starting up our own green power production unit: 4 solar panels, March 2000
ontwikkelingen "oud"
links
PV-systeem
basics
grafieken
graphs
huurwoningen
nieuws
index
 

SOLARENERGY

Nieuws P.V. pagina 94

meest recente bericht boven

Specials:
Nieuwe CBS data 2011 - at last (31 mei 2012)
BTW verlaging subsidie regeling zonnepanelen (verplaatst naar aparte pagina)

10 mei 2012 - 3 juni 2012

Voor belangrijke "highlights" voor ons PV-systeem, zie pagina nieuws_PVJSS22.htm

actueel 100-91 90-81 80-71 70-61 60-51 highlights JSS22


3-30 juni 2012. Polder PV op (welverdiende) vakantie...


3 juni 2012. Eerste cijfers Duitsland bijbouw PV in april. Wederom "stiekem" werd een simpel getal gemeld door het Duitse Bundesnetzagentur, op hun statistiek pagina. De eerste schatting aan bijbouw in de maand april (nadat de draconische wetswijzigings-voorstellen van Röttgen en Rösler hadden moeten ingaan) zijn door het agentschap opgeschreven. Na de hoge bijbouw golf van ca. 1.150 MWp in maart 2012, zou in april er "slechts" 345 MWp zijn bijgekomen. In vergelijking met de omringende landen nog steeds een verpletterende hoeveelheid. In 31 dagen acht maal zo veel volume dan Nederland er in heel 2011 bijgezet zou hebben (eerste CBS cijfers voor dat jaar).

Dit betekent dat alleen al in de eerste vier maanden van 2012 er in Duitsland al 2.145 MWp bijgeplaatst zou kunnen zijn, dik 2 "Gieg", dus weer...

De vraag is echter voor welke tarieven die installaties geplaatst in april zullen worden "afgerekend". Want dat kan hetzij het tarief per 1 januari 2012 zijn. Of er komt uit de nog te starten onderhandelingen tussen de Bondsraad en de Bondsdag alsnog een wetswijzigings-voorstel uit wat "met terugwerkende kracht vanaf 1 april 2012" in zou moeten gaan. En als dat zou geschieden, zal dat beslist met lagere tarieven zijn dan in de eerste maanden van dit jaar het geval is geweest.

Of het moeizame onderhandelingsproces voor het zomer reces afgerond kan worden is koffiedik kijken. Het gaat om complexe zaken, en ook om uitermate belangrijke beslissingen met grote financiële gevolgen voor veel partijen.

Ik wens de Duitse politici veel sterkte, visie, en wijsheid, bij die beslissingen...

Statistiek pagina Bundesnetzagentur


3 juni 2012. Ook Chinees leem begint te brokkelen: toenemende verliezen, LDK dreigt in de problemen te geraken. Tot nog toe hebben de het laatste jaar door de PV-sector razende insolventies en faillissementen vooral Amerikaanse en Europese bedrijven getroffen. Evergreen Solar, Helianthos concurrent UniSolar, project ontwikkelaar Ralos, Abound Solar met productie stop, Scheuten Solar, Sovello, noem ze maar op. Ze kwamen allemaal ernstig in de problemen en zijn deels doorgestart onder buitenlandse noemer, of de curatoren zijn nog bezig iets van een vervolg van de betreffende bedrijven voor elkaar te boksen. Meest opvallend waren de grote klappers bij SOLON SE (inmiddels doorgestart bij Microsol uit de Verenigde Arabische Emiraten), en, vooral, de als "Obama basher" door de Amerikaanse Republikeinen gebruikte Reuzen Flop genaamd Solyndra. Met de Titanen Klap van het in insolventie gegane Q-Cells in Duitsland (verlies in 2011: 846 miljoen Euro...) werd de sector in maart 2012 echter pas goed wakker geschud.

Meer problemen
Nog niet door mij behandeld (het tempo is nauwelijks bij te houden) zijn recente insolventies van twee Duitse dunnelaag spelers, Odersun AG (website niet beschikbaar...), en Inventux Technologies AG uit Berlijn. Werd er wat de eerste betreft nog enigszins smalend gedaan door politici ("jullie hebben tot nu toe ook nog weinig geproduceerd, we gaan jullie dus niet redden"), met inderdaad een nauwelijks betekenisvolle productie in 2011 (18 MWp, Photon 4/2012). De insolventie van Inventux (60 MWp fysieke productie in 2011, gepland in 2012 180 MWp) zal echter wederom veel gal in politieke spijsverteringskanalen hebben doen ontstaan. Want dat bedrijf had een productie complex met ultramoderne faciliteiten, en maakte grote stappen voorwaarts in het verbeteren van de efficiëntie van hun amorf Si/mikrokristallijn Si dunnelaag modules. Het mocht allemaal niet baten, de productielijnen stonden stil, er was niet meer te concurreren tegen de massale dump van goedkope, en fors hoger module rendement hebbende kristallijne Aziatische (Chinese) zonnepanelen.

En wat gebeurt er in Azië?
Een dodelijk stilzwijgen was er gedurende deze verwoestende serie gebeurtenissen aan de andere kant van de wereldbol, in Azië. Want daar waren, deels met zeer omvangrijke zachte staatsleningen (in China: miljarden "renminbi's", de Chinese staatsmunt), enorme bedrijven ontstaan die de rest van de wereld "wegvaagden" met hun tot vele honderden MWp-en en zelfs GWp gestegen productie capaciteiten - en lagere productie volumes.

Daar beginnen nu echter eindelijk ook de eerste scheuren in de uit lokaal leem opgetrokken basis te ontstaan. Photovoltaik.eu meldt inmiddels dat de grootste cellen"boer" van allemaal (2011: 2,22 Gigawatt productie volgens Photon 4/2012), het ook de Nederlandse VEH inkoopactie 1.2.3 Zonne-energie beleverende Suntech Power, een "operatief verlies" van 119,2 miljoen dollar heeft moeten nemen in QI van 2012. Ook reuzen Yingli Green Energy (cel productie 2011 1,6 GW; netto verlies QI 2012 45 miljoen dollar), en Trina Solar (cel productie 2011 1,55 GW; QI verlies 40 miljoen dollar) moesten diep door het stof. Evenals het Koreaanse bedrijf Hanwha Solar One (die het Chinese Solarfun heeft opgeslokt), wat 48 miljoen dollar verlies in het eerste kwartaal van 2012 voor de kiezen kreeg, terwijl ze een 11e positie op de wereld ranglijst "zonnecellen poepen" bekleedden in 2011 (815 MW cel productie in dat jaar).

LDK Solar deep in trouble?
Het grootste financiële debacle lijkt echter een onderneming te gaan treffen die vooral bekend is geworden door hun gigantisch ambitieuze PV-wafer productie en plannen om een van de grootste industriële complexen te gaan opzetten op deze aardkloot. Regelmatig doken gelikte plaatjes op van hypermoderne fabrieken die onder leiding van "flamboyant" en jong Chinees bestuurder Peng Xiaofenguit uit de Chinese polderklei gestampt moesten gaan worden. Het bedrijf was volgens Photon in 2011 de zesde grootste producent van polysilicon (het basis product van alle halfgeleider chips en, vooral, van alle kristallijne ingots, wafers, en zonnecellen), met 17.000 ton productie per jaar. En zou het de ambitie hebben rond 2014 zo'n 55.000 ton te gaan produceren, wat het bedrijf in dat jaar op de vierde positie zou moeten gaan brengen (na het ook Chinese GCL-Poly Energy Holdings). Op 20 maart werd nog de oplevering van een van de grootste productielijnen ter wereld gemeld.

Ook op het vlak van cellen- en module productie waren de ambities torenhoog. Produceerde het bedrijf in 2010 nog slechts 27 MWp aan kristallijne zonnecellen, was dat in 2011 al snoeihard met een factor 25 (!) opgeschroefd naar 680 MWp. Waarmee het bedrijf in een keer op een 17e positie in de top 20 cellen producenten terecht kwam. Volgens Photon (4/2012) zou het bedrijf genadeloos harder verder willen opstomen met de cellen productie naar een spectaculair volume van 1.770 MWp (factor 2,6 maal de hoeveelheid in 2011), wat het bedrijf op de 5e positie op de wereld ranglijst gebracht zou hebben in 2012...


Toen was alles nog koek en ei (of: zo leek het).
Foto genomen in LDK Solar stand tijdens Intersolar 2010 in München.

Die ambities zullen mogelijk flink terug geschroefd moeten gaan worden, als het al niet voortijdig fout zal gaan met het bedrijf. Renewable Energy World meldt namelijk dat het bedrijf eind vorig jaar al tot over de oren in een enorme schuldenberg zit, en wel een slordige 6 miljard dollar groot (...). Alleen al aan de rente op die schulden is het bedrijf jaarlijks tussen de 200 en 300 miljoen dollar kwijt. Het laatste kwartaal van 2011 was het derde op rij met een negatief resultaat - een slordige 589 miljoen dollar in het rood. Er zijn weinig ondernemingen die met zulke bizar slechte financiële cijfers een lang leven zijn beschoren.

Het bedrijf was het eerste uit de Chinese provincie Jiangxi die een beursnotering kreeg en zou de tweede belangrijkste bron van belasting inkomsten zijn voor die provincie. Er worden geruchten gemeld dat het bedrijf bij de provinciale autoriteiten bescherming tegen een bankroet verklaring zou hebben gevraagd, maar die niet zou hebben gekregen vanwege het belang van het bedrijf voor de provincie en de grootte ervan.

Ook de anti-dumping heffing van 31,18% op de invoer van LDK Solar modules in de Verenigde Staten - op last van het Department of Commerce, die talloze andere Chinese ondernemingen dit soort heffingen oplegde (en nader onderzoek doet naar de - vermeende - dump praktijken), zal de positie van LDK Solar verder verzwakken. De vraag is: gaat deze enorme Chinese onderneming door de lemen voeten zakken? Of zal de provinciale of nationale regering een hele dikke reddingsboei gaan uitwerpen?

Als het fout gaat, zal deze Chinese reus waarschijnlijk ook het door hen overgenomen Duitse bedrijf Sunways meeslepen - op 25 april 2012 werden alle aandelen van die Duitse top onderneming door LDK Solar geïncasseerd. Meer problemen in het verschiet dus, ook voor Duitsland, als het fout gaat lopen bij LDK Solar...

Het gaat ook voor de Chinese molochs in PV-zaken in ieder geval (ook) een hete zomer worden. Dat lijkt wel zeker.

Chinese reuzen met zware verliezen Q1 2012 (Photovoltaik.eu, 31 mei 2012)
Bankroet dreigt voor LDK Solar (Renewable Energy World dot com, 29 mei 2012)


1 juni 2012. Vattenfall/NUON wederom zeer ernstig in de fout met Zomergids. Vandaag rolde de "zomergids" van Vattenfall (NUON) in de bus. Dat komt omdat we nooit van het bedrijf af komen vanwege de stadswarmte voorziening, en ik wel wil blijven weten wat voor fraais ze over energie zaken communiceren richting de klanten. Er stond zelfs een stukje in met "vijf vragen over ... zonne-energie".


De "gewraakte" pagina in de gids.
Vraag 2 linksonder.

Daar stond onder vraag/antwoord 2 wel een hele stoute, lees: rabiaat foute, en bijna "onwettige" claim van onze mooie Zweedse bruinkolen-, nukes- en windstroom handelaren:

Zie de door mij rood gemarkeerde passage. Wablief? I BEG your pardon? Sinds kort "overtollige stroom terug te leveren aan het netwerk toegestaan"???? Zijn die mensen helemaal van de viervoetige kleine zoogdieren met lange staart be*****? Wat bedoelen jullie met "kort"? Een dag? Een week? Een maand? Langer?

Ja, langer, dus. Vééééééél langer... Ik voed immers al "overtollige zonnestroom" gemaakt door Hollandse olieboer paneeltjes, verkocht, geïnstalleerd, en aan het net aangesloten door installateurs van een dochter firma van datzelfde NUON in op "dat net" sinds maart 2000! Dat is al dik 12 jaar! En de NUON lieden die dat hebben gedaan hebben nooit gerept over "zou niet zijn toegestaan"! Sterker nog, sinds 13 juli 2004 is het zelfs meer of minder formeel in Wet "geregeld" dat dit door de wetgever "is toegestaan", door salderen van netinvoeding en netafname (toen nog tot 3.000 kWh netinvoeding/jaar) expliciet, doch helaas niet in zeer groot detail, te "gebieden". En de netbeheerders het salderen van netinvoeding met netafname ("verrekenen van de geconstateerde meterstanden") op te dragen (vetdruk van Polder PV):

"Artikel 31c

1. De in artikel 31, eerste lid, onderdeel b, bedoelde regels staan toe dat er op verzoek van een afnemer als bedoeld in artikel 95a, eerste lid, een meter ter beschikking wordt gesteld, waarmee zowel de aan het net onttrokken elektriciteit als de ingevoede elektriciteit kan worden gemeten, indien het een afnemer betreft die duurzame elektriciteit opwekt.

2. Voor afnemers als bedoeld in artikel 95a, eerste lid, die per jaar minder dan 3000 kWh duurzame elektriciteit produceren berekent de netbeheerder de stand van de in het eerste lid bedoelde meter, ten behoeve van de jaarlijkse rekening van de leverancier, door de verbruikte elektriciteit te verminderen met de opgewekte elektriciteit."

Uit: Wet van 1 juli 2004 tot wijziging van de Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet ter uitvoering van richtlijn nr. 2003/54/EG, (PbEG L 176), verordening nr. 1228/2003 (PbEG L 176) en richtlijn nr. 2003/55/EG (PbEG L 176), alsmede in verband met de aanscherping van het toezicht op het netbeheer (Wijziging Elektriciteitswet 1998 en Gaswet in verband met implementatie en aanscherping toezicht netbeheer).

Bron: Staatsblad 2004 Nr. 328, dinsdag 13 juli 2004.

Gaat Vattenfall nu eventjes voor het gemak eigen Wetgevertje spelen m.b.t. het salderen van zonnestroom? Of snappen ze dat door hen al jaren gehate salderings-artikel nog steeds niet? Waarin later ook het niveau van het toegestane te salderen volume aan netinvoeding werd opgekrikt naar 5.000 kWh/jaar (volledig salderen, er boven: "redelijke vergoeding" voor het overschot op het net gezet), in Staatsblad 2011 Nr. 130, dinsdag 15 maart 2011. En waarvan VVD-er Weekers heeft toegegeven dat "ongelimiteerd salderen", mits er maar evenveel (of meer) "verbruik" tegenover staat, niet door de Wetgever is verboden (in andere woorden: "het mag", en er zijn leveranciers die dat al in de praktijk brengen...).

Ergo: Vattenfall/NUON mag dan wel weer zonnepaneeltjes zijn gaan aanbieden omdat ze nog wat pindakaas op de boterham willen verdienen. Maar rabiate onzin blijven ze nog steeds over die technologie, en over de juridische context er van de publieke ruimte in slingeren...

Niks "coulance" ... maar "plicht"!!
Ten tweede, heel slinks formuleert het bedrijf het "salderen" principe als volgt: "Nuon biedt daarvoor dezelfde prijs als u voor elektriciteit betaalt". Klink heel coulant, vriendelijk, en klantgericht, niet? Het is echter lulkoek. (a) Vattenfall/NUON is wettelijk verplicht om te salderen, (b) het is dus in geen enkel opzicht een "coulance", of "voordeeltje voor de klant vanwege bedrijfspolitiek", het initiatief tot salderen is nooit van NUON of haar rechtsopvolgers uit gegaan (ze hebben er alleen maar tegen geageerd in het verleden). En (c), het ergste nog: de "vergoeding" die ze zogenaamd "bieden" bestaat voor 65-70 procent uit te salderen energiebelasting (11,40 cent/kWh), BTW over EB (2,17 cent/kWh), en BTW over hun "leveringspost" (momenteel bij grijs continu variabel tarief van 7,64 cent/kWh), 1,45 cent/kWh. Ergo: totaal "bieden" ze aan u (wettelijk verplicht) 15,02 Eurocent uit andermans zak (die van Minister de Jager van Financiën) als de allergrootste stapel te salderen posten. En moeten ze (wettelijk verplicht) u het restant uit eigen zak salderen (7,64 cent/kWh "leveringspost").

Conclusie: Vattenfall/NUON heeft zoals gebruikelijk nog steeds een grote baal meel in de mond als het over "salderen van zonnestroom" gaat...

Ik ken al iemand die vanwege dit soort belachelijke prietpraat naar een andere energieleverancier is "gevlucht", na tientallen jaren bij dit bedrijf klant te zijn geweest. Ik wacht op de eerste klant met zonnepanelen en een stroomcontract bij Vattenfall/NUON die het bedrijf vanwege deze aperte leugens cq. misleiding gaat aanklagen via ConsuWijzer en/of via andere kanalen...

Bron: Vattenfall/NUON Zomergids 2012, nr. 02.


