starting up our own green power production unit: 4 solar panels, March 2000
OK4/renovatie "oud"
historie
PV-systeem
meten=weten
grafieken
graphs
huurwoningen
nieuws
index

 

SOLARENERGY

OK4 defecten en Sunpower® renovatie p. 2

16 december 2005 - 12 oktober 2006

eerdere berichten

antwoordformulier NUON   antwoordformulier NUON NIEUW!!!   antwoordformulier NUON DOWNLOAD
antwoordprocedure NUON loopt niet lekker   
artikel Intech januari 2006   bevestigingsbrief Eneco,  NUON
brief Eneco beschikbaar   CLAIM-brief NUON (voorbeeld)   contactpersoon Shell??
documenten bijeenkomst 9 december 2005   eerste OK4-series geen brief?
FAQs Mastervolt Soladin 600  gebroken zonnepaneel  JEZ-klanten NUON (niet geholpen)
junction box herstel "oude renovaties"   nieuwsbrief NUON juli 2006   NUON beleid blijft warrig
NUON-brief "vernieuwd"   NUON-brief vertraagd  NUON brief numero DRIE   OK4 op een windturbine
OK4 defecten en PVSAT   Oskomera renovatieplannen 
oude info over OK4  participatie maar 4.000 van 7.100 huishoudens?
PC-Link verlengkabel (zie ook: probleem en oplossing) plannings-schema TSF/Hoekstra  problemen Stroomwerk
reactie NUON CCC op vragen   renovatie foto   Shell Solar polykristallijne divisie verkocht
Soladin 600 info  Soladin software   Soladin 600 screendumps   
standpunt Polder PV reacties position paper
Sunpower® renovatie Hoekstra: foto's  
telefoonnummer 026-8449904   typische defectmelding
"typische" e-mail aan Polder PV   verslag 9 december 2005   web-TV uitzending new-energy.tv
12 oktober 2006: Planning Sunpower herstel NUON/TSF. Op de FAQ pagina van de "Nuonsunpowerherstel" site staat het nieuwe planningsschema van TSF/Hoekstra voor de Sunpower® systemen van NUON. Aangepast omdat de werkzaamheden langer duren dan gedacht, maar dat was wel enigzins te voorzien gezien de nodige complicaties bij dit soort ingrijpende werkzaamheden. Het nieuwe (grove) schema:

Ergo, een stad als bijvoorbeeld Leiden (postcode 23), waar zeer veel Sunpower® systemen door NUON/Encore B.V. zijn geplaatst, zal pas begin volgend jaar aan bod komen. Laten we hopen dat de vorst snel verdwenen zal zijn, zodat de nieuwe "productieve periode" in 2007 voor de reeds lang getroffen klanten met diverse kapotte OK4 omvormers ook inderdaad maximaal productief zal worden met een up to date, van een of meerdere degelijke Soladin 600 omvormer(s) voorzien gerenoveerd en 100 procent waterdicht (junction boxen!) opgeleverd Sunpower® systeem.

Let op bovengenoemde site trouwens ook op de waarschuwing m.b.t. het contact met de daadwerkelijke planner/uitvoerder combinatie TSF/Hoekstra (onder het kopje "vertraging"): bij voorkeur per e-mail als het niet dringende zaken betreft, want ze schijnen nauwelijks tijd te hebben om het telefoonverkeer in goede banen te leiden. "Niet elke e-mail wordt beantwoord".... Merkwaardige gang van zaken. Ik hoop dat serieuze e-mails desondanks toch beantwoord zullen worden (er zit er bij mij ook een in de pijplijn gezien de te voorziene complicaties bij ons reeds eerder gerenoveerde gemeenschappelijke systeem...).


12 oktober 2006: Voorbeeld renovatie Sunpower® systeem. Ook goed nieuws van iemand uit de kop van Noord-Holland die, ondanks een aanvankelijk blijkbaar niet bij NUON correct geregistreerd Sunpower® systeem, nu toch geholpen is en dik tevreden is over zijn gerenoveerde PV-installatie. Prima, ga zo door, geacht renovatieteam! Ik zal t.z.t. een appeltaart op zonnestroom voor jullie bakken mochten jullie bij Leiden aangekomen zijn. Ik hoop dat jullie tijd hebben om daarvan een dikke punt te verorberen... Van deze Sunpower® eigenaar kreeg ik de volgende drie foto's toegestuurd die een globale impressie geven van "voor, tijdens, en na" de renovatie:


^^^
Renovatie werkzaamheden op het schuine dak. Alleen voor mensen die weten wat ze doen.

<<<
Sunpower® voor renovatie binnen:
de "beroemde" zonnestroomindicator met het knipperlampje en met een (gecodeerde) datakabel voor de uitlezing met het OK485 data interface. De zonnestroomindicator wordt verwijderd bij de renovatie. De OK4 omvormers zitten oorspronkelijk buiten onder de zonnepanelen gemonteerd (bij 170 systemen zijn deze begin 2005 naar binnen verplaatst).

Sunpower® na renovatie binnen (schuin dak/plafond):
in de plaats van de zonnestroomindicator is de Soladin600 stringomvormer geplaatst, met netaansluiting (dunne zwarte kabel). De dikke, geïsoleerde koperen buis linksonder is een bestaande aansluiting van een zonnecollector. >>>

5 oktober 2006: Info over Sunpower® renovaties lastig te krijgen + "ongelukje". Vandaag wilde ik eens informeren hoe het zat met de planning voor Leiden bij The Sun Factory (NUON renovaties), maar je verdwaalt al snel in een stel keuzemenu's zonder dat je iemand aan de lijn krijgt op het in het bericht hieronder genoemde telefoonnummer wat een betaalnummer blijkt te zijn. De belangrijkste keuzes waaruit geselecteerd kan worden:

 1. vragen over omvormer problemen bij andere NUON acties dan Sunpower® (2003)
 2. vragen over Sunpower® renovatie als je nog geen brief van TSF hebt gekregen
 3. idem vragen als je wel zo'n brief hebt gekregen
 4. opgeven van wijzigingen na bevestiging van afspraak voor renovatie
 5. melden van defecten/problemen aan Soladin 600 na renovatie
 6. klachten over de uitgevoerde renovatiewerkzaamheden cq. het installatiewerk
 7. klachten over de renovatie actie door NUON

Ik heb keuze 2 geprobeerd, maar er wordt vervolgens verwezen naar "de NUON mailing" (hoogstwaarschijnlijk het "infobulletin nr. 1" van juli die wij nog steeds niet ontvangen hebben!!), de summiere FAQ-sectie op de mini-site www.nuonsunpowerherstel.nl, of, en dat is nieuw, een e-mail adres:

info@nuonsunpowerherstel.nl

Keuze optie 7 schiet u niks mee op, want dat verwijst direct door (lees: terug) naar het bekende, hieronder weergegeven telefoonnummer van de NUON helpdesk.

Ik heb maar weer eens een e-mail gestuurd om opheldering te krijgen over het uitblijven van een "info-bulletin" op ons adres.


Tot slot, numero 6 blijkt, helaas, een belangrijke keuze te zijn. De eerste melding van een zonnepaneel met een compleet gebroken geharde glasplaat is binnen. Gevolg van blijkbaar iets te "enthousiast" getik met een hamer tijdens de renovatiewerkzaamheden aan een in het dak ingebouwd Sunpower® systeem met frameloze laminaten. Dat is een drama, want dit soort type (vaak Shell Solar) panelen, is hoogstwaarschijnlijk niet meer te krijgen (de hele divisie is verkocht aan het Duitse SolarWorld), er moet dus een ander paneel door de monteur aangebracht worden, en dat gaat niet binnen de te creeëren string van 4 tot 6 panelen, want die panelen moeten identiek zijn! Ergo: dan heb je of 1 "vervangings"paneel wat weer apart aangesloten moet worden (Soladin 120? Is niet uit te lezen...), en een oneven aantal overgebleven zonnepanelen voor de string wat ook niet gaat (moet even aantal zijn), en moet je dus mogelijk zelfs 2 panelen laten vervangen cq. apart laten aansluiten (die niet in de string opgenomen kunnen worden) om een goede totale "match" te krijgen. Wees dus gewaarschuwd, en sta op een zorgvuldige renovatie zonder al te enthousiast breek en sloopwerk!


Broken front glass screen of frame-less solar module due to accident during
renovation of Sunpower® system built in roof. The module still provides energy,
but it shall have to be replaced because it will leak and corrode in time.


28 september 2006: Eerste aarzelende berichtjes over geplande renovaties NUON in oktober. Verder niks. Zelf bellen als u vragen heeft, s.v.p. Van een van de "te renoveren" klanten m.b.t. NUON helpdesk nummer (vetdruk Polder PV):

"... één en al keuzemenu met bijna nietszeggende mededelingen en geen live persoon meer. Ze werden zeker gek van die vragen, want de mevrouw die ik eerder had gesproken zei dat er ‘wel meer’ mensen waren die wel van NUON een bevestiging hadden gehad, maar niet bij TSF bekend waren. Overigens: TSF laat de vervanging uitvoeren door Hoekstra Solar BV (link onderaan), zo staat in de brief."

Van de website "Sunpowerherstel":

Vragen over de NUON ombouwactie kunt u stellen via tel. 026-8449904 (Nuon helpdesk)

Vragen over uitvoer en planning: tel 0900-23568966 (0900-BelNuZon) tussen 08:00 en 12:00. Let op! € 0,20 per minuut! Adres:

Vragen over werking of klachten Soladin 600 tel. Mastervolt: 020-3422100

Op de site van Hoekstra slechts een korte "mededeling", met de (optimistische???) opmerking: "Deze ombouw actie duurt tot ongeveer maart 2007".

http://www.hoekstra-suwald.nl (website uitvoerder van renovaties)
http://www.nuonsunpowerherstel.nl (zeer summier)
http://www.thesunfactory.nl (deels incompleet/verouderd)


5 september 2006: Info, s.v.p.!!! Ik hoor maar niks van de renovatie acties van de Sunpower® systemen. Wat is er aan de hand? Wilt u uw ervaringen, zowel positief als negatief, s.v.p. aan Polder PV doorgeven zodat we een beetje de vinger aan de pols kunnen houden? E-mail me s.v.p.!!!


5 september 2006: Senioren doen het nog best. 2 van de oudste OK4 omvormers op een separaat door mij beheerd systeem zijn inmiddels de 500 kWh energieproductie gepasseerd. Zie de PV-nieuwspagina.


10 augustus 2006: Begin van het einde? Bij stom toeval op deze link terecht gekomen. Aan de ene kant verbaast het me niet, aan de andere kant hartstikke jammer van een van de belangrijkste impulsen van de Nederlandse zonnestroommarkt. Met HELE grote gevolgen, wellicht! Stroomwerk in de problemen:

http://www.destentor.nl/deventer/article559395.ece


26 juli 2006: Verlengkabelprobleempje opgelost. Da's snel. Ik kreeg een reactie van die Sunpower® klant met een communicatieprobleem met een verlengkabeltje:

"Vanmorgen heb ik met een buurman die het benodigde metertje had, de draden doorgemeten en ook hem nog eens laten checken of de draad inderdaad twisted was. Alle in en uitgangen werden gemeten waarbij we tot de conclusie kwamen dat alle draden heel waren en dat er alleen vanaf de nieuwe kast geen signaal kwam. In arren moede hebben we toen alles maar weer aangesloten en zagen toen ineens in het geopende computerprogramma dat er opbrengst werd gesignaleerd. Wat uiteindelijk het probleem is geweest zal wel altijd een raadsel blijven maar feit is dat alles nu werkt.

Het enige aanwijsbare verschil met de vorige situatie is dat de draad tussen de computer en de kast is omgekeerd, met dien verstande dat de stekker die eerst in de computer zat, nu boven in de kast zit, en omgekeerd. Dit is naar mijn mening niet bedoeld met twisted. Je kunt je voorstellen dat ik dolgelukkig ben (en dat voor een vent van 55) zeker toen ik zag dat het rendement vanaf de installatie vorige week op
bijna 2 KWh per dag ligt (4 panelen)."

Zo, weer een probleempje verholpen en een gelukkige Sunpower® eigenaar. Wat is het leven toch simpel, soms...


26 juli 2006: Verlengkabel PC-Link te koop. Ook op de hieronder genoemde NUON site: een mogelijke (doch dure) oplossing voor als de afstand tussen de Soladin 600 en uw computer groter is dan de bijgeleverde kabel is (zie ook bericht verderop):

"U kunt een verlengde PC-link kabel bestellen. De 10 meterkabel (no. 6502100100) kost € 23,25 per stuk incl.BTW & verzendkosten. De 15 meterkabel (no.6502100150) kost € 28,00 per stuk incl. BTW & verzendkosten.

Voor bestelling kunt u een mail sturen naar info@nuonsunpowerherstel.nl onder vemelding van:

bestelling ___(aantal) kabel van lengte ____m. (no. 6502100___)
Uw naam, adres, postcode, woonplaats gegevens
Vermelding van uw bank of giro nummer
Verklaring dat u toestemming geeft éénmalig het benoemde bedrag af te schrijven van uw bank of giro nummer.

Uw bestelling wordt z.s.m. verwerkt en toegestuurd."

http://www.nuonsunpowerherstel.nl/faq.php


26 juli 2006: Opgelet: bouwvak - geen renovaties! Volgens de FAQ pagina op de mini Sunpower® website van NUON:

"Bedrijfssluiting (vakantie periode). In verband met de bouwvak zijn wij week 31, 32 en 33 gesloten (28 juli tot en met 21 augustus)."

http://www.nuonsunpowerherstel.nl/faq.php


26 juli 2006: Problemen bij koppeling dataverbinding Soladin 600. Van een van de "gerenoveerde" Sunpower® klanten kreeg ik de volgende vraag voorgelegd. Gaarne reactie indien u iets dergelijks heeft (gehad) en/of de oplossing denkt te weten:

"Ik heb vorige week ... de Soladin 600 geleverd gekregen ... [met] ... de bijbehorende PC-link en een verwijzing naar de site van Mastervolt waar ik de software kon downloaden. Hierbij geleverd werd een kabeltje om de benodigde verbinding tussen PC en Soladin 600 te bewerkstelligen van 2 (twee) meter. Dit was dus circa 4 meter te weinig. De reactie van de installateur was dat er dan maar een verlengsnoer moest worden aangeschaft. De winkel waar ik het snoer kocht was zo bereidwillig de benodigde stekkertjes er direct aan te zetten. Zij hebben er daarbij rekening mee gehouden dat de uiteinden gekruisd zaten. Na aansluiten en installeren van het programma was ik uiteraard razend benieuwd naar het resultaat (opbrengst). Helaas gaf het programma de melding, nadat ik compoort 1 had aangewezen, dat er sprake was van een "communication error". Er blijkt toch iets met de kabelverbinding niet in orde te zijn. Mijn vraag is concreet: zijn er gevallen bekend waar hetzelfde probleem heeft gespeeld en weet iemand een oplossing?"

