starting up our own green power production unit: 4 solar panels, March 2000
duurzame energie "oud"
links
PV-systeem
meten=weten
grafieken
graphs
huurwoningen
nieuws
index

 

SOLARENERGY

Nieuws
andere duurzame energie bronnen p. 16
en gerelateerde zaken

12 december 2007 - 4 februari 2008

meest recente bericht boven

<<< 21 20 19 18 17 16 15 14 13 12 11 10 >>>

4 februari 2008: Wordt dit de zoveelste politieke Energie Rel? Je kunt van Greenpeace zeggen wat je wilt. Maar wat ze nu weer voor ranzige bende boven tafel hebben gehaald is ongelofelijk. Greenpeace heeft via de "Freedom of Information Act" (!) de hand weten te leggen op tale-telling e-mails tussen een van de grootste energieconcerns van Europa, het supermachtige E.ON, en een ambtenaar in Groot Brittannië waarin het concern de levensvatbaarheid van het afvangen en opslaan van CO2 bij kolencentrales openlijk betwijfelt en het in een paar minuten tijd voor elkaar krijgt om dan maar een "gewone" steenkolencentrale (zonder CO2 afvang verplichting!) te mogen bouwen. E.ON, wat waarschijnlijk niet voor niets een naam heeft aangenomen die op "Eeuwigdurend de Fossiele Lakens Uit Willen Delen" lijkt te wijzen, is (ook) van plan om er een kolencentrale bij te bouwen op de Maasvlakte. Het zoveelste Kabinet Balkende wil verplichte afvang en opslag van CO2, maar E.ON zelf zegt dus dat het daar niet in gelooft. Of geldt dat soms uitsluitend voor de U.K.? Op deze Nederlandse (E.ON Benelux) pagina wordt nota bene gelinkt naar een CATO CSS project (wat wellicht niet bekend is bij de gewraakte medewerker in de U.K.???), en gaat dat dus zonder extreem zware druk van onze slappe politici beslist niet uit zichzelf doen. Met ongetwijfeld dramatische gevolgen.

Het is echt schokkend om te zien hoe:

(a) grote energieconcerns, die slapend rijk worden van de aan de hoge olieprijs gekoppelde energie"producten" in klimaatcrisistijd er niet voor terugdeinzen om hun klassieke, extreem milieuvervuilende en klimaatbedreigende toko er door blijven drukken om hun megawinsten nog groter te maken (wat gaan ze in Gaia's naam doen met die torenhoge winsten? Kerncentrales bouwen soms? ), en

(b) hoe makkelijk het blijkbaar blijkt te zijn om ambtenaren in een e-mailtje er van te overtuigen dat "het" dan "dus" maar niet meer hoeft, en dat er dus gewoon op de oude vertrouwde voet verder gegaan kan worden, ten koste van mens, milieu, en samenleving. Met de impliciete boodschap: krijg allemaal maar een enge ziekte, onze winst gaat voor alles...

De reactie van ene "simrek" leidt onterecht de aandacht af van de crux van de materie: Zelfs al zou er een "oudere" kolencentrale dicht gaan als deze "nieuwe" ervoor in de plaats komt, het blijft allemaal dweilen met de kranen wijd open. Elke nieuwe kolencentrale, hoe "efficiënt" hij ook zou zijn, is slechts de continuering van totaal achterhaald energiebeleid, zet de hele elektriciteitsmarkt op slot, en zal duurzame energie blijvend op uiterst fragenswürdige basis de markt uit blijven drukken. Dat is onverteerbaar en een misdaad tegen de mens(elijk)heid...

De tegen-boodschap van Polder PV: al die kolencentrale plannen door de plee spoelen s.v.p., en voor 300 procent duurzaam gaan. Gooi s.v.p. dat peperdure "CO2 in de grond stoppen programma" er ook in Nederland direct uit en ga nuttige zaken met dat Borsele-langer-open bloedgeld doen!

Uit het originele Engelstalige stuk van Greenpeace:

"When E.on says jump, the government jumps."

Uit de e-mail van de medewerker van E.ON (bijlage 1 van het bericht op de Engelse Greenpeace site). Vetdruk van Polder PV:

"The CCS plant can not be built first (obviously due to spatial restraints and current scale of technology) and is has no current reference for viability at any scale."

Ergo: die medewerker zegt gewoon botweg: er is simpelweg geen plek voor de CO2 afvang unit (CCS plant), en de technologie is er momenteel niet, dus s.v.p. de verplichting uit de vergunningsaanvraag wegstrepen s.v.p. ...

Op het "verzoek" van E.ON aan de betreffende ambtenaar, om die hele "carbon capture and sequestring" dan maar te laten zitten, uit het Engelse Greenpeace bericht:

"It took the government just six minutes to reply: “Thanks. I won’t include.” Just like that."

Tweede stuk op de Engelse Greenpeace site (saampjes met de betreffende ambtenaar een strategisch "on-site bezoek" bespreken voor beslissers, met als suggestie van E.ON):

"Future options (not part of plans but again suitable background) - CCS and DH"

Parlementaire enquête (Public Inquiry)? Parlementaire enquête!!!

(NB: ik had problemen om een deel van de downloads van de Engelse Greenpeace site met Adobe Reader binnen te krijgen, heb ik reeds een e-mail over verstuurd)

http://www.greenpeace.nl/news/e-on-heeft-nooit-geloofd-in-sc (Nederlandstalig)
http://www.greenpeace.org.uk/blog/climate/coal-giant-dictates-government-climate-policy-20080131 (oorspronkelijke Engelstalige, schokkende bericht met de originele e-mail wisseling, 5 stuks)


3 februari 2008: Het Gesprek: Peter Blom op eenzame duurzame hoogte. Op TV mocht ik het genoegen smaken om de directeur van Nederlands' duurzaamste bank (Triodos) in gesprek te zien gaan met Marleen Janssen Groesbeek. De heer Blom is niet vaak te zien op TV, en dit was weer eens een verademing t.o.v. het kortzichtige en vaak totaal nietszeggende geronk van menig bobo met een salaris wat waarschijnlijk vele malen hoger ligt dan dat van de heer Blom. Ik ken de heer Blom vooral van zijn magistrale pennenvruchten in het magazine van Triodos, die van ongelofelijk hoge kwaliteit zijn, en die van integrale duurzaamheid spreken. Peter Blom doet in het vraaggesprek kond van zijn motivatie, geeft blijk van een continu kritische blik op maatschappelijke ontwikkelingen, en geeft op kristalheldere wijze aan waarom de weg van Triodos leidinggevend is. Een weg die iedereen zou moeten inslaan.

Mocht u Triodos nog niet kennen, en bent u nieuwsgierig geworden naar de filosofie van dit - naast ASN - eenzame, doch hard groeiende initiatief op het vlak van duurzaamheid en financiering daarvan (maatschappelijk bewust ondernemende bedrijven, duurzame energie, biologische landbouw, microkrediet, kunst, etc.), dan raad ik u met klem aan om het uur durende interview met Peter Blom zelf op een voor u geschikt moment te gaan bekijken.

Topklasse!

http://www.hetgesprek.nl/archief/625/ (video, 1 uur)


2 februari 2008: Doek definitief gevallen voor Echte Energie. Formeel waren we natuurlijk al "zogenaamd geswitched" naar Greenchoice, die alle klanten van de kleinste 100 procent duurzame energieleverancier van Nederland, Echte Energie, de facto heeft overgenomen (als je daar tenminste niet tegen had geprotesteerd, maar er was gewoon geen enkel zinnig alternatief in Nederland). Toch was ik wel benieuwd wat er nu precies met het bedrijf was gebeurd, nadat ik de (kloppende...) eindnota's van onze zelfverkozen donkergroene leverancier hadden gekregen. Zowel de Staatscourant, als de website van de DTe geven uitsluitsel over dit korte stukje duurzame verleden in ons fossiele land.

De vergunningen van Echte Energie zijn inmiddels op verzoek van Eneco, die de leverancier heeft "opgeslokt", officieel door de DTe ingetrokken per 29 januari 2008 (Staatscourant publicatie, dagtekening DTe document is van de 28e). Daarmee is E.E. dus formeel "non-existent" verklaard. Zoals duidelijk wordt uit dit stukje van het typische, van juridische taal doorspekte document m.b.t. het per onmiddelijk intrekken van de leveringsvergunning voor elektra op de DTe site:

Let onder - zoals dat in NMa/DTe bureaucratentaal heet - randnummer 6 op het voor mij opzienbare feit dat Greenchoice blijkbaar onder de prozaïsche naam "Groene Energie Administratie B.V." bekend staat. Had ik nog nooit van gehoord... Zo leren we weer elke dag een nieuw stukje wetenswaardigheid over dat bizarre energiewereldje wat de marktfetisjisten in Den Haag voor ons in elkaar hebben gebreid (en wat Smit-Kroes vastbesloten lijkt te zijn om dat door de strot van de hele EU te duwen) ...

Een vergelijkbaar document vinden we onder het hoofdstuk "gasmarkt" op de DTe site: vergunning "per onmiddelijk" (datering: 28 januari 2008) ingetrokken...

http://www.dte.nl/nederlands/leveranciers/leveranciers_netbeheerders_meetbedrijven/Echte_Energie.asp (NMa dossier Echte Energie als [duurzame] elektra leverancier met de relevante documenten)
http://tinyurl.com/243bxn (als boven, verkorte link, ditmaal voor de gasleveringsvergunning)
Staatscourant nr. 20/dinsdag 29 januari 2008 (officiële bekendmaking intrekking leveringsvergunningen)


 
^
TOP

31 januari 2008: Shell: alweer recordwinst. Niet mijn vullingen, maar mijn tanden vallen uit mijn bek. Shell's winst groeide van het recordbedrag van 25,4 (2006) naar een nog absurder 27,6 miljard dollar in 2007, een stijging van 8,7 procent. Vindt u het gek, met die oliebarrel prijzen? Die winsten van dat bedrijf beginnen echt obsceen te worden de laatste jaren, zeker als je je realiseert tot welke absurde maatschappelijke kosten het grootste deel van de activiteiten van Shell dagelijks leidt.

Jeroen (van der Veer): wil je als de donderse bliksem maken dat jullie uit Nigeria ophoepelen, en minimaal de helft van die bezopen winsten van jullie nu EINDELIJK eens in DUURZAAM gaan steken i.p.v. jullie handen gitzwart te blijven maken? Dank!

Jeroen wil pas in maart hun "reserves" bekend gaan maken (olie). De algehele verwachting bij de analisten is dat dat vies zal blijken tegen te vallen, zie Peak-Oil site...

Bron: NOS-Journaal


31 januari 2008: Smit-Kroes laat tanden zien en hanteert de mattenklopper... Tijdens onderzoek naar mogelijk monopolistisch gedrag op de gasmarkt in Duitsland (zie ook uitgebreide bespreking op Polder PV van de heftige ZDF uitzending "Das Kartell" op de Duitse TV) hebben onderzoekers van de anti-trust commissaris Smit-Kroes in een van de kantoren van de energiegigant E.ON een verbroken verzegeling aangetroffen naar een kamer waar gevoelige documenten tijdelijk lagen ogeslagen om door de ondezoekers gekopieerd te worden. Na uitgebreid onderzoek is volgens de EC vast komen te staan dat medewerkers van E.ON willens en wetens die verzegeling moeten hebben verbroken. Smit-Kroes is "not amused" en heeft een boete van ... € 38.000.000,-- opgelegd...

Dames en heren van de energieconcerns: maakt uw borst maar nat. There is a Tiger on the loose...

http://tinyurl.com/2ck4cp (officieel persbericht op de site van de Europese Commissie)
http://ec.europa.eu/avservices/photo/photo_reportage_en.cfm?id=2409 (tale-telling foto's van de "verbroken zegels" waarvan de producent verzekert dat die niet door "andere" oorzaken dan bewuste verbreking verwijderd konden worden...)
http://www.energeia.nl (tijdelijke link naar een Nederlandstalig stuk over dit thema op 30 januari 2008)


29 januari 2008: Eneco netbedrijf bereidt zich voor op de toekomst. En daar hoort een nieuwe naam bij: Stedin. Zouden de advocaten en juristen van het nieuwe Stedin nog harder op gaan treden dan de confrères van de diverse (12!) netbedrijven van de Eneco holding al deden? De tijd zal het gaan leren. Of de weerloze, gebonden, en dus geen kant op kunnende klanten er ook maar iets beter van zullen gaan worden, mag u voor u zelf bepalen. Ik vrees dat die straks van alle nog te voeren "procedures" weer vet de *** gaan worden. Met de Zegen Van Den Haag...

http://tinyurl.com/3y6tv5 (verkorte link naar document op de website van het oude Eneco netbedrijf)


29 januari 2008: Crisis? What Crisis? Een regelmatig terugkerend kopje op mijn nieuwspagina's. Met reden. We kunnen natuurlijk wel in een hoekje vet gaan zitten doemdenken, de "boel de boel laten", en Armageddon over ons heen laten komen, maar dat is niet zo'n constructieve wijze van leven. Die ook nog eens zelfbevestigend werkt en jezelf alleen maar de vernieling in helpt. We kunnen echter ook, in klimaat-, energie- en grondstof-crisistijd, gewoon de mouwen opstropen, de heilloze en bakken met energie vretende consumptie-waanzin overboord kieperen, naar kwaliteit van leven streven, en ... nuttige dingen met die enorme hoeveelheden geld gaan doen die veel Nederlanders nog steeds maandelijks binnenkrijgen.

Mijn partner en ik hebben al reeds lang geleden bewust gekozen voor een kwalitatief beter leven, laten daarbij alle nutteloze consumptiewaanzin, reclame en al die andere compleet hersenloze ongein langs ons heen glijden, en investeren ons zorgvuldig opgebouwde spaargeld (met dank aan onze ouders voor een zeer verstandige opvoeding) maximaal duurzaam.

Medio 2006 is onze "huisbank" Triodos, waar wij trouwens inmiddels een betaalrekening hebben kunnen openen en voor onze gezamenlijke rekening reeds afscheid hebben genomen van ING/Postbank (niet de meest "duurzame" bank, zoals bleek uit de onthullende openbaringen van Milieudefensie), begonnen met een duurzaam fonds wat belegt in duurzame Europese energie projecten. Zie ook het bericht van 12 juli 2006 op Polder PV. Het Triodos Renewable Europe Fund, wat volgens Triodos opgezet is als een zogenaamd "semi-open end" fonds met mogelijkheid van tijdelijke sluiting op inschrijvingen om geen overspannen beurskoersen te krijgen en een degelijk beleid m.b.t. de projecten "portefeuille" te kunnen blijven voeren zonder hypes na te lopen. Typisch Triodos, lange-termijn impact is en blijft veel belangrijker dan korte-termijn winsten (en risico op korte-termijn verliezen bij heftige conjunctuurwisselingen). Er wordt belegd in kleinschalige projecten met wind-, water-, zonne-energie en kleinschalige biomassa installaties. En in de nabije toekomst mogelijk ook in energie-efficiëntie verhogende projecten. In Europa, natuurlijk, want "hier" moet het gaan gebeuren...

