starting up our own green power production unit: 4 solar panels, March 2000
slangenkuil SDE groeit
links
PV-systeem
basics
grafieken
graphs
huurwoningen
nieuws
index

 

SOLARENERGY

De SDE regeling
FAQs SenterNovem

Nog meer gifaddertjes, valkuilen en doornstruiken...

Introductie
Nieuwe vragen en antwoorden (status 13 maart 2008)
Vragen en antwoorden (FAQ's)
Aanmeldingsformulier
Reacties uit het veld... (laatste: 20 maart 2008)


Waar vinden we dit nu weer?

http://www.senternovem.nl/sde/veelgestelde_vragen/index.asp

Andere SDE pagina's op Polder PV:
Compleet link overzicht SDE nieuws Polder PV (vanaf jan. 2008)
SDE 2011 - de aanvragen (18 augustus 2011)
Tranen met tuiten - resultaten SDE 2008-2010 + MEP (9 mei 2011)
SDE "+" ESDEENEE 2011 - vergeet zonnestroom (14 november 2010)
Details SDE beschikkingen 2008 en 2009 (24 maart 2010)
Hoogste tijd voor een nieuwe tombola (3e ronde SDE 2010, 26 november 2009)
De "ontzorging" (21 oktober 2009)
De "aanhouding" (2e ronde kanshebbers SDE 2009, 22 september 2009)
Nieuwe ronde, nieuwe prijzen. SDE 2009 (20 maart 2009)
De uitbetaling ("voorschotverlening", 9 mrt. 2009)
ECN Beleidsstudies/KEMA rapport numero 2 [2009-2010] (15 jan. 2009)
De "beschikking" (22 sep. 2008)
De brief van Diederik (11 sep. 2008)
Basisinfo SenterNovem (18 maart 2008)
FAQs SenterNovem (maart 2008)
Mevrouw Pinokkio van der Hoeven antwoordt de Tweede Kamer (1 april 2008)
SDE regeling gefileerd (jan.-feb. 2008)
ECN/KEMA rapport (nov. 2007)


Introductie

Nadat de SDE dan eindelijk in de Staatscourant werd gepubliceerd (althans: de "Ministeriële Regelingen" die de uitvoering moeten vastleggen, doch die bomvol knoppen en schakelaars zitten die ten allen tijde omgezet kunnen worden door voor u onzichtbare bureaucraten), kon ook uitvoerende (EZ) instantie SenterNovem aan het werk, en verscheen er al snel een pagina "vragen en antwoorden". FAQ, in internet terminologie ("frequently asked questions").

En de antwoorden, die logen er weer eens niet om. Polder PV loopt ze punt voor punt voor u na en geeft, als vanouds, genadeloos commentaar daar waar nodig.

Stand van zaken: 13 maart 2008 (volgend op eerste serie 6 maart 2008, nrs. 1-9; latere vragen zijn door mij doorgenummerd, met ref. naar nummer status 13 maart).


Nieuwe vragen en antwoorden stand: 13 maart 2008, volgens webpagina onderaan: wijzigingsdatum 10-03-2008 (9-16)

9. (= vraag 6 download 13-3-08) In hoeveel tijd verdien ik mijn zonnepaneel terug?

De SDE is gebaseerd op een terugverdientijd van 15 jaar. Daarom stopt de subsidie ook na 15 jaar.

Ha, ha, ha. SenterNovem beantwoordt de eigen vraag niet! Het enige wat ze hier beweren is dat de subsidie periode slechts 15 jaar duurt. En dat wisten we al. Staat in de "Regeling aanwijzing categorieën duurzame energieproductie 2008" (Staatscourant nr. 44, 3 maart 2008), Artikel 11. Terugverdientijd? Zelfs SenterNovem weet het niet, ook al suggereren ze hier dat "het" 15 jaar is. Echter, ook de knappe subsidiekoppen van SenterNovem kunnen niet in de glazen bol kijken, en kunnen dus niet voorspellen wat de hooggeschatte geleerde collegae van het Ministerie van Economische Zaken nog meer voor correctiefactoren gaan invoeren (en hoe hoog die gaan worden). En het allerergste: ze hebben net als u en ik geen benul van wat de "gemiddelde marktprijs voor kleinverbruikers" zal gaan worden dit jaar en hoe die zich zal gaan verhouden tot de al even volatiele werkelijke kleinverbruikersprijs bij de SDE aanvrager (beslist niet gelijk aan het "gemiddelde" van het vorig jaar!). Omdat de tarieven halfjaarlijks aangepast worden, omdat het capaciteitstarief er aan komt, omdat ... de markt een extreem dynamisch zooitje is. En dus kan ook de belangrijkste correctiefactor (2008: 23,4 eurocent/kWh) beslist niet van tevoren berekend worden.

Met als gevolg dat niemand weet of kan weten wat die "terugverdientijd' gaat worden. Pas na die 15 jaar is het bekend of die wel "gehaald" is. Kon wel eens tegen gaan vallen...10. (= vraag 7 download 13-3-08) Tot wanneer kan ik subsidie aanvragen?

Subsidieaanvraag voor deze subsidieronde is mogelijk tot 1 augustus 2008, mits het subsidieplafond nog niet bereikt is. De subsidie is gebaseerd op het principe 'Wie het eerst komt, het eerst maalt', dus als het plafond bereikt is, sluit de subsidieronde.

Ook al oudbacken nieuws. Voegt niets toe aan wat we al wisten. Geen mens kan met de huidige draconische regeling voorspellen hoe snel die miezerige 10 MWp (of het gemaximeerde subsidiebedrag van 46 miljoen vastgelegd voor die 15 jaar) gepasseerd gaat worden. Het kan snel gaan, zeker als instappers meteen "maximaal uitpakken" met 3,5 kWp. Het kan ook zijn dat de meeste mensen (die nog van niets weten), en die de perikelen rond de inschrijfprocedure gewaar worden denken van: "Het zal mijn tijd wel duren, lamazittuh"...11. (= vraag 8 download 13-3-08) Hoeveel tijd kost het aanvragen van subsidie mij elk jaar?

Voor elk zonnepaneel is uitgegaan van 16,5 uur aan administratieve lasten voor de volledige periode van 15 jaar subsidie.

