starting up our own green power production unit: 4 solar panels, March 2000
small is beautiful
links
PV-systeem
basics
grafieken
graphs
huurwoningen
nieuws
index

 

SOLARENERGY

PV-newbees Nederland deel 1

Zie verder deel 2, deel 3, deel 4, deel 5, deel 6 en deel 7 (actueel)


Nieuwe, dappere, kleinschalige, duurzame decentrale opwekkers in de fossiele woestenij genaamd Nederland:

(op deze eerste Newbee pagina:)
Marko Bikker 604 Wp <SDE>
Guus Lambalk 3.020 Wp <SDE>
Jacques 4.600 Wp
Daniel Witte 3.420 Wp <SDE>
Matthijs de Back 375 Wp
David Jan van Harten 3.500 Wp
<SDE>
Delius Pit 3.060 Wp
<SDE>
Axel Albrecht 700 + 700 = 1.400 Wp + zonnecollector <SDE>
Ger Lemmens 3.500 + 2.890 = 6.390 Wp 2e UPDATE! <SDE>
George Wieggers 2.040 Wp
<SDE>
Fitzcarraldo woonboot 600 Wp
Eric van Wijk (diverse wijzigingen ...) = 5.595 Wp + zonnecombi UPDATE!
Niels Thijssen 3.120 + 1.140 + 570 = 4.830 Wp + zonnecombi 4e UPDATE!
Jaap van Dalen 4.800 Wp
Philip Rodrigues 972 Wp

Toine Meyvis 592 +3.420 = 4.012 Wp UPDATE!
Loes Schutters 520 Wp
Berend Wagendorp/Herberg PV 640 + 510 = 1.150 Wp
Ed en Eb 3.780 Wp ...
Tonnie ("Punkrocker") van Klooster 540 + 620 = 1.160 Wp UPDATE!
Ad Kremers 520 Wp
Jopie (ex 501 Wp) 1.665 Wp UPDATE!
Milker 600 Wp + zonneboiler
Jeroen Haringman 555 + 300 + 510 + 100 + 660 + 120 = 2.245 Wp UPDATE!

Subtotaal op deze pagina opgenomen NEWBEES: 60,858 kWp
dat is toch maar weer goed voor gemiddeld 51,7 MWh per jaar (bij verondersteld gemiddelde [door Siderea.nl ernstig betwijfelde] norm: 850 kWh/kWp cf. ECN) duurzaam opgewekte elektriciteit en vermeden netverliezen, hooggeschatte netbeheerders!

<SDE> zijn zonnestroom opwekkers die hopen om aanspraak te kunnen doen (of reeds hebben verkregen via "beschikking" van SN) op de extreem bureaucratische Nederlandse SDE regeling.


17 november 2008: Marko Bikker met het kleinste NUON setje de SDE in... Broodtekst van Marko zelf, foto bijschriften en opmerkingen (gecodeerd met rode nummers) onderaan van Polder PV.

"Beste Polder-PV,

Met grote interesse ben ik sinds een paar maanden jouw site aan het volgen. Zeker omdat wij afgelopen jaar ook in de SDE-boot zijn gestapt (via de welbekende Nuon die ons formulier voor dag en dauw heeft afgeleverd bij SenterNovem op 1 april 2008).

Ergens in augustus kwam de officiële positieve uitslag uit de SenterNovem ambtenarij rollen en zijn wij hard gaan werken om zo snel mogelijk het (door jou zo te zien niet zo gewaardeerde) (1) zonnepanelenpakket van Nuon op het dak te krijgen. Wij hebben een klein stukje plat dak boven op zolder, en daar hebben we het kleinste pakket ("604" Wp) op gepropt. Helaas eigenlijk iets te dicht bij elkaar en 's middags een beetje "onder de rook" van de buren. Maar we roeien met de riemen die we hebben! Zie de bijgaande foto.

<<<
De vier monokristallijne 151 (?) Wp "NUON modules" op het platte daksegment op de nok van Marko's huis. Let op het zwarte pijpje linksonder, wat bij lage zonnestand met name in de namiddag uren gegarandeerd voor schaduw, en dus opbrengstvermindering gaat zorgen op het voorste paneel. Vermoedelijk zijn de 4 modules in 2 ministrings op de Soladin600 inverter geplaatst, wat betekent dat de voorste "ministring" serieus in vermogen achteruit kan kachelen op die tijdstippen. Let ook op de relatief dichte plaatsingsafstand van de modules onderling, wat in de (qua theoretisch haalbare jaaropbrengst niet essentiële) winterperiode bij lage zonnestand voor nog meer schaduw problemen kan zorgen.

Dat is bij een "minimum SDE set" met alle bureaucratische kosten (identiek aan de kosten voor een "gemaximeerd" systeem van 3,5 kWp) een serieuze verliespost te noemen, al zal moeten blijken hoe erg dan wel.

Beide foto's © Marko Bikker


Sinds 3 september liggen onze 4 panelen te produceren via een Soladin 600. Leuk apparaatje trouwens die Soladin, ik lees hem wekelijks uit via de seriële poort om de opbrengst bij te houden. Het daadwerkelijk achteruit zien draaien van de ferrarismeter is toch wel één van de leukste "beloningen" voor de noeste arbeid om de panelen het dak op te slepen (vanaf het balkon, met touwen over het pannendak omhoog getrokken) en het netjes aansluiten en wegwerken van de bedrading. Met een aantal septemberdagen van ruim 2 kWh zonnestroom waren wij helemaal enthousiast! Hoewel we uiteindelijk maar 15% of iets meer zelfvoorzienend verwachten te zijn (ons bruto jaarverbruik ligt momenteel onder de 3.000 kWh).

De euforie verdween behoorlijk toen de SDE-molen verder ging draaien via CertiQ, Stedin (Eneco Netbeheer), MDDS (meterbedrijf) en Eneco zelf (2). Vervangen van de ferrarismeter voor 92,75? Jaarlijkse gift aan CertiQ van 29,75 (zal vast ieder jaar omhoog gaan)? Meterhuur en installatiekosten van een brutoproductiemeter (resp. 29,12 per jaar en 92,75 eenmalig)? Die ook nog op een aparte groep moest zitten in de meterkast (terwijl de door ons aangeschafte installatie door Nuon wordt aangeprezen vanwege het feit dat die gewoon in een bestaand stopcontact kon worden gestoken en draaien maar!)? (3)

Foto van de "SDE gereviseerde" meterkast van Marko. Een dure "revisie" die m.i. met de gegevens en het kleine PV-systeem van Marko in het achterhoofd, volgens Polder PV helemaal niet nodig had geweest, de wurgcondities van de SDE bureaucratie mede in aanmerking nemend... Rechtsonder de oerdegelijke, en door iedere zonnestroom liefhebber onder NL condities "te behouden" volautomatisch salderende Ferrarismeter, een oudje nog uit de REMU tijd (voorloper van Eneco) met twee schijven (dubbel tarief contract mogelijk, doch beslist niet noodzakelijk).

Links de nagelneue peperdure bruto "SDE" productiemeter op een ook al knetternieuw "NEN meterbord", met een "lus" die via een DC spanningsonderbreker (hier zo te zien een simpele schakelaar met "zon" er op???) van de PV-installatie naar een aparte (!) groep in de stoppenkast gaat (voor 604 wattpiekjes aan nominaal DC vermogen, afgeknepen door de Soladin omvormer op 500 Watt AC...). De teller van de bruto productie meter staat op deze foto nog op nul. Merkwaardig genoeg staat er een sticker "Eneco Energie" op die meter, en niet eentje van meetbedrijf MDDS!!?? Verwarrend, want die eerste naam zou de "retailer" van de holding suggereren, die echter helemaal NIKS over meters heeft te zeggen....

Vergelijk deze "post van der Hoeven brief" situatie trouwens eens met de "pre" situatie bij die arme klant in Continuon/Alliander netgebied die twee peperdure meters in zijn *** kreeg geduwd, dus het kon nog erger. Meetpiraten verdienen lekker aan de kwetsbare, meestal weinig van de ins en outs van het meteroerwoud wetende SDE klanten. Geef ze een nagel, en ze rukken je hele arm uit je lijf...
>>>


M.b.t. de ferrarismeter ben ik vanaf het begin aan eigenwijs geweest, en heb ik in al mijn communicatie laten weten dat ik die wilde handhaven. Stedin en Eneco deden het omgekeerde in (bijna) al hun communicatie, dus we bleven consequent. Gelukkig voor mij ging het draaien van de molen met al die verschillende partijen langzaam genoeg om de kamervragen van ons gewaardeerd kamerlid Diederik te laten beantwoorden door een andere langzaam draaiende (ministeriële) molen (4). Gek genoeg presteerden zowel Stedin als Eneco het om vlak daarna nog te blijven melden dat het vervangen van de ferrarismeter bij de eisen hoorde. Inmiddels zijn ze "om" (5)! Afgelopen donderdag, 13 november, is de brutoproductiemeter bij ons geïnstalleerd - zie foto. N.B. Dit was voor de betrokken "meterman" de eerste installatie waarbij hij dit mocht doen! D.w.z. plaatsen van de productiemeter en laten hangen van de ferrarismeter. Van Eneco had hij nog niet eerder toestemming gehad om een ferrarismeter te laten hangen (met ruzies tot gevolg bij andere klanten waar hij dus onverrichter zake weer wegging omdat hij "geen toestemming had om een productiemeter te plaatsen zonder vervanging van de ferrarismeter". Tja.) Hij kon trouwens de installatie bij ons ook nog niet in zijn computertje verwerken, want de optie "ferrarismeter laten hangen" was daar nog steeds niet verwerkt... (6)

Maar goed. Onze productiemeter hangt, dus we voldoen nu helemaal aan de SDE-eisen (hoewel, je weet maar nooit). Euh, bijna helemaal: wij melden ons pas per 1 januari 2009 aan bij de CertiQ (en SenterNovem), omdat wij anders nog even een kleine 30 eurootjes mogen neertellen voor het CertiQ lidmaatschap voor kalenderjaar 2008... Leuk als je maar een handvol kWh's produceert in de donkere wintermaanden...