Een karakteristieke insteek in het T.R.E.F. is dat het fonds niet zozeer in technologie investeert (wat elders trouwens wel gebeurt), maar, zoals het mooi in de prospectus geformuleerd staat:

"... predominantly in the straightforward production of green electricity: the 'green kilowatthours'."

Verstandige jongens en meisjes, die fonds-initiatoren, want dáár gaat het allemaal om, om het fysieke eindresultaat, de duurzame energie productie. En niet om eeuwige concepten, proefballonnetjes en pretentieuze grootheidswaanzin. Dat wil nog wel eens "vergeten" worden in "innovatie"-geil Den Haag...

Triodos is groot geworden met windenergie in Nederland (wij waren al een "early adapter" van hun richtinggevende Windfonds) en is leidinggevend op het vlak van integrale duurzaamheid. "Duurzaam" is bij Triodos geen te pas en te onpas gebruikt modewoord. Deze unieke bank zweet elke seconde weer uit alle poriën duurzaamheid uit.

En dat "loont". Uiteraard. Ook voor de klanten die bereid zijn een klein risico te nemen, maar aangezien duurzame energie inmiddels tot een wereldindustrie is geworden, zit die groei er voorlopig wel in. Ik kreeg eerder deze maand het eerste "volledige jaar overzichtje" van mijn bescheiden teentje in deze mooie investerings-vijver (een klein deel van mijn spaargeld heb ik bij wijze van proef in het T.R.E.F. belegd). In tijden van algehele malaise, financiële crisissen e.d., toch een leuke opsteker:

 


^^^
Waardegroei in 1 jaar "crisistijd" een leuke 5,8%. Hmmmm. Nicht schlecht voor een fonds wat op lange termijn duurzame ontwikkeling is ingericht... Renewables Forever!
U kent overigens, uiteraard, beleggersadagium numero uno uit uw hoofd? Begint met zoiets als: "behaalde resultaten in het verleden geven geen garantie tot..." U kent hem vast wel.

Triodos: dank voor alweer zo'n geweldig initiatief. Dat jullie maar veel duurzame nieuwe klanten mogen krijgen en, ondanks mogelijk zo af en toe wat lastige, doch overkomelijke conjunctuur-hobbeltjes, een blijvend gezonde, gecontroleerde groei mogen doormaken...

http://www.triodos.nl


24 januari 2008: Miljoenen enkel tarief klanten bedonderd door o.a. de NMa. In 2006 publiceerde de NMa een rapport waaruit keihard bleek dat vlak voor de feitelijke liberalisering van de energiemarkt (elektra en gas per 1 juli 2004) de meetdienst (ook wel: "meterhuur") voor zowel elektra als gas aanzienlijk gestegen bleek te zijn zonder enig aantoonbare tegenprestatie door de netbeheerders die de meetdienst in rekening brengen. De politiek werd wakker, en eiste dat de meetdienst "gereguleerd" zou gaan worden en de consumenten er niet meer op achteruit mochten gaan. Maar i.p.v. 2003 als basis te nemen (voor de grootste stijgingen), werd onterecht 2005 genomen, wat direct met de veronderstelde beschikbare cq. door de netbeheerders toegezegde financieringscapaciteit van de (door het publiek niet gevraagde, doch zwaar door EnergieNed gepushte) "slimme meters" te maken had.

Het resultaat van een van die bizarre, voor het gewone publiek totaal onnavolgbare, extreem bureaucratische procedures die het gevolg waren van dat "politieke besluit" is inmiddels, na bovendien een "extra effectieve (voor alle kleinverbruikers nadelige) ingreep" van de netbeheerders (n.a.v. "zienswijzen" ingebracht tijdens een hoorzitting), dat:

  • (a) vele miljoenen mensen (meestal de zuinige verbruikers) met een enkel tarief meter soms tientallen procenten verhoging (Essent netbeheer klanten hoogst) van de meetdienst krijgen per 1 januari 2008 (Polder PV bij Continuon Netbeheer: plus 30 procent)

  • (b) de mensen met een dubbel tarief meter en een hoog/laag tarief contract (!) soms enkele tientallen procenten (of minder) verlaging van de meetdienst krijgen

  • (c) dat een qua omvang nog onbekende populatie van mensen met een dubbel tarief meter, maar met een enkel tarief contract ook voor tientallen procenten er t.o.v. vorig jaar op achteruit zullen gaan. Dit alles snoeihard voor het overgrote merendeel tegen de zeer duidelijk uitgesproken "politieke bedoeling" van de regulering van de meetdienst in.

  • (d) voor de periode na 2008 is er vooralsnog niets geregeld en blijft het koffiedik kijken wat er dan met de voor velen dubbel-explosief gestegen meetdienst zal gaan geschieden...

Ik heb na mijn vergeefse pogingen het tij te keren via stevige brieven aan de NMa (en hun ronduit rampzalige Besluit van 20 december 2007) een uitgebreid stuk naar de Energeia redactie gestuurd (in licht aangepaste vorm compleet gepubliceerd op de aparte pagina "Meetdienst HOAX"), en de heer Sweegers van Energeia heeft er het onderstaande nieuwsbericht van gemaakt. Er was aanvankelijk even verwarring over de publicatie van dat stuk, want ik dacht dat het op de homepage van Energeia terecht zou gaan komen maar na telefonische raadpleging met de redactie van deze zeer goed geïnformeerde energiesite blijkt daar slechts een selectie van het nieuws te worden gepubliceerd (wat ik niet wist). Ik kreeg vandaag te horen dat het bericht reeds officieel op 15 januari 2008 op de Energeia site is geplaatst, en dat het op 16 januari via een nieuwsbrief van Energeia op de site van Energiecentrum terecht is gekomen. Op de laatste site is het artikel nu voor het publiek na te lezen (Energeia is namelijk een betaalsite, dus het oorspronkelijke artikel is voor niet betalende klanten niet te raadplegen op internet).

In de kopie van het stuk dat ik van de heer Sweegers kreeg, stond ook nog een link die niet op het Energiecentrum exemplaar aanwezig was, en ik kreeg na aanvraag van Energeia ook dit - korte doch veelzeggende - stukje per e-mail opgestuurd. Dat bleek, heel verrassend, al ... op 21 december 2007, de dag na publicatie van het rampzalige NMa besluit gepubliceerd te zijn, doch is normaal gesproken ook niet vrij toegankelijk voor het publiek. Ik kende dat stuk nog helemaal niet. Ik mocht beide berichten op Polder PV reproduceren. Voor mijn eigen, uitgebreide analyse, zie de pagina:

Hieronder in volgorde de tale-telling berichten van Energeia: 21 dec. 2007, resp. het op 16 jan. 2008 op de Energiecentrum site gepubliceerde uitgebreide artikel van de heer Sweegers van Energeia (uiteraard met dank voor de toestemming tot plaatsing!!!).

Kerstkado van DTE: deel consumenten gaat tot 38% meer betalen voor meter

21 december 2007

DEN HAAG (Energeia) - De DTE heeft voor het eerst een maximum meettarief vastgesteld. Dit tarief bedraagt voor 2008 EUR 24,49 per jaar exclusief BTW en geldt voor alle meters tot en met 3*80A.

Het nieuwe tarief betekent dat veel huishoudens er flink op achteruit kunnen gaan. Een huishouden met een enkele meter betaalt bij Continuon in 2007 bijvoorbeeld maar EUR 18,84 per jaar. Als de maximumtarieven in rekening worden gebracht, gaat hij bijna 30% meer betalen. Een klant van Essent gaat dan zelfs 38% meer betalen. Mensen met een dubbele meter gaan er op vooruit.

En dat terwijl de politiek had beloofd dat de tarieven die al excessief zijn gestegen in de afgelopen jaren, omlaag moeten en dat ze aan de vooravond van de grootschalige introductie van de nieuwe meter niet verder zouden worden verhoogd.

Jurgen Sweegers
j.sweegers@energeia.nl
Copyright©, Energeia, 2007

Noot Polder PV n.a.v. stuk hierboven: niet alle mensen met een dubbele meter gaan er op vooruit, en niet alle mensen met een enkele meter gaan er op achteruit. Kleine doch significante verschillen treden vooral op bij kleine netbeheerders zoals Westland Energie Infrastructuur B.V., NRE Netwerk B.V., en, m.b.t. 3-fase enkeltarief meters bij Eneco Energie MDDS B.V. (die laatstgenoemde klanten gaan er op vooruit i.p.v. op achteruit, als mijn berekeningen blijken te kloppen). De overgrote trend is echter wel degelijk zoals geschetst door de heer Sweegers (zoals ik ook al onafhankelijk had vastgesteld in mijn gedetailleerde spreadsheet berekeningen).

Eneco zwaar de dupe van nieuw maximaal metertarief, Nuon profiteert sterk

16/01/2008 op Energiecentrum site (PPV: officieel verschenen op Energeia (betaal)site dd. 15/01/2008)

Eneco wordt sterk benadeeld door de introductie van het nieuwe maximum meet tarief dat de DTE in december 2007 heeft vastgesteld. Dat komt omdat Eneco relatief veel klanten met een dubbele meter heeft. Dit zegt Peter Segaar van Polder PV in een schrijven aan Energeia. Het metertarief dat de DTE heeft vastgesteld is gebaseerd op het gemiddelde tarief voor alle meters in 2005.

Traditioneel betalen mensen met een dubbele meter meer aan 'meterhuur' dan die met een enkele meter. Zo was het tarief van Continuon in 2005 EUR 18,24 voor iemand met een enkele meter en EUR 31,08 voor iemand met een dubbele meter (alle bedragen in dit stuk exclusief BTW). Het nieuwe maximale tarief dat de DTE heeft vastgesteld, EUR 24,47 per jaar, ligt tussen die twee bedragen in. Het is een gewogen gemiddelde van alle soorten tarieven in 2005 bij alle Nederlandse energiebedrijven.

Er is een simpele manier om het te berekenen. In totaal bedroegen de inkomsten van de energiebedrijven uit de meter in 2005 EUR 179 mln. Aangezien er, afgerond, 7,5 mln elektriciteitsmeters zijn is dat gemiddeld per huishouden EUR 23,86 per jaar. Er is een inflatiecorrectie toegepast, waardoor de DTE op een maximum van EUR 24,47 per meter uit is gekomen. Dit is het maximumtarief dat de toezichthouder heeft vastgesteld. Het tarief in 2008 mocht van de politiek niet hoger zijn dan dat van 2005.

Mensen met een enkele meter gaan er dus op achteruit, terwijl mensen met een dubbele meter er op vooruit gaan. Al eerder schreef Energeia dat klanten van Essent er tot bijna 40% op achteruit gaan en die van Nuon bijna 30%. Volgens Segaar, die zich baseert op cijfers van de DTE, heeft 50% van de huishoudens een enkele meter.

De keerzijde van de medaille is dat bedrijven met relatief veel 'enkelmeterige klanten' er sterk op vooruit gaan en bedrijven met veel 'dubbelmeterige klanten' er sterk op achteruit gaan. Een bedrijf van de eerste categorie is Nuon. Van alle 2,7 mln aansluitingen van Nuon heeft bijna 70% een enkele meter. Die gaan allemaal 30% meer betalen, waardoor Nuon in 2008 ruim 6 mln aan extra inkomsten binnen krijgt vergeleken met 2005.

Het lijdende voorwerp is in dit geval Eneco. In Rotterdam en omgeving heeft maar 17% een enkele meter. Het Rotterdamse energiebedrijf krijgt met de nieuwe tarieven EUR 46 mln binnen, tegen EUR 49 mln in 2005, een afslag van EUR 3 mln. In vergelijking met 2007 verliest Eneco zelfs EUR 13 mln. Geen wonder dat Eneco fel tekeer ging tijdens de hoorzitting over het onderwerp.

Volgens het bedrijf is de juridische basis voor het besluit erg wankel. De metermarkt is nog steeds vrij en waarom hoeven nieuwe bedrijven niet aan het maximum te voldoen, zo vraagt de netbeheerder zich af in een stuk gedrukt op papier van advocatenkantoor Loyens Loeff. Het besluit rammelt aan alle kanten, zo stelt Eneco. Het bedrijf dreigt met een procedure bij het College voor beroep van het bedrijfsleven (CBB). Een woordvoerder kan vanmiddag niet zeggen of die al in gang gezet is.

Essent gaat er net als Nuon op vooruit. Het bedrijf (54% enkele meter) verdient in 2008 naar schatting EUR 59,4 mln in plaats van EUR 56,8 mln in 2005. Het bedrijf gaat er in vergelijking met 2007 EUR 1,4 mln op vooruit. Nuon gaat er in vergelijking met vorig jaar EUR 4,1 mln op vooruit.

Volgens Segaar is de klant echter de grootste verliezer. Behalve die 3,5 mln mensen met een enkele meter die meer gaan betalen is er nog een ander probleem. Er zijn volgens Segaar namelijk huishoudens met een dubbele meter, die desondanks het tarief voor een enkele meter betalen omdat ze een contract voor een enkel tarief hebben. In dat geval is maar één van de twee tellers van zo'n meter actief. De DTE heeft haar schatting van de inkomsten in 2005 echter gebaseerd op de aantallen enkele en dubbele meters (maal de tarieven voor enkele en dubbele meters).

Die inkomsten van 2005 zijn, als deze theorie klopt, een overschatting, waarmee ook het gemiddelde tarief voor 2005 een overschatting is. Het nieuwe maximumtarief voor 2008, wat daarop gebaseerd is, is dan ook te hoog. Het is Segaar niet bekend hoeveel mensen zulke dubbele meters met een enkele teller hebben. De keerzijde hiervan is wel weer dat de daling van de inkomsten voor Eneco meevalt. Een ander probleem is dat volstrekt onbekend is hoe de situatie er na 2008 uit gaat zien.

Copyright©, Energeia, 2008

Noot Polder PV n.a.v. het uitgebreidere stuk van de heer Sweegers (naam niet vermeld op de Energiewereld webpagina, maar wel ondertekend in het aan mij toegestuurde stuk): lees in het tweede stuk voor "Nuon" "Continuon", voor "Essent" "Essent netbeheer" etc. De in rekening gebrachte meetdienst is het pakkie an van de netbeheerders, de rest van de holding heeft daar formeel niets mee te maken (zeker de leveranciersonderdelen niet).

