starting up our own green power production unit: 4 solar panels, March 2000
duurzame energie "oud"
links
PV-systeem
meten=weten
grafieken
graphs
huurwoningen
nieuws
index

 

SOLARENERGY

Nieuws
andere duurzame energie bronnen p. 15
en gerelateerde zaken

21 november 2007 - 11 december 2007

meest recente bericht boven

<<< 21 20 19 18 17 16 15 14 13 12 11 10 >>>

11 december 2007: Bali... Het enige wat ik daar over kwijt wil:

 • Neen, ik zal er nooit zelf naar toe gaan...
 • Oeps, zeg nooit nooit, maar in ieder geval niet met het vliegtuig. Zo ja, dan mag u mij met tomaten bekogelen. Op het schandblok, in het openbaar. Wel eerst mijn bril afzetten...
 • Er schijnt weer eens een monsterconferentie daar plaats te vinden waar zelfs Paulus Jansen van de SP naar toe is...
 • Wat valt er over te zeggen? Evenveel als over al die andere totaal geflopte mega-conferenties...
 • Toch leuk dat Australië nu ook over de "Kyoto-streep" is. Beter laat dan nooit. En: ze hebben "nogal" wat in te halen. Zou die 154 MWp HCPV plant er dan eindelijk toch echt gaan komen?...
 • Doet u mij maar een pakket unilaterale grundliche Deutsche Massnahmen, met een opgeheven vingertje naar die blöde Holländer in westelijke richting...
 • Tot slot, citaatje van Hermann Scheer (SPD, Deutsche Bundestag, uit zijn magistrale boek "Energy Autonomy", p. 157), waarvan ik niet weet of hij zo moedig is geweest om thuis te blijven: "The larger these conferences get, the more illusions they produce."

Was getekend. Ali Bali.


9 december 2007: Een nieuw soort CCC... Wie die afkorting ziet, en wel eens een "akkefietje" met het customer care center van zijn energieleverancier dan wel netbeheerder heeft gehad, krijgt al snel een rolberoerte bij het zien van die afkorting. Weest niet bevreesd! Die afkorting wordt binnenkort voor wat "nobeler" doeleinden gebruikt. Althans, als degene die die afkorting hanteerde navolging gaat krijgen. Zo las ik in het oktobernummer van PHOTON International (man, man, man, van dat blad ga je spontaan soppen, het is kostelijke lectuur en eigenlijk een [helaas peperdure] must voor elke zonnestroom aanbidder) uit de mond van Rhone Resch, executive director van de Amerikaanse PV-lobby organisatie SEIA, de volgende frase:

Carbon Conscious Citizens

En daarmee doelt Resch op burgers die zich bewust zijn van de alsmaar duidelijker wordende klimaatcrisis (en daarnaar willen handelen), over diegenen die daadwerkelijk in eigen huis en leven iets willen doen door "koolstof-intensieve" activiteiten te vermijden en/of door CO2 uitbrakende en/of energieverslindende apparatuur overboord te gooien, dan wel door zelf in/op eigen huis duurzame energie te gaan opwekken. Als ik de Polder PV lezer goed inschat: u en ik, dus...

Dus als u de volgende keer weer een akkefietje met uw "CCC" heeft, meldt u dan duidelijk als carbon conscious citizen. Wellicht dat u dan iets beter en sneller geholpen zult worden ("maatschappelijk verantwoord ondernemen", en zo, u kent het wel) ...

Citaat afkomstig uit het "dazzling" oktober (2007) nummer van PHOTON International, p. 75


7 december 2007: Lachen... Ik kreeg een mailtje van Jaap Langenbach van de onwijs goeie onafhankelijke en zeer kritische Wind Service Holland site, met uitstekend nieuws en onbespoten commentaar (zoals Polder PV zo graag zelf uit) over de Nederlandse en mondiale windsector. Hij heeft inmiddels mijn site gelinkt. Waarvoor hartelijke dank, beste Jaap!

http://home.planet.nl/~windsh/weblinks.html


6 december 2007: AAAAAAAARRRRRRRRGGGGGHHHHHH!!!! 18h55, de webmaster werkend aan een loeizware beschouwing achter de computer, vlak voor het eten. Trringggg! De telefoon. U weet wel het bekende tijdstip dat Jan en Alleman knettergek wordt gebeld door colporteurs van diverse pluimage. Zoals energieleveranciers die dolgraag willen dat u naar ze overstapt. Voor slechts een paar tientjes minder per jaar, als tenminste alles loopt zoals gesuggereerd wordt dat het zou gaan lopen en er niet de nodige gifaddertjes in het gras rond blijken te kruipen. Of telefoonteepjes waarmee u zonder dat u het beseft "geswitcht" wordt. Oppassen geblazen dus, mede gezien het recente oproer.

"Hallo, met XXX".

"Goedenavond, u spreekt met YYY van energiebedrijf Oxxio...".

".... ...." BAM!

"tuuttuuttuut".......

Ik heb de hoorn er maar een tijdje naast gelegd. Ik wil NIKS van dat &%*$ bedrijf. Opzouten!

Hooggeschatte marktfetisjisten in dûh haag: Wanneer komt er nu eindelijk eens een eind aan die voortdurende ellende (slechts 1 werkelijk schokkende thread in een al verbijsterend lange reeks op alleen al dat forum)? En wanneer krijgen we weer eens de welverdiende rust op de telefoonlijn? Of moet ik me daar voor de zoveelste keer weer voor op de nodige websites gaan "registreren" (paar keer gedaan, het helpt allemaal geen moer...).


6 december 2007: Nagekomen: Antwerp Declaration. Van Marianne van Gemert, die ook aanwezig was bij de Milieudefensie actie van 30 november om een voorloper groep (vooralsnog: Europese) landen te activeren over te gaan tot de reeds veel te lang uitgestelde kerosinebelasting voor de milieuverpestende luchtvaart, kreeg ik nog een paar leuke foto's van de actie. De mooiste heb ik hieronder weergegeven. Marianne, bedankt!

^^^
Op een deftig officieel perkament werd in een plechtige omgeving een handtekening gezet door, o.a., Europarlementariër Bart Staes (Groenen, links), onder het kritisch doch goedkeurend oog van zeerover "Non Flying Dutchman", rechts, die uiteraard ook met de Thalys meereisde naar Antwerpen om meer handtekeningen te verzamelen voor dit geweldig belangrijke initiatief. Het document is "Antwerp Declaration" gedoopt. We hopen dat dat document straks bij de Verenigde Naties in de vitrinekast naast vergelijkbare documenten voor de "Rechten van de Mens" e.d. komt te hangen...
© Marianne van Gemert, 2007

Tenslotte, met hartelijke dank aan Ragna Hardewijn van Milieudefensie, de Non Flying Dutchman Actie VIDEO! Uit der aard: op Youtube. Geluid niet altijd even best, maakt het uit, het blijft een leuke actie...:

http://www.youtube.com/watch?v=_m7n1wBgI8Q (10'39")


5 december 2007: Uit den ouden doosch, met een kakelvers NFD strikje. Bij het nakijken van wat e-mail mappen kwam ik deze fraaie tegen (van begin dit jaar). Het gaat om mijn reactie op een nogal boude stellingname van een "milieugroeperingen basher" (in dit geval onbeargumenteerde kritiek op Vereniging Milieudefensie) die ietwat kort door de bocht ging. Stellingnames van de basher in blauw, reacties van de polderboy (reeds sinds zijn gebrekkige geheugen kan traceren lid van VMD, en hulpje bij acties als de tijd er voor is) er direct onder in zwart:

VMD "basher": "Deze heren van mileudigestie lijken de werkelijkheid te willen aanpassen aan hun eigen waanbeelden."

Polderboy: "? Leg eens uit/licht eens toe? Ben benieuwd. Er zijn overigens bij VMD erg veel 'dames' aan het werk, al of niet betaald. Is (helaas) een wel vaker iets te makkelijk 'vergeten' bevolkingsgroep. Schijnt minimaal de helft van de NL bevolking te omvatten..."

VMD "basher": "Als ik iets voor het milieu wil doen dan doe ik dat voor het milieu..."

Polderboy: "Mmmm. Als IK iets voor 'het milieu' wil doen, doe ik dat toch in eerste instantie voor mezelf, en niet voor die bloedjes van kinderen die ik niet heb... De natuur, het milieu: dat ben ik zelf..."

Dat VMD nog steeds, en terecht, floreert als nooit tevoren, bewijst hun door 21 parlementariërs van verschillende politieke stromingen uit België, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Nederland ondertekende intentieverklaring. Een geslaagd startschot om in Europa een voorhoede te creëeren die kerosinebelasting voor de reeds decennia op dit vlak voorgetrokken luchtvaart daadwerkelijk en eindelijk in de bitter noodzakelijke praktijk wil gaan brengen, alle compleet ongegronde tegenwerpingen en gesputter van "de sector" ten spijt.

Ja, er waren tijdens de plechtige ondertekening op die gedenkwaardige ochtend van 30 november jl. in de sjieke zaal van café First Class op perron 2B van Amsterdam Centraal de nodige "heren" bij, onder leiding van de bekende piraat, de "Non Flying Dutchman", en natuurlijk de van goed spraakwater voorziene Joris Wijnhoven, campagneleider Verkeer van VMD. Maar er waren ook enkele dames, waaronder het Belgische parlementslid Tinne van der Straeten (Groen/Ecolo) die, vergezeld van collega Europarlementariër Bart Staes (Groen) aan boord van een Thalys richting Antwerpen stapte om aldaar het startschot te gaan geven voor deze zoveelste geslaagde en hartstikke leuke, creatieve doch tegelijkertijd bloedserieuze actie van die vermaledijde "milieuclub", Vereniging Milieudefensie.

En, ja. De polderboy was er ook weer eens een keertje bij. Als u hééééél erg goed kijkt op dat kleine van de VMD site gejatte foto'tje, direct links van de stok van dat prachtige blauwe spandoek ("Proud to be a Non-Flying Dutchman"), ziet u een stuk van een schimmig gezichtje van uw duurzame baardaap.

Hij hield er nog een mooi T-shirt (van biologisch geteeld katoen, off course!) aan over ook, klasse!

^^^
De polderboy in zijn nieuwste ecologisch verantwoorde milieu-actie aanwinst, met onze - ietwat onwillig lijkende - woestijnrat van Geel op de handen. Op de achtergrond nog zo wat verspreide "actiematerialen" voor een duurzamer leefomgeving, met wat ruimhartige fantasie ook van toepassing te beschouwen op de laatste actie van Milieudefensie...

roll-over image
Muiswijzer naast het plaatje: het logo van de NFD campagne (de piraat heeft een treinkaartje in zijn handen...); muiswijzer over het plaatje heen slepen geeft onze huisgenoot van Geel te zien die na wat bemoedigende woorden best wel wilde poseren en meedoen aan deze belangrijke actie. Onze gerbils hebben zich inmiddels gecommitteerd aan de status "Proud to be a Non Flying Chinese Gerbil", na wat massagewerk in de vorm van enkele stukjes biologische appel...

Laten we hopen dat de naamgenoot van onze oudste nog levende gerbil ook eindelijk eens actie gaat ondernemen, en "zijn" CDA (die de VMD actie niet wilde ondersteunen...) met onmiddelijke ingang gaat leren om duurzame i.p.v. heilloze, tot ellende leidende machtspolitiek te gaan bedrijven in klimaatcrisistijd...
>>>

Zou de polderboy dat bioshirt nou ook aan meneer Bos van Financiën als "inkomsten" moeten gaan opgeven, denkt u? Mag dat door mezelf betaalde treinkaartje (retourtje inclusief rail-aktief korting € 8,80 inclusief brandstoffenheffingen en 19% BTW voor al die elektra opwek, e.d.) er dan ook meteen weer vanaf? Thanx, Wouter!

Van de NFD actiesite (de uitermate leerzame "Broodjes @@p van Ome Jaap"... lezen!!!):

Ome Jaap:
"Nou ja, ik doe al zat voor het milieu: ik heb spaarlampen, ga naar de glasbak..."

Non Flying Dutchman:
"Goed zo oom. Maar met dat tripje naar Griekenland verbruik je net zoveel energie als je nodig hebt om je huis een jaar lang warm te stoken."

Kerosinebelasting . Omdat het moet. Omdat de luchtvaart nu eindelijk eens moet leren om een "normale" bedrijfstak te worden i.p.v. een tak van "sport" die ons klimaat door de ongebreidelde groei naar de koleren helpt. Omdat "het" elders, bij andere gemotoriseerde vervoersmodi wel gebeurt. En dat, s.v.p., te beginnen in het smerige, zeer dicht bevolkte en stinkend rijke Nederland!

Kleine foto (voor de naar Antwerpen vertrekkende Thalys genomen): © Vereniging Milieudefensie
Andere foto's © Peter J. Segaar/Polder PV

http://www.milieudefensie.nl/verkeer/nieuws/internationale-steun-voor-kerosineaccijns (persbericht start Europa actie met parlementariërs uit reeds 5 landen, met volledige lijst van de betrokkenen)
http://www.nonflyingdutchman.nl/ (erg leuke en zeer leerzame actiesite (met forum) van het Proud to be a Non-Flying Dutchman initiatief; hier zijn ook actiematerialen zoals stickers en dat must have (!!!) eco T-shirt te bestellen!)