1 juni 2012. Gemiddeld mei maandje. Het is goed zo. Mei had dit jaar wat nukkige verschijnselen, maar ook dat is verder niet zo vreemd. Behoorlijk fris was het soms, zelfs op sommige extreem zonnige dagen. Maar broeierig kon het ook zijn. Na een paar dagen prima opbrengsten sloot mei af met een druilerige, natte, sombere 31e. Ach, ik lig er niet wakker van. De productie van onze complete installatie deed een mooie 159 kilowattuur à 22,16 Eurocent in 31 dagen tijd, waarmee we dus weer dik 35 Euro van onze investeringen hebben afgeknabbeld ("terug verdiend", in jargon). Mede met dank aan minister de Jager die "zijn" 15 cent/kWh niet in de inkomsten lade terug zal zien. Volgens Wet geregeld. Voor hoe lang nog (...) ???

In dit overzicht slechts het resultaat van de 1,02 kWp deelgroep van het hele (1,34 kWp grote) systeem. Tot en met oktober 2001 bestond het systeem nog maar uit 372 Wp (1e 4 modules). In felgroen de resultaten voor 2012, tot en met mei. Goed is te zien dat we in april een all-time-low record (in negatieve zin) hebben gescoord met die groep, met een opbrengst die maar liefst 22% onder het langjarige gemiddelde van die groep heeft gelegen. Mei scoorde ook iets onder-gemiddeld, met ruim 3% onder het langjarige gemiddelde (dikke zwarte lijn in de grafiek). Collega Blauwe Hoek zat, met een hoog-efficiënte, nieuwe omvormer, vrij hoog met de productie in mei, maar scoorde geen record. We gaan zien wat de zomer zal gaan brengen.

Voor een helder beeld van de resultaten van deze deelgroep t.o.v. het langjarige gemiddelde heb ik ook deze eenvoudiger grafiek gemaakt:

Alle meet resultaten voor mei 2012, alles op in huis hangende OK4 omvormers met 25 meter DC bekabeling:

  • Alle modules, 1.336 Wp: 159,201 kWh = 119,2 kWh/kWp
  • 4x 93 Wp ZZO: 43,584 kWh = 117,2 kWh/kWp
  • 2x 108 Wp ZZO voor: 26,410 kWh = 122,3 kWh/kWp
  • 4x 108 Wp ZZO achter: 49,829 kWh = 115,3 kWh/kWp
  • 6x 108 Wp ZZO (2+4): 76,239 kWh = 117,7 kWh/kWp
  • 1.020 Wp ZZO (4+2+4): 119,823 kWh = 117,5 kWh/kWp (zie grafieken)
  • 2x 108 Wp Z: 26,522 kWh = 122,8 kWh/kWp
  • Kyocera 2x 50 Wp (geflasht 98,3 Wp) in serie, ZZW: 12,856 kWh = 130,8 kWh/kWp

Energie- en water verbruik:

  • Tussen 1 mei en 1 juni 73 kWh netto zonnestroom op het net gezet (enkeltarief Ferrarismeter terug gedraaid).
  • Zelf netto verbruikt in mei 159 (bruto productie) - 73 (bruto netinvoeding) = 86 kWh (54%, gesaldeerd over de hele maand gerekend). 159 kWh à EUR 0,2216/kWh = EUR 35,23 verdiend.
  • 2,5 m³ kookgas verbruikt à EUR 0,6137/m³ = EUR 1,53 (nog niet calorisch gecorrigeerd).
  • 0,176 GJ stadswarmte verbruikt à EUR 23,24/GJ = EUR 4,09 (uitsluitend warm tapwater, radiatoren al lang uit).
  • 1,975 m³ drinkwater verbruikt à EUR 1,291/m³ = EUR 2,55. Daarbij nog zo'n 630 liter regenwater gebruikt voor toilet spoeling. Gratis.
  • Verbruik computer (zeer intensief): 29 kWh. Plm. 18% van totaal stroom verbruik.
  • 3 treinreizen. Rest met fiets in en om de stad.

1 juni 2012. Weer een forse commerciële inkoop actie aan de rol - in Dalfsen (plus latere toevoegingen, deels onderaan). Mijn oog was in het overzicht van de "zonnige-activiteiten" in provincie Overijssel al gevallen op een initiatief waar ik nog nauwelijks iets over had gehoord, namelijk een 2 MWp "Zonnecentrale Dalfsen" project. Toevallig werden net op de valreep van mei, op de 31e, twee artikelen gepubliceerd over dat interessante initiatief, een in Cobouw, en een ander stuk op het niet-publieke domein van Energeia, waarbij bedrijfsleider Jaap Drankier van trekker Morrenhof werd geciteerd.

Het betreft een commercieel initiatief van 3 bedrijven die in hun klantenbestand ondernemingen bij elkaar hebben weten te zoeken waar via een gerichte "vraagbundeling" actie tot het eind van het huidige jaar zonnepanelen op geplaatst gaan worden. De grote trekker van dit project is het 140 medewerkers tellende installatiebedrijf Morrenhof-Jansen B.V. (Dalfsen), wat al ruim 30 jaar lang actief is. Wat trouwens ook een langjarige constructie (huurovereenkomst) had opgezet voor de aanschaf van particuliere systemen die in 12 jaar in maandelijkse afslag betalingen van bijna 50 Euro/maand (bij incl. montage) moest worden verrekend nadat er "1 Euro per Wattpiek" in een keer was aanbetaald.*

Dochters van dit bedrijf zijn Installatiebedrijf Evers B.V. uit Vriezenveen en Morrenhof-Jansen Gramsbergen B.V. (uit Gramsbergen). Er wordt samengewerkt met andere bedrijven, Installateur Hulsman (? Lemelerveld bij Dalfsen ? Zie website), en bouwkundig aannemer Tempelman (? Nieuwleusen N. van Dalfsen ? Zie website). Die ook klantcontacten hebben aangeleverd volgens het artikel in Cobouw, om "volume" te kunnen maken. Zij zullen hun eigen deel gaan installeren.

Het project is mogelijk gemaakt door een apart genoemde subsidie van Overijssel (dus buiten de twee grote "tender" regelingen om), en zou voor een aanschaf subsidie van maximaal 50 Eurocent/Wp zijn toegekend, te realiseren in 2012. Hier onder enkele project data die ik uit de beschikbare informatie wist te vissen.

  • 2,1 MWp te installeren (cijfer Energeia, zie echter ook *)

  • Op 70 lokale bedrijven, veelal boerderijen. Gemiddeld zo'n 30 kWp per bedrijf.

  • Een paneel type, IBC Solar 235 Wp, vermoedelijk (zie module pagina Morrenhof) multikristallijn type Polysol 235 LS (IBC is een Duits bedrijf, maar heeft in het verleden ook OEM modules onder eigen label verkocht, op hun site claimen ze dat hun modules echt in Europa zijn gemaakt).

  • Per bedrijf dus gemiddeld zo'n 128 zonnepanelen.

  • Voorbeeld melkveebedrijf Verbeek in Dalfsen, met 200 modules / 47 kWp.

  • SMA omvormers.

  • Maximaal 1 miljoen Euro subsidie Provincie Overijssel, max. € 0,50/Wp, max. 30% van totale investering per bedrijf (extra voorwaarde Provincie is acties waar minimaal 500 kWp op wordt ingeschreven).

  • Bedrijven investeren en krijgen de subsidie.

  • Alles moet voor 1 januari 2013 zijn geïnstalleerd (dus realisatie: 2012, initiatief nemende bedrijven zijn inmiddels druk bezig met installeren).

  • Gemeente Dalfsen is "uitvoerder" in die zin dat ze het subsidie geld van de Provincie verdeelt over de deelnemende bedrijven.

  • Totale investering wordt geschat op 3,5 miljoen Euro, wat een gemiddelde systeemprijs van zo'n 1,67 Euro/Wp zou opleveren. Dat lijkt me aan de hoge kant voor dergelijke installaties. Ik krijg berichten door dat er momenteel particulier, met kleine (relatief "dure"!) systemen voor minder dan € 1,50/Wp (ex BTW) geïnstalleerd en wel geleverd kan worden met vergelijkbare kwaliteit modules, fors lager als (een groot deel van) het werk onder eigen beheer kan worden gedaan. Bij installaties als hierboven bedoeld, moet de all-in systeemprijs behoorlijk wat goedkoper kunnen (BTW is bovendien door ondernemers terug te vragen), alleen al vanwege de inkoop- & schaalvoordelen.

  • Er worden "geen grote winsten" gemaakt volgens de initiatiefnemer. Er is veel tijd (7.000 uur!) en energie en geld in deze actie gestoken, en in het juridische en financiële onderzoek. Morrenhof hoopt met deze actie de basis gelegd te kunnen hebben voor nieuwe plannen waarmee "een goede business-case" kan ontstaan.

Merkwaardig aan het Cobouw bericht is dat er gesproken wordt van "7.000 panelen". Dat kan niet kloppen, want dan zou er met het genoemde paneel type een totaal volume van dik 1,6 MWp moeten worden gerealiseerd. Energeia claimde dat het 2,1 MWp gaat worden, en dat is fors meer. Dus daar wrong in de berichtgeving een knellende schoen. Vermoedelijk gaat het om heel wat meer panelen (aanvankelijke gok PPV: bijna 9.000).*

Ook het genoemde volume van "33 MWp" nieuw geïnstalleerd in Nederland in 2011 is inmiddels met het net verschenen (voorlopige) cijfer van het CBS achterhaald: want er blijkt minstens 43 MWp te zijn bijgebouwd (bericht PPV). Desondanks blijft 2,1 MWp in Dalfsen zonder meer een respectabel volume! En dat komt dus bij het al dikke "gele blokje" in mijn prognose grafiek voor het jaar 2012. Het gaat spannend worden hoe hoog het totaal volume eind 2012 zal gaan worden...

Inmiddels is dit dus alweer de 78e zonnepanelen inkoop actie. Deze heb ik inmiddels toegevoegd aan de lange lijst.

*Toegevoegd na vakantie, 5 juli 2012, en deels in november 2012. In de overvolle mailbox vond ik na de vakantie een mail van de leverancier die stelde dat het inderdaad niet klopt (blijkbaar is er iets fout gegaan in de communicatie met Cobouw). Het zou in totaal volgens Morrenhof om zo'n 8.000 modules gaan. Echter, met het genoemde module type kom ik in dat geval op nog geen 1,9 MWp, en niet op 2,1 MWp. Dat zou kunnen betekenen dat er (deels) een krachtiger module type gebruikt zou kunnen gaan worden.

Bovendien "viel" de aanbieder over mijn oorspronkelijke connotatie "curieus" bij het refereren naar de oorspronkelijk opgezette financiële constructie. Gezien onduidelijkheden daar over is in de loop van de tijd door Morrenhof besloten om de "1 Euro/Wp" opzet te schrappen.

http://www.morrenhof-jansen.nl/news/duurzaam/19/2/cobouw.html (met link naar bericht in Cobouw)
"Ondernemers Dalfsen slepen EUR 1 mln subsidie binnen voor zon-PV-systemen" (Energeia, 31 mei 2012)


 
^
TOP

31 mei 2012. Eindelijk nieuwe CBS grafieken! Ook al zijn er slechts twee nieuwe cijfers gepubliceerd door het CBS, daarmee kunnen we in ieder geval enkele nieuwe grafieken maken met de voorlopige updates voor 2011 daarin opgenomen. Dan ben ik op dat vlak voor onze vakantie in ieder geval weer helemaal "bij". De twee nieuwe cijfers zijn zoals hier onder al deels vermeld 43,25 MWp (totale) "Afzet aan installateurs en eindgebruikers", waarbij wordt aangenomen "... dat de afzet gelijk is aan het in gebruik genomen vermogen in Nederland" (een veronderstelling waarover vast ook wel kan worden gediscussieerd, omdat ook installateurs - kleine - voorraden kunnen opbouwen bijvoorbeeld). En het tweede getal is het zogenaamde nieuw afgezette "autonome" vermogen ("Systemen die niet gekoppeld zijn aan het elektriciteitsnet"). Dat bedroeg in 2011 volgens CBS slechts een miezerige 108 kWp (37% van het ook al zeer matige volume van 291 kWp in 2010). En valt daarmee compleet in het niet bij het totale afgezette volume (nog geen kwart procent daar van). Andere cijfers zijn nog niet bekend gemaakt. Geen "vermeende" stroom productie cijfers, geen getallen over werkgelegenheid (die zullen verschrikkelijk tegenvallen, gezien de ontslagen bij met name Solland Solar), en nog niets over omzetten in de branche. Die komen pas later in het jaar, volgens de e-mail van CBS.

Rol "energiebedrijven" blijft ondanks stijging bescheiden
Detail gegevens zijn er verder ook nog niet, dus ook niet de belangrijke onderverdeling van het netgekoppelde vermogen in "eigendom van energiebedrijven", en de alles overheersende categorie "overig". De "energiebedrijven" hadden in 2010 slechts 768 kWp van de in totaal 20,7 MWp gerealiseerd volgens de CBS cijfers (3,7% van totaal marktvolume). Weliswaar is de verwachting dat in 2011 daar wel wat meer is gerealiseerd. Bijvoorbeeld het Eneco hoofdkantoor, ongeveer 175 kWp, en het 300 kWp project op het Haagse Museon (volgens het jaarverslag 2011 zou Eneco in Nederland slechts 1,5 MWp aan PV-capaciteit in totaal in portfolio hebben). Verder moeten we ons afvragen hoe de projecten met Greenchoice als partner zijn opgegeven. Want samen met Zonnefabriek zouden ze in hun Zonvast pilot (500 x 2,3 kWp=) 1,15 MWp hebben gerealiseerd, en ook in 2011 is het Amsterdamse Zon op scholen project (591 kWp) met Yellowstep Solar (Greenchoice / International Solar) afgerond. Zelfs als daar "de helft" van aan Greenchoice zou zijn toegerekend, komen we al ruim over het CBS volume "energiebedrijven" heen!

Voorts zouden eigenlijk ook diverse van de Horizon Energy SDE projecten die in 2011 zijn opgeleverd (zoals het 100 kWp daklease systeem in Kamperland, Zeeland en diverse anderen), wellicht (groten)deels aan "het energie bedrijf HVC" moeten worden toegerekend. Wat immers een substanteel meerderheids-aandeel in Horizon Energy nam in het voorjaar van 2011? Dan zou er heel wat meer dan genoemde "768 kWp voor energiebedrijven" zijn gerealiseerd in 2011. Wat precies de voorwaarden zijn voor opname in die categorie wordt niet duidelijk uit de CBS rapportages.

Desondanks zal dat alles, gezien het fors gestegen totaal afgezette volume nog steeds wegvallen tegen het vermogen gerealiseerd door duizenden decentrale invoeders die op eigen houtje een PV-systeem zijn gaan aanschaffen en/of die hun bedrijfsdak hebben laten vol leggen. Al dan niet met SDE of enige andere vorm van "subsidie" of "incentive".

Nieuwe CBS grafieken
Eerst de grafieken, daar gaat het natuurlijk om:

Met de ruim 43 MWp nieuwe capaciteit in 2011 is het geaccumuleerde eindejaars volume volgens de meest recente, nieuwe CBS data in samenhang met de reeds bekende, in 2011 fors gestegen naar bijna 133 MWp (hier zijn nog niet bekende "uit de CBS cijfers verwijderde installaties" nog niet in meegenomen, 2010 accumulatie is gebruikt als basis voor de optelling). Dat zou zo'n 15 MWp hoger zijn dan het volume wat ik op basis van historische trends had afgeschat in mijn net gepubliceerde prognose voor de CBS cijfers (112 MWp "trend" + geschat 6 MWp "nieuwe afzet Wijwillenzon"). Of dat betekent dat WWZ veel meer zal hebben afgezet dan genoemde 6 MWp, en/of dat er veel meer marktvolume uit andere / nieuwe "kanalen" (Overijssel activiteit?) tevoorschijn is getoverd, blijft echter onduidelijk. Want CBS publiceert geen markt afzet ID's, alleen een lump-sum...

In de tweede grafiek, een nieuwe versie van het exemplaar wat ik tijdens The Solar Future toonde, de jaarlijkse bijbouw op een rijtje gezet volgens de status quo bij CBS:


KLIK op plaatje voor uitvergroting
Achtergrond: PV-gevels Wateringse Veld, Den Haag zuidoost, een 400 kWp project verspreid over
1.000 woningen in nieuwbouw, samenwerkingsproject uit 2002 tussen Den Haag en Eneco Energie.
Foto © 2011 Peter J. Segaar / www.polderpv.nl

In de laatste kolom is alleen het bekend gemaakte "autonome micro segmentje" (liggend op de bodem, lichtblauw) te zien, de verdeling van "netgekoppelde systemen van energiebedrijven" (oranje) resp. "overig netgekoppeld" (geel) is nog niet bekend. Met de zwarte kolomrand is het totale volume volgens CBS aangegeven: voor het jaar 2011 een verdubbeling van het marktvolume in 2003 en 2010.

SDE volume going down
Wat wel al zeer duidelijk is geworden, dat het volume aandeel van CertiQ met deze forse bijbouw cijfers onder druk zal komen te staan. Dat heb ik in de laatste grafiek weergegeven.