Commentaar Polder PV: let voor de aansluiting van de verbindingstekkers van de datakabel op de juiste wijze van draadverloop tussen de stekkers. Zie schema op de hieronder weergegeven Mastervolt link die exact toont hoe de verbindingen dienen te zitten. Indien alles goed lijkt te zijn aangesloten en u desondanks toch geen communicatie krijgt gaarne Mastervolt naar oplossing vragen, en hoe een verlengsnoer/kabel exact bedraad moet worden of wat er anderszins aan de hand kan zijn. Gaarne terugkoppelen naar Polder PV.

http://downloads.mastervolt.com/PClinkSoladin600_050926.pdf


23 juli 2006: NUON Sunpower® klanten wel, maar eigen (ex-) personeel niet geholpen!!! Tot mijn grote verbazing (verbijstering laat ik even voor de echt grote rampen liggen, anders krijg je zo'n inflatie van woorden) wordt het (ex-) personeel van NUON, wat aan de "JEZ" (Je Eigen Zoncentrale) actie heeft meegedaan, niet geholpen door haar eigen (ex-) werkgever die zonnestroomsystemen met de OK4 omvormers heeft geleverd. Aldus een ongelofelijk krantenbericht in de Leeuwarder Courant van zaterdag 22 juli 2006 (gebruik vergrootglas bij uitvergroting: jpg plaatje, 179 kB):^^^Klik op bovenstaand plaatje voor uitvergroting^^^
© 22 juli 2006 Leeuwarder Courant

Het artikel spreekt boekdelen over dit bedrijf en laat ik voor zichzelf spreken. Alle (ex-)personeelsleden van NUON die een "JEZ" zonnestroomcentrale hebben gekocht: protesteren bij uw (voormalige) werkgever a.u.b.!!! Gaarne kopie van e-mails en/of brieven naar info@polderpv.nl. Hieronder nog de nodige aanvullingen en correcties op het artikel:

 • niet "zonnecollector" maar, beter, "zonnestroompaneel" (zonnecollector wordt meestal voor warm water producerend paneel gebruikt)

 • een "nutsbedrijf" kan zowel NUON als Eneco niet echt meer genoemd worden, want ze "moeten" nu elkaar op de (semi-)"geliberaliseerde" energiemarkt beconcurreren

 • niet OKA4E, maar OK4E-100

 • 200 procent vervanging is zeer ernstig. Sommige mensen hebben zulke hoge vervangingspercentages, ook al omdat ze intensief monitoren en direct optreden als ze een defect vaststellen. Andere mensen hebben geluk en nog steeds een goed werkend systeem. Veel mensen hebben, hoogstwaarschijnlijk onopgemerkt, 1 of meer diverse defecte omvormers in hun systeem

 • "alle mensen uit het Sunpower® project krijgen gratis andere omvormers" is veel te kort door de bocht en zelfs ernstig misleidend gezien eerdere schriftelijke beweringen van beide leveranciers: 3.300 (NUON) resp. 3.800 (Eneco) systemen zijn geleverd, maar er worden zeer sterk wisselende getallen over het werkelijk aantal te renoveren systemen gegeven, met name bij NUON. Recentste getal bij NUON: 10.000 stuks te vervangen omvormers, hetgeen bij gemiddelde systeemgrootte van 5 stuks/systeem op "slechts" 2.000 klanten neer zou komen. We missen bij NUON dus nog steeds 1.300 Sunpower® klanten die mogelijk niet geholpen worden!

 • "genereuze oplossing"? NUON weigert een financiële compensatie te geven (toegezegd door Jan Willem Peters in uitgebreide e-mail met antwoorden op vragen van ondergetekende op 1 maart 2005) voor de gederfde (niet zelf opgewekte hoeveelheid) zonnestroom die de meeste Sunpower® eigenaren zijn misgelopen als omvormers defect zijn geraakt, en die ze voor het volle pond (plm. 20 eurocent/kWh) "ongemerkt" hebben in moeten kopen bij, meestal, .... de leverancier van die zonnepanelen, NUON!!! Die 12,50 euro/defecte omvormer minimale compensatie staat wat ons betreft nog recht overeind.

 • "zelfs vijf jaar garantie" is de normale garantie die de producent van de Soladin 600, Mastervolt, op al haar omvormers geeft (en terecht, want het is een als zeer goed bedrijf bekend staande leverancier)

 • "10.000 panelensets" is pertinent fout. Bedoeld wordt waarschijnlijk: 10.000 OK4 omvormers (zie ook opmerkingen hierboven)

 • "NUON goed voor drieduizend thuiscentrales" zit al wat meer in de buurt van de eerder genoemde 3.300 systemen. Ik hoop dat wat hier staat ook daadwerkelijk het aantal te renoveren systemen is i.p.v. slechts een schatting van het aantal geleverde systemen, al klopt dat aantal zeker niet met die "10.000 te vervangen OK4 omvormers". Van NUON zelf hebben we daarover nog steeds geen uitsluitsel gekregen. Als die 3.000 systemen wel klopt (te vervangen), missen we dus nog "maar" 10 procent van de oorspronkelijke klanten.

 • JEZ "klanten" worden niet geholpen, maar Sunpower® klanten wel (als ze zich ingeschreven hebben). Dat heet rechtsongelijkheid in Nederland, en dat kan niet. Er is een koppelcontract met NUON getekend, en dat is een koopovereenkomst, net als bij Sunpower®. Ergo: JEZ klanten hebben ook recht op die gratis vervangingsactie. Daar heeft de installateur Stroomwerk in dit geval niets mee te maken! Vergeten is trouwens in het artikel dat het koppelcontract nota bene Natuurstroom betreft, zo'n beetje het duurste (donker-) groene elektriciteitscontract wat tegenwoordig op de Nederlandse "geliberaliseerde" markt voorhanden is. Reden te meer dus voor NUON om met de billen bloot te gaan...

 • "OK4 waren rotdingen" (Ellen Jansen, Stroomwerk) is fors overdrijven. Veel van de omvormers uit de eerste series blijken zeer lang mee te gaan (uitval is er ook, maar minder), en omvormers die nooit buiten gehangen hebben vertonen nauwelijks uitval. Als ze nooit buiten hadden gehangen, waren de problemen waarschijnlijk marginaal geweest. De uitleesmogelijkheden van de OK4 zijn uniek en onovertroffen (zie grafieksectie Polder PV!). Het concept had gewoon op degelijke wijze verder ontwikkeld moeten worden!

 • Er speelt nog (veel) meer op de achtergrond, want er schijnen de nodige adressen van "vroege klanten" van met OK4 omvormers voorziene zonnestroomsystemen uit de archieven van Stroomwerk verdwenen te zijn. Die horen niks, en als ze van niets weten, zullen ze ook nooit benaderd worden. Etcetera.

 • "weinig cijfers wegens vakantie"? Te bezopen voor woorden. Dat klinkt als mooi weer spelen, geacht NUON.

23 juli 2006: Heeft u dat infobulletin ontvangen? (bericht hieronder). Zo niet, gaarne berichtje naar info@polderpv.nl, want voor het separaat door mij beheerde systeem is er ook nog niets binnen (is wel ingeschreven voor de vervangingsoperatie!!!), terwijl ik van diverse contactpersonen in Leiden en elders hoor dat zij wel die nieuwsbrief hebben gekregen. Daar klopt weer geen hout van, dus gaan we d'r maar weer achteraan. Zucht. Zal ik er maar weer eens een claim op schadevergoeding bij doen wegens onnodige telefoon, e-mail- en briefwisseling met dat bedrijf?


14 juli 2006: NUON Informatiebulletin Zonnepanelen no. 1. Van een bevriend PV-eigenaar in het noorden des lands kreeg ik deze zeer onverwachte (niet aangekondigde) nieuwsbrief van NUON over het verloop van de blijkbaar daar gestartte renovatie acties door medewerkers van The Sun Factory (een bij insiders als betrouwbaar bekend staand PV-installatiebedrijf uit het noorden des lands). Het eerste nummer is van juli; in september en december van dit jaar zouden nog 2 exemplaren moeten volgen.

Enkele opmerkingen van Polder PV:

 • Kader "Eerste ervaringen op Texel". Er wordt gerept van maximaal aan te sluiten "600 Wp vermogen". Is niet waar cq. misleidend gesteld. Op de Soladin 600 kan volgens de datasheet van Mastervolt 160 tot 700 Wp DC vermogen aangesloten worden (let op: dat is het nominale, in het lab vastgestelde vermogen van de aan te sluiten set zonnepanelen, de datasheets van de panelen dienen hier uitsluitsel over te geven). De inverter "knijpt" zelf het vermogen op maximaal 600 Watt DC af, en de aan het 230 Volt net afgegeven AC stroom wordt begrensd op maximaal 2,25 Ampère. Dit komt neer op maximaal 517,5 Watt AC vermogen (P = V*I). Zelfs als je de hoogste mogelijk opgegeven fluctuatie in afgegeven netvoltage zou nemen (253 Volt cf. datasheet), kom je niet over de 570 Watt AC vermogen uit, ruim onder de wettelijke limiet van 600 Watt. Ik had Michiel Klees van Mastervolt al geruime tijd geleden hierover gemaild, omdat in Leiden veel door Encore B.V/NUON geleverde Sunpower® systemen uit 6 stuks 108 Wp panelen bestaan, en hij stelde expliciet dat zo'n set zonnepanelen zonder meer op de Soladin 600 is aan te sluiten zonder benodigde aanpassingen. NB: ons record AC-vermogen van die groep van 6 108 Wp panelen was met de oude OK4 omvormers onder de panelen ook niet meer dan 554 Watt (20 augustus 2004, nooit meer geëvenaard). Er hoeft met zo'n set zonnepanelen dan ook GEEN "extra groep" in de meterkast aangelegd te worden. Let daar s.v.p. op en laat u niet gek maken met een verkeerde voorstelling van zaken hierover.

 • "Informatie over de installatie". Punt 4. Jammer. Weer een betaalnummer voor de burger die geen internetaansluiting heeft en telefonisch informatie wil over zijn/haar in opdracht van de leverancier te renoveren Sunpower® systeem. 20 eurocent per minuut en slechts 's ochtends bereikbaar: 8h00 - 12h00, tel. 0900 - 23568966.

 • Voor de zekerheid het globale renovatierooster van The Sun Factory hieronder even weergegeven (zie verder download nieuwsbrief):

  postcodegebied
  renovatie periode
  7800 tm 9299
  juli 2006
  1000 tm 3899
  aug. tm nov. 2006
  4000 tm 7499
  dec. 2006 tm maart 2007

  Het is duidelijk dat de aanvankelijke ambitieuze planning van alle renovaties dit jaar (2006) afronden bij lange niet gehaald zal worden. Weer een heleboel verlies dus van te verwachten inkomsten uit zelf opgewekte zonnestroom indien u de pech heeft defecte omvormers (vaak onopgemerkt!!!) in uw Sunpower® systeem te hebben, en een reden te meer om dat verlies bij uw panelen leverancier (in dit geval: NUON) te claimen. Als u nog steeds elektriciteit afneemt bij NUON, heeft u bij hen dubbel verlies gehad, want die niet zelf opgewekte hoeveelheid donkergroene stroom heeft u bij dat bedrijf voor het volle pond (gemiddelde prijs 20 eurocent per kWh incl. netbeheer, energiebelasting en BTW, bij Natuurstroomcontract stuk duurder!) moeten inkopen zonder dat u dat al die tijd in de gaten had!

  In de winterperiode 2006/2007 zou wel eens langdurig niet gewerkt kunnen worden als het slecht weer is en/of vriest, dus de uitloop in 2007 zou wel eens fors kunnen zijn.

Sunpower® Nieuwsbrief juli 2006 (675 kB, pdf)


12 juli 2006: Gespot bij Fraxin. Op de website van Fraxin Natuurenergie wordt de PC-Link voor de Mastervolt Soladin 600 inmiddels al commercieel aangeboden. Retail prijs een "stevige" € 59,50. Niet goedkoop. Het bij de advertentie vermelde "Ook geschikt voor de Sunpower" is natuurlijk een beetje kort door de bocht. "Datalink voor het uitlezen van de Mastervolt Soladin 600 (vervangende omvormer bij de meeste aangevraagde renovaties van Sunpower® systemen)" lijkt me een duidelijker beschrijving, want als je geen Soladin 600 krijgt of aanschaft (PC Link hoort daarbij te zitten als je het systeem al uitleest op de computer), heb je aan die PC Link natuurlijk niets. Voor download gebruiksaanwijzing van de PC Link, zie onderstaande koppeling op de Mastervolt website.

http://www.fraxin.nl/index.cfm?fuseaction=shopping.dspCategory&catID=11&parentID=1
http://www.mastervolt.com/product.asp?extr=yesdl&ID=1330&TID=432&rd=fB1Hr


9 juli 2006: Soladin 600 niet zo "geruisloos" als gedacht. Ondanks een zoektocht van Mastervolt naar een zo geruisloos mogelijke ventilator blijkt deze vooral bij hoge temperaturen flink op toeren te komen en het nodige geluid te maken, volgens berichten op het web. Let daar s.v.p. op bij het laten installeren van dat overigens fraaie apparaat in huis: niet dicht bij een plek waar u door geruis gestoord wilt worden!

http://gathering.tweakers.net/forum/view_message/26102308


9 juli 2006: Shell Solar polykristallijne divisie definitief in handen SolarWorld. Per 1 juli 2006 was het zover: "the deal is done" en er is geen weg meer terug. Weer een ooit trots Nederlands zonnestroom bedrijf naar het buitenland, en het is maar afwachten of dat ooit nog goed gaat komen. Over post-sale service van uw Shell zonnepanelen, zeer vaak geleverd als AC-module met geïntegreerde OK4 omvormer, bestaat nog steeds grote onduidelijkheid, al wordt er gerefereerd naar de primaire verantwoordelijkheid van de leveranciers van die panelen. En nu maar hopen dat de contacten van die leveranciers met SolarWorld op en top zijn en bij eventuele problemen er snel en adequaat gereageerd zal worden.

http://www.solarworld.de/sw-eng/presse-corporatenews/ (bericht 30 juni 2006)


9 juli 2006: Screendumps van werkende Soladin 600 omvormer. Arie Meinders uit IJmuiden heeft al een tijdje een werkende Soladin 600 omvormer hangen die het hartstikke goed doet. Op de homepage van zijn website staan een drietal links naar screendumps van het display van de omvormer software. Zie:

http://home.planet.nl/%7Emeind141/


3 juli 2006: OK4'tje nodig? Een collega PV-eigenaar die door wil met deze fraaie apparaten, maar dan binnen in huis, net als Polder PV, heeft enkele ongebruikte exemplaren op de kop getikt. Er waren verschillende oude, buiten opgestelde exemplaren uitgevallen en zijn leverancier (...) wilde hem niet kosteloos uit de brand helpen. De gekochte OK4'tjes waren spiksplinternieuw, in de originele verpakking, twee data interfaces erbij. En waar haalde hij die mooie dingen vandaan? Uit Duitsland, nota bene, het land van de megasystemen en grote stringomvormers... Hij kocht de omvormers voor een "vriendenprijsje". 75 euri het stuk, de interfaces mocht hij voor 25 euri het stuk hebben (Polder PV heeft het OK485 interface destijds voor 100 gulden gekocht). Dus, mocht u nog op zoek zijn, ook eens over de grenzen kijken...