5 december 2007: Duitsland scheurt door... Status duurzame energie in Duitsland anno 2007:

Hernieuwbare energie groeit in Duitsland nog harder dan verwacht. Alleen al in het eerste half jaar van 2007 werd 22 miljard kWh windstroom opgewekt. Samen met waterkracht, middels biomassa opgewekte stroom, en zonnestroom, wordt voor het eind van het jaar rond de 14 procent van het bruto stroomverbruik verwacht.

Daarmee heeft Duitsland nu al het oorspronkelijke doel - 12,5 % voor 2010 - duidelijk overschreden. "Hernieuwbare energie is een succesverhaal, wat zich niet alleen verder ontwikkelt, maar zelfs in versterkte mate groeit.", aldus BMU (Duitse VROM) milieuminister Sigmar Gabriel. "Het is meer dan realistisch dat we als doel voor 2020 minstens 20%, en mogelijk nog meer kunnen gaan halen." Dit toont eens te meer aan, hoe goed het Erneuerbare Energien Gesetz werkt.

Deze eerste grove schatting baseert men op de aanname dat, bij normale meteorologische condities met 2006 vergelijkbaar 2e half jaar van 2007, een overeenkomstig hoog elektriciteitsverbruik zal resulteren. Ter vergelijking: In 2000 lag het aandeel hernieuwbare energie in de bruto elektra verbruikscijfers nog slechts op 6,3%. Als die 14% daadwerkelijk gehaald gaat worden, is de Duitse politiek in nauwe samenwerking met de zeer willige, en massaal investerende industrie en de honderdduizenden burgers die bijvoorbeeld daken vol zonnepanelen hebben laten aanleggen, er in geslaagd om er gemiddeld per jaar 1,1% duurzame elektriciteit er bij uit te persen, een formidabele prestatie voor een in elektraverbruik nog steeds groeiend, en zwaar geïndustrialiseerd land. Dat doet geen enkel qua topografie en industrialisatiegraad vergelijkbaar land op deze planeet Duitsland na.

Gabriel: "Reeds vandaag de dag al is hernieuwbare energie de steunbeer voor een klimaat schonende en verzekerde energievoorziening in Duitsland." Alle actuele data met de ontwikkeling van hernieuwbare energie tot en met 2006 vindt u in de nieuwe BMU brochure "Erneuerbare Energien in Zahlen – nationale und internationale Entwicklung".

In deze brochure (stand: juni 2007, data getoond tot en met 2006) de volgende snoeiharde, in de praktijk bewezen data voor het in dezelfde klimaatzone als Nederland liggende Duitse land:


^^^
De meest "tale-telling" grafiek uit de BMU brochure "Erneuerbare Energien in Zahlen - nationale und internationale Entwicklung, Stand: Juni 2007". Data tot en met 2006 (voorlopige cijfers) getoond. PEV = Primär Energie Verbrauch, EEV = End Energie Verbrauch.
© BMU, Deutschland.

Aandeel hernieuwbare energie in het primaire energieverbruik gestegen van 4,7 % in 2005 tot 5,8% in 2006 ("werkingsgraad methode"). Stijging aandeel: 23% in een jaar tijd.

De bijdrage in het totale eind-energieverbruik (stroom, warmte, motorbrandstoffen) steeg van 6,6% in 2005 tot 8,0% in 2006; aandeel toename: 21% in 1 jaar tijd.

Het duurzame elektriciteit aandeel in het bruto stroomverbruik steeg van 10,4% in 2005 tot 12,0% in 2006 (aandeel toename: 15% binnen een jaar).

Het aandeel van duurzame energie in de warmte productie steeg van 5,4% in 2005 naar 6,0% in 2006 (aandeel toename in 1 jaar tijd: 11%).

Het aandeel biokrachtstoffen in de totale hoeveelheid motorbrandstoffen knalde opmerkelijk omhoog van 3,8% in 2005 naar een forse 6,6% in 2006 (aandeel toename maar liefst 74% in 1 jaar tijd).

Al met al blijft Duitsland extreem voortvarend op het gebied van (a) duurzame energie productie; (b) progressieve verduurzaming van het ook daar nog steeds groeiende energieverbruik; (c) klimaatbescherming door daadwerkelijk (in eigen land!!!!) vermeden uitstoot van, in 2006, de onvoorstelbare hoeveelheid van 101 miljoen ton CO2.

... en wat is daar op het Nederlandse antwoord van ons aller CBS rekenkunstenaars? We zullen het spoedig weten. De voorlopige cijfers van het CBS spreken alvast boekdelen (goddank hebben we nog wat windturbine capaciteit er bij gekregen, anders was het drama nog veel erger geweest):

"De netto binnenlandse productie van duurzame elektriciteit steeg van 6,1 naar 6,6 procent van het netto binnenlands elektriciteitsverbruik."

De Duitse Santa Klaus kan met een gerust hart naar mega-zonnestroom groeier Spanje terugkeren...

http://nel24.de/referenz/index.php?option=com_content&task=view&id=55&Itemid=1 (samenvatting)
http://www.bmu.de/files/erneuerbare_energien/downloads/application/pdf/broschuere_ee_zahlen.pdf (de in het hierboven gelinkte bericht besproken wederom zeer smakelijke BMU brochure, stand juni 2007)

http://tinyurl.com/2jndua (verkorte link naar PDF document van het CBS met de voorlopige cijfers voor 2006)


 
^
TOP

4 december 2007: Neen, dat had u toch echt verkeerd gedacht. Als u n.a.v. het vorige "verhaal" dacht dat de NMa/DTe uit haar neus zit te vreten, moet u eerst maar eens eventjes heen en weer "bladeren" in de talloze heftige documenten onder onderstaande link. Dat gaat over bijstellingen van door de DTe geopperde "kwaliteitstermen" voor het berekenen van "bonussen" en "strafpunten" voor het netbeheer. Gevolgd door, uiteraard, de gepeperde reacties van die "arme" netbeheerders daar weer op, met het dikst in de goedbetaalde juristen zittende lichtende voorbeeld Continuon voorop. Allemaal het gevolg van die vermaledijde aanloop tot een definitieve "splitsing" tussen leverings/productie holdings en de netbeheerstakken van die moederconcerns. En dat gaat allemaal u en mij aan, want van direct belang voor de hoogte van vast te stellen transport tarieven voor die van niks wetende eindverbruikers...

En dan gaat dit nog niet eens specifiek over de "gasmarkt". Die zelfs voor insiders niet meer te volgen schijnt te zijn (behalve natuurlijk diegenene die er het meest aan verdienen, en die worden toch al slapend rijk aan de koppeling tussen de gas- en de olieprijs...).

Hoeveel zou deze zoveelste "mini DTe operatie" aan juristen salarissen hebben gekost, dunkt u? En wie betaalt die salarissen uiteindelijk? Inderdaad, ja! Die van de NMa gaan van de Staatsbegroting af, die van de netbeheerders worden gewoon in de transporttarieven doorberekend. Ergens aan het eind van de pijplijn hoesten 7 miljoen huishoudens en de nodige bedrijven al dat juristengeld weer op...

En dat willen de marktliberaliserings-fetisjisten heel Europa aan gaan doen!

http://tinyurl.com/ywxcrd (verkorte link naar het zoveelste verschrikkelijke DTe dossier...)


3 december 2007: Ieder huis groen en de "marktwerking" Op de fiets terug naar huis uit de stad kwam ik langs een bushalte en daar hing weer eens een dikke glossy poster van een energiebedrijf ons toe te stralen. Ditmaal van Eneco Energie, die met hun "Ieder huis groen! Stap over op ecostroom" campagne nota bene in het netbeheersgebied (Continuon) van hun grote concurrent NUON Energie (die naast zeer schone Natuurstroom ook nog eens Groenstroom aanbood) brutaal "groene" klanten aan het werven is geslagen. Foei toch, Eneco, wat moeten jullie voormalige collega's daar wel niet van denken?!

Nu is dat allemaal wel eerder voorgekomen, op kleine "proef"schaal, alleen wordt de druk op de voormalige holdings steeds groter (met die door vriend en vijand gevreesde "splitsing" aan de donkere horizon in zicht) om zoveel mogelijk klanten te behouden en, vooral, er bij de "concurrentie" van af te snoepen, om alvast wat "body" te gaan maken voor als de rampen gaan geschieden die aangekondigd zijn. Er moet "geswitcht" worden, e pronto! Want er is maar een vijvertje, en die is ongeveer 7 miljoen nog grotendeels erg onwillige, soms ronduit koppige huishoudens "groot". De marktgeile medewerkers van de NMa/DTe staan vast bekant te soppen als ze zo'n poster zien ("goed voor de marktwerking"), alleen moet ik me dan ernstig inhouden om er niet een hele grote felgele sticker overheen te plakken met de volgende tekst:

"No thanx. Ik wek zelf 90 procent van mijn eigen superschone stroom op. Ligt jullie feed-in tarief onder of boven het Duitse van 49,21 eurocent/kWh??!!"

Nu moet gezegd worden dat Eneco best wel leuk bezig is tegenwoordig als het om groen imago gaat, zeker met hun "overstap actie met bakfiets aanschaf voordeel"... Alleen de netbeheerders van die holding weten de ene na de andere ranzige truuk uit te halen als het om teruglevering van zonnestroom aan het net gaat (voor de pechvogels die in dat "verzorgingsgebied" wonen, off course). Of als het gaat om het creëeren van een zwaar verpest klimaat waarin decentrale opwekking van elektriciteit naar de Filistijnen geholpen wordt i.p.v. dat dat wordt bevorderd. Dus daar moet nog wel het een en ander aan gebeuren, bij die netboys. Gelukkig heeft de Retail tak van de Eneco holding nu een vlijtige CEO, met zeer schone groene gedachten, dus wellicht kan hij zijn stoute collega's bij netbeheer weer even op het rechte spoor gaan brengen. Een Groene Tornado door die zooi daar, s.v.p., met een reinigingsmiddel bestaand uit natuurlijke, donkergroene, doch hoogst effectieve en aggressieve ingrediënten!


^^^
Reclame-actie voor "ecostroom" van Eneco Energie in Voorschoten (Z.H.),
verzorgingsgebied van Continuon, de netbeheerder van de NUON Holding...

In ieder geval wens ik Eneco Energie als leverancier veel succes toe, al zou ik wel eens willen weten wat deze zoveelste bakken met geld kostende reclamecampagne over, zeg, een jaartje nu eigenlijk heeft "opgeleverd" aan nieuwe klanten. En of dat voormalige "grijze stroom" klanten waren of reeds tot het Groene Geloof bekeerde burgers die van de ene "groene" leverancier naar de andere (iets donkerder groene???) geswitcht zullen zijn, zoals de NMa dat zo graag ziet. Hoewel deze laatste instantie zich over het duurzame karakter van het aanbod vrijwel nooit, of op zijn hoogst in bedekte termen uitspreekt.


Marktwerking???
Nu moet u zich van die "marktwerking" waar we mee worden doodgegooid sowieso niet zoveel voorstellen, hoor. Diezelfde NMa doet namelijk regelmatig marktonderzoek en kan haar "teleurstelling" bijna niet verhullen bij het laatste exemplaar in de vorm van het rapportje "Over transparantie en vertrouwen" (juli 2006 - juni 2007; 55 pagina's, zie link onderaan), zoals de bevinding dat ondanks het "licht toegenomen vertrouwen" bij de consument (???), deze desondanks stevig op zijn stoel blijft zitten en het vertikt om te "switchen" van leverancier. De "bereidheid" (dus niet: "bewezen, uitgevoerd gedrag"!!!) om komende 2 jaar te switchen is slechts 27%, vorig jaar was dat nog 34%. In de bestudeerde periode bleek zelfs maar een procent of 7 daadwerkelijk geswitcht te zijn van elektra leverancier, voor gas was dat nog een fractie minder. In het Verenigd Koninkrijk lag dat percentage rond de 18% (iets andere jaarperiode). Ergo: die markt hier zit wat mij betreft zo dichtgenaaid als een Kerstkalkoen. Zoals in de samenvatting van het rapport staat geformuleerd:

"Consumenten zijn nog niet erg in beweging en, misschien wel belangrijker, verwachten dat niet te veranderen in de komende twee jaar."