Slechts een paar uur nadat ik de vorige versie van deze grafiek op Polder PV had gezet tijd voor een nieuwe vanwege de update van CBS. Let wel: autonoom PV vermogen niet weergegeven, behalve voor prognose 2012 (lila segment).

Gewijzigd in deze grafiek is:

(a) Het nieuwe lichtgroene "CBS blok" voor het jaar 2011, waarbij het netgekoppelde geaccumuleerde vermogen aan het einde van het jaar kan zijn gestegen naar bijna 126 MWp (mijn eerdere prognose was 118 MWp inclusief een verondersteld volume van 6 MWp voor WWZ). Voorlopig cijfer!

(b) Op basis van de tweedegraads polynoom curve voor de CBS resultaten (donkergroene stippellijn) komt de verwachting voor eind 2012 nu uit op zo'n 178 MWp geaccumuleerd netgekoppeld vermogen "op basis van de historische trend". Mijn eerdere prognose (nog zonder beschikbare CBS data voor 2011) was 154 MWp zonder "nieuwe/extra" initiatieven.

Impact op aandeel CertiQ capaciteit in totale volumes
Significant in dit opzicht is een belangrijk fenomeen: de verhouding "gecertificeerd" geaccumuleerd netgekoppeld vermogen (32 MWp) staat tot totaal geaccumuleerd vermogen (plm. 88 MWp incl. autonoom) was in 2010 nog ruim 36%. Deze verhouding is in 2011 met het nieuwe (voorlopige) CBS cijfer komen te liggen op 41% (redelijk wat aangemelde relatief "grote" SDE projecten hebben het CertiQ volume behoorlijk opgekrikt). In 2012 echter zal die verhouding weer kunnen gaan omslaan, met mogelijk minder dan 38% aandeel van de capaciteit van het totaal aan installaties ingeschreven bij CertiQ. Mogelijk zelfs nog minder als de groei van SDE installaties zal gaan tegenvallen, en/of alle andere nieuwe marktspelers er fors meer nieuw volume tegenaan gaan gooien dan nu nog gedacht (de bulk daarvan: niet gecertificeerd / niet bekend wordend bij CertiQ).

Bij de jaarlijkse marktgroei cijfers kan die trend nog sterker gaan worden. Aandeel CertiQ nieuwbouw op totaal nieuw marktvolume in 2010: 65%. In 2011: 50%. En in 2012 mogelijk verder terug vallend naar 33%. Tenzij er "wonderen" geschieden. Dat kan natuurlijk ook. Let op dat de prognose curves voor de CertiQ aanwas en de groei van het geaccumuleerde CBS vermogen duidelijk zijn gaan divergeren in deze nieuwe grafiek.

Accumulatie en groei 2012 opnieuw geprognosticeerd
Verder worden wederom de 42 MWp (verondersteld, gele blok met pijl) aan 77 inkoop actie potentieel bovenop de kolom gestapeld, evenals een verondersteld volume van 5 MWp (nauwelijks gewijzigd, lila kolom segmentje) aan "autonome" installaties. We komen dan op een potentieel eindejaars-volume (veel nattevinger werk) van 225 MWp uit. Stapelen we ook 5 MWp autonoom op de 125,8 netgekoppeld voor 2011 (totaal 130,8 MWp), komen we nu al op een potentiële jaar groei voor 2012 uit van dik 94 MWp (mijn eerste voorspelling tijdens The Solar Future was nog circa 84 MWp voor dit jaar). Let wel: nog zonder eventueel extra volume veroorzaakt door een te verwachten stormloop als per 1 juli 2012 "een 15% subsidieregeling van Staatswege" in het leven geroepen gaat worden.

Ergo: het kan heel hard gaan in Nederland, al blijft de impact t.o.v. de omringende landen nog steeds gering, ondanks dit positieve nieuws.

CBS StatLine pagina met de laatst toegevoegde data (31 mei 2012)


31 mei 2012. Primeur extended: nieuwe marktdata PV in Nederland. Tijdens The Solar Future (24 mei 2012) heb ik voor het eerst geheel nieuwe marktdata voor de ontwikkeling van de Nederlandse PV-markt gepresenteerd. De basis daarvoor was een compleet nieuwe dataset die ik, op aanvraag, van TenneT dochter CertiQ mocht ontvangen op 23 april 2012. Waarvoor hartelijk dank. Die data bevatten nieuw cijfermateriaal wat feitelijk de data in de oude CertiQ maandrapportages (deels nog steeds op de website van die organisatie) dient te vervangen.

Tijdens de conferentie kon ik natuurlijk niet zeer diep ingaan op alle wijzigingen, en kon ik slechts de grote lijn uitzetten wegens de beperkte tijd.

^^^
Een van de nieuwe grafieken met de recentste gegevens (rood) van CertiQ, zoals besproken
op de aparte, hier onder gelinkte webpagina op Polder PV.

Polder PV heeft nu de essentie van het nieuwe cijfermateriaal voor u verder uitgewerkt - uiteraard in grafische vorm, met toelichting. Mijn nieuwste analyse, met als primeur nieuwe CertiQ data en ook daar mede op gebaseerde PV markt prognoses voor 2011 en 2012, vindt u op de hier onder gelinkte pagina als extra hoofdstuk bij mijn voortgaande markt analyses van de Nederlandse zonnestroom markt. Veel leesplezier!

Stop de persen!!! 31 mei 2012 13:18 CBS

CBS heeft net voor het eerst enkele data voor de marktafzet in Nederland in 2011 gepresenteerd. Vlak voordat ik dit bericht vandaag wilde uploaden.

Onvolledig nog, maar volgens hen zou er 43,25 MWp zijn bij gekomen in dat jaar. Dat is alweer bijna 8 MWp meer dan ik voorlopig had afgeschat voor dat jaar (35-36 MWp), en een factor 2,1 maal het volume in 2010 (20,682 MWp). Ergo: ook toen al groeide de Nederlandse PV markt harder dan op basis van de "historische trendlijnen" kon worden vastgesteld. Veel harder zelfs dan ECN Beleidsstudies had gesuggereerd voor dat jaar. Want die claimden slechts 30 MWp groei (meest recente EurObserv'ER rapport), en zaten dus maar liefst 31% te laag met hun inschatting... Het zal mensen die PV marktontwikkelingen proberen te volgen niet verbazen: vrijwel alle nationale markten zijn altijd harder gegroeid dan zelfs door experts werd bevroed, vaak is een verdubbeling van de afzet t.o.v. het voorgaande jaar gesignaleerd. Nederland sluit zich dus aan bij die "markt traditie"...

Wordt vervolgd!


30 mei 2012. Meer inhoudelijke verslaggeving The Solar Future NL. Op de door Energiemedia gevoerde site Storify.com is een interessante beknopte, maar grotendeels treffende samenvatting van "het vele gepasseerde" tijdens The Solar Future NL '12 verschenen. In de vorm van tien aandachtspunten. Polder PV wordt herhaalde malen geciteerd.

Wel wilde ik wat dieper ingaan op een belangrijk punt in de verder prima samenvatting. Er wordt gesteld: "Peter Segaar van Polder PV voorziet dat in Nederland eind 2012 voor 200 megawatt is geinstalleerd. Hiervan zou 42 megawatt zonder subsidie worden gerealiseerd". Vermoedelijk doelt de schrijver op de 42 MWp die ik - met veel nattevinger werk - heb uitgerekend als potentieel nieuw volume voor de 77 lopende "zonnepanelen inkoop acties" die het grootste deel waarschijnlijk in 2012 nieuwe PV-marktvolumes zullen gaan afzetten (met onbekende uitloop in 2013). Daar zit natuurlijk een zeer forse foutmarge op, omdat maatschappelijke ontwikkelingen dat volume aanzienlijk kunnen bijstellen, zowel naar boven, als naar beneden.

En-en, niet of-of
Bovendien: die 42 MWp is het extra volume voor de mogelijke jaargroei in 2012, bovenop de al door PPV gesignaleerde markt groei trends (zowel voor CertiQ volumes, als voor "niet SDE volumes"). Er zijn namelijk nog talloze andere initiatieven die niet met goed fatsoen onder "collectieve inkoopactie" kunnen worden geschaard (zoals o.a. lease/huur/participatie constructies, puur bedrijfsmatige acties gericht op bepaalde doelgroepen zonder "centrale inkoop", etc.). En, minstens even belangrijk: er zijn vele particulieren en ook bedrijven en organisaties die gewoon bij leveranciers blijven bestellen, onafhankelijk van genoemde "inkoop acties", en al dan niet met "subsidies" of "incentives" van enigerlei aard. Dat blijft gewoon allemaal doorlopen en zou zelfs kunnen toenemen nu de modules zo goedkoop zijn en de zonnestroom koorts genadeloos door het land raast.

Er zijn beslist de nodige particulieren die "zonder subsidie" kopen, maar die wel - zoals bijna iedereen onder een kleinverbruik aansluiting - hun zonnestroom opwek "salderen met hun verbruik op jaarbasis". Ook zijn er bedrijven die bijvoorbeeld met EIA, VAMIL voordelen e.d. installaties blijven kopen buiten "inkoop acties" of de SDE om (en die ook vaak salderen, deels substantiële volumes in de tweede energiebelasting staffel). Hieruit wordt al duidelijk dat buiten genoemde 42 MWp sowieso "niet gesubsidieerd" wordt gekocht (als daar "aanschaf subsidie" mee zou worden bedoeld, of "exploitatie subsidie" zoals SDE). Maar tegelijkertijd ook, dat binnen genoemde 42 MWp beslist óók "gesubsidieerd" wordt gekocht!

Subsidie ja, subsidie neen, overal en everywhere
In mijn prognoses kwam ik voor het bij elkaar gesprokkelde geaccumuleerde "eindejaars-volume voor 2012" op 200 MWp uit (met hoge foutmarge). 115 MWp daarvan "zou" vallen binnen de categorie "niet SDE/MEP". Maar natuurlijk heeft een deel van dat volume beslist "subsidies" gehad (ook Polder PV, die destijds aanschaf subsidies vanuit de EPR / EPA / MAP regeling heeft ontvangen en een eenmalige gemeente subsidie). Zowel buiten, als binnen diverse "inkoop acties". En ook later zijn talloze installaties met "gemeentelijke aanschaf subsidies", of, bijvoorbeeld in Limburg en Overijssel, met provinciale aanschaf subsidies gezegend geweest. In Limburg niet in de vorm van "inkoop acties", maar distributie via aangesloten gemeentes (zelf leverancier uitkiezen, de inmiddels doorgezette LES subsidie is daarvan het belangrijkste voorbeeld met hoge impact in de regio, er is ook een aparte zonnepanelen subsidie regeling in het leven geroepen).

In Overijssel (voormalig aandeelhouder van 18,7% van de aandelen van het aan RWE verkochte Essent) is er heel veel subsidie geld vergeven (of gaat nog worden uitgegeven) aan talloze regionale inkoop acties (die dus binnen de door mij genoemde "42 MWp" vallen, en dus beslist ook gesubsidieerd!) en andere initiatieven op het vlak van zonnestroom. Gelukkig in het geval van de inkoop acties met een beperkte bijdrage per Wattpiek (in de laatste, lopende actie: maximaal 25 Eurocent/Wp). Overijssel spant in alles de kroon op dit gebied en mag zich inmiddels gerust Neer'lands Zonnekoning op provinciaal gebied noemen. Ik kreeg de laatste cijfers van de provincie (afdeling Eenheid Economie en Cultuur) voor The Solar Future toe gezonden, waarvoor zeer grote dank. Houdt u zich vast.


KLIK op plaatje voor uitvergroting
Detail van inkoop acties kaart gemaakt door © 2012 Peter J. Segaar / www.polderpv.nl
Provincie Overijssel als de grote trekker van de regionale zonnestroom initiatieven.
Rode pijlkop geeft de pionier pur sang aan: Zonnehoven Deventer, met 151 kWp in 2011.
Achtergrond: zonuren kaartje van het © KNMI (zie deze pagina).

Overijssel in de periode 2010 tot en met 2012, met uitloop voor de laatste subsidie actie (700.000 Euro te vergeven voor mogelijk 10,7 MWp) in 2013:

  • Projecten 2010 (Agrisun, Zonnehoven Deventer, Windesheim/Schellerheem Zwolle): 0,8 MWp;
  • Tender regeling 2011 (ondersteuning eerste grote serie regionale inkoop acties, 16 grote aanvragen waarbinnen 140 bedrijven en 620 particulieren aanspraak op de provinciale subsidie hebben kunnen maken): 4,1 MWp;
  • Asbest van het dak / zonnepanelen er op project 2011 (115 agrarische bedrijven, 116.000 m² asbest gesaneerd): 3,4 MWp;
  • Tender gemeentelijke gebouwen in 7 gemeentes, 2011: 1,1 MWp;
  • Gemeentelijke gebouwen Zwolle in 2011 (o.a. scholen): 1 MWp;
  • Zonnecentrale Dalfsen 2012 (PV op bedrijfsgebouwen): 2 MWp.

Subtotaal 0,8 (2010) + 11,6 (2011) = 12,4 MWp in 2010-2011.

  • Tweede grote tender regeling 2012 (26 grote aanvragen, voor ongeveer 270 bedrijven en 1.250 particulieren), nog niet beschikt, potentie: plm. 10,7 MWp.
  • Pro memori: Gemeente Deventer en omliggende gemeentes realisatie van SDE gesubsidieerde projecten (landelijke exploitatie subsidie regeling): 1,5 MWp.

Totaal Overijssel 2010-2011 (12,4 MWp) + Tweede Tender 2012 met uitloop in 2013 (potentieel 10,7 MWp) + realisatie SDE Deventer e.o. (1,5 MWp) zou in mogelijk zo'n 3 en een half jaar tijd in die provincie alleen al bijna 25 MWp gerealiseerd kunnen zijn geweest/nog gaan worden. Nog exclusief acties als Wijwillenzon.nl, en de vele particulieren die mogelijk zonder "financiële hulp" van derden zonnepanelen op hun dak hebben laten schroeven... Dat is een voor Nederlandse begrippen verpletterend volume waar Overijssel voor geprezen mag worden, zonder voorbehoud! Ik wil u ook vooral wijzen op de geclaimde 11,6 MWp realisatie in 2011. Als dat cijfer zou kloppen, heeft provincie Overijssel in dat memorabele jaar mogelijk ruim een derde van het door Polder PV geschatte volume van 35-36 MWp voor heel Nederland geplaatst*...

Oh ja: en bijna alle gelukkige zonnepanelen eigenaren waar het hier om draait, salderen allemaal hun zonnestroom opwek onder een kleinverbruik aansluiting. Dat wordt door sommige lieden ook als "subsidie" gezien...

* "Pending" het nog steeds niet door CBS gepubliceerde volume voor 2011...

Zie ook artikel "Eerste documentatie The Solar Future" (29 mei 2012)

http://storify.com/Energiemedia/solar-future-2012-een-impressie (Energiemedia)


29 mei 2012. Pech voor Polder PV: hap uit de halve sinus. Iedereen krijgt wel eens te maken met "minder weer", we wonen immers in een land waar de weerspatronen grillig kunnen zijn, en deze snel kunnen veranderen. Gisteren was het de beurt aan Polder PV om pech te hebben. Want "zijn" halve sinus (die op 27 mei nog zulke mooie ronde vormen vertoonde), kreeg een hele vette deuk tussen half een en twee uur 's middags. Dat werd veroorzaakt door een irritante "tong" zeemist die door een iets te harde bries over de duinen bij Katwijk heen richting ons 7 km. uit de kust gelegen stulpje werd gestuurd. Het grootste deel van de dag bleef die hardnekkige zeemist gelukkig verder "keurig" op de Noordzee en tegen de kustlijn aan hangen, en is het mogelijk zelfs de oorzaak geweest van het neerstorten van een privé vliegtuigje op de nieuwe Maasvlakte.

Rond half een begon die vette tong zeemist bij ons op een verder prachtige dag de zonnestroom productie flink onderuit te halen. Onderstaande plaatjes illustreren dat op fraaie wijze:


27 mei 2012 - perfect zonnige dag, productie deze groep 3,9 kWh


28 mei 2012 - idem, maar tussen 12 en 14 uur "zeemist wolken tong"
over west Leiden die de productie doet halveren, ook rond vijf uur 's middags
een beetje last van zeemist flarden. Productie deze dag ligt 0,3 kWh lager,
8% van de dagproductie van de voorgaande dag.

Let op dat in beide gevallen de betreffende deelgroep (688 Wp systeem) ook na zeven uur 's avonds op een redelijk niveau blijft door produceren tot ver na acht uur 's avonds. Dit komt doordat de twee Kyocera modules in deze groep zijn opgenomen die, anders als de rest van de modules (ZZO), op ZZW zijn gericht en dus nog extra van de avond zon profiteren.