Nog meer bureaucratenhumor. 16,5 uurtjes, slechts? Eitje. Direct subsidie aanvragen, dus!?! Mwagh. Dat is wel het allerminste stel kopzorgen voor de getergde subsidieaanvrager, beste medewerkers van SenterNovem... Overigens, voor diegenen die toch wel nieuwsgierig zijn hoe SenterNovem aan die getallen komt. Probeer s.v.p. uw nieuwsgierigheid te bedwingen. Anders moet ik u wijzen op o.a. de Toelichting bij de MR "Algemene uitvoeringsregeling stimulering duurzame energieproductie", met name punt 6 "Administratieve lasten" van de sectie "Algemeen". Deze enorme lap tekst legt haarfijn uit hoe die administratieve lasten dan wel berekend worden, en het geeft een werkelijk verbijsterende blik in de keuken van de tot onvoorstelbare hoogte gestegen Graad van Pennenlikkers Logica die met "stimulering van duurzame energie" in het geheel niets van doen heeft. Aan "Zon pv" (daar heb je dat afgrijselijke construct weer) is zelfs een hele aparte paragraaf gebezigd, voer voor cijferfetisjisten.

In de toelichting bij de "Regeling aanwijzing categorieën duurzame energieproductie 2008" tenslotte (punt 10.2), staat dan nog de allermooiste: "totale administratieve lasten per € 100 miljoen euro ... € 48.000,-- voor de afgewezen aanvragen". Voor de eerste 10 MWp is 46 miljoen Euro subsidiebudget gemaximeerd, u mag zelf uitrekenen wat dat dus aan administratieve lasten aan "afgewezen aanvragen" (voor zonnestroom) gaat opleveren...12. (= vraag 9 download 13-3-08) Kan ik ook subsidie aanvragen voor een zonnepaneel dat voor 1 april 2008 geplaatst is?

Volgens de SDE-regeling zoals die nu geldt, heb je geen recht op SDE-subsidie voor zonnepanelen die voor 1 april 2008 geplaatst zijn. SenterNovem onderzoekt nog of degenen die voor 1 april zonnepanelen hebben gekocht en niet profiteren van de MEP, wel binnen de SDE kunnen worden opgenomen.

Hmmm. Één "zonnepaneel", slechts? Ik dacht toch echt begrepen te hebben dat onder de 601 Wp niet gesubsidieerd werd, beste SenterNovem. En paneeltjes van 600 Wp per stuk zijn zelfs in de mondiale innovatieve PV-sector bij mijn weten nog niet bekend. Maar, ik kan me vergissen, het gaat hard, daar buiten. Héél erg hard. Zo hard, dat SenterNovem door de bomen het bos blijkbaar niet meer ziet...

Gekheid op het bekende stokje: SenterNovem doet haar best maar, met dat "onderzoek". In de door de Europese Commissie reeds goedgekeurde AMvB, artikel 3, met name lid 4 is dat reeds flink afgespijkerd. Tenzij ze bij SenterNovem de toorn van Mevrouw van der HO-Even willen trotseren, natuurlijk. Mijn zegen hebben ze!13. (= vraag 10 download 13-3-08) Wat gebeurt er met de SDE-subsidie als ik ga verhuizen?

De subsidie kan dan overgaan naar de nieuwe eigenaar van de zonnepanelen, mits de zonnepanelen worden overgenomen binnen de 15 jaar subsidielooptijd. De subsidie voor uzelf stopt uiteraard.

Lekker! En wat als een nieuwe bewoner van uw huis die prachtige duurzame zonnestroompanelen helemaal niet wil? U weet wel: "Wat een lelijke blauwe kleur, neen dank u, neemt u die maar mee, dat mot ik niet!" En dan? SenterNovem doet hier voorkomen dat u uw SDE subsidie dan verder op uw buik kunt schrijven, zelfs al schroeft u die modules de dag na de verhuizing op eigen kracht op uw nieuwe oerhollandsche dak! Werkelijk schandalig! Vandaar zeker dat geneuzel met die EAN codes? Zeker weer zo'n zeldzame netbeheerders-truuk??? Kamervragen? Kamervragen!!!!!14. (= vraag 11 download 13-3-08) Hoeveel onderhoud heeft zo'n zonnepaneel nodig en wat kost dat?

Zonnepanelen zijn in principe onderhoudsvriendelijk. De kosten voor onderhoud zullen dan ook niet hoog zijn. De precieze kosten verschillen per gebruiker en zijn ook afhankelijk van eventuele toevallige defecten.

SenterNovem gaat vooruit. Ze "weten" inmiddels dat zonnestroomsystemen "onderhoudsarm" zijn... Maarre: "eventuele toevallige defecten".... Dat klinkt wel een beetje dreigend, vindt u ook niet? Tuurlijk, als er iets "mis" gaat, dan is dat altijd "toeval". Reken in ieder geval op eenmaal een omvormer vervanging in die vijftien jaar, dan kan het allemaal best meevallen. Met PV-modules, zeker van de gerenommeerde merken, is zelden iets mis, die houden het die 15 jaar zeker uit, maar ga voor kwaliteitsmodules die minimaal 25 jaar garantie hebben. De meeste omvormers zijn inmiddels betrouwbaar. Maar, zoals altijd geldt, en laten vooral de kruideniers onder ons dit dik in hun oren knopen: Goedkoop is duurkoop!15. (= vraag 12 download 13-3-08) Het kan zijn dat de kostprijs van een zonnepaneel flink gaat zakken als gevolg van de marktwerking onder producenten. Wordt mijn subsidie dan ook minder?

De basisbedragen voor de subsidie worden één keer per subsidieronde vastgesteld, en de kostprijs van een zonnepaneel is daar natuurlijk van invloed op. Als de prijzen van zonnepanelen zakken, zal dat dus gevolgen hebben voor de volgende subsidieronde, als het basisbedrag opnieuw wordt vastgesteld.

Basisbedrag staat vast, wisten we al. 56,4 eurocent voor 2008, volgend jaar voor nieuwe systemen weer een nieuw basisbedrag. Vele malen belangrijker, en het is typisch dat SenterNovem hier weer niet over uitweidt, is die jaarlijks bij te stellen correctiepost (2008: 23,4 eurocent) die van dat bedrag af gaat, en wat voor alle systemen elk jaar weer bijgesteld gaat worden. Dat is de crux. Bovenop de mogelijk zelfs halfjaarlijks wijzigende salderings-component die voor vrijwel iedereen verschillend is. Maar dat mag SenterNovem u blijkbaar niet wijsmaken...16. (= vraag 16 download, uitgebreide reactie op origineel Polder PV 13-3-08) Hoe wordt er gemeten?

