starting up our own green power production unit: 4 solar panels, March 2000
duurzame energie "oud"
links
PV-systeem
meten=weten
grafieken
graphs
huurwoningen
nieuws
index

 

SOLARENERGY

Nieuws
andere duurzame energie bronnen p. 13
en gerelateerde zaken

13 juli 2007 - 18 oktober 2007

meest recente bericht boven

<<< 21 20 19 18 17 16 15 14 13 12 11 10 >>>

18 oktober 2007: CO2, N2O, en meer van dat soort ongein... Vanaf heden te "bewonderen" via Google Earth. Boven uw bloedeigen omgeving. Zodat u "op de hoogte" blijft van alle vieze spul wat door sommige lieden en bedrijven nog steeds vrijwel schaamteloos en zonder daarvoor bestraft te worden de steeds viezere en warmere lucht in wordt geblazen. Hiernaast een detail van het voorbeeld plaatje voor Europa, N2O concentratie boven het gezegende Nederland, donkergroen lage concentratie, rood/violet hoge concentratie. U mag slechts 1 maal raden waar Polder PV (u weet wel, die halve gare Hollander die bijna zijn hele jaarlijkse elektraverbruik brandschoon zelf opwekt met 12 zonnepaneeltjes) zich ophoudt... Op de KNMI site vindt u een achtergrond artikel met het voorbeeld plaatje (heel Europa) over dit nieuwste initiatief:

http://www.knmi.nl/VinkCMS/news_detail.jsp?id=39147


18 oktober 2007: "Mevrouw Verhoeven bedient Polder PV op zijn wenken". Zo luidde de titel van een e-mail aan Polder PV met een verrassend bericht. De titel had ook kunnen luiden Heeft Verhoeven eindelijk "het licht" gezien? Je zou dat namelijk bijna zeggen, als je het nieuwe Volkskrant bericht leest, wat een paar dagen na dat vorige rampbericht verscheen, waarover Polder PV al luid en duidelijk zijn mening heeft verkondigt (iets met naaldhakken, en zo...). De essentie:

"Minister Van der Hoeven van Economische Zaken is van plan hoogspanningskabels toegankelijker te maken voor producenten van duurzame energie."

Nou, mooi toch? Mwagh. Als je een beetje tussen de regels doorleest, kunnen we direct weer van het puntje van de stoel af naar achteren richting rugleuning glijden, want er wordt tevens direct gesteld:

"Ze moet echter wel eerst onderzoeken of dat überhaupt kan. En zo ja, hoe dan."

Blijkbaar leest mevrouw van der Hoeven geen Polder PV. Jammer, dan had ze meteen kennis kunnen nemen van het Duitse EEG waar dat allemaal gewoon in staat en wat er al 7 jaar op wacht om door haar supervlijtige ambtenaren in het Algemeen Beschaafd Nederlands vertaald te worden... Blijkbaar hebben die ambtenaren het al 7 jaar veel te druk om het ene na het andere afgrijselijke energiedossier over "marktimplementatie", of het zoveelste veelbladige Kamerstuk over "slimme meters" uit te poepen. Tja, dat wordt dus duidelijk weer "afwachten geblazen". Gigapakje "Zeeuws" boter op het hoofd, wellicht?

Opgepast, Polder PV gaat nu eventjes Advokaat van den Duivel voor u spelen: ze studeren bij EZ zóóóóóóó lang op de "mogelijkheden" en de vele "valkuilen", en implementatie van de (door het publiek afgedwongen) goede voornemens in de wet (welke wet?) duurt dan nog eens zóóóóóó lang, dat inmiddels de volledige netcapaciteit al vele malen volgeclaimd zal zijn door de fossiele boys. Lees: kapitaalkrachtige, bestaande energiemolochs die middels hun vetbetaalde juristenteams al lang hun zaakjes op orde hadden en de hele papierwinkel al weg hadden gestuurd voordat de kleine decentrale opwekkers van duurzame elektriciteit eenmaal "pap" hadden kunnen zeggen of in de gaten hadden wat voor rampen zich aan het voltrekken waren achter de gordijnen. Geclaimde netcapaciteit door de eerste de beste energiemoloch waarvan we nog maar moeten zien of ze met geleend geld uiteindelijk daar wel of niet een zoveelste fossiele elektra-centrale voor gaan bijbouwen. Laten we zeggen, afhankelijk van hoe hoog de maatschappelijke druk wordt, en hoe zwak de ruggengraten in Den Haag (hetzij van Balkenende IV, hetzij van een volgend kabinet) zullen blijken te zijn.

Ondertussen is de DE sector op elektrisch gebied keihard de pas afgesneden omdat die niet gezond en "autonoom" verder kan groeien door een vrijwel volledig geblokkeerde netinfrastructuur, en kan uiteindelijk door de kostbare tijdverspilling de zo lang door "de sector" gewenste, ongetwijfeld op de meest "creatieve wijze" te financieren nieuwe kerncentrale gebouwd gaan worden. "We" hoeven ons immers niets gelegen te laten liggen aan een of ander debiel Regeerakkoord waarin staat dat er deze Kabinetsperiode geen nieuw exemplaar bij gaat komen, want daarin staat niets over de mogelijkheid om desondanks full-speed aan de voorbereidingen voor dat onzalige ding te gaan beginnen. Toch? ...

Lees daartoe, via de tijdelijke link op de homepage van Energeia, vooral ook het onheilspellende bericht "Start bouw Sloecentrale: het was liefde op het eerste gezicht tussen Delta en EDF". Liefde op het eerste gezicht? Tussen een van de twee Nederlandse Borssele exploitanten (het Zeeuwse Delta) en het grootste, zeer goed in de slappe was zittende, staatsbedrijf ter wereld (Electricité de France) wat kernenergie tot businessmodel heeft verheven? Toeval? Neen, beste mensen, da's helemaal geen "toeval". Dat is volstrekt "natuurlijk". Hier worden duidelijk schreden gezet om het Franse nucleaire gedrocht niet alleen via de vele atoomkilowattuurtjes over de grensoverschrijdende hoogspanningskabels, maar vooral ook via een gloednieuwe kerncentrale in Nederland tot realiteit te laten worden (die de centralistische, door ons allen op te hoesten zware infrastructuur nog explicieter gaat dicteren) ... Zoals je tussen de regels door kunt lezen in de uitspraak van "hoofd Europa" bij de Franse energiemoloch in het Energeia bericht, de heer Boudier:

"We zijn klaar om ons verder te ontwikkelen in Nederland als we daartoe de kansen zien. Dat kan via organische groei of overnames."

Droom mooie dromen, beste mensen, maar laat die zo poeslief klinkende "organische groei" van EDF in Nederland niet tot een radioactieve nachtmerrie worden. En voor de zoveelste maal: laat u op (duurzaam) energiegebied geen seconde een zoveelste rad voor ogen draaien of een fossiele kool stoven via nieuwsberichten die slechts een schilfertje van de realiteit laten zien!

http://www.volkskrant.nl/economie/article471218.ece/Minster_wil_schone_stroom_helpen


18 oktober 2007: Gaat lekker zo... (vlak voordat ik dit bericht naar de server stuurde was het "bedrag" alweer opgelopen naar $ 89,61 ...). Nog effe doorwerken, wat bloed, zweet en traantjes wegpinken, en we kunnen het champagneglas gaan heffen. Ik ben goed opgevoed, en ik "doe" dus niet aan een wedje, maar je zou het er haast toch om gaan doen. Wanneer gaat 'ie over de magische 100 dollar/barrel grens? U mag het zeggen. We gaan leuke tijden tegemoet. Het is dat de dollarprijs onderuit is geschoten t.o.v. de Euro, anders had de benzinezuipende Hollander weer lekker moord en brand kunnen gaan schreeuwen aan de pomp langs Neer'lands overvolle snelwegen die, hoe breed ze ook zullen worden (Gaia Verhoede Het!), binnen de kortste keren weer met elkaar naar het leven staande au-to-mo-bi-lis-ten gevuld zullen blijken te zijn en de ellende alleen maar groter zal worden. Snappen ze nog steeds niet, bij de veeveedee, de aenweebee, veeenoenceewee, etc. Ik weet niet precies wat ze met dat getal bedoelen, maar het ziet er leuk uit, bij Oil-Price.net: "Jaar voorspelling: $115.47 / Barrel".

Proost, beste mensen!


(auto-download van oil-price.net)


18 oktober 2007: "Slimme" meters 19. "Smart-ass meter" wordt een "pain-in-the-ass meter". Zie de separate "slimme meter" pagina.


17 oktober 2007: Schoon en Zuinig? Mevrouw Cramer: hoogste tijd voor uw naaldhakken s.v.p. Ik had recent al een paar keer berichten van trouwe PPV lezers gekregen dat ons onder EZ ressorterende Staatsorgaan TenneT (beheerder hoogspanningsnet, zeg maar de Oppergod van de Elektriciteit in Nederland...) blijkbaar niet bepaald als een progressieve, moderne, en met de geest des tijds meedenkende organisatie te boek wilde staan, gezien hun soms tranentrekkende antwoorden die op kritische vragen over onze hartstochtelijk gewenste duurzame energievoorziening werden gegeven.

Dat werd allemaal nog een flink stuk verergerd nadat ex VROM minister Alders na een telefoontje zijnerzijds het bij TenneT binnen no-time voor elkaar kreeg om de netcapaciteit in Noord Nederland tijdelijk te gaan uitbreiden om na de geplande, CO2 uitbrakende "multifuel" Magnum kolencentrale van NUON, ook nog eens een gitzwarte monster "poeder" kolencentrale van bruinkoolgigant RWE (een van de Grote Vieze Vier in Duitsland) in die Eemshaven er bij te mogen laten plempen om een paar arbeiders aan het werk te houden/krijgen. En toen was het net ten noorden van Zwolle vol, en kon de decentrale opwekker in het Hoge Noorden verder een enge ziekte krijgen bij de nettoegang, voor een halve eeuw of daaromtrent.

Dat was blijkbaar nog niet genoeg. De Volkskrant komt ditmaal met een bericht over de Nieuwe Fossiele Staatsgreep op het net, en dat begint nu wel erg dicht in de buurt van onze woonplaats te komen. Ik geef hieronder het volledige bericht weer:

Ruimte voor duurzame energie ontbreekt

Van onze verslaggever Xander van Uffelen

Amsterdam - De bouw van duurzame energiecentrales wordt gefrustreerd door een tekort aan hoogspanningskabels. De ruimte voor transport van elektriciteit is gereserveerd voor enkele grote nieuwe kolencentrales. Voor windmolens en warmtekrachtcentrales is geen plaats meer.

Hoogspanningsbeheerder Tennet moest een stop afkondigen voor nieuwe energiecentrales bij tuinders in het Westland. De kabels in de regio zijn al gereserveerd voor de kolencentrales die op de Maasvlakte verrijzen, kregen de tuinders te horen. Eerder al kregen bouwers van windmolens in Noord-Nederland nul op het rekest van Tennet. De bouw van kolencentrales in de Groningse Eemshaven vrat alle capaciteit op.

Het staatsbedrijf Tennet hanteert bij de verdeling van stroomcapaciteit het principe van ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’. Aangezien grote bedrijven ruim op tijd hun aanvragen indienen, staan zij vaak vooraan bij de verdeling.

Duurzaamheid telt niet mee bij de beoordeling van aanvragen, zegt een woordvoerder van Tennet. “Alleen de politiek kan ons opdragen daar ook naar te kijken.”

De warmtekrachtcentrales van de tuinders in het Westland stoten verhoudingsgewijs veel minder CO2 uit, zegt Rob van der Valk van LTO Nederland, de werkgeversorganisatie voor de agrarische sector. ‘Deze aanpak is 35 procent efficiënter dan traditionele centrales.’ Kolencentrales stoten zelfs meer CO2 uit dan gasgestookte centrales."

© Volkskrant

Ik weet niet wat u denkt, maar ik vind TenneT zich er wel weer heel erg makkelijk van afmaken in klimaatcrisistijd, en ze schuiven de bal dus maar weer simpel door naar "de politiek" die dan weer wekenlang mag gaan lopen bakkeleien om er weer een afgrijselijk niet werkend Hollandsch poldercompromis uit te persen om te pappen en nat te houden in ons vlakke land.

Even de feiten op een rij, die we in deze "context" in het achterhoofd moeten houden:

 • Mininster Cramer, uw ambities (en die van het kabinet) voor heel veel meer duurzame schone energie in Nederland liegen er niet om. We kunnen ze gerust, zoals menig persoon en instantie u heeft doen laten weten (en wat u ook recent weer in een interview in Milieudefensie Magazine heeft beaamd), als extreem ambitieus, doch volstrekt nastrevenswaardig en visionair beschouwen.
 • Het plebs (lees: het volk) loopt hartstikke warm voor duurzame energie, en wil dolgaarne zelf zoveel mogelijk in/op eigen huis opwekken, of via lokale windturbines op ons zwaar door fossielen of atoompjes gedomineerde net laten zetten.
 • Hans Alders (yup, dezelfde!) is inmiddels voorzitter geworden van een van de meest conservatieve organisaties op het gebied van de energievoorziening in Nederland, de belangen koepelorganisatie EnergieNed, die reeds de meest vreselijke plannen m.b.t. een centralistische, bijna communistische energievoorziening in Nederland er doorgedrukt heeft bij de politiek, en die nog veel meer "moois" voor ons in de koker klaar heeft staan (wat u helemaal niet wilt weten).

Geachte mevrouw Cramer, beste Jacqueline. Gezien het uw zelf opgelegde ambitieniveau om ons land tot een van de schoonste (wat zeg ik? Het Schoonste) van Europa te maken, en de recente, zo'n beetje 180 graden van uw gewenste beleid afwijkende ontwikkelingen, zoals hierboven geschetst, verzoek ik u wederom, in navolging van mijn eerdere, gelijksoortige initiatief op Samenwerkenaannederlandpuntnl, om uw schoenen bij de volgende brainstorm sessie met de hoge pieten uit het energiewereldje uit te trekken, en uw naaldhakken zo hard voor uw voorganger de heer H. Alders en zijn collega van TenneT in het tafelblad te boren, dat ze gezamenlijk, trillend als een rietje, dat eeuwige fossiele gezeik momentaan tot de geschiedenisboeken van het arme Nederland zullen verklaren. En direct het Duitse Model tot het nieuwe Heilige Wetboek ter Bevordering van Duurzame Opwekking verheffen. Ergo: duurzaam opgewekte elektriciteit altijd prioriteit bij de toegang tot het door de burgers van dit land betaalde distributienet. Misschien wil uw collega mevrouw van der Hoeven van EZ u wel helpen om uw woorden ook met haar schoenen kracht bij zetten.