Verder zullen wij nog behoorlijk lang moeten wachten voordat de SDE ons daadwerkelijk (een klein beetje) geld gaat opleveren. Immers, voor het eerste jaar hebben wij ca. 280 euro aan kosten moeten maken enkel en alleen om aan de SDE-eisen te voldoen! Namelijk de kosten voor de brutoproductiemeter, meterhuur, CertiQ aanmeldingskosten, CertiQ jaarlijks lidmaatschap, een of ander officieel NEN-meterbord en nog wat aanpassingen in de meterkast, en een aparte leiding vanaf de zolder naar de aparte groep in de meterkast. Dan laat ik het uurloon nog weg omdat ik mezelf niet hoef te betalen voor alle uurtjes die er inmiddels in zitten. Pas halverwege het derde jaar zal voor ons de netto SDE-subsidie naar verwachting op nul uitkomen...

Gelukkig saldeert onze ferrarismeter al vanaf 3 september 2008 direct en volautomatisch op onze Nuon Natuurstroom! (7) Zo levert het toch nog wat op. En laten we eerlijk wezen: het gaat uiteindelijk niet om het geld maar om onze eigen kleine stapjes in onze deelname aan het blijvend duurzaam opwekken van de schoonste "eigen" stroom!

Hartelijke groeten,
Marko Bikker"

Commentaar Polder PV:

Wat dat laatste betreft al meteen: de mentaliteit van Duurzame Reuzen! Houden zo, beste Marko! Mooi en illustratief "SDE verhaal". Hartelijk dank dat je deze fraaie geschiedenis met ons wilt delen. En van harte met het feit dat je een van "de eersten" bent bij de Eneco Holding die zijn klassieke Ferrarismeter "mag" laten hangen... (pffff). En tot slot uiteraard: van harte gefeliciteerd met je instap in de wondere wereld der zonnestroom! Ik hoop dat je me vergeeft om wat karakteristieke polderiaanse "kanttekeningen" bij je fraaie verhaal te plaatsen. Je moet het me maar vergeven, de polderknaap is nu eenmaal een erg eigenwijs ventje...

(1) Niet dat ik "dat zonnepanelenpakket" sec niet zou waarderen, zie ook mijn eerdere kritiek. Als het maar klassespul is. En dat moet nog steeds blijken. Ik heb ondertussen het "datasheet" van die - nog steeds van onbekende Chinese fabrikant afkomstige - monokristallijne modules gekregen (als u interesse heeft, gaarne mailtje), er is nog steeds geen duidelijkheid over dat bizarre "verschil" tussen de door NUON genoemde "150" dan wel "151" Wp modules (het "datasheet" wat ik heb ontvangen spreekt nl. van 151 Wp, niet van 150 Wp). Een IEC certificaat voor beide "typen" modules heb ik nog steeds niet gezien, etc. Laat onverlet dat het best wel aardige modules kunnen zijn. Maar ik had van een groot, "modern" energieconcern wat - net als de andere groten - regelmatig bakken met geld aan peperdure "groene" reclames uitgeeft, en wat met een professioneel PV-project genaamd Helianthos bezig is ook wel een bewezen kwaliteitsproduct verwacht voor hun particuliere klanten die daar goud geld voor betalen. En niet dat zeer mistige gedoe uit onbekende Chinese productie. Een land waar trouwens beslist zeer betrouwbaar spul wordt gemaakt, met name bij Suntech Power en enkele andere grote kwaliteits-leveranciers met volledig gecertificeerde, hoog nominaal vermogen hebbend "serieuze" modules, waarvan de zeer uitgebreide datasheets (soms met vermogenscurves etc.) gewoon via internet zijn te bekomen (nog voordat er sprake is van enige "koopintentie" van de geïnteresseerde rondneuzer).

NUON levert met dat 150/151 Wp spul modules met een nominale capaciteit die voor netgekoppelde "Westerse" PV-systemen niet bepaald "serieus" genomen kunnen worden anno het jaar 2008. Standaard worden tegenwoordig minimaal 170-175 Wp modules uitgeleverd, zeg maar "de onderkant van de netgekoppelde PV-markt" (in Duitsland zijn modules met een nominale capaciteit van ver boven de 200 Wp normaal). Er zijn volgens de database op de ENF site inmiddels al 358 module producenten in China, dat zijn beslist niet allemaal "kwaliteit" leverende partijen (van de meesten is vrijwel niets bekend)... Die voor de goud geld investerende burger essentiële kwaliteit is in het geval van onbekende "herkomst" van dure PV-modules beslist niet gegarandeerd. En dat steekt, want dat zou de alles overheersende gedachte dienen te zijn voor een product waarvan je wilt dat het minimaal 25 jaar met blijvend hoge productie mee blijft gaan. Maakt me verder niet uit, dat zullen de klanten zelf moeten bepalen. Ik ben in ieder geval erg benieuwd naar de daadwerkelijke (langjarige) stroom (energie)productie van die modules.

(2) Bij "Eneco" dacht ik eerst aan "Eneco Energie" (als "retailer"). Echter, onder punt (7) stelt Marko dat er Natuurstroom van NUON [Energie] als leverancier afgenomen wordt. Blijkbaar waren er ingewikkelde onderhandelingen met het call center van de Eneco holding nodig??? Arme Marko...

(3) Klopt. Aangezien er een Soladin600 op is aangesloten, die volgens regelgeving "gemaximeerd" dient te zijn op 500 Watt AC (output) vermogen, mag dat setje gewoon op een verbruiksgroep en had Marko zich alle meterkast ongein kunnen besparen, want dat was met dit setje nergens voor nodig geweest... Marko had zelfs 4 stuks 175 Wp modules kunnen kopen met dezelfde omvormer (de omvormer mag 700 Wp DC vermogen [input] hebben volgens de fabrikant, alleen zal er dan door het apparaat wel op zeer zonnige momenten vermogen afgetopt worden, zoals bijvoorbeeld ook goed is te zien bij PV-newbee Fitzcarraldo). Of zelfs 2 (of 3...) sets, elk met een Soladin600, en die op twee (of 3...) verschillende verbruiksgroepen in huis aansluiten... No problem.

Als Stedin Marko over deze cruciale zaken blijkt te hebben voorgelogen, mag er wat mij betreft weer een flinke rel getrapt gaan worden in de Tweede Kamer wegens schandalig misbruik van de onwetendheid van goedwillende duurzame burgers door monopoloïde netbeheerders...

(4) Marko heeft het hier natuurlijk over het na 8 maanden "accepteren" (met tegenzin???) door van der Hoeven van EZ van het handhaven van de bestaande netmeter i.p.v. deze door geld beluste metercowboys "laten vervangen". Iets wat in de SDE ook helemaal niet was voorgeschreven, en zeker en vast als "misleiding van het potentiële kopers-publiek" uitgelegd zou kunnen worden door een progressieve rechter als dat toch het geval zou zijn geweest. Ergo: van der Hoeven koos uiteindelijk maar eieren voor d'r geld, daarbij wellicht "geholpen" door wat geduldige brieven schrijvende terriërs en een website waar de berichtgeving over de SDE voor EZ wel heel erg uit de hand dreigde te gaan lopen...

(5) [cynisme modus open]Goh, lezen ze ook de Staatscourant bij Stedin?[cynisme modus sluiten] Ja, beste polderjongen, de juristen daar spellen de Staatscourant natuurlijk dagelijks uit, al wisten ze ongetwijfeld als een van de eersten in Nederland, nog voor die SC op de mat lag in Rotterdam, hoe de SDE wind zou gaan waaien... Ze moeten het eens fl****n om alsnog prima werkende Ferrarismeters uit de meterkasten van arme SDE slachtoffers te slopen...

(6) De SDE tranen biggelen alweer over de reeds diep gegroefde wangen van de polderjongen. Moet ik nu weer een rolberoerte of een lachstuip krijgen? Ik weet het niet meer...