De regionale netbeheerder of het toegelaten meetbedrijf meet wat de Zon-PV aan elektriciteit heeft opgewekt. CertiQ ontvangt de meetgegevens van de netbeheerder en maakt op basis daarvan de productiecertificatien. Voor de SDE-subsidie moeten de meetgegevens minimaal een keer per jaar overlegd worden.

Het taalgebruik mag ook wel eens geoefend worden bij SenterNovem (het gaat hier toch om een Regeling waar miljoenen in omgaan, dus je zou verwachten dat dat op orde zou zijn...): "... wat de Zon-PV aan elektriciteit heeft opgewekt"; "productiecertificatien".... Zéér merkwaardig taalgebruik voor een instantie waarvan mijn inschatting is dat daar toch een forse hoeveelheid academisch geschoold personeel zou moeten werken...

SenterNovem zwijgt in alle talen over de schandalige kosten die de netbeheerder voor die verplichte productiemeter (reken op een Euri of honderd, het kan ook erger uitpakken als u pech heeft) u in rekening gaat brengen. En, natuurlijk voor de extra meetkosten (lees: dubbele meetdienst) u in uw tokes gedouwd gaat worden. Dan laat ik die 480 Euri (1x 30 + 15 x 30) die CertiQ u in rekening gaat brengen voor "gedwongen lidmaatschap en inschrijving" over die 15 jaar hier nog eventjes buiten beschouwing (antwoord originele vraag 7, is per 13 maart vraag 14 geworden)...

Daar moet ieder voor zich dan maar achter gaan komen. En al die kosten moeten allemaal van uw "opbrengsten" afgetrokken gaan worden. Ik ben erg benieuwd wat u nu eigenlijk helemaal aan het eind van de rit (15 jaar SDE) over gaat houden, en hoeveel uw zonnestroom systeem heeft gekost...

Het ligt uiteraard beslist niet in de "bedoeling" dat een uitkeringsinstantie potentiële investeerders gaat zitten afschrikken met allerlei bezwarende "omstandigheden", nietwaar? Daar kun je beter het zwijgen toe doen, totdat alle wurgcontracten getekend zijn...

(Voorlopig einde van "de tweede ronde"; voor eerdere vragen en antwoorden, zie hier onder...)


Vragen en antwoorden (FAQ's) stand: 6 maart 2008 (1-8)

1. Wat is een PV-installatie?

Een PV-installatie bestaat uit monokristallijne, polykristallijne of amorfe silicium panelen, omvormers (DC/AC), bedrading en eventueel een ondersteuningsconstructie. De installatie is aan het elektriciteitsnet gekoppeld of functioneert, in sporadische gevallen, autonoom.

Polder PV: SenterNovem heeft blijkbaar nooit van de (door de politiek gewenste???) innovatieve dunne laag technologieën als mikrokristallijn, CIS, CIGS, (hetzij met selenium, hetzij met zwavel, of soms zelfs met beide), CdTe, diverse tandem modules, etc. gehoord. Wellicht niet "innovatief" genoeg?

Autonome systemen horen natuurlijk helemaal niet in een SDE regeling thuis. Die voeden nooit in "op het net". Ze zijn namelijk "autonoom"...2. Wat zijn de criteria voor subsidie voor PV-installaties?

De PV-installatie moet een vermogen hebben van groter dan 0,6 kWp en kleiner of gelijk aan 3,5 kWp. Hij is geplaatst op, aan of tegen een bouwwerk waarvoor een bouwvergunning als bedoeld in de Woningwet is verkregen. De installatie mag niet bestaan uit gebruikte materialen. Bij aanvraag moeten producenten in het bezit zijn van de benodigde vergunningen en de PV-installatie moet binnen 3 jaar na verlening van de SDE-subsidie in gebruik zijn genomen.

Polder PV: het gif zit hem hier in het zinsconstruct "gebruikte materialen". Ik had dat al in de aan de basis van de hele SDE liggende "Algemene Maatregel van Bestuur" gezien, en wel in artikel 3 lid 5:

AMvB art. 3 lid 5

Geen subsidie als bedoeld in artikel 2 wordt verstrekt indien een productie-installatie geheel of gedeeltelijk bestaat uit gebruikte materialen, tenzij het een productie-installatie betreft die behoort tot een bij ministeriële regeling aangewezen categorie productie-installaties.

Dat zou bijvoorbeeld kunnen betekenen dat u een oude PV-installatie op uw dak, die u ontmantelt om uw oude, niet zo efficiënte antieke PV-modules (oude Holecjes, of AEG, wellicht?) te laten vervangen door, laten we maar eens meteen vet uitpakken, 210 Wp efficiënte (16,9%), innovatieve Black Beauty SunPower SPWR_210BLK modules, niet zou "mogen" aanmelden voor de SDE. Waarom dan wel niet? U koopt toch hartstikke dure, prachtig nieuwe modules die heel veel superschone elektriciteit voor u en de wereld om u heen gaan bakken? Dat was de bedoeling toch van die SDE? Ja, dat kan wel zijn, beste SunPower liefhebber. Maar als u die kostbare paneeltjes op uw oude (nog steeds prima functionerende) opbouwconstructie op uw dak gaat monteren, beste meneer de SunPower liefhebber, dan bent u vet de l*l. Want dan zitten er in uw installatie - volgens de ambtenaren bij EZ en SenterNovem - "gebruikte materialen"... Zou het echt zo'n vaart gaan lopen? Ik vrees, beste mensen, dat u daar helaas wel een beetje vergif op kunt gaan innemen...

Over die "vergunningen" en "3 jaar" kunnen we kort zijn. De meeste mensen hebben helemaal geen "vergunning" nodig (gifaddertje: beschermd stadsgezicht, monument), en 3 jaar voor een particulier die zonnepanelen op zijn dak wil en daarvoor de moeite heeft gedaan om een aanvraagformulier van 14 pagina's in te vullen (ergo: liefst morgen al)?????3. Hoeveel subsidie krijg ik voor mijn Zon-PV installatie?