Tip: lees de talloze vaak verschrikkelijke consumentenbijdragen op TROS Radar en VARA's Kassa Forum, dan snapt u wellicht waarom het gros van de Nederlanders die het in theorie misschien wel interesseert, wel linker uitkijkt om naar een of ander totaal onbekende (nieuwe) leverancier over te stappen, gezien de monumentale problemen die er bijna dagelijks gesignaleerd worden. En dat heeft al lang niet meer te maken met slechte administratie van verhuisgegevens. Er zijn talloze megaproblemen bijgekomen, zoals de m.i. pertinent illegale "switches" die het gevolg zijn van hondsbrutale en leugenachtige deur-tot-deur colportage en, nog veel erger, telefonische overvallen waardoor op basis van extreem dubieuze telefoontapes argeloze klanten vaak zonder dat ze het weten "geswitcht" worden, en er vaak te laat achterkomen dat ze blijkbaar een "contract" met de brutale overvaller zijn aangegaan (je zal dan maar "per ongeluk" een (niet ondertekend) "contract" voor drie jaar aangesmeerd hebben gekregen, dan ben je helemaal de pineut...). De fora staan bomvol drama's van gelijksoortige orde, en Paulus Jansen (SP) heeft recent aangekondigd (Vara's Kassa) dat hij met de PvdA daar wettelijke maatregelen tegen wil gaan laten nemen. Ik ben benieuwd met wat voor rotsmoezen de liberaliseringsprofeten in Den Haag die verstandige voorstellen gaan proberen af te schieten.

"... Dit zorgt ervoor dat een gemiddelde consument pas overstapt bij een besparing van iets minder dan 180 Euro. Het werkelijke besparingspotentieel kan hier niet aan tippen, met name bij gas."

Wat de NMa hier stelt is gewoon snoeihard: uit onderzoek is vast komen te staan dat bij de gemiddelde geënqueteerde is gebleken dat men pas zal gaan overstappen, als het verschil in uitgaven (dus: nergens iets over duurzaamheid van potentieel nieuw aanbod) oploopt tot boven de 180 Euro per jaar. En dat bedrag is in de huidige Nederlandse markt gewoon niet haalbaar, de verschillen in totale jaarkosten bij alle aanbieders liggen flink onder die blijkbaar hoge "psychologische" drempel (gas en elektra bij elkaar max. ongeveer 90 Euro verschil tussen duurste en goedkoopste aanbieder). Wat natuurlijk ook in extremo het gevolg is van het feit dat levering van energie bij elektra momenteel slechts iets meer dan een derde van de totale kosten is, en bij gas iets meer dan de helft. De rest van de door alle klanten te betalen energiekosten gaat op aan niet door leveranciers te controleren of te manipuleren transportkosten, energiebelasting, en BTW, en maakt dus geen drol uit bij welke leverancier je je hebt aangemeld.

Dus, hoezo, een volwassen "markt"? Die is feitelijk non-existent, als de enquête gegevens van de NMa blijken te kloppen. Maar dat mogen we natuurlijk niet zo stellen van de NMa, want dan is die hele door EZ en enkele doorgedraaide politici gemasseerde liberaliseringsoperatie, die ons al zoveel ellende heeft opgeleverd, alleen al vanuit die "markt" gedachte, totaal geflopt! Dat mag beslist niet "gehoord" worden door die arglistige burgermansen, dat is wel duidelijk.

"Tenslotte zullen de aangekondigde splitsing, invoering van het leveranciersmodel, capaciteitstarief en slimme meters de energiemarkt de komende jaren weer behoorlijk veranderen."

en

"Vooral de landelijke invoering van slimme meters zal behoorlijke impact hebben op administratieve processen."

De NMa signaleert zelf al, volkomen terecht, de nodige beren op de weg, en dat heb ik al twee jaar geleden zien aankomen, toen brancheorganisatie EnergieNed die Staatsgreep in de meterkast en alles wat daar mee samenhangt in 2005 al met veel bombarie bij EZ aankondigde in de vorm van een ranzig document genaamd "Een helder marktmodel voor klant en energiesector". Zeer "helder" (en winstgevend) voor de "sector", de gesuggereerde "voordelen" voor de eindverbruikers moet nog steeds keihard in de praktijk aangetoond worden en mogen op zijn minst zeker voor de toch al jaren uit eigen verkiezing zuinig levende burgers als non-existent beschouwd worden. De miljoenen burgers die alle ellende van die mega-operatie op hun bordje gaan krijgen, worden door EnergieNed gewoon totaal het graf in genegeerd en de belangenorganisatie weigert u en mij te informeren over de komende verschrikkingen. Mark my words: wie zich als een tiran opwerpt, moet niet raar staan te kijken als daar brokken van gaan komen. Dat EZ zich voor die operatie voor de volle honderd procent "dienstbaar" heeft gemaakt, is al erg genoeg (doch gezien het algemene energiebeleid van dat Ministerie niet bepaald toevallig te noemen). Maar dat die mega-klus ook nog eens door onze strot wordt geduwd door een belanghebbende branche-organisatie in wat door NMa en politiek "de geliberaliseerde, vrije energiemarkt" schijnt te moeten heten, is te erg voor woorden.

"De NMa is daarom van mening dat de consument het recht heeft te weten hoe de energienota is opgebouwd en wat precies betaald wordt voor elk product dat op de energienota is vermeld."

Een illusie. De meeste medelanders, vele academici en ander hoog opgeleide burgers (en, hoogstwaarschijnlijk, de meeste politici incluis!) snappen geen ene moer van hun nota('s). Waar onbegrip en onwetendheid is, kan veel fout gaan. Als ik bijvoorbeeld vragen stel aan mijn netbeheerder over een (stiekeme?) verandering in een bepaalde deelpost op mijn nota, geeft die weer eens, voor de zoveelste maal, niet thuis en word ik van het spreekwoordelijke kastje naar de nog bekendere betonnen bureaucratenmuur gestuurd. DTe: KNUPPELS, s.v.p. Die monopolisten moeten nu eindelijk eens definitief in hun hok terug gejaagd worden en eens leren wat klantenservice is!

Enfin, lees s.v.p. dat verslag van de NMa zelf, er staan nogal wat interessante en voor de kleinverbruikers fragenswürdige passages in die meer dan een enkele wenkbrauw zouden moeten doen fronsen.

7% leugen?
Het laatste onderdeel van dit epistel is uiteraard weer de "mooiste". Ik heb die miezerige hoeveelheid, door de NMa bevonden "gerealiseerde 7% switches" al genoemd. Ik was erg benieuwd wat nu precies de "status" was van onze ongevraagde overgang van de inmiddels opgeheven groene energie leverancier Echte Energie naar de enige andere betrouwbare leverancier Greenchoice, want technisch bezien kun je dat natuurlijk totaal niet rekenen als een "uit marktprikkels ontstane switch", omdat dat volledig buiten mijn "wil" om gebeurd is. Er is momenteel geen enkel zinnig alternatief voor leverancier Greenchoice als je voor 100 procent duurzaam wilt gaan (het overigens prima duurzame Windunie initiatief is geen onafhankelijke, volledig op eigen benen staande "leverancier", maar een collectieve in/verkoop organisatie die alle administratie door datzelfde en dus niet onafhankelijke Greenchoice laat uitvoeren).

Ergo: ik stuurde een e-mail met een vraag van die strekking naar ConsuWijzer toe. Ik kreeg in een reply o.a. het volgende, tale-telling antwoord. Mijn vetdruk:

"... Overname leidt tot een formele switch
U vraagt of uw overgang van Echte Energie naar Greenchoice een formele switch is in onze ogen. Het antwoord daarop is ja. Dat betekent voor u het volgende.

U wordt geswitcht naar Greenchoice. U geeft in uw e-mail al aan dat “er geen enkel vergelijkend bedrijf dan Greenchoice is die een vergelijkbare 100 procent donkergroene status heeft die Echte Energie had.” Door de samenwerking tussen Echte Energie en Greenchoice is Greenchoice juist de partij waar u naartoe wordt geswitcht, zoals u terecht ook in uw mail stelt. ..."

Wat betekent dit mooie antwoord nu precies? De (ongevraagde) verandering van onze leverancier Echte Energie >>> Greenchoice wordt door ConsuWijzer (dus ook: NMa) gezien als een officiële "switch". M.a.w.: als NMa volgend jaar weer zo'n leuk rapportje schrijft, staan wij bij hen blijkbaar te boek als "geswitcht". En met ons alle andere voormalige Echte Energie klanten. In onze welkomstbrief van Greenchoice staat dat er gezamenlijk 200.000 huishoudens door Greenchoice incl. Echte Energie worden bediend van groene elektra en/of klimaatgecompenseerd aardgas. Zeg dat E.E. 10% van de klanten had van het aantal bij Greenchoice (een mogelijk te lage schatting). Dat zijn 20.000 huishoudens. Goed voor ... 20.000 "officiële switches" volgens de kromme definitie van de NMa, en dus lekker straks het "switchpercentage" opkrikkend, wellicht??? Zodat opeens volgend jaar bij de marktanalyse blijkt dat "de switchbereidheid flink is toegenomen", en de "marktwerking" dus wellicht "verbetert"???? Je weet maar nooit, in Nederland...

http://www.dte.nl/images/Marktmonitor%202007%20definitief%20publicatie_tcm7-107849.pdf


2 december 2007: Ach ja, we weten wie het zegt... Het verbaast inmiddels niemand meer dat de deur naar kernenergie nog steeds wagenwijd opengehouden wordt. Tja, een Minister van Economische Zaken is dan ook per definitie binnen 4 jaar tijd (mogelijk nog veel korter) inwisselbaar, en niet zij heeft de macht in Nederland, maar de lobby die de laatste jaren een lawine aan radioactieve en fossiele dombo-speech over ons land heeft uitgestort. Mevrouw van der Hoeven, die een carnavaleske "Orde van de Gulden Humor" heeft gekregen (...) mag nu van die lolbroekende lobby zeggen dat kernenergie "nog steeds" een optie is, ditmaal vanwege de zoveelste gelegenheids-smoes "leveringszekerheid". Mevrouw van der Hoeven: als u zo nog een paar jaartjes doorgaat, is dat volstrekt hypothetische "probleem" vanzelf opgelost. Dan krijgen we zoveel groene elektriciteit uit Duitsland aangeleverd, dat die nieuwe kerncentrale-, en al die verdomde kolencentraleplannen direct in de papierversnipperaar mogen...

Vraag (van Ingen): "Wat zou er nou eigenlijk gebeuren als het Ministerie van EZ er niet meer zou zijn? Wat zou er met Nederland gebeuren?"

Antwoord van der Hoeven: "Wat er met Nederland zou gebeuren, ik zou het niet durven zeggen. Maar wat ik wel weet: Dat is dat er niemand meer zou opkomen voor de belangen van ondernemers in Nederland, en dat zou ik wel jammer vinden..."

Welke "ondernemers" zou onze humoristische mevrouw van der Hoeven het hier eigenlijk over hebben???

EZ zou geen "industriepolitiek" meer voeren ("Dat is veranderd", want dat zou alleen maar tot "ongelijk speelveld" leiden...). Zou dat wellicht de reden zijn dat Economische Zaken zon-PV of duurzame energie als geheel als industriële branche weigert structureel aan goede marktcondities te helpen (feed-in Deutscher Art)?

Paar tale-telling opmerkingen van van der Hoeven:

"Kernenergie moet 'terug op de agenda'..." (want Barroso [EU] zei ook zoiets...)

"Andere oplossingsmogelijkheden, al zijn die tijdelijk..." (Ha!!! Zo'n ding staat er al gauw een paar decennia de markt te verzieken!)

"Het gaat om duurzaamheid richting het klimaat..."

"Kernenergie heeft een aantal pluspunten en een aantal minpunten..."

"CO2 is ook een aggressief afval waar je iets mee moet doen..."

"Ik blijf met mijn opmerkingen binnen het regeerakkoord..."

"We komen er niet omheen..."

"AER en SER komen met een rapport, kernenergie staat er dan ook als onderwerp in..." (zo, zo, beste mevrouw van der Hoeven, u weet dus mogelijk al wat er in die rapporten staat???).

"Afspraak is afspraak..."

"Het kan niet zo zijn dat je niet aan de discussie deelneemt..."

"Ze gaan in Azië er 112 kerncentrales bijbouwen, we gaan toch niet onze kop in het zand steken..." (zo? Mevrouw van der Hoeven heeft zeker inside information? Die gaan er zeker allemaal komen, mevrouw van der Hoeven, 100 procent zeker??? Over kop in het zand steken, bekijk deze cartoon even...)

"Bouwen doen we niet..." (Makkelijk onschuldig en het Volk een Rad voor de Ogen Draaiend Inkoppertje: duurt sowieso minstens 10 jaar, dan weet niemand meer wie mevrouw van der Hoeven ook alweer was. Ergo: die bouw voor een tweede centrale mag best wel "voorbereid" gaan worden...)

"We zetten in op de GasRotonde..." (aha, daarom was Balkenende met een dikke delegatie bij Potentaat Poetin op bezoek).

"Je haalt een stukje Staatsbedrijf [GazProm] binnen..." (in een "geliberaliseerde" Nederlandse markt)

"Tarieven [elektra] gaan we niet omlaag bijstellen..." (er is 400 miljoen teveel aan energie betaald van 2004 tot 2005, door consumenten en MKB, "afpakken [van leveranciers en netbeheerders] is flauwekul.")

"Een van de leuke dingen die er staan te gebeurren is dat je een slimme meter thuis krijgt..." (HA!!! Zie ook mijn "slimme meter dossier"...)

Vraag: "We gaan minder betalen voor elektriciteit?" Antwoord vd H.: "We gaan in ieder geval een prijs betalen die past bij de kosten die het produceren van die energie inclusief het transport met zich meebrengt. We moeten realistisch zijn..."