(7) Volgens de huidige tarieven van NUON Energie zou je bij continu tarief op een wettelijk verplicht uit te keren "gesaldeerde marktwaarde" van zonnestroom (ex SDE subsidie) kunnen rekenen van 11,21 ("levering 1-jarig natuurstroom contract NUON Energie") + 8,95 (energiebelasting 2e helft 2008) + 4,84 (transportkosten/kWh enkeltarief STEDIN 2007, ook voor 2008) + 0,1392 systeemdienst TenneT, zelfde bron) = 25,1 eurocent/kWh incl. BTW. De berekening wordt een stuk ingewikkelder bij dubbel tarief, Marko lijkt namelijk een oerdegelijke dubbel tarief Ferrarismeter te hebben. Als hij ook daadwerkelijk een dubbel tarief contract heeft (beslist niet noodzakelijk), zou hij uit moeten gaan van een opbrengst van 2/7e maal het lage tarief (opwek in het weekend) plus 5/7e maal het hoge tarief (rest van de week, bijna alle opwek vindt overdag plaats, in de "hoog tarief uren"). Die mag hij zelf gaan uitrekenen... In ieder geval resulteert bovenstaand rekenvoorbeeld voor een continu tarief aansluiting met natuurstroom bij NUON Energie, en transportkosten bij STEDIN, al tot (25,1 - 22,2 =) 2,9 eurocent/kWh hogere "marktwaarde" voor zonnestroom (maar: ook duurdere inkoop voor de nog 85% van het "restverbruik" van Marko) dan bij Polder PV met Greenchoice als leverancier en Continuon (Alliander) als netbeheerder nu het geval is. Dat geeft al direct aan dat de SDE regeling voor mensen in verschillende (al dan niet zelfverkozen) contractsituaties en netgebieden forse afwijkingen kan gaan vertonen (wat bij nog meer "dynamiek" in de leveranciers-markt nog een stuk groter zou kunnen gaan worden), en dat "universele terugverdientijd berekeningen" helemaal nooit zijn te maken. Ondanks alle crap die je daar over hoort suggereren op tientallen websites, tot in Den Haag aan toe... Alle tarieven gaan sowieso halfjaarlijks of jaarlijks weer wijzigen, dus: permanent natte vinger werk en continu gezakjapanner...

Let op dat in het geval van Marko (woonplaats onbekend) die schandalige € 92,75 voor plaatsing van de bruto SDE productiemeter bij een enkeltarief contract een hoeveelheid opwek van 92,75/0,251 = 370 kWh zou gaan kosten, en de jaarlijkse (schofterig hoge) "meetdienst" bij MDDS van € 29,12 hem jaarlijks al een verlies van 29,12/0,251 = 116 kWh per jaar zou gaan "opleveren". Als je uit zou gaan van "optimaal georiënteerde" modules onder gemiddelde (ECN) opwek van 850 kWh/kWp.jaar, zou dit 4x 151 (?) Wp = 604 Wp systeem per jaar slechts 513 kWh kunnen opleveren. Marko raakt daar sowieso per jaar alleen al aan de meetdienst voor de salderingscomponent 23% van kwijt aan MDDS. Aan CertiQ is hij jaarlijks 29,75/0,251 (continu tarief) = 119 kWh (alweer 23%) kwijt. Dus aan die jaarlijkse lasten verliest Marko bijna de helft van zijn salderingscomponent (ijkjaar 2008, kan elk jaar verschillen), en mag hij hopen dat de jaarlijks wijzigende SDE component (alleen voor 2008 33 eurocent/kWh, volgend jaar fors lager) de schade zal kunnen beperken. Dan moet eerst de bruto productiemeter nog "terugverdiend" worden (72% van de salderingscomponent van de eerste jaarproductie)... de meterkast aanpassingen, en ga zo maar door...

Stel: 280 Euro reeds uitgegeven aan meterwaanzin, eenmalige kosten. Stel: enkel tarief contract. Stel: 33 cent SDE subsidie/kWh (zal lager blijken te worden), 25,1 eurocent/kWh saldering, totaal 58,1 cent/kWh. Stel: per jaar 513 kWh opwekbaar. Dan heeft Marko al 482 kWh weggegooid, bij lagere SDE subsidie/kWh al meer dan de hele "te verwachten" opbrengst voor het nog komende Jaar des Heeren 2009...

Verder in ieder geval toch weer een tevreden mens, da's mooi. Al zou ik zelf nooit binnen de SDE voor zo'n kleinste set gekozen hebben. Dat is namelijk vooral een geringe hoeveelheid financiële "SDE verdienste" aan te verwachten productie van een zelf gekocht PV-systeem in diepe bureaucraten zakken stoppen geblazen. Dat zou nooit de "bedoeling" van enig subsidiesysteem dienen te zijn. Maar in Nederland is immers alles mogelijk op dit gebied, daar zijn "we" erg goed in, in het poldermoeras. Marko: succes er mee, en laat eens horen wat er aan productie uitgekomen is na een jaar of zo. Veel plezier!


29 oktober 2008: Amsterdammer Guus Lambalk met "self-installed" 3,02 kWp NUON-installatie.

Volgens Guus:

"Sinds 19 oktober staat de installatie dan eindelijk op het dak. Onze eigen bijdrage om de transitie naar een zonnige energie wereld werkelijkheid te laten worden. Jammer dat het niet eerder kon.

Het is een installatie van NUON. Ik heb voordat ik met NUON in zee ging een offerte bij een ander bedrijf aangevraagd en die zeiden dat ik op de oppervlakte die ik beschikbaar had geen 3.000 Wp kon installeren omdat het niet zou passen. Dat geloofde ik niet en daarom heb ik verder van dit bedrijf afgezien. Ze hadden wel gelijk maar daarover later.
NUON bood op dat moment aan om de gehele subsidie aanvraag te regelen en te garanderen dat die op 1 april 2008 8:30 in de bus zou liggen bij SenterNovem. Gezien de verwachte enorme belangstelling en een poging om via SenterNovem zelf de subsidie aan te vragen wilde ik niet het risico lopen naast de pot te pi.....

Heb van hun dus ook, samen met het bestel formulier een SDE formulier ontvangen waarbij ik alleen nog maar mijn handtekening hoefde te plaatsen. En de voorwaarden vond ik niet absurd, integendeel als je naar mijn laatste argument luistert: NUON gaf mij de mogelijkheid van de koop af te zien als de SDE aanvraag niet doorging en/of afgewezen werd.

^^^
Fors ruimtebeslag door de - anno 2008 - relatief (zeer) beperkte nominale (STC) capaciteit van slechts 151 Wp per monokristallijne Chinese module van onbekende herkomst (20 x 151 = 3,02 kWp), doch voor de ware zonnestroom liefhebber beslist geen onoverkomelijk "probleem".
Solar Revolution in Emsterdém has Started!
© Guus Lambalk

Nu heb ik 3,02 kWp op het dak staan en is 'tie vol. Eigenlijk te vol en heb ik tijdelijk van mijn buren wat ruimte geleend tot ik een andere oplossing heb. Ik heb niet meer kunnen achterhalen welk bedrijf het was maar die had dus wel gelijk.

5 Jaar geleden had ik al in het kader van de toen geldende subsidie regeling (1) een installatie via de NUON besteld. Die bestond uit 2 x RSM 105 en 2 x RSM 115 van Shell (totaal 440 Wp) inclusief 4 omvormers Soladin 120. De afmetingen van die panelen waren 80 x 120 (ongeveer). Ik ging er vanuit dat de 20 panelen die ik bij NUON had besteld van vergelijkbare afmeting waren. We konden dan precies 6 rijen van 4 panelen op mijn dak kwijt. Totaal 3,44 kWp.
Dat ging dus mooi niet door. Toen de panelen afgeleverd werden begin oktober stond ik wel even mooi te kijken. De afmetingen waren niet 80 x 120 maar 80 x 160 (2). Ik kon dus eigenlijk nog maar 6 rijen van 3 panelen op mijn eigen dak kwijt. De oude installatie is verkocht omdat ik er geen ruimte meer voor had. Degene aan wie ik hem heb verkocht was er zeer verguld mee. Paste prima bij de installatie die hij al had en de uiteindelijk prijs was redelijk. Voor ons betekende het een welkome bijdrage voor de aanschaf van de nieuwe installatie.

Om uiteindelijk alle panelen op "eigen terrein" te kunnen plaatsen zit ik te denken aan een soort luifel boven de achtergevel. Die gevel bestaat uit een glazen pui bijna pal zuid. In de zomer wordt het binnen dus wel erg warm. Ik hou van de zon en de energie die we kunnen oogsten. Om die nu te gebruiken voor een airconditioning...
De gevel is ongeveer 175 graden gericht dus prima te doen en tegelijkertijd werkt die luifel dan als een zonnescherm in de zomer zodat het binnen wat minder warm wordt. Voorwaarden voor deze oplossing zal dan wel zijn dat er een tracking systeem aan wordt verbonden zodat de zonnepanelen altijd de meest gunstige inclinatie zullen hebben (3). Een ander oplossing, en dat zal wel de meest haalbare zijn is een eigen systeem te bouwen waarop meer panelen in de hoogte geplaatst kunnen worden. Ik zit daarbij aan tweedehands kratjes te denken. Die zijn licht en goedkoop te verkrijgen (4).