De subsidie bedraagt in 2008 EUR 0.33 per teruggeleverde kWh. De looptijd van de subsidie is 15 jaar.

Polder PV: Let op gifaddertje "in 2008". Na 2008 wordt het correctiebedrag (2008: 23,4 eurocent/kWh) weer bijgesteld, en komen er mogelijk zelfs nog 2 correctiefactoren bij. U kunt dus helemaal niet van tevoren berekenen wat de SDE (alleen op basis van deze getallen) u uiteindelijk gaat "opleveren".

Blunder: niet "teruggeleverde kWh". Maar alle geproduceerde kWh!!! Zoals van der Hoeven in haar brief van 12 februari 2008 moest toegeven aan de Tweede Kamer, met, heel misschien, het schaamrood op de kaken (helaas niet gezien...).

Gifadder twee: Die "looptijd" is wel onder de aanname dat u al uw kWh vergoed zult gaan krijgen. Dat kon wel eens een hoofdpijndossier worden. Zie volgende vraag (4)...4. Rekenvoorbeeld

De subsidie voor een installatie van 1 kWp (=10 m2, 1 paneel = 0.6 m2) op basis van 0,33 euro per kWh bedraagt maximaal € 4.207,50 (1 kWp x 850 uren x 15 jaar x € 0.33). Let wel: je krijgt ook van de afnemer een vergoeding voor de teruggeleverde elektriciteit, dat is het zogenaamde salderingstarief van gemiddeld € 0.23.

Polder PV: 1 kWp = 10 vierkante meter slaat echt als een tang op een varken. Dit is compleet rabiate KUL, klakkeloos van de collegae van EZ overgenomen zonder zelf onderzoek te doen. Daar kom ik in een separate "van dik hout zaagt men planken" reactie nog uitgebreid op terug.

Ten tweede: "op basis van 0,33 euro per kWh". U weet helemaal niet of u die 33 eurocent zult krijgen. Dat weet u alleen voor 2008. Over de veertien jaar (!) daarna weet u helemaal niks van het uiteindelijke resultaat. Dus kun je ook helemaal geen berekening over die 15 jaar (laten) maken!!!!!!

Ten derde: STEL, het blijft 0,33 eurocent/kWh (hoogst onwaarschijnlijk, maar even voor het rekenvoorbeeldje). Wat staat hier inderdaad KEIHARD vermeld, wat ik al uitgebreid eerder voor u uit de doeken heb gedaan (o.a. "vijfde cap" in het PttP artikel)? Dat er MAXIMAAL 850 "uren" (lees: 850 kilowattuur per kilowattpiek per jaar normproductie...) per jaar voor de SDE gerekend gaan worden, en als u boven die normopbrengst komt, bent u de l*l en krijgt u voor de meeropwek helemaal niks gesubsidieerd. U krijgt hoogstens de "saldering" (wettelijk verplicht, gaat volledig buiten de SDE regeling om en moet voor iedereen geschieden) voor die meeropwek. Maar: als u een forse installatie koopt (waarvoor u slechts max. 3,5 kWp onder de SDE kunt onderbrengen), of u koopt een tweede flinke installatie die u aanmeldt voor de SDE, dan telt die meeropwek per jaar uiteraard wel degelijk keihard mee bij de netinvoeding, en kan het best zijn dat u over die beruchte "cap" van max. 3.000 kWh/jaar netinvoeding heen zult gaan, met absolute drama's tot gevolg... Stel dat je Polder PV heet en 947 kWh/kWp.jaar opwekt. Dan mag je dus 947-850 is 97 kWh per kilowattpiek opgesteld vermogen van je subsidie afstrepen. Stel dat je het maximum van 3,5 kWp hebt aangemeld, dan raak je jaarlijks 340 kWh kwijt aan die onzin. Bij een fictief jaarlijks restsubsidie bedrag van 33 eurocent/kWh zou je dan over de 15 jaar al 340 x 15 x 0,33 = € 1.683 aan inkomsten mislopen... Toch weer anderhalve kostbare module van 175 Wattpiek...

Ten vierde: SenterNovem suggereert hier op uitermate dubieuze wijze dat die 0,33 euro blijkbaar het maximale uiteindelijke jaarlijkse subsidiebedrag/kWh zal zijn. Laten we er van uitgaan dat hier een zoveelste slippertje wordt gemaakt, want als de elektraprijzen dalen, dan zal (volgens de bijna onnavolgbare logica van ECN/KEMA/EZ) het uiteindelijke subsidiebedrag boven die 0,33 euro/kWh komen te liggen....

Ten vijfde: "je krijgt ook van de afnemer een vergoeding voor de teruggeleverde elektriciteit, dat is het zogenaamde salderingstarief van gemiddeld € 0.23"

Diverse opmerkingen van Polder PV:

Niks "afnemer". De partijen die wettelijk verplicht (art. 31-c E-Wet) moeten salderen zijn achtereenvolgens: leverancier (variabele leveringskosten), netbeheerder (variabele transportkosten), TenneT (systeemdienst, ook variabel, wordt geïnd via de netbeheerder), en Ministerie van Financiën (kWh gerelateerde energiebelasting en BTW over alle posten)!!!

Hoezo, hooggeschatte Schriftgeleerden van SenterNovem, "salderingstarief van gemiddeld € 0,23"??? (a) ik saldeer momenteel bij Greenchoice voor slechts € 0,219/kWh, en (b) die "salderingspost" fluctueert als een gek met de halfjaarlijkse tariefbijstellingen mee, en is dus totaal onvoorspelbaar!5. Wat is het subsidieplafond voor Zon-PV in 2008?

Het budget voor 2008 voor PV-installatie bedraagt € 46 miljoen.

Polder PV: weinig aan toe te voegen, in die zin dat die 46 miljoen een reserve bevat, want er werd in de aanbiedingsbrief van EZ gewag gemaakt van 10 MWp bij te plaatsen nominaal vermogen in 2008. Dat betekent zoveel als (bij niet vast staande 33 eurocent/kWh...): 10.000 (kWp) x 850 (kWh/kWp.jaar) x 15 (jaar) x 0,33 (Euro/kWh) = € 42.075.000. Er is dus met die "cap" op zonnestroom een reserve van bijna 4 miljoen Euro ingebouwd mocht de gemiddelde kleinverbruikers elektriciteitsprijs een stuk lager worden dan de 23,4 eurocent (te hoog ingeschat volgens mij) die voor 2008 is opgevoerd (en waarmee de uiteindelijke 33 eurocent werd berekend door basisbedrag 56,4 minus correctiebedrag 23,4 te rekenen). "Zon-PV" is niet mijn uitvinding (ik vind het een afschuwelijk construct).6. (stand 13 maart: nr. 13) Welke certificaten moet ik in mijn bezit hebben voor de aanvraag van de SDE-regeling?