U bent niet bekend met het wereldberoemde Duitse EEG? Foei, mevrouw Cramer toch! 12,5% duurzame Duitse elektriciteit is niet niks, hoor, daar kan het arme Nederland een voorbeeld aan nemen! Vooruit, omdat u het bent, hierbij gratis voor u, artikel 1, §2 sub (1), van dat veelbesproken Duitse EEG (mijn vetdruk):

"Dieses Gesetz regelt

1. den vorrangigen Anschluss von Anlagen zur Erzeugung von Strom aus Erneuerbare Energien und aus Grubengas im Bundesgebiet einschließlich der deutschen ausschließlichen Wirtschaftszone (Geltungsbereich des Gesetzes) an die Netze für die allgemeine Versorgung mit Elektrizität,

2. die vorrangige Abnahme, Übertragung und Vergütung dieses Stroms durch die Netzbetreiber und

3. den bundesweiten Ausgleich des abgenommenen und vergüteten Stroms."

Ik neem aan dat ik dit niet voor u hoef te vertalen en dat u daar wel uit zult komen, bij VROM? Ik wens u zeer veel sterkte, en, vooral, strijdvaardigheid in uw volstrekt legitieme strijd om de varkensstallen in Den Haag, Arnhem e.d., uit te gaan mesten. Daar mogen best wel af en toe "stevige" woorden en gebaren bij te pas komen, als het aan Polder PV ligt...

http://www.volkskrant.nl/economie/article470896.ece/Ruimte_voor_duurzame_energie_ontbreekt


16 oktober 2007: Zou het werkelijk zo "simpel" liggen? N.a.v. mijn twee bijdragen over de 50 miljard euri voor CSP technologie in (en buiten) Europa door de EC, en het rampbericht van EREF over de schandalige machinaties bij diezelfde EC om perfect werkende feed-in systemen kapot te gaan maken met bureaucratische draken van slecht werkende "quota" systemen, kreeg ik van een trouw lezer de volgende reactie (licht aangepast):

"Wat denk jij: de EU stopt 50 miljard in CSP (= centrale opwekking). Bijna gelijktijdig proberen "krachten" binnen de EU decentrale opwekking om zeep te helpen met hun botte en hoogdrempelige regelgeving. Het is zo simpel als wat. Decentrale opwekking is moeilijk te controleren en "democratisch"; iedereen kan het. CSP is "autocratisch", centralistisch van karakter, makkelijk controleerbaar, en bovendien eenvoudig te voorzien van allerlei taxen en heffingen. De kans is zeer groot dat 50 miljard voor CSP in één keer de decentrale opwekking om zeep helpt. Vanuit belasting inkomsten perspectief zeer wenselijk.

Zo simpel is het en geld is (en blijft) het motief. Windmolentje hier, turbientje daar, zonnepaneeltje zus, PV-moduultje zo ... moeilijk te voorzien van heffingen, dus zo snel mogelijk koppie kleiner maken!"

Welke bezoeker van Polder PV prikt er op democratische dan wel autocratische wijze een "gaatje" in deze boeiende redenatie...?

info@polderpv.nl !


15 oktober 2007: Noord Holland wil energieboertje spelen. Merkwaardig bericht op de website van het Financieele Dagblad. De provincie Noord-Holland wil haar "belang" van 9,8% in "NUON" uitbreiden naar 12% en daarvoor geld gaan lenen (sommige gemeentes schijnen "hun aandelen" in NUON kwijt te willen). De Provincie wil meer zeggenschap over NUON, en, dat is zeer curieus, volgens GroenLinks man Albert Moens, "we willen een zo laag mogelijke prijs voor de consument". Bizar! Een GroenLinks ("milieupartij"?) man die zo laag mogelijke prijzen voor de consument wil? En daarmee impliciet stelt verspillend bedrag te gaan bevorderen omdat een gemiddeld Nederlander geen idee heeft van de gemiddelde prijs van een kWh en ze daardoor sowieso verspilt alsof het niks is? [Gemiddeld elektraverbruik blijft stijgen en ligt volgens EnergieNed al boven de 4.000 kWh/jaar...] Omdat die prijs nu al geen drol voorstelt (22,54 eurocent/kWh grijs stroomcontract bij enkeltarief meter bij NUON/Continuon)? Bij tariefstellingen waarbij voor elektra slechts 36% van de variabele kosten "levering" uitmaakt, en voor gas dit ook maar 52% van de totale variabele kosten is? En dat de transportkosten (20 resp. 11% van totale variabele prijs) zeer rigide gecontroleerd/gedicteerd worden door de NMa/DTe en de lucratieve rest (elektra 44%, gas 37%) sowieso in de vorm van energiebelasting en BTW naar de Staat toe gaat? En dat dat gewoon in de tarievenfolder van NUON staat?

Weet meneer Moens wel waar hij over praat als hij "lagere tarieven" aan de consument belooft door Provinciaal duur geld te gaan lenen voor "meer invloed" in de NUON holding? Ik wens hem desondanks heel veel succes en sterkte toe.

http://www.fd.nl/ShowRedactieNieuws.asp?Context=N%7C1&DocumentId=39527


15 oktober 2007: Volledige tekst uitspraak Reclame Code Commissie. Op de website van Greenpeace is de volledige tekst van de uitspraak van de RCC te lezen over de klacht van de milieuorganisatie tegen de (te absolute) uitlatingen van de NUON Holding over hun geplande "schone" multifuel Magnum centrale in de Eemshaven (hun grootste investering ooit). Goed lezen die uitspraak, want Greenpeace kreeg niet op alle punten gelijk, alleen interpreteert NUON er weer lustig op los om de uitspraak maximaal in hun voordeel uit te leggen (zie gelinkte reactie op de corporate site van de holding).

Laat verder onverlet dat het een belangrijke uitspraak is en dat energiebedrijven hun "fossiele witwas boodschap" minder misleidend cq. juist veel meer omfloerst en in nog wolliger, nietszeggende taal zullen gaan brengen. Let wel: NUON heeft besloten om het - zwaar omstreden - kolengedeelte van de centrale voor 2 jaar uit te stellen (naar verluidt omdat de kosten voor de bouw van de megacentrale verdubbeld zouden zijn, volgens Nieuwsblad Stromen van 21 september 2007...), en ze gaan nu eerst beginnen met de "gascomponent". Een andere kolencentrale op de Maasvlakte staat nu ook ter discussie (niet van NUON), maar er worden nog steeds 3 grote kolencentrales gepland in Nederland, waaronder een monster van bruinkolengigant RWE, ook in de Eemshaven (waarvoor ex-milieuminister Alders TenneT zo gek kreeg om de netcapaciteit te gaan uitbreiden...). Een gewaarschuwd mens telt voor twee, en er moet nog heel wat druk uitgeoefend worden om die CO2 en NOx uitbrakende kol(er)encentrales er NIET te laten komen om te voorkomen dat Nederland de lead in milieu- en maatschappij verwoestende fossiele energievoorziening gaat nemen in Europa...

NUON is trouwens absoluut niet het enige bedrijf wat slim misbruik maakt van de "CO2-hype", zo is net door de RCC ook Daihatsu Holland BV alweer op de vingers getikt omdat ze te veel goed sier maken met hun klimaatpretenties en in oude fouten vervallen met hun reclame-uitingen. Het bedrijf heeft het nota bene voor elkaar gekregen dat het Milieudefensie Magazine een AUTOreclame heeft geplaatst (Cuore als "zuinigste benzine-auto ter wereld met de laagste CO2 uitstoot", groene vlindertjes, windturbines op de achtergrond, e.d., u kent het wel), waar de achterban (mijzelf inclusief) bepaald niet gecharmeerd van is. Om het zacht uit te drukken...

http://www.greenpeace.nl/raw/content/reports/beslissing-reclame-code-commis.pdf (uitspraak RCC Magnum centrale)
http://www.reclamecode.nl/bericht.asp?ID=298&terugURL=%2FDefault%2Easp (uitspraak RCC Daihatsu)

http://tinyurl.com/293tx6 (lange link naar de karakteristieke, "ietwat" van de reactie van Greenpeace afwijkende, en ongetwijfeld door een legertje juristen op ongewenste impact gepolijste "reactie van NUON op de RCC uitspraak" [3 oktober 2007], op hun corporate website, klein gemaakt via de website Tinyurl.com, zie Polder PV link policy bericht)


15 oktober 2007: Vernietigend commentaar van Dörthe Fouquet. Deze "advokate voor Duurzaamheid in Europa", die ik een tijd geleden bij een bijeenkomst van WISE ontmoette, is een van de drijvende krachten achter de lobby organisatie voor duurzame energie in Brussel. Ze heeft een vlammend commentaar geschreven op de homepage van EREF, op de onzalige plannen van de Europese Commissie om een verplicht quota systeem in te voeren voor duurzame energie. Een zin er uitgelicht:

"We are not willing to be put into a sort of artificial kinder garden or playground at the discretion of some traders and big oligopolies who than regain complete control over the electricity market."

Lezen, dat stuk!

http://www.eref-europe.org/


15 oktober 2007: Schokkend nieuws voor duurzaam Nederland. Nog geen maand nadat Minister Cramer van VROM aan hem een "Kees Daey Ouwens" fonds beloofde, is de Nestor van duurzame energie in Nederland (en ver daarbuiten), op woensdag 10 oktober overleden. Een onvoorstelbaar groot verlies van een wijs man die gepionierd heeft op zo'n beetje alle duurzame energie terreinen (incl. zon-PV) en die van onschatbare betekenis is geweest voor een van de belangrijkste thema's van de moderne tijd. Woorden schieten tekort, daarom slechts 1 zeer recente uitspraak, gedaan in de aflevering van New Energy TV van 23 september 2007 over het door Cramer ingestelde fonds met zijn naam:

"Technologie kan blind zijn voor zijn eigen ontwikkeling"

Ik hoop dat deze zoveelste wijze uitspraak van Daey Ouwens, die van een diep besef van de maatschappelijke context en implicaties van energietechnologie getuigt, in het geheugen van iedereen gegrifd zal worden die zich met (duurzame) energie bezighoudt.

Kees, het was een grote eer om je, vanaf de zijlijn, mee te maken, en ik maak een diepe buiging voor je, wherever you may be. Dank voor je enorme inzet en duurzame nalatenschap waarmee de wereld verrijkt is.

http://www.duurzameenergie.org/nieuws/kees-daey-ouwens-overleden.html


 
^
TOP

13 oktober 2007: Korte reply uit Brussel. N.a.v. een bedank-mail aan EREF voor hun extreem belangrijke lobbywerk in de "Europese hoofdstad" Brussel, en hun persbericht over de recente schokkende onthullingen over de fascistoïde politiek van de EC om de best werkende feed-in systemen met verplichte, energiemoloch in het zadel houdende quota systemen kapot te gaan maken, kreeg ik de volgende korte, doch tale-telling reply:

"Keep your fingers crossed and tackle your government."

Ik had al zo'n vermoeden wie een van de "drijvende krachten" achter deze slinkse methode was om al te voorspoedige groei van decentrale duurzame elektriciteit hardhandig via de Europese achterkamertjes de kop in te drukken. Het is immers formeel beleid in het Nederlandse Den Haag om "via Europa" maximaal invloed aan te wenden om onze bespottelijke bekrompen, totaal achterhaalde, en volstrekt niet "duurzame" belangen veilig te stellen. Ik geef u hier nogmaals het voor een "beschaafd" land schandalige standpunt van de invloedrijke Energieraad weer (hij staat nog steeds op de homepage): "desnoods met militaire middelen onze fossiele belangen veilig stellen". Past perfect in dat weerzinwekkende en stiekeme gelobby (EZ???) om duurzaam kapot te maken. U bent gewaarschuwd.

Er is nog zo veel werk te doen in Nederland. Nieuwe regering? Nope. Nieuwe energieambtenaren, per favore. Een compleet nieuwe lichting met verfrissende ideeën over duurzaamheid. En, uiteraard, vloeiend Duits sprekend.


12 oktober 2007: Pieter Buijs draait en kronkelt dat het een lust is... En de lust vergaat je dan ook voorgoed, als je dat walgelijke, kontdraaiierige en kotsmisselijke stuk leest in het Financieele Dagblad. Pieter Buijs is namelijk directeur van Delta. En Delta is co-exploitant van Borssele. En de Borssele-uitbaters mochten van megasaboteur en naamgenoot van Geel (hij was "maar" een Staatssecretaris van Milieu, en dat hebben we geweten!) de Staat met een miljard euro "niet sluiten" chanteren en dat ding nog vele jaren openhouden, met ook nog eens een bloedgeld fooi van 250 miljoen euri waarmee Delta o.a. 90% aandelen heeft "genomen" in de nu dus niet meer onafhankelijke zonnecel producent Solland Solar (een veeg teken aan de wand). En Pieter vindt o.a. dat (zie vetgedrukte passage):

“Begin vast met voorbereiding bouw tweede kerncentrale.” De Nederlandse brandstofmix kan voorlopig niet zonder kernenergie. Alleen besparing, schoon fossiel en duurzame energie kan de oplossing nog niet brengen. In de door het kabinet vastgestelde CO2-reductiedoelstellingen “zien wij nadrukkelijk een rol weggelegd voor kernenergie en dus ook voor een tweede kerncentrale.”

Dat schrijft Delta-directeur Pieter Buijs vandaag op de opiniepagina van het Financieele Dagblad. Via deelname in de Elektriciteits-Produktiemaatschappij Zuid-Nederland (EPZ) exploiteert Delta de kerncentrale Borssele. “Ook wij zien dat kernenergie niet dé oplossing biedt. Maar gaan we voor het optimale energiepakket, dan ontkomt de samenleving er niet aan om naast de terechte investeringen in duurzame energie, eveneens te investeren in kerncentrales in Nederland.” Maar hoe verhoudt zich dat dan tot het standpunt van het kabinet?