Mijn laatste oplossing is eigenlijk de mooiste en dat is mijn buren vragen of ik hun dak kan blijven lenen, ze helpen hun eigen installatie aan te schaffen en te installeren en het dan wel met zonnepanelen te doen die meer opbrengst per/m² leveren. Kunnen we mooi een verdeling maken tussen de verschillende panelen. Ik heb van Diederik Samson begrepen dat volgend jaar er (betere) subsidie regelingen zullen komen (in ieder geval gaat de huidige bovengrens van 3,5 kWp omhoog) (5) dus daar kunnen we dan mooi mee aan de slag.
Zoals je ziet is er potentie genoeg in mijn woonwijk met al die platte daken met verhoogde dakrand waar de zonnepanelen precies achter wegvallen en dus nooit vanaf de straat te zien zullen zijn. Niet dat ik dat erg zou vinden maar het is toch een verandering in het straatbeeld die misschien niet iedereen in de straat zou kunnen waarderen als de installaties in het zicht zouden komen.

Om optimaal te profiteren van de mogelijkheid is de financiering gegaan van een lening (bij familie) die parallel loopt met de subsidie periode en dus in 15 jaar wordt afbetaald. Marktconforme rente en geld dus als aftrek post voor de inkomstenbelasting. Al met al heb ik berekend dat het break even point dan rond de 6 jaar ligt. Dat is erg kort. (6)

De oude Ferrarismeter hoeft gelukkig niet meer te worden vervangen. Gelukkig was ik net "te laat" om de brutoproductiemeter aan te vragen bij Continuon. Wat is het toch leuk om dat ding [PPV: de Ferraris...] achteruit te zien lopen ook al zitten we in de periode van het jaar dat de opbrengst het minst is.
Waar ik nog wel problemen mee heb is om te bepalen wanneer de subsidie in zou moeten gaan. Ik heb nu uitstel tot 1 februari 2009 gevraagd omdat de levering van de brutoproductiemeter nog 12 weken op zich laat wachten. Wat gebeurt er ondertussen met de vergoeding voor energie die opgewekt wordt? (7)

Vriendelijke Groeten, Guus Lambalk"

Commentaar Polder PV:

Leuk verhaal, beste Guus, en die had je wel verdiend na mijn ietwat heftige commentaar in een eerder stadium (waarvoor excuses, ik zal mezelf gaan kastijden...).

(1) Aanschafsubsidie onder extreem overdadige "EPR/EPA" stapel condities (afgeschoten door van Geel, eind 2003).

(2) Afmetingen van de NUON panelen waren ietwat omslachtig af te leiden uit de byzonder karige "Technische specificatie Nuon Zonnepanelen", die bij het "infopakket" zat. Modulerij van 4 breed, "portrait" oriëntatie was volgens opgave NUON 3,24 x 1,65 m., dus module per stuk: ongeveer 0,81 bij 1,65 meter...

(3) Tracking is niet echt nodig of aan te bevelen, zolang er maar een behoorlijke inclinatie van de (vast op te stellen) modules is. Bovendien zou je daarvoor een zeer degelijke en dure constructie moeten aanbrengen, wat gezien de forse windbelasting (ook in Amsterdam) in Nederland eigenlijk een onhaalbare kaart lijkt te zijn. Te meer omdat er dan ook mechanische slijtage in het systeem wordt ingebracht, wat gegarandeerd onderhoudskosten en kopzorgen gaat opleveren.

(4) Hmmm. Die "kratjes" mogen dan wel zeer goed verzwaard worden met ballast en aan elkaar worden gekoppeld, want hoe hoger je modules op een (plat) dak gaat plaatsen, hoe groter de risico's op fatale ongelukken bij storm gaan worden. Dat moet zeer zorgvuldig en degelijk opgebouwd worden, die modules zijn nog steeds heftig geprijsde luxe goederen... Ik zou het niet aanraden...

(5) Zoooooo???!!!! Nog niks over gehoord! Staat ook niet als zodanig in het nieuwe ECN conceptadvies vermeld! Zo hoor je nog eens wat. Wel eerst afwachten of dat wel klopt, want er worden wel meer "verhalen" verteld die niet blijken te kloppen. Ben benieuwd...

(6) Ik ben erg benieuwd naar Guus zijn spreadsheet...

(7) Helaas, pindakaas: Guus "saldeert", bij gebrek aan een "goedgekeurde" separate SDE bruto productiemeter met zijn mooie Ferrarisje slechts totdat CertiQ, netbeheer, SenterNovem, and who-ever else "vinden" dat alles in kannen en kruiken is, en deze fraaie 3,02 kWp installatie als "SDE subsidie-fähig" mag worden bevonden door "de instanties". Ik schat Guus zijn "marktwaarde" van zijn huidige - volautomatisch gesaldeerde" opwek in op slechts ongeveer 22 en een halve cent/kWh (als hij een "grijs" of "groenstroom" variabel contract bij NUON Energie zou hebben)...

Verder leuk project, zonnestroom bakken geblazen (even de winterse wolken wegblazen...).

Voor nadere info over de "mistige" NUON modules, zie de bijdrage van 6 november 2008.


29 oktober 2008: Jacques uit het Hoge Noorden (Gn): voorkom maagzweer met 4,6 kWp... Een geweldig verhaal van Jacques, n.a.v. een stuk wat op de website van Leidse collega Floris Wouterlood werd gepubliceerd (22 oktober 2008). Bij navraag deed Jacques mij dit verhaal toekomen met wat meer info:

"Hallo Polderboy,

Je nodigde me uit om wat meer over mijn installatie te vertellen. Mijn interesse begon met het lezen van de site van Floris en van jou... Toen verscheen op 16 maart 2007 het verhaal van Ed op jouw site. Vervolgens diens site bezocht. Hij had toen nog 6 panelen Sharp NUSOE3E 180 Wattpiek te koop. Deze heb ik van hem gekocht in april 2007. Hij vertelde dat zijn vriend Hans er ook nog vier over had. Later in april ook die gekocht. Van Ed kreeg ik adressen waar hij zijn benodigdheden had gekocht. Via een Duitse site http://www.fotovoltaikshop.de, een Sunny Boy SMA SB2100TL omvormer gekocht...

^^^
Foto van de - voor NL begrippen - forse 4,6 kWp installatie, gepikt van de website van collega Floris Wouterlood (nieuws, 22 oktober 2008)

Omdat ik toch al het plan had om de installatie uit te breiden terechtgekomen bij Esdec. Daar heb ik in eerste instantie gekozen voor tien Gloria Solar GSS5A 175 Wattpiek modules. Zij hebben mijn Sharp panelen en de Gloria Solar panelen zeer vakkundig geplaatst. Dit was eind augustus 2008. Toen was de netbeheerder aan de beurt. Ik had helaas geen Ferraris meter, maar een zogeheten viertelwerk apparaat. Aangezien maar twee telwerken gebruikt werden ging ik er vanuit dat die zou kunnen blijven zitten. Niet dus, want die meter kon geen teruggeleverde stroom meten. Meter vervangen per 1 september 2008*. Vanaf het moment van plaatsing hebben de Sharp panelen al 319 kWh geproduceerd tot vandaag (25-10).

De Gloria Solar panelen 233,5 KWh. Althans de eerste tien. Eigenlijk wilde ik een zonneboiler plaatsen op het resterende dakgedeelte, maar uiteindelijk besloten om het resterende dakvlak met nog 6 Gloria Solar 175 Wattpiek panelen te vullen (geplaatst 22 oktober). Dit om het gebruik van mijn elektrische boiler op te vangen. Voor de Gloria Solar panelen heb ik een Gridfit 2200 omvormer, geleverd door Esdec. Die had ik al voor de eerste tien panelen en ik heb de 6 andere daarop laten aansluiten, uiteindelijk resulterend in twee strings van 8 stuks. Bij een topproduktie zal de Gridfit het totaal wel afknijpen tot 2.200 Watt, maar daar ik in de provincie Groningen woon zal dat niet zo vaak gebeuren denk ik.Vandaag trouwens een prima dag. Leverde vanmiddag 14.00 uur 3.100 Watt. Om 16.00 uur nog 1.600 Watt. Niet gek voor eind oktober dacht ik.

Met vriendelijke groet,

Jacques."

^^^
De inverter opstelling in "huize Jacques". Links de felrode SMA "bak", rechts de wat "gedistingeerder" uitziende metallic GridFit. Zonnestroom bakken geblazen!

© Beide foto's Jacques

*Nagekomen: "Ik zit voor netwerkbeheer bij Essent. Het plaatsen van een kWh meter 3 fase met TF kostte ex BTW 88,80 euro. Inclusief 105,57 euro."