Over de verhouding van de meteraantallen voor 2005 (cijfers NMa, die er in haar berekeningen 1 naast lijkt te zitten op basis van de uitgangsdata): 3.801.109 enkeltarief (1- plus 3-fase meters), resp. 3.711.979 dubbeltarief meters (idem). Dit geeft echter beslist niet de verhouding in de daadwerkelijk met de klant aangegane contracten weer: de verhouding enkeltarief:dubbeltarief contract zal (mogelijk veel) hoger liggen...

Het uitgebreide stuk van de heer Sweegers kunt u zelf in ieder geval hier nalezen:

http://www.energiecentrum.nl/cms/publish/content/showpage.asp?pageid=1766

http://www.energeia.nl/ een van de beste onafhankelijke en kritische energie nieuwssites van Nederland...


 
^
TOP

23 januari 2008: "Mijn enige reden is dat het lelijk is." Aldus een totaal subjectief en aanvechtbaar non-argument van een van de inmiddels tot onrustbarend aantal groeiende tegenstanders van windenergie die geen enkele andere reden weet te bedenken om rabiaat tegen een prachige ontwikkeling te zijn waar hij/zij helemaal niets van begrijpt, waar hij blijkbaar ook helemaal niets van wil weten, en waarvoor hij blijkbaar weigert om een serieuze maatschappelijke belangenafweging te doen.

Jan Mulder: "Het is om te huilen en om te lachen tegelijk" ... "Ik krijg pijn in mijn buik" ... "Het is een verschrikking".

Alles wat u zegt kan tegen u gebruikt worden, beste heer Mulder. Over onderbuikgevoelens gesproken...

Mulder (HBS niet afgemaakt, ex profvoetballer), die tijdens het filmpje als een trekpop stond te springen en te grimassen dat het een lust was: Je lult vet uit je nek en ik heb in die bijna obsceen slecht gemaakte, volledig inhoudsloze zoveelste non-journalistieke hyper-oppervlakkige "bijdrage" van Netwerk TV, GEEN ENKEL zinnig en betekenisvol argument gehoord die jouw tranentrekkende en smakeloze tegenstand enig recht van spreken gaf. Volslagen ongefundeerde weerzin tegen superschone windenergie uit een land wat voor de rest zo kunstmatig is als de pest. Waar voor een totaal betekenisloos spelletje met een lederen bal (inmiddels gepasseerd door een meer "down to earth" serie op TV over boeren en hun a.s. vrouwen...) de meest onwaarschijnlijk bedragen voor over de balk gesmeten worden. En dit alles na jaren zorgvuldig opbouwwerk volgend op die minstens even afgrijselijk slecht en eenzijdig geproduceerde Zembla aflevering van de Vara op 3 november 2004.

Horizonvervuiling is een karakteristiek Nederlands woord wat geen vertaling kent in het buitenland. Hoogste tijd voor weer een IPO brief op poten. Gericht aan Mulder, ditmaal, i.pv. aan zijn reeds lang geleden de grond in beargumenteerde medesoldaat Professor Dr. P. Lukkes...

Ik heb NIEMAND in deze superranzige uitzending gehoord die voor de camera durfde op te biechten wat hij/zij aan elektriciteit per jaar verbruikt en waar en hoe die elektriciteit is opgewekt. En wat diezelfde personen wel niet vinden van al die "oerlelijke" torenhoge hoogspanningsmasten in dat "prachtige hollandse landschap", waar ze echter wel degelijk iedere seconde, ook als ze van huis zijn en in het "lelijke" buitenland zitten, gebruik van maken om hun sluipverbruik af te dekken en hun koelkast op temperatuur te houden...

Het is en blijft immers NEEderland.

Het is allemaal te triest voor woorden. Vindt u het gek dat wij in Europa inmiddels door steeds meer geïnformeerde personen als pain-in-the-ass en als onduurzaamste rijke jongetje van de klas worden gezien?

De volgende kerncentrale komt in de achtertuin van Jan Mulder, en dan krijgt hij de waardevermindering van zijn mooie woning cadeau van mevrouw van der Hoeven van EZ. Dan moet nog wel even de Rijn verlegd worden voor de aanvoer van het benodigde koelwater. Jan zal voor ons de financiering van die waanzin gaan regelen, en dat komt alles allemaal wel goed, niet, beste Jan? ...

Droom en vecht lekker door, beste Jan. Je hebt en krijgt ongelijk, en je gaat je onzinnige tegenstand zuur bekopen met torenhore energienota's...

http://www.duurzameenergie.org/nieuws/jan-mulder-tegen-wind.html
http://www.netwerk.tv/archief/6353887/2099/Groeiend_verzet_tegen_windmolens.html


23 januari 2008: Weer zo’n heerlijk persbericht... Van de Erneuerbare Energien site van het Duitse BMU (VROM tot de vierde macht).

Berlijn, 22.01.2008

Hernieuwbare energie heeft sterke wind in de rug
Aandeel in de elektriciteitsvoorziening reeds 14 procent

Het aandeel van hernieuwbare energie aan de Duitse elektriciteitsvoorziening is het afgelopen jaar weer sterk toegenomen: Van de ongeveer 11,5 procent van het totale elektraverbruik in 2006 groeide dat tot rond 14 procent in 2007. Daarmee heeft Duitsland haar doel om het aandeel hernieuwbare energie m.b.t. het stroomverbruik in 2010 op minstens 12,5 procent te brengen, nu al zeer duidelijk overtroffen.

Aldus sprak Bundesumweltminister Sigmar Gabriel (collega dus van Minister Cramer) tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Bundesverband Erneuerbare Energien (BEE): "Wederom toont Duitsland met het Erneuerbare Energien Gesetz (EEG), de basis voor deze ontwikkeling, aan dat dit een uniek en nastrevenswaardig model is. Met de vernieuwing ("Novellierung") van het EEG gaan wij de ondersteuning verder uitbouwen en scheppen daarmee de voorwaarden om de groei van hernieuwbare energie nog ambitieuzer te gaan doorzetten. Hernieuwbare energie is heden ten dage al een belangrijke tak van industrie en een motor voor innovatie, groei en arbeidsplaatsen." In 2006 waren er reeds 235.000 mensen werkzaam in deze branche. In 2007 is dat getal verder gestegen; onderbouwde cijfers hierover worden in februari gepubliceerd. Met het Energie- en Klimaatprogramma van de Bondsregering zal het aantal arbeidsplaatsen in 2020 tot boven de 400.000 moeten oplopen.
De Bondsregering heeft in haar energie- en klimaatpakket besloten dat het aandeel hernieuwbare energie in de elektriciteitsvoorziening in 2020 op 25 tot 30 procent te verhogen. Het oorspronkelijke doel was een aandeel van minstens 20 procent. Na 2020 moet het aandeel continu verder stijgen.

Ook in de andere gebieden is de inzet van hernieuwbare energie verder toegenomen. Zo was in 2007 rond 6,5 procent van de totale warmtebehoefte reeds verduurzaamd met hernieuwbare energie (2006: 6,0 procent). Het grootste aandeel kwam van de inzet van biomassa. Vandaag de dag bedraagt het aandeel biogene motorbrandstoffen aan het totale verbruik van het gemotoriseerde verkeer ("Straßenverkehr") reeds 7 procent; daartoe worden biodiesel, plantaardige olie en bioethanol ingezet (2006: 6,6%).

De bondsregering wil het aandeel hernieuwbare energie in de warmtevoorziening in 2020 tot 14 procent verhogen. Het aandeel van biogene motorbrandstoffen in de markt moet zelfs tot 20 (volume-)procent (inhoudend 17 procent energetisch) stijgen.

In totaal hebben de hernieuwbare bronnen in 2007 reeds een aandeel van ongeveer 8,4% van het totale energieverbruik ("Endenergieverbrauch") van Duitsland bereikt (2006: 7,8 procent). Hernieuwbare energie droeg in het afgelopen jaar bij aan het vermijden van de uitstoot van meer dan 110 miljoen ton CO2 (2006: ongeveer 100 miljoen ton). Gabriel: "Daarmee is hernieuwbare energie een centrale steunbeer van de klimaatbescherming in Duitsland."

Bron: BMU persbericht nr. 006/08. Vertaling: P.J. Segaar/Polder PV

Verder lezen:

voorlopig bericht met tale-telling grafiek van 5 december 2007

Erneuerbare-Energien-Gesetz (EEG) (keiharde en briljant in elkaar gestoken superieure wetgeving ter bevordering van hernieuwbare energie, uniek in de wereld en met verbijsterend en aantoonbaar resultaat)
Erfahrungsbericht 2007 (achtergronden van en ontwikkelingen rond het EEG)
Integriertes Energie- und Klimaprogramm der Bundesregierung (nog veel meer extreem progressieve (en in de praktijk werkende), geïntegreerde klimaatpolitiek in Duitsland)

http://www.erneuerbare-energien.de/inhalt/40735/


22 januari 2008: Het "oudejaarspresentje" van ConsuWijzer. Er ligt "nogal" wat nieuws en smaakmakends op het bureau van Polder PV te slingeren. Af en toe valt mijn oog weer eens op iets wat ik "even" heb weggelegd en waar ik nog "aandacht aan moet besteden". Vooruit, ik heb weer even een gaatje, en het is belangrijk genoeg, want zeer actueel. Het gaat over die vreselijke gevolgen van de door de politiek aan ons opgedrongen (ongevraagde) marktliberalisering. En waarvan het "zonder het te weten telefonisch geswitched te zijn van energieleverancier" wel een van de ergste neokapitalistische uitwassen is die we tot onze schade en schande hebben leren kennen. Gelukkig is de polderboy nooit in die ranzige onzin gestonken, en gaat meteen de hoorn naast het toestel tegenwoordig. Maar er zijn, helaas, nogal wat mensen die er met open ogen inlopen, met de meest vreselijke gevolgen, resulterend in o.a. een bedrijf als TNT wat (de een zijn dood is de ander zijn brood) goud geld verdient aan al die peperdure aangetekende brieven die dan - vaak vergeefs - gestuurd moeten worden om alle ongevraagde ellende trachten buiten de deur te houden...

ConsuWijzer is o.a. door de "marktwaakhond" NMa opgericht om consumentenvragen te beantwoorden over energiezaken (wat ze behoorlijk goed doen, al betrap ik ze af en toe op kleine foutjes), en ze hebben in het oudejaarsnummer (31-12-2007) van Spits zelfs een stukje aan deze gloeiend hete, actuele materie gewijd. Er is zelfs een speciaal e-mail adres in het leven geroepen om via Spits vragen te stellen aan ConsuWijzer. U vindt het stuk hieronder integraal. Vetdruk van Polder PV.

ConsuWijzer

Telefonisch energiecontract afsluiten

Ik word regelmatig telefonisch benaderd door energieleveranciers om een energiecontract af te sluiten, ook als dit mij totaal niet uitkomt. Vaak kap ik het gesprek af, maar wellicht dat er een goede aanbieding tussen zit, die ik mijzelf daarmee ook ontzeg. Is een contract afgesloten per telefoon ook echt geldig en hebben jullie tips waar ik op moet letten tijdens zo'n telefoongesprek?

Energiebedrijven maken regelmatig gebruik van telemarketing voor het werven van klanten, deze manier van werven is ook toegestaan. Om te voorkomen dat je na zo'n telefoongesprek gebonden bent aan een contract, terwijl je dit niet had bedoeld, hier een aantal tips:

Als een verkoper duidelijk maakt dat het telefoongesprek zal worden opgenomen, let dan op waartegen je ja zegt. Voor het sluiten van een energiecontract is een handtekening niet altijd nodig. Ook telefonisch kan je een contract afsluiten. Een verkoper zal daar echter graag bewijs van willen hebben en om die reden een bandopname maken van het telefoongesprek. Als de verkoper aangeeft dat hij het telefoongesprek op gaat nemen, houdt dit meestal in dat je op het punt staat een contract af te sluiten. Let dus goed op waartegen je ja zegt en zeg vooral geen ja om van het gesprek af te zijn. Toch een contract aangegaan terwijl je dit niet hebt gewild: geen paniek, je kunt er nog onderuit!

Het is mogelijk dat je toch een contract bent aangegaan terwijl dit niet de bedoeling was. Weet dat je hier onderuit kunt. Tot en met 7 werkdagen na ontvangst van de schriftelijke bevestiging van het contract mag je het contract - zonder opgave van redenen - ontbinden. Deze "afkoelingsperiode" stelt je in staat om het contract dat je bent aangegaan te heroverwegen. Aangezien de afkoelingsperiode ingaat na ontvangst van de bevestigingsbrief, is het belangrijk om de post in de gaten te houden. Gooi de bevestigingsbrief niet ongeopend weg, maar lees deze goed door. In deze brief staat vermeld wat je moet doen om het contract te ontbinden. Het is belangrijk dit op de aangegeven wijze te doen. Is de afkoelingsperiode eenmaal voorbij en heb je het energiecontract niet ontbonden, dan gaat het nieuwe contract in en gelden de algemene voorwaarden van dit nieuwe energiecontract.


Heb jij een vraag over een echt consumententhema, zoals kopen via internet, garantie, de "kleine lettertjes", misleidende reclame, over de energiemarkt of over post, (mobiele) telefonie of elektronische communicatiediensten, mail deze dan naar consuwijzer@spitsnet.nl. Voor meer informatie over deze thema's kijk je op www.consuwijzer.nl

Afijn, wat ConsuWijzer hier dus klip en klaar aangeeft is dat u wat hen (en de wetgever?) betreft volstrekt legitiem telefonisch "overvallen" mag worden door energiepiraten. Dat als u niet in de gaten heeft dat u in het - meestal ongewenste - gesprek een "energiecontract" aangesmeerd heeft gekregen een "bandopname" blijkbaar desalniettemin als het bewijsmateriaal voor een "legitiem afgesloten contract" gezien wordt. Maakt blijkbaar geen drol uit wat er dan wel voor fraais op die bandopname zou staan, als er maar ergens iets vaags wat in de verte op een "ja" lijkt te worden uitgesproken door het slachtoffer, hangt 'ie... Dat een handtekening van de arme getroffen consument helemaal niet nodig is... Dat, blijkens dit stuk van ConsuWijzer op deze wijze dus "legitieme" contracten afgesloten kunnen worden (soms zelfs zonder dat u dat aanvankelijk weet) die staan voor uitermate ingewikkelde en ondoorzichtige "producten" als de levering van elektra en/of gas. Producten die vaak een zeer hoge waarde (vaak honderden tot enkele duizenden Euro's) vertegenwoordigen en waarvan de beprijzing voor menig burger imiddels onmogelijk is na te rekenen, tenzij hij/zij een cursus "hoger energiemanagement" heeft gevolgd. Ik vind alleen dit al te onwaarschijnlijk voor woorden en totaal krankzinnig. Een tijd geleden heb ik al getracht om Paulus Jansen van de SP wat aan deze waanzin te laten doen (naar aanleiding van reeds bergen ellende op het Tros Radar Forum), maar dat is blijkbaar doodgebloed in een onwillige Tweede Kamer. Die zo'n beetje haar "reputatie" aan die nooit door ons gevraagde "marktliberalisering" heeft verbonden en dus gewoon de poot stijf houdt en doet alsof er niets aan de hand is.