30 juni 2006: Sunpower® voorlichting Burdaard gaat NIET door! Aldus een e-mail die ik van Jadranka Cace (O.D.E.) kreeg:

"Beste mensen,

Tot mijn spijt moet ik de voor vandaag geplande voorlichting over de herstelactie van Nuon, wegens te geringe belangstelling, annuleren. Ik dank de directie van The SunFactory voor hun inspanningen om deze dag te willen organiseren.

In het verleden waren er, juist van de kant van de Nuon klanten, altijd heel veel vragen over dit onderwerp. Daarom leek het ons nodig om hier een bijeenkomst aan te weiden. Wellicht zijn de meeste vragen gaandeweg beantwoord. Mocht u alsnog nieuwe vragen hebben, dat kunt u die stellen op de speciale SunPower site van Nuon: www.nuonsunpowerherstel.nl.

Hebt u nog andere vragen of suggesties betreffende duurzame energie, dan kunt u terecht op de website van ODE: www.duurzameenergie.org."

Jammer. Dus ook geen zonnebootrace in Friesland bekijken, want we gaan natuurlijk niet belachelijk veel fossiele brandstof verstoken om daar helemaal per automobiel heen te reizen, en treinkaartjes zijn erg duur tegenwoordig. Zeker voor een "funreisje". Dan maar geen fossiele mobiliteit (beleidsmakers: zo'n keuze heet bewuste energiebesparing).

Genoemde nagelneue "NUON site" stelt echter niet bepaald veel voor. Een mager FAQ lijstje en een reactieformulier om de eigen situatie voor het renovatiebedrijf TSF nader te specificeren (dus niet om algemene vragen aan de opdrachtgever te stellen over details van de gehele operatie!), plus een nieuw telefoonnummer. Rijkelijk laat en erg summier. We missen een hoop info, en er wordt gewag gemaakt van 10.000 te vervangen OK4 omvormers, terwijl er door NUON 16.500 Sunpower® zonnepanelen verkocht zouden zijn volgens eigen zeggen (Powerpoint presentatie van 9 december 2005). Daar zit een onverklaarbaar en gigantisch gat tussen wat opgehelderd dient te worden, want men "claimt" zeer hoge percentages respons op de aanbiedingsbrieven. 6.500 panelen zou neerkomen op zo'n 1.300 klanten met gemiddeld 5 zonnepanelen die dan niet geholpen zouden worden. Er zijn niet zoveel mensen met veel meer dan 6 Sunpower® zonnepanelen, dus dat kan niet de oorzaak zijn. Op veel zaken die ons bezighouden (OK4 omvormers in reserve voor mensen die met dit apparaat door willen gaan, om maar eens een pijnpunt te noemen), wordt in het geheel niet ingegaan op deze minisite. Bekabeling DC zijde 4 mm², zoals bij Eneco/Oskomera klanten? Uitbetaling van door uitval van 1 of meer OK4tjes gedorven (niet zelf opgewekte en dus duur bij vaak dezelfde leverancier van de Sunpower® systemen ingekochte) elektriciteit? Het staat er allemaal niet!

Vergelijk de informatievoorziening door NUON maar eens met de vragen en antwoorden bij Sunpower® partner Eneco (zeker ook niet in detail op alle ins en outs ingaand, maar wel een stuk informatiever op verschillende kwesties). Geef "Sunpower" in als zoekcriterium op:

http://mkb.eneco.nl/contact/klantenservice_ik_heb_een_vraag.asp


23 juni 2006: Screenshots Soladin 600 software. De kersverse zonnepaneel eigenaar Jeroen Haringman heeft bij zijn Sharp panelen een Soladin 600 omvormer gekocht en hij is zo enthousiast dat hij al meteen een kleine, duidelijke website in elkaar heeft gezet met enkele screenshots van de software. Hij zal ze updaten als hij de boel aan de praat krijgt en productiegegevens kan laten zien. Complimenten, Jeroen!

http://www.solarwebsite.nl


20 juni 2006: Goed om te weten. In een bijdrage van Henk Peters werd in de laatste Power to the People van de Z.P.V. uitgelegd dat de Soladin 600 nooit meer zal kunnen leveren dan 500 Watt (eigenlijk: 2,25 ampère x 230 volt = 517,5 Watt) AC vermogen omdat dat het maximum is wat op een groep (volgens richtlijnen van de KEMA) met een 16 ampère stop geschakeld mag worden. Volgens de specs van Mastervolt zelf kan er 160 tot 700 Wattpiek zonnepaneel (DC) vermogen bediend worden, maar de omvormer zal zichzelf regelen om die 500 Watt grens AC-vermogen niet te overschrijden. Verder niets dan lof bij insiders over die omvormer, want de reputatie van Mastervolt is een goede en er is veel research in de ontwikkeling van dit apparaat gegaan. Voor Leidenaren die net als Polder PV in 2001 een pakket van 6 108 Wattpiek panelen hebben gekregen (totaal 648 Wp, het betreft ACN5000E panelen met soms een sticker met "109 Wp" op de achterzijde) dus geen paniek als ze een "500 Watt omvormer" in huis krijgen, want de output ervan zou op jaarbasis wel eens hoger kunnen zijn dan 6 separate, doch, bij buitenplaatsing regelmatig uitvallende OK4 omvormers...

Bron: Power to the People nr. 3(3)/juni 2006: p. 2

Lid worden van de Z.P.V. (doen!):

http://www.zonnestroomproducenten.nl/paginas/lidworden.htm


20 juni 2006: Houdt Polder PV s.v.p. op de hoogte. Als u goede of minder goede ervaringen met Sunpower® renovaties heeft, laat het weten en neem contact met de opdrachtgever op over uw bevindingen. Gaarne kopietje naar Polder PV, info@polderpv.nl. Zijn er al NUON klanten geholpen met een definitieve renovatie met 1 of meerdere Soladin 600 omvormers??? Gaarne ervaringen melden. Ik heb al twee reacties binnen van 2 tevreden Eneco klanten. Wel wordt melding gemaakt van een nog niet bijgeleverde PC-Link (zou nageleverd moeten worden), en van "resonantie" bij sterke wisseling van lichtomstandigheden bij de omvormer (sterke toerentalwisselingen ventilator???), maar ik wil meer feedback hierover. Ook gaarne zelf in de pen klimmen als er vragen zijn, zowel naar de installateur, de omvormer leverancier, als de opdrachtgever, indien van toepassing.


20 juni 2006: Voorlichtingsbijeenkomst NUON Sunpower® renovaties op vrijdag 30 juni. Overgenomen uit de nieuwsbrief Zonneflitsen nr. 13/16 juni 2006 van O.D.E.:

De uitvoerder van de vervangingswerkzaamheden aan de SunPower systemen die via Nuon zijn gekocht is The Sun Factory uit Amsterdam. The Sun Factory organiseert een voorlichtingsbijeenkomst voor de ODE leden in het Friese Burdaard.

Tijd en plaats: Vrijdag 30 juni, 15:00 tot 16:00 uur; Café It Posthus, Ds. R.H. Kuiperstraat 1, 9111 HA Burdaard

De ODE leden die belangstelling hebben voor deze voorlichtingsbijeenkomst kunnen zich aanmelden via:

zonsectie@duurzameenergie.org

Opgelet: in verband met de beperkte ruimte is het maximale aantal bezoekers gesteld op 20. De selectie vindt plaats op volgorde van aanmelding. Mensen die nog geen ODE lid zijn kunnen zich aanmelden via:

http://www.duurzameenergie.org/meedoenlid.php?action=aanmelden

Deze bijeenkomst valt samen met de voorlaatste dag van de Frisian Nuon Solar Challenge, een wedstrijd voor de zonne-energie boten. In de middag van 30 juni zullen de boten langs Burdaard varen. Vóór en na de bijeenkomst kunnen de bezoekers genieten van deze spannende race langs de Elfsteden route.

Zie wat het laatste betreft ook het bericht op de PV-nieuwspagina van 20 juni (PPV).

Let op (PPV): Burdaard (Fries: Birdaard) ligt ongeveer 9 kilometer WZW van Dokkum en 12½ km. NNO van NS-station van Leeuwarden en is dus zeer moeilijk te bereiken als men vanuit het westen van het land met het openbaar vervoer op dezelfde dag heen en weer wil. Probeer een logeeradres in de buurt te vinden, dat is wel zo rustig.

Website The Sun Factory:

http://www.thesunfactory.nl/index_load_nl.html


2 mei 2006: "Nabrandertje" van NUON. We dachten eindelijk van de brievenbende verlost te zijn, maar een slachtoffer die in het geheel geen aanbiedingsbrief had gekregen, stront rook, en ging proberen te reclameren (tijdenlang niks gehoord), kreeg uiteindelijk toch een "aanmeldingsformulier" voor de renovatie actie. Met een weer iets aangepaste alinea. Versie numero ... waar waren we gebleven? Vier of vijf? Zie de Sunpower brieven pagina!

De brandende vraag blijft natuurlijk: is dit een uitzondering, of piesen een heleboel mensen naast het potje omdat zij ook geen brief hebben gekregen, van niets weten, en dus ook niet zullen reageren???

Overigens, op een exemplaar (gedateerd 19 december 2005!) van de bevestigingsbrief voor mensen die de eerste aanbiedingsbrief van NUON hebben gekregen staat vermeld dat voor die groep mensen (?) de vervanging zal plaatshebben in de periode april tot en met juni 2006 i.p.v. de op het latere (voor de grootste groep?) verstuurde exemplaar vermelde periode van april tot en met oktober 2006. Bent u er nog?

Mij is nog niets bekend van daadwerkelijk uitgevoerde renovaties in de maand april.


2 mei 2006: Soladin 600 en dies meer. In een Duitstalige brochure van Mastervolt vond ik deze foto van de PC-Link waarmee de Soladin 600 inverter op een PC uitgelezen kan worden (string-data, geen individuele paneeldata).

PC-Link for string data monitoring of Soladin 600 Mastervolt inverter on a computer
PC-Link voor het uitlezen van de Soladin 600
© Mastervolt

In dezelfde brochure een merkwaardige opmerking dat er al 5.000 stuks Soladin 600 geleverd zouden worden (zie opmerking op actuele PV-nieuwspagina), in tegenstelling tot de 4.000 die op de website staan genoemd....

Ten tweede: in IJmuiden hangt al een werkende Soladin 600. Let op de zeer goede prestaties van dit apparaat (aantekeningen onderaan pagina), in vergelijking met de oude 4 Soladin 120 "AC module omvormers" van dezelfde fabrikant:

http://home.planet.nl/~a3.m/

Ten derde: Bij Sunergy in Rijswijk hangt ook al een tijdje een Soladin 600 te "draaien". Voor opbrengst grafieken en on-line metingen, zie de website van Sunergy.

Documentatie voor de Soladin 600 op de Mastervolt site:

http://www.mastervolt.nl/sunmaster/details_sol600.asp (specs)
http://www.mastervolt.nl/sunmaster/downloads_sol.asp (downloads)


1 mei 2006: Antwoorden NUON op vragen van ODE. Toevallig ontdekt bij bezoek van de website van O.D.E. Op diverse vragen van ODE wordt door een niet met name genoemd persoon van NUON geantwoord. Merkwaardige gang van zaken weer, zeker na de intensieve contacten met ten Kroode en Uittenbogaard door diverse mensen, maar waar een oorverdovende stilte is opgetreden (er liggen nog steeds 3 lasdozen op ons dak die in december al waterdicht gemaakt zouden worden....). Als ik tijd heb kom ik hier nog op terug. Vraag 1 lijkt beantwoord, maar je kunt dat antwoord ook anders lezen omdat er meerdere getallen worden gevraagd, maar er slechts 1 percentage wordt gegeven. Percentage van wat? Waar zijn die 1.300 op 27 februari 2006 "niet-antwoordformulier-opvragers" gebleven? Allemaal alsnog gereageerd? "Aangeleverde adressenlijsten" zijn incidentele gevallen uit een voor niet NUON mensen totaal onbekend klantenbestand, dus de incidenten uit die kleine, toevallige lijsten (mensen die toevallig hoorden van de actie maar die geen brief gekregen hadden en actie ondernamen), zeggen niets over de oorspronkelijk niet aangeschreven mensen. Ergo: die vraag blijft open. Op diverse vragen wordt ontwijkend geantwoord, of met vrij nietszeggende verwijzing naar een eerder, beknopt antwoord.

Voor de goede orde: "TSF" staat voor The Sun Factory, een bedrijf met installatie ervaring op het gebied van zonne-energie en tevens sponsor van de Friese Elfstedentocht per zonneboot. Zelf lezen:

http://www.duurzameenergie.org/Nuon-antwoorden.html
http://www.thesunfactory.nl


25 april 2006: Retail prijzen Soladin 600 en PC Link. Via iemand die zijn PV-systeem met AC-modules heeft omgebouwd naar een stringsysteem met de Soladin 600 omvormer van Mastervolt kreeg ik de verkoopprijzen doorgemaild bij de Sunfactory:

Soladin 600 omvormer: € 470.05
PC-Link: € 59,50 (uitlezen string-data, dus geen individuele AC-module monitoring meer mogelijk)


13 april 2006: "Recovery plannen" Oskomera. Voor een groot deel van de door Eneco verkochte Sunpower® systemen buiten de regio Utrecht zal Oskomera de renovaties verzorgen, die het bedrijf "recovery" noemt. Voor een uitgebreid verslag, zie de aparte pagina die aan het bezoek aan dit bedrijf is gewijd (25 maart 2006).