Polder PV: let wel, die metervervanging vond plaats voor de toezegging door van der Hoeven, bovendien is dit een installatie die volledig buiten om de SDE bureaucratie is aangelegd (!), en dus is die toezegging sowieso niet "geldig". Vooruitstrevende burgers die buiten door de Staat geïntroduceerde (rampzalige) ondersteuningsregelingen vallen zijn nog steeds zo vogelvrij als wat. Wat, gezien de gigantische investeringen die voor zo'n prachtig 4,6 kWp PV-systeem gedaan worden, te krankzinnig voor woorden is. Er wordt bij deze progressieve burger immers "slechts" gesaldeerd, voor een prijs van rond de 22 eurocent/kWh...

Jacques: je behoort tot de selectieve club van Super Bikkels!

Samenvattend (p = nominale STC capaciteit van de zonnepanelen, i = omvormer vermogen, dimensionering van modules t.o.v. het omvormer vermogen, p/i)):
10x Sharp 180 Wp, totaal 1.800 Wp op Sunny Boy 2.100 Watt ("overdimensionering" p/i 86%)
16x Gloria Solar 175 Wp, totaal 2.800 Wp op Gridfit 2.200 Watt ("onderdimensionering" p/i 127%)

Sharp NUSOE3E 180 Wp multikristallijne modules (klik op download)
Gloria Solar GSS5A 175 Wp monokristallijne modules (pdf op website Esdec)
transformator loze SMA Sunny Boy SB2100TL omvormer
Exendis Gridfit 2200 omvormer (pdf op website Esdec)


19 augustus 2008: Daniel Witte: alles zelf doen en wachten op onzekere subsidie. Er zijn niet alleen bikkels die uit overtuiging of uit weerzin buiten de SDE subsidiekermis blijven. Er zijn ook handige mensen die zelf de mouwen uit de handen steken en die volkomen terecht vinden dat ze daarvoor wel beloond mogen worden. Met SDE subsidie. Uit-der-aard. Hier het verhaaltje van Daniel Witte:

"Hoi Peter,

Sinds kort hoor ik nu ook bij het clubje PV newbies.

20 juli is mijn systeem van 3.420 Wp in gebruik genomen. Ik heb alles zelf geïnstalleerd. 18 Evergreen 190 Wp panelen in 2 stringen gekoppeld aan een Delta SI3300 omvormer, zie de foto van de voorkant van mijn rijtjeshuis.


© Daniel Witte

Tot nu toe [PPV: begin augustus] al 182 kWh schone groene energie opgewekt.

Zoals velen heb ook ik een SDE subsidie aangevraagd voor dit systeem (1 april aangevraagd). Ondertussen ook aangemeld bij CertiQ en een offerte gekregen van Essent met hun belachelijke meterkast aanpassingen. In die offerte wordt aangegeven dat ik verplicht ben naast die brutoproduktiemeter ook mijn huidige prachtige salderende analoge meter te vervangen voor zo'n digitale teruglever meter met 4 telwerken.

Nu lees ik op verschillende websites van zonnepanelen houders om die digitale teruglever meter te weigeren (zoals op Wouterlood site). Probleem is volgens Essent, SenterNovem en CertiQ: die teruglever meter is verplicht, anders geen SDE subsidie...

De vraag is hoe kan ik in godsnaam die teruglevermeter tegenhouden en toch SDE subsidie krijgen via de brutoproduktie meter?

Met vriendelijke groet

Daniel Witte
Tilburg"

Reactie Polder PV. Wel, beste Daniel. Ten eerste: grote complimenten voor de noeste arbeid, ziet er top uit! Nu nog eventjes je buren overhalen... Wat de verschrikkelijke SDE ellende met de bemetering betreft: Me dunkt dat een gezamenlijk potje burgerlijke ongehoorzaamheid (van de SDE aanvragers) wegens fascistoïde, zeer bewust in het leven geroepen "ontmoedigingspolitiek" door het ambtenaren apparaat (wat Essent Netbeheer natuurlijk slaafs opvolgt, ze verdienen straks immers extra aan al die belachelijk onzinnige meterwisselingen als dit niet tegengehouden wordt, net als die andere netbeheerders die wel van een extra "niet door de NMa gereguleerd" inkomstenpostje houden) het enige redmiddel is wat de SDE klanten nog hebben. Ergo: sta er op dat uitsluitend die vermaledijde bruto productie meting als basis voor de SDE wordt gebruikt, en accepteer niet nog meer hondsbrutale plundering van de opbrengst van die door de duurzame burger opgewekte groene kWh door bureaucraten die - blijkbaar - helemaal niets met duurzame energie hebben. Als u botte reacties van "de instanties" blijft krijgen: gepeperde brieven met duidelijke uitleg van wat er (volgens u) precies allemaal aan de hand is in Jip en Janneke taal (het zijn bijna allemaal alfa's daar...) aan alle Tweede Kamerfracties s.v.p. om deze ambtelijke zwijnerij (NB: beslist niet van tevoren bekend gemaakt aan alle SDE aanvragers!!!) uit de regelgeving geschrapt te krijgen.

Afgezien van deze karakteristieke, decentrale opwekking kapot makende ellende, wens ik Daniel alleen al op het "salderingsfront" (het enige waar iedereen volgens de letter van de WET [art. 31-c Elektriciteitswet] op mag rekenen in dit bizarre land, dus de minimale opbrengst is de waarde van de kWh die u volgens leveringscontract, incl. transportkosten, energiebelasting en BTW betaalt) het maximale wat zijn fraaie systeem gaat opleveren.

Zeer interessant, overigens, dat Daniel Evergreen Solar modules heeft: hij is de eerste Nederlander waarvan ik gehoord heb dat die ze op het dak heeft liggen, en als er al iemand recht zou hebben op de "innovatie bevorderende" (woorden van de voor de volle 100% voor de SDE verantwoordelijke Minister van der Hoeven) SDE regeling voor de bruto productie (!!!), is het dus Daniel Witte uit Tilburg wel! Voor diegenen die niet weten wat voor byzonders daar op zijn dak ligt: het gaat om zonnecellen die verkregen zijn uit een uniek, innovatief productieproces, genaamd de "ribbon-string" technologie. Waarmee veel efficiënter dan met de klassieke ingot>>>zagen>>>wafer route silicium wordt gebruikt en verliezen van het kostbare solar-grade Si tot het minimum beperkt worden. Voor plaatjes met uitleg, zie mijn Intersolar 2008 pagina.

Informatie over de "hardware" van Daniel:

http://www.evergreensolar.com/upload/195W_Product_Datasheets/S195_EN_010408.pdf (Evergreen modules)
http://www.solarshop-europe.net/solar-components/inverters/delta-energy_si-3300_m_178.html (omvormer)


28 juli 2008: Matthijs de Back - klein is altijd fijn (375 Wp). Kort stukje van Matthijs:

"Beste Peter,

Even voorstellen: Man en vrouw met 2 kinderen. Toyota Prius "van de zaak" sinds 2005. Al ruim een jaar (eind mei 2007) heb ik een bescheiden set op het platte dak, 3 keer 125 Wp Philips met Philips EVO 300 inverter. (Inderdaad, een 2e hands, zie ook foto voor je "archief"). Mijn eerste hele jaar 275 kWh gebakken. (Nu eind juli, staat de teller op 308 kWh).

Ik lees je website zeer regelmatig met veel interesse. Waar haal je al de tijd en energie vandaan, complimenten.

Ik ben zelf o.a. erg geïnteresseerd in de volledig elektrische auto voor woon-werk verkeer. Zie www.ev1.org als voorbeeld.

Vriendelijke groet, houdt moed,

Matthijs de Back"

^^^
3 multikristallijne Philips ["OEM"; Philips heeft natuurlijk nooit zelf zonnepanelen gemaakt] 125 Wp modules op wat in het "wereldje" Ecofys (kunststof) bakken heten, maar die inmiddels alweer een tijdje door Ubbink, onderdeel van het Duitse Centrosolar systeemhuis, verkocht worden. Wordt door sommige insiders niet als optimale oplossing gezien vanwege de potentiële opwarming in die bakken (wordt door anderen weersproken). Op de originele foto is linksachter bij een buurman ook nog een PV-systeempje te zien.
© Matthijs de Back

PPV: jaaropbrengst van Matthijs komt neer op een genormeerde opbrengst van 733 kWh/kWp (NB: als dat van 1 jan. tm. 31 dec. gemeten zou zijn). Dat is relatief laag (PPV zit al jaren op waarden boven de 940 kWh/kWp). Lokatie is onbekend, aangezien het een plat dak systeem betreft, zou het idealiter zuid-georiënteerd dienen te zijn. Mogelijk heeft de opstelling op dichte kunststof consoles (ook) met de relatief lage normopbrengst te maken (potentiële oververhitting van modules en cellen op warme dagen, rendement holt achteruit). Ook het uit zwart asfaltpapier bestaande platte dak kan een negatieve factor zijn, zeker in de hete zomermaanden, wanneer zo'n dak al snel redelijk "onleefbaar" wordt voor (multi-)silicium zonnecellen (op het dak van Polder PV ligt grind op het dak, dat straalt nauwelijks uit).