© Buienradar ("zon & wolken")
Een uur 's middags, 28 mei 2012

In bovenstaande "still" van Buienradar "de schuldige" die bij ons het zonnestroom productie feestje op 28 mei tijdelijk kwam verpesten. Een hier lichtgrijs gekleurde "tong" zeemist reikt tot in het binnenland over het complex van Polder PV in Leiden West, 7 kilometer uit de kust (lokatie binnen rode cirkel). Later trekt de "tong" zich weer terug volgens de beelden op deze website (historische plaatjes Europa zijn op te vragen). In de vroege avond kwamen er nog wat nevel flarden, en was het zittend in de tuin opeens een stuk frisser dan in de zon.


© Ton Peters, Blauwe Hoek, Spijkenisse.
Rood (pijl): Vermogen in Watt (AC).

Hoog geschatte collega Ton Peters in Spijkenisse, 35 kilometer verder zuidwaarts, had nergens last van en liet een mooie, ongeschonden "halve productie sinus" zien (rode pijlkop in Ton's fantastische grafische display van 28 mei).

Het kan vriezen, het kan dooien. Volgende keer bent "u" weer de pineut. En zult u waarschijnlijk ook uw schouders ophalen over de onmerkbare gevolgen. Alles draait gewoon verder als vanouds. Niets om je "druk" over te maken, morgen komt er weer een dag...


29 mei 2012. Eerste documentatie The Solar Future. Voor geregistreerde bezoekers van TSF NL '12 zijn de meeste van de presentaties al in te zien. In de publieke pers waren kort na de conferentie slechts "quotes" terug te vinden van reporters die tijdens het symposium aanwezig waren (een uitgebreider stuk verscheen in het niet publieke deel van Energeia). Maar inmiddels zijn er een paar wat uitgebreidere rapportages verschenen, waarvan vooral de eerste video presentaties van New Energy.tv interessant zijn:

Opstand tegen subsidie voor zonnepanelen (27 mei 2012: branche wil geen aanschaf subsidies meer - al blijft niet besproken het feit dat er bij het kleinverbruikers segment er gewoon gesaldeerd wordt voor de volle prijs, waarvan energiebelasting de allergrootste post uitmaakt)

Solar succes onderbouwd met cijfers (25 mei 2012: presentatie van SolarPlaza CEO Edwin Koot over de stormachtige ontwikkelingen op het gebied van zonnestroom op mondiaal niveau - en in Nederland)

(later toegevoegd:)

Wim Sinke: Zonne-energie naar superhoge rendementen (31 mei 2012: Twee trends in de technogische ontwikkeling, een naar zeer hoge rendementen, kristallijne technologie en dunnelaag platforms. En een naar ultra low cost technologie. De Meester inventariseert de status quo, en legt de vinger op de wond waar nodig)

Wubbo Ockels: wij spelen poker met atmosfeer (30 mei 2012: verpletterende presentatie van Neer'lands eerste astronaut, die wederom aantoont waarom we met zijn allen compleet onverantwoord omgaan met onze planeet, en waarom de historische piketpalen moeten worden verzet, willen we niet onze eigen ondergang bewerkstelligen)

Ook verscheen er in Trouw in de algemene nieuws sectie op 25 mei 2012, een stukje met wat gegevens die de webmaster van Polder PV tijdens zijn bijdrage, "Nederland start door met zonnestroom in een chaotische markt" presenteerde. Zie plaatje, © Trouw (klik voor leesbare uitvergroting).

Over dat stukje enkele opmerkingen.

(1) Het woord "sensationeel" (m.b.t. groei van de NL zonnestroom markt in 2012, een met veel natte vingers en onzekerheden gepaard gaande prognose van PPV van grofweg 84 MWp) kwam niet over mijn lippen, omdat Polder PV altijd de data van de omliggende landen paraat heeft, en die zijn pas "sensationeel"...

(2) Ook had ik volgens mij niet "2005" gezegd als start van Polder PV, het was 2004 (link). De eerste zonnepanelen staan hier al sinds maart 2000 zonnestroom te bakken.

(3) In het Trouw stukje wordt geclaimd dat er in 2004 "volgens het CBS" 4,4 MW bijgeplaatst zou zijn. Dat klopt niet. CBS heeft op de betreffende StatLine pagina al jaren slechts 3,604 MWp afzet aan installateurs en eindgebruikers staan in dat jaar (NB: 3,17 MWp netgekoppeld, 434 kWp autonoom). Wel is het zo dat de laatste CertiQ cijfers die Polder PV heeft opgevraagd (accumulatie cijfers per maand) resulteren in een jaargroei van bijgeplaatst netgekoppeld vermogen van 3,77 MWp in 2004, wat met het nieuwe autonome vermogen cf. CBS zou neerkomen op 4,2 MWp totale groei in dat jaar. Wat nog steeds iets minder is dan het getal wat Trouw opgeeft (onbekend wat de exacte bron daarvan is).

(4) Ook wordt geclaimd dat er in 2010 "ruim 20.000 nieuwe systemen zijn geïnstalleerd". Waar dat getal vandaan komt is een raadsel. Dat aantal wordt namelijk nergens bijgehouden, en is een van de grootste zwarte gaten in de beperkte kennis van de mistige Nederlandse zonnestroom markt. Wel weet ik op basis van de meest recente cijfers van CertiQ (eerste resultaat zie bericht van 24 mei jl.) dat er in 2010 slechts 2.845 nieuwe "gecertificeerde" PV-installaties zijn gemeld door CertiQ. Als we er van uit zouden gaan dat er 40% van het totaal aantal nieuwe installaties in Nederland in dat jaar niet bij CertiQ zou zijn ingeschreven (waarschijnlijk een excessief conservatieve aanname), zou het totaal (gecerticifeerd plus het nooit bij CertiQ aangemelde volume) slechts neerkomen op ruim 4.700 stuks. Zelfs bij aanname "niet gecertificeerd" is veel hoger dan "40% van totaal volume", kom je in geen enkel acceptabel scenario op 20.000 nieuwe PV-installaties in 2010. Daar tegenover staat dat in Vlaanderen in 2010 er volgens de laatste gegevens (1 mei 2012) er in dat jaar 33.051 nieuwe installaties zijn gemeld door VREG (komt nog wel wat meer aan, met terugwerkende kracht). De installaties in Vlaanderen zijn bovendien gemiddeld genomen veel groter dan die in Nederland. Bij de zuiderburen vinden we vaak voldaksystemen bij particulieren, en talloze grote bedrijven met enorme, honderden kWp tot enkele MWp grote installaties op platte daken, die in Nederland zeldzaam zijn omdat er geen "business-case" voor is.

De webmaster van Polder PV vermoedt dat de melding "Afzet binnenland aan eindgebruikers" in 2010 = 20 682, in het CBS rapport 2010 (tabel 5.2.3) door Trouw mogelijk verward is met "aantallen". Echter, met dat getal wordt uitdrukkelijk bedoeld "bijgeplaatst kWp vermogen in 2010" (dus: 20,682 MWp, dat is trouwens inclusief een zeer bescheiden volume van 291 kWp autonoom), en beslist geen "aantallen installaties".

Tot zover mijn opmerkingen over het stukje in Trouw.


Een paar highlights van The Solar Future NL '12. Er is zeer veel "gepasseerd", dat zou een boekwerk worden om samen te vatten.

  • Marktpenetratie bij eigen vertegenwoordigers. Ongeveer 150 mensen in de zaal (minder dan gehoopt door SolarPlaza), waarvan slechts een minderheid een eigen PV-systeem op het dak bleek te hebben...

  • Marktgroei 2012. Slechts zo'n 20% van het totaal aantal aanwezigen dacht bij de aftrap van het symposium dat "in Nederland in 2012 meer dan 80 MWp vermogen bijgeplaatst zou kunnen gaan worden". Polder PV schatte in zijn latere bijdrage 84 MWp als potentieel, met beslist ruimte voor meer, bij gunstige markt voorwaarden, maar ook minder, als er enkele negatieve factoren dominant zouden worden.

  • Bijdrage Polder PV: ik zal daarover nog publiceren op deze website, hopelijk op tijd voor vakantie. Anders er na.

  • Systeemprijs 3 kWp systeem zou op niet al te lange termijn - volgens een meerderheid - omlaag moeten kunnen naar zo'n EUR 1,30/Wp, met huidige markt trends en mogelijkheden. Polder PV kreeg gisteren mail in de brievenbus met een aan een collega verstuurde serie offertes voor prima installaties (tussen 4-5 kWp, dat wel) die al onder de twee Euro/Wp zaten, de goedkoopste al onder de EUR 1,90/Wp (NB: dat waren géén offertes uit een van de talloze "inkoop acties"!) Nog 60 cent/Wp te gaan, dus...

  • BTW/subsidie issue een van de meest volatiele tijdens het symposium, een "subsidieweigering stemming" brak uit, zelfs rond het fictieve bedrag van "100 miljoen Euro" (absolute minderheid die met "ja" reageerde op stellingname: wie wil er nog subsidie?). Een stemming die op bijval van SP energie man Paulus Jansen kon rekenen (en die "afstemming NL beleid op dat van de oosterburen" durfde suggereren...). Applaus in de zaal om dat bedrag aan nuttiger zaken te gaan besteden. Maar van Tongeren van GroenLinks wil desondanks toch die subsidie (zie berichtgeving op Polder PV), die in de plaats is gekomen van het als onhaalbaar geachte "lage BTW traject". En die subsidie gaat er gewoon komen. De branche mokt: nog meer marktverstoring.

    Van Tongeren suggereert dat, "omdat de fossiele sector ook miljarden Euro's subsidie blijft krijgen", dat de PV-branche blij zou moeten zijn dat ze ook ondersteuning krijgt. Die mening wordt beslist niet gedeeld, de Grote Politieke Taak is, de onterechte, absurde subsidies en verkapte financiële incentives voor de fossielen (van Tongeren: 5,3 miljard Euro) af te breken. Dan wordt de business-case voor "de hernieuwbare energie" vanzelf stapsgewijs, en op "natuurlijke", niet "kunstmatige" wijze, beter. Een gezonde groei door oneigenlijke marktverstoring (permanente ondersteuning en facilitering centralistische fossiele energievoorziening door de Staat) af te bouwen, dat is de wens.

  • Sinke: Twee nieuwe technologische trends (s.v.p. natuurlijk niet afwachten, maar gewoon blijven kopen, trends in research bouwen voort op markt, als de markt afzet echter achterblijft, dan geen geld voor onderzoek...): (a) zeer hoge module efficiënties. Zowel bij kristallijn >> richting 25% haalbaar geacht, als bij diverse dunnelaag technieken, waarvoor 18% als haalbaar streefdoel wordt gezien. Concentrator technologie zit al zeer hoog met max. 30%, 40% moet te halen zijn met complexe "stapelcellen". En (b) zeer goedkope technologie platforms / "super low cost" (o.a. organisch). Implementatie commercie gaat nog jaren duren, het voorbereidende lab werk is al lang gaande, en daar worden weer grotere stappen in gemaakt dan nog recent gedacht dat "mogelijk" was. Bij grote schaal uitrol gaan grondstoffen een bottleneck worden. Zo zullen zilver en indium vervangen moeten gaan worden op termijn: te duur en al snel te weinig beschikbaar.

  • Salderings-issue. Wederom een insteek van Sinke op basis van mijn nattevinger berekeningen, "wat gaat de Staat mislopen aan weggesaldeerde zonnestroom" (zeer grove schatting met diverse aannames: 2012 mogelijk 13 miljoen Euro, 2013 >24 miljoen Euro, snel oplopend bij forse capaciteits-toevoegingen aan PV). Dat is volgens Sinke op termijn niet meer haalbaar, gaat veel te veel problemen geven met Ministerie van Financiën. We moeten naar een ander model toe, al besproken bij EPIA (Europese belangenorganisatie voor PV, waarbij voor nieuwe installaties fysiek zelf verbruikte stroom volledig gesaldeerd mag (blijven) worden (dat is fundamenteel verschillend van het principe "salderen op jaarbasis"!!). En de overschotten voor een vaste (veel lagere) prijs "doorverkocht" zouden moeten gaan worden aan "de leverancier", of "een" andere partij. "Oude" invoeders zouden hun "rechten" mogen behouden, wat dus zou betekenen dat een Ferrarismeter gewoon zou mogen blijven hangen, zoals in de meterkast van Polder PV en miljoenen andere "potentiële prosumenten". Hier is echter nog in het geheel niets over uitgewerkt. Verzet van belangen hebbende partijen lijkt hier een gegeven. De issue kwam later op de dag wederom terug toen een "alternatief" systeem werd gesuggereerd, een "vast", niet te hoog feed-in tarief om investeringszekerheid te garanderen (uiteraard op aangeven van Polder PV).

    Merkwaardig genoeg was op deze ferme stellingname van Sinke nauwelijks een zinnige reactie uit het publiek te horen, terwijl het toch snel een belangrijke issue kan gaan worden in Nederland, gezien het feit dat van elke gesaldeerde kWh bij kleinverbruikers (voor de eerste staffel van < 10.000 kWh afname per jaar) er 15 Eurocent niet meer naar de Staat vloeit, 65-70% van de all-in kWh prijs. Belangrijke taak voor branche organisatie Holland Solar om op te pikken, dus.

  • Zelflevering model zonnestroom Nijmegen (zie mijn bespreking) door Alliander: geen slimme meters ingezet, gewoon gebruik gemaakt van bestaande meters. Enige taak van Liander in die "kropje sla" pilot: meterstanden vergaren, doorgeven, en administreren.

  • Bart Jan Krouwel, momenteel voorzitter van e-Decentraal, loopt de deur plat in Den Haag om betere wetgeving voor decentrale opwekking voor elkaar te krijgen. Hij heeft grote moeite om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Binnen de organisatie zitten zeer diverse partijen die met totaal andere belangen zijn ingestapt en ook op compleet verschillende "niveaus" proberen decentrale opwekking van de grond te krijgen. Het is "a hell of a job", maar wel een met veel perspectief. Lijfspreuk van Krouwel (naar analogie van Stad van de Zon architect Ashok Bhalotra): "kan niet" bestaat niet. Het is beter te streven naar de uitkomst "via een omweg", als de "reguliere route" opgebroken blijkt te zijn...

  • Kwaliteitsslag Holland Solar (o.a. Green Deal). Vraagt alle leveranciers (Polder PV telde er 304 in Nederland en is nog steeds niet klaar met de Kamer van Koophandel data...) om lid te worden (PPV: minder dan 20% van de 304 is lid...). Er is niet genoeg geld voor alle plannen, en dat moet er komen om goede projecten te kunnen trekken. Curieus is wel dat tijdens dezelfde meeting werd gesteld dat ze alleen "kwalitatieve" leden willen met enkele jaren ervaring. Maar als je geen of weinig ervaring zou hebben, zou je dus geen kans maken op lidmaatschap. Dat lijkt me een riskante insteek.

  • Lease constructies. Sungevity, zeer succesvol in Amerika, lijkt na onderzoek tot de conclusie te komen dat er "geen lease businesscase" mogelijk zou zijn in Nederland. Toch starten ze met Zonline project op om dat "probleem" te gaan tackelen. Ondanks claim dat de financiering om alle risico's af te dekken (en dat zijn er nogal wat in ons land) te duur is (banken willen daar geld voor zien, voor het afdekken van die risico's). Ook de "exotische vorm" waarin een lease constructie gegoten moet worden om er nog een leuk project van te kunnen maken, is niet meer zo gewild in het huidige tijdsgewricht. Polder PV wenst Zonline veel succes toe (maar heeft liever zonnepanelen in volledig eigendom op eigen dak).

    Rooftop Energy ziet beslist wel een business-case, door "gewoon" het dak te huren en zich als "salderende energieleverancier" op te stellen (NB: Rooftop Energy heeft zelf geen leveringsvergunning bij NMa). Vooral kleinzakelijke verbruikers zijn voor hen een interessant marktsegment (uiteraard vanwege [max.] 3x 80 Ampère aansluiting, waaronder nog gesaldeerd "mag" worden...).

  • Leuke bijdrage van hoofdsponsor Soleco (begonnen in België), waarbij de "do's" en, vooral ook, de "don'ts" in zaken binnen de PV-sector op geestige wijze werden toegelicht. "Don't sell Air!!!". Mag u zich best ter harte nemen (ik word vaak erg moe van de vele totaal onzinnige marketing kreten in de sector...).

