starting up our own green power production unit: 4 solar panels, March 2000
ander perspectief...
links
PV-systeem
basics
grafieken
graphs
huurwoningen
nieuws
index

 

SOLARENERGY

Inspiratie: "Special Operations"

Polder PV uit vogelperspectief

Volkomen onverwacht kreeg Polder PV aan het begin van de lente van 2009 een e-mail met een ronduit spectaculaire luchtfoto van het appartementengebouw waarin hij woont, met prachtig en loeischerp uitzicht op de zonnepanelen batterij bovenop de woontoren. Er waren nog meer foto's te downloaden, en de polderknaap kreeg er tranen van in zijn ogen, zo mooi is alles te zien.

Bij dezen kleine uitgaves van de gigantische jpg's zodat u ook lekker mee kan soppen. Met hartelijk dank aan Eric uit Almere!

Meer inspiratie? Duurzame Taal: Salderen (Vincent Bijlo); Mensen: Lennart H., Ton Peters, Dick en Netty van Reems; Projecten: Anna's Hoeve, Hoge Hoeve, Maatschap Boon, Familie Konijn, Parkschool, Lombok (Utrecht), Provinciehuis Zuid-Holland, Ecopark Waalwijk; PV-uitjes: Waarder/Zuid-Holland; "Special Operations": Fietstocht München - Roermond, Vogelperspectief, Gluren bij de buren, Victorian 154 MWp HCPV-plant; Uitdagingen: Solutra


^^^
Appartementencomplex in een bijna 90 graden "binnenbocht" van de straat en de wetering aan de rand van het park in onze wijk (Leiden West). Het betreft hier een Centraal Wonen Complex, en het omvat vier eengezinswoningen in de aangrenzende rijtjeshuis blokken en een familie in een van de aanpalende woningen met zonnepanelen op het schuine dak. NB: het gele busje linksboven op het fietspad is gelukkig geen sneaky medewerker van Liander in een NUON vervoermiddel die een "slimme meter" komt leveren. Het is slechts een lantarenpaal probleem oplosser (pfoei - ik schrok wel toen ik dat busje zag staan op die foto....).

 

^^^
Close-up van het complex met zeer duidelijk zichtbaar de op moment van opname (maart 2009) aanwezige 18 PV-modules op het platte dak van de woontoren (12 van Polder PV en 6 voor de gemeenschappelijke voorzieningen), en de 6 modules op het schuine, ZO. georiënteerde schuine dak onderaan. Het hoofdgebouw bleek toen de eerste Google pagina beschikbaar kwam (met kompasroos) niet perfect zuid te staan, maar iets van 7 graden oostelijk van zuid. Vandaar dat de laatste 2 modules door Polder PV "pal zuid" werden geplaatst en dus iets schuin staan t.o.v. de rest. Verschillen in jaarlijkse opbrengst zijn echter marginaal en kunnen ook deels teruggevoerd worden op de prestatie van de aangesloten individuele OK4 omvormers. De webmaster van Polder PV woont op de begane grond: de DC-bekabeling (ook die voor het separate systeem met Soladin600 inpandig op de begane grond) is keurig netjes weggewerkt langs gevels en terrassen, helemaal naar beneden. Een detail van deze foto vindt u op de homepage.

 

^^^
Prachtig overzicht van een deel van de wijk (station de Vink op de achtergrond)., PPV is appartementencomplex met daarin Polder PV, in de voorgrond het wijkpark. Bij de gele sterretjes nog enkele PV modules op 4 verschillende panden (totaal 26 stuks) en een thermische collector (rechtsboven, let wel: dit is een stadswarmte wijk...). Voor detail linker gedeelte, zie volgende foto. Het mag duidelijk zijn dat de potentie voor toepassing van zonnestroom fenomenaal is in onze wijk, zowel op platte, als op schuine daken...

 

^^^
Detail van vorige overzichtsopname met fraai zichtbaar 3 deelsysteempjes, 2 met 4 modules en 1 (uitgebreid) met in totaal 12 modules op de hoekwoning. Let op de hoekwoning daar tegenover: sporen in het grind doen vermoeden dat hier ook een PV-systeempje heeft gestaan, maar blijkbaar met de eigenaar is meeverhuisd...

 

^^^
Complex vanaf de straatzijde, noord, waarbij de modules vanaf de achterkant zijn te zien. Let op de opvallende vorm van het gebouw, met overal scheve muren (ook intern tot leuke puzzels leidend met afwijkende appartement toegangen, indeling van kamers e.d.). Voor detail zie volgende foto.

 

^^^
Detail van vorige foto. Fraai op de voorgrond een meeuw getroffen. Er achter de op de noordrand van het gebouw bevestigde vlaggemast (in het geheel geen probleem voor de zuidelijker liggende dakvlakken wat beschaduwing betreft, op de originele foto is duidelijk te zien dat er een meeuw op de bovenkant zit...). Ook de twee rijtjes met ventilatiepijpjes (mechanische ventilatie units per appartement) aan de noordrand vormen geen enkel probleem: alle dakvlak ervoor is uitermate geschikt voor toepassing van (vrijwel schaduwloze) zonnestroom. Alleen in de diepste wintermaanden is er een klein beetje "overlast" van beschaduwing op de achterste rijen (op deze foto dichtst bij) door de in de voorste rij geplaatste modules. Echter, gezien de toch al zeer lage opbrengsten in de wintermaanden, is het effect op de jaaropbrengst op in ieder geval ons systeem marginaal gebleken (paar procent maximaal). Op deze eerste voorjaarsdag is er al helemaal geen probleem meer met beschaduwing.

De twee aparte modules zijn later bijgeplaatst (overgenomen van vertrekkende bewoner) en staan pal zuid gericht. Kabels zijn netjes onder het grind weggewerkt en lopen langs de regenafvoeren, aftakkend vanaf het zuidelijkst gelegen daksegment, naar de begane grond. Let op de open frame opstelling met 2 lichte driehoek profielen per module (en een zware grindtegel als ballast per module): optimale natuurlijke koeling en dus een blijvend hoog rendement. Ook in de belangrijke, voor het allergrootste deel de jaaropbrengst bepalende lange zomerperiode.

 

^^^
Overzicht ongeveer vanuit het noordoosten. Let op de forse schaduw die het gebouw met deze zonnestand (vroege ochtend) werpt.

 

^^^
Tot slot: blik vanuit het oosten. De modules op het schuine dak lichten blauw op. Let op de schaduwen: de foto is in de ochtenduren genomen op deze fantastische voorjaarsdag. Het maagdelijke dak rechtsonder op de foto wacht met smart op spectaculaire ondersteuning voor meer zonnestroom en snel dalende systeemprijzen. De stroomproductie uit ons relatief "oude" systeem (12 modules aan oostzijde) was op deze prachtige dag alweer 6,23 kWh, waarvan we minder dan de helft zelf verbruiken op zo'n dag...

 


Voor eerdere "blikken uit de lucht" die nu zo'n beetje in de prullenbak mogen (doch die wel degelijk "historische waarde" hebben voor Polder PV, zie de "Gluren bij de buren" pagina, en de links die daarop zijn gegeven. De langdurig op de homepage van Polder PV afgebeelde foto die vanuit een naburige flat is genomen, vindt u nu op de highlights pagina.


webpagina opgemaakt 21 maart 2009


© 2009 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)