Matthijs had ook een leuk stukje van zijn vakantie avontuur in Friesland bijgesloten. Met een eerste "aangemeld" zeer fors PV-systeem (foto) uit onze noordelijke provincie waar volgens mij heel wat grote PV-installaties staan (voor NL begrippen), maar waarvan ik nog geen enkele eigenaar (excl. dat van een "import-Fries") trots zijn/haar verhaal heb mogen ontvangen ... (kom op Friezen!). Zie voor Matthijs zijn stukje de PV nieuwspagina.


14 juli 2008: Duurzaam eilandje midden in de bioindustrie. Midden in de van bioindustrie vergeven Gelderse Vallei, een heel leuk duurzaam nieuwtje van David Jan van Harten uit Barneveld. Hieronder zijn bijdrage:

"Peter,

Je had mij al gesignaleerd bij Sonnenertrag.eu. Ik ben overigens niet helemaal een newbee. In 2003 heb ik via Nuon een set van 440 Wp aangeschaft. Ik had er al snel spijt van dat ik toen niet gelijk wat meer op mijn dak gelegd had. Met de nieuwe SDE regeling begon het weer te kriebelen. Om de vaste kosten (Certiq, productiemeter, etc.) relatief zo laag mogelijk te houden heb ik gekozen voor het maximale vermogen van 3,5 kWp.

Na wat zoekwerk ben ik uitgekomen bij Energieker.nl.* Zij wilden wat extra korting geven als ik niet zou afwachten tot de aanvraag is goedgekeurd.

Na wat uitstel, omdat de panelen niet leverbaar waren was het op 11 juni zover. De monteurs stonden met de installatie voor de deur. Op 12 juni om 4 uur ’s middags begon de productie. Over de installatie was ik op dat moment nog niet helemaal tevreden, maar dat is inmiddels opgelost.


Mooi dak, beste David Jan! Blauwe paneeltjes op rode dakpannen reflecteren witte wolken.
Hollandser kan het niet.
En: ik zie nog een "gaatje" (dat gaat, uit der aard, een zonnecollector worden) ...

De installatie bestaat uit 20 monokristallijne Suntech STP175S-24/AC panelen met een SMA Sunny Boy 3300. Via een Sunny Beam kan ik de installatie in de gaten houden.

Met vriendelijke groet,

David Jan van Harten"

* PPV: Werkt samen met Greenchoice.

In een opvolgend mailtje van David Jan een tale-telling bericht, wat de opmaat vormt tot een toenemende hoeveelheid (door mij reeds lang van tevoren voorspelde) tranentrekkende ambtelijke ellende die over heel wat nog van niets wetende SDE klanten uitgekotst gaat worden (wordt vervolgd):

"De Nuon set bestond uit 4 x 110 Wp Shell panelen met Soladin 120 omvormers. Deze heb ik via marktplaats verkocht aan iemand die zijn installatie wilde uitbreiden zonder alle SDE ellende. Misschien had ik dat beter ook kunnen doen. Twee installaties op één dak kon volgens SenterNovem alleen maar als deze op verschillende EAN aansluitnummers aangesloten staan."

Ik heb hier reeds een tijd geleden voor gewaarschuwd, o.a. onder "EAN hoofdpijn" vraag en antwoord (lees in de aldaar verwezen andere bijdragen voor de "max. 3 kWp" s.v.p. de op het laatste moment door Den Haag zogenaamd opgehoogde "max. 3,5 kWp"). Mensen die flink willen uitpakken met installaties > 3,5 kWp "onder de SDE" (onmogelijk om dat dit jaar te doen/gedaan te hebben, "de rest" zou u dan volgend jaar - als dat al zou lukken - onder de nieuwe regeling moeten zien onder te brengen), gaan dus extreem veel gezeik met SenterNovem en de netbeheerder krijgen. En dan heb ik het nog niet eens over de meter ellende en de daarmee gepaard gaande absurde meerkosten.

(Nagekomen:) Niet "een rooie", zoals ik aanvankelijk dacht, maar een prachtige eigele bak. In de startblokken om die "nullen" z.s.m. om te toveren in getallen >>> 0...

David Jan, dat laatste even daargelaten: heel veel plezier in ieder geval met je mooie, doch jammer genoeg op 3,5 kWp "gemaximeerde" installatie, en dat de bureaucraten kopzorgen als sneeuw voor de zomerzon mogen verdwijnen met een dikke hoeveelheid zonnestroom uit dat mooie gele SMA bakkie...

Voor Suntech modules, zie link onderaan het verhaal van Ger Lemmens, voor info over de - iets grotere - SMA omvormer:

http://tinyurl.com/6gb8lk (verkorte link Sunny Boy 3300)
http://tinyurl.com/3buaem (verkorte link Sunny Beam draadloze communicatiesoftware van SMA)


11 juli 2008: En dan nu: de allergrootste PV-superbikkel! U had onder de eerdere bijdrage van 25 april, en het op de PV-nieuwspagina op Polder PV gereproduceerde artikel in het lokale nieuwsblad al twee stukjes mogen lezen over het fantastische initiatief van de eerste bij Polder PV aangemelde "op 3,5 kWp gemaximeerde SDE klant" (al heeft hij op het moment van schrijven van dit verhaal nog steeds geen "beschikking"), Ger Lemmens uit Groot-Genhout in Limburg. Ger had mij een tijd geleden reeds zijn verhaal beloofd, maar het was er bij hem nog niet van gekomen door zeer drukke werkzaamheden. Maar inmiddels is zijn ge-wel-di-ge stukske huisvlijt over zijn PV avontuur nu dan toch echt binnen. Uiteraard drukt Polder PV dit integraal af, want het is een van de mooiste stukken die ik tot nu toe gelezen heb hoe een burger de duurzaamheid heeft ontdekt, en die vervolgens voor de HOOFDprijs gaat in eigen huis. Er komt wellicht zelfs meer. Lees vooral ook tussen de soms van sarcasme druipende regels door, met Polder PV's lawine aan nog steeds onweersproken SDE commentaar in het achterhoofd... Ger: aan jou het woord!

(links toegevoegd door Polder PV; foto's uiteraard van Ger zelf)

Op weg naar een zonnige toekomst

Het zal in 2006 zijn geweest dat ik voor het eerst bewust ging kijken naar alternatieve vormen van energievoorziening voor onze thuissituatie. De eigenlijke oorzaak was de zeer oude warmwaterboiler (25 jaar oud) en de verwarmingsketel die zo’n 16 jaar oud was. Hiervoor was ik op zoek naar vervanging door eventueel een warmtepomp en/of zonneboiler.

Als je dan op het internet het een en ander gaat uitzoeken kom je voor wat betreft energieopwekking al heel snel uit op zonnepanelen. Momenteel sluit ik zelfs een of twee kleine windturbines voor op het huis niet uit, maar dat is voorlopig toekomstmuziek. In eerste instantie ben ik me dus gaan oriënteren op de mogelijkheden van zonne-energie. Al snel kwam ik uit op de websites van Floris Wouterlood en Peter Segaar die een zee aan geweldige informatie over deze super schone vorm van energie opwekking bevatten. Tevens ben ik lid geworden van de Zonnestroom Producenten Vereniging (ZPV) die zo'n 4 maal per jaar een digitaal tijdschrift verspreiden met zeer waardevolle informatie.
Zeker voor een PV Newbee in wording is dit een onmisbare bron van informatie.

Ik ging in eerste instantie offertes aanvragen bij Duitse firma’s uit de grensregio met
Zuid Limburg waar ik woonachtig ben. Op deze manier kreeg ik een idee wat het kostenplaatje ongeveer zou kunnen gaan worden. Daarna ben ik me pas op de Nederlandse markt gaan richten.
De Nederlandse markt heeft me in eerste instantie (het zal ongeveer 1 jaar geleden zijn) zeer negatief verrast. De prijzen die men vroeg logen er niet om voor een systeem van zo’n 4.000-4.500 wattpiek.

Ik wilde als het even kon, zoveel mogelijk panelen op het dak gaan leggen. Het liefst wilde ik met een firma in zee gaan die enigszins in de regio waar ik woon zijn basis heeft. Al snel kwam ik uit bij de firma IBC-Solar uit Amstenrade. Dit bleek de Nederlandse dochter te zijn van IBC-Solar uit Duitsland. Een afspraak was snel gemaakt en al gauw werd me duidelijk dat dit de firma was waar ik de zonnepanelen met een gerust hart van kon betrekken. De persoon die me van advies diende
(Rob Kreutzkamp) was iemand met veel verstand van zaken en hij bezweerde me om vooral te wachten met de aanschaf. Hij had het over een subsidie regeling voor zonnepanelen die ook in Nederland zou gaan komen. Ik had eigenlijk helemaal geen zin om te wachten op een subsidie regeling, maar bij nader inzien heb ik me er toen maar bij neergelegd en nog even geduld te hebben.