"Het is een kwestie van geduld." (gaap)

Slotvraag: "Is het meer dan tien Euro dat we minder gaan betalen volgend jaar?" Van der Hoeven: "U hoort nog van mij..."

Etcetera, etcetera. Met een bij tijd en wijlen nogal aggressieve reporter als leuk hulpje van de atoomlobby...

Wat een lieve Minister van Economische Zaken hebben we toch...

http://www.vpro.nl/programma/buitenhof/afleveringen/36883068/ (met uitgebreide video van de uitzending in Buitenhof)
http://www.telegraaf.nl/binnenland/2674331/_Kernenergie_niet_uitsluiten_.html


1 december 2007: De energiebehoefte van Nederland. Van de website van VPRO's Buitenhof. Aankondiging van TV-programma.
zondag 2 december 2007 12:05 Ned 2
maandag 3 december 2007 10:30 Ned 2 (Herhaling)

De minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven praat in Buitenhof over de vraag hoe Nederland in de toekomst in zijn energiebehoefte moet voorzien. ... De vraag naar energie groeit, terwijl de gasvoorraad langzaam maar zeker slinkt en de bodem in zicht komt. Kolencentrales zijn inmiddels geen taboe meer. Moet dit niet ook gelden voor kernenergie?

Kijken!


 
^
TOP

30 november 2007: Op naar het volgende VROM "hoofdpijndossier"... Staatssecretaris van Geel (wie kent hem nog?) had regelmatig knallende "hoofdpijn" van de op hem afstormende megaproblemen met milieu, energie (al mocht hij daar van Brinkhorst niks over vertellen), asbestschepen, gifboten, fijnstof, onder zijn oksels kietelende kernenergie lobbies, en noem ze allemaal maar op. Een van de meest "stoffige" hoofdpijn dossiers betrof de Europese verplichting om alle gebouwen van een energielabel te gaan (laten) voorzien. Gelukkig "viel" het zoveelste kabinet B. (op tijd), en kon hij verder zijn conservatieve partij proberen door de woelige 21e eeuw te loodsen.

Maar daar lag dus dat zoveelste dossier "energielabel" op de VROM burelen. Tja. Weer even wat ambtenaren aan gezet dan maar, maar we blijven Hollanders, dus dat mag allemaal niet te "duur" worden, anders gaat het volk weer morren. Dus werd er een uitgeklede versie gemaakt, de regeltjes niet al te strak, en we wonen ook in het liberaliserings-Panama van Europa, dus moest de markt het allemaal straks voor de regering gaan "doen". En die combinatie "slechte bureaucratische insteek" en "markt" leidde dus al, vóór dat dat energielabel (vergezeld van een nogal vermoeidende reclameboodschap) in zal moeten gaan (1 januari 2008), tot typisch Hollandsche Drama's waar menig expert al maanden van tevoren in wisselende toonaarden voor heeft gewaarschuwd (o.a. in Nieuwsblad Stromen).

En dus mocht dit keer hetzelfde TROS Radar (zie berichten verderop) een "kijkje in de Energielabel keuken" werpen (de complimenten van Polder PV, voor deze onthullingen), liet de redactie drie verschillende "adviseurs" opdraven om exact dezelfde woning te beoordelen, en kwamen er drie totaal verschillende "energielabels" uit (C, E, resp. de zwaarste "min", een G)!!! Ook bleek het "deskundig gehalte" van de adviseurs nogal vies tegen te vallen, het verbaasde me dat ze zich zo op televisie te kijk wilden laten zetten. En we hebben nog maar 31 dagen dit jaar, en er zijn slechts 63 adviseurs(bureau's) volgens mijn laatste telling op de VROM site, en er zijn vele tienduizenden huizen (nog) te keuren, en een fors deel van de mensen weet helemaal niet waar het over gaat, en..... een nieuw drama is in the making. Diederik (Samsom) pruttelde nog wat, wilde persé dat de inzet (1 januari 2008 moet er een label zijn) bleef gehandhaafd, zette meteen wat druk op de ketel van o.a. zijn partijgenoten, en zag alweer de nodige "klimaatambities" van de regering waar hij nu deel van uitmaakt in zwaar weer terechtkomen.

U kunt het best zelf de Radar uitzending bekijken om dat wurgende gevoel te krijgen wat de polderboy in zijn nek voelde toen hij zag aankomen dat er op het vlak van energiebesparing in Nederland weer eens (voor de zoveelste maal) het een en ander goed fout dreigt te lopen en het "Europese Risée Gehalte" van Nederland weer een flinke stip met notering erbij dreigt te gaan krijgen.

Minister Vogelaar van VROM heeft vast met tranen uit haar ooghoeken zitten kijken, vermande zich al snel, en stuurde, ongetwijfeld door Diederik Samsom's reactie "geprikkeld", dit bericht via de VROM site de wereld in:

Minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie heeft in de Tweede Kamer gereageerd op het Trosprogramma Radar over het Energielabel. De minister vindt het een slechte zaak dat drie gecertificeerde adviseurs uitkomen op drie verschillende energielabels voor dezelfde woning. 'Uit onderzoek naar dit specifieke geval is geconcludeerd dat er fouten zijn gemaakt bij de opname van de woning en dat twee van de drie adviseurs slordig werk hebben geleverd', aldus de minister.

Mogelijk is er sprake van een algemener probleem waartegen maatregelen moeten worden getroffen. In de beoordelingsrichtlijn waaraan de gecertificeerde adviseur moet voldoen (de BRL 9500) staat dat de adviseur onafhankelijk moet zijn. Ook worden er eisen gesteld aan de opleiding van de adviseur en zijn er opnamevereisten.
In een gesprek met VROM heeft de Raad van Accreditatie aangegeven dat de beoordelingsrichtlijn onvoldoende duidelijk is over de begrippen onafhankelijkheid en deskundigheid van adviseurs. Daardoor is er geen eenduidige methode waarop certificerende instellingen die onafhankelijkheid en deskundigheid kunnen beoordelen. Dit gaat ten koste van de kwaliteit. De Raad van Accreditatie (www.rva.nl) houdt toezicht op de certificerende instellingen.
De certificerende partijen zullen actie ondernemen om opleidingseisen aan te scherpen om daarmee de deskundigheid van de adviseurs te verbeteren. Ook zorgen zij ervoor dat in de beoordelingsrichtlijn het begrip onafhankelijkheid nader wordt geformuleerd. Boveniden zal het toezicht op adviseurs worden aangescherpt, zodat de kans wordt vergroot om een adviseur die slecht werk levert aan te kunnen pakken.

Zie ook:

http://www.vrom.nl/pagina.html?id=31994

Nou, minister Vogelaar, "slechte zaak"? Is dat wellicht ambtelijke taal voor "nationaal drama"??? Opleidingseisen aanscherpen? Hoe lang duurt zo'n opleiding? Hoe lang gaat het duren voordat al die benodigde "onafhankelijke" adviseurs geaccrediteerd zullen zijn en eindelijk hun werk kunnen gaan doen? Dan is 31 dagen toch wel een beetje kort, mevrouw Vogelaar... Oh ja: als iemand zijn/haar werk "slecht" doet, moet hij dus "aangepakt" kunnen worden. Maar weer een "marktwaakhond" erbij, dan, die dat allemaal weer in de gaten moet gaan houden? Wie gaat straks al die "marktwaakhonden" eigenlijk controleren?

Diepe zucht...

http://www.ad.nl/binnenland/article1863891.ece (commentaar en lezersreacties)
http://www.trosradar.nl/index.php?id=uitzending&itemUid=1140&autostart=true (de volledige uitzending van 26 november 2007)
http://www.trosradar.nl/index.php?id=262&tx_ttnews[tt_news]=15013&tx_ttnews[backPid]=85 (reacties op de uitspraken van Vogelaar op TROS Radar site)
http://www.vrom.nl/pagina.html?id=34812 (reactie Vogelaar op VROM site, tekst zie hierboven)


30 november 2007: Dan maar "ons eigen stekkie". Aangezien de redactie van het TROS Radar internetgebeuren niet genegen lijkt te zijn om terug te keren op haar fatale dwaalspoor (zie vorige en eerdere berichten), heeft de polderboy maar weer zelf het huiswerk gedaan en het gewraakte, door de TROS redactie weggegoochelde topic over de problemen rond Oxxio uit zijn en andermans archieven weer geactiveerd. Het is inmiddels op Polder PV ter beschikking gesteld aan het geïnteresseerde publiek. Op de volgende pagina vindt u (het grootste deel van) de TROS blijkbaar niet welgevallige thread (met het via het forum niet meer te vinden volgnummer 55907):

Lost and Found:

Tros Radar Energie #55907
The forum continues?

U kunt dan uw eigen oordeel vellen over de legitimiteit van het "waarom" van het rücksichtslos weghalen van het complete topic, zeker als u de inhoud ervan vergelijkt met die van talloze andere threads in hetzelfde Energie forum die er allemaal nog staan. De "toon" van de diverse reacties over het gewraakte onderwerp verschilt nauwelijks van dat van vele andere niet weggehaalde threads over de nodige spraakmakende onderwerpen.

Mocht u nog behoefte hebben om (verder) te reageren, doe dat dan bij voorkeur via het TROS Radar forum zelf, hoofdonderwerp Energie (er staan talloze deelonderwerpen over Oxxio, het houdt de "tongen" al tijden bezig, en beslist niet alleen daar). Mochten er reacties zijn die toch weer zonder enige vorm van acceptabele verklaring worden weggehaald, stuur dan een e-mail naar me toe met de tekst, dan voeg ik die toe onder het topic. Alleen als ze relevant zijn voor de inhoud van dat specifieke topic en niet beledigend. Ik ga hier geen forum starten want ik heb meer dan genoeg omhanden en Polder PV is geen on-line plek voor discussie, doch zet vooral tot kritische (zelf-)reflectie over duurzaamheid en energie aan. Het is een eenmalige actie om te voorkomen dat de wil van de getroffen of geïnteresseerde (kritische) consument door de TROS gebrusqueerd wordt.

In ieder geval: "lost and found", dus. Veel plezier bij het alsnog nalezen van een zeer belangrijk en actueel consumenten onderwerp op het vlak van energie wat niet in een zwart gat mag verdwijnen!

NB: enkele links in de originele thread bijdragen zijn in de loop van de (korte) tijd veranderd. Ik heb zo goed mogelijk proberen te linken naar bestaande documenten. Geen garantie dat alle links blijven bestaan.


29 november 2007: Slap gel*l van de TROS. Van de TROS Radar Internet redactie kreeg ik onderstaande nietszeggende e-mail n.a.v. onder anderen mijn protesten tegen het verwijderen van de 3 pagina's lange thread "Oud medewerkers bevestigen: Oxxio belazert de boel" van het forum, zonder enige vorm van inhoudelijke uitleg:

Beste forumgebruikers,

Het topic 'Oud medewerkers bevestigen: Oxxio belazert de boel' is gesloten en verwijderd wegens overtreding van de gebruikersvoorwaarden. Bezoekers dienen elkaar te respecteren en geen kwetsende en/ of beledigende uitspraken te doen jegens elkaar. Meer hierover kunt u lezen in onze gebruikersvoorwaarden.

Dit specifieke topic wordt verwijderd omdat het niet de consumentenkwestie Oxxio bediscussieert, maar eerder de vraag waarom het bovengenoemde topic is gesloten.

Voor vragen en/ of opmerkingen kunt u mailen naar radarinternet@tros.nl

Met vriendelijke groet,
TROS Radar Internet

Het is echte crap en op dubieuze gronden gehanteerd selectief shoppen van de Radar Internet redactie, want op het forum staan honderden vergelijkbare threads met regelmatig zelfs extreme "beledigingen" die NIET zijn of worden weggehaald door diezelfde redactie. En het bedoelde onderwerp bevatte zelfs nauwelijks "beledigingen" of anderszins. Ze bevatte keiharde feiten en een bespreking door de bezoekers van de ontwikkelingen n.a.v. de schokkende recente Oxxio affaire. Weliswaar af en toe lolbroekend, maar daar staat het forum bomvol mee zonder jarenlange steen des aanstoots van de opeens extreem selectief vlijtige moderatoren en redactie.

Bovendien is de tweede reden van de TROS, "dit topic bediscussieert niet de consumentenkwestie Oxxio", te bezopen voor woorden:

(a) het originele topic behandelde uitvoerig en tot in detail "de consumentenkwestie Oxxio", maar werd door de redactie rücksichtslos verwijderd;
(b) het door mij gestartte nieuwe topic was bedoeld om de discussie te laten verdergaan daar waar hij abrupt door de redactie was afgebroken (vanwege zeer dubieuze redenen, zie boven), en werd binnen korte tijd met een redactioneel slot op de deur zonder acceptabele motivatie kaltgestellt;
(c) een hernieuwde poging van een derde forumbezoeker die verder wilde discussiëren werd reeds binnen 8 minuten monddood gemaakt. Dit, hoogschatte dames en heren van de TROS, heet, in Algemeen Beschaafd Nederlands: een doofpot.

Er is hier duidelijk (veel) meer aan de hand, en de TROS weigert om dat toe te geven.