  • SMA bijdrage zeer interessant vanwege het zeer hoge niveau in Duitsland, maar de "smart grid" toepassingen die daar worden overwogen (extreem complex!!) zijn nog totaal onzinnig voor Nederland. Omdat er nog zo ongelofelijk weinig is gerealiseerd in ons land. Gewoon afwachten totdat Duitsland alles ontwikkeld heeft, dan kunnen we het tegen de tijd dat hier ein-de-lijk een Gieg aan PV staat (en het nodige extra aan wind-power, wat ook veel te traag blijft doorsukkelen), de spullen en software voor een prikkie van ze overnemen... Grootste probleem bij de - nu al zeer nauwkeurige zonnestroom productie prognoses zijn de verschijnselen "mist" en "sneeuw" (voor alleen die specifieke meteorologische fenomenen kunnen afwijkingen tot 40% van de prognoses optreden). Wordt hard aan gewerkt om daar beter grip op te krijgen. Nauwkeurigheid niveau van de "reguliere" PV voorspellingen is in veel kortere tijd dan dat voor "wind" is gegaan toegenomen. Afwijkingen wind prognoses: 2,1-3,7% van realiteit. Idem zon: 2,9-4,2% van realiteit.

http://www.thesolarfuture.nl/ (o.a. foto's, nieuws beschikbaar)


26 mei 2012. Een artikel, de Telegraaf waardig: zonnestroom productie record Duitsland. Van de Telegraaf, de "krant van wakker Nederland", is bekend dat nukes zo'n beetje heilig zijn, en de rest bijzaak lijkt. Nu is dat standpunt wel een beetje aan het draaien, lately, want zelfs de Telegraaf kan niet om de realiteit van explosief stijgende impact van "die Erneuerbaren" om, al doen ze er af en toe nog minzaam en lacherig over. Gelukkig is er nu zelfs al een "groene afdeling" bij het kranten concern, dus het gaat vast nog erg leuk worden bij de Telegraaf jongens en meisjes.

Bij de financiële afdeling van het concern, "De Financiële Telegraaf", is nu een nieuwtje doorgebroken die de nucleaire ambities waarschijnlijk nog verder doen afkoelen dan ze al waren (na het debâcle van een heftig gewenste giga nuke naast Borssele, het internationale drama genaamd Fukushima, en het hernieuwde afscheid van de atoomsplijterij in Duitsland). De krant bericht namelijk van een nieuw zonnestroom productie record bij de oosterburen. Niet gek als u weet dat er weer 1,8 GWp aan capaciteit bij is gekomen in het eerste kwartaal, en dat we met excessief zonnig weer worden geconfronteerd dezer dagen.

Ik heb even voor u opgezocht of ik er ook een fysiek beeld van te pakken kon krijgen, van die heuglijke 25e mei 2012 (wat ongetwijfeld binnenkort gebroken zal kunnen gaan worden, als de buitentemperatuur niet te hoog oploopt en er een verkoelend briesje gaat waaien midden op de dag). Die vond ik op de website van de hoogspanningsnetbeheerders, ÜNB's, die wettelijk verplicht openheid van zaken moeten geven over diverse zaken rond de energie distributie en transport. Zie de geweldige website Transparency.eex, met name het deel met de actueel geschatte, uurlijkse zonnestroom productie data (nauwkeurige voorspellingen met zeer omvangrijke databases als uitgangspunt, en de beste prognose technieken die er zijn).

Om 1 uur 's middags van 25 mei 2012 kwam de totale productie in de vier hoogspanningsnet zones in Duitsland neer op:

  • 50 Hertz - 4.448,0 MW
  • Amprion - 5.336,8 MW
  • EnBW TNG - 3.611,8 MW
  • TenneT - 8.755,7 MW
  • TOTAAL - 22.152,3 MW

Lees goed: 22,2 Gigawatt aan AC vermogen op het net geduwd. Het equivalent van bijna 43 Borssele kernsplijters (nominaal vermogen 512 Megawatt volgens EPZ site).

Dat is wel een HOEZEE waard, vindt u ook niet? De Telegraaf vindt het blijkbaar een opmerkelijke prestatie, en dat is het ook.

http://www.telegraaf.nl/dft/12220400/__Record_aan_zonne-energie__.html
http://uk.reuters.com/article/2012/05/26/us-climate-germany-solar-idUKBRE84P0FI20120526 (Reuters vond dit wereldrecord ook byzonder genoeg voor een bericht. Productie was het equivalent aan een derde van de maximale stroom consumptie op een doordeweekse dag, en de helft van de maximale momentane vraag op zaterdag of zondag. Jammer dat de schrijver niet snapt dat het niet "22 GW per hour" was, maar, correct, "rond een uur 's middags er 22 Gigawatt vermogen op het net werd gezet". Niemand heeft beweerd of gemeten dat dat vermogen een uur lang op dat niveau heeft gelegen...)


25 mei 2012. Invulling lenteakkoord: Geld smijterij gecontinueerd. Zie het artikel op de BTW affaire pagina op Polder PV.


24 mei 2012. Primeur: Eerste resultaat nieuwe CertiQ cijfers. Voor mijn bijdrage op The Solar Future in Haarlem, zal ik vandaag nieuwe cijfers gaan presenteren die ik van CertiQ heb gevraagd en gekregen (waarvoor grote dank!). En die de basis vormen voor een "verantwoorde extrapolatie van het mogelijke in Nederland bijgeplaatste zonnestroom vermogen in 2011 en 2012" (zo, dat was een mond vol...). Cijfers die nergens anders zijn gepubliceerd, voor zover mij bekend. Het CBS heeft helaas nog steeds geen nieuwe marktcijfers voor 2011 kunnen publiceren, tijdens mijn presentatie zal ik daarom "een verantwoorde afschatting gaan doen" voor dat jaar. En een hele spannende, wel erg onzekere voor 2012...

Ik geef hieronder als appetizer voor het trouwe lezerspubliek van Polder PV een eerste grafiek met de nieuwe resultaten van CertiQ. Deze zal ik verder gaan uitwerken nadat The Solar Future in Haarlem is afgerond (grafieken staan allemaal al klaar). Ik hoop dat onderdeel van de voortgaande analyses op Polder PV voor onze vakantie te kunnen afronden.

Het plaatje:

De gereviseerde data van CertiQ kreeg ik op 23 april 2012, zijn in rood weergegeven, en lopen van 1 januari 2003 (!) tot en met 1 april 2012. MWp accumulatie per maand, dus ook van alle maanden vanaf 2003, waarvoor tot nu toe nooit harde cijfers zijn gepubliceerd! Gegevens zijn tot op de kWp nauwkeurig.

In blauw de cijfers zoals die in de maandrapportages van CertiQ openbaar zijn gemaakt, het laatste cijfer voor het "april" rapport, wat pas, nadat ik daarover telefonisch had geïnterpelleerd op 14 mei werd gepubliceerd op de website van deze dochter van hoogspannings-netbeheerder TenneT (rapport ijkdatum: 1 mei 2012). Direct valt op: die maandrapport cijfers van alle voorgaande maanden (behalve de "administratie anomalie" van begin 2010) zijn stelselmatig "ondergewaardeerd", er is dus vermogen bij gekomen (lees: er is door CertiQ met terugwerkende kracht vermogen bijgeschreven in voorgaande maanden). Dat kan in sommige maanden oplopen tot wel zo'n 16% verschil met het vermogen wat in het betreffende maandrapport is gepubliceerd. Vermogens zijn pas sinds begin 2010 in de rapporten opgenomen toen ik in 2009 CertiQ vriendelijk verzocht de harde getallen voor de toename van PV capaciteit daar in op te nemen. Zie mijn artikel van 19 januari 2010 over die toezegging van CertiQ.

Let op het karakteristieke "steile stoeprandje" begin 2005, in de rode, meest actuele curve: dat moet haast wel de incorporatie van het voor die tijd ambitieuze "MEP" project, Ecopark Waalwijk zijn geweest, waarbij een installatie van 674 kWp door Eneco werd toegevoegd aan het toen nog zeer bescheiden totale volume. Wat tot dan toe vooral - bijna letterlijk - werd "gedragen" door het 2,3 MWp Floriade Dak van concurrent NUON, sinds 2002 operationeel (dus off-scale).

Meer lekkers komt z.s.m.!

Maandrapportage CertiQ analyse op Polder PV (per maand update zodra er tijd voor vrij gemaakt kan worden).

http://www.certiq.nl/


 
^
TOP

23 mei 2012. Duitsland: eerste cijfer voor maart 2012. Het staat er als een simpele mededeling, op die beroemde webpagina van het Bundesnetzagentur. De implicaties zijn "van hochbrisant politischer" orde. 2 woorden, 2 getallen, een afkorting:

März 2012: rund 1.150 MW

Volgens deze simpele mededeling heeft Duitsland er in de 31 dagen van de "winterse voorjaarsmaand" maart alweer 1,15 Gigawattpiek nominaal vermogen aan zonnestroom installaties bij gezet. Dat is een bizarre 37 MWp per dag gemiddeld, een volume wat mogelijk in heel Nederland in het "groei-jaar 2011" in totaal is afgezet (voorlopige resultaten analyse Polder PV)...

Met de ook al onwaarschijnlijk lijkende hoge cijfers uit de eerste twee wintermaanden van het jaar, 450 MWp in januari en 200 MWp in de sneeuwrijke en ijzige maand februari, heeft het eerste kwartaal een verpletterend nieuw volume opgeleverd van alweer 1.770 MWp. In 2011 was dat volgens de laatst bekende cijfers "slechts" 513 MWp. Ergo: een explosieve groei van maar liefst 128 procent t.o.v. hetzelfde tijdvak in 2011. Veroorzaakt door de dramatische plannen van Röttgen (inmiddels minister af) en Rösler, die 1 april als "Stichtag" hadden uitgeroepen. En dus met name in maart (bij vol bewustzijn) wederom een stampede in eigen land hebben uitgelokt.

Weliswaar is dit spectaculaire volume iets minder dan de 1,9 GWp die de Financial Times Deutschland medio april naar buiten bracht (bericht), en moet er bij worden gezegd dat het nog steeds slechts de eerste, zeer voorlopige cijfers betreft. Ook moet worden gesteld dat de cijfers van het Bundesnetzagentur steeds vaker van kritische kanttekeningen worden voorzien (zie kritiek in het hierboven gelinkte artikel). Desondanks blijft het duidelijk dat de bijbouw volumes in Duitsland tot en met maart 2012 als "massief" dan wel "extreem" moeten worden beschouwd. En dat, wederom, de politici hard wakker zullen worden geschud, terwijl na het afketsen van de (draconische) wetswijzigings-voorstellen in de Bondsraad, er een "onderhandelingsronde" tussen de laatstgenoemde, en het parlement (de Bondsdag) moet komen ("Vermittlungsausschuß").

Ergo: Duitsland gaat alweer, voor de zoveelste keer, een "spannende fase in het politieke besluitvormingsproces" in rond de verdere ondersteuning van de meest decentrale optie van allemaal op stroom gebied: PV. Bondspresident Angela Merkel wil dat er voor het zomerreces (voor juli) een uitweg uit de politiek impasse rond het EEG wordt gevonden. De liberalen hebben net al aangegeven (voordat deze getallen naar buiten kwamen), dat ze nog harder in willen grijpen in de ondersteuning voor zonnestroom in Duitsland. En dat ze eigenlijk een compleet nieuw EEG zouden willen schrijven omdat het "oude" (wat nog geen jaar oud is...) "zijn doel bereikt zou hebben". De huidige cijfers lijken tegen deze politieke achtergronden licht ontvlambare benzine op een open vuur...

Als de cijfers van het Bundesnetzagentur "bij benadering" zouden kloppen, zou er, met de stand van zaken van eind 2011 mee gerekend (artikel 10 januari 2012), er eind maart in Duitsland een geaccumuleerd volume van ruim 26,5 GWp aan PV-vermogen kunnen zijn gerealiseerd. Een volume wat, bij een conservatieve aanname van een specifieke opbrengst van gemiddeld 850 kWh/kWp.jaar, een hoeveelheid zonnestroom op het net zou kunnen zetten van 22,5 Terawattuur in een jaar tijd. Dat is het equivalent van 5 en een halve Borssele kernsplijter op maximaal vermogen...

... per inwoner (81,8 miljoen medio 2011) zou dat betekenen dat er gemiddeld al een module aanwezig zou kunnen zijn van 324 Wp. Nog even doorzetten, en dan heeft iedere Duitser het meest krachtige commercieel verkrijgbare "nog hanteerbare" zonnepaneel, een 333 Wp Sunpower exemplaar (pdf), virtueel op het dak liggen...

PV statistiek pagina Duitse Bundesnetzagentur


22 mei 2012. Nederlandse bevolking niet meer (tegen) te houden... Knettergek word je van alle initiatieven. Maar ze worden steeds talrijker, steeds serieuzer, en er gaan steeds meer mensen met de handen uit de mouwen het gevecht met de realiteit aan. Die zonnepaneeltjes gaan er komen, als het niet linksom gaat komen ze d'r rechtsom. Als het niet via de voordeur gaat via de achterdeur. Mag het niet via de straat, dan desnoods via het riool aangevoerd. Die dingen gaan er komen, en wee het gebeente van diegenen die deze revolutie nog in de weg wil staan. Die gaat het heel erg moeilijk krijgen.

Gelukkig zijn er ook nog lieden bij de diverse autoriteiten die een glimlach van zoveel "burgerlijke ongehoorzaamheid" (al is het natuurlijk gewoon "eindelijk eens onze energie rechten opeisen") niet kunnen onderdrukken. En die gaan steeds meer faciliteren. Want als je ergens burgers "blij" mee kunt maken, zijn het die silicium flaporen wel (koosnaampje van iemand die ik daar wel eens mee plaag).

De laatst binnengekomen projecten, met zeer hartelijke dank aan Speksteenkachel op GoT die heel wat werk voor Polder PV bespaart en regelmatig met "updates van het internet" komt. Spek: als je in de buurt bent even op tijd een seintje geven, dan zorg ik dat er op zonnestroom gebakken appeltaart klaar staat.

(1) Eerste Castricumse Zonnecentrale voor tweederde deel verkocht aan mensen die aandelen kopen in een 23 kWp project op een gemeentelijk dak, project "Zon op Schulpstet". Organisatie door regionaal energie collectief CALorie. Directe financiële participatie, geen "kropje sla constructie":

Bericht op site CALorie (18 mei 2012)
Bericht op Dichtbij.nl / Noord Kennemerland (22 mei 2012)

(2) Stadspartij Purmerend wil vergelijkbare constructie "Zon op Purmerend" actief ondersteunen voor collectieve participatie in grote projecten. Het gaat om een eerste 24 kWp installatie op een basisschool in de gemeente, en daarbij is goed gekeken naar de ervaringen in Ransdorp binnen het project "Zon Op Nederland". 450 Euro investering voor "een paneel van 240 Wp" (wat natuurlijk ook overige kosten inhoud). Net als bij project Castricum: 10 Euro/jaar administratie kosten en 5 Euro/jaar verzekeringen etc.

Verwachting financiële opbrengst 1 paneel 27 Euro eerste jaar en (bij "5% stijging stroomprijs/jaar", zie echter deze post!) 39 Euro in jaar tien (helaas ook daar weer gerekend met een non-existente "stijging van de stroomprijs van 7% in de afgelopen 10 jaar"...). Panelen zouden zich met deze uitgangspunten binnen 12-14 jaar "hebben terugverdiend". Plaatsing gepland: najaar 2012.

Bericht op website Zon Op Nederland
Bericht op Dichtbij.nl / Waterland ( 22 mei 2012)

(3) En weer een gemeentelijke actie, "nieuwe stijl", in Almere Poort, met een kwart miljoen Euro te vergeven fors opgezet. Voor particulieren is 175.000 Euro apart gezet, voor modules op bedrijven 75.000 Euro. Inschrijven tot 30 juni 2012. "Zonnepanelen op Almeerse daken 2012". Nieuwe stijl betekent: zelf offerteprijs "ik wil subsidie voor X Euro/Wp" aangeven. Laagste bieders komen bovenaan de biedingen lijst, hogere bieders lager op de ladder. Subsidies worden van bovenaf vergeven, tot het budget op is. Naar voorbeeld Den Haag (die tweede aanschaf subsidie actie is begonnen).

Subsidie pagina zonnepanelen Almere
Duurzaamgebouwd.nl (22 mei 2012)

Het regent dus weer subsidies in Nederland. Eigenlijk is dat nooit weg geweest. We zijn immers stinkend rijk en bovendien chronisch verslaafd aan financiële douceurtjes. Of het allemaal goed is voor de kwaliteit van de installaties (er wordt immers in veel gevallen helemaal niet op "output" afgerekend, of er worden structurele optimistische aannames gedaan over de ontwikkeling van stroom prijzen), mag u zelf overpeinzen.

(4) Noordwijk wil 13 gebouwen van zonnepanelen voorzien onder het label "Elke dag een ZONdag". Treffend, want Noordwijk ligt in een van de zoninstraling "hotspots" van Nederland. Gek dat ze dat jaren geleden niet hebben bedacht (de kaartjes staan al jaren op de website van het KNMI)... Ze zijn helaas nog steeds niet zeker van hun zaak, het gaat slechts om een "proef", om de "financiële" en "technische" haalbaarheid op tafel te krijgen. Volgens mij moeten ze daar wat cursussen in Duitsland gaan volgen. Maar alla, niet getreurd: die gebouwen gaan vol komen. Hoopt Polder PV. De (304) leveranciers die PPV in een lijst heeft staan gaan het druk krijgen met de offertes...