10 april 2006: Vraag n.a.v. persbericht Mastervolt website. In een persbericht op de website van Mastervolt (27 maart 2006) wordt gewag gemaakt van de verkoop van "maar" 4.000 Soladin 600 omvormers aan de Sunpower® initiatiefnemers NUON en Eneco. Echter, volgens zeggen van de laatstgenoemde bedrijven hebben zij in totaal 7.100 Sunpower® systemen verkocht (Powerpoint presentatie 9 december 2005 bij SenterNovem in Utrecht). Ik mis hier dus maar liefst 3.100 huishoudens die blijkbaar niet geholpen worden! Wat gaat er met al die van veel belastinggeld betaalde zonnestroomsystemen met ongetwijfeld 1 of meer defecte OK4 omvormers gebeuren??? Hoe is het mogelijk dat er zo'n groot gedeelte (44 procent!) van die huishoudens "buiten de boot" dreigen te vallen? Er is maar een klein aantal klanten wat grotere systemen of uitgebouwde systemen heeft gekocht (die een groter type Mastervolt omvormer zullen krijgen), dus daar kan deze uiterst merkwaardige discrepantie niet aan liggen! Volgens Polder PV zijn hier duidelijk andere redenen voor...

http://www.mastervolt.nl/news_details.asp?ID=597


8 april 2006: The end is not nigh... U dacht dat de OK4 en de monitoring daarvan op zijn laatste beentjes liep? Valt wel mee, hoor! Ron Hoekstra van iQue heeft namelijk niet stilgezeten. Kijk maar naar onderstaande fraaie "dynamische" banner die een bijna real-time (5 minuten "refresh") animatie van de weerscondities van 2 Siemens panelen in Harlingen weergeeft, het cumulatieve actuele Pac vermogen van de twee OK4 omvormers, en fraaie productiegrafieken geeft te zien als u op de banner klikt. Weer een hoop "script-werk" voor Ron, wat hij gebruikt voor zijn software bedrijf iQue. Zie ook de berichten op 6 en 7 april op de PV-nieuwspagina.25 maart 2006: OPGELET: OK4 bijeenkomst bij Oskomera in Deurne (NB)! Georganiseerd door Sectie Zon van O.D.E.: een bedrijfsbezoek aan Oskomera die voor Eneco de Sunpower® PV-systemen gaat renoveren. Er is gelegenheid tot het stellen van vragen hierover. Niet-leden kunnen lid worden van O.D.E. en ook komen. Zie het bericht op de actuele PV-nieuwspagina.


24 maart 2006: Eneco bevestigingsbrief beschikbaar. Ik kreeg van een Eneco klant de langverwachte bevestigingsbrief die zo'n beetje in de tweede week van maart 2006 is verstuurd aan, hopelijk, alle klanten die zich met het antwoordformulier ingeschreven hebben voor de gratis vervangingsactie van hun OK4 omvormers voor 1 of meer Soladin 600 omvormer(s). Omdat er ook zaken in staan die voor NUON klanten interessant cq. belangrijk zijn (zie ook mijn opmerkingen onder de brief), kijk op de Sunpower® brievenpagina om u zelf een beeld te vormen. Uiteraard geldt andersom ook voor Eneco Sunpower® klanten: lees de bevestigingsbrief van NUON en, vooral, de opmerkingen eronder van Polder PV om te weten waar u op moet letten.


21 maart 2006: "Oneigenlijk" gebruik van OK4 omvormers. Techneuten proberen altijd de grenzen van het mogelijke op te zoeken. De heren van Sunergy in Rijswijk doen dat regelmatig, en omdat het dak vol zonnepanelen blijkbaar nog niet genoeg knutselwerk voor hen was, zijn ze zich maar eens op een zogenaamde Air-X windturbine gaan storten. En wat gebruiken ze voor de netkoppeling van dat leuke (doch niet zo stabiel werkende) dingetje? Juist: twee OK4E-100 omvormertjes! Die helemaal niet ontworpen zijn voor iets anders dan zonnepanelen, maar dat moet je niet tegen een techneut in Rijswijk zeggen, want dan gaat het bloed door de aderen stromen totdat het WEL werkt. OK, het is nog allemaal lang niet optimaal, maar werken doet het wel degelijk (met inzet van 2 accu's om de energie in eerste instantie in op te slaan, maar dat gaat mogelijk veranderen). Leuk is het in ieder geval, zoals gisteren ook weer duidelijk werd tijdens een presentatie op de jaarlijkse ALV van de vereniging. Er was zelfs een bekende werknemer van de producent N.K.F. bij en hij vond het allemaal prachtig...

Geïnteresseerd? Neem contact op met Sunergy en vraag naar het verslag van de eerste bevindingen met de netgekoppelde Air-X in Sunpaper voorjaar 2006. Wel eerst lid worden, uiteraard...

http://sunergy.thrijswijk.nl/contact/contact_1.php


16 maart 2006: En alweer een! Ik had sinds 2 februari over de hele bezopen aanmeldingsprocedure bij NUON 6 (!) brieven naar het CCC in Arnhem geschreven om gedetailleerd vast te leggen hoe deze administratieve "operatie" gestalte kreeg in ons specifieke geval en om mijn gal te spuwen over de wijze waarop de nieuwe Sunpower® renovatie procedure in elkaar was gezet. Ik had al twee bevestigingen (automatische antwoordformulieren) gekregen, en vandaag viel de derde in de bus. We zijn op de helft. Niet dat het iets uitmaakt, overigens, want er staat zoals gewoonlijk helemaal niks in zo'n "brief", behalve een afwijkende datum, afhankelijk van de ontvangst van welke brief wordt "bevestigd". En dat is nu net de makke bij dit geweldige bedrijf, want er staat in die bevestiging niet op welke brief men reageert. Er staat geen datum van mijn brieven bij, zoals dacht ik toch gebruikelijk was in het zakelijke verkeer. Dus dat schiet weer lekker op. Blijkbaar is het erg "ongebruikelijk" dat mensen meerdere brieven naar hetzelfde bedrijf sturen en gaat men er automatisch van uit dat de afzender wel "weet" welke brief bedoelt wordt. Niet, dus.

Ik hoop dat CCC bij de aangekondigde "inhoudelijke" reacties wel de datum van de betreffende brief gaat vermelden, want dat kon anders wel weer eens flinke communicatiestoornissen opleveren.

Overigens, de door NUON CCC zelf schriftelijk bevestigde reactiedatum voor de eerste brief (9 maart 2006) is alweer verstreken, zonder inhoudelijk resultaat. Niets nieuws onder de zon, dus, ondanks alle "nieuwe personeel" wat is aangetrokken bij het bedrijf.

Slecht rapportcijfer blijft slecht rapportcijfer. Dat wordt hard blokken geblazen voor het NUON CCC personeel dit jaar ...

Ik ben benieuwd wat de meisjes en jongens bij TPG post denken van ons adres: bijna wekelijks post van NUON, wat zit daar voor merkwaardig figuur!


14 maart 2006: KAFKA: Geen dag voorbij zonder NUON surprise... Na een tweede opmerking van een Sunpower® collega over "telefonisch contact met Arnhem" die ik dacht recht te zetten met: "neen, die zitten in Schoonhoven", begon er wat te kriebelen bij Polder PV. Het zal toch niet....??? En ja hoor, de zoveelste verrassende ontdekking bij Neer'lands meest besproken energiebedrijf. Het op de NUON Sunpower® papieren aangegeven telefoonnummer 026 - 8449904 is een nummer uit ... ARNHEM, en NIET zoals ik altijd dacht Schoonhoven (wat het netnummer 0182 blijkt te hebben...). De dames en heren "van het antwoordnummer 19010" in Schoonhoven doen blijkbaar niets anders dan in opdracht van CCC Arnhem met formuliertjes schuiven en zij blijken géén telefonisch contact met de klanten te hebben. Het telefonische gechicaneer, gekonkel, gedraai en in het ongewisse laten komt dus, zoals gebruikelijk, uit de moederschoot, NUON CCC in Arnhem!!! Ik heb de drie keer dat ik gebeld heb met het gewraakte telefoonnummer nog nooit van iemand aan de lijn gehoord dat ze in Arnhem werkten, en werden mijn opmerkingen over "de problemen met de verwerking van de telefonische afspraken met uw afdeling in Schoonhoven" niet als zodanig gecorrigeerd. Waarom zou je klanten wijzer maken dan ze zijn? Domme klanten zijn veel aantrekkelijker voor NUON!

Weer wat geleerd. Ga er nooit van uit dat u de afdeling aan de lijn hebt die u denkt te moeten hebben. Het kan best zijn dat u met iemand belt die aan de andere kant van het land zit in een of ander volstrekt onbekend NUON bureel. Ik heb uit arren moede bij alle berichten waar ik het over "dat telefoonnummer in Schoonhoven" heb, een link naar dit bericht geplaatst.

Dat bedrijf begint kafkaëske trekjes te vertonen...


10 maart 2006: Hé, hé, bevestigingsbrief NUON... Gisterochtend werd ik gebeld door de projectmanager van de afdeling "Sunpower" van het NUON CCC in Schoonhoven, de heer K. Dieke (hij heeft "onze" brief persoonlijk op de bus gedaan). Hij was verbaasd te horen dat de brief nog steeds niet was gearriveerd. Ik verbaas me nergens meer over. Gelukkig vond ik hem om kwart voor vijf 's middags in de bus, dus toen de heer Dieke mij vanochtend weer belde, kon ik beamen dat we "in de molen zaten". 41 dagen na ontvangst van de brief van 27 januari 2006. De heer Dieke liet weten dat er voor de zekerheid nog een brief door hem op de bus gedaan was (ik had een "pittige" brief naar het NUON CCC geschreven...). En die vond ik vandaag dan ook in de bus (met weer een andere datum er op). We hebben nu dus TWEE bevestigingen, wel zo safe, vindt u niet?

Veel tijd voor vragen had de rap pratende heer Dieke niet, en ik kreeg ondanks aandringen geen e-mail adres of telefoonnummers van de betrokken afdeling(en) van NUON CCC "los". Van de project initiator Paul ten Kroode of zijn opvolger had de heer Dieke "zogenaamd" nooit gehoord. Ach ja. NUON. Als zelfs projectmanagers niet meer weten wie met wat bezig is binnen het bedrijf moet je niet gek staan te kijken dat er continu essentiële zaken in de soep lopen. Ik beloofde de heer Dieke nog een schriftelijke bevestiging van onze telefoongesprekken en de verlopen "procedure", hetgeen hij overbodig vond. Ik heb hem maar duidelijk gemaakt dat dit toch echt nodig is, gezien mijn inmiddels verbijsterende ervaringen met NUON de laatste jaren, dus daar zijn we vandaag maar weer eens wat moois van aan het maken...

Voor een anonieme versie van de door velen lang verwachte bevestigingsbrief, gelardeerd met enkele belangrijke opmerkingen, zie de Sunpower® brievenpagina.


9 maart 2006: Verbijsterende e-mail numero aggentaggeteg. Van een getroffen NUON Sunpower® klant uit Den Helder die geen brief heeft ontvangen. Uit zijn mail:

"Na het laatste contact met mijn contactpersoon bij Energierent (dhr. van de Berg) in januari 2006, die vertelde dat er een omruilactie voor een Soladin 600 komt, ben ik af gaan wachten voor de brievenbus, hopende dat er inderdaad een brief van NUON zou arriveren.

Nu dat nog steeds niet is gebeurd, ben ik eens gaan zoeken op internet naar soortgelijke gevallen en stuitte ik op uw site. Verhelderend! Direct ben ik gaan bellen met NUON/CCC op 026-8449904, en sprak daar net met (... naam geschrapt; PPV). Zij wist van de actie, en kon direct zien dat ik niet in het bestand sta... Daar kom je namelijk alleen in terecht als je hebt gereageerd op de brief, en die 'krijg je vanzelf als je zonnepanelen hebt' . Op mijn vraag hoe ik na kon gaan of dat zeker is, had ze geen antwoord. Het komt 'vanzelf'. Jaja. Verder wist ze te melden dat er het hele jaar 2006 nog brieven door NUON verstuurd zullen gaan worden, en dat de einddatum 28 februari haar niet bekend voorkwam. Tevens zou het geen zin hebben om zelf brieven te sturen naar NUON/CCC."

Ik zal hier verder niet op ingaan (let op die bezopen slotbeweringen over die datum van 28 februari en "brieven sturen heeft geen zin"!!!), maar alle in dit bericht gedane mededelingen van de kant van die mevrouw in Schoonhoven zijn voor rekening van NUON CCC. Deze mail spreekt BOEKDELEN!


9 maart 2006: Inderdaad, niet "simpel", dus... Nog steeds GEEN bevestiging ontvangen, en het is nu alweer donderdag...


8 maart 2006: Hart onder de riem. Toch fijn dat diegenen die zich al jaren onbetaald inzetten voor een goede en kwalitatief verantwoorde oplossing m.b.t. de OK4 omvormers af en toe eens een pluim "uit het veld" krijgen. Zo kreeg ik een e-mail doorgestuurd elders vanuit het land met daarin de volgende passage:

"Wij stellen het zeer op prijs dat er zoveel inzet is vanuit de gebruikers om ervoor te zorgen dat Nuon (en anderen) hun verplichtingen nakomen."

Dank voor deze dank, we gaan verder op de goede weg...


6 maart 2006: Telefoontje van NUON CCC. Onverwachts toch weer een belletje van een medewerker van het CCC. Opeens blijkt ons antwoordformulier ontvangen te zijn, staan we geregistreerd, en is de bevestiging "vandaag de deur uit". Uiterlijk woensdag zouden we die bevestiging in de brievenbus moeten vinden. Zijn daar nu echt vijf brieven (van de klant) voor nodig, voor zoiets simpels???


5 maart 2006: Zonneflitsen numero 11. In te zien op de website van O.D.E. (link onderaan). Met laatste nieuws over de Sunpower® renovaties en andere projecten met OK4 omvormers.