Dat het "de gemoederen" bij met name de vaste kring bij het TROS Radar forum flink bezighoudt, bewijst het feit dat ik nu opeens een e-mail krijg van een wildvreemde die zijn beklag doet bij de TROS wegens de gang van zaken. Het is duidelijk dat de TROS heel wat heeft uit te leggen, maar ze lijkt - vooralsnog - niet van plan om dat te gaan doen. Op zijn minst een gemiste kans, zullen we maar zeggen.

Ik heb inmiddels (29 november 2007, 14h30) een reply mail weggestuurd naar de internet redactie van de TROS:

Geachte redactie

Dank voor uw reactie.

Echter: volledig mee oneens.

Het begrip "kwetsende of beledigende" uitspraken is een extreem subjectief begrip en wordt hier (a) niet legitiem en (b) selectief toegepast. Het door u beheerde TROS Radar forum staat BOMVOL met threads waarin vergelijkbare opmerkingen en/of reacties staan als in het gewraakte, weggehaalde topic stonden. En nog vele malen erger dan het "tongue-in-cheek" commentaar wat in de WEL weggehaalde topic stond. Al die onderwerpen met soms zelfs ronduit grove opmerkingen staan nog steeds op uw forum. U bent selectief bezig en uw verdediging voor het weghalen van het gewraakte topic "Oud medewerkers..." is superzwak. Een kritische, onafhankelijke consumentensite onwaardig.

Uw tweede opmerking slaat helemaal nergens op. Ik startte gewoon een nieuwe post om de discussie over het actuele Oxxio thema te continueren. U heeft dit binnen no-time onmogelijk gemaakt door op die vervolg thread een dik slot te zetten, en dat nog eens nog sneller herhaald toen een derde topicstarter hetzelfde deed, en direct keihard op zijn vingers werd geslagen.

Ik vind deze gang van zaken totaal onacceptabel, Tros Radar en een democratie met "vrijheid van meningsuiting" en een kritisch consumentenforum onwaardig. Ik roep de redactie op haar leven direct te verbeteren, anders heeft uw forum geen waarde meer. Zeker niet voor de kritische consument.

Het zou de redactie sieren als ze het onderwerp "Oud medewerkers bevestigen: Oxxio belazert de boel" alsnog terugzet op de plaats wat dat actuele onderwerp verdient. Op een kritisch consumentenforum genaamd TROS Radar, forum Energie!

Hoogachtend

" polderboy"
Leiden

Voor in-depth analyse van wat er zoal aan het (recente) moderatie beleid van de TROS mis is, verwijs ik u naar die andere thread, "Een tr** zonder ballen." (lees vooral de openings-post!). Het besproken specifieke onderwerp komt daar vanaf pagina 8, 28 november 2007, 16:33, ter sprake.

http://forum.trosradar.nl/viewtopic.php?t=55758


29 november 2007: Ik begon al een beetje bezorgd te worden... Want de olieprijs was weer een beetje aan het dalen, en dat is "niet goed" voor de bevordering van duurzame energie zolang politici denken dat "de markt" dat wel allemaal zal regelen (don't you believe it!). Goddank is er weer ergens op een redelijk strategische plek een pijpleidingkje een "beetje" gaan lekken, dus de barrelprijs ging weer lekker "marktconform" omhoog. De speculantenbeurzen stromen weer vol, en Sinterklaas is nog steeds een mogelijkheid voor die magische "100 dollar a barrel"...

Iemand al uitgezocht hoe dit allemaal toch weer kon gebeuren in de rijkste staten van deze aardkloot? Dig, please. Dig DEEP!

http://www.peakoil.nl/2007/11/29/explosie-canadese-pijpleiding-zet-oliestroom-vs-stop/


29 november 2007: Herhaalde oproep: bere-interessante duurzame energie bijeenkomst! Ik hoorde van Jeroen van Agt van organisator OliNo dat er nog zat plek is, dus probeer s.v.p. naar deze hartstikke boeiende bijeenkomst te komen. Het is een van de weinige gelegenheden om experts en die-hard ervaringsdeskundigen te ontmoeten uit "het veld", en om op informele wijze van gedachten te komen wisselen. Voor een prikkie (tien euri, da's niks). Dat is wel effe wat anders als die geheimzinnige tientallen bobocongressen en symposia waar je zo'n beetje een bank voor beroofd moet hebben wil je daar binnenkomen (1.600 euri voor 2 daagjes fossiel gekeuvel en atoomenergie gechicaneer en gemasseer, ha! ).

En als u het niet speciaal voor de sprekers doet, dan is dit wellicht de gelegenheid om schrijver dezes eens het handje te komen schudden en hem in zijn gezicht te zeggen wat u eigenlijk niet eerder aan het elektronische papier durfde toe te vertrouwen...

U komt toch ook?

Sprekers:

 • Rembrandt Koppelaar, voorzitter Peak Oil Nederland
 • Evert H. du Marchie van Voorthuysen, directeur Stichting GEZEN (CSP)
 • Dick van Elk, voorzitter van windcoöperatie de Windvogel
 • Jeroen van Agt van OliNo over zijn zonnestroom verslaving...
 • Marcel van der Steen, de oprichter van OliNO, over energiezuinige verlichting...

U moet niet bij mij wezen als u deze historische gebeurtenis gaat missen. Denk niet dat "de" politiek, of "de" energiebedrijven al onze energieproblemen gaan oplossen. Laat staan de duurzame energie revolutie zullen bewerkstelligen, daarvoor zijn de belangenverstrengelingen in Nederland veel te groot (en de makkelijke winsten uit de fossiele "business-as-usual" veel te verleidelijk). Dat kunnen en zullen vooral WIJ, de burgers en het bedrijfsleven (met name MKB) van Nederland gaan doen. En dat moeten we afdwingen.

Ik zie u gaarne in Heeze, op 7 december!

http://www.olino.org/articles/2007/11/14/duurzame_energie_avond


28 november 2007: Optimistisch blijven, mensen! Want - het is met geen pen te beschrijven - het reeds jarenlang door zo'n beetje half NEEderland vervloekte en door Polder PV als "draaikont-, wipkip- en knipperlicht beleid" gedefinieerde Regenten Regime wordt ondanks alle sh*t van het tegendeel die er bijna dagelijks in dûh haag wordt verkondigd over "stabiel" overheidsbeleid, voor de tigste maal gewoon weer op extreem platvloerse wijze in de praktijk gebracht. Alsof er he-le-maal NIETS is geleerd de afgelopen jaren en er niet ik-weet-niet-hoeveel-pakken-FSC-bureaucraten-papier zijn volgeka(l)kt met "we zullen het nooit meer doen" CRAP.

De "pijn" met het alwéér dichtgooien van (de bovendien uitsluitend voor het bedrijfsleven interessante, burgers hebben in dit bananenrepubliekje immers niets te vertellen) EIA, de MIA, en de VAMIL, duurt immers "slechts" van 28 november tot en met 31 december, en op 1 januari van het "magische" (want dan gaat "het" immers gebeuren...) jaar 2008, gaan de Hemelsluizen bij het Ministerie van Financiën, wat inmiddels zo'n beetje in de Gas-, Schiphol-, energiebelasting-, tabaksrooktax-, zuipethanoltax-, BTW inkomsten en, wie weet, zonlicht accijns, moet zwemmen, ongetwijfeld weer wipkippend "niets-aan-het-handje", tralalalala, weer open. Totdat de automatisch doordraaiende deur weer in het gezicht wordt dichtgeslagen van de eenzame, moedige volhouders die het keer op keer dan toch maar weer gaan proberen met het zweet in de bilnaad...

Het mag inmiddels duidelijk zijn: Nederland verdient echt niet beter. Om in de recente wijze woorden van Peter van Vliet van iNSnet.org te stellen over de teneur hier: "Kom daar maar eens om in Buitengewoon Verlamd Nederland". Laat dat hele moeras maar onderlopen. De Haagse Regenten en hun Bureaucraten Lakeien (of is het andersom?) hebben nog steeds degelijk gewapend betonijzer voor de hersenpan en zullen nooit van hun (vele en ook nog eens herhaalde) fouten leren.

Zo. Dat moest ik effe kwijt. Dat heb je zo af en toe eens nodig, anders trekt bruintje het niet meer in het gitzwarte moeras. Om met een Tweakers Forum bezoeker te spreken: Het is immers mijn site...

http://www.minfin.nl/nl/actueel/nieuwsberichten,2007/11/Aftrek-energie-en-milieu-investeringen-tijdelijk-s.html


28 november 2007: Alweer een oerhollandsch burgertruttendrama. Want Jan Husslage, dapper bouwer van zijn heuse eigen ecowoning (met zonnepanelen) in het van kleinzielige medelanders vergeven villawijkje van de gemeente Steenwijkerland in de Kop van Overijssel, mag van de rechter zijn prachtige toonbeeld van ecologisch bouwen niet afmaken en moet de hele noeste klus eigenhandig met de grond gelijk gaan maken en de peperdure grond "schoon" op gaan leveren (voor 10 procent minder aan grondwaarde ...) aan de Gemeente waar zo veel van die pestverwende geranium Nederlanders wonen die hun neringkje "in waarde" denken te zien dalen.

Wie gaat Jan van deze Hollandsche Deceptie redden en reikt hem de helpende hand toe om de stormvloed aan burgertruttendom in ons oh zo zielige poldermoeras te keren?

Vraag van NOVA reporter Joost Karhof aan Cramer (VROM) n.a.v. het item "Ecohuis in Steenwijk" in NOVA's Groen Licht miniserie:

"Moet u nu eigenlijk ook niet als minister zorgen dat er heel veel van dat soort ecohuizen komen?"

Antwoord Cramer:

"Ja, absoluut! En wat ik van belang vind is dat we dit als voorbeeld nemen van iets wat veel grootschaliger ook kan. En wat ik bijvoorbeeld in het geval van ecohuizen zou willen is dat een aantal gemeenten zeggen, van “Wij gaan ook een hele wijk op die manier bouwen”. Dat gebeurt nu ook al, maar dat het een beetje een 'zwaan kleef aan effect' wordt, van, “OK, wij gaan ook laten zien dat het anders kan”. En een heleboel gemeentes zijn ook enthousiast om daar aan mee te werken."

U kunt met haar "nogal" met de bittere en harde Nederlandse realiteit botsende uitspraken uw voordeel doen en een leuk e-mailtje doen toekomen aan het Ministerie van VROM om orde op zaken te eisen in de Kop van Overijssel... Zie de contact pagina van VROM:

http://www.vrom.nl/pagina.html?id=1302&nr=1302

Website van Jan Husslage. Misschien wel de Moedigste Man van Nederland:
http://solvir.web-log.nl/
Originele artikel in De Stentor (zoeken op "Husslage" geeft ook eerdere berichten):
http://www.destentor.nl/nwoverijssel/2231632/Hof-wil-dat-ecohuis-Steenwijk-verdwijnt.ece
NOVA TV deel-uitzending (serie "Groen Licht") over het Ecohuis in Steenwijk, 7 juli 2007:
http://www.novatv.nl/index.cfm?ln=nl&fuseaction=videoaudio.details&reportage_id=5299
Volledige NOVA TV uitzending over LiveEarth (met het vorige item geïntegreerd), met stukken interview met Cramer waarin haar hierboven geciteerde letterlijke uitspraken, vanaf tijdstip 19'54" op de video:
http://www.novatv.nl/index.cfm?ln=nl&fuseaction=videoaudio.details&reportage_id=5298
Bont mengsel aan lezersreacties, van reactionair geranium-"rechts" tot bemoedigend viooltjes-"links":
http://www.telegraaf.nl/binnenland/2635679/Ecowoning_wacht_de_sloophamer.html?p=20,1


28 november 2007: Oxxio affaire neemt (alweer) zeer bizarre wending. Met de Tros, ditmaal, zo lijkt het, in de vorm van hulptroepen. Het was al uiterst merkwaardig dat "De Pers" zo snel met een extreem slappe en nietszeggende "rectificatie" kwam vlak nadat ze tale-telling en schokkende informatie naar buiten hadden gebracht over Oxxio, afkomstig van anonieme medewerkers die beslist geen belang hebben bij het naar buiten brengen van aperte leugens over hun (voormalig) werkgever. Tenzij ze een dringende behoefte hadden om hun hoofd op het hakblok te leggen, natuurlijk. Dat was al zeer fragenswürdig. Zie berichten van 21 resp. 26 november. Maar het kan in bananenrepubliek Nederland nog veel gekker.

