperatuur (1 chip onder op een zonnepaneel geplakt) waarvan de data geïntegreerd worden in de hoofd datastroom en de primaire grafieken. De temperatuur van de omvormers wordt door een zelfde soort chip geregistreerd (zwart, gebogen draadje aan bovenkant, linkerzijde van de 2e PSI-500 omvormer = 3e kastje van rechts) terwijl de digitale meter (geel met zwart) boven op de omvormers als referentie wordt gebruikt.


 

Maximum Power Point Tracking analysis of a Philips 500 Watt inverter by analysis of DC current and power and further data-processing. On-line available for PV-addicts! WOW!!!

Detail van de bovenzijde van de PSI 500 omvormer waarvan de door groep 1 (4 bovenste zonnepanelen) gegenereerde gelijkstroom en gelijkspanning direct worden gemeten voor het achterhalen van de werking van de MPPT functie van de omvormer (spelden in neopreen kabel waarop rode en groene klampen, de laatste met een tussengeschakelde weerstand). De chips op het kleine groene printplaatje registreren de gegevens en sturen die door naar de laptop voor de dataverwerking. De digitale meter links achteraan wordt als referentie gebruikt voor de separaat gemeten inverter temperatuur.


Ton Peter's old laptop computer for constant data-collection of PV-system.

De laptop computer waarop de datastroom wordt vastgelegd. De laptop staat continu aan (het werkvermogen is slechts ongeveer 8-9 Watt) en stuurt de gegevens door naar de computer waarop de grafieken worden gemaakt.


Ton Peter's "data-factory" with automated data-processing, graph construction and download to Excel spreadsheets. Incredible, high-quality work by an extremely intelligent man with a pacemaker. Visit his website, http://home.zonnet.nl/ajbmpeters/ !!!

De "datafabriek" en werkplaats op de zolder van Mister Datalogger, Ton Peters. Rechts het beeldscherm van de computer waarop de van de laptop komende datastroom in fraaie grafieken worden omgezet; het beeldscherm links is de computer waarop diverse datastromen op elegante wijze automatisch in Excel spreadsheets worden verwerkt voor grafieken van dag-, week-, maand- en jaaroverzichten, prognoses van opbrengsten, etc. Er is een verbinding met een atoomklok computer in Frankfurt, zoninstralings data van het vliegveld Zestienhoven worden online geïntegreerd en er worden vergelijkingen gemaakt met de opbrengsten van andere PV-systemen binnen en buiten Nederland.


Inderdaad, we zijn hier in de hemel voor de dataverwerking van zonnestroom-systemen beland. Nederland heeft er een bedevaartplaats voor zonaanbidders bij!

http://www.pv-solar24.info/


© 2004-2007 Peter J. Segaar, Leiden (NL)