Maar het is allemaal nog veel erger dan uit bovenstaande blijkt. In ons complex wonen gemiddeld genomen redelijk "verstandige" mensen. Toch was, zo bleek uit een gesprek op de gang, eind vorig jaar, een van die mensen met open ogen in zo'n berucht telefoon "gesprek" met de NEM gestonken. Hij had "ja" gezegd (dacht hij) op het accepteren van een informatiepakket. En ja, hoor (lees de beruchte threads over de NEM op het Tros Radar Forum er maar op na): hij kreeg een zogenaamde Bevestiging aanmelding (lees: contract) in de brievenbus. Ik heb hem met klem geadviseerd om alles op alles te zetten om die zooi weer terug te laten draaien, per brief, per e-mail, per telefoon, you name it. Zoals reeds talloze "overvallen" consumenten hadden gedaan en nog steeds doen.

Na een tijdje kreeg ik van hem de NEM papierwinkel inclusief die beruchte "Bevestiging aanmelding" ter info (blijkbaar was het hem gelukt om van dat belachelijke, mijns insziens hartstikke illegale NEM contract af te komen, maar zeg nooit nooit met dit soort onfrisse praktijken). En wat staat er doodleuk op de achterzijde van die brief ("Productvoorwaarden de Nederlandse Energie Maatschappij")? Punt 2:

"Deze afkoelingsperiode bedraagt 7 werkdagen vanaf het moment van dagtekening van de bevestiging aanmelding."

Daarmee de claim van ConsuWijzer in de prullenbak gooiend dat die afkoelingsperiode pas na ontvangst van die brief zou ingaan...

U kunt op het Radar forum verschillende gevallen nalezen, waaruit gebleken is, dat die dagtekening vele dagen vóór de fysieke ontvangstdatum van die brief lag, en dat de er op smerige wijze ingestonken klanten dus voor drie jaar (iets anders heeft de NEM niet in de "aanbieding"!) vast zitten aan een bezopen elektra en gascontract, met volslagen idiote vastrechten van 5,99 Euro incl. BTW per maand voor beide "producten". U betaalt dan dus sowieso al € 143,76 aan "vastrecht" per jaar, en dan heeft u nog helemaal niets. NB: de NEM noemt dit in hun kleurige folder "een iets hoger vastrecht". NUON hanteert al tijden € 1,99 voor gas en voor elektra, totaal per jaar € 47,76, dus u bent alleen al aan het vastrecht 96 Euripegels kwijt als u onverhoopt door de NEM in een telefoontje op een ongelukkig moment bent "geswitched" van NUON naar hun ranzige contract. En als u er dan, u zelf voor de kop slaand, te laat gereageerd hebbend (wie weet, was u wel een week op vakantie, is al meermalen gebeurd blijkens reacties op het Tros Radar Forum) vanaf wil, van dat wat mij betreft volslagen asociale, aan u "opgedrongen" contract, mag u met de zegen van de DTe vette boetes (per product!) gaan betalen...

Ik heb even de tarieven van de NEM en NUON er voor alleen elektra op nagerekend en alleen al om het vastrecht te "compenseren" moet je daarvoor bij de huidige variabele prijzen van NUON, en de 3 jaar vaste NEM tarieven bij een enkeltarief contract ver over de 5.000 kWh per jaar voor "verstoken" (gaan we van de hoge marktdata van EnergieNed uit, ligt dat ruim 1.000 kWh hoger dan het NL gemiddelde van ongeveer 4.100 kWh/jaar). NUON heeft namelijk juist (1-1-2008) de leveringsprijs voor elektra met maar liefst 6% verlaagd terwijl de energiebelasting 5% is gestegen, de NEM heeft het in haar folder over NUON prijzen van 1 augustus 2007 die een stuk hoger lagen.

Zo'n verlaging voert de NEM uiteraard niet door, met hun "vaste kWh prijs voor drie jaar", maar die verhoogde energiebelasting moet u bij hen beslist ook gaan betalen... Bij de NEM betaal je dus per 1-1-2008 een stuk minder verschil met de NUON prijs dan werd gesuggereerd in het rekenvoorbeeld, en dus kun je met het (vermeende) "voordeel van de variabele prijs" veel minder effectief dat belachelijk hoge vastrecht van de NEM compenseren. Mensen met een laag verbruik moeten helemaal wegwezen. Voor hen is de verhouding variabele (beïnvloedbare) kosten : vaste kosten bij de NEM nog veel extremer ten nadele van de laatste, nooit meer te beïnvloeden, hoge post.

Nog viezer is het instinkertje met gas. Die variabele kuub-gerelateerde prijs is namelijk niet vast bij de NEM, maar afhankelijk van de verhoging van de gasprijs door de facto monopolist Gasterra. Die gasprijs wordt door hen nog steeds kunstmatig aan de olieprijs gekoppeld, is al jaren aan het stijgen (gedenk de 100 dollar per vat olie), en dus ... gaat de NEM met dit zogenaamde "vaste prijs" contract u ongetwijfeld nog wat geld extra afhandig maken bovenop die absurde vastrechten. (Er is ook nog zoiets "leuks" als een onkostenvergoeding bij een evt. verhuizing van 30 Euri, acceptgiro's kosten u 2,38 Euri per stuk als u geen automatische incasso's wilt, dat soort leuke kleine lettertjes ongein)

Such is life in de Geliberaliseerde Energiemarkt Hel genaamd Nederland...

http://forum.trosradar.nl/viewtopic.php?t=47921


21 januari 2008: Christen Unie "Heilig Verontwaardigd" over kolencentrale plannen. Da's mooi, beste CU'ers, da's heel mooi. Als er iemand nog een beetje "rentmeesterschap" in zijn donder heeft, zijn zij het wel (op sommige gebieden dan...). Dat hebben de Regenten van onze Machts-Partij het CDA al lang geleden met de dubieuze biomassa in de kolencentrales in de fik laten vliegen, dat "rentmeesterschap". Want "Macht" is voor hen net effe iets lekkerder dan "Geloof" gebleken, al weten die twee elkaar bij die partij op onnavolgbare wijze elke keer weer te vinden.

Goed, de CU gaat dus blijkbaar de barricaden op? Ik heb een voorstel voor u, beste CU:

Een nieuwe Kruistocht Tegen De Fossielen. Bestorm de Bolwerken. Kruisig de Fossiele Bobo's aan de stoffige gevels in het arme Arnhem. Vergeet die betonnen gevel in Den Haag niet, waar een hele hoop EZ bureaucraten zitten die al dat decentrale duurzame gedoe maar niks (blijven) vinden. Geen Kruistocht in Spijkerbroek, neen, een Kruistocht in Eigentijdse Fair-Trade Jeans tegen het Olie-Gas-Kolen-Atoom Complex!

U heeft de Zegen van Polder PV...

http://www.christenunie.nl/nl/k/news/view/192937/48130/Heilige-verontwaardiging-over-kolencentrales.html


20 januari 2008: De nieuwe fossiele "Peak"? The Coal Hole! Sinds de leuke en zeer leerzame, door OliNo georganiseerde bijeenkomst in Heeze, waar ik kort kon kennismaken met Rembrandt Koppelaar, lees ik met rode oortjes zijn en andermans bijdragen op het bloedinteressante (en uitermate verontrustende!!!) Nederlandse Peak Oil forum. De website is trouwens net aan het vernieuwen, en ik adviseer u met klem om daar regelmatig uw "licht" op te gaan steken als u dat nog niet deed. Er staan namelijk spectaculaire besprekingen op die site en zeer belangrijke informatie over "de stand van zaken" van, met name, de olie-business. Maar ook komen er regelmatig andere vormen van energie, hun bewezen of gesuggereerde beschikbaarheid, en de potenties aan bod.

In een van de altijd weer boeiende reacties van de vaak ook zeer goed geïnformeerde externe contribuanten en lezers, werd er opeens "off-topic" verwezen met een link naar een mij totaal onbekende site, namelijk die van ene David Strahan. Die, zo lees ik op de site, als onafhankelijk "investigative" journalist voor o.a. de BBC (Horizon) rapporteert over diverse "gevoelige" zaken, zoals over de alsmaar groter wordende, steeds heter wordende energiethema's.

Wat er in dat gelinkte engelstalige en zeer goed leesbare artikel van hem ("The Great Coal Hole") staat ga ik u hier niet verklappen (op de citaten pagina vindt u een klein tipje van de sluier...), maar als u nog niets of weinig van de stand van zaken rond die (vermeende) "alomtegenwoordige" kolen wist, verzoek ik u bij deze DRINGEND om nu alle werk direct neer te leggen, op onderstaande link te klikken, en aandachtig te lezen (incl. de reacties). Ga er even goed voor zitten, want er staat nogal wat schokkends, gelardeerd met tale-telling grafieken...

http://www.davidstrahan.com/blog/?p=116
http://www.peakoil.nl


17 januari 2008: Hé, Roozendaal! Zit je te slapen?! Je gaat het bijna denken als je het Elsevier getier en gevloek over windturbines zo af en toe tot je neemt (voor als je een extreem optimistische bui hebt en voor de lol even die ranzige site bezoekt om te kijken hoe de vlag er bij hangt bij de struisvogels van nieuw rechts). Gelukkig zijn er andere websites met een, laten we het maar noemen, "nuchtere benadering" van de keiharde mondiale realiteit op het vlak van duurzame energie ontwikkeling (lees: explosie). Zoals dit fragment uit een van de zeer goede berichten op de site van Jaap Langenbach (Wind Service Holland, off course...):

"... Hij verwacht verder dat het wereld windvermogen in 2008 zal toenemen tot ver boven de 100.000 MW en dat de komende jaren een groeipercentage van rond de 20% verwacht mag worden ( in 2007 was dat 25%). In 2020 kan windenergie 12% van de wereld elektriciteitsvraag dekken."

Afijn. Afvoeren, dus, die Roozendaal (zie bijvoorbeeld DEZE, al van 2003, en nog wel op mijn verjaardag, potblomme...), de Kroonenbergen, de Lukkesen, de Lubbersen, en al die andere klimaatsceptici, kernenergie fetisjisten en duurzame energie haters. Geef het maar op jongens (weinig "dames" te horen bij deze reactionaire clubjes), het duurzame tij is niet meer te stuiten. Sorry. Maar we zullen jullie ontzien. Jullie mogen best in jullie villa'tjes blijven wonen. Wel dokken s.v.p., voor die energieverspilling van jullie grijze stroom contracten. VET. Verhoogd met dubbele energiebelasting, heavy CO2 Emissierechten Compensatie, en Bijdrage aan het Externe Maatschappelijke Kosten Verevenings Fonds. En mochten jullie van plan zijn naar het zonnige en relaxte Spanje te vluchten (kan ik me goed voorstellen met het politieke, economische en sociale "klimaat" hier), realiseer je je dan wel goed dat die stroommix in dat land waarschijnlijk binnen no-time heftig vergiftigd gaat worden door een sterk toenemende hoeveelheid, erg duurzame wind- en zonnestroom ...

http://home.planet.nl/%7Ewindsh/N-markt.html#china


 
^
TOP

15 januari 2008: De nucleaire nachtmerrie leidt aantoonbaar tot een onduurzame weg. Wederom van de Greenpeace site het bericht over het Britse Staatsfascisme om duurzaam de nek om te draaien en om de grote concerns (die stelselmatig en destructief decentrale duurzame opwekking saboteren, op steeds brutaler wijze) te paaien met lucratieve, doch uiteindelijk peperdure waanzin projecten. Er gaat massaal in heilloze capaciteitsuitbreiding geïnvesteerd worden die de duurzame energie sector gegarandeerd kapot gaat maken. Gevolg, aldus het Greenpeace artikel (mijn vetdruk):

"Duitsland en Zweden, die allebei kernenergie enige jaren geleden afzworen, hebben inmiddels een bloeiende hernieuwbare energiesector. Terwijl in Finland sinds de keuze voor een nieuwe kerncentrale investeringen in schone energie werden stilgelegd en de uitstoot van broeikasgassen de afgelopen jaren met 16 procent groeide."

Het Finse ramp project Olkiluoto, wat niets meer en niets minder dan het 3 miljard kostende Europese atoomlobby speeltje is waarmee de producenten de Chinezen proberen te paaien om die peperdure dingen te kopen, is reeds 2 jaar vertraagd, en reeds anderhalf miljard euro over het budget heen.

Van de enige ECHTE Olkiluoto site (kritische Finse milieugroepering) het volgende gezellige citaatje met wederom mijn vetdruk, s.v.p. zelf het hele schokkende artikel zelf lezen (hoezo, duurzame energie duur???):

"OL3 costs have run over by at least €1.5 billion due to massive delays. Today Elfi, the Finnish consortium of large electricity users, calculated that this will lead to € 3 billion indirect costs to electricity users. At the time OL3 was agreed, the Finnish government claimed it would cost 0.5 billion more to invest in alternative energy sources."

Daar kun je al een aanzienlijk deel van een leuke GigaWatt zonnecelfabriek van bouwen (mogelijk 3 miljard voor 1,5 GW), van die anderhalf miljard weggegooid atoomgeld, en jaar na jaar een paar miljoen high-power PV-modules per jaar uitpoepen die al snel na uitlevering direct verkocht worden, aan het net gaan, en vele tientallen miljoenen kilowatturen extra aan superschone, stralingloze stroom gaan produceren, terwijl de kerncentrale speculant met trommelende vingers nog een jaar of 10 zit te wachten, te wachten, en te wachten, tot zijn dan al lang achterhaalde nucleaire speeltje gebouwd mag worden en de weerloze Britse elektraconsument dan de torenhoge prijs mag gaan betalen (nog zonder door de Staat op te hoesten "maatschappelijke kosten" voor als het onverhoopt fout mocht gaan)...