Pieter Buijs: “Het regeerakkoord is helder: "niet bouwen deze vier jaar". Op denken en voorbereidingen treffen staat geen straf. Echter, wij vinden dat nu eerst de maatschappij, in al haar facetten, aan zet is. Burgers, (energie-intensieve) industrie, werkgevers, milieubeweging en natuurlijk het parlement moeten nu stappen zetten. Het zou goed zijn als dit debat snel loskomt, want het is belangrijk genoeg. Tempo is gewenst, want vaak heeft de energiesector reeds te maken met vertragingen door stroperige overheidsprocessen, terwijl het bedrijfsleven verder wil.” Buijs benadrukt dat hij een complete brandstofmix bepleit. “Wij zijn niet van plan Zeeland vol te bouwen met kerncentrales. We vinden ook investeringen in duurzame energie belangrijk, juist ook voor de toekomst. Kernenergie remt derhalve niet de ontwikkeling van duurzame energie; we beschouwen het als parallelle trajecten. Wel willen we graag dat het debat binnen de maatschappij tijdig gevoerd wordt. Wij zullen steeds pleiten voor de energiemix. Waarbij nadrukkelijk veel ruimte is voor duurzame energieopwekking, maar waar kernenergie ook als realistisch alternatief wordt gezien. Niet meer, maar zeker ook niet minder.”

Pieter Buijs wijst erop dat “internationale audits steeds weer uitwijzen dat de kerncentrale en de opslaglocatie in Zeeland tot de veiligste en beste in de wereld behoren. Deze kennis in Zeeland is zelfs een exportproduct. Voor ons is dat een belangrijke bedrijfseconomische reden om te investeren in kernenergie.” Voor Buijs is de leveringszekerheid van kernenergie ook een belangrijk argument. “Mensen, bedrijven, landen willen niet afhankelijk zijn van de grilligheid van instabiele regio's als Rusland en het Midden-Oosten.” Relatief lage brandstofkosten en CO2-reductie zijn andere belangrijke argumenten voor Buijs."

Bron: © Het Financieele Dagblad 11 oktober 2007

Tjonge, tjonge, tjonge. Het ongelofelijke gekontdraai, gechicaneer, gehalvewaarheid, en karakteristieke nucleaire gemanipuleer zou de meest gepokt en gemazelde CDAer hem niet kunnen verbeteren. Pieter liegt dat het gedrukt staat. Je kunt "beschouwen" wat je wilt, beste Pieter, maar je zit onzin uit te kramen. Kernenergie staat voor massale investeringen die nergens anders voor gebruikt kunnen worden en dus feitelijk een gigantische desinvestering voor vele decennia betekent. Kernenergie dicteert een peperdure centralistische infrastructuur waar wij door slinkse machinaties in voor 99,99% van de bevolking onbegrijpelijke bureaucratendocumenten als de "TarievenCode" straks vet aan mee mogen gaan betalen, ook al wekken we 100 procent van onze eigen zonnestroom op eigen huis op. Kernenergie dicteert een omvangrijke veiligheids-structuur die al te makkelijk kan ontaarden in politiestaat-achtige taferelen waar de harde knoet belangrijker is dan democratische beginselen. Kernenergie is niet CO2 "neutraal", maar binnen 50 jaar een van de grootste CO2 uitstotende energie modaliteiten door de snel afnemende "rijkere" uranium voorraden. Kernenergie is geen "tussen"oplossing maar creëert decennialang gigantische koppijn bij bevolking, lokale en nationale overheden, laat staan bij tientallen generaties die niet om die rotzooi gevraagd hebben. Kernenergie is een zeer serieuze bedreiging voor decentrale opwekking van schone elektriciteit, andersom beslist niet. Kernenergie liegt en bedriegt dat het een lust is. Kernenergie heeft al immense hoeveelheden "unlevel playing field" miljarden in het handje gekregen en profiteert daar nog steeds van met al lang af te breken centrales waarvan de afbraak echter bekostigd moet gaan worden door de belasting betalers (al helemaal als de betreffende exploitant vroegtijdig kassie-wijle gaat). Kernenergie, meneer Buijs, is achterhaald, achterbaks, levensgevaarlijk, dictatoriaal, achterkamertjesgelobby, en we pruimen het nog steeds niet, meneer Buijs, Kyoto of niet. Maatschappelijke "discussie" gesloten, de stappen van "de burger" zijn gezet.

Opzouten dus, s.v.p. Cramer: rug recht, deur op slot, en sleutel omsmelten in het heetste radioactieve vuur wat u kunt vinden. Nu het nog "kan".

Het moet niet erger worden in Nederland, maar het lijkt elke dag wel of dit land krankzinniger wordt.

Oh ja, just for the record: Bij Delta is er kortgeleden ruzie uitgebroken in de "top" over het "te voeren" beleid (berichten Energeia). Heeft vast niks te maken met de nieuwe nucleaire koorts...

Enne, een goede collega van mij vatte het als volgt samen: "Ze blijven drammen, drammen, drammen..."


11 oktober 2007: Econcern schaalt op met half miljard Euro in Ampère fonds. De financiële sector begint steeds meer grip te krijgen op de ontwikkelingen in duurzame energie. In Duitsland is dat al jaren zo, waar je struikelt over de zonnestroom-, wind- en biomassa-fondsen. In Nederland was en is Triodos al vele jaren voordat de "sector" het begreep of doorhad dat duurzame energie een van de meest betrouwbare investeringen is die er zijn, de trekker van investeringen in donkergroene duurzame energie. De polderjongen was met zijn partner al jaren aandeelhouder van het Windfonds, voordat het - helaas, en ondanks onze tegenstem - in het Groenfonds opging. Triodos blijft pionieren (polderjongen is een tijdje geleden ook met een beetje spaargeld ingestapt in hun Renewables Europe Fund). De sterk gegroeide door en door duurzame bank gaat nu nota bene het nieuwe initiatief van Econcern met de Rabobank "beheren", wat natuurlijk geen toeval is, want als er een bank is die alles over de ins en outs van duurzaam bankieren weet, is Triodos het (naast de ASN, waar de polderjongen ook een Milieu spaarrekening heeft).

Volgens onderaan gelinkt persbericht van Econcern, gaat er via hun ontwikkelingstak Evelop een half miljard euro (...) gestoken worden in een serie duurzame energie projecten all over Europe, gezamenlijk met partners als het pensioenfonds ABP en PGGM (in het nieuwe Ampère Fonds), alsmede de Rabobank (die nog kort geleden qua "Climate Performance Index" door Milieudefensie als "iets onder de nullijn" scorende bank gewaardeerd werd...), en Delta Lloyd. En u kunt van mij op een briefje krijgen dat die projecten voornamelijk gelegen zullen zijn in landen met stabiele, lucratieve, dus gegarandeerd rendement opleverende feed-in regimes voor duurzame elektriciteit... Er wordt vooral gesproken van wind op land en zee, en van diverse (hopelijk brandschone!) biomassa projecten.

Voor wat de rol van Triodos in het geheel betreft, citeer ik hier even uit het persbericht:

"The independent management of the Ampère Fund has been delegated to Triodos Bank because of its longstanding expertise in sustainable energy financing."

Waarvan akte. Veel succes, allen, en houdt het s.v.p. zo donkergroen mogelijk. Geen palmolie-derivaten van dubieuze afkomst in de fik, of vergisting van massale hoeveelheden mest uit de bio-industrie, dus!

Overigens, Ad van Wijk, bestuursvoorzitter van Econcern, heeft recent de "Master Entrepreneur of the Year 2007" prijs van Ernst & Young uitgereikt gekregen. Dat zal wel een push geven aan het Ampère Fonds, en de aandelen van Econcern, dunkt me zo...

http://www.econcern.com/index.php?option=com_content&task=view&id=185&Itemid=66


11 oktober 2007: EREF luidt de alarmklok over machtsgreep EC m.b.t. duurzame energie. In een vlammend persbericht (niet lang nadat dezelfde Europese duurzame energie lobby organisatie gif spuwde over het verloop van de door hen aangespannen bodemprocedure m.b.t. de illegale financiering van de "Finse" kerncentrale Olkiluoto) schrijft EREF dat interne beleidsdocumenten laten zien dat de Europese Commissie een machtsgreep voorbereidt (de hoogste energiebobo's komen morgen bijeen om hun onzalige plannen vast te spijkeren) om de autonome ontwikkelingen en progressie in duurzaam energie beleid in lidstaten kapot te maken of in ieder geval ernstig te gaan vertragen.

Wat wil het geval? Ik kan daarvoor het beste de volgende zin uit het bericht citeren:

"An EU-wide mandatory trading system is not compatible with national renewable energy policies since Member States would lose grip over their support mechanisms and would not have control over their ability to achieve their targets."

In het persbericht wordt gesteld dat de EC voor de EU-27 een verplicht "handelssysteem" voor duurzame energie wil gaan invoeren, gecombineerd met het wijdverbreid bij de innovatieve nieuwe bedrijven en duurzame energie specialisten verafschuwde cq. met grote vraagtekens omgeven "certificaten"-systeem die vergezeld gaat van zogenaamde "quota's". Een duurzame energie "ondersteunend" systeem wat in bijvoorbeeld de UK extreem slecht schijnt te werken, het land blijft op een schandalige, scharrige 2% duurzame energie steken (bij een monumentaal economisch bereikbaar potentieel aan wind- en waterenergie; het streven is dat Europa gemiddeld in 2020 20% duurzame energie moet hebben) doordat ze niet voor feed-in regimes hebben gekozen. Ook hebben uitgelekte documenten volgens Nieuwsblad Stromen van 21 september 2007 laten zien dat de Engelse energie-ambtenaren trachten om dan maar uit arren moede kernenergie als "duurzaam" op te laten voeren om toch nog een beetje in de richting van de Britse "doelstellingen" te geraken...

Zo'n certificaten-systeem zal de dominantie van de stinkend rijk wordende fossiele energiemolochs nog verder vergroten omdat zij de middelen makkelijk kunnen schokken om alle bureaucratie en verplichte certificering te gaan betalen. Ze verdienen immers geld als water met de kunstmatige koppeling van alle energiemodaliteiten aan de alsmaar stijgende olieprijzen (het overgrote merendeel van de inkomsten van de grote E-bedrijven komt nog steeds uit fossiele bronnen), geld wat de 100% duurzame energie producerende nieuwkomers niet (kunnen of willen) verdienen. Juist de kleinere, dynamische innovators gaan hiervan de dupe worden, wat de progressie in de verduurzaming van de energiemarkt sterk zal afremmen. EREF stelt klip en klaar dat duurzame energie door dit dreigende certificatensysteem alleen maar duurder zal gaan worden. Ze citeren onderzoek van de Duitse regering, waaruit blijkt dat tot 2020 de EU-27 inwoners door een certificaten-systeem 100 miljard euro meer zullen gaan betalen voor hun energie, en dat door invoering van een verplicht certificaten-systeem in Duitsland de inwoners dubbel zoveel zouden gaan betalen voor duurzame energie, dan met het huidige extreem succesvolle feed-in systeem.

Ronduit tale-telling zijn de knalharde cijfers die de Duitse regering tevoorschijn tovert als ze de prestaties van het eigen land vergelijkt met het reeds genoemde Groot-Brittannië, wat een deplorabele achterstand heeft opgelopen op het vlak van duurzame energie:

BRD met feed-in systeem (NB: voor duurzame elektriciteit, het beroemde en op Polder PV veelvuldig besproken EEG). Kosten voor de consument voor windenergie max. 8,36 eurocent/kWh en geïnstalleerd vermogen van 20 GigaWatt. UK, met het door de EC gepushte en door de EREF zwaar bestreden quota/certificatie systeem. Kosten voor de consument 13-14 eurocent/kWh voor windenergie in 2006, met een geïnstalleerd vermogen van een voor zo'n groot, winderig land miezerige 2 GigaWatt... In de wetenschap zeggen we dan wel eens: Quod erat demonstrandum. Vertaald als: "hetgeen bewezen moest worden", namelijk: dat een degelijk feed-in systeem vele malen beter werkt dan de bureaucratische quota/certificatie systemen. De Europese Commissie is voor deze bikkelharde realiteit stekeblind en horende doof, of, en dat is vele malen waarschijnlijker, is door de lobbies van de energiemolochs en landen die ver achter lopen op deze onzalige weg gestuurd.

Het is zeer duidelijk de bedoeling van deze machtsgreep door de Europese Commissie om de extreem succesvolle "nationale" feed-in systemen voor duurzame elektriciteit kapot te maken, omdat de door de energielobbies vergiftigde Euro(bureau)craten in Brussel vinden dat die (zogenaamd) "marktverstorend" zijn, en dus (op termijn) moeten gaan verdwijnen. Wat natuurlijk gelul van het zuiverste water is, want in Duitsland kun je gewoon een energieleverancier kiezen, en non-discriminatoir uit universele feed-in tarieven betaalde duurzame elektriciteit opwekken in een functionerende (zei het net als de Nederlandse krakkemikkig werkende, door semimonopolisten gedomineerde) "markt".

Een van de duidelijkste slachtoffers van de onzalige plannen van de EC zal het zeer succesvolle Duitsland zijn, waar sommige landen stikjaloers op zijn, en die dat land op duurzaam energie gebied dolgraag een dik toontje lager zouden zien zingen. Uiteraard zien ook de grote, zwaar onder druk staande energiemolochs in Duitsland (zoals mega-bruinkolenstoker RWE) het liefst dat hun door de politiek "gegunde" absolute marktmacht als hefboom gebruikt kan gaan worden om middels opgelegde "markt"mechanismen als "emissiehandel" (die SPD superman Hermann Scheer zo'n beetje gelijk stelt als windhandel van de allerergste soort) en bureaucratische "certificering" van duurzame energie productie, de zeer succesvolle nieuwkomers op de "markt" stuk voor stuk kan gaan inpakken en slopen.