Opmerkingen Polder PV:

 • Niet alle Sunpower® klanten hebben "de" of "een" brief gekregen. In ieder geval NIET bij NUON, en om onduidelijke redenen (systemen in hetzelfde complex waarbij bij de een wel en bij de ander niets is ontvangen).
 • Niet iedereen heeft het via een bureaucratische aanmeldprocedure aan te vragen antwoordformulier (of "een" antwoordformulier, want er zijn 2 verschillende versies verstuurd) ontvangen, zelfs niet nadat die procedure "volgens de regels van NUON CCC" was doorlopen.
 • De situatie bij NUON wordt niet juist weergegeven: zelfs mensen die alles hebben geprobeerd om de richtlijnen van NUON te volgen hebben nog steeds geen bevestiging van aanmelding gekregen en worden voor de zoveelste maal op een zijspoor gemanoeuvreerd.
 • Bij NUON zouden op 27 februari 2006, 1 dag voor de nooit herroepen reactiedatum van 28 februari 2006, 2.000 mensen het formulier hebben aangevraagd. Dus 1.300 klanten (39% van het totale door NUON opgegeven aantal van 3.300) zouden in eerste instantie al buiten de boot vallen, hetgeen absoluut onverteerbaar is. Volstrekt onduidelijk is, waar die grote "uitval" aan ligt! Bovendien wordt gesteld dat tm. 19 februari nog maar slechts de helft van de aanvragers het antwoordformulier ingestuurd zou hebben. Dat zou betekenen dat tot dat moment nog maar 30% van de klanten "officieel" in de renovatiemolen zouden zitten.
 • Van genoemde "beweringen" is in het geheel niets te controleren omdat NUON geen enkele controleerbare informatie prijsgeeft.
 • Brieven en/of e-mails aan het bedrijf over deze kwestie worden niet, ontwijkend, of pas na weken beantwoord (automatische ontvangsbevestiging met antwoord datum ver na de nooit herroepen reactiedatum van 28 februari 2006). Telefoontjes naar Schoonhoven zijn zinloos, omdat geen enkele toezegging wordt gedaan.
 • Er wordt niet ingegaan op het meganieuws dat de volledige polykristallijne divisie van Shell Solar is verkocht aan SolarWorld en wat voor gevolgen dat zal hebben voor claims en garanties van door Shell verkochte zonnepanelen (alle Sunpower® systemen!).

http://www.duurzameenergie.org/zonneflitsen-11.html


3 maart 2006: Deceptie. Toch maar weer gebeld met Schoonhoven om schriftelijke bevestiging op te eisen. Twee dames wilden NIET erkennen dat wij voor ons gezamenlijk systeem ingeschreven staan, ondanks de correct doorlopen procedure die wij middels een kopie van het antwoordformulier weer zelf hebben rechtgebreid, omdat NUON CCC het blijkbaar niet nodig vond om ons het formulier op te sturen (na twee telefoontjes). Buren en mensen elders in Leiden hebben wel al die bevestiging ontvangen nadat het antwoordformulier was ingestuurd, dus waarom wij niet? Ik heb binnen een week een schriftelijke bevestiging van onze inschrijving opgeeist, maar het enige wat er uitkwam bij Schoonhoven was: "de betreffende afdeling gaat het uitzoeken"... Het lag zeker aan mij dat de telefoon vervolgens op de haak werd gelegd????


1 maart 2006: Ik word toch zo ontzettend MOE van dat bedrijf... Je zou toch denken dat ik mijn STINKENDE best heb gedaan. Inmiddels alweer 4 (VIER) brieven verstuurd om opheldering te vragen over die krankzinnige aanmeldingsprocedure, over het feit waarom ik maar 1 i.p.v. 2 brieven cq. antwoordformulieren heb ontvangen en waarom ik nog steeds geen bericht heb ontvangen over het hoe en het waarom en of we nu eindelijk eens ge-re-gis-treerd staan voor die vervangingsactie. Moet ik morgen nu weer gaan bellen naar Schoonhoven of gaan we weer eens voor de zoveelste keer wachten op een antwoord op al dat ruim op tijd verstuurde moois??? U denkt dat dit "toeval" is? Forget-it-but en lees de NUON-Soap er maar op na*. Vanavond weer een update doorgesproken met een van mijn sparring-partners in die affaire. Die man heeft al heel wat "gezien" in zijn leven, maar ook hij kan er met zijn pet niet meer bij wat (o.a.) NUON CCC allemaal flikt richting klanten.

*"Not to be read by people with heart conditions or those in severely hallucinogenic states of mind..."!
(gejat en aangepast van bijschrift van de titelsong van de geweldige plaat "Please Don't Touch! van Steve Hackett)


28 februari 2006: D-Day bij NUON? Zie de nieuwspagina.


28 februari 2006: Waar u rekening mee moet houden als u kiest voor een stringomvormer. Schaduw. Als u zeker in de zomerperiode flinke "last" heeft van (partiële) beschaduwing van uw Sunpower® systeem, gelieve de bijdrage op de nieuwspagina te lezen!


27 februari 2006: "Karakteristiek" beeld bij sommige NUON Sunpower® klanten. Vanavond bespreking met getroffenen, ODE en ZPV gehad. Meerdere gevallen van brief en/of antwoordformulier niet (of niet op tijd) ontvangen. Een paniekerige gemeenteambtenaar uit Alkmaar die raad komt vragen wat te doen met die mensen die maar geen antwoordformulier krijgen. Mails van mensen die Polder PV aan zijn mouw schudden: wat moet ik doen, ik heb dat antwoordformulier niet gekregen?! Mondelinge toezeggingen (niks op schrift!), dat de reactiedatum van 28 februari (die nooit officieel herroepen is, ondanks de klip en klare puinhoop) geen "harde" einddatum is (zowel van NUON consultant ten Kroode, als van telefoniste in Schoonhoven).

Ergo: direct in de telefoon en in de pen klimmen (contactgegevens onder 21 februari 2006), NUON schriftelijk in gebreke stellen en alsnog die gratis renovatie en nieuwe omvormer opeisen! Eis een behoorlijke reactietermijn op (normaal in het economische verkeer: 1 maand!).

Van Eneco nog steeds geen klachten gehoord over het verloop van de nieuwe renovatie actie. Het kan dus ook anders. Pluim voor Eneco!


26 februari 2006: Antwoordformulier niet gekregen! Mij verbaast het al lang niet meer, maar u wellicht wel. Voor het separate systeem wat ik beheer voor de gemeenschappelijke ruimte in ons complex en waarvoor ik al twee keer gebeld heb, heb ik ondanks toezeggingen het aanmeldingsformulier niet gekregen (dat zal dus op zijn hoogst te laat bij ons arriveren, want overmorgen is de niet door NUON CCC herroepen deadline van 28 februari reeds). Vandaag dus maar een kopie van mijn eigen exemplaar met de juiste gegevens verstuurd, naar zowel NUON CCC in Schoonhoven, het hoofdkantoor in Arnhem (de vierde brief al over deze onverkwikkelijke "operatie"!), en naar consultant ten Kroode die de nieuwe renovatie actie heeft opgezet met Eneco. Naast deze bijlage uiteraard een brief op hoge poten, en kopieën van een recente logfile van het betreffende Sunpower® systeem (dagelijkse uitlezing), 2 grafieken met de inverter kWh data, en kopieën van de twee eerder naar Arnhem verstuurde schriftelijke bevestigingen van de telefonische gesprekken met NUON CCC in Schoonhoven. Zou het helpen?

Ook van andere mensen nog steeds berichten over het niet ontvangen van brief en/of antwoordformulier...

Als u hetzelfde is overkomen, of u heeft de voorafgaande brief niet of niet op tijd gekregen, kunt u het beste NUON in gebreke stellen wegens wanprestatie, met verwijzing naar artikel 6:81 ff. van het Burgerlijk Wetboek. Ik heb daartoe een aangepaste versie van de claim brief gemaakt, zie de link onderaan het bericht van 21 februari 2006. Downloaden, aanpassen en opsturen, maar meldt s.v.p. ook telefonisch van tevoren dat die brief er aan zit te komen op het telefoonnummer in Schoonhoven (in de brief naar dat telefoongesprek verwijzen), en eis dat die belachelijke reactiedatum van 28 februari met een maand naar achter verzet wordt!


21 februari 2006: Wat te doen als u het antwoordformulier niet (op tijd) krijgt? (NUON) Gewoon uw recht doen gelden en een boze, doch nette brief sturen naar het antwoordnummer in Schoonhoven en naar het Customer Care Center zelf, en een e-mail naar Paul ten Kroode die de actie heeft opgezet en overgedragen aan het NUON CCC. U vindt een voorbeeldbrief als downloadbaar Word document via de link hieronder. Goed letten op de gegevens die u zelf moet invullen, en knutsel en frutsel er zelf aan naar eigen believen. U mag best uw boosheid er uit laten stralen, maar houdt het beschaafd.

Als u vergelijkbare problemen bij Eneco heeft (nog niet van gehoord), meldt u dan bij Sjak Elsinga. Het antwoordformulier voor de Eneco klanten moest op 18 februari 2006 ingestuurd zijn.

Tevens te downloaden een pdf versie van het laatste antwoordformulier van NUON. Adresgegevens noteren, Sunpower® contractnummer niet vergeten, en dateren en ondertekenen!!! Vergeet ook de brief zelf niet te dateren en te ondertekenen en stuur hem met het ingevulde antwoordformulier deze week nog op als u laatstgenoemde zelf nog niet heeft ontvangen! Als u uw systeem kunt uitlezen op de computer: stuur een m.b.v. de software gegenereerde logfile mee en claim daarmee het gratis nieuwe interface voor de Mastervolt Soladin 600 omvormer. Contactgegevens:

NUON Customer Care Center: Postbus 40021, 6803 HA Arnhem (t.a.v. Peter Molengraaf, Directeur NUON CCC)

NUON Sunpower (de NUON CCC afdeling in Schoonhoven die uw telefonische en schriftelijke aanmeldingen "vlekkeloos" moeten verwerken): NUON CCC, Antwoordnummer 19010, 2810 VN Schoonhoven (tel.:
026 - 8449904)

Paul ten Kroode, NUON Consultancy Group, NUON, Spaklerweg 20, 1096 BA Amsterdam. E-mail adres: Paul.ten.Kroode@nuon.com

Voorbeeld claim brief NUON: download doc HIER (26 kB)
Antwoordformulier NUON: download pdf HIER (158 kB)


21 februari 2006: Ervaringsdeskundige vertelt over zijn lotgevallen. Bij NUON CCC in Schoonhoven, welteverstaan. De tweede week van februari wordt toegezegd twee antwoordformulieren op te sturen voor 2 Sunpower® systemen. Een week later arriveert slechts één antwoordformulier (met begeleidende brief). Na het weekend wordt door de boze Sunpower® eigenaar gebeld, en met wat moeite toezegging van het opsturen van een tweede antwoordformulier (nl., het origineel aangevraagde) losgepeuterd, verzenddatum echter onbekend. Na protest over het nog steeds boven de Sunpower® eigenaren hangende zwaard van Damocles, de "einddatum" van 28 februari, wordt doodleuk door de telefoniste gesteld: "... ik durf niet te zeggen dat de reactietermijn verlengd gaat worden...". Alweer een oh zo karakteristiek staaltje van kras (wan)beleid bij het beruchtste bedrijfsonderdeel van NUON.


17 februari 2006: Typische ontvangstbevestiging van NUON CCC. Een eerste "reactie" op mijn gepeperde brief van 2 februari naar de klantenafdeling in Arnhem n.a.v. ontvangst van 1 (niet 2) brieven ("versie 2"), de daarin vermelde bezopen aangepaste tweetraps aanmeldings"raket", de belachelijke korte aanmeldingstermijnen in vakantietijd, etc.

De brief is "nog in behandeling" en uiterlijk 9 maart 2006 zou ik antwoord mogen verwachten. Maar dan is het natuurlijk al te laat om met terugwerkende kracht die belachelijke 28 februari met een maand te verlengen. Heel goed mogelijk dat dan de nodige van vakantie terugkerende klanten bij het zien van de - verlopen - reactiedatum het er bij zullen laten zitten. Niet zo netjes van NUON. Understatement, inderdaad ja.


17 februari 2006: Heeft u nog niets gehoord van NUON (of Eneco)? Bellen en antwoordformulier opeisen s.v.p.! Stuur alstublieft een schriftelijke bevestiging van de inhoud, datum en tijd van dat telefoongesprek naar uw Sunpower® leverancier toe (naam telefonist vermelden). Als u het antwoordformulier ontvangt: Stuur het vóór 28 februari 2006 op naar het antwoordnummer, maar maak eerst twee kopieën van het ingevulde, van datum voorziene en ondertekende formulier, houdt een exemplaar voor uw eigen administratie en stuur in het geval van NUON er voor de zekerheid ook een naar het postbusnummer van het Customer Care Center, gezien de aanhoudende communicatieproblemen bij dat bedrijf. Als u het antwoordformulier niet (op tijd) krijgt, direct een e-mail met uw klacht sturen naar Paul ten Kroode van NUON Consultancy Group die de vervangingsactie heeft overgedragen aan het Customer Care Center van NUON! De heer ten Kroode heeft in reactie op een klant die geen brief had gekregen al verzekerd dat met deze klacht bij hem "... uw tijdige reactie daarmee is geborgd". Leg al uw communicatie schriftelijk vast! Verdere info, telefoon nummers en adressen: Sunpower® brieven pagina.


17 februari 2006: Sunpower® op webTV! Op de uitzonderlijk interessante site van new-energy.tv (regelmatig kijken!!!) is een kort tv-fragment over de vervangingsactie bij de Sunpower® partners NUON en Eneco te zien. Jadranka Cace, voorzitter van de sectie Zon van de Organisatie voor Duurzame Energie, en Jos Koks, getroffen Sunpower® eigenaar uit Weesp die keihard getrokken heeft aan het activeren van NUON om iets aan de problemen te doen, komen aan het woord om de problematiek toe te lichten. 35 procent uitval en de na veel "geduw en getrek" uit de polderklei getrokken vervangingsactie komen kort ter sprake, evenals de zeer korte termijn waarop getroffen eigenaren kunnen intekenen op die actie. Koks zegt terecht dat zowel NUON als Eneco nagelaten hebben om de landelijke publiciteit te zoeken, zoals dat normaal is als er structurele defecten zijn bij dure apparaten, auto's, en dergelijke. Gevolg: veel mensen weten nog steeds niets over de ernst van de problemen, en wat zij moeten doen om geholpen te worden. De problemen met de brieven en de aanmeldingsprocedure (NUON), elders op de brievenpagina na te lezen komen helaas niet ter sprake. Wel dat het ontzettend lang heeft geduurd voordat er structureel actie kwam volgens Cace, al lijkt NUON dat anders te zien:

"Bijna alle 3.000 klanten hebben bericht ontvangen" volgens NUON. Op de op de ODE site weergegeven powerpoint presentatie van NUON/Eneco wordt echter van 3.300 systemen gesproken... en:

NUON "herkent zich niet in de klachten over de langdurige afhandeling", volgens een niet nader genoemde bron (tekst op beeld) op dit fragment van een paar minuten.