Om onderscheid te kunnen maken tussen milieubewust opgewekte elektriciteit en ‘gewone’ elektriciteit, heeft de overheid productiecertificaten ingevoerd. Certificaten vormen een ‘garantie van oorsprong’ (GVO). Ze zijn het bewijs dat elektriciteit milieubewust is opgewekt. CertiQ is de instantie die het systeem beheert waarin de certificaten worden uitgegeven en is de Garantiebeheersinstantie.

Polder PV: dit is de aanloop naar het meest waanzinnige antwoord van deze FAQ: dat van vraag 7... "Garantie van oorsprong" is wederom zo'n afschuwelijk bureaucratenconstruct voor het in bijvoorbeeld Vlaanderen beter te verteren "groencertificaat". Hebben ze in Duitsland met het superieure EEG systeem helemaal geen "last" van, van die certificatenbureaucratie (die alleen maar is ontworpen om met groene stroom te kunnen "handelen"). Bij de oosterburen mag immers de EEG feed-in helemaal niet verhandeld worden...7. (stand 13 maart: nr. 14) Wat is de procedure voor productieverklaringen?

Om subsidie te krijgen voor de productie van hernieuwbare elektriciteit door een PV-installatie moet de producent zich laten inschrijven bij CertiQ. Hier zijn een aantal zaken voor nodig, die beschreven staan op de website van CertiQ: www.certiq.nl > producent > zon > aanmelding.

Na aanmelding krijgt de producent van CertiQ een productieverklaring. Deze verklaring moet goedgekeurd worden door de netbeheerder. Deze heeft 4 weken de tijd om de verklaring te beoordelen. Hij kan de beoordeling echter pas doen als daadwerkelijk elektriciteit wordt geproduceerd.

Als de netbeheerder akkoord is met de productieverklaring, dan stuurt hij deze ondertekend door naar CertiQ. Hierna ontvangt de producent van CertiQ een overeenkomst waarin de afspraken zijn vastgelegd plus een nota voor de inschrijfkosten (eenmalig € 30,=) en de jaarlijkse lidmaatschapskosten (jaarlijks € 30,=).

Na ondertekening van de overeenkomst kan de netbeheerder de meetgegevens over de elektriciteitsproductie doorgeven aan CertiQ. CertiQ levert de gegevens weer aan SenterNovem.

Polder PV. De CRUX van de FAQs van SenterNovem. Hier heeft zowel de politiek, als, uiteraard, EZ het helemaal niet over gehad. Als u dit leest, begrijpt u misschien wel de reden(en)... In volgorde:

 • (1) U moet dus een heel administratief circus door om überhaupt voor de SDE subsidie bij SenterNovem in Zwolle in aanmerking te mogen komen!

 • (2) U moet u blijkbaar inderdaad "inschrijven bij CertiQ". Dat is het zoveelste EZ filiaal wat blijkbaar die groencertificaten (whatever that may be, Jan met de korte achternaam is hier volgens mij al lang afgehaakt, want die begrijpt echt geen *** van die onzin...) moet "aanmaken".

 • (3) Dat moet blijkbaar via de website van CertiQ. Via de gevolgde route op deze zeer karakteristieke bureaucratensite (slechts aan enkele schaarse MEP volharders bekend, een nog totaal onbekend fenomeen voor 16 miljoen medelanders) komt u op de volgende "begrijpelijke" pagina (neen, ik heb ook nog nooit van het begrip "aggregator" gehoord...):

  Aanmeldingsprocedure zonproducent

  Een producent die in aanmerking wil komen voor certificaten kan zich via deze website aanmelden.

  Bij het invullen van de aanmelding moet u naast gegevens van de producent en de productielocatie in ieder geval in het bezit zijn van:

  * De EAN-code (18 cijfers) van de aansluiting op het elektriciteitsnet of een andere installatie. (Deze krijgt u van de regionale netbeheerder).
  * De naam en EAN-code (13 cijfers) van de regionale netbeheerder.
  * De naam en EAN-code (13 cijfers) van de handelaar aan wie de producent gaat leveren.
  * Eventueel de naam en EAN-code (13 cijfers) van de aggregator (indien u hiervan gebruik wilt maken).

  Opsomming bij aanvraag benodigde gegevens voor Duurzame installaties

  Hoe werkt de procedure 'Verzoek tot aanmelding'

  Verzoek tot vaststelling zonproducent


  Via de 3 gelinkte documenten/pagina's komt u op een wirwar van aanwijzingen (eerste, pdf document), 14 stappen "uitleg" (tweede link), en het invulformulier (derde link). Wanneer zou Jan met de Pet er met zijn hoofddeksel naar gaan gooien? Dit heet een "stimuleringsregeling", immers? Weet u waar al die EAN codes te vinden zijn? Van uw elektra aansluiting staat die op uw energienota, maar wat als de netbeheerder het in zijn boze bol gaat krijgen om voor uw aan te melden 3,5 kWp installatie'tje een apart EAN nummer te geven? En zo voorts...

 • (4) Stel, het lukt u om zonder kleerscheuren door alle programmastappen van bureaucrateninstituut CertiQ te komen, en u heeft het voor elkaar gekregen dat u inderdaad een "productieverklaring" krijgt. Ik heb geen idee wat er voor criteria gelden waardoor u zo'n fel te begeren papiertje (?) wellicht zou kunnen mislopen. Gifadder numero zoveel.

 • (5) Dan moet u naar het volgende "loket". De netbeheerder. Oei! Daar hebben we door de bank genomen niet zulke prettige ervaringen mee, als het om netinvoeding, salderen, decentrale opwekking, meterhuur, meterstanden, vastrechten, en dat soort voor elke zonnestroom producent nogal wezenlijke zaken gaat... U moet er blijkbaar aan "geloven", dus op naar uw netbeheerder. Trek een mooi pak aan, gooi een stevige borrel naar binnen, trek uw mondhoeken in een vriendelijk ogende grimas, en bel aan. Of misschien beter nog: bel op. Of mail. Of fax. Whatever.