EREF rept in haar persbericht van nog meer dreigende perversiteiten a.g.v. een geforceerde invoering van die vermaledijde quota systemen, zoals de dreiging van het focussen op de - qua investeringen - allergoedkoopste grootschalige technieken die alle andere iets duurdere decentrale opties de (kunstmatige) "markt" zullen uit-concurreren, zodat er slechts een paar opties zoals het bijstoken van hout-pellets in kolencentrales over zullen blijven. U zult het sommetje met mij kunnen maken dat 1+1 in dit geval dus inderdaad weer uit zal komen op "2", en dat de gevestigde orde daar maximaal van zal gaan profiteren, terwijl die juist uit alle macht opengebroken dient te worden, omdat juist een "markt" met zoveel mogelijk verschillende spelers tot werkelijke innovatie, concurrentie en verdere prijsdalingen van 100% duurzame technologieën zal leiden.

Nota bene in een eigen recent EC rapport (2005) wordt gerept van het feit dat quota systemen tot hoge "transaktie kosten" leiden, tot onberekenbare marktrisico's voor investeerders, en tot sterk stijgende kosten voor consumenten. EREF vraagt zich in gerede af of de bevindingen van dat eigen EC rapport soms niet serieus worden genomen door de opdrachtgevers. Polder PV voegt hieraan toe: hoe diep kan de minachting van de Europese Commissie voor haar eigen onderdanen, die machteloos staan tegenover dit soort fascistoïde machinaties, nog verder worden...

Het werd de allerhoogste tijd dat het Europarlement weer eens met veel stampei en met fel brandende fakkels en verbaal vuurwerk deze zoveelste vorm van ontoelaatbare Machtspolitiek door de Europese Commissie in het openbaar in de fik steekt, en elke suggestie in de richting van de energielobbies in de hand spelende quota systemen direct neersabelt, in vacuüm verpakt, en onmiddelijk naar de van goede filters voorziene vuilverbranding van de Europarlementaire geschiedenis laat afvoeren. Feed-in werkt (goede feed-in systemen werken verbijsterend effectief), de rest is hopeloos pruts- en broddelwerk wat tot rampen zal leiden.

Energie = politiek. Laat dat voor eens en voor altijd duidelijk wezen, u komt er niet onderuit. Maar Europa (Nederland incluis) verdient zo veel beter...

Meer snoeiharde argumenten voor handhaving, of zelfs invoering (NL!!!!), van decente feed-in systemen in Europa vindt u in het EREF persbericht:

http://www.eref-europe.org/dls/pdf/2007/eref_pr_101007.pdf


6 oktober 2007: "Vies" slippertje NUON bestraft. Het energiebedrijf heeft het moeilijk. Onder forse maatschappelijke druk wil het nog grotendeels zwaar op fossielen leunende concern (absoluut bezien de grootste CO2 uitstoter van Nederland...) een "schonere" koers gaan varen, en heeft het in diverse peperdure reclamecampagnes alvast een voorschot genomen door hun nog te bouwen multifuel Magnum kolenvergassingscentrale in Delfzijl (met geplande bijstook van gas en biomassa) een van de "schoonste" kolencentrales ter wereld te noemen, en zich te gaan inspannen voor "schone" kolen. Dat dit duidelijk de zoveelste misleidende imagocampagne is van een concern wat gewoon zo goedkoop mogelijke (en heel erg smerige) kolen als basis grondstof wil blijven gebruiken, was de goede verstaander al lang duidelijk. Greenpeace vond alleen al die "schone" kolen dermate misleidend en leugenachtig, dat het NUON voor de Reclame Code Commissie daagde. En gelijk kreeg. NUON moet haar veel te "hard" cq. expliciet gestelde verwijzingen naar "schone kolen" e.d. verwijderen uit haar diverse reclame uitingen (o.a. haar website) en mag zich niet meer publiekelijk over "schone" kolen uitdrukken. Opmerkelijk is dat NUON zich blijkbaar kan "vinden" in het oordeel van de RCC (poging om te voorkomen dat ze publiekelijk afgaan?). Greenpeace heeft met haar felle en volstrekt terechte verzet tegen de komst van nieuwe kolencentrales (trouwens ook bij de andere Big Boys in Nederland) al gedaan gekregen dat het "kolen-deel" van de NUON-Magnum nu fundamenteel ter discussie staat, en in ieder geval een paar jaar is uitgesteld. Het is nog afwachten tot 15 oktober of er bezwaar wordt aangetekend tegen de uitspraak, anders wordt deze definitief (hij staat nog niet op de RCC site). Op Energeia is via de homepage ook een interessant artikel (tijdelijke link) aan de uitspraak en de achtergronden gewijd.

http://www.indymedia.nl/nl/2007/10/47469.shtml


5 oktober 2007: "Slimme" meters 18. Nederlanders niet zo enthousiast over het nieuwe speeltje. Zie de separate "slimme meter" pagina.


5 oktober 2007: Polder PV in rouw... Gistermiddag stopte ik onze woestijnratten een klein stukje bio-appel toe en opeens stokte ik in het hok van de dames Brinkie en Kaas... Brinkie lag, stijf als een plank, en met open bek, op het zaagsel. Morsdood. Het ging al een tijdje wat minder met onze zorgzame moeder van Pinda en Kaas, om niet te traceren redenen, ze kwakkelde een beetje en leek moeilijkheden te hebben met haar ademhaling (is niets aan te doen, een operatie op dit soort tere wezentjes is vrijwel uitgesloten en zinloos). Woestijnratten worden niet echt oud, een jaar of drie en dan hebben ze "het" wel gehad (uiteraard ook hier weer uitzonderingen, onze dikke oude beer Bink doet het inmiddels alweer een jaar of 4...). Jammer dat onze Brinkie de door mevrouw Cramer gesuggereerde zonnestroom revolutie in Nederland niet meer mee mocht maken. Moge zij rusten in vrede en mooie dromen dromen van met zonnepanelen gevulde woestijnen in de woestijnrattenhemel.

We hebben Brinkie een gepaste begrafenis gegeven, vlak voor de tuindeur van het van zonnestroom vergeven huishouden van Polder PV. De familie Polder PV is diep bedroefd door het toch nog onverwacht heengaan van Brinkie naar de Schoot van Moeder Aarde. Tot stof zult gij wederkeren...

Liever geen bezoek en geen bloemen.


4 oktober 2007: Energie2007 weer in Brabanthallen. Op 9-11 oktober kunt u weer voor een schappelijke prijs (20 euri, als u een voorinschrijving kunt verzilveren, gratis) kennismaken met een deel van de Nederlandse energiesector, met name het MKB, in Den Bosch. Duurzaamheid zal net als vorig jaar - waarschijnlijk in nog veel grotere mate - een belangrijk issue zijn. Er zal ook weer een forse afvaardiging uit het wereldje van de stoom aanwezig zijn in het Stoompaviljoen, blijkbaar nog steeds een fors marktsegment (veel energieopwekking gaat sowieso via dat gasvormige waterspullie als intermediair, zelfs in moderne CSP centrales...). Er is zelfs een "facturen spreekuur", maar vergis u niet: dat is niet voor consumenten, maar voor bedrijven die hun ingewikkelde energienota willen drukken... Zelfs zonne-energie staat op de agenda en er staat een leuk foto'tje op de bezoekers info pagina van een mooie zonnestroom luifel (zo te zien een pas geïnstalleerd systeem aan de Amsterdamse Zuid-as), we zijn benieuwd. Polder PV zal weer present zijn. Kijken of we bijvoorbeeld lastige vragen over de vermeende baten van "slimme meters" (voor de gedwongen consumenten) kunnen gaan stellen...


Polder PV (zwart T-shirt, baard) op zoek
naar energie info op Energie 2006
Bron: © folder Energie2007

http://www.energie2007.nl/


 
^
TOP

27 september 2007: Paulus spreekt. Goddank zijn er zelfs in Nederland nog politici die geen blad voor de mond nemen op het vlak van energie, en "ongewenst gechicaneer" op het scherpst van de snede in het openbaar fileren. Nou zit Paulus Jansen ook in oppositiepartij de SP, maar dat mag geen reden zijn om hem niet serieus te nemen. Van "der Diederik" horen we namelijk erg weinig, tegenwoordig, en dat heeft vast iets te maken met het feit dat zijn partij nu onderdeel is van de regering en dus niet te veel stof mag doen opwaaien. Afgezien daarvan, is Paulus zeer goed op de hoogte van wat er zoal "mis" is in Nederland op het vlak van de energievoorziening en de politiek daaromtrent (en dat is heel erg veel), dus hij heeft volstrekt recht van spreken.

Op zijn inmiddels regelmatig door mij geraadpleegde weblog, onderdeel "Energie & Klimaat", recentelijk twee opvallende bijdragen (waar ik ook op gereageerd heb):

(a) Leugentjes voor de bühne. De valse leugentjes van PvdA partijvoorzitter Tichelaar, die onterecht claimt dat middels het pakket "Schoon en Zuinig" (dat trouwens in Paulus' bijdrage mysterieus vertaald werd met "Schuin en Zuinig" - slip of the pen, Paulus? ... ), het kabinet ontwikkelingen in gang zou gaan brengen die in het ver in de toekomst liggende, magische jaar 2020 maar liefst tot een aandeel "duurzame" energie van 16% zou gaan leiden, i.p.v. de (volgens Tichelaar) door "de milieubeweging" geclaimde 12%. Paulus analyseert kort en krachtig wat voor hersenkronkel Tichelaar hier uit zijn toverhoed tevoorschijn goochelt. Bovendien: die 9% duurzame elektriciteit van Joop Wijn (de politieke reden waarom hij op 18 augustus 2007 die goeie ouwe MEP om zeep mocht helpen van de verzamelde volksvertegenwoordigers, zei het met een hoop luidruchtig gemor en gesis) voor het net zo magische jaar 2010 moeten we ook nog maar zien te gaan halen, en daar zet zelfs het beroemde ECN grote vraagtekens bij (zie ook het tweede bericht van Paulus). Ik weet niet waar Tichelaar werkzaam zal zijn in het jaar des Heeren 2020, maar of hij dan kan claimen dat wat hij nu beweerd heeft dan uitgekomen zal zijn, en als dat al gebeurt, of dat dan terug te voeren zal zijn op dat "historische" en ambitieuze programma "Schoon en Zuinig", of wellicht op het feit dat Duitsland dan zoveel duurzame energie naar Nederland exporteert die "wij" dan als "behaalde doelstelling" zullen gaan claimen, mag Joost u dan gaan vertellen.

Polder PV heeft helemaal niks met van die leuke "cijfertjes voor de verre toekomst". Ze komen nooit uit, ze zijn al lang vergeten al jaren voordat het "jaar van belofte" gearriveerd is, en ze dienen uitsluitend om vage, nooit te realiseren politieke beloftes voor de bühne uit te kramen en om onleesbare dikke rapporten te laten schrijven. Laten we nou maar gewoon keihard aan de bak gaan, met de vingers op de pols en extreem goede monitoring van de behaalde resultaten, zoals Duitsland keer op keer laat zien: dan zien we wel waar het schip strand. Laat die prognoses maar aan de cijferfetisjisten over, daar kunnen we geen keiharde duurzame energie van bakken. En dáár gaat het om, lieve kijkbuiskinderen. Politiek en cijfers: dat is vrágen om problemen...

http://paulusjansen.sp.nl/weblog/2007/09/23/de-feiten/

(b) Bedroevende, beschamende "progressie". Paulus ontving ook nog een triest "voortgangsrapport" van een lezer met een bekende naam, afkomstig van EZ instantie Certiq die de gecertificeerde hoeveelheid "duurzame elektriciteit" moet monitoren die er daadwerkelijk in Nederland is geproduceerd (en daar gaat het om). Dat is om te janken zo slecht gebleken, we zaten in augustus 2007 ongeveer op hetzelfde "niveau" van augustus 2004. Paulus noemt het fijntjes: "drie verloren jaren". Zonnestroom is niet eens in de grafieken terug te vinden. Tja. Als je die markt ook bewust kapot maakt, de ambtenaren en de energiesector de "netkoppeling" van zonnepanelen en de "saldering" van zonnestroom tot een onnavolgbare bureaucratenhel laat maken, en het vertikt om een gezonde feed-in regeling op te tuigen zoals in steeds meer Europese landen geschiedt, is het resultaat natuurlijk een inkoppertje. Overigens: er is slechts een minuscuul aantal mensen die zich de moeite hebben getroost om zich in te schrijven bij Certiq om de (oude) MEP (via weer een andere instantie, EnerQ) te claimen, omdat ze een PV-installatie hadden die voor Nederland als "buitenissig", maar in Duitsland als "leuk beginnetje" gekarakteriseerd zou kunnen worden. Als er al "zonnestroom" in de Certiq cijfers zit, zal dat hoogstwaarschijnlijk van spraakmakende, door grote energiebedrijven gesponsorde grote projecten als Floriade, Ecopark Waalwijk, Amersfoort Nieuwland e.d. afkomstig zijn geweest. Particulieren of het MKB zijn niet zichtbaar, en als het aan EZ en de energiesector ligt, zal dat eeuwig zo blijven in Nederland.

In de gaten houden die website van Paulus. Uniek in zijn soort!

http://paulusjansen.sp.nl/weblog/2007/09/17/658/


26 september 2007: Huichelachtige Europese Commissie en donkere wolken voor ondersteuning duurzame (Europese) elektriciteit. In een keurige, maar tussen de regels in woedende reactie geeft de Europese duurzame energie voorvechtende belangenorganisatie EREF klip en klaar haar afkeuring weer over een recente uitspraak van de Europese Commissie over de door EREF verzochte "annulment procedure", dat de concurrentievervalsende, niet "marktconforme" lage (staats-)leningen voor de financiering van de Finse kerncentrale Olkiluoto niet illegaal zouden zijn volgens de eigen beleidslijnen. In het persbericht verwoord EREF deze onzalige uitspraak o.a. als volgt:

"EREF can only deplore this decision by the European Commission. It is a dramatic contradiction of constant previous decisions by the Commission and the European Courts in respect to export guarantees in intra Community trade."