Stukje op Volnieuws.nl (22 mei 2012)


En nu we toch bezig zijn:

(5) Een van de eerste serieuze Nederlandse "Oost-West" systemen met kristallijne modules door een particulier opgezet. Ombouw van bestaande pal zuid georiënteerde set-up. Zie bijdragen tw_eek :

http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/38279067#38279067
http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/38281015#38281015

Voor een "wat grotere" installatie, of beter, installaties, zie de fantastische, meerdere MWp grote "Ost-West" systemen van PHOTON Power AG in Stolberg en aan de Duitse zijde van het Avantis terrein tussen Heerlen en Aachen, die eind vorig jaar uit de grond zijn geramd. Unieke projecten!

http://www.photon.info/photon_pp_Die_Anlagen.photon?ActiveID=2066


22 mei 2012. NL-Energie met "Ik zeg zon" inkoop actie. Al moet daar bij worden gezegd dat als vanouds de constructie weer sluw is opgezet, door het meest heftig over de tong gaande energiebedrijf wat wel houdt van wat knuppels in energetische hoenderhokken (details in Trouw artikel). 25 Euro per maand betalen, maar 5 jaar tijd "15% korting" ontvangen, en de paneeltjes zijn "betaald".

Het gaat om een door Oskomera Home Solar (Amsterdam, kantoor van de holding in Deurne) geleverd, typisch 'ollandsch beginners-setje van 3 panelen op een Mastervolt omvormer, wat een Soladin600 moet zijn gezien de "project grootte". 1.000 systemen gepland, dat zou 3.000 modules betekenen. En bij een "modern" paneel van 250 Wp zou dat een vermogen van 750 kWp kunnen opleveren.

Echter, er wordt in deze actie, met als paraplu "Ik zeg zon", gerept van een opbrengst van slechts 10% van het totale jaarverbruik, en dat zou betekenen, bij aanname gemiddeld verbruik van 3.500 kWh/huishouden.jaar, dat er maar 350 kWh zou worden opgewekt. Dat zou bij aanname 850 kWh/kWp.jaar betekenen dat er maar een systeempje van slechts 412 Wp zou worden geleverd. Dat zou wel extreem magertjes zijn, ook al is de Soladin600 geschikt voor een traject van 300 tot 700 Wp aan DC vermogen. Drie stuks Suntech á 137 Wp??? Hier kan gewoon iets niet kloppen, lijkt me...

Die 350 kWh/jaar (?) zou een besparing van 10 Euro per maand moeten opleveren. Hm. Het huidige 5-jaar contract van NL-Energie heeft het over een tarief van 23,44 Eurocent/kWh (dat ligt trouwens 1,28 Eurocent/kWh hoger dan wat ik nu aan Greenchoice betaal, en tot en met september ook nog steeds ga betalen). Bij 350 kWh/jaar zou dat Euro 82,04/jaar moeten opleveren, wat 6,84 Euro/maand zou zijn. Hier lijken de getallen dus ook alweer niet te kloppen met de "normale verwachtingen". Of er wordt weer eens curieus gerekend, dat kan ook.

De kosten, 1.395 Euro, zouden in 56 maanden tijd moeten zijn terugbetaald via een maandelijkse bijdrage van maar liefst 25 Euro. Mooie vorm van klantenbinding (ik heb ergere gezien). Let wel: dit is alleen voor doe-het-zelvers. Mensen die niet kunnen of durven/willen, moet ook nog eens de - voor dit soort kleine installaties heftige - installatie kosten betalen.

Vastrechten als mogelijke binnenkomer
Afijn, het verdienmodel voor NL-Energie ligt mogelijk op een ander vlak dan menigeen denkt. Want het bedrijf is berucht om hun vastrecht levering (niet gereguleerde post), wat een schandalig hoge 6,99 Euro per product per jaar is. Voor het voor deze actie zonnepanelen inkoop verplichte 5-jarige (!!) leveringscontract zit je daar aan vast, en dat kost je zonder dat je ook maar iets hebt afgenomen of geproduceerd gewoon Eur 167,76 per jaar bij combi elektra/gas (over de hele periode 838,80 Euro). Bij Vattenfall en ook bij Greenchoice in mijn geval, is dat slechts 60 Euro op jaarbasis (elektra plus gas), het verschil van 107,76 Euro per jaar (538,80 Euro in 5 jaar) incasseert NL-Energie gewoon, en wellicht is dat hun "actie marge".

Vaste klanten zijn ook heel erg fijn, die kun je met heftige boetes belagen als ze voortijdig het contract willen openbreken. Je mag die panelen wel na vijf jaar behouden, maar reken maar dat NL-Energie dan al lang die "gratis panelen voor u" er met marge heeft uitgehaald. Voor niets gaat immers nog steeds alleen de zon op.

Dat daargelaten: als u persé wilt (met het aanbod overal "op straat" liggend, zonder gekke "gebonden aan energiecontract" constructies): be my guest. It's your choice...

Persbericht NLEnergie (21 mei 2012)

Bericht op Trouw met details (22 mei 2012)
Vincent Dekker (Trouw) over de actie (22 mei 2012)


22 mei 2012. De hardnekkige hoax deel II. Van een oplettende lezer kreeg ik n.a.v. het vorige stuk een correctie van mijn "simpele" berekening van de "gemiddelde jaargroei" van de kWh prijs met de tarief ontwikkeling die ik hier heb liggen bij Vattenfall/NUON. Dat is een simpele berekening met "beginprijs" (NUON: 18,69 Eurocent/kWh in 2005 gemiddeld), "eindprijs" (Vattenfall/NUON: 22,76 Eurocent/kWh in 2012 gemiddeld), het verschil nemen (4,07 cent/kWh), het percentage van de beginwaarde bepalen (4,07/18,69 = 21,8%), en dat percentage delen door het aantal verstreken jaren (21,8/7 = "gemiddeld 3,1% per jaar").

Van de heer Mignot kreeg ik een "betere" berekeningsmethodiek, die zuiverder is en meer "de waarheid" zou benaderen. Die methodiek wordt de zogenaamde "Compound annual growth rate" of CAGR genoemd (zie Engelstalige wikipedia link). Volgens die methodiek zou in het onderhavige geval deze formule moeten worden gehanteerd:

Jaarlijkse prijsstijging = {(22,76/18,69) ^ [1 / (2012-2005)]} - 1

waarbij het "dakje" (^) teken "tot de macht" betekent.

In dat geval is de uitkomst niet mijn gesuggereerde "3,1% per jaar". Maar zelfs slechts 2,85% gemiddelde groei per jaar over de genoemde periode.

Dit komt omdat procentuele groei van jaar op jaar natuurlijk beïnvloedt wordt door de eindwaarde van het voorafgaande jaar (die weer is toegenomen door het jaarlijkse groeipercentage, je krijgt dan stapelingen van percentages). Dit leggen we uit aan de hand van twee aannames: "jaarlijkse groei is 3,119%" (nauwkeurige uitkomst van mijn aanname), resp. "jaarlijkse groei is 2,8545%" (CAGR methodiek). Zie screendump van Excel spreadsheet hier onder afgebeeld:


KLIK op plaatje voor uitvergroting

De resultaten voor de drie "jaarreeksen" heb ik ook in grafiek uitgezet:

Uit deze grafiek wordt het volgende duidelijk:

  • De door mij oorspronkelijk gehanteerde "directe" methode voor het bepalen van de "gemiddelde procentuele stijging per jaar" (rode lijn) komt uitgaande van het tarief in het eerste jaar "te hoog" uit in het laatste jaar (23,16 i.p.v. 22,76 Eurocent/kWh).

  • De "CAGR"-methode (blauwe curve) geeft als eindresultaat het correcte gemiddelde tarief voor 2012 (22,76 Eurocent/kWh).

  • Beide methodes zijn echter absoluut ontoereikend bij het weergeven van de realiteit omdat ze in het geheel niet de werkelijke tarief schommelingen (groene curve) weergeven. Waar ook forse negatieve trends in op kunnen treden, van jaar tot jaar. Vandaar ook dat we het over "gemiddeldes over langere tijd" hebben.

  • Zelfs de groene curve geeft slechts een benadering van de werkelijke tarief ontwikkeling, omdat deze is gedestilleerd uit het gemiddelde van 2 halfjaar tarieven zoals gepubliceerd door Vattenfall/NUON.

  • Voor het enige "ware" beeld van de historische en actuele tarief ontwikkeling (variabele kosten only = energiebelasting + levering, en over beide posten 19% BTW tm. september 2012; voor 2009 zat hier ook nog een variabele component van dik 4 Eurocent/kWh [incl. BTW] bij netbeheer bij), zie de grafiek met als laatste tarief het eerste half jaar van 2012, zoals accuraat voorspeld door Polder PV tijdens Kerst van 2011:


Voor de eerder in dit artikel weergegeven berekening en grafiek is uitgegaan van de tarief ontwikkeling van het "continu" tarief bij Vattenfall/NUON, in deze onderste grafiek met half jaar tarieven weergegeven in de rode kolom.

Conclusie

Op basis van een nauwkeuriger "CAGR" berekening komt Polder PV voor de tarief ontwkkeling van het standaard grijze variabele continu tarief van/bij Vattenfall/NUON op een gemiddelde jaarlijkse stijging van slechts 2,85% per jaar uit sinds post-liberaliserings-jaar 2005 tot en met 2012 (i.p.v. de in het vorige artikel gesuggereerde 3,1%/jaar). M.a.w.: "7% stijging van de stroomprijs per jaar (of zelfs meer)" is en blijft misplaatste doch frequent blind gekopieerde onzin, op het internet.

Myth busted...

Verder lezen over deze materie:

20 mei 2012 7% mythe al in essentie grond in gestampt
14 februari 2012 n.a.v. ZZD actie
22 november 2010 n.a.v. claims WWZ actie
16 juni 2010 n.a.v. daling prijzen elektra


20 mei 2012. De hardnekkige hoax van "7% stijging elektra prijs per jaar" nogmaals ontkracht. Je komt de meest bezopen claims tegen op internet over "stijging van de stroomprijzen", die zeer frequent reppen over 7% per jaar, en zelfs af en toe fors hoger. Het is allemaal complete nonsens, en het heeft te maken met rabiaat foute interpretaties van een kunstmatige CBS / StatLine tabel die niemand lijkt te snappen of die lijkt te willen doorgronden. Recent heeft de webmaster van Polder PV daarover weer eens een "pittige" reactie gegeven, op het forum van Green'em, waar ze blijkbaar van mening zijn dat in het eerste kwartaal een kilowattuur stroom afname de burger in Nederland "gemiddeld" 26,4 Eurocent zou hebben gekost (let wel: de kilowattuur)*. Dat is aperte onzin, want de kosten die rond energie verbruik hangen, de vastrechten voor de aansluiting, en de transportkosten (vastrechten, meetdienst), zijn de dominante, energie nota kosten verhogende factor aan het worden. En die hebben met de prijs van een kale kilowattuur (= energiebelasting plus levering plus 2 BTW posten) NIETS te maken!

* Polder PV betaalt tot en met 30 juni 2012 gewoon 22,16 Eurocent/kWh, wat anderen daar ook van zouden vinden...

E.e.a. wordt herbevestigd door de recentste aankondiging van Vattenfall/NUON, over de te verwachten tarieven per 1 juli. Polder PV neemt u mee met de consequenties voor dit jaar, in een hier licht bewerkte uitgebreide post van de webmaster op het Gathering of Tweakers forum:

Vattenfall/NUON:

Energietarieven per 1 juli 2012

"Per 1 juli 2012 blijven de variabele tarieven voor elektriciteit van Nuon gelijk. De variabele tarieven voor gas gaan per 1 juli wél omhoog.

Dat is het gevolg van prijsontwikkelingen op de olie- en gasmarkt, deze beïnvloeden de inkoopprijs voor gas.

Met ingang van 1 juli 2012 stijgt de gasprijs (inclusief energiebelasting en btw in gasregio Amsterdam) met 7,6% van 61,62 cent naar 66,28 cent per kubieke meter."

http://www.nuon.nl/energie/energieprijzen/nieuwe-energietarieven/ (download 20 mei 2012)

Ergo: stijging gasprijs: ja (extra Staatsinkomsten en voor Exxon en Shell...), elektra neen.

Te uwer informatie: energiebelasting/kWh (en per kuub gas) blijft even hoog tot en met september, daarna hoogstwaarschijnlijk 2% BTW extra er overheen (en ook over de component levering), zie het Lente akkoord. Maar dat zal relatief weinig effect gaan hebben op de all-in prijs, die gedomineerd blijft worden door de EB post zelf (momenteel een spectaculaire 11,40 eurocent/kWh ex BTW...).

Feit. Gemiddeld all-in tarief Vattenfall/NUON 2011 (gemiddelde 2 halfjaar tarieven variabel continu grijs): 21,77 eurocent/kWh (grafiek in artikel van 25 december 2011). In hier volgende berekeningen staat "2012-I" voor "het eerste half jaar van 2012".

2012-I: 22,66 eurocent/kWh (3,3% stijging t.o.v. 2011-II)

2012-II 22,66 eurocent/kWh tot en met september. Gelijk blijvend.

Bedrag bestaat uit 7,64 cent/kWh levering (ex BTW), 11,40 cent/kWh EB (ex BTW), en 3,62 cent/kWh BTW (19%)

Per 1 oktober BTW 21%, dan krijgen we:

7,64 cent/kWh levering, 11,40 cent/kWh EB, maakt samen 19,04 cent/kWh ex BTW. On top of that 21% BTW (= 4 cent/kWh), wordt all-in prijs met BTW 23,04 cent/kWh.

Uitgaand van evenredige verdeling over het hele jaar per maand (dat wordt zo gedaan bij de e-bedrijven omdat ze meestal in een jaar tijd maar één maal meterstanden door krijgen), kom je dan op een gemiddeld jaar tarief bij Vattenfall/NUON van:

[6 (mnd) * 22,66 + 3 (mnd) * 22,66 + 3 (mnd) * 23,04 ]/12 (mnd) = 22,76 eurocent/kWh (all-in variabele posten inclusief BTW).

(uiteraard kun je beter rekenen bij fysieke marktwaarde opbrengsten bij zonnestroom opwek, per maand, opbrengst meten en het voor die maand geldende actuele kWh all-in tarief in berekening gebruiken. Polder PV doet dat dan ook in zijn calculaties)

Die "gemiddelde" 22,76 eurocent/kWh in 2012 betekent 4,5% stijging stroomprijs (variabele kosten) in een jaar tijd. Maar als je hem gaat vergelijken met het post liberaliseringsjaar 2005 (gemiddeld bij NUON: 18,69 eurocent/kWh all-in variabele posten), is de stroomprijs bij datzelfde bedrijf (incl. de dominante factor energiebelasting) in 7 volle jaren gestegen met 21,8 procent, dat is 3,1% gemiddeld per jaar. NB: voor een nog betere berekening, met CAGR formule, met een nog lager percentage, zie het volgende artikel!

Daarom, ik blijf het herhalen: 7% stijging/jaar, anyone?

Zie ook de polderiaanse analyses over de CBS/StatLine, PBL grafiek en "continu sterk stijgende stroomprijs" polderkolder:

14 februari 2012 n.a.v. ZZD actie
22 november 2010 n.a.v. claims WWZ actie
16 juni 2010 n.a.v. daling prijzen elektra

Zie verder ook mijn bespiegelingen van 19 mei 2012 onder het bericht "Mijlpaal bereikt dankzij hogere energieprijzen en goedkopere zonnepanelen" op de site van Vara's Vroege Vogels ...


19 mei 2012. Snapt partij top GroenLinks wel over welke dimensies we het [moeten] hebben? Je gaat je echt afvragen of mevrouw van Tongeren wel weet waar ze het over heeft. Een nieuwe vondst op haar Twitter account in reactie op een prikkelende vraag van zonnepanelen leverancier Zon&Co die verwijst (in de "urly" link) naar het vandaag door mij geanalyseerde stuk in de Volkskrant (zie verder op pagina BTW affaire):

"We lopen erg achter" (op bijvoorbeeld België en Duitsland), aldus het antwoord van mevrouw van Tongeren. Heeft ze wel enig besef van de "dimensies" van die verschillen? Ook m.b.t. de "dimensie" van het hier gebezigde woordje "erg"?

Eind 2011
Nederland mogelijk in de ordegrootte 120 MWp accumulatie (schatting Polder PV, CBS cijfer nog steeds niet bekend).

België waarschijnlijk al dik over de 2 GWp (op basis van 1.740 MWac in Vlaanderen, zie status 2 mei 2012).

Duitsland al bijna 25 GWp (op basis eerste cijfers december 2011, plus 3 GWp, zie status bericht 10 januari 2012).

Verhoudingen capaciteit accumulatie NL : B : BRD = 1 : 17 : 208!

Toegerekend naar capaciteit per hoofd van de bevolking (NL 16,7 miljoen, B 11,0 mln, BRD 81,8 mln) wordt dat.

Verhouding capaciteit/capita NL : B : BRD = 1 : 25 : 43!