De insiders weten dat hier niet helemaal wordt weergegeven wat er allemaal gebeurd is in het recente en minder recente verleden (hoofdpijn van de nog steeds niet correct opgeleverde "reeds gerenoveerde" Sunpower® systemen, om maar een nog uit te voeren klus te noemen, evenals de beloofde, doch zelden uitgekeerde vergoeding van € 12,50 per defecte OK4 omvormer). En wat er allemaal nog verder speelt. Ook wordt er helaas niet ingegaan op al die andere PV-systemen die met OK4 omvormers zijn uitgerust en waar nog niets voor "geregeld" is.

Desondanks mooi dat new-energy.tv aandacht heeft besteed aan deze "onverkwikkelijke" affaire. Kijken dus, het is een kort fragment:

http://www.new-energy.tv/trailer.php/2/42/massale_vervangingsactie_defecte_omvormers.html?autostart=false


16 februari 2006: Waar ik al bang voor was... Van een Sunpower® collega de volgende reactie van zijn acties na ontvangst van de derde NUON brief (gedateerd 6 februari 2006):

"... meld ik mij op telefoonnummer 026-8449904 met de mededeling dat ik gebruik wil maken van de aanbieding en de vriendelijke jongedame zegt dat zij de aanmeldingsformulieren zal toesturen.

Het is nu 16 februari en er komt niets in de brievenbus (ja toch een reclamemail van NUON). Ik bel nummer 026-8449904 maar weer eens op en een andere jongedame vertelt mij dat mijn aanvraag niet verwerkt is dus ER IS NIETS MEE GEDAAN. Maar ze belooft om nu de formulieren wel toe te sturen. Ik zeg dat de tijd begint te dringen want het is nu 16 februari en ik kan maandag op zijn vroegst de formulieren uit de brievenbus halen (als alles dus goed gaat); maandag is het alweer 20 februari en de aanmeldingsformulieren moeten 28 februari bij de NUON binnen zijn.

Ik ben benieuwd of ik de formulieren nu wel ontvang. Zodra het dinsdag is en er is nog niets, ga ik een klacht indienen bij het Customer Care Center (letterlijk vertaald "klanten zorg centrum").

... wees gewaarschuwd: bellen wil niet zeggen dat u automatisch aanmeldingsformulieren krijgt toegestuurd ...

NUON wil het klantvriendelijkste energiebedrijf worden in Europa, althans dat zeggen ze, maar tot nu toe is daar niets van te merken."

Het zijn niet mijn woorden, maar u kunt zich zeker wel voorstellen dat Polder PV deze uitspraken onderschrijft? Overigens, ik heb het op 10 februari 2006 aangevraagde antwoordformulier ook nog niet binnen. Let wel: het is (wintersport) vakantietijd. Kunt u zich voorstellen wat voor knetterende vloeken er in menig huis zullen klinken als men dagen later, als de stapel post op de keukentafel eindelijk wordt uitgesorteerd, een brief van NUON vindt waar een verlopen aanmelddatum op staat? Onze buurvrouw kreeg die brief pas op zaterdag 11 februari in huis, een andere buurvrouw die verhuisd is, kreeg de brief niet omdat het adressenbestand van NUON niet op orde is. Tekent u voor zichzelf het telefoon- en claimdrama maar uit....


10 februari 2006: Snik ... alwéér een brief van NUON! De DERDE al. Ik word niet goed! Zie de brievenpagina. Knutselen met brieven, het lijkt wel een theekransje...


9 februari 2006: Nieuw, aangepast antwoordformulier NUON! Van een van onze vele contactpersonen in de Sunpower® affaire kreeg ik het door hem ontvangen aangepaste nieuwe antwoordformulier van NUON, nadat hij dat volstrekt overbodige bureaucratische telefoontje naar het telefoonnummer in Schoonhoven gebeld had. U vindt het nieuwe antwoordformulier, plus de begeleidende brief, op de Sunpower® brieven pagina. Lees en blijf u verbazen over dit bedrijf...


4 februari 2006: Shell Solar kwam, zag, en ... verloor. Ongelofelijk nieuws van RenewableAccesEnergy.com: Shell Solar gaat alle polykristallijne zonnepaneel activiteiten in een keer afstoten en verkopen aan het Duitse SolarWorld, die daarmee in ieder geval in de U.S.A. in een klap de grootste polykristallijn zonnepaneel fabrikant wordt. Voor de Sunpower® eigenaren zeer significant nieuws, want Shell Solar heeft nog garantieverplichtingen lopen bij de Sunpower® klanten (zonnepanelen), dus zal de administratie daarvan weer een hoofdpijn dossier kunnen worden als u onverhoopt een probleem mocht krijgen. Zelf gaarne ook aan de bel trekken wat dit voor consequenties zal hebben. Telefoonnummer Den Haag: 070 - 3773082.


1 februari 2006: Extra lange FAQ lijst op website Mastervolt. Wie nog met vragen zit over de nieuwe Soladin 600 omvormer van Mastervolt, die hoogstwaarschijnlijk massaal ingezet gaat worden in de nieuwe Sunpower® renovaties, kan onder de volgende link terecht bij de uitgebreide "frequently asked questions" (FAQ) lijst op de website van deze enige overgebleven Nederlandse inverter producent:

http://www.mastervolt.nl/downloads/soladinFAQ.pdf


31 januari 2006: Eerste (NIEUWE) brief NUON binnen... Dat was weer lekker peentjes zweten. Merkwaardige wijzigingen van de inhoud, en géén antwoordformulier bij de brief maar daar moet nu weer over gebeld worden??!! Wat is het nut hier allemaal weer van? Kijk maar op de Sunpower® brievenpagina!


30 januari 2006: Dat schiet weer lekker op bij NUON... Mensen gaan zich roeren en dat beruchte telefoonnummer in Schoonhoven bellen. Een eerste "resultaat":

 • Men heeft een "achterstand" in het versturen van de brieven
 • Op de vraag waarom er heel veel mensen in een bepaalde plaats zo'n brief niet ontvangen blijken te hebben kon men geen antwoord geven
 • De afhandeling van de klachten worden "naar een andere afdeling" doorgeschoven. Op vraag naar welke afdeling kon men dat niet vertellen; ook de chef in Schoonhoven kon of wilde dat (nog) niet zeggen!

30 januari 2006: Heeft u al een bevestigingsbrief ontvangen? Zowel NUON als Eneco claimen in de op Polder PV gepubliceerde brieven dat er na insturing van het antwoordformulier een bevestigingsbrief gestuurd zal worden naar de klant met meer informatie cq. de naam van de installateur die de renovatie bij u zou moeten verrichten. Heeft u al zo'n brief ontvangen, gaarne een goed leesbare scan, bij voorkeur niet teveel gecomprimeerd, toesturen aan Polder PV. Met grote dank.


29 januari 2006: Opvallende vragen en antwoorden op website Eneco. Op de zonnepanelen pagina van de website van Eneco wordt steeds meer ingegaan op vragen die klanten blijkbaar stellen n.a.v. de geplande nieuwe renovaties van Sunpower® systemen, u vindt de link onderaan dit bericht (Let op: soms moet je even naar een andere vraag doorlinken voor meer vragen/antwoorden, want deze zijn niet allemaal vanaf hetzelfde punt zichtbaar). Ik wil u hier 2 "FAQs" niet onthouden, omdat die een onthullend beeld geven van de positie die het bedrijf inmiddels ingenomen lijkt te hebben, en waar Polder PV het pertinent niet mee eens is (zie uitleg onder "Standpunten Polder PV", in het gelinkte pdf document).

 • Vraag
  Sunpower Zonnepanelen: Kan ik dan oude omvormers (NKF OK4E) op reserve krijgen?

  Antwoord
  Nee, wij kunnen geen garanties geven op een goede werking van de oude omvormers. We zullen ze dan ook niet meer aan klanten leveren.

  Reactie Polder PV: het gaat niet om "levering onder garantie", maar om het voor de klant die dat wil zonder garantie, op eigen risico ter beschikking stellen van mede uit belastinggelden gefinancierde nog goed werkende OK4 omvormers aan een kleine groep geregistreerde Sunpower/OK4 eigenaren die goede en legitieme redenen hebben om door te blijven gaan met de binnenshuis geplaatste OK4-omvormers." Er zijn nog steeds ongebruikte exemplaren in voorraad, en er komen duizenden wel goed werkende omvormers uit de "recall" vrij: die mogen NIET vernietigd worden maar moeten een goede bestemming krijgen. Bij de geregistreerde, belastingen betalende Nederlandse slachtoffers!

 • Vraag
  Sunpower Zonnepanelen: Krijg ik een vergoeding voor het feit dat mijn paneel geen stroom heeft geleverd gedurende het defect?

  Antwoord
  ENECO Energie keert geen vergoeding uit voor de gemiste opbrengst van het systeem gedurende de duur van het defect. ENECO Energie vervangt wel kosteloos de huidige NKF omvormer voor een nieuwe omvormer, past de installatie en bekabeling aan en geeft een nieuwe garantie van 5 jaar op de omvormer.

  Reactie Polder PV: Niet acceptabel, want bij veel mensen zijn langdurig OK4 omvormers uitgevallen en hebben ze al die tijd bij het energiebedrijf wat ook het Sunpower® systeem geleverd heeft voor het volle pond (plm. € 0,20 incl. alle kosten en BTW) dure kilowatturen moeten inkopen zonder dat ze zich dat bewust waren. Zonnestroomsysteem leverancier Philips heeft in 2003/2004 en alle probleem (PSI-) omvormers kosteloos vervangen, en een zeer riante vergoeding voor gederfde opbrengsten uitgekeerd, zonder morren en uit eigen beweging. NUON en Eneco willen zelfs een magere € 12,50 per defecte in het systeem aangetroffen OK4 omvormer niet eens vergoeden!

Polder PV is trouwens de beroerdste niet, want Eneco heeft wat de informatievoorziening richting klant met onderstaande link een veel helderder beleid (al is het niet altijd even "gunstig") dan wat NUON tot nu toe heeft "neergezet" in de Sunpower®/OK4 affaire. Om met een laatste informatief antwoord op een gestelde vraag te eindigen, voor klanten die een oneven aantal zonnepanelen in hun Sunpower® systeem hebben (spelfout gecorrigeerd):

 • Vraag
  Sunpower Zonnepanelen: Ik heb een oneven aantal panelen, wat gebeurt er dan?

  Antwoord
  De Mastervolt Soladin 600 kan alleen gemonteerd worden op een even aantal panelen. Als u een oneven aantal heeft, dan zullen wij naast de Mastervolt Soladin 600 ook de Mastervolt Soladin 120 bij u installeren.

  Reactie Polder PV: Dat is duidelijk en helder. Wel een kanttekening: als de Sunpower® eigenaar intekent voor de nieuwe renovatie en een OK485 data interface bezit, krijgt hij/zij een interface voor de nieuwe Mastervolt Soladin 600 omvormer(s) (of hij/zij koopt als dat interface niet gekocht was alsnog voor een gereduceerde prijs van € 45,-- incl. BTW volgens het Aanmeldformulier het nieuwe interface). Men moet zich hierbij goed realiseren dat de Mastervolt Soladin 120 niet is uit te lezen met dat nieuwe interface, en dat men dus de produktie van het "eenzame paneeltje" op een andere wijze zal moeten meten. De Soladin 120 zit direct met een stekker in een stopcontact en heeft "slechts" indicatorlampjes voor een globale werking (overigens is er zelden uitval of disfunctioneren bij deze kleine omvormers gerapporteerd, Mastervolt is een betrouwbare leverancier). Zie de website van Mastervolt.

http://consumenten.eneco.nl/frame.asp?page=3_producten_en_tarieven/3_1_5_zonnepanelen.asp
(voor vragen de link "veelgestelde vragen over zonnepanelen" volgen)


28 januari 2006: Antwoordformulier Eneco ontvangen. Nog wat nabewerkt en gepubliceerd op de Sunpower brievenpagina. Met dank aan de (anonieme) afzender. Net als in het bericht voor NUON, gaarne mailtje sturen als u die brief onverhoopt NIET gehad heeft en een goed leesbare kopie van het antwoordformulier aan me vragen. In jpg (320 kB) resp. pdf format (201 kB) beschikbaar. Antwoordformulier opsturen aan: Eneco Energie, afdeling Zonnepanelen, Antwoordnummer 45, 9100 AA te Dokkum.


28 januari 2006: Nieuw artikel Sunpower® in vaktijdschrift Intech Elektro en ICT. Van Rob van Mil kreeg ik zijn analyse van de op 9 december 2005 in Utrecht besproken problematiek, in de vorm van een artikel in het januarinummer van het vakblad Intech E&I van de installatiebranche in Nederland. Het artikel (incl. 2 door mij aangeleverde foto's) is integraal opgenomen op een separate webpagina op Polder PV, en voorzien van enkele opmerkingen en aanvullingen van mijn hand. Lees verder >>>


26 januari 2006: Antwoordformulier van NUON. Voor wie geen risico wil nemen dat hij/zij "buiten de boot dreigt te vallen" met de nieuwe gratis Sunpower® renovatieactie van NUON, en ondanks alle mooie beloftes GEEN brief heeft ontvangen heb ik, naast het exemplaar op de Sunpower® brievenpagina, een iets aangepast, goed leesbaar antwoordformulier beschikbaar in jpg of pdf format. Aangezien het nogal grote files zijn heb ik ze niet op Polder PV geplaatst, maar als u desondanks een exemplaar wilt om daarvan een door u af te drukken hardcopy te maken om die naar het antwoordnummer in Schoonhoven te zenden, stuur dan even een e-mail en geef aan of u de jpg (572 kB) of het pdf document (607 kB) wilt. Direct na ontvangst afdrukken, invullen, kopie voor uzelf maken, en opsturen naar NUON Sunpower/NUON CCC, Antwoordnummer 19010, 2810 VN Schoonhoven, met uw begeleidend briefje, uiteraard. Houdt me op de hoogte als men hierover stennis gaat schoppen, want dan wil ik wel een "leuk briefje" schrijven. Gaarne zelf ook aktie ondernemen, want we kunnen niet voor heel Nederland brieven gaan zitten schrijven natuurlijk!