De strijd is zeker niet gestreden, en EREF zal doorvechten tot haar laatste snik om de voortdurende en, gezien regelmatige uitlatingen in Brussel en vele andere "parlementen" over het beroemde (beruchte???) level playing field, schandalige ongelijke "behandeling" van duurzame energie t.o.v. de zwaar gepushte en peperdure kernenergie optie voorgoed uit de weg te (laten) ruimen. De hypocrisie van de EC kent als gewoonlijk geen grenzen, en als u nog van mening was dat energie niets met politiek te maken heeft, kunt u beter ophouden met lezen...

EREF: zet hem op en laat die onduurzame, archaïsche marktvervalsers s.v.p. een groen poepie ruiken. Tot aan het allerhoogste gerechtshof!

In een editorial van R. Hinrichs-Rahlwes (BRD) op de homepage van EREF wordt voorts gewezen op de grote gevaren voor de toekomstige ondersteuning van duurzame elektriciteit in Europa, waarvoor de fossiel/atomaire energielobby krampachtig probeert zogenaamde "market based instruments" in het leven te roepen. Omdat de grote energiebedrijven nu eenmaal het grootste deel "marktmacht" blijven houden, ondanks alle schijnheilige gezever over zogenaamde "vrije energiemarkten" door politici met boterbergen op hun hoofd, en ze dus altijd het grootste voordeel van die zogenaamde MBI's zullen hebben, snapt u wellicht waarom de sector haar pijlen nu daar vol op aan het richten is. Die zogenaamde MBI's zijn de door de kenners verfoeide "quota" en "certificaat" systemen die in de praktijk in de verste verte niet zo effectief blijken te zijn voor de stimulering van de ontwikkeling van decentrale, duurzame energie als de superieure, in Duitsland, Spanje, Portugal, Denemarken en vele andere Europese landen (behalve Nederland) in het leven geroepen feed-in tarieven (voor elektriciteit). De energiebedrijven willen "af" van die extreem effectieve feed-in tarieven omdat gebleken is dat daardoor vele gloednieuwe, zeer ambitieuze en zeer succesvolle spelers op de energiemarkt zijn toegetreden die steeds grotere brokken marktaandeel van de klassieke mastodonten afsnoepen en steeds meer decentraal opgewekte duurzame elektriciteit op het net weten te krijgen voor steeds lagere kostprijzen. Dat wil de bestaande energiesector uit alle macht voorkomen en ze sparen kosten nog moeite om het beste (feed-in) systeem wat er bestaat morsdood te maken om niet nog meer macht en invloed te verliezen. Ook Hermann Scheer (SPD, parlement Duitse Bondsdag) waarschuwt voor deze onzalige praktijken in zijn magistrale boek Energy Autonomy. [vetdruk Polder PV]

R. Hinrichs-Rahlwes: "These lobbyists either ignore or - rather - deny the inexistence of a single European energy market into which a Europe-wide renewables support system could be fitted. They live in a permanent state of denial, ignoring that in 17 out of 27 member states and in some 20 states and countries all over the world feed-in systems are the most successful, efficient and cost effective instruments for market introduction of renewable electricity, including Denmark, Spain and Germany, stable European and world leaders in renewable electricity. And they seem to be completely ignorant about possible designs of support systems for heating and cooling and for biofuels."

[NB: lees op de homepage ook de zeer goede "Europese helikopterview" bijdrage van Peter Danielsson, EREF President, die ook de grote gevaren op het gebied van Europese "harmonisatie" van incentive regimes scherp op het elektronische papier zet]

Het persbericht met de officiële reactie van EREF op de uitspraak van de EC over de illegale financiering van Olkiluoto vindt u onder de volgende link:

http://www.eref-europe.org/dls/pdf/2007/eref_pr_260907.pdf


24 september 2007: Hardnekkig energiebedrijf. Zit ik net even heerlijk na te genieten van het wederom magistrale concert van mijn lievelingsmusicus (Gandalf, de Boerderij, Zoetermeer, zie ook inspirerend bericht van, alweer, 7 november 2005), wordt ik weer eens opgebeld door onze oude energieleverancier NUON die ons alweer voor de tweede (derde?) keer probeert over te halen om "terug te keren in de veilige moederschoot" en ons middels een korting probeert te verleiden weer energie van hen af te gaan nemen. In onze stapel vakantiepost vond ik ook al zo'n (niet door ons beantwoorde) schriftelijke smeekbede, nu dus maar verbaal geprobeerd. Ik heb het gesprek maar zo kort mogelijk gehouden en de callcenter medewerkster maar niet proberen uit te leggen dat:

 • (a) NUON voor ons definitief passé is, ook al gaat hun nieuwe "multifuel" centrale in de Eemshaven, volgens recente berichten (Nieuwsblad Stromen 21 september 2007) in eerste instantie niet als kolencentrale gebouwd worden (wat van meet af aan echter absoluut de bedoeling is, want kolen zijn zo lekker goedkoop en je kunt er zo'n lekker vette marge op maken), maar nu schijnheilig onder zeer zware maatschappelijke druk "voorlopig" eerst een gascentrale zal gaan worden (gaat u voor uzelf even na wat er gaat gebeuren als de maatschappelijke druk eventjes verslapt...);
 • (b) de leverancierstak van de holding nog steeds voor het overweldigende merendeel zeer grijze stroom verkoopt, waar we niks van moeten hebben;
 • (c) de netbeheerder van de holding "zeer aparte" ideeën heeft over de netkoppeling van duurzame decentrale opwekkers van zonnestroom (er is nog steeds een smeulende strijd op de achtergrond gaande over "dubbele vastrechten" e.d., kijkt u maar eens heel goed onder het hoofdstukje 2. Transportdienst op de Aansluit- en transporttarieven elektriciteit van de netbeheerder, te downloaden van www.continuon.nl...);
 • (d) onze huidige (duurzame) leverancier Echte Energie (voor elektra al sinds 2003) min of meer ophoudt te bestaan en we bij Greenchoice ondergebracht zullen gaan worden, wat zo'n beetje de enige echte leverancier van duurzame energie in Nederland is geworden zonder de knellende ballast van een grijs energie verleden;
 • (e) ik nogal wat akkefietjes heb gehad met de NUON holding (allemaal fouten van het CCC of van de netbeheerder) waar je doodmoe van wordt en die monsterachtige hoeveelheden kostbare tijd hebben gekost om opgelost te krijgen;
 • (f) wij sowieso gedwongen bij de NUON holding (NUON Warmte) klant zijn voor onze nooit zelfverkozen peperdure stadswarmte aansluiting in onze huurwoning;
 • (g) we een voor een leverancier totaal oninteressant restverbruik van inmiddels mogelijk minder dan 100 kilowattuur "netto extern af te nemen" elektra per jaar zullen hebben en tegen de 1.100 kWh/jaar zelf (gaan) opwekken met 12 zonnepanelen;
 • (h) ons kookgasverbruik ook al een miezerige 30 kuub per jaar is, waar de gasleverancier van de holding (en meneer Bos van MinFin...) nauwelijks een drol aan zal verdienen. Afgezien van de 140 euro vastrecht per jaar, grotendeels door netbeheerder Continuon te "innen", die NUON Warmte dan weer vanwege het beruchte "Niet Meer Dan Anders" (lees: "Nooit Minder Dan Anders") principe moet gaan "compenseren";
 • (i) wij nooit ingaan op telefonische "aanbiedingen", "verzoeken" e.d.

Ik had dat natuurlijk allemaal kunnen proberen uit te leggen aan de ongetwijfeld aardige callcenter medewerkster, maar daar had ik dus niet zo'n zin in en ik vraag me af of dat soort signalen überhaupt doordringen tot het management, wat waarschijnlijk nog steeds vindt dat kolencentrales bouwen anno het jaar des Heeren 2007 - of het nu een hypermoderne "multifuel" centrale is, deels met biomassa (van welke herkomst?) gestookt, of al dan niet met "CO2-afvang" - de normaalste zaak van de wereld is. Wie weet leest een manager van NUON dit stukje. Doe er uw "voordeel" mee, zou ik zeggen...


23 september 2007: Food for thought voor autohaters. U vindt zelden iets over de Heilige Koe op Polder PV. De polderboy heeft namelijk "niks" met dat stuk extreem inefficiënte, ruimte vretende, dodelijke en asociaal gedrag uitlokkende privé blik met 4 wieltjes. Tweakers techneut (soms van dik hout zaagt men planken, maar dat zei hem vergeven) ssj3gohan doet er een paar vette, goed beargumenteerde technische feiten overheen en maakt wat mij betreft den otomobiel tot de absolute archaïsche giller van de Duurzame Eeuw die zojuist begonnen is. Zelf lezen:

http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/28638039#28638039


22 september 2007: Zout in den open wonde... En ja hoor, na de nodige heftige fluctuaties gaat de olieprijs weer linea recta de hemel in, net al een leuke 81,30 dollari amerikenski per vaatje. Mooi zo. Bush zal weer de nodige nietszeggende truttensmoesjes hebben, maar laat ze maar flink zweten bij de gevestigde orde. In de hoogte met die curve, een goede zaak voor het vele malen goedkopere en hoogst bestendige alternatief: hernieuwbare, decentraal opgewekte energie. For everybody. Dat zal u echter beslist niet zo maar in de schoot geworpen krijgen, dus maximale druk op lokale, regionale, en landelijke politiek, s.v.p., om eindelijk eens afscheid te gaan nemen van die peperdure fossielen en de daar aan vastgeklonken, slapend rijk wordende energiemolochs, voor de volle driehonderd procent voor de hernieuwbaren te gaan en te nokken met dat hypocriete kolen-, atoom-, en oliegedoe. Als u niet uit die luie stoel komt, gaat het alleen maar erger worden, daar kunt u vergif op innemen. Ik wil u niet horen als het echt fout gaat met de fictieve, op oliespeculatie gestoelde en in-en-in perverse "economie". Wie niet horen wil, moet maar voelen.

Hoeveel zou inmiddels een gemiddelde uit Irak naar het land van melk en honing gevlogen gevulde bodybag kosten, aan "geïnvesteerde" dollars? Als het niet te triest voor woorden was, zou je er cynisch van worden.


21 augustus 2007: Leuke titel website. Op de SFV brandbrief webpagina aan Sigmar Gabriel kwam ik de volgende leuke website tegen. Ik voel me erg "verwant" met de stichters van die site...

http://www.davidgegengoliath.de/


21 augustus 2007: Ook in NL handen uit de mouwen om de kole(re)ncentrales te stoppen. Op de Greenpeace website kunt u in de vraag en antwoord sectie lezen waarom. En bijvoorbeeld ook waarom de Magnum "multifuel" kolencentrale van NUON die van de bureaucraten-dombo's van de Provincie Groningen zonder blikken of blozen de eerste milieuvergunning (...) voor dat ding kregen een onzinnige marketing stunt is om de gitzwarte bedrijfs-realiteit van die geplande centrale van een flinterdun laagje imago-vaalgroen te voorzien:

http://www.stopnieuwekolencentrales.nl


21 augustus 2007: Leuk windnieuws van WSH. Van Jaap Langenbach (Windservice Holland) kreeg ik weer een "Windmaand" met leuk windnieuws. Uit Duitsland en uit (voormalig?) oliestaat Texas (door mij ingekort).

Duitsland: In het eerste halfjaar 2007 is het aandeel windenergie in de Duitse stroomvoorziening opgelopen tot bijna 9 %. Windturbines produceerden t/m juni 22 miljard kWh. Door het prijsdrukkend effect van windenergie is volgens de BWE (Bundesverband Wind Energie) daardoor al ruim 2,3 miljard Euro bespaard op de stroomrekening voor consumenten en bedrijven. Voor heel 2007 zal dat oplopen tot ruim 4,5 miljard Euro. Dat is dubbel zo veel als de meerkosten (t.o.v. de grijze waarde van de stroom) die in het kader van de stimuleringsregeling windenergie (Polder PV: onderdeel van het EEG) worden uitbetaald.

Wie zei daar ook alweer dat windenergie "duur" was en alleen maar weggegooid geld is? Ga toch fietsen, mensen!

Texas: Vorig jaar passeerde Texas windstaat Californië in de race om het hoogste windvermogen. Er staat nu 2.300 MW opgesteld en dit jaar komt er nog 1.300 MW bij. Er liggen aanvragen voor de netinpassing van 28.000 MW windvermogen. Dat is 33% van het totale geplande nieuwe vermogen. Er zijn nu een achttal gebieden aangewezen als “kansrijk duurzame energiegebied”. In deze gebieden is plaats voor 20.000 MW windvermogen. De netbeheerder begint nu met het ontwikkelen van plannen om daarvoor de benodigde netinfrastructuur aan te leggen. Een maand later al maakten Shell Windenergy en Luminant Development bekend dat zij in een van de acht gebieden het grootste windpark ter wereld wil bouwen met een vermogen van 3.000 MW. Texas herbergt nu ook al de twee grootste windparken ter wereld van respectievelijk 735 en 505 MW.

Jaap had het Texaanse stukje "van oliestaat naar windstaat" genoemd. Waarvan akte. Wel weer opvallend hoe "snel" een olieconcern als Shell weer "ter plekke" blijkt te zijn als de condities eenmaal toppie zijn. Dat heet ook wel: opportunisme... Jaap, bedankt!

Bron: © De WindMaand nr. 7(97)/aug. 2007 van Windservice Holland

http://home.planet.nl/~windsh/wsh.html


21 augustus 2007: Nagekomen toevoeging rouwtekst. Van een van de Polder PV lezers kreeg ik de volgende aanvulling op de rouwtekst voor Maria Elenora P., waarvoor dank:

"En ze zal daarna nog 14 maanden en 14 jaren en 14 eeuwen lang wenen."


21 augustus 2007: Oproep aan Duitse Minister van Milieu Gabriel. S.v.p. aandacht voor het volgende, met name alle personen die betrokken zijn bij organisaties die zich met duurzaamheid bezig houden, meer specifiek met enige vorm van duurzame energie (een separate e-mail is hierover naar de mij bekende organisaties verstuurd).