Ik reageer af en toe op onderwerpen op het zeer uitgebreide onderdeel "Energiebedrijven" op het forum van Tros Radar. Oxxio is een frequent terugkerend "thema", en de honden lusten er in de meeste gevallen geen brood van (volgend op de monumentale hoeveelheden ellende rond de voorgangers Durion, Evolta en Energiebedrijf.com), wat er allemaal mis is gegaan bij die leverancier. Ze zijn daarbij trouwens zeker niet de enige, maar wel degelijk een hele byzondere... Je krijgt op topics waarop je gereageerd hebt een e-mail van de Tros als er een nieuwe reactie is geplaatst. Zoals bijvoorbeeld deze die ik gister ontving na een sappig postje geleverd te hebben:

Je hoeft dan normaal gesproken, als je on-line bent, alleen maar op die onder het bericht weergegeven link te klikken (er volgt een redirect), en je komt via het inlog scherm voor het forum direct op het betreffende forumonderdeel terecht, in onderhavig geval (hierboven door mij rood onderstreept) de sappige discussie over de gebeurtenissen van de afgelopen dagen rond het onthullende artikel in De Pers (originele link onderaan). Polder PV klikte gisteravond (on-line) op de link en ... ja hoor! Onderwerp niet meer te vinden. Stiekem verwijderd door de forum moderatoren. Zou Oxxio wat dure Centrica advocaten hebben laten overvliegen naar het poldermoeras en ze een stevig stukske juristenpapier aan de Tros hebben doen overhandigen?

Vrije nieuwsgaring, vrijheid van meningsuiting? No way. Het bizarre is, dat Oxxio zich graag als "luis in de pels", en als openbreker van de door de voormalige monopolisten nog steeds gedomineerde en volledig dichtgetimmerde energiemarkt voordoet. Wel, daar hoort natuurlijk volledig open en goede informatievoorziening bij, over wat er dan wel gebeurt en hoe daar op gereageerd wordt "in de markt". Door en voor de slachtoffers, en dat zijn nog steeds die miljoenen arme, elke dag weer met de harde feiten geconfronteerde, weerloze burgermansen die bij o.a. Tros Radar een forum vinden waar ze met elkaar over deze zaken kunnen discussiëren. En dat wordt ze nu bij dit specifieke, doch zeer belangrijke onderwerp opeens onmogelijk gemaakt! Een extreem dubieuze handelswijze van de Tros, die beter zou moeten weten...

Vandaar dat ik maar voor de grap een vervolg topic heb geopend (28 nov. 2007, 00h49), om te zien hoe daar op gereageerd wordt...

Het direct onder mijn "nieuwe" (geel gemarkeerde) onderwerp weergegeven Oxxio topic "Eindelijk geholpen door Oxxio?..." gaat deels op andere aspecten van het hot issue in, en is niet door de forum moderatoren weggehaald (i.t.t. het topic "Oud medewerkers bevestigen..."). Misschien omdat er niet al te vervelende dingen in staan voor Oxxio? Wie het weet, mag het zeggen...

Ben benieuwd hoe lang mijn nieuwe topic "getolereerd" zal worden bij Tros Radar. Zie toevoeging onderaan...

Dit is immers het "vrije" Nederland, toch? Zijn mijn voorouders (deels hugenoten) dan toch voor niets vanwege hun geloofsovertuiging naar het "liberale" poldermoeras gevlucht? Wie heeft het hier eigenlijk voor het zeggen in ons "moderne, tolerante" land? Werd het niet de hoogste tijd dat de beuk er in ging voordat het een politiestaat aan de Noordzee wordt?

http://forum.trosradar.nl/viewtopic.php?t=55907 (link werkt niet meer/topic verwijderd...)

Nagekomen!

Vlak voordat ik dit bericht wilde gaan uploaden, toch nog even voor de zekerheid het Tros Radar Forum bezocht. En ja, hoor, zoals ik al reeds vreesde, het volgende. Eerst een verkleind screenshot van de tale-telling inhoud van mijn nieuwe thread, na het middaguur de volgende dag (28 nov. 2007). Dan in het eerste kader de inhoud van mijn om 00h49 geplaatste bericht, in het volgende de prompte reactie (09h57, de ochtend direct volgend op mijn nachtelijke post) van het "Tros Radar Internet" team. Meest opvallende passage door mij van vetdruk voorzien (PPV). Tenslotte: overzicht threads met het "gelockte", voor de Tros blijkbaar gloeiend hete thema...

Inhoud berichten:

Geplaatst op 28 Nov 2007 00:49 door (mailadres) polderboy

Probeer ik een e-mail link : er is een reactie op dit onderwerp
" Oud-medewerkers bevestigen: 'OXXIO belazert de boel.' ." aan te klikken...

... wat blijkt? Onderwerp verdwenen?!!!!

Nou, nou, nou, beste Tros Radar. Laten jullie je nu OOK al in de luren leggen door uit Engeland overgevlogen Centrica/Oxxio advocaten?

Slappe hap!

Rug recht houden en onderwerp terug zetten, s.v.p.!


Geplaatst op 28 Nov 2007 09:57 door tros radar

Beste forumgebruikers,

Dit topic zal worden gesloten en daarna verwijderd worden omdat dit geen consumentenkwestie betreft.

Voor vragen en/of opmerkingen kunt u mailen naar radarinternet@tros.nl

Met vriendelijke groet,
TROS Radar Internet


Overzicht meest recente threads in Tros Radar forum "Energie".
Let op de door de Tros redactie gesloten, door mij gestarte thread (rode cirkel).

Het is echt niet-te-geloven wat er hier gebeurt. En dat durft zich "consumentenprogramma" te noemen. We worden "gepiepeld" waar we bij staan!

Naar analogie van de reeds door mij geciteerde Radar Forum bezoeker "krankzinnig" die zich afvroeg of er wellicht niet een "Toezichthouder op alle toezichthouders" zou moeten komen, lust ik er ook wel zo een:

Wie gaat er een consumentenprogramma starten wat de (vermeende onafhankelijkheid van de) diverse "consumentenprogramma's" kritisch gaat volgen????

Knet-ter-gek is dit land geworden!

Nagekomen 2

Ook andere forumbezoekers van Tros Radar zat "het" bepaald niet lekker. Er werd zelfs door een hele andere contribuant een heldhaftige poging gedaan om het onderwerp hernieuwd op te starten, poging 2 dus. Binnen 8 minuten na die posting werd door de forum moderator er alweer een hele vette stop op gedraaid (wederom mijn vetdruk, PPV):

Beste forumgebruikers,

Wederom zal dit topic gesloten worden om de al eerder genoemde reden.

Met vriendelijke groet,
TROS Radar Internet
radarinternet@tros.nl

Er wordt al vanaf enkele daken "doofpot" geschreeuwd...

http://forum.trosradar.nl/viewtopic.php?t=56155


27 november 2007: MEP blijft nazeuren en nageheven worden voor toekomstige palmolie verbrander... Op de net door mij uitgeplozen "Eindafrekening" van NUON CCC voor onze netbeheerskosten in de periode dat we elektra en kookgas van Echte Energie afnamen (tot en met 30 september 2007), vond ik tot mijn grote verbazing ook nog eens een mistig "restpostje" MEP-heffing vermeld:

Klopt dat wel? We hadden toch allemaal die "MEP" terug gestort gekregen in opdracht van de Staat der Nederlanden (lees: destijds Min. Fin. Zalm, zwaar onder druk gezet door de Tweede Kamer), eind 2006? 52 keiharde Euripegeltjes? Zie de onder het Sinterklaasbericht van 5 december 2006 verzamelde hoeveelheid "MEP teruggave" items. En nu opeens weer een "naheffingkje" van 2 euri 85 cent? Hoe kan dat?

Dat zit zo: U en ik betaalden een paar jaar lang als vaste bijdrage voor de subsidiëring van "groene" stroom die zogenaamde "MEP" bijdrage, 52 euri in het jaar. De netbeheerder inde dat bedrag en hield daar rekening mee in de hoogte van de voorschotbedragen. Medio 2006 werd door het kabinet, onder zware druk van de flink oplopende energiekosten voor consumenten, tot een tijdelijke lastenverlichting van die zielige burgers besloten. De parlementariërs verkozen daartoe niet alleen de afschaffing van de "MEP" per 1 januari 2007 (omdat er sowieso een "nieuwe regeling" zou komen, die nu echter pas rond het voorjaar van 2008 zijn beslag gaat krijgen en opeens "SDE" heet). Maar ze besloten ook tot de eenmalige terugbetaling ("lastenverlichting") van de MEP voor 2006 aan ieder adres/huishouden met een aansluiting met woonfunctie.

Die eenmalige terugbetaling heeft iedereen als het goed is (zie echter mijn berichten daarover, links onder 5 dec. 2006) inmiddels al lang ontvangen, het gros moet in november 2006 aan het grootste deel van die 7 miljoen elektra aansluitingen zijn uitbetaald, en wel door ... diezelfde netbeheerders (die daarvoor nota bene ook nog eens een "vergoeding" hebben ontvangen...). Echter, de in de voorschotbedragen opgenomen "MEP-heffing" voor 2006 is natuurlijk al die tijd wel doorgelopen. En zo kan het dus voorkomen dat, op een nota voor een polderboy, gedateerd 31 oktober 2007 voor netkosten in de periode 12 december 2006 tot en met 30 september 2007, er nog 20 daagjes (12-31 december) "na te heffen voorschotbedrag" gefactureerd moeten worden. Bij een jaarbedrag van 52 euri (post exclusief BTW), neerkomend op een dagelijks eenheidstarief van 52/365 = 0,1425 euri, komen die 20 dagen dus op een totaal van ... 2,8493, afgerond: 2,85 euri uit.

En die 2 inmiddels door domme ambtenaren "goed"gekeurde Biox palmolie centrales die pas in/rond 2009 aan het net zullen gaan, mogen straks ongecertificeerde, mogelijk zeer onduurzaam geproduceerde palmolie in de fik gaan steken voor 700 miljoen Euro "antieke" MEP inkomsten, waar die 2,85 euri onderdeel van uitmaken.

Not my cup of tea, om het maar weer eens beschaafd uit te drukken.

Je reinste waanzin is al iets dichter bij de ranzige waarheid...


27 november 2007: Good spirits, that's what we need... Er wordt regelmatig gemord over de kwalijke gevolgen van internet, e-mail e.d. Ook Polder PV heeft regelmatig zo "zijn bedenkingen" bij deze extreem laagdrempelige media, ook al omdat hij in het verleden volstrekt onnodig relaties heeft zien vertroebelen of op de klippen zien lopen omdat de elektronische gedachtenwisseling op een totaal andere wijze verloopt dan wanneer de twee vermeende kemphanen tegenover elkaar aan een tafel zouden zitten. Vaak is het kwaad sneller geschied dan nodig, en zijn er af en toe onherstelbare vertrouwenskloven ontstaan. Such is life.

Goddank heeft het elektronische data- en communicatieverkeer ook regelmatig zéér nuttige effecten, en ik mag u nogmaals in herinnering brengen dat zonder de full-speed informatieuitwisseling tussen betrokken, ver van elkaar in den lande wonende cq. zetelende partijen, er nu geen duizenden Soladin600 omvormers in menig woning met Sunpower® paneeltjes op het dak hadden gehangen i.p.v. vele defecte OK4 omvormers onder de zonnepaneeltjes. Met uiteraard blijvende palmares in de kont van die eenzame strijder in Weesp, die een aardverschuiving heeft veroorzaakt waar menig mopperend Hollander een vette punt aan kan zuigen. Jos Koks: namens vele duizenden medelanders, nogmaals hartstikke bedankt voor alle werk en de vele toetsenbord aanslagen!

Ik kom ook regelmatig ronduit hilarische bijdragen tegen in het elektronische "wereldje", of waar Polder PV per e-mail regelmatig mee wordt verblijd. Gaat u vooral zo door, s.v.p., beste mensen. De strijd tegen de Fossiele en Nucleaire Energie Titanen, tegen de door en door Conservatieve Krachten in onze samenleving, tegen de Hebzucht, de Onwil, de Onkunde, de Kortzichtigheid, en tegen de bij tijd en wijlen zelfs Maffiose Energiepraktijken in het Hollandse Poldermoeras, moet gestreden worden. En wat is er nu mooier dan tegen de bierkaai en "tegen windmolens" (overdrachtelijk bezien, s.v.p. ...) vechten? Maar dan wel vergezeld van - naast een waslijst aan snoeiharde argumenten die hout snijden - een flinke dosis humor, en een lach en een traan op zijn tijd.

Vandaar dat ik u deze kakelverse e-mail discussie niet wilde onthouden:

Contribuant 1 - E-mail titel: "Gaat het lukken voor Sinterklaas?" http://oil-price.net/dashboard.php?lang=en 98,30 dollari and go! Wanneer kunnen de champagneflessen aangebroken worden?"
@GaatNaarBed

Contribuant 2: "Je kan wel merken dat jij geen auto hebt, maar ze pakken jou wel via je verwarming en de andere dagelijkse kosten voor je levensonderhoud. Bovendien doet de regering daar volgend jaar nog een schepje boven op. 19% naar 20% BTW. Die champagneflessen worden nog duurder, 20% + een extra verhoging. Nee voor mij echt geen reden om de fles open te trekken."
@Uitgekleed

Contribuant 3: "Als de champagne niet meer duurder kan, gaan ze wel extra belasting heffen op duurzame champagnefleskurken..... Worden de kurken gewoon 40 euries, zie het maar als een soort vaste kosten als bij "onze" energierekeningen. Ik neem wel een glas water."
@TotHetBotUitgekleed

Contribuant 1: "Welnee, joh. Die champagne gaat straks omgezet worden in ethanol voor de Humvees van de PC Hooftstraat. Uiteraard wel nadat er 20% BTW over afgeroomd is."
@GeenCentTeMakken?