Nog steeds, beste mensen, worden er monumentale hoeveelheden belasting geld en ander kostbaar kapitaal weggegooid aan waanzin als de doodlopende en destructieve "atoomoptie" en olie- en andere energie gerelateerde oorlogen, en elke dag weer rukt deze mooie planeet verder op naar een klimaatcrisis zonder weerga (voor Homo sapiens, de planeet kan dat allemaal best hebben, en heeft "ons" helemaal niet nodig voor haar voortbestaan). Het wordt de allerhoogste tijd om de rekening te gaan presenteren bij de machthebbers die elke dag weer liegen dat het gedrukt staat en die die leugens zogenaamd "uit ons aller naam" over ons blijven afkondigen...

http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/politics/7179579.stm (de Britten zijn collectief krankzinnig geworden en steken de kop in het radioactieve zand)
http://www.greenpeace.nl/news/britse-keuze-voor-kernenergie (the only good answer to collective madness)
http://www.greenpeace.nl/news/ing-financiert-bouw-gammele-ke ("maatschappelijk verantwoord ondernemend" ING investeert ook mee in verouderd en gevaarlijk type kerncentrale in Slowakije, waarvoor door de regering geen (Europees verplicht) milieueffect rapportage onderzoek zou hoeven plaatsvinden...)
http://www.olkiluoto.info/en/13/3/126/ (nucleaire en economische ramp Olkiluoto)


15 januari 2008: Dubieuze milieu/natuur effect studie voor kolencentrales... Mij verbaast het niet, u wellicht (nog) wel. Om de twee kolencentrales in Groningen (RWE poederkool en, na de geplande ombouw van de "gas" Magnum [opgezet als kolen-multifuel centrale, alleen "nu even niet kolen" vanwege maatschappelijk protest] tot kolenmonster) te "stimuleren" mag blijkbaar alles wat God en Gaia verboden hebben. Eerst wordt er "effekes" extra capaciteit op het lokale hoogspanningsnet geclaimd door een commissarisje van de Koningin die vervolgens voorzitter van de meest conservatieve energieclub wordt die we hebben (EnergieNed). Vervolgens wordt er een adviesbureau'tje in de arm genomen wat in haar rapportage "creatief" om lijkt te gaan met de verwachte gevolgen voor de omgeving, inclusief de fauna in de Waddenzee.

Greenpeace vond het allemaal maar verdacht, en deed haar eigen onderzoek:

http://www.greenpeace.nl/news/greenpeace-en-waddenvereniging-2


7 januari 2008: ... en Tros Radar kan dan natuurlijk niet achterblijven. Al snel nadat de herhaling van Vara's smakelijke Kassa aflevering over de nodige pain in the ass energieproblematiek voor de arme miljoenen Nederlandse consumenten was vertoond (NL 2, 19h25), kon Tros Radar natuurlijk niet achterblijven. Op Nederland 1 werd vanaf plm. 20h50 het reeds veelvuldig op het eigen Radar forum schuimbekkend becommentarieerde fenomeen "deurcolportage" aan de hand van o.a. een uitzonderlijk interessant door de Tros "in een NUON koffertje gevonden script" (!!!) en een acteur getoond wat voor onvoorstelbaar willige slachtoffers sommige Nederlanders zijn. Binnen no-time werd, nadat een "NUON scriptje" door de acteur werd afgedraaid een of ander vaag NUON contract getekend, of mocht de "colporteur" van mevrouw het slachtoffer doodordinair de gegevens invullen op het verder door dezelfde mevrouw nauwelijks bekeken contract, tot aan het bij dat soort (bij het echte) rapalje uitzonderlijk interessant bevonden bankrekeningnummer aan toe...

De vullingen knallen spontaan uit je kiezen van het gelieg en bedrieg in de vele trieste verhalen die je over dat soort praktijken hoort, en de reteslimme overval tactieken van het georganiseerde colportagetuig. Maar je bek valt echt wijd open als je ziet hoe simpel mensen zijn over te halen tot het (vrijwel blind) tekenen van papiertjes die voor hen wel eens tot onvoorstelbare drama's zouden kunnen leiden.

Mevrouw Floske Kusse van NUON deed alsof het allemaal de normaalste zaak van de wereld was, haalde de wetgeving er maar eens bij ("u heeft 8 dagen bedenktijd", maar als je een verkeerd contract hebt getekend [Polder PV - lees: bijvoorbeeld de steeds vaker gepushte contracten voor een vaste termijn, waardoor je gegarandeerd met een boete genaaid zult worden als je dat na die 8 dagen "bedenktijd" open wilt breken], praatte luchtigjes om het verschrikkelijke feit heen dat door haar sjieke megaconcern nota bene een door psychopaten (u leest het goed) in elkaar gestoken "scriptje" wordt gehanteerd bij de colportage, en kon ondanks haar welbespraakdheid niet verbloemen hoe diep sommige bedrijven gezonken zijn in de strijd om de domme energieconsument.

De heer Heyenrath van de bij de insiders reeds extreem beruchte leverancier Oxxio, gooide er in zijn "verweer" alvast als rookgordijn een paar dure management termen door (iets met "propositie" of zo...) en kon byzonder weinig positiefs toevoegen. Behalve dan een door hem gesuggereerde "3 maanden proefperiode" na het verstrijken van die wettelijke 8 dagen bedenktijd, al lopen er nu al de nodige getroffen (ex-)klanten van dat bedrijf rond die na een tijd jankend bij dat bedrijf vertrokken te zijn opeens weer met de meest waanzinnige spookincasso's geconfronteerd worden. Want eenmaal een bankrekeningnummer afgegeven bij Oxxio, is forever je bankrekeningnummer afgegeven aan Oxxio...

En tot slot, tot mijn grote verdriet, maar mij niet verbazend, omdat op exact datzelfde Tros Radar forum waar al zo lang ach en wee geklaagd wordt over die ***colporteurs, ook al een tijdje treurige berichten stonden over soortgelijke figuren die blijkbaar voor ons "groenste jongetje van de klas", Greenchoice, de straat op gaan. En die, zo blijkt uit de woorden van directeur Rob van Rees van mijn de facto leverancier, naast een vast salaris ook nog eens een bonusregeling krijgen die, ook al wordt die bonus bij veel klachten over de betreffende colporteur "aangepakt", er toch helaas voor zorgt dat de druk op die persoon zeer groot wordt om zo veel mogelijk zieltjes te winnen, omdat dat voor hem/haar vette extra inkomsten betekent. Ook al mag er dan blijkbaar regelmatig behoorlijk gelogen worden tijdens het "intake gesprek". Rob zat net als de andere twee duidelijk niet lekker op zijn stoel. En met recht, want dit, beste Rob, mevrouw Kusse, en meneer Heyenrath, zat er allemaal gewoon al tijden aan te komen, dat jullie in het schandblok zouden moeten plaatsnemen...

Beste Rob: gooi nou eens alsjeblieft die colportagepraktijken uit je verder hartstikke duurzame bedrijf. "Duurzaam" is niet alleen groene energie verkopen. Duurzaam ben je, van binnenuit, en als je een bedrijf hebt, zou jouw bedrijf en alle medewerkers van dat bedrijf duurzaamheid moeten uitzweten, uit alle poriën, beste Rob. In een duurzaam bedrijf horen geen colporteurs die jou met leugentjes nieuwe klanten bezorgen. Dat NUON en Oxxio "het" doen (net als diverse andere bedrijven, de NEM is op telefonisch gebied momenteel de absolute ranzige topper in dit trieste circus, met in slechts 1 "draadje" op het Tros Radar Forum al 17 pagina's meest verschrikkelijke sh*t over hun leugenachtige en schandalige telefoonpraktijken) is al erg genoeg, maar gezien hun reputatie niet helemaal verbazingwekkend. Greenchoice verdient zoveel beter, beste Rob. Als je dat niet snapt, denk dan s.v.p. aan je eigen uitgangspunten, het staat nota bene op je eigen weblog in je scherpe commentaar op de dubieuze marketing "tactieken" van Energie:Direct (100 procent dochter van het minstens even hypocriete Essent). Mijn vetdruk:

"Een organisatie die gelooft in groene energie dient dat naar mijn mening in haar gedrag en beslissingen consequent te zijn."

Rob van Rees, CEO Greenchoice, 18 oktober 2007
http://www.greenchoice.nl/weblog/post/Essent-en-EnergieDirect.aspx

Consequentie in duurzaamheid, beste Rob is: met leugen(tje)s omgeven colportage hoort niet in een duurzaam bedrijf. Als je werkelijk een duurzaam bedrijf claimt te hebben en elke dag weer 100 procent helder, transparant en groen beleid voert, komen de klanten vanzelf op je af want de allerbeste reclame is mond tot mond reclame, en de klanten die je op die wijze krijgt, zijn meestal zeer trouwe klanten. Je gelooft dat niet? Ga maar eens een spoedcursus duurzaam management bij Triodos volgen. Einsame Spitze, beste Rob. Dat is wat we nodig hebben, vooral ook op energiegebied. Je bent onze enige hoop in dit verschrikkelijke, van marktfetisjisten vergeven land!

Het ongelukkige trio in de Radar uitzending beloofde min of meer haperend beterschap. Radar presentatrice Antoinette Hertsenberg besloot grijnzend met "We zullen het afwachten", want die kent haar pappenheimers inmiddels ook wel een beetje.

We zullen het allemaal inderdaad gaan zien. De politiek laat het allemaal aan zich voorbijgaan, want ze lijken het regelmatig allemaal "in kannen en kruiken" te vinden, die "markt" (). Staatssecretaris Heemskerk: de Consumentenautoriteit gaat toezien op misleidende verkooppraktijken... Nou ik heb inmiddels mijn buik wel vol van al die "autoriteiten" die dit soort ranzige zaken vooral vanuit een extreem juridisch, inhumaan, afstandelijk ivoren toren-achtig oogpunt bekijken. Het moet wel extreem uit de hand lopen voordat een "autoriteit" eindelijk eens de knuppel in het hoenderhok lijkt te gaan gooien, en dan is het menselijke drama al niet meer te overzien...


© TROS Radar

Enne, lieve Antoinette: laat dat leuke anti-colporteur stickertje maar zitten, dan kunnen we onze deurpost schoon houden. Ik wacht vol spanning de eerste de beste energiecolporteur af. Ik ben benieuwd wat er eerder geschiedt aan de deur van huize Polder PV: een of andere haastige krabbel onder een van ons bankrekening nummer voorzien mistig contractje met een of andere vage energiepiraat, of, wellicht ... een met de staart tussen de benen op topsnelheid richting de afgrond wegrennende, vol polderiaans energiekoeterwaals gepropte, jankende, gebroken colporteur? U mag zelf kiezen...

http://www.trosradar.nl/index.php?id=uitzending&autostart=false


6 januari 2008: Vara's Kassa eerste 2008 uitzending: Energie... Dit wordt een uitzending die "nogal" wat stof zal doen opwaaien. Ik moest me in ieder geval beheersen om niet continu commentaar te spuien, want er kwamen nogal wat onderwerpen langs die regelmatig tot op het bot gefileerd worden door Polder PV. En ik zat al gauw met een vraagje en opmerking of honderd... Als ik tijd heb zal ik misschien zo af en toe eens een "itempje" eruit pikken. Vooralsnog, zelf kijken via onderstaande link. A.s. maandag zal het programma herhaald gaan worden. De drie hoofdrolspelers die de nodige kritische vragen op zich af zagen schieten door het publiek waren Diederik Samsom van de PvdA ("de politiek"), de heer Peter Plug van de DTe ("de marktwaakhond"), die regelmatig zijn handtekening zet onder weer zo'n draak van een "Besluit" van de DTe, en, in zijn nagelneue rol na zijn VROM ministerschap en Commissaris van de Koningin in Groningen (waar hij effetjes nog snel voor zijn vertrek in een telefoontje regelde dat TenneT de netcapaciteit gaat uitbreiden om er twee kolencentrales neer te laten plempen, door megaconcerns NUON en door RWE...), de heer Hans Alders, voorzitter van de oerconservatieve en de meest waanzinnige plannen er door drukkende brancheorganisatie EnergieNed, waar menig consument inmiddels de nodige appels mee te schillen zou moeten hebben...

Een van die (talloze) hot issues is het besproken meetdienst tarief wat de NMa nu er onder zware druk van de netbeheerders er door geramd heeft, wat 24,47 euro exclusief BTW gaat kosten per 1 januari 2008, en waardoor er alleen al 2 miljoen enkel tarief klanten van netbeheerder Continuon 30 procent extra (bovenop de al "gerealiseerde" niet prestatiegerichte kostenverhogingen vlak voor de marktliberalisering) op ACHTERUIT zullen gaan t.o.v. 2007. Dus in schrijnend contrast met het van de hete materie afleidende "beeld" wat door Hansje Pansje Alders werd gesuggereerd in deze publieke uitzending. Maar DAT extreem ranzige feit mocht natuurlijk niet verteld worden door zowel de DTe als door EnergieNed, en dat had de heer Felix Meurders van KASSA beter uit dienen te diepen (hij wist hier waarschijnlijk ook niks van, dit desastreuze Besluit van de NMa is vlak voor het Kerstreces op de website van de DTe verschenen, uiteraard geheel "toevallig"...). Leer mij die "geweldig werkende energiemarkt" kennen. HA! Schei toch uit, stelletje halve zolen. Kom ik nog op terug als ik alle cijfermateriaal heb nagerekend.

http://kassa.vara.nl/portal?_scr=nieuws_artikel&no=3841228 (intropagina Vara's Kassa)
http://player.omroep.nl/?aflID=6205523&md5=d786a42500e6f0c7cabd56e62021c2ca (video uitzending)


3 januari 2008: Een goed begin is het halve werk... I love those Dutch proverbs. En hij is nog van toepassing ook. De NMa had namelijk eind vorig jaar besloten dat het wel eens "nuttig" zou kunnen zijn om ook anderen dan de "gebruikelijke" geconsulteerde partijen te vragen wat zij belangrijk vonden om op de agenda te zetten voor het jaar 2008. Nou, dat hebben ze geweten! De polderboy uit Leiden heeft zich niet onbetuigd gelaten en een "ietwat kruidig" stukske huisvlijt naar de NMa gestuurd (15 november 2007), zoals u dat van Polder PV gewend bent. U kunt het, met de 36 andere ingestuurde reacties (NMa: "... komen geheel voor rekening van de respondenten"), op de NMa site allemaal teruglezen. Veel leesplezier, en als u ook commentaar heeft op de handelswijze of het functioneren van de NMa (zoals het feit dat er middels een schandalig Besluit van 20 december 2007 bijvoorbeeld minimaal 2 miljoen enkel tarief klanten van netbeheerder Continuon een meetdienst tarief verhoging van 30 procent aan hun broek gaan krijgen zonder een enkele tegenprestatie, terwijl de politieke bedoeling was om die reeds onterecht fors gestegen meetdienst tarieven weer omlaag te krijgen...), weet u deze marktwaakhond in Den Haag vast wel zelf te vinden...

http://tinyurl.com/22pgoo (verkorte link naar webpagina op de NMa website met alle 37 reacties op het inspraak voorstel voor de NMa agenda 2008. Min of meer voor energie gerelateerde kwesties van belang zijn de reacties van de Consumentenbond, Eneco Energie en TenneT)
http://www.nmanet.nl/Images/dhr%20Segaar_tcm16-109203.pdf (het kruidige stuk van de polderjongen...)


2 januari 2008: Foto's zeggen meer dan woorden... Van ons tijdelijke "verblijf" in de open lucht op de redelijk emissieloze Utrechtse Heuvelrug tijdens de jaarwisseling hierbij twee foto'tjes. Dat was heel wat beter dan het zoveelste rumoerige eindejaarsterreur in onze (kinderrijke) wijk in Leiden...