De Solarenergie-Förderverein Deutschland e.V. (SFV) uit Aken heeft een brief opgesteld n.a.v. recente uitlatingen van BMU Minister Sigmar Gabriel (SPD) dat er in 2020 (over 13 jaar, dus...) slechts 25% hernieuwbare elektriciteit gerealiseerd "zal" worden in Duitsland. De SFV denkt echter dat dat veel meer zou kunnen zijn, gezien de anno 2007 al gerealiseerde 13%, bij voortzetting van het daartoe doorslaggevende en extreem succesvolle Erneuerbare Energien Gesetz, waarvoor de SFV trouwens pionierwerk heeft verricht. De pijn zit hem vooral in de "overige", dominante 75% waarvan Gabriel stelt dat daartoe nota bene massaal geïnvesteerd zou moeten gaan worden in nieuwe fossiele olie-, gas- en kolencentrales. De SFV noemt dit volkomen terecht "Mutlosigkeit im Bundesumweltministerium" (lees vooral mijn bespreking/analyse van Das Kartell er op na hoe ziek een groot deel van de energiepolitiek in Duitsland in elkaar steekt), en heeft dus een brief met die titel opgesteld. Deze open brief kunt u op de SFV website nalezen en alle groeperingen die zich met milieu, duurzaamheid en hernieuwbare energie bezighouden wordt de mogelijkheid geboden om deze brief mede te ondertekenen. Gisteren waren er al 70 organisaties aangemeld, en ook Polder PV uit "die Niederlande" liet zich niet onbetuigd.

^^^
Klein stukje uit de alfabetisch gerangschikte lijst met organisaties die de petitie aan Sigmar Gabriel (Duitse BMU) reeds hebben ondertekend. Uiteraard doet ook Polder PV mee aan deze belangrijke actie
!

Mijn oproep aan u, verantwoord en ruimdenkend medeburger resp. duurzame organisatie, is, om per direct deze brief mede te ondertekenen, om te zorgen dat er een enorme maatschappelijke druk komt op het Duitse Milieu Ministerie, met name ook uit het buitenland, om die investeringen maximaal te laten ombuigen naar de enige toekomstgerichte mogelijkheden, en dat zijn de decentrale, hernieuwbare bronnen. "Moderne" fossiele centrales blijven extreem inefficiënte ondingen, het transport over de hoogspanningsnetten van die centrales geeft nog meer onacceptabele verliezen van gigantische hoeveelheden CO2 uitbrakende en aldus verspilde fossiele, vaak uit het buitenland geïmporteerde bronnen, en elke fossiele centrale erbij (zie geplande NUON Magnum en RWE kolencentrales in Groningen!) betekent decennialange vertraging van de nu benodigde decentrale energie revolutie en een verlenging van de almacht van de conservatieve, centralistisch ingestelde energiesector. Duurzame energie politiek mag absoluut geen symboolpolitiek worden als slaaf van de belangen van de conventionele energiesector, maar dient de basis te vormen van elke energietransitie!

Duitsland is nog steeds het toonaangevende voorbeeld voor succesvolle stimulering van decentraal opgewekte duurzame energie in de wereld. Laten we onze oosterburen helpen om die revolutie zo spoedig mogelijk tot een onafwendbaar fenomeen te maken door maximale druk op de Duitse politiek te zetten. De SFV is ook al verbijsterd over de energiepolitiek in het onder de zeespiegel liggende, ooit op het vlak van duurzaamheid "progressieve" Nederland, en heeft me deze link toegeworpen om ook hier de fossiele koppen wakker te schudden.

Stuurt u s.v.p. een kort berichtje in de vorm van onderstaande (of naar eigen inzicht aan te passen) naar de SFV toe (let op: de brief gaat al 24 augustus a.s. de deur uit bij de SFV, dus s.v.p. direct actie!), en geef de url van uw homepage s.v.p. ook meteen door:

"Ja, Wir unterzeichnen der Offene Brief "Mutlosigkeit im Bundes Umweltministerium" des SFV."

Naam persoon/organisatie
Plaats vestiging
Niederlande
Home page: URL ( voorbeeld: http://www.polderpv.nl )

Stuur dit bericht s.v.p. per omgaande naar: zentrale@sfv.de

De volledige tekst van de brief vindt u hier:

http://www.sfv.de/artikel/2007/Mutlosig.htm

Voor de dreiging voor dezelfde ellende in Nederland zie o.a.:

http://www.milieudefensie.nl/klimaat/visie/opiniestukken/201cessent-en-nuon-investeer-in-schone-energie201d/


20 augustus 2007: Black Friday remembered... Het is vandaag ruim een jaar nadat een volstrekt onbetekenend ministertje van economische zaken met een stiekeme pennestreek op een achteraf vrijdagmiddagje in een totaal verregende augustusmaand de enige regeling die Nederland ooit heeft gehad die een klein beetje hielp om duurzame elektriciteit een treetje verder te helpen om zeep hielp. Het werd een Zwarte Vrijdag met een reeds al een jaar lang durende gitzwarte nasleep. Polder PV heeft onderstaande rouwkaart van een nazaat van onze allerliefste, Gaia hebbe haar ziel, M.E.P., ontvangen om deze zwarte dag in de Nederlandse duurzame energie geschiedenis te gedenken. Polder PV vraagt een minuut stilte en een tijdelijk stopzetting van de hersenactiviteit om even stil te staan bij deze Nationale Schanddaad.

In Memoriam - Ghedenkt den Dooden

1 juli 2003 - 18 augustus 2006

Maria Elenora P.

in haar volle, veel te korte leven genaamd

Milieukwaliteit Elektriciteitsproductie

Derde Transcript, Vierde Vers, Codex Mayensis:

"En de Zonnegod eerde haar en nam haar met Zich in den Heemelen.
Moeder Aarde weende 14 dagen en 14 nachten lang."

Ze was al geruime tijd ernstig ziek door diverse onverwachte en ongevraagde ingrepen "van hogerhand". Sindsdien kwakkelde ze ernstig met haar gezondheid. Toch hield ze hoop en werd ze tot op het laatst ondersteund door velen, waarvoor de familie hen voor Eeuwig Dankbaar is.

Op 18 augustus 2006 is zij toch nog onverwacht van ons heengegaan. Een laffe aanval in haar rug, een terreuraanslag op een doodzieke patiënt, is haar noodlottig geworden.

Het verdriet is immens en de familie draagt nog steeds na een vol jaar de zware last die niet lijkt te verdwijnen.

Wij hopen op Uw medeleven en wensen U ondanks dit zware verlies een goed leven toe en hoop in bange dagen.

Wij willen dit verdriet gaarne in besloten kring verder verwerken.

Geen bezoek, geen bloemen.

Namens de familie,

Jonkheer S.D.E. P.

toevoeging rouwtekst: zie 21 augustus 2007


19 augustus 2007: Bespreking "Das Kartell". Na de uitzending over de politieke misstanden rond de hermonopolisering van de energiemarkt in Duitsland (wat betreft fossiele- en atoomenergie, met duurzame energie weet het land goddank het hoofd nog ver boven water te houden omdat die hard groeiende markt grotendeels door nieuwkomers, burgers, en onafhankelijke partijen wordt gedragen), heb ik een uitgebreide recensie geschreven. Met als aanvulling een tale-telling interview met een anonieme beurs specialist die uit de doeken doet hoe de termijnmarkt voor elektra op de Leipziger Strombörse vet gemanipuleerd wordt door dominante marktpartijen...

Wel even een relativering: Duitsland heeft zeker niet de hoogste gas- en elektraprijzen van Europa (zie Eurostat), daar ligt de grootste pijn niet. De problemen spitsen zich vooral toe op de ongrijpbaarheid van de door de politiek gecreëerde molochs, en de uitermate ongezonde, veel te nauwe banden tussen de politiek en de grote energieconcerns.

U kunt de uitgebreide recensie en het interview op de betreffende review pagina vinden. Als u de (Duitstalige, doch uitstekend te volgen) ruim 43 minuten durende uitzending nog wilt zien, kunt u direct onderstaande link volgen uit het ZDF media archief:

http://www.zdf.de/ZDFmediathek/inhalt/18/0,4070,5589618-5,00.html


17 augustus 2007: Olkiluoto: pas op zijn vroegst 2011 in bedrijf... Dat verbaast ons niets, want er waren al tijden grote problemen bij de met veel bombast aangekondigde eerste nieuwe Europese (1.600 MW) kerncentrale in lange tijd die er koste wat kost "moest" komen van de atoomlobby, omdat er lucratieve opdrachten uit China voor hen klaarlagen als ze maar in de praktijk konden aantonen hoe "veilig" dat nieuwe superingewikkelde apparaat zou zijn. Maar dan moet je d'r natuurlijk wel een bouwen, anders denken die Chinezen: lamazittuh, we gaan wel naar de andere kant van de Atlantische Plas... En nu moeten er, volgens het laatste bericht op de Energeia site, nog veel meer dan de reeds 2.000 (!!!) bouwvakkers bij komen om dat ding niet nog veel meer tijdsvertraging te laten krijgen.

Overigens, de website van de exploitant (TVO) stelt dat deze kerncentrale "[is] ... built for economical generation of base-load power"... Mmmmmm. Hebben jullie wel alle milieu-, veiligheid-, gezondheids- en kosten voor de vernietiging van de toekomst van de na ons komende generaties meegerekend in die "economische" berekening, beste exploitanten??? De eerdere vertragingen hebben volgens het MSNBC bericht al 700 miljoen euri bovenop de geplande investering van 3 miljard euri gekost. Da's al een leuke overschrijding van een slordige 23% van de oorspronkelijke som van wat een "commercieel" project moet heten. De nieuwste vertragingen zijn hier nog niet in meegerekend...

Ja, ja, kernenergie is een "zegen" voor ons. Pfffff..... Oh ja. Niet vergeten dat er nog steeds een bodemprocedure bij het Europese Hof loopt vanwege de illegale Staatssteun die aan dat nog te bouwen ding is gespendeerd. Dus mocht 'ie ooit "af" komen, dan mag het geweldige project direct opgekocht worden door de nieuwe beheerder van Kalkar om er een nog leuker nuclear-free pretpark aan de zuidwestelijke Finse kust van te gaan maken...

Ondertussen gaan de eerste spades in de grond om de nieuwe gigawattpiek zonnecelfabrieken tot leven te wekken die binnen een paar jaar tijd elk per jaar de capaciteit van een middelgrote kerncentrale aan zonnemoois gaan leveren die decentraal en zonder kernafvalproductie de enige echte energierevolutie gaan bewerkstelligen. Die van de decentrale duurzame opwek van superschone elektriciteit, op de plek waar die stroom ook direct weer vrijwel verliesloos wordt geconsumeerd...

Leuk detail: op 10 augustus 2007 staat op dezelfde geweldige Energeia site ook nog een interessant stukje over Borssele mede-exploitant Delta wiens kredietwaardigheid omlaag is bijgesteld omdat dit Nederlandse energiebedrijf (numero vier in de rating) nota bene forse aandelen investeringen heeft gedaan in de zonnecelfabrikant Solland Solar (plus investeringen in de Sloecentrale en in een afvalverwerkingsbedrijf). De energiereus zal door die lagere "rating" dan hoogstwaarschijnlijk tegen hogere rentetarieven op de kapitaalmarkt geld moeten gaan lenen als ze nog meer "leuke dingetjes" willen gaan doen...

Delta is een "nogal groot voorstander" van een nieuwe kerncentrale in Nederland. Dan weet u waar het aan ligt, als dat het financiële fiasco van de Eeuw gaat worden...

http://www.energeia.nl (tijdelijke link via homepage dd. 14, resp. 10 augustus 2007)
http://www.msnbc.msn.com/id/20215943/ (tale-telling achtergronden, zoals een op klappen staand lucratief contract van centralebouwer Areva (FRA) met Chinese Guangdong Nuclear Power...)
http://www.olkiluoto.info/en/ (een "andere kijk" op de ontwikkelingen rond Olkiluoto)


17 augustus 2007: Verbijsterende taferelen bij de NMa. Er wordt in Nederland door sommige enigzins wereldvreemde lieden regelmatig enorm op de borst geslagen voor die ge-wel-di-ge liberalisering van onze energiesector. Ik heb de laatste jaren echter uit-zon-der-lijk weinig "lol" aan de krankzinnige gevolgen van die bezopen, gigantische hoeveelheden energie en geld kostende "EZ-operatie" beleefd, en als je wilt begrijpen wat er allemaal gebeurt, word je bijkans knettergek van de meest afgrijselijke energiedossiers. Waar dan ook nog eens regelmatig de meest verbijsterende zaken passeren zonder blijkbaar opgemerkt te worden door de Nederlandse goegemeente...

In een recente, ronduit verstrekkende uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven, CBb, heeft onze "hoogste" autoriteit op energiegebied, de NMa, ongenadig op haar flikker gekregen en heeft ze de door haar (via de DTe) in het leven geroepen, zogenaamde "RUN-regeling", een door de netbeheerders uit te keren vergoeding aan grote decentrale elektraproducenten vanwege door die producenten uitgespaarde netverliezen, en die in 2005 is ingegaan (onderdeel van de TarievenCode), met terugwerkende kracht moeten intrekken.

Deze verbijsterende uitspraak kan de toch al dodelijk zieke decentrale duurzame energiemarkt in Nederland wel eens langdurig in een terminaal stadium t.o.v. de nog steeds in extremo bevoordeelde fossielen megabedrijven brengen, als mijn bange vermoedens bewaarheid worden.

De hoogste tijd, dus, voor een aparte Polder PV sectie, "Wet- en regelgeving energie", met commentaar op deze waanzinnige uitspraak.