Contribuant 3: "Wie/waar was/is die vent ook alweer die water in wijn/brandstof kon/kan veranderen?"
@Thomas

Contribuant 1: "Ja, die had ook een "jezusbaard"... "
@BââgdAap

Etcetera. Je moet toch wat, in het stoffige energiebureaucratenland Nederland?


 
^
TOP

26 november 2007: Onterechte correctie De Pers (?) en de vermaledijde "liberalisering". Inmiddels is de videolink naar het programma Kassa! van de Vara (zaterdag 24 november) beschikbaar, link onderaan. Het consumentenprogramma ging "verder" daar waar "De Pers" (blijkbaar geschrokken van wat bedreigingen door Oxxio?) opeens was opgehouden. Het is weer eens een uitzending met schokkende inhoud, maar dat zijn we inmiddels gewend van bananenrepubliek Nederland. Werk, werk, werk, en nog eens werk, voor de reeds zwaar overspannen juristen en bureaucraten van de "marktwaakhond" NMa/DTe, en de in hun luie blauwe pluche neergestreken "liberaliserings-politici". Het moet nu eindelijk eens op gaan houden, die voortwoekerende marktterreur!

Paulus Jansen van de SP, een van de weinig zeer kritische energiespecialisten in de Tweede Kamer (die ook nog eens zeer goed weet waar hij het over heeft, wat een zeldzame gave is op energiegebied in de Tweede Kamer), gaat o.a. na mijn herhaalde, indringende waarschuwingen in zijn richting, samen met de PvdA nu echt aan de bel trekken om het gezeik met de illegale, ongevraagde, en tot drama's leidende "energieklanten switches" tot een snel einde te gaan brengen. Ik had Paulus na een storm van verbijsterende berichten over illegale en totaal bezopen ongevraagde "switches" op het TROS Radar forum energiebedrijven reeds een tijd geleden dringend verzocht om het wettelijk onmogelijk te laten maken om zonder schriftelijke bevestiging door de consument transacties als het aangaan van met veel geld gemoeide en extreem ingewikkelde energie contracten als legitiem te kwalificeren. Het lijkt er op dat nu eindelijk iets gaat gebeuren aan dit soort walgelijke piraterij. We wensen Paulus daarbij heel veel succes toe, want het is louter aan de nietsontziende marktgeilheid van een groot deel van de Nederlandse politici te wijten, dat dit soort ranzige ellende bijna dagelijkse kost aan het worden is in het Panama aan de Noordzee. Jansen:

"De Nederlanse banken hebben voor incasso operaties een "goedkoop" en "praktisch" systeem (voor hun grote klanten) verzonnen, om klanten switches zo "soepel" mogelijk te laten verlopen."

En waar leidt "goedkoop" maar al te vaak toe, zoals de Hollandsche kruideniers tot hun schade en schande inmiddels toch wel achter gekomen zouden moeten zijn? Tot duurkoop, beste bankmanagers!

Jansen verspreekt zich ook - per ongeluk? - in het programma, als hij als voorbeeld van hoe makkelijk een "switch" (blijkbaar) verloopt stelt over het besproken Energie Clearing House:

"Ik heb een nieuwe klant. Meneer Jansen is lid geworden van Oxxio en koopt voortaan zijn gas en elektriciteit bij ons."

Ik zal voor Paulus duimen dat er geen medewerker van Oxxio is geweest die "toevallig" een telefoontape mee had laten draaien, anders vrees ik het ergste voor onze noeste luis in de Pels van van der Hoeven en haar energie bureaucraten, gezien de verschrikkelijke ervaringen van menig medelander die per ongeluk zo'n telefoontiepmiep van Oxxio aan de lijn kreeg tussen de piepers en de doperwten...

Nog even de mooie slotconclusie van Paulus in zijn boeiende verhaal op zijn eigen weblog. Weliswaar niet bepaald van nestgeur gespeend, maar het zei ze dan ook nagegeven: de SP is de enige partij die die liberalisering van de energiesector nooit iets heeft gevonden, en heeft dus voor de volle tweehonderd procent recht van spreken!

"De wildwestsituatie in de energiewereld sterkt mij in de overtuiging dat de liberalisatie van de energiemarkt voor kleinverbruikers een gedrocht is. De VVD met in zijn kielzog PvdA en CDA moeten zich diep schamen voor de puinhoop die ze aangericht hebben. Helaas valt de liberalisatie inmiddels niet meer terug te draaien, omdat inmiddels - vooral op Nederlandse aandrang - de Europese Unie de liberalisatie van de energiemarkt verplicht stelt.

Juist de partijen die de drijvende kracht waren achter de liberalisatie hebben de morele plicht om de consumenten-bescherming aan te scherpen. Daar zal ik ze bij voortduring aan herinneren."

http://tinyurl.com/yogctj (verkorte link naar de breedband cgi video van VARA's Kassa programma van zaterdag 24 november 2007; klik HIER voor de modem link)

http://paulusjansen.sp.nl/weblog/2007/11/25/oxxio/ (uitgebreid item van Paulus zelf op zijn uitmuntende Energie weblog over de zaak, met, zoals we van hem gewend zijn, de "kamervragen aan van der Hoeven" er netjes aan vastgeniet. Paulus for President!)
http://www.edsn.nl/ (website van Energie Data Services Nederland, waar het gewraakte "Energie Clearing House" een onderdeel van is. Let op de protserige boboteksten: "Hierbij staat Innovatief voor de wijze waarop de deelnemende partijen met een minimale investering en met korte doorlooptijden aansluiting kunnen vinden en houden bij de zich voortdurend ontwikkelende en uitbreidende liberaliseringsprocessen." Blablabla...)


26 november 2007: Opgepast voor Nederlandse atoomaanval met een onverwacht achterdeurtje. Wel een beetje doorzichtig, maar voor wie het nog niet snapte: dat bericht van een "kernrampje" ergens in de buurt van Amsterdam is, uiteraard, een slechte poging van kwaadwillende idioten die trachten door onnadenkendheid bij de nodige naïeve medemensen via hun achterdeuren naar binnen te komen. Op de computer. Alle berichten die hier naar "rieken" ongelezen wegpleuren, s.v.p. ...

http://www.security.nl/article/17377/1 (veiligheidsalarm antivirus centrale)


26 november 2007: De "gemiddelde prijs" op de energienota. Menig Nederlander, die wijd en zijd op deze aardkloot bekend staat als "zuinig" en "kritisch" t.o.v. de uitgaven, en die dus alles zou moeten begrijpen van de energienota, om daar zijn/haar "voordeel" mee te doen, ziet al jaren door de bos de bomen niet meer en men vindt het inmiddels door de bank genomen allemaal wel best. Een snelle blik op het eindresultaat op pagina 5 of 6 van de nota (in de plus of in de min, het laatste, "nog te betalen", komt steeds vaker voor bij onze landgenoten die definitief alle Calvinistische en/of duurzame gedachten in de fik hebben gestoken...), wat gemopper hier en daar, en de nota gaat weer ergens onderin een lade, of, erger, direct in de overvolle vuilnisbak.

Toegegeven, het is er allemaal niet "makkelijker" op geworden met de energienota's, hetgeen zeer veel te maken heeft met de voortdurende staatsterreur m.b.t. de "liberalisering" van de markt, die tot verwoestende gevolgen heeft geleid in ons gezegende landje, alle geprietpraat van de NMa, EZ-marktfetisjisten, of andere energiebureaucraten ten spijt (to name but one, zie het vervolg op de Oxxio affaire bij Kassa, bericht hierboven). Een van de meest pregnante gevolgen, die een verbijsterende bureaucratie aan facturatie-eisen aan het genereren is waarvan de vullingen uit je gebit knallen, betreft de verregaande uitsplitsing van zowel de "levering" als het "netbeheer" op uw factuur, maar ook van diverse deelposten (met name onder het hoofdje van het door de DTe "gereguleerde" netbeheer) waarvan u het bestaan laat staan de betekenis vaak niet zult vermoeden. Tja. Ga er maar aan staan om dat allemaal als simpelmens te gaan begrijpen.

Toch is het zeer belangrijk om zelfstandig de ins en outs van uw energienota's te (gaan) leren begrijpen. Want waar zeer veel onduidelijkheid heerst, kan ook makkelijk al of niet bewust gefraudeerd worden, of simpelweg: kunnen gemaakte fouten onontdekt blijven. En als dat al gebeurt, kunt u er vergif op innemen dat die ten nadele van ... de eindverbruiker zullen zijn. Sinds met onze eigen energienota's bij het NUON CCC e.e.a. "mis" gegaan bleek te zijn in het recente verleden (waarvan de mede door mij aan het licht gebrachte "NUON Soap" wel de ergste, en waarvan de naweëen nog steeds niet over zijn), ben ik zeer gespitst op het volledig doorgronden van die nota's, en wil ik zoveel mogelijk te weten komen over het "hoe" en het "waarom" van allerlei bizarre posten. En, n.a.v. de laatste nota's zo verder gravend kwam ik weer eens op het onderwerp "gemiddelde tarieven", zoals ze in ieder geval op onze NUON CCC nota's voorkomen.

We hadden namelijk, naast onze (na controle met een klein voorbehoud als OK bevonden) eindnota van onze "ex"-energieleverancier Echte Energie, óók separaat de daarbij behorende "eind"nota (voor de periode tot start "levering" Greenchoice) van het NUON CCC gekregen, waarop alle netbeheerskosten gefactureerd stonden. Echte Energie had namelijk het "netbeheerders model van facturatie", dus moest Continuon netbeheer separaat hun netkosten factureren. Via het CCC van de NUON Holding. En, zoals gebruikelijk bij het CCC (waarvoor trouwens complimenten, want zeer verhelderend!), staan alle netbeheerskosten per post netjes uitgesplitst. En bij elke post staat het totaal aantal dagen waarvoor gefactureerd wordt (niet verbruiksgerelateerde vastrechten), het aantal kWh (elektra) of m3 (kookgas) waar over gerekend wordt, en ... staat elke keer die beroemde "gemiddelde prijs" vermeld in de op-een-na-laatste kolom.

Maar wat is nu eigenlijk die "gemiddelde prijs"? En hoe komt die "eenheidsprijs" tot stand? De polderjongen is weer diep in de materie gedoken, met zijn laatste NUON CCC nota in de hand, en is weer eens hevig aan het "spreadsheet-rekenen" geslagen. Met de "gewenste" (nl.: op de nota's weergegeven - dus daadwerkelijk gefactureerde) bedragen (plus of min ergens een licht afwijkend cijfertje achter een afrondingskomma) tot resultaat. En daarbij heeft de polderboy het ook voor elkaar gekregen om een bizarre afwijking van de Vaderlandsche Facturatie Politiek van begin dit jaar in "zijn" model te krijgen, en het resultaat naar behoren en zonder (al te) vreemde afwijkingen onderaan het spreadsheet op het beeldscherm getoverd te krijgen. Jippie! Op de nieuwe financiële pagina "Energienota leed (1)" doet de simpele polderjongen van Polder PV u uit de doeken hoe "het" (volgens hem) in elkaar steekt. En hij doet er dan ook nog eens gratis en voor niets dat spreadsheetje voor u bij. Voor in de "schoen", zullen we maar denken...

U dacht toch niet dat die "liberalisering" u alleen maar "goeds" zou opleveren, toch? ...


24 november 2007: Oorlogje spelen tussen de netboys van Essent en TenneT. Want Essent heeft windturbines klaar om aan te sluiten op ons aller distributienet, maar TenneT vindt doodordinair dat "wie het eerst komt, het eerst maalt", en dus mogen van TenneT eerst 2 gore joekels van kolencentrales aan het net bij Delfzijl, dan pas gaat de netcapaciteit uitgebreid worden (wel eens gehoord hoe lang het duurt voordat die ene, al jaren op de agenda staande Randstad hoogspanningsleiding er uiteindelijk gaat komen?), en pas dan (na een jaartje of vijftien???) "mogen" de Essent windturbientjes aan het net. Volgens die zoveelste extreem conservatieve spin-off van het ergste ministerie van Nederland. Dat van EZ...

De allerhoogste tijd, dus, dat TenneT uitgerookt wordt met de Nederlandse vertaling van het Duitse EEG in klimaatcrisisjaar 2007. Uit de wettekst "Gesetz zur Neuregelung des Rechts der Erneuerbaren Energien im Strombereich (EEG)." In werking getreden op 1 augustus 2004.

"§ 4 Abnahme- und Übertragungspflicht
§ 4 (1) Netzbetreiber sind verpflichtet, Anlagen zur Erzeugung von Strom aus Erneuerbaren Energien oder aus Grubengas unverzüglich vorrangig an ihr Netz anzuschließen und den gesamten aus diesen Anlagen angebotenen Strom aus Erneuerbaren Energien oder aus Grubengas vorrangig abzunehmen und zu übertragen."

De TenneT mevrouw: "Daar kunnen we niet zomaar veranderingen in gaan aanbrengen..." Pfffffffff.