Klik op de kleine foto's voor grotere weergave...

<<<
Oudejaarsnacht op de Utrechtse Heuvelrug met een lekker soepje, een broodje, en een glaasje rode wijn. Prima uit te houden, en hartstikke duurzaam...
Nieuwjaarsdag, na een heerlijk rustige nacht (ongeveer 14 uur geslapen...) en klaar voor een flinke tippel te voet naar het volgende NS station...
>>>

Een goed 2008, u allen!


2 januari 2008: U allen ook een steenkolenvrij jaar gewenst... Het is niet het gebruik op Polder PV, maar sommige berichten moet je gewoon integraal overnemen. Het hier volgende bericht wat ik voor de jaarwisseling op de site van Energeia vond is dermate belangrijk, en zo schokkend, dat ik het hier volledig reproduceer, ook omdat het een tijdelijke link betreft. Met de allerergste zin rood gemarkeerd door Polder PV. En een paar opmerkingen van Polder PV tot slot (nummers in het originele stuk verwijzen naar de deelcommentaren).

Afnemers gaan straks betalen om te zorgen dat RWE nieuwe kolencentrale uit laat
21 december 2007

ZWOLLE (Energeia) - Iedereen was blij donderdag met de samenwerking tussen provincies, het ministerie van Economische Zaken en Tennet om de capaciteitsproblemen in het Noord-Nederlandse hoogspanningsnet op te lossen. Directeur Mel Kroon is "zeer verheugd met deze stap". "Een fantastische dag voor Groningen en voor de Eemshaven", zo zei gedeputeerde Hans Gerritsen van Groningen, die het als zijn taak ziet om van de Eemshaven een energiehaven te maken. "De plannen van RWE om daar een nieuwe centrale te bouwen, die in een vergevorderd stadium zijn, kunnen nu worden gerealiseerd", zo zei hij. Ook minister Maria van der Hoeven straalde weer als vanouds. (1)

De gedeputeerde van Drenthe, Tanja Klip-Martin, sprak van "een onvermijdelijke deeloplossing". Alle boeren en tuinders die bij Tennet of Essent een aanvraag hebben gedaan voor een aansluiting worden nu aangesloten. Dat is ook wat minister Van der Hoeven eerder zei. De korte-termijnmaatregelen van Tennet zullen over twee tot drie jaar effect sorteren en dat is net het moment dat er congestie gaat optreden, zo zei Kroon. Tennet wil onder meer nieuwe lijnen leggen op de verbinding tussen Hoogeveen en Zwolle waardoor er meer stroom getransporteerd kan worden. Op dit moment zijn er geen tuinders die niet op het net kunnen, zo zeiden zowel het ministerie van Economische Zaken als Tennet.

Iedereen wordt dus aangesloten, zo verzekerden de partijen donderdag. Mocht er onverhoopt toch nog ergens congestie komen op het net door al die opwekkingscapaciteit dan gaat Tennet over tot congestie-management, zoals dat zo mooi heet. Dat wil zeggen dat producenten geld krijgen als ze hun centrale uit zetten. De bedoeling is dat dan de vieze centrales het eerst afschakelen. Ook windparken krijgen weer alle ruimte. De bouw van een gepland windpark van 12 MW in Dalfsen kan nu eindelijk doorgang vinden. En het windpark rond Delfzijl kan er ook komen.

De provincies gaan voortvarend te werk met het informeren van hun burgers. Belanghebbende inwoners van Overijssel hadden zelfs al voor de persconferentie van donderdag een brief per koerier gekregen over de plannen om de verbinding tussen Hoogeveen en Zwolle open te houden. En die in Drenthe kunnen de komende weken een bezoekje van ambtenaren van de provincie verwachten. Die gaan met de poten het veen in om de burgers te informeren.

Tot zover het goede nieuws. Niet alles is namelijk pais en vree. De provincie Overijssel moet eerst nog de inwoners van Dalfsen overtuigen van het nut van het windpark. Ongeveer de helft van hen is tegen (2). Ook in Delfzijl vinden er heftige discussies plaats. En Drenthe wil niet dat de nieuwe hoogspanningsverbinding die er over acht tot tien jaar moet liggen, over haar grondgebied gaat (3). Dat is een probleem want het wordt dan vrij moeilijk om een kabel van de Eemshaven naar midden-Nederland te trekken. Minister Van der Hoeven wilde dat dan ook niet garanderen, zo zei ze in antwoord op een vraag van een journalist.

De Nederlandse energieafnemer is natuurlijk ook niet zo blij, want die mag dadelijk met zijn energierekening de grote producenten gaan subsidiëren. Congestiemanagement houdt in dat er bij congestie een beloning komt voor producenten die hun centrale uit laten staan. De beloning zal oplopen net zolang tot er voldoende capaciteit van het net is gehaald. De rekening komt uiteindelijk bij de energieafnemer terecht. "Netbeheerders hebben maar één financier", zo zegt Kroon. Ofwel de Nederlandse energie-afnemer gaat dadelijk betalen om te zorgen dat RWE de vervuilende kolencentrale die het bedrijf in de Eemshaven wil gaan bouwen, uit laat staan. (4)

Dat komt nog bovenop alle kosten die nodig zijn voor de investeringen in het hoogspanningsnet. Die bedragen naar schatting ook zo'n EUR 100 mln (5). En dat terwijl al die capaciteit waarschijnlijk veel te veel is voor de Nederlandse vraag (6). Maar ja, Tennet heeft de plicht om iedereen aan te sluiten en daar zit het probleem. Zou Tennet niet liever willen zeggen: die centrale hoeven we daar even niet want het aanbod is daar al te hoog? We hebben het onderzocht, zo zegt Kroon tegen Energeia, maar het schijnt Europees niet mogelijk te zijn (7).

Jurgen Sweegers
j.sweegers@energeia.nl
Copyright©, Energeia, 2007
http://www.energeia.nl

Opmerkingen Polder PV:

(1) Het gaat hier om een poederkool ("hard-coal") centrale ("a relatively low-cost energy source", dan weet u meteen waarom die centrale er gaat komen in het energievretende Eemshaven gebied...) van een van de grootste smeerpijpen van Duitsland. Die naast enkele gigantisch smerige bruinkoolcentrales en diverse andere steenkolen giganten ook nog eens kerncentrales exploiteert... Het megaconcern RWE, wat zich op haar Nederlandstalige website nota bene afficheert als, denk s.v.p. om uw hart, "RWE. Het positieve energiebedrijf"... Volgens Energeia: "Maria straalde weer als vanouds". PPV: Maria straalt "als vanouds" bij ons fossielste ministerie EZ gitzwarte ellende over ons uit.

(2) De inwoners van Dalfsen willen kennelijk een kolencentrale i.p.v. windturbines? Of willen ze liever een kerncentrale zo ver weg mogelijk buiten hun gezichtsveld, en tegelijkertijd elektriciteit blijven zuipen en verspillen alsof er helemaal geen klimaat en energie crisis heerst? Wel eens van "een beter milieu begint bij jezelf" gehoord, beste Dalfsenaren?

(3) Over wiens grondgebied dan wel, hooggeschatte inwoners van Drenthe? Ommetje via Duitsland wellicht? Wij moeten er ook aan geloven, in Zuid Holland. Voor de vorm wordt er natuurlijk wel geprotesteerd tegen die nieuwe 380 kV hoogspanningsleiding om de elektra zuipers in de Randstad te blijven faciliteren, maar komen gaat dat ding er natuurlijk gegarandeerd, alle protesten ten spijt. Dus als "wij" er aan moeten, zullen de Drenthenaren er net zo hard aan moeten geloven. Of willen ze in Drenthe liever helemaal geen elektriciteit? Prima hoor. Maar dan moeten jullie ook alle elektrische apparatuur nu direct op een eigen autonome stroomvoorziening gaan zetten, en anders niet zeuren.

(4) En dit, beste landgenoten, in het nieuwe "Jaar van het Echie", het jaar waarin "Het" moet gaan gebeuren, waarin Nederland "full-steam duurzaam" gaat als je alle geronk hierover een beetje hebt gevolgd, het jaar waarin de energie- en klimaatcrises zich gegarandeerd nog veel meer gaan verdiepen, is te bloedschunnig voor woorden. Hier past eigenlijk uitsluitend de meest smerige vuilbekkerij, waar ik u verder niet mee lastig zal vallen... Dit, beste, arme medeburgers, is een vorm van milieufascisme wat aantoont hoe diep Nederland is gezonken op het vlak van de schaamteloze lippendienst aan de energiesector. Een sector die zich ondanks alle zwaar hypocriete "groene" reclamecampagnes van de laatste tijd (die klauwen met bij de consumenten terug te halen geld hebben gekost) geen seconde gelegen laat liggen aan de mede door henzelf veroorzaakte problemen die ons allen aangaan, en die centrales willen blijven bouwen die die ellende alleen maar nog erger gaan maken. En Den Haag, EZ voorop, buigt diep in het stof voor deze nietsontziende molochs voor wie maar een ding telt, en dat is het slijk der aarde. En ze lijken dan ook nog eens de "vergoeding" voor een nagelneue, "niet ingeschakelde" of "tijdelijk uitgeschakelde" smerige kolencentrale bij de totaal weerloze end-of-pipe consument te mogen gaan halen van EZ/TenneT. How LOW can you get, how DEEP can you sink...

(5) 100 miljoen Euri verdeeld over 7 miljoen huishoudens: Dat gaat u en mij (ook al wekt u 100 procent van uw eigen duurzame elektriciteit op en vermijdt u netverliezen bij uw netbeheerder doordat uw overschot lokaal direct door uw buren wordt geconsumeerd) dus nog eens € 14,29 extra kosten op uw energienota.

(6) Ergo: als die kolencentrales ondanks de maatschappelijke protesten daartegen toch er door worden gedrukt, gaat Nederland in klimaatcrisistijd netto exporteur van elektriciteit worden die met een van de smerigste, CO2, zwavel, kwik, en andere ongerechtigheden uitbrakende productiewijzen wordt gegenereerd. En waar een fors deel van de inwoners van de Randstad NO. van de Maasvlakte, en de inwoners van de OstFriese kust en de Duitse waddeneilanden mee geconfronteerd gaan worden...

(7) Volgen mij liegt Kroon dat het gedrukt staat. In het Duitse EEG staat al sinds jaar en dag dat groen opgewekte elektriciteit per definitie altijd voorrang dient te krijgen voor fossiel opgewekte elektriciteit. Als de netcapaciteit in een bepaald gebied "te krap" blijkt te zijn, moet vanwege die wet nieuw aangeboden duurzame elektra productie gegarandeerd afgenomen gaan worden door de netbeheerder en moet de in het verzorgingsgebied aanwezige fossiele productiecapacteit afgeknepen worden. Het volledige EEG is meermalen getoetst bij de Duitse wetgever, bij de Hoge Raad, en zelfs bij het Europese Hof van Justitie. Het is overal geaccepteerd als volstrekt legitiem ondersteuningssysteem van duurzaam opgewekte elektriciteit. Dus wellicht dat de heer Kroon eens op een verloren zaterdag dat hele Duitse EEG wil gaan doornemen om zichzelf bij te gaan scholen...

U trouwens ook nog een byzonder voorspoedig 2008 gewenst, bij een opnieuw fors gestegen olieprijs van reeds $ 99,48/barrel... (18h43 op 2 januari in het jaar des Heeren 2008). Dat u maar snel aan de zonnestroompanelen mag gaan, mocht u die fraaie dingen nog niet op uw dak hebben, dat de isolatiegraad van uw oude woning maar snel tot aanzienlijke hoogte mag stijgen en dat een trui aan een natuurlijker reflex wordt dan een greep naar de thermostaat. Dat u de wil om te verduurzamen in eigen huis maar met gezwinde spoed mag doorzetten. Dat u na de onvoorstelbare fijnstof explosie van de jaarwisseling binnenkort weer volop "kolen- en palmolie (bij)stook emissie"vrij kunt ademhalen, en dat u net als Polder PV op volle kracht verzet zult gaan dan wel blijven plegen om de van verstikkende bureaucratie vergeven fossiele energie staatsgreep hier te lande te verijdelen.


 
^
TOP

24 december 2007: EZ en TenneT kloppen zich onterecht op de borst. In enkele berichten, een van TenneT (netbeheerder hoogspanningsnetten) zelf, een van de Groninger Internet Courant, en een uitgebreide brief van EZ aan de TK. Eindelijk, na ongelofelijk veel zeuren, lijkt er een minuscule beleidswijziging aan te komen waar het de voorrang van duurzame elektriciteit boven "conventioneel" opgewekte elektriciteit betreft op het (door onze voorouders en wij zelf betaalde) distributienet. Zie citaat uit het TenneT bericht:

"Er is door TenneT en EZ in samenwerking met respectievelijk Booz Allen Hamilton en Deloitte onderzoek gedaan naar ten eerste de relatie tussen voorrang voor duurzaam en de leveringszekerheid en ten tweede de gevolgen voor het investeringsklimaat voor zowel duurzame als conventionele productiecapaciteit. De Minister heeft besloten om voorrang voor installaties voor duurzame opwekking van elektriciteit te realiseren, en daarbij TenneT gevraagd op de kortst mogelijke termijn alle installaties direct aan te sluiten op het net en bij congestie op marktconforme wijze de capaciteit toe te wijzen. Duurzame producenten zullen hier naar verwachting profijt van hebben."

We zullen zien hoe progressief TenneT de o.a. in het noorden van het land ontstane problemen met de netkoppeling van duurzame elektriciteit producerende installaties (o.a. windturbines van Essent, biovergisters) gaat aanpakken. Maar ze mogen zich hier beslist niet voor op de borst kloppen. Ze zijn hiertoe gedwongen door de maatschappelijke protesten over het feit dat er in klimaatcrisistijd wel twee smerige kolencentrales aan het net zouden mogen in Delfzijl (met grote dank aan ex-milieuminister (...) Hansje Anders, die nu de voorzitter is van een van de meest conservatieve clubs op energiegebied, brancheorganisatie EnergieNed). Maar dat er vervolgens geen "ruimte" meer zou zijn voor duurzame elektriciteit. Wat anno 2007 echt te schandalig voor woorden is. Dat lijken ze nu eindelijk ook "begrepen" te hebben in Den Haag, en daar is EZ (die dat ook allemaal geen enkel probleem vond) onder druk gezet om een andere koers te gaan varen. Met dit resultaat.