 
^
TOP

10 augustus 2007: Spaarlamphaters tegen gloeilampverboden. Vanwege (vermeende) elektromagnetische stralingsoverlast, verspillend materiaalgebruik, de 5 milligram kwikzilver (inderdaad, niet het zuiverste spullie wat je zonder degelijke verpakking in je huis wilt hebben), "niet gerealiseerde" warmte opbrengst in de winter (volslagen bezopen vergelijking met de extreem inefficiënte gloeilamp), sociale misstanden in lage lonen landen (daar worden geen LEDs of gloeilampen gemaakt?), e.d., wordt er tegenwoordig ook flink tegen de spaarlamp geageerd. Polder PV geeft op Tweakers wat ongezouten commentaar (al zit er in elke bewering wel een kleine kern van waarheid, off-course, zoals PPV in de tweede reactie weergeeft), en in die discussie moet natuurlijk ook de nog lang niet uitontwikkelde LED lamp betrokken worden (waarvan ook heel wat rotzooi op de markt wordt gedumpt). Alle spaarlampen dan maar direct naar het gevaarlijk afval depot gebracht? Mwagh. Eerst die milieuvernietigende, berstensvol gevaarlijke stoffen zittende - en continu uitbrakende - auto de deur uit, beste spaarlamphaters! De beste lampgebruiker is een fietsende biologisch voedsel etende vegetariër die vroeg naar bed gaat en helemaal geen lampen nodig heeft. Polder PV zit daar met "three out of four" dicht tegenaan en compenseert dat af en toe met wat nachtbrakerij bij een 9 Watt spaarlampje om u regelmatig van dit soort smakelijke stukjes te voorzien... Oordeelt u zelf:

http://tinyurl.com/yvrstz (lange link naar het Nederlandstalige bericht "Spaarlampen slecht voor milieu - geen sprake van energiebesparing", klein gemaakt via de website Tinyurl.com, zie Polder PV link policy bericht)

reacties Polder PV op spaarlamp discussie:
http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/28538899#28538899
http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/28539134#28539134


10 augustus 2007: Das Kartell - im Fernsehen... De Zweite Deutsche Fernsehen, voor de mindere goden onder ons, ZDF, gaat aanstaande dinsdag 14 augustus 2007, van 21.00-21.45 Das Kartell - Im Wurgegriff der Energiekonzerne uitzenden. De VPRO gids ronkt alvast dat het een lust is (p. 47), en ik ben ook erg benieuwd naar het liberaliseringsgelazer bij de oosterburen. Want er mag dan wel een duurzame energierevolutie aan de gang zijn aan de andere kant van der Grüne Grenze, de machtsblokken zitten nog stevig in het zadel en hebben in een recent verleden absurde winsten gemaakt toen ze nog veilig onder de "niet geliberaliseerde" staatsparaplu zaten. De netbedrijven hebben woekerwinsten gemaakt, en de holdings spelen nu mooi weer met megaprojecten (bijvoorbeeld nooit door kleine bedrijven, laat staan coöperaties te realiseren monsterachtig grote windenergie parken ver buitengaats in de Oostzee en Noordzee). Alsof ze zo "groen" zijn. Dan moet u eerst maar eens aan de rand van een van die afgrijselijke bruinkoolmijnen gaan staan en zich realiseren wat voor onvoorstelbare planeetverwoesting en Gaia-verkrachting hier "uit naam van de Mensheid" plaatsvindt om zo goedkoop mogelijke "basislast" voor de verspillende industrie te genereren...

Men is in Duitsland "nogal woedend" over "te hoge" energietarieven, terwijl Sigmar Gabriel (BMU, de Duitse SuperVROM) toch al keihard heeft gesteld dat het veel erger had geweest als die 19.000 windturbines niet massaal goedkope en superduurzame elektriciteit op het net gezet zouden hebben (de elektraprijs wordt kunstmatig verhoogd door de fossielen en de atoomboys, en juist verlaagd door de duurzame energie producenten...). Een leuk citaat uit de toelichting van de ZDF:

"Günstigere Anbieter sind rar. Denn die "Großen Vier" haben ihre Marktmacht bestens organisiert - mit tatkräftiger Hilfe der Politik. Statt den Wettbewerb zu fördern, hat die Politik das Monopol der Konzerne erst gefestigt."

Wel een potje zout bij zetten: voor mensen die niet verder dan hun neus kijken en lui als ze zijn bij hun oude energieolifant blijven zitten, schiet het inderdaad niet op en stroomt de huishoudportemonnee automatisch leeg aan de malversaties met de beprijzing van fossiele stroom. Je kunt ook zonnepanelen op je dak aanleggen, voor 49,21 eurocent twintig jaar lang een degelijk feed-in tarief gaan verdienen aan je zonnestroom die immers goud waard is, en tegelijkertijd switchen voor je netafname naar atoomstroom weigeraar Elektrizitätswerke Schönau, die het netwerk maar weer heeft opgekocht en een van de goedkoopste aanbieders is geworden. Met voordelen voor de duurzame netinvoeders...

Kijken dus, en meteen als bijkomend voordeel uw "steinkohlendeutsch" weer eens opfrissen...

http://dokumentation.zdf.de/ZDFde/inhalt/26/0,1872,5584250,00.html


10 augustus 2007: De "stemming". Na de ronkende "übertotal" ambitieuze kabinetsplannen op het vlak van duurzame energie, 100 daagjes leuk stoeien met de bevolking, en gespannen verwachtingen, aankondigingen, voorspellingen, tussen-de-lippen-door vage formuleringen in de talloze beleidsnota's, kamerbrieven, opiniestukken, en wat al niet meer, weten we nog steeds niet waar "we" aan toe zijn met Balkje numero vier's duurzame energiebeleid. En wel, met name op het vlak van decentrale opwekking van duurzame energie bij burgers en bedrijven. Komt er nog wat van? Uw mening over de kabinetsplannen wordt al een tijdje gevraagd op de website van O.D.E. We mogen er van uitgaan dat daar mensen "langs" komen die een bovengemiddelde kennis van zaken hebben op het vlak van duurzame energie en wat zei denken dat er van de torenhoge kabinetsambities terecht zal gaan komen.

Dit was de stand van zaken op donderdag 9 augustus, bijna twee maanden na de start van de poll:

Mmmm. 90,6 procent van de "iets beter dan gemiddeld ingelichte" stemmers (95 stuks) zit (vet) onder de nullijn. Er zijn nog 40 dagen te gaan tot Prinsjesdag, de dag dat Balkje IV coming out zou moeten gaan met de "duurzame energie begroting van de Eeuw". Hoe zou het toch komen dat de bezoekers van de ODE site daar blijkbaar zo hun "gedachten" over hebben? Komkommertijd? Vindt u ook niet dat die bij tijd en wijlen smaakmakende energierebel Samsom (PvdA) tegenwoordig opvallend stil is?

Goddank ben ik die derde dinsdag van september nog even in het buitenland. Ik weet niet wat ik bij terugkeer zal aantreffen, maar wellicht wordt het weer eens scherven rapen en ergens nog wat energie zien te vinden om met vereende krachten hernieuwd de strijd met de archaïsche fossielen en de atoomlobby aan te gaan...

Nachtmerriescenario: Zou er een wereld mogelijk zijn met zelfs een Balkenende V en een van fossielen en drie kerncentrales vergeven delta die afglijdt richting Armageddon?

http://www.duurzameenergie.org


2 augustus 2007: Of toch maar weer "In spiritu fossiliaris"? "Olie naar een recordniveau van 78,71 dollar (U.S.A. markt)." Recordniveau? Wacht maar tot Chavez weer een vette scheet laat, Poetin de Koude Oorlog weer volledig in ere herstelt als hij de olievelden onder de noordpoolkap bezet met zijn nucleaire onderzeeërs, er revolutie uitbreekt in Nigeria, een minuscuul orkaantje de rest van New Orleans platscheert, en in Irak het aantal body bags niet meer is aan te slepen...

http://www.dft.nl/nieuws/article1964422.ece


2 augustus 2007: In spiritu nuclearis??? Nog geen twee maanden nadat de "hoftechneut" Pier Carlo Cuscianna het Vaticaan met de plaatsing van een duizendtal zonnepanelen op het pauselijke ontvangshalletje de zonnestroom revolutie in het vooruitzicht stelde lijkt een afvallige kardinaal genaamd Renato Martino die nota bene, voorzitter van de Vaticaanse raad voor gerechtigheid en vrede is (...) het zonlicht weer te willen doven door de "uitstap" (mooi Duits: Ausstieg) van bijvoorbeeld buurland/omhullende "moederstaat" Italië uit kernenergie te bekritiseren. Sterker nog, volgens het Telegraaf bericht uitte deze bizarre protagonist van de kernlobby: "Waarom zou het vreedzame gebruik van nucleaire technologie niet mogen, als er maximale eisen aan de veiligheid voor mensen en milieu zijn gesteld en het vijandig gebruik ervan verboden is, vroeg de kardinaal zich af."

Tuurlijk, beste Renato: "het vijandig gebruik van kernenergie is verboden". En daar houdt elk mens zich blind aan, in voor en tegenspoed. Want verboden zijn er immers om nageleefd te worden, niet, Renato? En daarom leven we zogenaamd in weelde en vrede. Terwijl het aantal withete brandhaarden overal op deze aardkloot bijna niet meer zijn te tellen. Hoe levensgevaarlijk naïef kun je toch zijn, en hoe diep kun je als voorzitter van een "heilige" raad voor gerechtigheid en vrede zinken!

Kan de paus ook i.p.v. heiligverklaringen verbanningsdocumenten ondertekenen? Zal hij wel niet doen, vrees ik. Hij heeft zondag immers zelf, god-betere-het, het 50-jarige bestaan van de IEAE atoomlobby "herdacht"...

http://www.telegraaf.nl/buitenland/68368081/Vaticaan_steunt_gebruik_kernenergie.html


28 juli 2007: Y-as Uraniumoxide spotprijs moet aangepast worden. De inmiddels beroemde grafiek voor de (spot)prijs van het voedsel van die "goedkope" kerncentrales, Uraniumoxide (U3O8), knalt al tijden door alle plafonds heen. Binnenkort moet de Y-as aangepast gaan worden op de UxC site, want de 130 dollar per "lb" (libra, "pond") komt in zicht. De spotprijs ligt inmiddels al ver boven de "normaal 2007 prijs" van de topjaren tijdens de oliecrisis, zie de link onderaan.

Fossiele prijzen knallen ook omhoog (zie de "oil-price.net" grafiek bovenaan deze pagina, laat u geen zand in de ogen strooien door dat tijdelijke miezerige "kortingkje" waarmee de energieleveranciers nu goede sier maken), emissierechten worden steeds meer afgeknepen en de afkoop prijs ervoor dus steeds hoger. Wind- en zonnestroom daarentegen worden met de dag goedkoper. Conclusio?

Solar revolution!

http://www.uxc.com/review/uxc_g_hist-price.html


28 juli 2007: De talloze "zegeningen" van de vrije energiemarkt. "... bij de behaalde superwinsten is het ronduit een schandaal." Aldus Sjak Lomme, extreem goed over de krankzinnig dynamische energiemarkt ingevoerde specialist die het ene na het andere briljante stuk publiceert over die ge-wel-di-ge "geliberaliseerde" markt die helaas toch ietwat minder "vrij" is dan menig politicus, EZ ambtenaar, of NMa bureaucraat ons elke dag wil doen geloven. Lees het stuk aandachtig. U wordt genaaid. Elke dag weer. Wanneer begint in Nederland de energierevolutie van onderop? Vergeleken met de oneindige reeks absurde perversiteiten die er in de "moderne" Nederlandse energiemarkt zijn ingebakken, is Pandora's Box er een onschuldig fenomeen bij als de pleuris hier eenmaal uitbreekt met de legioenen die dan in opstand komen...

Nog eentje dan maar, als smaakmaker:

"Zo wordt bij twijfel aan de juistheid van een meetbericht productie automatisch op nul gesteld en consumptie op maximaal."

Leest u vooral die laatste alinea in het bericht heel erg goed. Ik was ook al extreem verbaasd dat de netbeheerders zo'n beetje alle regelgeving maximaal in hun voordeel kunnen laten wijzigen (wat dan wel "besproken" mag gaan worden binnen een obscuur, verder in Nederland totaal onbekend "Platform" waar alleen de meest gehaaide energiespecialisten stand kunnen houden tegen het juristengeweld van de verzamelde netbeheerders): het is vragen om problemen en monopolistengedrag...

http://www.energeia.nl/column.php?ID=48


26 juli 2007: BMU laat er geen gras over groeien... In een uitermate sappig persbericht van de Duitse "super-VROM" wordt de gang van zaken bij de transformatorbrand van de "Krümmel" atoomcentrale door de leiding van Vattenfall genadeloos gefileerd en aan het kruis genageld. Goed voor het opkrikken van uw Duits, want we zullen die taal toch weer moeten gaan invoeren als Zweite Sprache als we nog iets van een duurzaam beleid willen krijgen hier te lande. Vattenfall heeft haar "consequenties" getrokken, en er vallen de nodige hoge koppen van de guillotine af. De centrale mag nog steeds niet opgestart worden en de atoomopzichters zijn al door het BMU in stelling gebracht om de bezem door Duitsland te gaan halen wat het "toezicht" betreft. Als het aan mij ligt: laat maar uit dat ding. Achterhaalde technologie die zelfs in handen van "superieure" westerse techneuten en witteboorden tot een niet te overziene ramp van formaat kan worden. Kunnen de Oekraïners (Chernobyl) wellicht nog wat van leren...

http://tinyurl.com/3xcmf6 (diverse pagina's van Vattenfall gewijd aan de incidenten [incl. Brunsbüttel]; lange link klein gemaakt via de website Tinyurl.com, zie Polder PV link policy bericht)
http://www.bmu.de/pressemitteilungen/aktuelle_pressemitteilungen/pm/39663.php (achtergronden van het "incident")
http://www.bmu.de/pressemitteilungen/aktuelle_pressemitteilungen/pm/39694.php (reactie op koppensnellerij Vattenfall)
http://www.energeia.nl (tijdelijke link, artikel "Klaus Rauscher raus")


20 juli 2007: Pluim voor IBM in komkommertijd ... met een alternatief staartje. In hetzelfde nummer van Nieuwsblad Stromen waarin op de voorpagina ruim baan voor een sappig anti-Gore-klimaathype initiatief wordt weergegeven ("Non-Governmental International Panel on Climate Change, NIPCC, inderdaad, met Labohm weer aan het woord), ook een opbeurend stuk (van Ronald Bruins) over de besparingsinitiatieven van het internationaal opererende computerconcern IBM. Ik citeer de Environmental Affairs verantwoordelijke, de heer Erwin van Overbeek:

"In 2005 hebben we bij een investering van 105,6 miljoen dollar maar liefst 255,5 miljoen dollar kostenbesparingen gerealiseerd. Dat is een duidelijke businesscase. Duurzaamheid loont. Los daarvan helpen de cijfers het bewustzijn te vergroten. Dit is niet iets voor geitenwollensokken-types. Nee, duurzaamheid zet zoden aan de dijk. Voor het klimaat én voor onze business."