 • (6) "Deze heeft 4 weken de tijd om de verklaring te beoordelen." Nou moeten jullie echt ophouden, stelletje ****! Een MAAND!!! 1 april a.s. gaat de SDE "open", en er valt weinig geld te vergeven. En de (onwillige, mogelijk al overspannen) netbeheerders krijgen een MAAND om over hun hart te strijken en u mogelijk welwillend te zijn en uw "productieverklaring" te BEOORDELEN????? Zonder garantie dat die "beoordeling" wel gunstig voor u uit zal pakken???? Wel eens van het befaamde Hollandsche Spreekwoord "de kat op het spek binden" gehoord, beste lolbroeken van EZ en SenterNovem???

 • (7) Maar het wordt nog veel erger: "Hij kan de beoordeling echter pas doen als daadwerkelijk elektriciteit wordt geproduceerd." ??????? Nu effe stevig pas op de plaats hier, want anders trekt Bruintje het niet meer. We gaan effekes terug naar het begin, anders raken we hier het spoor bijster: u wilt SDE subsidie, daar ging het hier allemaal om, toch? EZ satelliet SenterNovem dicteert dat u zich daarvoor eerst tot CertiQ dient te wenden voor een of ander mistig papiertje. Dus: vóórdat er ook maar sprake kan zijn van aankoop van een duurzame elektriciteit genererend zonnestroom systeem, aanmelding of wat dan ook voor bureaucratische handeling bij SenterNovem. Dat uiteindelijk hopelijk bemachtigde (?) papiertje moet u laten zien aan de netbeheerder. Die netbeheerder moet uw situatie dan vervolgens gaan "beoordelen". En die "beoordeling" kan pas plaatsvinden als ......... u reeds duurzame elektriciteit op het net zet????? WAARMEE dan, hooggeschatte hogepriesters van SenterNovem? Met een biodiesel aggregaat op afgewerkte frituurolie wellicht? (oeps! mocht niet van mevrouw van der HO-Even, is immers "verdachte" [want manipuleerbare] vloeibare biomassa...). Conclusie: het moet niet GEKKER worden in bureaucratenland Nederland, anders mogen ze nu alvast beginnen om Endegeest (bekend gesticht in Oegstgeest, prettig dicht bij mijn woonplaats Leiden) flink te gaan uitbreiden.

 • (8) Stel: uw netbeheerder heeft uw situatie "beoordeeld", hij heeft daarbij net als u (u heeft immers nog steeds niks gekocht...) vastgesteld dat u GEEN duurzame elektriciteit opwekt, maar hij is het desondanks met het slachtoffer eens, dat dat absoluut geen "beletsel" kan zijn voor het verkrijgen van "toestemming". Hij strijkt zijn hand dus over zijn gulle hart, en ondertekent dan TOCH maar die "productieverklaring" en stuurt die dan ook nog (gratis) naar CertiQ voor u (PLIES: vraag van ALLES schriftelijke kopieën, want ik krijg al grijze haren als ik denk wat er allemaal in die vreselijke papierbende fout kan gaan...). Wat gebeurt er dan? Houdt u vast:

 • (9) "Hierna ontvangt de producent van CertiQ een overeenkomst waarin de afspraken zijn vastgelegd plus een nota voor de inschrijfkosten (eenmalig € 30,=) en de jaarlijkse lidmaatschapskosten (jaarlijks € 30,=)." Pomtiedomtiedomdom. Had u vast nog niet gezien, hé? Overeenkomst met CertiQ??? WAT voor "overeenkomst", en wat staat daar dan allemaal voor fraais in??? Nog meer bureaucratische wirwar en allerlei ongevraagde verplichtingen en erg weinig "rechten", wellicht? U ontvangt een .... nota??? Huh???? U heeft op dit moment nog steeds niks gekocht!!! En nu al een "nota"???? Voor wat voor fraais dan wel? DERTIG Euro inschrijfkosten? DERTIG Euro "lidmaatschapskosten"????? Per JAAR???? Krijgt u daar dan ook nog een gratis abonnement op de nieuwsbrief van Holland Solar bij? Of het fanclub blad "Van der Hoeven & Co", wellicht?

  Dit is echt stapelkrankzinnig. Dit kunnen alleen volslagen doorgedraaide bureaucraten bedenken die een "stimuleringsregeling" duurzame energie moeten uitvoeren. De tranen schieten in je ogen van deze in en in trieste sabotage. Wim (Sinke) had gelijk, toen hij zijn bange vermoedens in het Trouw artikel van (alweer) 5 december 2007 uitsprak: "... Maar dat valt of staat bij het gemak waarmee de beloning kan worden aangevraagd. Is het, simpel gesteld, een kwestie van een telefoontje, of moeten aanvragers stapels papier doorwerken? Dat is nog onduidelijk." Wel, beste Wim. Het lijkt nu, met deze ranzige bende op de SenterNovem site, wel duidelijk. Had je je een ergere nachtmerrie kunnen indenken? "Ze" hebben het weer helemaal voor elkaar. Niet alleen "stapels papier" (al is het dan elektronisch), maar ook: dokken geblazen. Vooraf. Zonder garantie op succes...

 • (10) Want: waar leidt deze waanzin allemaal toe? Naar het doorsluizen van UW geld naar bureaucraten en netbeheerders. Waar geen ene superschone kWh elektriciteit voor ondersteund wordt. Maar die slechts een doel lijkt te kennen: het in stand houden van tranentrekkende bureaucratie en het overeind houden van monopoloïde netbeheerders met schandalige vastrechtkosten. Hierbij vergeleken lijkt het stalinisme gezegend...

  15 jaar SDE subsidie. Uw geld naar CertiQ: 30 + 15 x 30 = 480 Euri kwijt.

  Productiemeter voor totale opwek. Uw geld naar netbeheerder (die meter wordt nooit uw eigendom): Reken op een dikke 100 Euri.

  15 jaar dubbele meetdienst. Als Continuon haar zin krijgt, en andere netbeheerders gaan volgen (dat is de "normale gang van zaken" in het wereldje...): 15 x (24,47 + 19% BTW) = 436,79 Euri incl. BTW voor "meetdienst productie".