Ik herhaal derhalve mijn vraag: Heeft mevrouw van Tongeren enig benul van zowel de absolute als de relatieve volume verschillen tussen deze drie aan elkaar grenzende PV-markten met grofweg vergelijkbare instralings-regimes? En denkt ze echt dat door "een gedeelte van 200 miljoen Euro, in twee jaar tijd van Staatswege uit te geven", er een substantiele deuk in die monumentale verschillen gemaakt zal gaan worden? Dat lijkt me meer iets voor een thema "groene illusie"...

http://twitter.com/#!/groenliesbeth

Mijn "signaal" werd later weer opgepikt door genoemde marktpartij:
http://twitter.com/#!/ZonenCo/status/204161420567392256 (20 mei 2012)


19 mei 2012. Geruchtenmachine BTW full-speed. Bericht verplaatst naar pagina "Affaire BTW verlaging".


19 mei 2012. 1 (Één) gratis ticket voor The Solar Future Haarlem. GRATIS TICKET IS REEDS VERGEVEN, NIET MEER INSTUREN S.V.P.!

Als spreker op The Solar Future (NL '12) conferentie in Haarlem, donderdag 24 mei a.s., kreeg ik het aanbod om één persoon gratis te laten (mee) komen voor de hele dag. Gaarne direct reageren als u belangstelling heeft, uitsluitend per e-mail. De eerste gegadigde krijgt de toegangscode voor de inschrijving.

Voorwaarden:

  • Uitsluitend particulieren die niet bedrijfsmatig actief zijn in de zonne-energie sector.
  • Aanmelding per e-mail op info at polderpv punt nl.
  • De eerste legitieme mail verzender krijgt (de code voor inschrijving voor) het gratis ticket.
  • Over inschrijving en acceptatie wordt niet gecorrespondeerd (alleen met de "winnaar").
  • De geselecteerde winnaar schrijft zelf met de door Polder PV per e-mail door te geven code in bij The Solar Future organisatie.
  • Polder PV publiceert op deze pagina bericht als het ticket is vergeven.

Een tweede aanbod geldt (nog steeds) voor collega's (particulieren niet werkzaam in de branche) die voor 100 Euro korting willen participeren op 24 mei. NB: Een normaal conferentie ticket kost € 695,- (excl. BTW) bij online registratie. E-mail op hetzelfde, hierboven weergegeven adres, onder dezelfde voorwaarden. Polder PV kan op elk moment deze mogelijkheid tot krijgen van korting stopzetten, en kondigt dat aan op de website Polder PV.

Voor meer informatie, programma, etc., zie:

http://www.thesolarfuture.nl


19 mei 2012. Sneller dan verwacht: Röttgen moet elders werk zoeken. U moet er maar aan wennen: Polder PV is een Duitsland fan. En niet zonder reden. Ondanks de gigantische "problemen" van diverse aard, is en bijft het land een lichtend voorbeeld voor de rest van de wereld. Alle Hollandse azijnpissers die retezure, in ijsazijn gedrenkte stukken over het Duitse energie avontuur blijven uitspugen, hebben ongelijk en staan alleen maar tegen de wind in hun sjieke, reeds met kolenstof bedekte kleren te besmeuren. Negeren die hap, Duitsland leidt de weg.

Die weg mag echter niet meer geleid worden door de flamboyant over komende heer Röttgen van het CDU. Die als Bundesumweltminister aanvankelijk nog wel te porren bleek voor de zonnestroom sector. Maar die al snel zeker dit jaar zich ontpopte als een lubberiaanse Duivel in Lams-verpakking. En die - door Photon - als het kwade genius achter de lafhartige en extreem agressieve aanval op de bloedeigen zonnestroom sector werd gezien.

Röttgen kan zijn "klus" niet meer afmaken. Niet alleen omdat de Bondsraad de voorstellen van hem en het neoliberale keffertje Rösler (FDP) naar de prullenbak hebben verwezen met een voor velen verrassende meerderheid (de onzalige wetswijzigings-voorstellen werden breed in de sector als een "Solarausstiegsgesetz" bestempeld). Zijn nationale afgang tijdens de deelstaat verkezingen in Nordrhein-Westfalen zal zijn reputatie zeker niet verder hebben "geholpen". En of het dat laatste is geweest, zijn minachtende houding jegens de miljoenen zonnestroom liefhebbers in Duitsland, een combinatie van beiden, of puur strategisch politiek gemanipuleer door Duitslands' Grote Bazin, Angela Merkel: het maakt eigenlijk allemaal geen biet uit.

Want Röttgen is Röttgen niet meer. Hij is (ook) als Milieuminister door Die Angela de laan uit gestuurd (nadat hij zelf geweigerd schijnt te hebben om zijn positie op te geven). En vervangen door een mij nog compleet onbeschreven blad genaamd Peter Altmaier. Die op het gebied van energie een onbekende schijnt te zijn.

We gaan zien wat daar verder uit gaat komen, want de wijzigingsvoorstellen voor het rampzalige "Rörö" pakket liggen er nog steeds. En het gaat dus weer spannend worden wat dit voor Hermann Scheer's reeds tot op het bot uitgeklede EEG, en voor de PV-revolutie zal gaan betekenen bij de oosterburen...

Bericht ontslag Norbert Röttgen op Photovoltakforum.eu (16 mei 2012)
Altmaier neemt functie Röttgen over (16 mei 2012)
Keffertje Rösler van de neoliberale splinter partij FDP tracht zijn voordeel te doen met de nieuwe politieke situatie en voert de druk op CDU en BMU op... (18 mei 2012)

Engelstalige analyse van de "gebeurtenissen" in de afgelopen tijd, tot en met het verlies van CDU tijdens de verkiezingen in Nordrhein-Westfalen, op Solarbuzz.com


19 mei 2012. Insolvent maar wel het grootste PV-parkje van Europa: 91 MWp Briest van ... Q-Cells. Ondergesneeuwd in talloze berichten over malheur in Duitsland en de voortgaande "woeker" op het nieuwsfront over zonnestroom (het is niet meer bij te houden, alles buitelt over elkaar heen), toch ook weer leuk nieuws.

Op 7 april 2012 ging Duitsland's trots Q-Cells SE in de gevreesde "insolventie-status" nadat een interne strijd met aandeelhouders de geplande financiële "herstructurering" onmogelijk had gemaakt. Sindsdien wordt er door banken, bedrijven, en regionale regeringen, gevochten, om het grootste deel van het van zeer hoge kwaliteit bekende bedrijf te redden van de ondergang. Er is heel veel geld mee gemoeid, de hoge heren zijn er nog niet uit.

Bijna ongelofelijk klinkt dan ook het op de website van Q-Cells staande fraaie nieuws, gedateerd 25 april 2012 (2 en een halve week na het treurige nieuws over de insolventie), dat het grootste Europese PV-project gered blijkt te zijn en al eind 2011 is opgeleverd na een record bouw tijd van slechts 8 weken: 91 MWp schoon aan de haak, in het al eerder door Polder PV besproken reuzen project Briest westelijk van de hoofdstad van de deelstaat Brandenburg. Niet alleen de "hardware" is opgeleverd. Q-Cells meldt dat ook de complete financiële operatie van dit monster project naar tevredenheid is afgewikkeld en afgesloten. Dat zal ook bij de curatoren van het bedrijf tot een zucht van verlichting hebben geleid, schat Polder PV in.


^^^
Het Briest project in volle glorie. Duidelijk zijn de twee grote blokken en "het kleintje
van 31 MWp" te zien. De witte stippen zijn de grote omvormer stations.

© Module 24 GmbH & Co. KG (deze pdf)

Ook al zijn en worden er al (veel) grotere projecten in de wereld afgeleverd en gebouwd, voor Europa is dit toch weer een installatie "hors categorie", en daar mogen de "in insolventie" verkerende trekkers van Q-Cells best trots op zijn.

Enkele projectdata:

91 MWp. Europa's en Duitslands grootste "single project" (voor zolang als het duurt).

200 hectare bezet (455 kWp/hectare).

388.944 multikristallijne Q-Cells modules (gemiddeld 234 Wp/stuk).
17.000 ton staal gebruikt voor de ondersteunings-constructies (200 km. rijen).
Jaarlijkse output "equivalent van verbruik 22.500 huishoudens" (als hiervoor 3.500 kWh/HH zou zijn gerekend, zou de specifieke opbrengst neerkomen op slechts 865 kWh/kWp.jaar. Dat lijkt veel te weinig, dus waarschijnlijk wordt er met minder kWh/HH gerekend ???).
50.000 ton CO2eq. emissie vermijding per jaar. Ter vergelijking: 0,6% van de jaarlijkse uitstoot van Hoogovens bij IJmuiden (9 miljoen ton). De hoogste tijd dat Hoogovens wordt aangepakt...
Park gesplitst in drie grote secties: Brandenburg-Briest West en Oost, bij elkaar 60 MWp, op gemeentegrond van de stad Brandenburg, in november 2011 verkocht aan LUXCARA investeringsfonds gevestigd in Hamburg.
Derde sectie, 31 MWp, op grondgebied van gemeente Briest-Havelsee, is gekocht door MCG Management gevestigd in Berlijn.
Installatie ontwikkeld samen met project ontwikkelaar Module 24.
Nog wat leuke hardware data over het project: 2.000 km Solarkabel, 1.024 generator aansluit kasten (DC-zijdig), 165 km middenspanningskabel, 63 omvormer stations, "Umspannwerk" voor omzetting van 20 KV in 110 KV hoogspanning, d.m.v. 2 transformator blokken van 40 MVA en een gewicht van ca. 60 ton, op 6 km afstand naast een 110 KV hoogspanningslijn ingericht.

http://www.q-cells.com/uploads/media/2012_0425_press_release_Briest_completion.pdf (25 april 2012, persbericht van het insolvente Q-Cells over de succesvolle [financiële] afronding van het "project Briest")
http://www.module24.de/de/referenzen/Referenz_Briest_Web.pdf (project document)


16 mei 2012. Het einde voor "ribbon-string" modules? Sovello ook insolvent. De slachting onder (met name Amerikaanse en Europese) module producenten gaat door. Sovello AG, die net als de eerder (aug. 2011) failliet verklaarde Amerikaanse producent Evergreen Solar "ribbon-string-growth" wafers en modules maakte, heeft op 14 mei jl. insolventie aangevraagd. Daarmee lijkt een einde gekomen aan een "tijdperk" waarin de RSG modules nog zeker op het vlak van energetische terugverdientijd zeer hoog scoorden. Omdat bij de productie van de rechthoekige, uit een stollend "silicium lint" gesneden wafers veel minder energie input nodig was dan bij de "klassieke" bulk van de markt: multi- dan wel de nog energie intensiever geproduceerde (hoger celrendement opleverende) monokristallijne cellen en modules. Voor plaatje van zo'n "oven" bij Evergreen Solar, zie mijn bijdrage over Intersolar 2008.

Sovello claimt in hun persbericht de helft van de hoeveelheid silicium nodig te hebben voor hun productie proces, en ook de helft van de normaal benodigde energie input. De Duitsers noemden het unieke proces van Evergreen Solar en Sovello AG ook wel "bandgezogenes silizium verfahren" ("band" slaat hier op het stollende "lint" wat uit de kleine oventjes werd getrokken).

Einde RSG?
Ook Schott Solar had lang hun eigen variant, EFG ("edge-defined film-fed growth", met octaedrisch gevormde wafer producten), maar dat was zo complex (en dus veel te duur in de rap veranderde markt), dat ook zij dat proces al lang hebben afgestoten. Als het Sovello niet lukt om door te starten, en de zwijgzame Chinese dochter van Evergreen, die de boedel van het Amerikaanse moederbedrijf heeft opgekocht, niks doet met de spullen, is waarschijnlijk het einde voor RSG-achtige productie processen nabij. NB: in 2001 had deze techniek nog een aandeel van 5,6% van de totale productie op deze planeet, in 2011 was dat aandeel niet meer meetbaar (Photon 4/2012).

Volgens het persbericht van Sovello AG zou het bedrijf met 1.250 medewerkers vorig jaar een omzet hebben gehad van 200 miljoen Euro. In 2006 werd de eerste productielijn gestart in de "zonnestroom hoofdstad" van Sachsen-Anhalt, Bitterfeld-Wolfen (waar ook het met een reuzen klap in insolventie gegane Q-Cells domicilie had), de tweede lijn ging al een jaar later in bedrijf. Een derde productielijn was al klaar, waarmee de productie capaciteit in Duitsland was gegroeid naar 180 MWp, naast de 40 MWp capaciteit in Canada. Volgens Photon (4/2012) zou in Duitsland in 2011 daadwerkelijk dat volume zijn geproduceerd (dus "vollast" voor de productiecapaciteit). Let wel, die capaciteit is "aardig" (vergelijkbaar aan de capaciteit die Solland Solar in de gloriedagen had op het Avantis terrein bij Heerlen), maar in China staan er talloze fabrieken met vergelijkbare productie capaciteiten. En de grootste fabrikanten zitten daar al op volumes van 1 tot 2 Gigawatt, met alle schaalvoordelen die daar mee gepaard gaan (en dus sowieso veel goedkoper cellen en modules te maken). Er waren wel plannen voor een uitbouw naar 250 MWp bij Sovello.


Toen er nog niets aan de hand leek: Intersolar München, juni 2010.
Motto: "Energie der Zukunft"...

Het bedrijf wil nu "in Eigenverwaltung" proberen om door te starten waarvoor TaylorWessing is geselecteerd.

Heftig geschrokken - local content redding?
De Grünen in Duitland, heftig geschrokken van alweer een dreigende barst in de pijlers van de groene revolutie die ze willen in eigen land ("Ich bin nicht erstaunt, aber doch entsetzt", Christoph Erdmenger), wil een noodhulp programma voor de zonnestroom industrie in eigen land. Daarvoor komt wederom het fel omstreden "local content" principe op tafel, wat een voorwaarde in de opnieuw aan te passen EEG Wet zou moeten gaan worden (een soort van "bonusregel" voor lokale productie). De suggestie is dat daarmee de stortvloed aan Chinese module import gestopt of fors afgeremd zou kunnen worden (daar worden vele vraagtekens bij gezet door specialisten...). Erdmenger hoopt op ondersteuning van de eigen industrie tot de "große Boom" in PV inzet. Ik wens hem heel veel sterkte.

Persbericht Sovello AG (15 mei 2012, op site Photon)
Persbericht Sovello AG (eigen website)
Grünen willen maatregelen voor "local content" in het EEG (15 mei 2012)
Mededeling Wirtschaftsministerium Sachsen-Anhalt (15 mei 2012)


15 mei 2012. Eindelijk! CertiQ maandrapport april 2012 Polder PV zat al driftig met zijn vingers te trommelen de afgelopen twee weken: het CertiQ maandrapport voor april kwam maar niet uit. Dat is zeer ongebruikelijk, want meestal zijn die rapporten snel op een van de eerste dagen na het verstrijken van de betreffende maand op de website beschikbaar gesteld aan het publiek als pdf-file. Aangezien ik de laatste gegevens voor mijn voordracht op The Solar Future in Haarlem (24 mei a.s.) wilde gebruiken, heb ik gisteren maar eens naar CertiQ gebeld, waar het betreffende exemplaar bleef. Dat hielp, want dezelfde middag verscheen het april 2012 overzicht op de website...


^^^
Nieuw gerapporteerd gecertificeerd volume (MWp) per maand volgens de
maandrapporten van CertiQ. Dit zijn nog zeker niet de "definitieve" cijfers, maar
die zullen slechts weinig afwijken van wat hier wordt weergegeven
(uitzondering: de "administratieve aberratie" aan het begin van 2010).

Ik was vooral benieuwd of het "recordje" van maart 2012 (nieuwe registratie van "maar liefst" 3,1 MWp) dunnetjes over gedaan zou gaan worden in april. Zoals u aan de grafiek kunt zien viel dat dus weer tegen: er werd voor april slechts 1,7 MWp nieuw gerapporteerd. En zoals ik ook al bevestigd heb gekregen door een medewerker van ECN Beleidsstudies, is dat gewoon nieuwe SDE capaciteit, en niets anders. Teleurstellend weinig, maar wie de grafiek bekijkt en/of deze de afgelopen jaren op Polder PV heeft bijgehouden, zal niet verbaasd zijn. De groei van het bijgeplaatste (beter: door CertiQ gerapporteerde) vermogen blijft, ondanks een lichte verhoging van de trend sinds de tweede helft van 2011, tenenkrullend traag.

Als die trend zo doorgaat, gaat de "niet SDE groei" (niet gecertificeerde capaciteit) in de NL markt snel de groei die wordt veroorzaakt door de SDE installaties inhalen. En dat niet alleen door de dit jaar te verwachten explosieve nieuwbouw vanwege alle "inkoop acties". Er zijn nog veel meer "actoren" in de PV-markt die 2012 voor Nederlandse begrippen tot een record jaar zullen gaan maken. Of een vermeende "kopersstaking" vanwege de nu al "hete" BTW perikelen (morgen duidelijkheid???) daar nog dramatisch negatieve invloed op zal gaan hebben mag worden betwijfeld. Want als dat zo zou zijn, is de "potentiële" koper van een zonnestroom systeem in Nederland geen knip voor de neus waard als hij/zij zich nog steeds, anno 2012, door de "overheid" laat piepelen...