De tijd verstreek en ik keek heel vaak op de site van Peter Segaar (Polder PV) naar de actuele stand van zaken voor wat betreft de subsidie regeling. In eerste instantie had men het over maximaal 3.000 wattpiek. Dat vond ik echt 3 maal niks. Wat een belachelijk plafond. Zijn de mensen van Economische Zaken nooit in Duitsland geweest ?? Daar weet men pas van aanpakken !!
Het adres waar ik alweer voor de derde maal op vakantie ga (Zwarte Woud) heeft alle beschikbare dakruimte die enigszins naar het zuiden wijst helemaal met paneeltjes vol geplempt !!
Maar ja, wij Hollanders weten altijd alles beter… Waarom zouden we de Duitsers ook gaan nadoen ?? Gelukkig zijn andere buitenlanden verstandiger… Maar ja, die hebben geen gas zoals wij, dus die moeten het over een andere boeg gooien. Als het Nederlandse SDE systeem zo geweldig is zal het vast wel navolging gaan vinden in de rest van de wereld. Mijn inschatting is echter dat je meer risico loopt om de 25 miljoen in de Staatsloterij te winnen.

Dat uiteindelijk het plafond is opgerekt naar 3.500 wattpiek is ook peanuts, maar kwam mij niet slecht uit. Ik kon nu 20 panelen (175 wp) gaan plaatsen in de plaats van 16 paneeltjes. In mijn situatie hield ik dan net genoeg dakruimte over om eventueel 2 grote zonnecollectoren voor de zonneboiler die ik ook wilde aanschaffen te kunnen plaatsen.

Op 14 maart stuurde ik mijn SDE "formuliertje" in. 14 lange pagina’s met bureaucratische ellende.
Nu ben ik wel iets gewend vanwege mijn werk (formalities officer bij de octrooiafdeling van DSM) dat bol staat van formulieren en procedures, maar ik moet toegeven dat de jongens van SenterNovem een knap stukje werk hebben afgeleverd ...... complimenten jongens !!
Veel hoop op toekenning had ik op dat moment niet, want er was sprake dat al meteen op de eerste dag het budget overtekend zou zijn. Wat had ik spijt dat ik zolang heb gewacht.

^^^
3 van de fraaie monokristallijne (afgeronde celhoeken) Suntech modules helemaal bovenaan het daksegment boven de dakkapel reeds gemonteerd en bijna bedrijfsklaar.
© photographs Ger Lemmens

Dus ik besloot op dat moment niet langer te gaan wachten op een beschikking van SenterNovem.
Ik heb me echter wel keurig aan de richtlijnen voor de subsidieregeling gehouden, maar dit kwam toevallig zo uit in verband met het beschikbare dakoppervlak.
De installateur die het geheel zou gaan plaatsen heb ik via IBC Solar benaderd (die me deze installateur deden aanbevelen).
Deze firma (STERA Installatietechniek Born) kwam begin maart een kijkje nemen en zijn komen plaatsen op 1 april. Op 2 april ging de stekker in het stopcontact en daarmee voldeed ik keurig aan de voorwaarden van onze lieftallig glimlachende minister, die na Onderwijs (waar ze mislukt was) het mocht gaan proberen op Economische Zaken. De mensen van STERA Installatietechniek hebben keurig werk geleverd. Het zijn vakmensen met hart voor de zaak die tot in detail alles perfect hebben gemaakt en afgewerkt.
Een volgende keer zou ik, zeker weten, weer met deze mensen in zee gaan.

Nog even op de subsidie terugkomend: op mijn verjaardag (31 mei) kreeg ik zowaar een bericht van de ambtenaartjes van SenterNovem. Ze hadden zich zowat overwerkt, maar konden me toch gelukkig mededelen dat ze mijn aanvraag hadden ontvangen. Daar hebben ze dus 2,5 maand over gedaan ...... knap hoor, thumbs up !! Enne oh ja, ik heb als inschrijfdatum 1 april.
In dezelfde brief staat geschreven dat ik uiterlijk 13 weken na 1 april de beschikking voor de subsidietoekenning zou krijgen. We schrijven nu 10 juli !!!!! Jullie zijn 10 dagen over tijd heren !!!
Maar het schijnt zo te zijn dat ze nog eens 13 weken extra de tijd nemen want anders kunnen ze niet op vakantie bij SenterNovem. Tja, dat wil ik inderdaad niet op mijn geweten hebben.

Dus het zal wel ergens eind augustus/begin september zijn als de beschikking komt. Ondertussen speelt de minister van Economische Zaken voor sinterklaas door weer extra geld te beloven (14 mln).
Wat een wassen neus is dit !! Wie dit niet doorheeft ...... dit zijn gewoon praatjes voor het zandmannetje. Zo wordt de burger in slaap gesust. In september is het jaar alweer bijna om en is de productie van zonnestroom op zijn retour. En met de stijgende elektriciteitsprijzen is het vrijwel zeker dat er volgend jaar nog maar 30/31 cent (optimistisch als ik ben) aan subsidie per kWh wordt toegekend. Jaja, knap werk hoor ...... gewoon de hele zomer voorbij laten gaan en dan roepen dat er extra geld bijkomt. Dit geld wordt op zijn vroegst in 2009 aangesproken. Nou, dat geld stond toch al klaar voor 2009, dus wat een onzin verkopen ze daar in Den Haag.

^^^
Werkzaamheden door de mensen van STERA op het tweede, lager gelegen schuine dak. Boven liggen al 10 modules, gemonteerd en wel (boven en onder de grote dakkapel).

Mijn netbeheerder (Essent) doet het al niet veel beter. Ik sta al tijden bovenaan de lijst voor de productiemeter. Die heb ik in maart al aangevraagd, maar na diverse keren bellen weet men nog steeds niet wat ik bedoel en moet ik steeds weer van voren af aan gaan uitleggen wat de bedoeling is.
En dat terwijl ik het formulier van CertiQ pas 3 maal heb moeten opsturen !! Wat een raar volk daar bij Essent. Hier krijg ik echt grijze haren van en dan te bedenken dat ik op mijn 45e nog nauwelijks grijze haren heb. Nou, als ik binnenkort grijze haren heb dan zijn Essent en SenterNovem hier de schuld van.

Och, ik heb echter 1 grote troost: de paneeltjes presteren bijzonder goed. Het zijn trouwens de zeer innovatieve panelen van "Suntech" uit China. Uiteraard gecertificeerd en 25 jaar garantie.
Ik zit nu al royaal boven de 1.200 kWh sinds 2 april. De oriëntatie is 34 graden naar het zuidwesten gedraaid [PPV: "azimuth = 214 graden t.o.v. noord"...] en ze liggen ongeveer in een hoek van 40 graden.

Ik heb trouwens ook al veel bekijks gehad na het krantenartikel in het regionale dagblad, dat ook op Polder PV na te lezen is. Wildvreemde mensen die voor de deur staan met de krant in hun knuisten geklemd en de foto in de krant met mij staan te vergelijken. Ze worden allemaal hartelijk verwelkomd en krijgen uiteraard een rondleiding. De meest gestelde vraag is: waar kan ik al dit moois krijgen ? En dan het liefst bij een leverancier/installateur uit de regio. Dan kan ik met een gerust hart antwoorden: STERA Installatietechniek uit Born !!
Nogmaals, vakmensen van de bovenste plank, die pas tevreden zijn als de klant tevreden is !!

Kom op mensen, ga allemaal aan de schone energie en wil niet afhankelijk zijn van Russen, Arabieren, kolenboeren en lekkende kerncentrales. Wek je energie op waar hij wordt verbruikt.
Doe het gewoon zelf, neem je vrijheid in eigen hand en ga samen op weg naar een zonnige toekomst.

^^^
Ger met dochter voor een huis om trots op te zijn. Klimaatschade bestrijden in eigen huis. Beter kunt u het niet krijgen!

PV-Newbee, Ger Lemmens (gelukkig getrouwd en vader van 3 kinderen).

Commentaar Polder PV:

Wel, wel, wel , beste Ger: alvast hartelijk dank voor deze heerlijke, ronduit fantastische PV-newbee bijdrage! Ik hoop van harte dat vele medelanders zich door jouw prachtige initiatief en je fraaie woorden gesterkt zullen voelen en in je voetsporen zullen treden. Meer volgt wellicht als Ger met zijn familie een welverdiende vakantie bij de zonnestroomboeren in Baden-Württemberg heeft genoten en bij thuiskomst een flink "in de min" staande elektrameter zal aantreffen (overdrachtelijk gesproken)...

Polder PV heeft even wat linkjes bij elkaar gescharreld om het PV-verhaal van Ger helemaal "af" te maken (zie ook de tekstlinks).