  Omdat die productiemeter in uw meterkast moet, en niet zomaar vlak bij uw omvormer in huis "mag" hangen, moet er ook veilige kabelverlenging van de omvormer(s) naar de meterkast aangebracht worden. Van een profi uit de (kleine) PV-sector kreeg ik een grove bandbreedte te horen aan wat voor meerkosten u dan zou moeten denken (7 maart 2008):

  "... elke situatie is anders maar kan variëren van € 100 (wanneer de inverter in de meterkast hangt) tot misschien wel € 750 wanneer je door betonnen muren en vloeren moet boren en via de kruipruimte in de meterkast moet komen."


  Ik ben vast nog wel e.e.a. aan totaal niet noodzakelijke onzinkosten vergeten, maar ik zit nu al op een absurde 1.116,79 Euro voor de 15 jaar die u aan niet aan u door de politiek of EZ duidelijk gemaakte nonsens uitgaven kwijt zult kunnen zijn. En dan heb ik het nog niet over een mogelijke (ook niet genoemde) eenmalige omvormer vervanging gehad.


  En dan durven ze te spreken over "terugverdientijd van 15 jaar"... Ha!

 • (11) Stel dat u zover bent gekomen dat alles in kannen en kruiken is, en dat u een wurgcontract (!!!) met CertiQ hebt getekend en uw "contributie" (...) hebt betaald. Dan komt alles blijkbaar "goed". Dan stuurt de netbeheerder blijkbaar volautomatisch de meetgegevens naar CertiQ, en die zorgt er weer volautomatisch voor dat die gegevens weer bij SenterNovem op het bureau terecht komen. En DAN PAS (????) mag u uw aanvraagformulier insturen????? Zou het dan welicht niet misschien al zo rond 1 augustus zijn geworden???? Als ik u was, zou ik SenterNovem voordat u ook maar een stap onderneemt, het hemd van het lijf vragen voordat u uw hoofd in de strop steekt... Ik meen reeds eerder duidelijk gemaakt te hebben dat ik om vele andere redenen nooit in zo'n wurgregeling zal gaan stappen. U bent het wellicht met me eens dat de "problematiek" zoals hierboven geschetst, mogelijk veel mensen definitief zal gaan afschrikken...

 


  8. (stand 13 maart: nr. 15) Geldt de SDE-regeling PV-installaties alleen voor woonhuizen?

  Nee, het betreft niet alleen woningen maar ook andere bouwwerken zoals kantoorgebouwen, stations, stadions et cetera. Producenten die aan de eisen voldoen, kunnen een SDE-aanvraag indienden mits de PV-installatie in gebruik wordt genomen na indiening van de SDE-aanvraag en het een nieuwe PV-installatie betreft.

Polder PV: Hmmmm. Ook Provinciehuizen, NS-stations en voetbalstadions, dus? Mooi! Ik begrijp alleen niet wat een voetbalstadion onder de Woningwet te zoeken heeft, maar het doorgronden van de bureaucratie is uiteraard niet aan gewone stervelingen voorbehouden... Met maximaal 3,5 kWp aan te installeren PV-installatie??? 20 "moderne" modules van 175 Wattpiek? Iets dergelijks???

^^^
"Innovatieve", middels SDE te ondersteunen PV-installatie van maar liefst 20 175 Wp PV-moduultjes (rode pijl, dat vage blauwe streepje...) op het dak van het Feyenoord Stadion. Dat was bloed, zweet en traantjes projectplanning voor systeemontwerper Polder PV. Mag ik effe vangen? Ik ontwerp voor extreem "concurrerende" tarieven...
(screendump © Microsoft Virtual Earth™)

Schei toch uit, stelletje jokers! Wat een innovatie-kolder...

NB: vergelijk bovenstaand "virtueel Hollandsch SDE project" maar eens met "true reality". In Bern, der Schweiz. 1,3 MWp klein, slechts...


Aanmeldingsformulier

Tot slot nog een "leuke" vraag uit het aanmeldingsformulier op de SenterNovem site. Onder vraag 4 (Project gegevens), onderdeel e:

"Wat is het opgesteld vermogen waarvoor u SDE aanvraagt?
Hernieuwbare elektriciteit en warmtekrachtkoppeling: ------------------ MWe"

Zucht. Je kunt hieraan wel weer zien dat men uitsluitend gewend is te denken in "grote producenten"...

Als u een 3,5 kilowattpiek installatie wilt gaan aanmelden (maximaal toegestane capaciteit...), adviseer ik u met klem om op de streepjeslijn het volgende te vermelden, ter verduidelijking:

"0,0035 MWp nominaal STC vermogen (3,5 kilowattpiek)"

en dat "MWe" voor de duidelijkheid maar door te strepen.

Meldt u een installatie kleiner aan dan 1 kWp (echter: minimaal 601 Wp = 0,601 kWp = 0,000601 MWp...), let dan verduiveld goed op dat u het aantal nullen achter de komma goed invult. Zet s.v.p. tussen haakjes het totale nominale vermogen in kilowattpiek (desnoods in Wattpiek) erbij, ter verduidelijking.


Ondanks bovenstaande bezwaren en kritiek: erg veel plezier met uw fraaie nagelneue zonnestroom installatie gewenst. De zon blijft gelukkig nog steeds gratis schijnen, dat nemen ze in ieder geval niet van u af...


Reacties uit het veld...

5 april 2008 En weer van een andere potentiële SDE aanvrager die de nodige grijze haren van al het ondoorgrondelijke leesvoer kreeg:

"Met al haar onnutte en onzinnige betutteling en technocratische semi wetenschappelijke publicatiedrift probeert ze het voor de burger zo moeilijk mogelijk te maken om zaken te begrijpen ..."

en:

"... ook bij Senter maken ze er maar een zooitje van en krijg je gewoon geen helder antwoord, altijd '...... ingevolge de regeling ......' en dan weer die ambtelijke omslachtigheid."