NMa: "Daarnaast moet TenneT aangeven welke maatregelen zij neemt om de transportbeperking op te heffen. Dit is niet gebeurd. Hierdoor handelt TenneT in strijd met de Elektriciteitswet."

Weest wellekoomen in de bananenrepubliek genaamd NEEderland...

http://tinyurl.com/ypy5pc (verkorte link naar de NMa uitspraak)
http://www.rtvnoord.nl/nieuws/index.asp?actie=totaalbericht&pid=69880 (met kort stukje interview met TenneT medewerkster)


22 november 2007: Hollands duurzaam tijdperkje afgesloten. Met onze eindnota's van de 100 procent duurzame energie leverancier Echte Energie is voor Nederland het zoveelste korte duurzame tijdperkje afgesloten. Vol goede moed begon deze leverancier in 2001 op de net door Brinkhorst "geopende" markt voor groene elektriciteit. Als geïnteresseerde "early adapter" van groene stroom (die wij al bij EWR - later NUON - waren begonnen in 1997) vroeg ik aan het bedrijf (in 2002 van korte duur onder de leiding van directeur ... Diederik Samsom) of Echte Energie het geen probleem vond om een klant op te nemen die vrijwel niets zelf afnam, maar een groot deel van zijn elektra zelf opwekte. Het antwoord van Echte Energie was bemoedigend en voorbeeldig voor de sector:

"Voor Echte Energie bent u op zich geen 'aantrekkelijke' klant. Zoals u reeds in uw e-mail schetst, zijn we waarschijnlijk meer geld kwijt aan u, dan dat we ontvangen. Desondanks verwelkomen we u graag als klant."

Ik kreeg toen (vanaf maart 2003) nog een voor Nederland riante vergoeding voor onze zelf opgewekte hoeveelheid zonnestroom, een op nominaal vermogen gebaseerde uitkering van 62,40 euri/jaar voor een 1 kilowattpiek systeem. Die vergoeding is in 2006 overboord gekieperd (daar zat ongetwijfeld die waanzinnige "beleidsregel redelijke terugleververgoedingen" van de Raad van Bestuur van de NMa achter...), met slechts een resterende vergoeding van 7,125 eurocent/kWh (berekend) voor een deelsysteem van maximaal 600 Wattpiek (resterend: 34,20 euri/jaar).

Eind 2004 was het bedrijf het eerste wat zogenaamd "klimaatgecompenseerd aardgas" aanbood (bomen planten voor het geregistreerde gasverbruik, ik heb nog advies mogen geven over een ingewikkeld certificatie rapport van Ecofys), maar het heeft allemaal jammer genoeg weinig geholpen. Er waren ook nog eens grote problemen met de netbeheerders (de meterstanden werden krankzinnig laat pas afgegeven, klanten liepen boos weg), wat het bedrijf noopte tot een moeizame overstap op het "netbeheerdersmodel van facturatie" (alleen leveringskosten door E.E. in rekening gebracht, netbeheerder moet dan zijn deel factureren). Het kleine aantal klanten van deze pionier, inclusief Polder PV, woog blijkbaar niet op tegen de feitelijk nog steeds extreem zwaar door de voormalige monopolisten gedomineerde "markt", en tegen het succes van de grotere groene neef Greenchoice (die altijd het "leveranciersmodel van facturatie" heeft gehad en dus ook alle netbeheerskosten altijd heeft gefactureerd), die uiteraard in dezelfde ideëele/progressieve vijver viste was deze leverancier niet opgewassen. In april van dit jaar kregen we het reeds gevreesde nieuws te horen, Echte Energie zou worden opgekocht door Eneco Energie. Gelukkig bleek niet zoals aanvankelijk leek te gaan geschieden dat de klanten dan ook naar leverancier Eneco zouden "moeten" overstappen, maar werd vrij laat besloten dat men "automatisch" overging - tenzij men bewust anders verkoos - naar de enige andere (betrouwbare) groene energie leverancier, het reeds genoemde Greenchoice.

En dus zijn we weer terug bij "af". Er is helemaal geen keus op die belachelijke "energiemarkt" in Nederland als u 100 procent donkergroen en duurzaam wilt, want er is maar 1 (relatief) betrouwbare (!) leverancier overgebleven die zich daar met recht op kan beroepen (ik beschouw het recente Windunie initiatief niet als een zuivere leverancier, daar de complete administratie daar alsnog via Greenchoice wordt geregeld, dus dat is geen onafhankelijk, doch wel leuk project). De rest van de leveringsmarkt is zo grijs als steenkolenstof met een radioactief tintje of een bruin plasje palmolie bijstook er uit druipend, of heeft zo'n gitzwarte reputatie op het vlak van "klantvriendelijkheid", dat voor een normaal en iets verder dan zijn neus kijkend mens de keus nulkommaniks is en blijft.

Van mij mag die hele liberalisering per direct kaltgestellt worden, omdat het op het vlak van "duurzaamheid" geen reet geholpen heeft, en feitelijk heeft geleid tot vele jaren kostbaar tijdverlies, met een gigantische achterstand op progressieve landen als Duitsland, Denemarken, Spanje, etc., tot gevolg. En dan wil Smit-Kroes die "liberalisering" er geforceerd door gaan rammen binnen de EU... Ik wens haar bitter weinig succes toe, want ze heeft echt geen benul wat voor verschrikkingen zij daarmee op het arme Europa los zal gaan laten! Zou ze Enron's demise wel gezien hebben? Zo ja, zou ze daar wel wat van geleerd hebben?

^^^
Vandaag kreeg ik de eindnota voor zowel onze elektra- als onze gascontracten (slechts 30 kuub kookgas...) in aparte enveloppes toegestuurd, zoals bij E.E. gewoon was. Zeer uitgebreid en gedetailleerd, zoals het hoort. Nu nog eventjes de tijd zien te vinden om alles na te kijken en uit te pluizen. En, natuurlijk, het leukste van al, om eindelijk de exacte "marktconforme" opbrengsten van onze zonnestroom installatie te gaan narekenen met alle gedetailleerde opbrengstdata van Polder PV, en de werkelijk in rekening gebrachte tarieven. Zoals bij alle leveranciers worden de eenheidsprijzen voor de variabele kosten in gemiddeldes/kWh of m³ over de boekingsperiodes berekend. Dat zijn de bedragen waarmee Polder PV aan de slag gaat om de werkelijk gerealiseerde financiële opbrengsten van het PV systeem te gaan uitrekenen...

Afijn, genoeg gekankerd: hier is een kleine blik op de eindnota's van Polder PV. Toch weer erg leuk, al is de meterstand voor de "switchdatum" helaas geschat door Continuon netbeheer, maar ik had door vakantie en alle bergen papierwaren die er nog lagen geen tijd om er nog "werk" van te maken. En ach, voor die paar kWh "teveel" bij Echte Energie (i.p.v. zoals het zou moeten als de actuele meterstanden op tijd doorgegeven zouden zijn naar de nieuwe leverancier Greenchoice, met name mijn elektra meterstanden zijn iets te hoog ingeschat), ga ik niet nog eens de mouwen opstropen. Die energie besteed ik liever aan het verder bestrijden van de talloze onwaarschijnlijke en verschrikkelijke misstanden in de hollandsche "voor een cent op de eerste rang willen zitten en decentrale invoeders van duurzame elektriciteit de grond in stampende" kruideniers-energiesector...

^^^
Elektra
Detail van elektra- eindnota (links) en gasnota (rechts), persoonlijke data onzichtbaar gemaakt. Let op het eindbedrag van minus 161,33 euri op de elektranota (inderdaad: "door u te ontvangen"...). Polder PV heeft al jáááááren een negatief bedrag voor elektra op de papieren staan, omdat over de stroomnota de vaste "teruggavepost" (vrijstelling energiebelasting, afkomstig van Ministerie van Financiën) gefactureerd wordt, en uiteraard door het schamele restverbruik van Polder PV (gevolg van de forse eigen productie van zonnestroom en de netto saldering ervan over het jaar heen). Over de factuurperiode van 294 dagen is er (door de te hoog geschatte meterstand voor de "switchdatum", feitelijk is er in die periode nog minder door ons aan restverbruik geweest) door E.E. slechts 194 kWh geboekt. Dat komt op jaarbasis (365 dagen) neer op ... 241 kWh, waarbij aangetekend wordt dat een gemiddeld NL huishouden inmiddels al zo'n beetje tussen de 3.500 en de 4.000 kWh per jaar verbruikt (scheelt een factor 14 tot 17...).

NB: op de E.E. nota worden - vanwege het door het bedrijf terecht de laatste jaren gevoerde "netbeheerdersmodel van facturatie" géén net/transportkosten gefactureerd. Als we die er bij zouden nemen, zou er voor Continuon (apart gefactureerd op nota NUON CCC) met de tarieven voor 2007 nog krap 60 euri bijkomen (vaste bedragen: aansluitdienst, vastrecht transport en meetdienst; variabel [194 kWh] 4,138 eurocent transport per kWh incl. BTW voor continu tarief), wat desondanks het eindbedrag voor de elektranota nog steeds vet in de min (ongeveer 100 euro) zou houden...

Kookgas
Let ook op de tale-telling, rood onderstreepte mededeling op het eerste blad van de gasnota, rechts... Onze gasnota voor dat beetje kookgas wat we gebruiken (geboekt in deze periode 18 kuubjes, excl. de gigantische, separaat door Continuon gefactureerde transport- en netwerkkosten*), komt voor die "levering" op ruim 30 euri (incl. "vastrecht levering" voor call-center kosten e.d.). Zelfs als we de gas netkosten van Continuon (tarieven voor 2007) er bij nemen (totaal krap 93 euri) bij deze nota's optellen, komen we nog steeds voor gas en elektra saampjes iets "onder de nul" uit.

Stadswarmte (niet op deze nota's maar via NUON CCC)
Daarbij uiteraard niet vergeten dat we hier een (niet van af te komen) stadswarmte aansluiting hebben die - voor ons relatief bezien - "goud" geld kost: 22,88 euri per GJ, 310,46 euri vastrecht, minus 138,66 euri "compensatie gas vastrecht vanwege het Niet Meer Dan Anders beginsel" [grootste deel bij netbeheer*, 1 post bij leverancier], totaal voor onze zéér magere 7,7 GJ/jaar neerkomend op een vette warmtepost bij onze oude, "onafscheidelijke" NUON Warmte leverancier, van plm. 348 euri incl. BTW.

Drinkwater (niet meer op energienota's, maar weer separaat gefactureerd door DZH hier in Leiden)
Was vorig jaar ongeveer 105 euri, incl. precario en 6% (!) BTW. We gaan spaarzaam met deze kostbare primaire levensbehoefte om, en spoelen ons toilet al jaren met regenwater door (plm. een kwart van ons totale bemeten waterverbruik). Zie o.a. het jaaroverzicht waterverbruik op Polder PV.

Aldus uw do-it-yourself hoogleraar in de energienotakunde... Bent u d'r nog?

Echte Energie: het was byzonder leuk, en een eer om klant van jullie te zijn (geweest). Whatever jullie gaan "doen", of wat er precies met het bedrijf "gedaan" gaat worden bij Eneco Energie: het gaat jullie goed, en ik hoop dat jullie met weemoed en trots aan die mooie, doch veel te korte periode van jullie bestaan zullen terugdenken...


21 november 2007: "Men kan geen reine wijn uit een onrein oxxiohoofd tappen". Zo zou een aangepast oud-hollandsch spreekwoord kunnen luiden (het origineel vindt u op de "speciale" spreekwoordenpagina over een nergens meer te traceren oud-minister van EZ). De insiders weten inmiddels dat het bij sommige energieleveranciers een grote, continue ramp is met de administratie. Maar dat er zelfs tot frauduleuze en hoogst onaangename handelingen bij het personeel wordt opgeroepen is toch wel een "klasse apart" te noemen. Hoax of "waar rook is, is vuur"? De nabije toekomst, en ongetwijfeld de nodige juridische procedures, zullen ons ongetwijfeld een tipje van de sluier van die vreselijke waarheid gaan brengen.

Holland op zijn smalst in de bananenrepubliek aan de Noordzee. Met hartelijke dank aan "aan-u-de-keus"-Brinkhorst... Verbijsterend!

Mooie respons van contribuant "krankzinnig":

"Ik zie [het] er nog van komen dat er een toezichthouder voor controle op de toezichthouders komt."...

En lees dan meteen ook nog even die schandalige uitspraak van die manager van Centrica (eigenaar van Oxxio) er op na, onder het plaatje onderaan het oudere bericht over de (inmiddels ingetrokken) fusieplannen van NUON en Essent, van 2 februari 2007...

http://forum.trosradar.nl/viewtopic.php?t=55907
http://www.depers.nl/economie/124531/Oxxio-belazert-de-boel.html (voor originele krant zie pdf)
http://www.depers.nl/economie/124469/Je-komt-niet-meer-van-dat-Oxxio-af.html
http://www.oxxio.nl/Over-Oxxio/Nieuws-Pers/Archief/Nieuwsbericht?id=31 (kort geding in aantocht...)


Comment on EREF procedure concerning Olkiluoto: see this page...

<<< 21 20 19 18 17 16 15 14 13 12 11 10 >>>

© 2007 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)