Met de gegevens van de eerste vier maanden van 2012 is er nu door CertiQ een nieuw gecertificeerd (SDE) vermogen gerapporteerd van 8,7 MWp dit jaar. In 2011 was dat volume volgens de CertiQ maand rapportages nog "maar" 5,5 MWp in die eerste vier maanden. "We gaan vooruit" ("58%, maar liefst!"), maar daar is dan ook zo'n beetje alles mee gezegd. Want in Vlaanderen werd voor de eerste vier maanden van 2012 alweer een volume van 56 MWac nieuw gerapporteerd door VREG. En dat zou een DC vermogen van zo'n 62 MWp kunnen zijn, vrijwel exclusief bestaande uit particuliere systemen... Over Duitsland (mogelijk 650 MWp d'r bij gegooid in januari en februari) zullen we het dan maar even niet hebben...

Voor alle bijgewerkte gegevens rond de maandelijkse CertiQ cijfers op Polder PV:



14 mei 2012. Kopersstaking of kouwe drukte om "niks"? Bericht verplaatst naar pagina "Affaire BTW verlaging".


14 mei 2012. Verkiezingen Nordrhein-Westfalen: stofhappen voor CDU en Waterloo voor EEG sloper Röttgen. De partij in Duitsland die al langer met angst en beven de komende verkiezingen in een van de belangrijkste deelstaten van het land tegemoet zag is hard met de maatschappelijke realiteit geconfronteerd. De verkiezingen in een van de rijkste en dichtbevolkste deelstaten, het aan zuidoost Nederland grenzende Nordrhein-Westffalen, zijn desastreus uitgepakt voor de conservatieven. Deze verkiezingen waren nodig omdat het toenmalige "minderheidskabinet" FDP-Grünen niet lukte om een stabiele regering te vormen, en voor het eerst in de geschiedenis van NRW een vervroegde verkiezing nodig was om orde op zaken te stellen. Met een niet zo hoge opkomst is nu het mandaat afgegeven om krachtig - met een riante meerderheid - door te pakken onder een blijvend rood/groene regering.


Verkiezingsuitslag NRW op 13 mei 2012, volgens ZDF.
Grijze streep staat ter vergelijking bij verkiezingsuitslag van mei 2005.

Sinds de verkiezingen in mei 2005 is het CDU teruggevallen van 44,8 naar 26,3 procent van de stemmen en is de SPD, met iets meer (1,9%) stemmen dan in 2005, nu de grootste partij geworden. De Grünen kwamen ook goed uit de verf, met 11,3% een riante vooruitang t.o.v. de 6,2% in 2005, ook al werd er t.o.v. de voorlaatste verkiezingen (mei 2010) wel een licht verlies geleden (minus 0,8%). De liberalen van de FDP kropen relatief weinig vooruit, van 6,2 (2005) naar 8,5%, en wisten, net als in Schleswig-Holstein, hun positie tegen de verwachtingen in te behouden. Alom werd gedacht dat de partij de kiesdrempel van 5% niet meer zou halen. Meest opvallend was de forse positie voor de nieuwe "Piratenpartij" (7,9%). De "Linke" stabiliseerde grofweg (2,5 i.p.v. de 2,2% in 2005).

De winst voor wat nu al als een "rood-groene" victorie wordt omschreven (regering SPD/Grünen voorzien) zou vooral door de daadkracht van SPD leidster Hannelore Kraft zijn gekomen die een aansprekende campagne schijnt te hebben gevoerd. Ze wordt als een "volksheldin", zelfs als een "Umarmerin" gezien. Samen met de Grünen heeft de FDP nu een riante meerderheid in de bondsland regering (127 zetels, meerderheid is 118 zetels).

"Es ist ... ein bitterer Tag ... Es ist eine eindeutige, klare Niederlage die wir heute erlitten haben ... Ich möchte betonen das die Niederlage der CDU nach meinem Verständnis zu allererst auch meine Niederlage ist ... diese Ergebnis führt ganz zwingend dazu das Ich die Führung des Landesverbandes abgeben werde. ... Ich werde das Amt nicht mehr kandidieren."

Norbert Röttgen, voorzitter Landesverband CDU in Nordrhein Westfalen, en - nog - Bundesumweltminister van Duitsland, in rede na de dramatische nederlaag tijdens de verkiezingen in NRW.

De ook op Polder PV veelvuldig over de tong gaande "Landes-vorsitzende" Norbert Röttgen van de grootste verliezende partij CDU, die tevens milieuminister is van de Bondsrepubliek, en die als de grootste "Solarfeind" wordt gezien door vakblad Photon, heeft als gevolg van deze verpletterende nederlaag al zeer snel (ZDF: vrij uniek in de Duitse geschiedenis) aangekondigd dat hij zijn verantwoordelijkheid voor het dramatische verlies neemt, en per direct terugtreedt (zie kader, transcript van Röttgen's afscheid video op ZDF). In Duitsland wordt het verlies zonder al te veel poeha genomen: politici die duidelijk tekort zijn geschoten (of dat als zodanig zien) nemen al snel afscheid, al is het vaak met geheven hoofd.

Röttgen werd hoog geprezen, en kreeg zelfs bijnamen als "Muttis Klügster" (beste paard in de stal van CDU bondspresident Angela Merkel) en de "Georg Clooney vom Rhein".

De gevolgen voor het beleid ten aanzien van de door de Bondsraad geeiste "ingrijpende wijzigingen" in de door de Bondsregering (o.l.v. Röttgen) recent overeengekomen draconische ingrepen in het Erneuerbare Energien Gesetz van Hermann Scheer (die tot zijn dood lid was van de "rode", nu in NRW weer fors winnende SPD) t.a.v. de stimulering van zonne-energie zijn vooralsnog onduidelijk. Röttgen zal zijn energie volop gaan spenderen aan een van de grootste naoorlogse projecten van Duitsland, in Berlijn: de uitbouw van wat zij de "Energiewende" zijn gaan noemen. Merkel zal niet accepteren dat haar wonderkind Röttgen zijn termijn daar niet zal gaan volmaken.

Hoe Röttgen zijn taak in de Duitse hoofdstad verder ook gestalte zal gaan geven is nu nog een onbeschreven blad. Feit is dat er wederom belangrijke politieke piketpalen zijn gezet in een van de belangrijkste economische pijlers van het bouwwerk genaamd Europa: Duitsland. De "groene beweging" wordt stap voor stap krachtiger, en alleen dat al is een goede zaak.

Landtagswahl in Nordrhein-Westfalen bij ZDF
Analyse van Röttgen's persoonlijke, en CDU's nationale verlies


11 mei 2012. D-Day Duitsland II. BREAKING (met toegift). Bondsraad stemt in meerderheid TEGEN acceptatie wetswijzigingvoorstellen. Grote nederlaag voor Norbert Röttgen (CDU) en Philippe Rösler (FDP)!!!

NB: reken u zelf niet rijk. Er zullen beslist dramatische wetswijzigingen gaan komen. Hoe alles er uiteindelijk uit zal komen te zien en welke wijzigingen er nog zullen komen is nu nog niet duidelijk. Wel is sprake van een "grundlegende Überarbeitung des Gesetzes".

Vooral Röttgen, "Solarfeind No. 1" (Photon 3/2012), moet dus heel hard in het stof bijten. Vlak voordat verkiezingen in "zijn" deelstaat Nordrhein-Westfalen zullen gaan plaatsvinden...

In het tweede bericht wordt gemeld dat er forse wijzigingen van de oorspronkelijke (reeds behoorlijk, doch lang niet genoeg aangepaste) kabinetsplannen kunnen gaan komen. Pikant is dat diverse door CDU geleide Bundesländer tegen de plannen van de eigen milieuminister (CDU man Röttgen) hebben gestemd. En, dat de neoliberale splinter partij FDP, een typische "Industrie vertreter", zich nu lijkt uit te spreken als de beschermer van "de kleine man" (lees: de burger), en tegen de "pro-[solar] Industrie houding" van de tegenstanders van de huidige kabinetsplannen. FDP is juist een van de duistere krachten achter het steeds meer vrijstellen van hoge stroom verbruiken hebbende industriële ondernemingen van de beroemde (beruchte) EEG Umlage, wat tot gevolg heeft gehad dat juist die "kleine man" die zij nu zeggen te verdedigen, nog hogere "lasten" op de schouders heeft gekregen dan normaal gesproken nodig was geweest.

Ergo: energie is altijd politiek, en die politiek is vaak van de smerigste soort, met de meest weerzinwekkende huichelarij als resultaat. Niets nieuws onder de zon, dus...

... wordt vervolgd ...

Het nieuws op Photovoltaik.eu van 11 mei 2012 (eerste bericht, zie daar ook voor meer links naar relevante artikelen in dit hete dossier)
Meer details bij Photovoltaik.eu, 11 mei 2012 (48 van de 69 vertegenwoordigers van de Bundesländer zouden tegen de kabinetsplannen hebben gestemd. De stemmen werden niet formeel vastgesteld, maar "een [plm. 2/3e] meerderheid", wat voldoende was om het politieke proces van de wetgeving te stoppen en op de reeds genoemde ""Vermittlungsausschuss" aan te sturen)

Scherp politiek commentaar op Photovoltaik.eu op 14 mei 2012 (posities Röttgen, en Rösler, maar ook zelfkritiek op de PV-branche)


11 mei 2012. D-Day Duitsland I. Bondskanselier Angela Merkel heeft in de avond voor de finale stemming over de ondersteuning van zonnestroom in de Bondsraad een bijeenkomst gehad met de vertegenwoordigers van de deelstaten die door CDU/CSU fracties worden geleid. Het stemgedrag van de "Union" politici in wat de "Länderkammer" wordt genoemd is volgens de PV-branche doorslaggevend vanwege de stemverhoudingen. De stemmen van deelstaten waar in de SPD (Hermann Scheer†'s partij) of de Grünen regeren, zijn alleen niet voldoende om de draconische wetswijzigings-voorstellen te stoppen. Er is niets bekend gemaakt over het "resultaat" van die bijeenkomst (waarin ongetwijfeld het nodige aan "koehandel" op tafel is gekomen en her en der wat "glijmiddel" is toegepast).

Er liggen voor vandaag meerdere wijzigingsvoorstellen klaar vanuit verschillende deelstaten. Sommigen eisen een hoger "groeicorridor" aan bij te plaatsen PV-volumes, anderen zetten in op een zogenaamde "Local-Content" clausule (die door veel partijen wordt bekritiseerd, want in Italië is daar ook vrijwel niets van terecht gekomen in Conto Energia IV, en in Ontario/Canada heeft het verschrikkelijke bureaucratie opgeleverd en weinig resultaat geboekt). Nog weer anderen eisen dat ook - in contrast met de wetswijzigingsvoorstellen - nog steeds zonnestroom parken groter dan 10 MWp Einspeise Vergütungen zullen blijven ontvangen (zo niet, dan is het "einde verhaal" voor die megaparken).

In de Bondsraad wordt een meerderheid beslissend om de inwerkingtreding van het draconische wetswijzigings-pakket tot 1 juni 2012 te vertragen door een zogenaamde (tijdrovende) "Vermittlungsausschuss" te starten. Dat is een in de Grondwet (Grundgesetz) vastgelegd recht tot het starten van een soort van onderhandelingsronde tussen de Bondsdag en de Bondsraad (twee jaar eerder daadwerkelijk - weliswaar met mager resultaat er door gedrukt). Wordt die meerderheid niet gevonden, en zo'n "onderhandelingronde" dus niet gestart, zal het verschrikkelijke "pakket" aan negatieve maatregelen voor zonnestroom gewoon in werking treden. En wel, dat is de crux, met terugwerkende kracht vanaf 1 april 2012.

Ergo: vandaag is D-Day voor Duitsland.

Bron: Photon Newsletter, 11 mei 2012.

Programma agenda voor de Bondsraad van 11 mei 2012 (TOP 6, "Gesetz zur Änderung des Rechtsrahmens für Strom aus solarer Strahlungsenergie und zu weiteren Änderungen im Recht der erneuerbaren Energien")


10 mei 2012. BTW ctd.: Holland Solar protesteert, GroenLinks belooft spoedig duidelijkheid... Bericht verplaatst naar pagina "Affaire BTW verlaging".


10 mei 2012. Inkoop actie numero vijf-en-ze-ven-tig met zeer grote potentie. Wederom gaat de beer los. Ditmaal met "Groepsaankoop Zonnepanelen" in provincie Noord-Holland, met sowieso een zeer hoog zonnestroom potentieel. Het is met Zeeland (en daarna: Zuid-Holland) de zonrijkste provincie van Nederland (KNMI kaartje). 19 gemeentes gaan gezamenlijk een "VEH-achtige" inkoopactie organiseren. Mensen kunnen zich intekenen in een pool. Leveranciers moeten bieden. De van "groepsinkopen" bekende, kantoren in Antwerpen, Amsterdam en Düsseldorf hebbende veiling site iChoosr.com, die op de site claimt dat door hun activiteiten er tot nu toe bijna 11 miljoen Euro aan verkoopwaarde is "bespaard", gaat alles organiseren. Ze hebben o.a. in Lierde, Vlaanderen in 2009 een groepsaankoop voor Groene Energie georganiseerd.

Potentieel
Het potentieel in Noord-Holland is (zeer) hoog gezien de zoninstraling, en het al jaren door een behoorlijk groen provinciaal beleid "duurzaam gesensibiliseerde" bevolking. Dat in combinatie met het feit dat momenteel ook die mensen een all-in stroomtarief rond de 22-23 Eurocent/kWh zullen betalen (bij enkeltarief, grootste gedeelte blijft de energiebelasting component van momenteel 11,40 cent/kWh ex BTW), is het "end-user grid parity moment" al lang aangebroken cq. "verstreken" (mits de energiebelasting tarief structuur en zonnestroom salderen / artikel 31-c Elektriciteitswet voor een groot deel van de levensduur van het te kopen PV-systeem in tact blijft!!!).

Of er "veel" mensen zullen participeren is dan ook niet zo zeer de vraag. Wat voor mogelijk "grote aantallen" het er zullen gaan worden is een tweede. Ik verwacht daar een enorme toeloop gezien de potentie. Per 1 juni 2012 zou er ingeschreven kunnen worden, er is al een website naam (www.samenzonneenergie.nl, nog niet actief). In september zou de winnaar van de internet veiling de eerste klant contacten kunnen aangaan, die dan alsnog "ja" of "nee dank u" zal kunnen zeggen.

Markt "inkoop acties" wordt een waterhoofd?
Let wel, dit alles leidt natuurlijk nog steeds tot een volslagen artificiële, door talloze inkoop collectieven "opgeblazen" markt, wat beslist geen "normale" markt condities geeft (en nog steeds niet de volumes zal gaan brengen die we in de omringende landen hebben gezien). Maar blijkbaar is die gang van zaken in Nederland niet meer te stoppen (ik zou ook niet weten hoe). We gaan zien hoe (potentiële monster?)actie numero 75 dit najaar zal gaan lopen. En of er in ons land dan nog installateurs te vinden zullen zijn die dan immers met "nogal wat" kleine en vooral ook met enkele grote acties met een paar duizend inschrijvingen hun handen al vol zullen hebben. Hoeveel ze daarbij gaan verdienen lijkt me een interessant aspect wat onderzocht zou kunnen gaan worden. Want heel erg veel zal gaan afhangen van de totale systeem prijs "all-in", die uit deze actie zal gaan rollen. Waarbij de prijs van de zonnepanelen steeds minder invloed zal gaan krijgen. Want die worden overal al een jaar lang gedumpt dat het niet mooi meer is, tegen absurd lage prijzen...

Voor een paar extra details zie mijn bijgewerkte lijst met alle inkoop acties.

Tot slot
Tale-telling waarschuwing voor de dames en heren politici in Den Haag, zie (1) een reactie bij het stuk van Vincent Dekker op het bekende Trouw blog, over de nieuwste actie in Noord Holland:

"Wel wacht ik in ieder geval tot 1 januari 2013 met aanschaf en installatie van zonnepanelen aangezien dan een BTW voordeel van 13% (19% - 6%) is te behalen volgens de plannen van de Kunduzcoalitie."

En (2) ook nog even een reactie per e-mail aan Polder PV, van een installateur die aanvankelijk dacht dat het wel meeviel met de gesuggereerde "kopersstaking als gevolg van het aangekondigde onderzoek naar evt. lager BTW tarief bij aanschaf zonnepanelen" (zie vorige bericht):

"... het is als of de duvel er mee speelt. Net nu ik dacht dat het ons niet zo trof krijg ik vandaag zomaar een paar telefoontjes met twijfels/uitstel. Nou ja het was te verwachten."

Het is maar dat u het weet, hoog geschatte dames en heren in Den Haag, jullie hebben het weer mooi voor elkaar...

Voor nieuws over de nieuwste actie zie o.a. bericht in Noordhollands Dagblad van 9 mei 2012, incl. YouTube filmpje met een met zeer grote spoed "terug draaiende" enkel tarief Ferrarismeter uit het jaar 1979...


actueel 100-91 90-81 80-71 70-61 60-51 highlights JSS22


© 2012 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)
^
TOP