24 januari 2006: Brief en FAQ van Eneco, 19 januari 2006. Eindelijk een gaatje gevonden om die brief op Polder PV te publiceren. Eneco klanten: s.v.p. checken of u die ontvangen heeft (u zou hem rond 21 januari in de brievenbus hebben moeten vinden) en gaarne (anonieme) goed leesbare kopie van het antwoordformulier naar mij toesturen. U vindt de brief op de aparte pagina, onder het eerder ontvangen exemplaar van NUON.


21 januari 2006: Kijk, zo hoort dat nu...

Van een Sunpower® klant bij Eneco die onraad rook en een e-mail ter opheldering stuurde kreeg ik de volgende geruststellende reply van het bedrijf:

"Geachte heer,
Naar aanleiding van uw storingsmelding zult u begin volgende week een brief van ons ontvangen waarin staat uitgelegd wat ENECO energie voor oplossing biedt.
Met vriendelijke groet,
ENECO energie, Afdeling Zonnepanelen"

Wij zijn benieuwd wat voor mooie brief Eneco voor haar klanten in elkaar heeft gezet ...


19 januari 2006: OPGELET: ALWEER TEGENSTRIJDIGE BERICHTGEVING OVER AFHANDELING SUNPOWER RENOVATIES NUON.

(1) Berichtje van een Sunpower® klant die geïnformeerd heeft naar de afhandeling van de (vertraagde brief voor de) komende nieuwe systeemrenovaties. NUON heeft blijkbaar besloten om Nederland op te delen in regio's. De eerste regio waar de bewuste brief naar gestuurd zal worden betreft de (Wadden?)eilanden. Hierna wordt de volgende regio verstuurd, etc. tot het hele NUON gebied voorzien is. U MOET WEL ZORGEN DAT U IN HUN BESTAND STAAT, ANDERS MIST U DE BOOT. CHECK DIT DUS S.V.P.!

(2) Net van Paul ten Kroode (NUON Consultancy Groep!) doorgekregen, nieuw telefoonnummer voor klantvragen over renovaties aan Sunpower® PV-systemen bij NUON: 026 - 8449904 (dat nummer stond ook op de reeds eerder op Polder PV gepubliceerde brief, maar de suggestie was gewekt dat er voor de meeste mensen een nieuwe brief zou komen...). Direct gebeld, ik krijg zoals gebruikelijk na de nodige wachttijd een mevrouw aan de lijn die nergens iets van af lijkt te weten en zegt voor "NUON Sunpower, onderdeel van NUON CCC" te werken, een voor mij totaal onbekende afdeling in Schoonhoven:

 • ze weet niks van de besprekingen en toezeggingen (IEDEREEN die brief!) op 9 december 2005 in Utrecht
 • ze kent geen telefoonnummers of e-mailadressen van (nieuwe) contactpersonen bij NUON Retail
 • ze weet niks van uitgebreide, intensieve contacten over de problemen van klanten en belangenorganisaties met ten Kroode en Uittenbogaard
 • ze claimt dat de bulk van de brieven al paar maanden geleden verstuurd zou zijn. Ze erkent dat in die reeds verstuurde brieven die (verlopen!) reactiedatum van 15 januari staat en na mijn stellingname dat hier niets van kan kloppen en dat er nog steeds hoogstwaarschijnlijk talloze brieven NIET zijn verstuurd omdat ik nog steeds reacties krijg van mensen die GEEN brief hebben ontvangen, staat ze met haar mond vol tanden
 • na doorvragen zegt ze dat hun enige taak is het verzorgen van die antwoordformulieren, ze geen inhoudelijke vragen (kunnen) beantwoorden, en dat alle vragen en klachten door hen worden genoteerd en via een of andere mistige automatische antwoordroutine doorgespeeld worden naar een "andere, onbekende afdeling" van het NUON Custormer Care Center. Die dan "aktie" zou (moeten) ondernemen
 • nadat ik duidelijk maak dat ik diep in de materie zit en verwacht dat er, zoals in het eerste bericht van dit item wordt gemeld, nog een heleboel brieven verstuurd moeten worden cq. nog moeten gaan aankomen en dat die reactiedatum voor het antwoordformulier structureel naar achter verplaatst gaat worden, noteert ze mijn gegevens en zegt dat er contact met me opgenomen gaat worden
 • ze kan of wil niet zeggen hoeveel brieven er zijn verstuurd
 • weer 15 minuten kostbare telefoontijd verspild ...

Vergelijk het eerste met het tweede bericht en trek uw eigen conclusies...

Voorlopig ADVIES: vul het antwoordformulier in, print het leesbaar uit en stuur het naar het antwoordnummer in Schoonhoven zodat u daar in ieder geval met al uw gegevens GEREGISTREERD staat! Accepteer geen achterhaalde reactiedatum, en geef aan waarom u dat niet accepteert! Gaarne ook zelf bellen en lastige vragen stellen! Dien een KLACHT in bij Paul ten Kroode van NUON Consultancy Groep als u niet goed geholpen wordt!

Nogmaals:

IEDERE SUNPOWER® EIGENAAR heeft RECHT op een kosteloze nieuwe renovatie van zijn/haar PV-systeem zoals toegezegd door zowel NUON als Eneco op 9 december 2005 en IEDEREEN dient die brief te krijgen, met daarin een ruime, niet reeds verstreken reactiedatum voor inzending van het bijgevoegde antwoordformulier!!!


18 januari 2006: Alwéér wisseling van de wacht bij NUON ... Blijkbaar valt het werk erg zwaar bij NUON, want ik kreeg van een van mijn bronnen te horen dat de consultants Paul ten Kroode en Benjamin Uittenbogaard (NUON Consultancy Group) het stokje gaan overgeven aan de heer Ed Keijzer van Nuon Retail. Dit is alweer de derde wisseling van de wacht bij NUON binnen een jaar tijd, na Jan Willem Peters, Nizaam Muradin, en bovengenoemde 2 heren. Misschien tijd voor wat vrouwelijke versterking van het team en wat meer cohesie?


17 januari 2006: Foto van complex gerenoveerd Sunpower® systeem. Van Durk Geertsma kreeg ik de originele foto die in het krantenbericht van 27 december 2005 in het Noordhollands Dagblad heeft gestaan. U vindt de "tale-telling" foto bij het oorspronkelijke, op de aparte "Sunpower-in-de-pers-pagina" weergegeven bericht op Polder PV.


15 januari 2006: Reactie NUON CCC op vragen klanten. Van twee verschillende Sunpower® eigenaren uit de buurt kreeg ik een identieke e-mail van NUON CCC (info 0900 - 6866000 026 - 8449904 zie bericht 19 januari!!) doorgestuurd in reactie op hun vragen waar die beroemde brief bleef die op 9 december 2005 was beloofd (1 van de klanten heeft zeer veel uitval gehad in zijn Sunpower® systeem). De reactie van NUON CCC is weer eens meesterlijk vaag, nietszeggend, non-informatief, gaat niet in op wat er op die dag (ruim een maand geleden!) allemaal is besproken en toegezegd, en er wordt geduld gevraagd "tot de voorbereiding is afgerond". Laat ik nu begrepen hebben dat NUON al in de startblokken stond en al het voorbereidende werk al gedaan was???

Er staat onderaan die e-mail trouwens ook een waanzinnige disclaimer die wat mij betreft direct in de prullenbak kan. Mogen de juristen zich eens over buigen.

M.a.w.: als u problemen heeft, als u vragen heeft over die brief, over de antwoorden van NUON e.d.: laat u niet met een kluitje in het riet sturen, maar eis duidelijke en schriftelijke informatie over wat er gaat gebeuren, wat de status van uw klacht is, en wanneer u nu eindelijk eens geholpen gaat worden. Het is zeer waarschijnlijk dat u, als u niet meet, 1 of meerdere defecte OK4 omvormers op uw dak heeft, dat u lange tijd zonder dat u dat wist dus een deel van de te verwachten hoeveelheid zonnestroom niet heeft kunnen opwekken (elke defecte omvormer in uw PV-systeem betekent een verlies van de opbrengst van 1 zonnepaneel!), en dat u dus al die tijd voor het volle pond (plm. 20 eurocent/kWh all-in) die stroom van uw leverancier heeft moeten inkopen. En dat u naast een volledige systeemrenovatie (brief NUON, toezeggingen 9 december 2005 op ODE website) dus wat Polder PV en andere particuliere Sunpower® eigenaren betreft recht heeft op een minimale compensatie van € 12,50 per defecte omvormer. Daarvoor moet vóórdat u uw Sunpower® systeem laat renoveren overdag, bij voldoende zonlicht een uitlezing gedaan worden van alle oude in het oorspronkelijke systeem aanwezige OK4 omvormers en dient u een schriftelijke kopie van die uitlezing te krijgen waarmee u uw claim bij uw leverancier (vaak identiek met uw oude energiebedrijf) kunt neerleggen. Doe dat laatste s.v.p. ook weer schriftelijk, met een kopie van de uitdraai met de inverter gegevens.

Voor uitleg van de met zo'n uitlezing geprinte data, lees hier. Defecte omvormers zijn overdag te herkennen aan een AC-vermogen (Pac) van nul of een paar Watt, als alle andere (identiek opgestelde, op niet beschaduwde zonnepanelen bevestigde) omvormers een vermogen van tientallen Watts laten zien en/of de geaccumuleerde energiemeterstand (E in Wattuur, Wh) blijft structureel (ver) achter bij die van andere op dezelfde datum aan het net gekoppelde, op identiek opgestelde "schaduwloze" zonnepanelen bevestigde omvormers (zelfs al zou die omvormer het op het moment van uitlezing nog lijken te doen, het ding is waarschijnlijk langdurig uitgevallen in het (recente) verleden).


13 januari 2006: PowerPoint presentaties en document 9 december 2005. Cees Bakker, voorzitter van O.D.E. en webmaster van de website van O.D.E. (tussen alle andere drukke bezigheden in, mijn complimenten en dank!), stuurde mij bericht dat hij mijn tekstuele correcties, typefoutjes e.d. heeft aangebracht in de notulen van de bijeenkomst bij SenterNovem in Utrecht en dat de volgende documenten zijn gelinkt op de betreffende pagina (de links verwijzen direct naar de originele documenten op de website van O.D.E.):

 • "SunPower" PowerPoint presentatie, mondeling toegelicht door Sjak Elsinga (Eneco), 10 pp. Pres-NuonEneco-ODE-9dec05.ppt, 115 kilobyte
 • "OK4 problematiek. Doen ze het, doen ze het niet" PowerPoint presentatie, mondeling toegelicht door René Blickman (Stroomwerk), 9 pp. Stroomwerk9dec05.ppt, 755 kilobyte.
 • "9 Uitgangspunten voor overleg met Eneco, Nuon en Stroomwerk d.d. 09-12-05, betreffende algemene oplossing voor defecten aan Sunpower systemen" PDF document met eisen/stellingnames, mondeling toegelicht door Fons Schumacher (Weesp) namens particuliere Sunpower® en OK4 eigenaren, onderschreven door ODE en ZPV. Reacties van NUON/Eneco opgenomen onderaan de diverse punten. 2 pp. Positionpapermetreacties.pdf, 27 kilobyte (NB: zie ook standpunt Polder PV m.b.t. reactie NUON/Eneco).

N.B.: de genoemde "folder" is de officiële gebruiksaanwijzing voor de OK4E-100 omvormer van de producent N.K.F. met in de originele versies kristalheldere aanwijzingen voor buiten plaatsing onder het zonnepaneel, en de verwachte levensduur van >20 jaar en een Mean Time Between Failures van >50 jaar ...

Overigens wordt het openbare excuus van NUON/Eneco aan de getroffen klanten (2e pagina van hun presentatie) uiteraard wel degelijk gewaardeerd, alleen moeten er nog wel de nodige dikke punten op de I gezet worden (position paper, reacties Polder PV op stellingnames, nieuwe ontwikkelingen die sinds 9 december ter ore van Polder PV en andere betrokkenen zijn gekomen) ...


11 januari 2006: Waarom structurele vervanging broodnodig is en blijft voor de meeste mensen ... en een minimale uitkering van € 12,50 per defecte omvormer voor gederfde (niet zelf opgewekte) zonnestroom wat Polder PV betreft nog steeds overeind blijft. Een "typisch" bericht, zoals ik er al zoveel ontvangen heb (het betreft weer eens een systeem met OK4 omvormers die altijd buiten gehangen hebben):

"Mijn buurman, een paar deuren verderop, heeft 5 zonnepanelen met een draaischijfmeter. Bij hem blijken nu enige inverters stuk te zijn (waarschijnlijk 3 stuks). Ik heb bij hem aangedrongen om ze softwarematig te controleren, met een geleende OK485 meter. Dus dat was een goede zet. Hij maar denken dat alles perfect draaide. Aan zo'n knipperoog lees je niks af. Ja wanneer alles uiteindelijk stuk is, nietwaar?"

Met het genoemde "knipperoog" wordt het signaallampje bedoeld van de Zonnestroomindicator wat een vast onderdeel is van alle Sunpower® zonnestroomsystemen (uit dit kastje wordt de dataverbinding afgetapt als mensen een OK485 data interface hebben gekocht bij hun PV-systeem).

In het academische wereldje zeggen ze op zo'n moment wel eens:

QED ("quod erat demonstrandum", "hetgeen bewezen moest worden")


11 januari 2006: Daar klopt weer iets niet... In de voordracht van Eneco/NUON op 9 december 2005 werd zeer duidelijk gesteld dat ALLE Sunpower® klanten recht hebben op de nieuwe vervangingsactie. Klare taal dus. Totdat ik een e-mail kreeg van een Sunpower® eigenaar die die brief van 29 november 2005 op mijn site had gezien, en zelf een brief naar NUON had verstuurd om deelname aan die actie te claimen en de brief met het antwoordformulier opgestuurd te krijgen. Deze persoon werd vervolgens met een hele dikke kluit het riet in gestuurd "omdat hij omvormers van de oude serie had" waarvan gebleken zou zijn dat die geen problemen hadden. Laten van die serie nou al 3 van de 4 kassie-wijle cq. dood als een pier (en door N.K.F. resp. Energierent vervangen) zijn bij Polder PV, een eerste exemplaar alweer van juni 2002. Ik heb deze meneer van dit nuchtere feit op de hoogte gesteld, dus is er inmiddels alweer een hele "sappige" brief de deur uit gegaan ...