20 maart 2008 Een ander "groot PV-uitpakker in spé" knalde ook met zijn hoofd keihard tegen die krankzinnige 3,5 kWp bureaucraten-limiet op, krabde de bloederige vellen van zijn hoofd, kreeg opeens een brainwave, gooide het "surplus" van zijn PV-plannen boven de 3,5 kWp overboord, en gaat daar nu een mooie zonnecollector voor koppeling aan de warmtepomp installatie voor in de plaats laten monteren:

"Dat ik hier niet eerder aan heb gedacht.......ik moet die burocraten eigenlijk dankbaar zijn..."


19 maart 2008 Dat geeft de burger weer een beetje moed... Reactie van iemand die vet wil uitpakken met zonnestroom, die de "nodige" hindernissen moet nemen en die alvast een hoofdpijndossier kan gaan beginnen:

"Ik vind je commentaren schitterend !!! Blijf zo doorgaan, want het is echt héél hard nodig."


17 maart 2008 SenterNovem maakt er een zooitje van met beloftes en weer prompte terugtrekking daarvan, en de sector raakt in rep en roer. Reactie van een reeds veelvuldig geplaagd installateur:

"Wat een soap is dit weer aan het worden, waarom luisteren ze niet gewoon een keer naar de leveranciers, ongelofelijk. Het lijkt wel een zenuwcentrum bij ons op kantoor. Nou ja, we overleven het wel weer :)"


8 maart 2008 uit een e-mail van een PV-"freak" die ondanks alles waarschijnlijk vet gaat uitpakken...:

"Met een big smile heb ik je commentaar op de sde gelezen; toch gaan we ervoor hoor! Ik laat je wel weten hoe dat loopt...."


8 maart 2008 van weer een andere collega, die zelf zijn systeem al fors heeft uitgebreid (en stilletjes hoopte dat er ook wat voor hem in het vat zat... ) (titel e-mail: SDE... Neeej...):

"Brrrr ... hoe meer ik lees ... laat ik officieel die hele SDE misère lekker voorbij dobberen...

Ik heb al eens gebloed (voor de aanschaf van 't systeem), en om nu jaarlijks nog maar eens te mogen lijden... neuuuuhhh. Ik wil gerust eenmalig (!) een registratie-"fee" betalen... en eenmalig een aparte meter (indien e.e.a. niet reeds voorhanden is)....
maar die regelgeving van nu.... ik krijg nachtmerries! ;o))"


7 maart 2008 van een collega die al heel lang wikt en weegt om zonnepanelen aan te schaffen:

"Ik ga er dus zeker nog eens goed over nadenken, of beter nog voorlopig helemaal maar niet meer."


7 maart 2008 uit een geweldige beschouwing van Herberg PV:

"Ik vermoed dat veel mensen zich eerst wel 10x zullen bedenken of ze zich in dit "Circus SDE" willen storten. En dat zal waarschijnlijk - samen met de al eerder vastgestelde subsidielimiet van een schamele 10 MWp - zorgen dat zonne-energie nauwelijks een impuls zal krijgen.

Of, om het anders te zeggen: zonne-energie in Nederlands zal wellicht eindelijk bijkomen uit een diepe coma, maar de overheid zorgt er meteen voor dat ze kunstmatig in slaap wordt gehouden."

Mooi gezegd, Berend...

6 maart 2008 commentaar in een forum op een bekende duurzame energie website:

"Is het niet beter om als organisatie uit protest een persbericht uit te sturen met het advies om met deze regeling geen zonnepanelen aan te schaffen? Laat ze in Den Haag hun boerenverstand eens gebruiken en komen met een regeling zonder burokratie! Ik heb 11 panelen op dak en was vast van plan mijn hele dak vol te leggen. Maar niet met deze regeling."


6 maart 2008 oudgediende Polder PV lezer die ook al het "nodige" voor zijn kiezen heeft gehad op het vlak van zonnestroom:

"Jammer dat het programma "Ook dat nog!" niet meer bestaat. Daar zouden ze jouw teksten zo over kunnen nemen. Hé, misschien een leuk idee, jouw Polderkolder als nieuw TV-programma? Peter laat zijn licht schijnen over de fantastische wangedrochten van Den Haag en andere overheden? Kijken hoe lang het duurt voordat ze met smeergeld bij je komen :D"


6 maart 2008 niet meer zo enthousiaste PV-newbee in spé die het bijltje er bij neergooit (titel e-mail: giller):

"Het is een complete krankjoremconstructie om dit op deze manier aan te pakken. M'n aanvankelijke enthousiasme is compleet foetsie en ik probeer via een (Duitse) kennis panelen aan te schaffen en deze lekker over m'n ferraris meter te laten invoeden.

Ik weiger om me met zo'n administratieve onzin in te laten. Hierover zouden kamervragen moeten worden gesteld ... verminderen van regeltjes zoals het huidige kabinet beoogt?"

Polder PV: waarvan akte...


6 maart 2008 delen uit een e-mail van een andere professional uit "het wereldje":

"De tekst op jouw site van 6 maart geeft de burger echt moed ... het is nog totaal onduidelijk of er een nieuwe meter gaat (of moet) worden geplaatst. Het zou zomaar kunnen dat de “slimme meter” gebruikt gaat worden voor je productieverklaringen. Het rekenvoorbeeld bij vraag 4 kan dan dus gewoon de prullenbak in.

Nu, we gaan hier weer verder met klaverjassen en zeer zeker geen offertes meer maken want dat leidt in 2008 zeker tot niets."

Kort commentaar van Polder PV: je zal maar door de hele "procedure" gekropen zijn, en daadwerkelijk de dure 3,5 kWp installatie gekocht hebben en aan het net gekoppeld. HOE word je dan in godsnaam "bemeten" voor de SDE-subsidie???? Mevrouw van der HO-Even weet daarop vast wel het antwoord...


6 maart 2008 van een professional uit "het wereldje":

"Beste Peter,

Mijn complimenten over de toch wel komische wijze waarop je de SDE aanvraag procedure hebt beschreven op je site.

Ondanks dat het me inhoudelijk wel raakt grinnik ik tijdens het lezen. Het blijft eigenlijk ongelofelijk; het is niet te begrijpen als je vanuit internationaal perspectief naar de Nederlandse aanpak duurzame energie kijkt hoe de lokale overheid aan het goochelen is terwijl iedereen op school heeft leren spieken. Inmiddels genoeg voorbeelden om ons heen op de wereld zou je denken..."


Pagina opgemaakt dd. 6 maart 2008, incl. later bijgesloten toevoegingen (reacties)


© 2008 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)