Bijna 150 miljoen dollar in een jaartje tijd bespaard door duurzaam investeren. Kijk, zo werkt dat dus. Toppertje! Het allerslimste is natuurlijk om dat uit duurzame initiatieven bespaarde geld direct te parkeren in een duurzaamheidsfonds, en daar de wat grotere schaal investeringen in verdere besparingen of in opwekking van eigen hernieuwbare energie mee te gaan financieren. Niet in de algemene middelen stoppen, maar direct oormerken, anders gaat het fout en is dat kostbare geld verloren voor een werkelijke duurzame revolutie binnen het concern.

Duurzaamheid loont "blijkbaar". Aha. Het management van IBM begint het door te krijgen. Beter laat dan nooit. Polderjongen en zijn partner besparen met zijn tweetjes sinds 2001 alleen al met hun 10 zonnepaneeltjes jaarlijks 70 procent op hun variabele kosten voor elektra, da's inmiddels toch al gauw een mooie 176 euro per jaar...

Maar dan die merkwaardige dubbelzin "niet iets voor gws-types ... duurzaamheid zet zoden aan de dijk...". Wat wil de heer van Overbeek hier eigenlijk mee zeggen??? (a) Duurzaamheid is niks voor "gws-types"??? (b) Wat zijn eigenlijk "gws-types", geachte heer van Overbeek? Definitie??? (c) Duurzaamheid zet zoden aan de dijk - dat lijkt me een heel erg open deur. (d) Zetten "gws-types" soms geen "zoden aan de dijk", zoals u lijkt te suggereren, geachte heer van Overbeek??? Enzovoorts...

Meneer van Overbeek (1) trapt helaas in zijn analyse in die inmiddels massaal gemaakte en elementaire blunder om "alles wat naar gws riekt" naar de verdommenis te redeneren (zonder ook maar op 1 minuscuul punt een argument voor zijn boude stellingname te geven); (2) kauwt duizenden "voorgangers" op dat vlak (ze zijn tot in de diverse milieubewegingen en "alternatieve organisaties" te vinden!!!) hersenloos na en is dus bepaald niet origineel te noemen; (3) zou als geen ander moeten weten dat de ontwikkelingen die reeds lang geleden in gang zijn gezet, zoals decentraal duurzame energie opwekken, fundamentele energiebesparing (Trias Energetica), isolatie e.d. juist door die blijkbaar door hem vervloekte "gws-types" tegen de keer in op de markt zijn gezet; (4) stelt op uitermate pijnlijke wijze vast dat die "gws-types" blijkbaar geen rol van betekenis spelen in die blijkbaar door hem zo hoog geschatte "business".

Volgens mij heeft de heer van Overbeek nog nooit van Triodos, S.A.G. Solarstrom, Lagerwey, F.R.E.S., of SolarFabrik gehoord. Allemaal geiteharenwollensokkenbreiers, beste meneer Overbeek. Van Einsame Spitze!

Met hoogste achting,

Uw gws collega polderboy

(lees s.v.p. ook dit fantastische stuk van de hand van Michiel Bussink, ideaal om weer eens na te lezen in komkommertijd...).

Bron: Nieuwsblad Stromen nr. 9(11/12)/20 juli 2007: p. 4.


15 juli 2007: Zwarte Britse humor... Een Engelse collega, waar ik mijn frustraties neerlegde over de "kolenpolitiek" en het barre klimaat op het gebied van ondersteuning voor decentrale duurzame energie bij burgers in Nederland, repliceerde op zijn droge wijze aldus:

"I suggest you build a big coal factory outside the Economy Affairs ministry because that is the cheapest form of energy in a liberalised market. Maybe they will be keener to offer renewable energies some subsidies then."

Mijn reply:

"Ha, that's a good one, a coal plant near the Ministry of Economic Affairs... Hope the Haguenese people won't mind the darn thing. One big problem, though. That location is SW from my house, and pretty close (app. 9 km.). Prevailing wind orientation in our country is ... SW..."


14 juli 2007: Waar zitten de addertjes in het gras? Van de website van EZ. Let op de door mij vetgedrukte passages en enkele opmerkingen onderaan.

Nieuwe Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie

13-07-2007 Op voorstel van minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken heeft de Ministerraad ingestemd met het Ontwerpbesluit stimulering duurzame energieproductie. In dit besluit wordt de grondslag neergelegd voor subsidieverstrekking aan investeerders in projecten op het gebied van hernieuwbare elektriciteit, hernieuwbaar gas en warmte/kracht-koppeling (wkk).

Het besluit voorziet in een gesloten, beheersbaar systeem, waarbij de minister van Economische Zaken jaarlijks een maximum budget vaststelt voor de verstrekking van nieuwe subsidies. Daarbij kan onderscheid gemaakt worden naar categorieën. In het besluit worden nog geen keuzes gemaakt over de in 2008 en latere jaren te subsidiëren categorieën. Deze keuzes worden uiterlijk begin 2008 bekend gemaakt. Daarbij worden de volgende uitgangspunten gehanteerd:
- kosteneffectieve stimulering van de milieukwaliteit van de elektriciteitsproductie. Voor volumegroei wordt daarom gekozen voor opties met een lage onrendabele top.
- duurzaamheid. De mogelijkheid wordt gecreëerd om aan de subsidieontvanger rapportageverplichtingen op te leggen over de mate van duurzaamheid van de gebruikte biomassabrandstof.
- evenwichtige ontwikkeling van een duurzaam energieaanbod, dus géén eenzijdige focus op een te beperkt aantal opties.
- stimuleren van innovatieve ontwikkelingen met een goed lange termijn perspectief.

In beginsel wordt, vanwege het belang voor investeerders, meerjarige zekerheid van een vaste opbrengst per geproduceerde energie-eenheid geboden. Bij ministeriële regeling kan de geëigende subsidieperiode per categorie worden vastgesteld. Daarbij speelt de technische levensduur van productie-installaties een belangrijke rol.
Voor de verdeling van nieuwe subsidies bestaan twee mogelijkheden: op volgorde van binnenkomst van de aanvraag of op volgorde van rangschikking van de aanvraag (de zogeheten tender). Tegelijk met het bij ministeriële regeling bekend maken van de categorieën productie-installaties waarvoor subsidie wordt verleend, wordt ook de manier van verdeling gepubliceerd.
De hoogte van het subsidietarief wordt jaarlijks in ieder geval gecorrigeerd voor de relevante energieprijs op de markt. Bij een hoge energieprijs is immers minder subsidie nodig om de vaste opbrengst et (?) realiseren. Bij een lage energie prijs is omgekeerd een hogere subsidie nodig. Daarnaast kunnen ook andere correcties worden vastgesteld als die van invloed zijn op het verschil in kostprijs van geproduceerde energie en de marktprijs.

Het ontwerpbesluit is voor goedkeuring aan de Europese Commissie voorgelegd. Ook heeft de Ministerraad minister Van der Hoeven gemachtigd het besluit voor advies voor te leggen aan de Raad van State. Naar verwachting zullen uiterlijk begin 2008 ministeriële regelingen worden gepubliceerd waarmee onder meer de subsidiehoogte per categorie en de wijze van subsidietoekenning bekend worden gemaakt. De subsidieregeling zal dan zo vroeg mogelijk in 2008 in werking treden. De nieuwe regeling zal onder de Kaderwet EZ-subsidies worden ondergebracht en door SenterNovem worden uitgevoerd. Voor de huidige MEP-regeling geldt dat vanwege de beleidssynergie en 1-loketgedachte de uitvoering ervan op een later tijdstip zal worden overgeheveld naar SenterNovem.

Commentaar Polder PV:

 • SDE i.p.v. MEP? Blijkbaar heeft Teun Bokhoven (DE Koepel) toch nog invloed ("MEP" is dermate maatschappelijk en politiek besmeurd, en de woorden achter die afkorting uitspreken gingen je schouders zo spontaan van afhangen, dat we die vreselijke term maar moeten skippen ...).
 • Gesloten/maximum budget. Reeds gevreesd door PPV: er gaat een heel stevig deksel op de regeling, maar nog vele malen erger: het Duitse systeem wordt niet overgenomen door de subsidiegelden via een kilowattuur Umlage bij de consumenten weg te halen (dat levert namelijk bij stijgend elektriciteitsverbruik nog meer geld op en het principe de vervuiler betaalt wordt er ook nog eens keihard mee in de praktijk gebracht, het is een reteslimme en werkende "open einde" regeling!!!!). Het wordt allemaal blijkbaar weer uit de extreem conjunctuur- en politiek gevoelige Staatsbegroting gehaald. Dat is vragen om drama's. Geen MEP drama's, maar SDE drama's, ditmaal.
 • (Nog) geen keuzes. Ergo: zonnestroom liefhebbers in spé kunnen tot begin 2008 weer even flink op hun nagels gaan bijten. Bijt ze d'r maar meteen helemaal vanaf, want ik zie nog geen enkel lichtpuntje. We houden het allemaal lekker vaag en algemeen, dan kunnen we nog alle kanten op...
 • Kosteneffectief/lage onrendabele top. Eigenlijk moeten ze de ambtenaar die die laatste krankzinnige, en ziekmakende bureaucratenconstructie heeft bedacht, in het openbaar aan de schandpaal nagelen. Er gaat een hele grote dreiging uit van deze insteek, en er ademt een hele vieze, misselijkmakende kruideniers-geur van uit, namelijk: alweer voor een cent op de eerste rang willen zitten...
 • Lange termijn perspectief. Grootste lichtpunt. Als er één langetermijn perspectief is, is het zon-PV wel, geachte dames en heren!!!
 • Meerjarige zekerheid en vaste opbrengst klinken leuk, maar hier glijden hele giftige adders in het gras. Geen garantie over hoeveel jaar, en "vaste opbrengst" verhoudt zich erg slecht met het later geopperde, en door mij gehate "koppeling aan de energieprijs". Dat betekent namelijk juist totaal GEEN zekerheid voor de "investeerder", en peperdure, extreem ambtelijke, ondoorzichtige, en van bepaald niet van dubieuze belangen gespeende bureaucratenvingers aan de jaarlijks vast te stellen subsidietariefknoppen. De DOOD voor investeringsbereidheid, en alleen de professionals (lees: energiebedrijven specialisten) zullen begrijpen hoe het spel gespeeld moet worden voor maximaal rendement. TOTAAL NIET vergelijkbaar met het superieure Duitse EEG systeem (vaste, wettelijk vastgelegde vergoedingen voor vaste periode die investeringsbereidheid tot extreem grote hoogte heeft opgestuwd bij onze oosterburen, tot burgers aan toe die soms voor tonnen aan zonnepanelen op hun daken laten aanleggen).
 • Volgorde binnenkomst/tenders: gruwelijke bureaucratenkermissen die voor burgers tot hopeloze en onneembare hordes zullen leiden. De grote jongens gaan hier maximaal van profiteren, kunt u vergif op innemen.
 • Niet alleen een jaarlijkse correctie (waardeloos!), maar ook "andere correcties" mogelijk. Ze blijven een gigantische betonplaat voor hun hersens houden in Den Haag. Een subsidie structuur zet je in een keer keihard afgeperkt op, en daarna blijf je er 10-20 jaar met je fikken van af. Dat werkt (zelfs met de na 7 jaar ingevoerde minieme aanpassingen aan het Duitse EEG, blijft de core business van dat model overeind). Tussendoor gaan zitten draaien aan de knoppen is blijkbaar een niet uit te roeien Oerhollandsche regenten- en energiebureaucraten tik, die mijns inziens tot verwoestende gevolgen zal leiden, zie het MEP-drama...
 • Tot slot: "hernieuwbaar gas" hoort absoluut niet in een regeling thuis die specifiek voor elektriciteit is ontworpen. Daar hoor je andere wetgeving voor op te zetten. Wederom een typisch Hollands (politiek???) speeltje om er op het laatste moment nog even in te rammen? Zeer slecht doordacht.

Eindconclusie: het is zoals reeds gevreesd. Joop Wijn zou er niet beter water bij gedaan kunnen hebben. Leuk dat er weer "een regeling" komt. Maar dit wordt niet in de verste verte de successtory die het Duitse EEG heeft gehad (en gegarandeerd nog zal gaan hebben). Dit is m.i. prutswerk. De burger? Ik denk dat er byzonder weinig "te halen" zal blijken te zijn, en zie de bui al hangen voor zon-PV (over twintig jaar dan maar eens proberen???). Reken u maar niet rijk. Het zou wel eens extreem kunnen gaan tegenvallen. Niet gek staan te kijken dat er een zooi biovergisters een leuke nering aan gaan overhouden (klassieke CDA achterban), en dat de energiespecialisten van de energiebedrijven de subsidietroggen wel weer zullen weten te vinden. Het gaat immers van ons aller belastingen af...

http://www.frieschdagblad.nl/artikel.asp?artID=35017 (Samsom: 160 miljoen veel te weinig...)
http://www.minez.nl/content.jsp?objectid=152579&rid=140374
http://www.regering.nl/actueel/nieuwsarchief/2007/07July/13/0-42-1_42-104629.jsp


14 juli 2007: I just LOVE the internet! En natuurlijk mijn goed geïnformeerde collegae die af en toe mij van een bloedmooie link voorzien (bedankt Henk!). U hoeft helemaal niet meer naar die klimaatzwendel te kijken (als u het niet gelooft gewoon wel doen, maar daarna verplicht deze hele pagina lezen s.v.p.!). Onze Vlaamse vriend Ben heeft in keurig Nederlands en uitgebreid gedocumenteerd en geïllustreerd waarom "The Great Global Warming Swindle" inderdaad je reinste ZWENDEL met hoofdletters is.

Over "weerwoord" gesproken. Ha! Must read!

http://www.weerwoord.be/includes/forum_read.php?id=677800&tid=677800


Comment on EREF procedure concerning Olkiluoto: see next page...

<<< 21 20 19 18 17 16 15 14 13 12 11 10 >>>

© 2007 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)