Maar lees vooral die op een na laatste zin goed: "op marktconforme wijze"... Duurzaam opgewekte elektriciteit kan op vele fronten nog steeds niet (volledig) "concurreren" met kunstmatig goedkoop gehouden fossiel opgewekte elektriciteit. Zolang externe kosten nog steeds voor het overgrote merendeel op de samenleving (u en ik) afgewenteld blijven worden, kan er (a) van eerlijke concurrentie ("level playing field") geen sprake zijn, en (b) kan duurzaam opgewekte elektriciteit dus beslist niet "marktconform" vergeleken worden met de al decennia lang voorgetrokken "conventionele" bronnen. In Duitsland staat al zeven jaar keihard in de Wet (EEG) dat groen altijd voor grijs moet gaan, en bij "congestie" moet de kolencentrale afgeknepen worden ten faveure van de groene optie. Met dit allereerste begin van het inhalen van de gigantische achterstand van duurzame energie opwekking in Nederland, is TenneT vele jaren te laat begonnen om het ook in dit opzicht weer extreem progressieve Duitsland te gaan volgen.

Maar reken u zelve niet rijk, s.v.p. Er is zo onwaarschijnlijk veel "mis" met de wijze waarop duurzame energie in Nederland behandeld wordt, en veel machtige en schimmige partijen hebben hierin zo'n dubieuze rol, dat we eerst maar eens moeten zien of het optimisme wat in deze berichten tentoongespreid wordt niet iets te vals blijkt te zijn. Er moet hard aan getrokken gaan worden, en dat kan alleen maar als alle (bureaucratische) barrières met alle mogelijke middelen geslecht gaan worden. Dat zal duivels moeilijk blijken te zijn in bureaucratenland Nederland.

Om een idee te krijgen van de trukendozen die de EZ bureaucraten opentrekken om koste wat kost "het Duitse model" buiten de deur te houden, lees het document op de EZ site, wat een karakteristiek beeld geeft van een Ministerie waar begrippen als "marktconform" en "non-discriminatie" vooral gehanteerd worden om de door hen geprefereerde "conventionele bronnen" ten allen tijde binnen boord te houden. Wat zoveel betekent als: kolencentrales zijn "net zo gewenst" als duurzame energie, en ze moeten gelijkelijk behandeld worden. Wat anno 2007 tot een achterhaalde Middeleeuwse gedachte bestempeld dient te worden, vergelijkbaar met "de Aarde is het middelpunt van het heelal". Ik geef een laatste stukje citaat uit weer zo'n opmerkelijk stukske huisvlijt van onze EZ-ambtenaren die nog eventjes voor het kerstreces hun opperste best deden om "alle opties" wijd open te houden...

"In de derde optie verwerft duurzaam in alle opzichten voorrang, maar deze optie kent enkele belangrijke nadelen. Er wordt expliciet gediscrimineerd tussen duurzame en andere producenten. Dit zal het investeringsklimaat aantasten. Daarnaast zullen de bestaande transportrechten van bestaande producenten worden aangetast."

Wel, beste EZ mensen: dat is nu net de bedoeling van het voortrekken van duurzame energie, zoals het keihard in de Duitse Wet staat. Waarom? Omdat die door jullie gewenste (door fossielen te domineren) "markt" ons beslist niet de zegeningen zal gaan brengen, die er met het benadelen van die al veel te lang voorgetrokken fossiele (en nucleaire!!!) opties ten faveure van de door steeds meer mensen gewenste duurzame opties wel zal gaan komen. U hoeft slechts in Freiburg rond te kijken om te zien hoe succesvol duurzaam beleid geïmplementeerd wordt.

(De beleidsambtenaren van) Van der Hoeven kiest in haar brief aan de Tweede Kamer bewust niet voor de meest duurzame optie (numero 3), maar gaat twee slappere aftreksels (p. 11 van het EZ stuk) nader uitwerken. Ergo: voor de zoveelste maal een gemiste kans, en EZ gaat gewoon verder op de destructieve weg die ze al jaren geleden is ingeslagen. Want energiepolitiek wordt in Nederland beslist niet op het Binnenhof gemaakt, die wordt bij EZ voorgekookt, en de dames en heren politici mogen slechts marginaal aan de voorstellen zagen. Let in het stuk s.v.p. ook op het mogelijk voorkoken van een voorkeursmodel m.b.t. biomassa bijstook in fossiele centrales in de Elektriciteitswet (!!!), een schandalige truuk om de zo warmpjes met EZ onder een deken liggende grote concerns te paaien ten koste van de echte duurzame energie producenten. En dat zijn decentrale opwekkers die het niet in hun hoofd zouden halen om palmolie e.d. pertinent onduurzame "biomassa bronnen" in de fik steken als "duurzame energie opwekking" te kwalificeren...

http://tinyurl.com/2h9tfl (verkorte link naar bericht op de Groninger Internet Courant, met reactie)
http://www.minez.nl/content.jsp?objectid=154623&rid=154638 (12 pagina's "marktconforme" EZ blabla)
http://www.tennet.nl/tennet/nieuws/duidelijkheid_met_betrekking_tot_aansluitmogelijkheden_transportnet.aspx
http://www.tennet.nl/tennet/nieuws/avb_akkoord.aspx (20 dec. 2007)


18 december 2007: KNAW bijdragen biomassa energie beschikbaar. Via de KNAW kreeg ik de link door naar de pagina waarvan een ieder de op 12 december gepresenteerde voordrachten over biofuels (potentie en gevaren) kan downloaden. Niet alle "presentatie dynamiek" is hier in terug te vinden (bijvoorbeeld de tale-telling en extreem belangrijke water + nutriënten basics van Prem S. Bindraban is alleen het eerste plaatje van te zien). En lang niet alle grafieken zijn te begrijpen zonder uitleg, maar er staat hier heel wat essentiële info die de werkelijke geïnteresseerde tot zich zou dienen te nemen. De leukste is uiteraard al de door mij genoemde vergelijking zonnestroom versus fotosynthese efficiëntie (de laatste vormt de energetische basis van wat sommigen in de wereld op grote schaal met "energieteelt" zouden willen gaan doen...). De sheet komt zowel in de bijdrage van de heer Bindraban, als die van zijn collega Rabbinge voor, en ik wilde u hem hier niet onthouden. In de categorie: "een plaatje zegt meer dan duizend woorden":


© Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Alle bijdragen zijn te downloaden via:

http://www.knaw.nl/cfdata/nieuws/laatstenieuws_detail.cfm?nieuws__id=626


18 december 2007: Over complot-theorieën gesproken. Aangezien het water bij sommige landen letterlijk, en bij de meeste landen figuurlijk tot aan de lippen komt i.v.m. de gecombineerde klimaat- en energiecrisis, begint het "complot-theorieën circuit" weer op volle toeren te draaien. Nu moet u daar natuurlijk wel een beetje afstand van nemen, want mensen draaien nog wel eens door als het op "achter de gordijnen kijken" aankomt (ook de polderboy moet daar voor oppassen, als ik "te ver" ga, laat dat dan eventjes weten... ). Een byzonder fraai, bijna Forsythiaanse dimensies aannemend "exemplaar" vindt u in de reacties bij het tranentrekkende antwoord van ene mevrouw van der Hoeven (EZ/CDA) op kritische vragen van TK lid Duyvendak van GroenLinks over "Peak Oil", en wat EZ daar zoal van denkt (dan wel van plan is om er aan te gaan doen). Leest u vooral dat bericht ook, verkneukel u over de reactie (nr. 15) van ene Guido ("En een CDA minister houdt natuurlijk niet van onprettige dingen die door een groen links kamerlid ter sprake worden gebracht..."), maar concentreer u daarna voor de "complot gedachte" vooral op het sappige antwoord van Emil Möller, reactie nummer 17.

Het zal toch niet? ...

http://www.peakoil.nl/2007/12/14/kamervragen-over-peakoil-meer-investeren-in-olie/


17 december 2007: Goede daad van deze week weer gedaan. Gisteren waren we met onze vrienden weer even op de zonovergoten doch bitterkoude moestuin op de Koudenhoorn in het Joppe bij Warmond (even warm spitten en boerenkool van eigen teelt halen, u kent het misschien wel). Toen het te koud werd, even rondje rond het mooie eiland lopen. Wat komen we daar tegen? Bij het mini-haventje voor zomerbootjes een hoop gespetter. Wat blijkt: drinkwaterleiding kapotgevroren (!!!) en op volle kracht kostbaar drinkwater spuitend. Geen mens te zien. Vandaag maar even naar het gemeentehuis van Teylingen gebeld (waar Warmond onder valt) of ze effekes subiet die milieuterreur wilden laten repareren (uiteraard gebruikte ik iets nettere bewoordingen). Niet alleen vanwege het kostbare drinkwater. Maar ook vanwege het feit dat het steeds meer kostbare energie kost om dat drinkwater op het kwaliteitsniveau te brengen waar de Nederlanders aan gewend zijn geraakt. Maar wat zo'n beetje als onhaalbaar beschouwd mag worden voor het gros van de wereldbevolking, terwijl feitelijk een derde deel van de mensen op deze planeet het zelfs zonder veilig drinkwater moeten doen.

En nu maar hopen dat de belofte van de ambtenaar om die waterleiding te (laten) repareren pronto uitgevoerd is/wordt. Een betere wereld maken is zo makkelijk, te beginnen in eigen land en in de eigen omgeving. Waarom doen mensen eigenlijk zo moeilijk?


16 december 2007: Baliwatching? Nope. Ik had wel wat beters te doen. Ik had niet zo'n zin om mezelf een depressie te gaan zitten in kijken zoals miljoenen landgenoten (die in de Bommelerwaard wellicht tijdelijk even niet) op hun elektra vretende, van de Goedheiligman gekregen super plasmascherm blijkbaar wel deden. De uitkomst stond al van tevoren vast. De Yanks zouden gewoon doorgaan met hun openlijke en ten hemel schreiende fascistoïde sabotage activiteiten, en nu zijn ze opeens weer de grootste "vrindjes" met iedereen, omdat ze zo poeslief (doch totaal nietszeggend, want er kan nog maximaal aan alle regelgevingsknoppen gevingerd worden) op het allerlaatste moment zijn "bijgedraaid". Wat voor "cadeau'tjes" zijn er beloofd voor dat extreem opportunistische (doch nietszeggende) gedrag? Goedkopere Joint Strike Fighter? Wat leuke clusterbommetjes voor een dictatortje hier of een militair regime daar? Je zou er bijna complotzoeker van gaan worden. Tja, je mocht daar natuurlijk als politicus niet zeggen dat de Amerikanen niet "coöperatief" zijn, want dan graaf je blijkbaar je eigen graf. Of, en dat geldt voor de meeste politici, een zeer zeldzame uitzondering daargelaten, je hebt totaal geen ruggengraat.

Wat een ongelofelijke treurnis werd daar weer afgekondigd, en wat een zinloze excercitie.

Ali Bali

googeltuzelfmaaropbali.com


14 december 2007: Klimaatsceptici: beware... Als er nog klimaatsceptici over zijn, binnenkort. Er is immers he-le-maal niets aan het handje met onze aardkloot. Hoe komt u d'r toch bij? Afijn, u kunt u zich natuurlijk ook vrijwillig melden bij de poort van Endegeest (psychiatrische inrichting in Oegstgeest). 2007 mogelijk als (een van de) warmst gemeten ja(a)r(en) ever. Het is maar dat u het weet...

http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/6228765.stm
http://www.telegraaf.nl/buitenland/2781939/_2007_een_van_warmste_jaren_ooit__.html


13 december 2007: Gore vs. Bush op Bali: 1-0. Hij zal in eigen land door sommigen mogelijk wel als landverrader bestempeld worden, maar daar zal hij (hopelijk) niet wakker van liggen. Een van zijn (Gore) meest opmerkelijke uitspraken, daar in het verre Bali:

"De ongemakkelijke waarheid is dat mijn eigen land verantwoordelijk is voor deze obstructie."

Hij roept op om die door Bush aan handen en voeten gebonden mietjes van de Amerikaanse delegatie maar gewoon het graf in te negeren, en gewoon verder te gaan met "post-Kyoto". Gelijk heeft 'ie. Laat die archaïsche, in de Middeleeuwen levende trutten maar in hun kolen- en oliedampen rijke sop gaar koken. The rest of the world will go on. Dan maar (voorlopig) zonder de Yanks. Die komen heus wel, ietsje later, als ze een nieuwe clown in het Witte Huis hebben neergezet. Biddend en smekend. Op hun knieën.

http://tinyurl.com/2s7uoz (verkorte link naar nieuwsbericht op RTL.nl)


13 december 2007: Slechts een "incident" of voorportaal van de hel? Op zowel het NOS Journaal als op de fascinerende Peak-Oil site een bericht over de chaos in Italië, waar de vrachtwagenchauffeurs het land plat hebben gelegd omdat ze staken vanwege de "te hoge dieselprijzen". Deze machtige lobby zet nu het mes op de keel van de regering om "de prijzen te verlagen". Daartoe zijn cruciale snelweg knooppunten geblokkeerd, de situatie op de weg is een totale chaos, benzine is er niet meer te krijgen, en verse groenten en fruit zijn nu al zeer schaars in dit extreem vruchtbare en zonnige mediterrane land. U dacht aan "Italiaanse toestanden"? Dat gebeurt in ons "beschaafde land" natuurlijk nooit? Wacht u maar af. Het is een van talloze steeds duidelijker tekens aan de wand dat er heel wat mis is met de wijze waarop onze moderne samenlevingen zijn ingericht en welke tijdbom onze compleet archaïsche, zwaar gemotoriseerde, jaarlijks miljarden transportkilometers en fossiele brandstoffen vretende infrastructuur feitelijk is. Het is dus beslist geen "incident", want die olieprijs gaat hoogstwaarschijnlijk nooit meer structureel omlaag (mogelijk even tijdelijk), maar gemiddeld genomen continu omhoog. En niet alleen de Italiaanse, maar alle vrachtwagenchauffeurs, en alle eigenaren dan wel berijders van gemotoriseerd blik, zullen met deze onontkoombare logica geconfronteerd gaan worden. Het wordt alleen maar erger, namelijk.

En echt het allerstomste wat je in zo'n crisis situatie kunt doen als regering, is toegeven en het verschil in prijs gaan bijpassen, zoals gisteren tussen neus en lippen door medegedeeld leek te worden. Dat is een recipe for disaster en zal de problemen nog vele malen groter maken. Want WIE gaat dat - alsmaar toenemende - prijsverschil uiteindelijk dokken? De Italiaanse belastingbetalers. Wat mij betreft mogen die de regeringsgebouwen gaan bestormen.

Als u dan toch groenten eet, denk hier dan eens aan als er "Sicilië" op het label staat. Als de Nederlandse supermarkt managers dat er nog op durven zetten...