11 januari 2006: Mensen met reeds "gerenoveerde" Sunpower® systemen OPGELET. Uit Weesp ook een bericht dat de firma J. v.d. Poel uit Zeist, na ruggespraak met aannemer Energierent (hoofdopdrachtgever van de renovaties was NUON Retail) bij een klant de niet passende originele doorvoerwartels in de junction boxen komt vervangen, na dringend verzoek van die klant i.v.m. de mogelijke doorslag van vocht in deze onder het zonnepaneel zittende doosjes waarin bij de 54 cels zonnepanelen het zéér kwetsbare printje zit (DC-DC converter of "multiplier"). Zeker in dit seizoen, met grote kans op sneeuwval is dat vragen om problemen, maar ook voor de lange termijn is het onacceptabel dat die junction boxen open verbindingen hebben met de buitenlucht i.v.m. corrosiegevaar van de kwetsbare metalen onderdelen van het zonnepaneel en van het printje door binnentredend water cq. vochtige lucht. Voor een voorbeeld van een door de firma v.d. Poel desastreus opgeleverde "gerenoveerde" junction box, zie de Polder PV renovatiepagina.

Uit de inhoud van de door S. Beijen ondertekende brief van firma J. v.d. Poel aan de klant:

"Naar aanleiding van ons telefoongesprek heb ik contact gehad met Dhr. v/d Berg van Energierent. Inmiddels heeft Dhr. v/d Berg de nieuwe wartels naar U toegestuurd .... willen we in de middag de wartels komen vervangen.
Voor eventuele vragen bel gerust tel. nr. 035 - 5435387."

M.a.w., als u ook een gerenoveerd Sunpower® systeem heeft, en de originele wartels zijn bij u tijdens die operatie ook onterecht niet vervangen, bel dan de firma v.d. Poel of Energierent om dat alsnog te laten doen (zie ook contactpersonen info).


11 januari 2006: Brief NUON naar alle Sunpower® klanten vertraagd. Uit Weesp vernamen we dat de op 9 december 2005 in Utrecht aangekondigde "brief naar alle Sunpower® klanten" over het aanbod voor gratis herstel en vervanging van de OK4 omvormers door een ander type omvormer vertraagd is. In de reeds op 5 december 2005 door mij ontvangen brief van een collega PV-eigenaar, die gedateerd was op 29 november 2005, werd namelijk een uiterste reactiedatum van 15 januari 2006 aangekondigd, en die is wel erg dichtbij als we allemaal die brief nog moeten krijgen.

Nu krijgen we te horen dat er nog maar 300 brieven de deur uit zijn gegaan bij NUON, en dat is voor slechts 9 procent van alle door NUON gemelde 3.300 huishoudens die een Sunpower® systeem gekocht zouden hebben bij dat bedrijf. Er wordt naar gestreefd om de resterende brieven omstreeks week 3 en 4 te versturen. Let u s.v.p. dus goed op: uiterlijk zaterdag 28 januari 2006 zou u die brief van NUON ontvangen moeten hebben, schrijf dit een paar dagen vóór deze datum s.v.p. direct in uw agenda! NUON meldt dat de reactietermijn aangepast wordt op de verzenddatum. Als je uitgaat van die in de brief van 29 november 2005 genoemde anderhalve maand tijd voor reactie, zou die datum dus ongeveer op 11 maart moeten komen te liggen.

Gaarne dus direct in de pen cq. telefoon klimmen als u tegen eind januari die brief nog steeds niet gekregen heeft, ook als u bij Eneco uw Sunpower® systeem gekocht heeft, want die trekt gelijk op met NUON in deze kwestie. Mocht het onverhoopt gebeuren dat u die brief nog steeds niet op tijd dreigt te krijgen, meldt dit dan aan mij en aan O.D.E., en maak vóór de door mij nog bekend te maken werkelijke laatste verzenddatum een kopie van het aanmeldingsformulier, vul het in, en stuur het naar NUON of Eneco toe als u meent aanspraak te mogen maken op de (nieuwe) vervangingsactie, met een kort kattebelletje erbij waarom u dit verzoek op deze "ongebruikelijke" wijze doet.

Voor contactadressen en personen, kijk onder deze link.

Mocht u een brief van NUON (of Eneco) ontvangen waarvan de inhoud anders luidt dan die van de reeds door mij gepubliceerde brief, wilt u dan s.v.p. een goed leesbare, gescande, volledige kopie van die brief naar mij toesturen? Ook als er volgens u dingen gebeuren die niet stroken met gedane toezeggingen, e.d.? Diegenen die van Eneco een brief ontvangen, zelfs al is die identiek aan die van NUON: gaarne het adres en/of contactgegevens doorsturen waar het antwoordformulier naar toe moet, dan zet ik dat bij de contactgegevens op Polder PV. Met hartelijk dank.


11 januari 2006: Standpunt van Polder PV op reactie NUON/Eneco op "position paper" 9 december 2005. Tijdens de inmiddels "beroemde" bijeenkomst in Utrecht werd door particulieren incl. Polder PV, en ondersteund door O.D.E. en Z.P.V., een "position paper" door Fons Schumacher uit Weesp overhandigd aan NUON en Eneco, met eisen waaraan (nieuwe) renovaties dienen te voldoen. Deze "position paper" is inmiddels in verkorte vorm op de website van O.D.E., en integraal, met de antwoorden van NUON/Eneco, gepubliceerd in de laatste nieuwsbrief van de Zonnestroom Producenten Vereniging. Deze "Power to the People", nummer 3(6)/december 2005, is te bekomen als u lid wordt van de Z.P.V. en komt voor andere geïnteresseerden beschikbaar als er weer een nieuwe nieuwsbrief uitkomt (via de link onderaan dit bericht).

Omdat er n.a.v. de antwoorden van de Sunpower® leveranciers nog steeds enkele forse "pijnpunten" zijn, met name de door NUON op oneigenlijke gronden "teruggedraaide" toezegging van de uitkering van € 12,50 per in het Sunpower® systeem aangetroffen defecte omvormer (toezegging Jan Willem Peters van NUON Retail in e-mail van 1 maart 2005), heb ik namens Polder PV een uitgebreide reactie, "Standpunten Polder PV" geschreven, met harde argumenten voor die minimale vergoeding, alsmede argumenten voor het aanhouden van een "vluchtroute" voor Sunpower® eigenaren die vanwege verschillende redenen bij de OK4 omvormer willen blijven en aanspraak moeten kunnen maken op de grote voorraad nog goed werkende OK4 inverters die tijdens de nieuwe renovaties massaal beschikbaar zullen komen. Deze reactie is opgetekend en aan de Sunpower® partners, Stroomwerk, O.D.E., Z.P.V. en diverse andere partijen toegestuurd op 5 januari 2006.

De oorspronkelijke Word file heb ik omgezet in een pdf document, en deze, evenals de "position paper", op mijn website ter beschikking gesteld. Check voor uzelf of het downloaden daarvan lukt (het is de eerste keer dat ik dit doe; zet voor de zekerheid blokkers van "actieve inhoud" uit in uw browser) en meldt het s.v.p. als dat niet gaat.


M.b.t. het laatstgenoemde pdf document:

p. 1 "mijn berekening": http://www.polderpv.nl/Sunpower_pers.htm#NHDagblad1
p. 3 "LINK": http://www.duurzameenergie.org/schaduwpv-ps1.html
N.B. voor foutieve "proposition paper" LEES: "position paper"
Adres in reactie Polder PV verwijderd uit downloadbare versie

http://www.duurzameenergie.org/verslagsunpower.html  (notulen 9 december 2005 en samenvatting position paper)
http://www.zonnestroomproducenten.nl/paginas/nieuwsbrieven.htm  (oude nieuwsbrieven downloads van Z.P.V.)
Reacties_position_paper_9dec2005.pdf  (position paper met reacties NUON/Eneco ontvangen van O.D.E.; 42 kB)
Standpunten_PolderPV_position_paper_9dec2005NA.pdf (idem, standpunten Polder PV; 83 kB)


10 januari 2006: OK4 omvormer defecten in beeld gebracht met PVSAT-2. Op de hoofdpagina van mijn "avonturen" met de testfase voor het PVSAT-2 project staat een fraaie grafiek van de hand van Corry de Keizer die bij een zonnestroomsysteem uit Noord Holland de sterk verminderde totale produktie door de uitval van 2 OK4 omvormers kon laten zien door een vergelijking te maken met de te verwachten produktie op basis van de door weersatellieten gemeten zoninstraling ter plekke. Volg deze link.


3 januari 2006: Verslag 9 december 2005 beschikbaar. Van de bijeenkomst bij SenterNovem over de problemen met OK4 omvormers en de nieuwe renovatie bij de Sunpower® PV-systemen van NUON en Eneco is inmiddels een verslag beschikbaar op de website van O.D.E., met wat foto's van enkele betrokkenen:

http://www.duurzameenergie.org/verslagsunpower.html (oude site, link niet meer werkend)
http://www.duurzameenergie.org/sunpower-probleem-en-oplossing.html (vernieuwde site, per 5-12-2006)


28 december 2005: Alweer nieuw bericht in Noordhollands Dagblad. Gepubliceerd op dinsdag 27 december en weer van mijn tante, woonachtig in de gelijknamige provincie gekregen, waarvoor hartelijke dank. Met enkele opmerkelijke nieuwigheidjes waar ik nog niets van gehoord had. Zoals een mijns inziens onacceptabel standpunt van NUON (en Eneco) dat er (blijkbaar) géén, op 1 maart 2005 door NUON toegezegd bedrag van € 12,50 per defecte omvormer (lees: gederfde inkomsten uit eigen stroom opwekking) voor de bulk van de Sunpower® eigenaren wordt uitgekeerd. Waarom hebben wij (indieners van de "position paper" op 9 december 2005 met o.a. deze eis) dat nog niet van NUON zelf vernomen??? Lees verder op de nieuwsberichten pagina.


23 december 2005: Alweer een contactpersoon "verdwenen". Dat schiet natuurlijk niet op. Contactpersoon Paul Jansen, die voor Shell Solar de "niet-NUON of Eneco" klanten moest helpen die problemen hadden met hun Sunpower® systeem of PV-systeem met Shell zonnepanelen met OK4 omvormers, blijkt opeens niet meer voor het bedrijf te werken. Zo blijkt uit het onderstaande e-mail bericht wat ik ontving na een bounce van een mail aan Jansen:

"Per 15 December 2005 ben ik niet meer werkzaam voor Shell Solar. Uw klachten kunt u melden bij Shell Solar GmbH in München. Contactpersoon aldaar is Thomas Blaschke, tel. 0049-89-45234151. Voor overige zaken kunt u ons kantoor in Den Haag bereiken.
Telefoon 070-3773082."

Het lijkt me niet zo zinvol om voor uw problemen bij Shell in Duitsland aan te kloppen (van mij mag u het proberen), want ze zien u al komen met dit "typische Hollandse probleem". Probeer daarom het Haagse telefoonnummer als u in de penarie zit.


20 december 2005: Berichtje in Noordhollands Dagblad. Ik kreeg van een familielid die in Noord-Holland woont een kerstkaart met een berichtje over de aankomende "structurele renovatie" bij de Sunpower® partners NUON en Eneco. Zie de Sunpower® perspagina.


16 december 2005: "Oude" (?) prijs voor een OK4. Op een andere Australische site, Solaronline.com, staat een fors bedrag voor een "nieuwe" OK4 vermeld, nl. A$ 429,00. Met de huidige wisselkoers van 1,7278 A$ per Euro, zou dat neerkomen op een bedrag van maar liefst € 248,29 (incl. BTW). Ik heb in Nederland wel heel wat andere prijzen gehoord! Bij die prijs staat trouwens wel de duidelijke mededeling "Product no longer in manufacture. Information provided for reference purposes only." Maar ik wilde u deze opmerkelijke Australische "nieuwprijs" niet onthouden...

http://shop.store.yahoo.com/solaronlineaust/oke1024gridi.html


16 december 2005: Internet geeft nog veel OK4 info. O.a. op de Australische site "DANIEL ORANJE Pty Ltd" uit Melbourne, hieronder gelinkt, vindt u verschillende oorspronkelijke documenten, beschrijvingen, specificaties en leuke foto's van de inhoud van zowel de OK4 zelf, als het OK485 data interface ("before encapsulation") uit de "glorietijd", toen er nog niets aan de hand leek te zijn. Leuk, als historische documentatie uit den ouden doosch. Ook grafieken met de efficiëncy, prestaties, produktspecificaties e.d. In het "grijze verleden" zijn er namelijk nogal wat OK4'tjes afgezet op het subcontinent aan de andere kant van de aardbol (bleek geen succes te zijn, heb ik uit de wandelgangen vernomen...).

http://members.optusnet.com.au/~doranje/OK4.html


16 december 2005: Optelecom-NKF boert zeer goed. Het bedrijf wat voormalig OK4 omvormer producent N.K.F. heeft gekocht van Draka doet het bepaald niet slecht, met de "17th consecutive quarter of sustained profitability" en flink gestegen omzetten (69%...) en winsten, aldus de website van het nieuwe moederbedrijf. Daar moet straks toch wel wat tegenover kunnen staan, gezien het roemruchte verleden waarmee het bedrijf in steeds nadrukkelijker vorm geconfronteerd wordt?

http://www.nkfelectronics.com/news/news_releases0020.html


16 december 2005: Twee artikelen over Sunpower® op Technalia.nl. Van Rob van Mil kreeg ik 2 stukken toegestuurd die hij op de druk bezochte website van de installatiebranche, Technalia.nl had gezet n.a.v. de bijeenkomst afgelopen vrijdag in Utrecht (9 december 2005). Het zijn "OK4 omvormers in pv-systemen zijn onbetrouwbaar", respectievelijk "Grootschalige ombouwoperatie van pv-systemen noodzakelijk". Via de links kunt u de tekst van die stukken nalezen op Polder PV's aparte perspagina voor de Sunpower® problematiek. Rob is trouwens ook weer met een stuk voor het vakblad Intech bezig om de branche te informeren over de ins en outs van de omvormer problematiek. Rob, hartelijk dank!


16 december 2005: Sunpower® nieuwspagina opgesplitst. Om mensen met een inbelverbinding niet teveel te belasten met enorm grote pagina's, heb ik de "oude" nieuwspagina m.b.t. Sunpower® afgesloten en ben op de pagina die u nu leest verder gegaan. Ook heb ik de navigatiebar boven- en onderaan de pagina's aangepast zodat u snel naar de goede plek kunt doorklikken. Het voorgaande actuele en zeer informatieve nieuws vindt u nu op pagina 1.© 2005-2006 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)