Dan houd ik het voor vandaag maar weer op een lekker en gezond, voedzaam maaltje met biologische aardappelen, spruiten, en met een kaassausje, alles uit het eigen land uit der aard. En als ik een Italiaanse vrachtwagenchauffeur was zou ik toch maar eens om me heen gaan kijken om ander werk te gaan zoeken. Bijvoorbeeld omscholingscursusje elektrotechniek volgen, en dan voor een schappelijk loon mega zonnestroom park na mega zonnestroom park gaan helpen bouwen, bijvoorbeeld...

http://www.peakoil.nl/2007/12/12/staking-in-italie-vanwege-hoge-olieprijzen-veroorzaakt-chaos/


 
^
TOP

12 december 2007: Een leerzame dag. Ik was vandaag in Amsterdam in het Trippenhuis van de Koninklijke Academie van Wetenschappen (KNAW), waar in een dagvullend programma met 9 voordrachten en een uur durende forumdiscussie de laatste stand van zaken rond het zeer actuele en hete thema "biomassa", meer specifiek "Biobrandstoffen en biodiversiteit" uit en te na tegen het licht gehouden werd. Nu heeft u hierover wellicht het een en ander "meegekregen" de afgelopen tijd (zie bijvoorbeeld mijn uitgebreide bespreking van, o.a., het recente artikel in de National Geographic, "Growing Fuel. The Wrong Way, The Right Way", van 29 oktober j.l.), maar omdat er in de reguliere berichtgeving daarover nogal forse politieke en publieke "bias" zit (zoals trouwens over alle energie-gerelateerde onderwerpen, energie is immers macht = politiek), verwacht je op zo'n bijeenkomst in de tempel van het deftige wetenschappelijke instituut een wat afstandelijker benadering.

Tevergeefs, zo bleek. Althans, er werd wel degelijk getracht om met cijfers en talloze grafieken een "nuchter beeld" te geven, maar er bleken ook bij de wetenschappers nog grote onzekerheden over de impact, de potentie en het nut te bestaan en de standpunten bleken "nogal" ver uit elkaar te liggen, die ook in de middagsessie slechts met veel moeite iets naar elkaar toe groeiden. Ook over het containerbegrip "duurzaamheid" blijft de wetenschap fors verdeeld, en dat is geen gezonde basis voor een 100 procent "zuivere" academische discussie. Zeker niet als er ook nog eens forse belangen spelen, want ook de wetenschappelijke wereld is een belangrijke "speler" in de biomassa economie, met name waar het de basisinformatie en de interpretatie daarvan gaat. En natuurlijk, bij de ontwikkeling van essentiële zaken als biomassa reactoren en de onderliggende basisprincipes daarvan.

Op deze zeer druk bezochte meeting (ik telde op de deelnemerslijst maar liefst 202 inschrijvingen met alleen al zo'n 40 professoren en een heleboel ingenieurs titels) was het universitaire/TH circuit extreem goed vertegenwoordigd, evenals diverse adviesbureau's en mensen van de ministeries die met dit omvangrijke beleidsterrein bezig zijn. Het bedrijfsleven was, afgezien van grote partijen als Shell (o.a. in de persoon van spreker Prof. dr. Steven de Bie), opvallend ondervertegenwoordigd. En dat bleek tijdens de bijeenkomst ook verklaarbaar. Er is weliswaar een "grote potentie": met heel veel aannames bij elkaar geraapt zou voor een lange termijn scenario tot 2050 zo'n 500 ExaJoule [10 tot de macht 18] aan via biomassa te genereren energie "haalbaar" moeten zijn. Zoals met veel verve gepresenteerd door de mensen van het Copernicus Instituut, medeorganisator, dr. André Faaij, en zijn medewerker, mevrouw Dr. Veronika Dornburg die het "Mondiaal Biomassa Assessment" mocht presenteren over biomassa als energiebron, met name de "tweede generatie biobrandstoffen". Daar tegenover stonden echter diverse andere bijdragen waarin nogal forse fundamentele of andersoortige bezwaren tegen een reeks van globale (en lokale) ontwikkelingen geuit werden op dit gebied.

Het begon al met de voormalig directeur van het Nationaal Herbarium, Prof. dr. Pieter Baas, de primaire organisator van deze dag (namens de Nederlandse Global Change commissie van de KNAW), die grote zorgen heeft over de mogelijk monumentale impact van de grootschalige teelt van energiegewassen (met name in de meest lukratieve gebieden, en dat zijn de regenwoudrijke zones rond de evenaar) op het ook tijdens de rest van de dag helaas nogal ondergesneeuwde, minstens even belangrijke (gezien de explosieve ontwikkeling van alternatieven voor diverse toepassingen van biomassa feitelijk relevantere) thema van het behoud van de biodiversiteit. Hetgeen een van de breed gedragen mondiale opdrachten is die bijvoorbeeld op de conferenties in Johannesburg en Rio de Janeiro door de Verenigde Naties zijn aangenomen als prioriteit.

Deze grote zorgen kwamen vooral in het verhaal van Prof. dr. Helias A. Udo de Haes (Centrum van Milieuwetenschappen) over de feitelijke gebeurtenissen rond de palmolie teelt in met name Indonesië kristalhelder naar voren. Werkelijk schokkende cijfers werden hier gepresenteerd (die de heer de Haes eerst zelf ook niet geloofde), hij kwam op ontbossings snelheden van een slordige 50 vierkante kilometer (!) per dag, cijfers die inmiddels door de Indonesische overheid worden erkend. Slechts een deel (60%) van de aldus gecreëerde onvoorstelbare kaalslag wordt vervolgens door oliepalm plantages (gigantische monocultures) ingenomen en er verdwijnt drie maal zoveel extreem soortenrijk bos dan er aan plantages bijkomt. Ook zijn er talloze juridische en sociale problemen (al is er wel progressie op het vlak van illegale houtkap), en de ontginning van oerwoud op veengronden maakt Indonesië nu al (na U.S.A. en China) tot de derde CO2 uitstoter op deze aardkloot. De regenwouden in Indonesië behoren tot de rijkste op deze planeet, en ze verdwijnen in versneld tempo. De heer de Haes gaf vervolgens ook nog eens fijntjes aan dat de verplichte bijmenging van 5,75% bio-brandstoffen in de brandstofmix, zoals verplicht gesteld door de EU, een van de grootste drijvende krachten lijkt te zijn achter de enorme versnelling in de productie van (o.a.) palmolie, met mogelijk desastreuze gevolgen voor onze ecologische erfenis, en een mogelijk fatale versmalling van de genetische verscheidenheid op onze planeet.

^^^
De voor Polder PV enige echt acceptabele "biofuels": fruit (kruisbessen, zwarte bessen) en groenten (peulen) van eigen teelt in de moestuin. Waarmee de polderboy in zijn lichaam m.b.v. extreem efficiënte chemische omzetting heel wat spierkracht kan genereren om "CO2 neutraal" naar de stad en terug te fietsen. Kleinschalige biomassateelt voor voedselproductie (en lokale energievoorziening): OK. Grootschalige biomassa teelt om miljoenen gemotoriseerde, blijvend hongere monden te voeden? Niet alleen de polderjongen vindt dat een onverstandig idee, zoals bleek uit diverse voordrachten en de reacties tijdens de KNAW bijeenkomst in Amsterdam...
© 1997 Polder PV

Tale-telling was ook de bijdrage van Dr. Ir. Prem S. Bindraban (Wageningen Universiteit), die de suggestie om niet op de rijkere, voor voedselteelt gebruikte bodems, maar juist op de "marginale" armere gronden grootschalige biomassateelt te introduceren op basis van elementaire biologische principes naar het rijk der fabelen verwees. De heer Bindraban wees daarbij op het feit dat je sowieso geen langdurige teelt kunt handhaven als je alleen maar enorme hoeveelheden organisch materiaal weg blijft halen (hetgeen de crux van de teelt van "energiegewassen" is!), je zult daar toch met grote regelmaat organische stof voor terug moeten brengen, om die teelt langdurig vol te kunnen houden. Of je dat nu doet met organisch materiaal, of kunstmest maakt in principe niet zoveel uit, maar als je dat laatste doet heb je weer het gigantische probleem van nog meer energieintensieve input, en dat wil je natuurlijk absoluut niet. En dan willen sommigen dit soort energieteelt juist op "marginale" bodems gaan doen. Waar ook nog eens vaak een niet uit te vlakken bijkomend nadeel van waterstress is, wat de productiviteit van dat soort projecten nog verder omlaag zal trekken... Voor wie deze bikkelharde waarheid niet vanzelf spreekt, moet maar eens gaan praten met iemand die een moestuin heeft die regelmatig bemesting nodig heeft (zoals de webmaster van Polder PV...), anders is het uit met de pret.

Na de pauze een opvallende bijdrage van de heer de Bie van Shell, die duidelijk aangaf dat Shell wel degelijk geïnteresseerd is, maar gezien de monumentale risico's die er op veel vlakken zijn met biomassa teelt, zit er voor Shell voorlopig zeker nog geen structurele bijdrage of investering in, op veel vlakken. Hij liet duidelijk blijken dat Shell van Brent Spar en nog zo wat andere "crises" geleerd heeft, en het bedrijf gaat zich zeker niet hals over kop in trajecten begeven die vele "gevoelige" snijvlakken met sociaal-culturele dilemma's hebben (de Bie noemde zelfs expliciet de mensenrechten, een onderwerp wat later tijdens het forum via een Spaans sprekende Colombiaan van Friends of the Earth nog eens klip en klaar voor de voeten van de aanwezigen werd geworpen), en waar het bedrijf zich al te makkelijk aan kan stoten. Zeker gezien de enorme focus van de buitenwereld op het bedrijf. Wel kondigde de heer de Bie aan, dat Shell nu meteen in het diepe gaat duiken met een derde generatie aanpak (daarbij direct de 1e en 2e generatie biobrandstoffen fases overslaand), en wel in de vorm van een enorm algenkweek project op Hawaii, waarmee het olie- en gasconcern commerciële praktijkervaring met dit soort grootschalige bio-energie projecten wil gaan opdoen.

Voordat de Directeur Generaal van het Landbouwministerie (LNV), mevrouw Ir. Annemie M. Burger (namens Minister Verburg) met een hartverwarmende bijdrage afsloot tenslotte ook nog de zeer kritische lezing van Prof. dr. ir. Rudy Rabbinge, wederom van de Wageningen Universiteit, die nogal wat feitenmateriaal over de diverse (fundamentele) problemen rond biomassa presenteerde en ook tijdens de forumdiscussie scherp reageerde op al te optimistische verwachtingen over de realiseerbare potentie van de diverse biomassa opties, met name waar deze, bij grootschalige inzet, een zeer grote bedreiging voor de mondiale voedselvoorziening zal gaan worden. En uiteraard vooral voor de toch al zwakke derde wereld landen die voor hun nationale voedselvoorziening in grote mate afhankelijk zijn van voedselimporten van een mondiale markt waar de prijzen van deze primaire levensvoorwaarde fors aan het stijgen zijn. Volgens sommigen met grote waarschijnlijkheid terug te voeren op de onttrekking van grote biomassastromen aan de voedselproductie voor energieteelt (o.a. mais-to-ethanol in de U.S.A.). En waardoor de bestaansbasis van deze landen in de gevarenzone komt. Van Rabbinge komt dan ook een van de meest prikkelende stellingnames van deze bijeenkomst:

"Grootschalige ontwikkeling van BioFuels is onduurzaam, desastreus voor de natuur en slecht voor de wereldvoedselvoorziening."

Tijdens de diverse vragen aan de aanwezigen in het middagprogramma werd duidelijk dat het merendeel van de bezoekers ook (bij deelonderwerpen) in deze richting neigde, dat een (iets) minder groot deel wel de potentie dan wel de noodzaak zag van de (grootschalige) teelt van energiegewassen, en dat een nog kleiner deel er nog niet uit leek te zijn ("weet niet").

Als er een ding duidelijk was van deze verder zeer leerzame dag, is het wel dat er nog heel veel werk verzet zal moeten worden voordat beleidsmakers "een wetenschappelijk mandaat" hebben om grootschalig op biomassa in te zetten. Een conclusie die zeker niet makkelijk zal vallen bij diverse politici, want er wordt hoog op (grootschalige) "biomassa" ingezet op enkele ministeries. Er zijn gewoon te veel fundamentele problemen, en die moeten eerst opgelost worden. Ergo: de Europese verplichting van 5,75% bijmenging zal mogelijk op de helling moeten - als het aan sommige kritische wetenschappers ligt.

Kleinschalige projecten zijn beslist geen probleem, Kees Daey Ouwens' troetelkindje Jatropha wordt daarbij als voorbeeld aangehaald. Ook bioraffinage voor hoogwaardige productie van chemische basisstoffen zal zonder meer toe te juichen zijn.

Dat het "in Brussel" inmiddels wel duidelijk is geworden dat er de nodige problemen zijn, werd duidelijk gemaakt door een medewerker van het NWO (financier wetenschappelijk onderzoek) die net een bericht had ontvangen dat er z.s.m. een oproep tot fundamentele research komt in een nieuw geprioriteerd onderzoeksgebied, gefinancierd door de EU. Er staat veel op het spel, zoveel was wel al duidelijk uit de bijdragen van vandaag. En dat is in Brussel ook zeer goed doorgedrongen.

Leuke afsluiter: zowel de heer Bindraban, als de heer Rabbinge, beide uit Wageningen, bleken nogal enthousiast over zonnestroom, want ze lieten beiden dezelfde afbeelding zien met een vergelijking tussen het omzettingsrendement van zonnecellen (orde van grootte 15-25% inmiddels) en de voor de biomassa teelt essentiële fotosynthese. Wat slechts een efficiency kent in de orde grootte van 0,5-1,5%, en dus feitelijk alleen al puur fysisch bezien de voorkeur voor de "kunstmatige PV-optie" doet uitspreken (voor opwekking van duurzame elektriciteit), hetgeen de heren dan ook beslist niet onder stoelen of banken staken. De polderjongen knikte uiteraard instemmend en had na de bijeenkomst nog een leuk, kort gesprek met de heer Bindraban...

Het mag dan ook niet verbazen dat een volgende, ook voor u wellicht hoogst interessante, zelfs 2-daagse KNAW bijeenkomst over zogenaamde "Solar Fuels" zal gaan, met bijvoorbeeld bijdragen als "Algae for energy", en "Artificial photosynthesis: Combining technology with biology for efficient solar energy conversion?" Noteer in uw agenda en bezoek binnenkort de website van het KNAW, want dat wordt volgens mij een hele interessante bijeenkomst!

CBB Workshop Clean Solar Fuels. 31 januari - 1 februari 2008, Trippenhuis KNAW, Amsterdam.

http://www.knaw.nl/cfdata/agenda/agenda_detail.cfm?agenda__id=1113 (KNAW pagina met agenda van de bijeenkomst en downloadbaar programma boekje met abstracts. De powerpoint presentaties van de voordrachten zullen binnenkort geupload gaan worden, dus houdt deze pagina in de gaten)

<<< 21 20 19 18 17 16 15 14 13 12 11 10 >>>

© 2007-2008 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)