PV-systeem familie Lemmens:

 • 20 x Suntech STP175S (3,5 kWp "SDE gemaximeerd");
 • Sunny Boy 3000 omvormer van, uit der aard, wereldleider SMA;
 • De familie Lemmens heeft (gelukkig?!) reeds een, zoals dat heet, digitale "viertelwerk meter" in de meterkast hangen (Essent netbeheer is de uitzondering op de regel wat dit aangaat, pluim!). Ergo: alles wordt gemeten, netinvoeding hoog/laag en afname hoog/laag. Dat heet een gelukkie hebben? Wellicht totdat de netbeheerder met een dubbele meetdienst van een euri of 30 "het stuk" komt aankakken "omdat er zoveel ingewikkelds gemeten moet worden" of zo. Het blijft immers Nederland, ook al is het in het verre zuiden...

http://tinyurl.com/6zx4ou (verkorte link naar Sunny Boy 3000 omvormer pagina op de SMA website, met verdere info en download mogelijkheden)
http://www.suntech-power.com/products/docs/STP_175S_Ac_DEC_2007.pdf (datasheet zonnepanelen)

Update!
Tuurlijk, kon niet uitblijven. Ger is ook chronisch verslaafd aan zonnestroom en het verbruik van de warmtepomp kan d'r mooi mee worden gecompenseerd: twee monokristallijne KingSun modules en een dikke set van 8 stuks Sunpower 300 Wp back-contact zonnepanelen geeft een extra zetje van 2,89 kWp tot een fors systeem totaal van 6,4 kWp. Weinig gaten meer op het dak... Zie ook bericht van 28 mei 2010.


5 juni 2008: Delius Pit – van lichtslang naar zonnepanelen. Delius heeft al het nodige mailverkeer met Polder PV achter de rug, en "het" zat er al een tijdje aan te komen. Delius is bezweken voor de verleiding en kan als "potentieel SDE klant" in de boeken bijgeschreven worden. Ik ontving van Delius het volgende mooie verhaal:

"Hallo Peter,

Had ik vroeger met de kerst de volledige contouren van mijn huis nog "in de 2000 W lichtslang", nu, 4 jaar later en heel wat bewuster... PV-panelen! Het zijn 18 stuks ET Solars van 170 Wp in combinatie met een SMA Sunnyboy 2500 (vroeg me nog af of dat type wel toereikend was, het antwoord van Esdec was "ja").

De één wees naar z’n voorhoofd, de ander zat lekker in de schaduw aan een pilsje... Ik zei de gek stond tijdens de zon-record-Pinksterdagen op een hoogwerker... In de zon. Alsof hij mij alvast wilde laten voelen wat mij toe zou komen.

<<<
Toch maar een hoogwerker gehuurd, nou die was echt wel nodig!

Door de oude ronde sporenkap is het dakvlak niet superstrak, waardoor het Clickfit montagesysteem een "CL... CL...... CLI...... Click... nee... CLICKFIT GRRRRR"-systeem werd. De rails voor de tweede rij heb ik op de grond in elkaar geklikt en als een ware koorddanser met een stang van 8 m op de hoogwerker naar boven gebracht.

En produceren maar!
(ja, daar zien we nog die ellendige lichtslang, die kon er meteen af)
>>>

Al met al ben ik 1,5 dag bezig geweest, met de ervaring van het clickfit systeem zou het nu in 1 dag kunnen.

En dan komt HET moment... de terugdraaiende meter! Dat is echt dé kick!

Wat betreft SDE: ik zit in de molen (heb persoonlijk het enveloppie gedropt in Zwolle op 1 april), maar... De brutoproductiemeter van Essent is een waar drama: er is een werkgroep opgericht om te kijken "welk model geschikt is voor de markt, zonder de consument financieel te belasten" Uhuh... Even later lees ik in het AD dat Eneco de eerste meter heeft geplaatst.

Dan de gemeente Steenwijkerland: TOP! € 2,50/Wp aanschafsubsidie, overigens wel met een max van € 3.000,=. Daar kunnen we dan mooi een zonneboiler voor aanschaffen!

^^^
En Klaar! Elke zonnige dag is weer dubbel genieten!

Groeten,

Delius Pit
Eesveen"

Commentaar Polder PV: Kostelijk verhaal, beste Delius. Of Eneco daadwerkelijk "de eerste SDE productiemeter" heeft geplaatst (in Hoek van Holland, zie AD stukje) moeten we nog gaan zien. Is verder ook niet zo belangrijk, het gaat toch allemaal ten koste van de duurzame opwekker (forse extra meetkosten, bij Eneco netbeheer kost dat ding 92 euri, andere netbeheerders wagen het nog hogere prijzen te vragen voor die gedwongen winkelnering [voor een meter die nooit je eigendom wordt...], en belachelijke administratiekosten voor "groencertificaten" bij CertiQ; dit alles is compleet ondenkbaar in Duitsland), dus vandaar dat de Eneco netboys stonden te soppen en te fotograferen alsof de Queen herself in de meterkast had plaatsgenomen.

Enne... Steenwijkerland? Dat was toch die gemeente die haar imago bij vol bewustzijn door het gitzwartste olieslijk heeft gehaald door haar duurzaamste burger, Jan Husslage genaamd, de gemeente uit te pesten en zijn prachtige, door mevrouw Cramer herself de hemel in geprezen ecowoning ondanks een storm van nationaal protest voor het oog van het ergste zooitje villa bewonende burgertrutten (de buren) vandaan te laten slopen??? Daar moeten wel heul veul aanschafsubsidies voor duurzame energie opwekkende apparatuur voor in de plaats gaan komen om die Nationale Schanddaad weer een béétje goed te maken. Maar daar heeft Jan Husslage natuurlijk niks aan.

In ieder geval hebben we d'r weer een mooi PV-systeem bij, op een fraaie boerderij. En er kunnen nog heel wat paneeltjes op dat dak "geklikt", beste Delius...

Systeemgrootte 18 x 0,170 = 3,06 kWp, omvormer 2,5 kWp. Onderdimensionering: 2,5/3,06 = 82% van nominaal DC systeemvermogen. Wel aan de krappe kant, in de zomerperiode zal er mogelijk behoorlijk wat aangeboden DC vermogen verloren gaan (aftopping) en de omvormer wordt fors belast. Gelukkig hebben SMA omvormers een robuuste reputatie.

Datasheet ET Solar 170 Wp mono:
http://www.etsolar.com/download/ET-M572(150w155w160w165w170w175w180w).pdf

Datasheets SMA Sunnyboy 2500:
http://www2.sma.de/index.php?id=1103&ebene0=1&ebene1=sb25&name=SB+2500


28 april 2008: Axel Albrecht - slim combineren spaart installatiekosten. Vanuit Rosmalen iets NO. van 's-Hertogenbosch ontving ik het volgende kernachtige PV-newbee nieuwtje vanuit een zeer nieuwe woning (let ook op het vervolg onderaan!):

"Hallo Peter,

op 24 April jl. werden bij mij in Rosmalen 4 PV panelen van elk 175 WP geplaatst. De PV panelen zijn van ESDEC. Ook plaatsten de heren van HRSolar een Nefit zonneboiler. Het team van HRSolar was zeer professioneel bezig en bewees een groot solaar-hart te hebben, want toen een van de aansluitingen miste werd het nog tijdens de montage besteld en bij ons afgeleverd. Indrukwekkend.

<<<
Het hoge dak van Axel, zo te zien een niet zo hoge hellingshoek (m.a.w.: waarschijnlijk in de zomer bij hoge zonnestand hoge opbrengst), met de eerste profielen voor de thermische zonnecollector platen op zijn plaats.

Duidelijk absoluut geen werk voor doe-het-zelvers. Hoog dak, dus bouwlift essentieel. Niets voor hoogtezieke medewerkers. Zo te zien een nagelneue wijk waar Axel is komen te wonen.
>>>

^^^
En daar ligt het fraais op Axel's dak. Nefit thermische zonnecollector links, 3 van de 4 ET Solar modules in "portrait" oriëntatie rechts. Zonnestroom bakken en gasstook vermijden maar! (als het morgen weer wat zonniger is...)

Foto's © Axel Albrecht

Van het week-end waren de eerste 7 kwh al binnen en had de boiler tot laat in de avond nog genoeg warm water. Nou nog afwachten of ik geld vanuit de SDE jungle ga ontvangen,

met vriendelijke groeten"

Axel Albrecht

Nagekomen extra info van Axel:

"De PV panelen zijn van ESDEC. Omdat HRSolar op dezelfde dag de zonneboiler plaatste hebben ze samen afgesproken dat HRSolar ook de PV panelen zou plaatsen. Axel gaat de ESDEC opbrengst meter gebruiken (die wordt nog per post opgestuurd). Die meter lijkt trouwens als twee druppels water op mijn (PPV's) Wetekom meter die ik voor de continue monitoring van het elektraverbruik van de Polder PV computer gebruik."

Axel heeft, helaas een digitale meter in de meterkast met een tarief voor leveren en een voor terugleveren. Axel zal dus genoodzaakt zijn om "administratief te salderen volgens artikel 31c van de E-Wet". Laten we duimen voor Axel dat hij een poeslieve netbeheerder heeft die dat helemaal vanzelf en zonder problemen voor hem uitvoert, en dat zijn elektraleverancier weet wat "salderen" is en hoe je dat dan "doet"...

Nagekomen 2 (typisch voor zonnestroom newbees die "De Koorts" te pakken hebben), 30 maart 2009. Let op de door mij vetgedrukte passage!!!

"Hallo Peter,

ik wilde je even op de hoogte brengen van de installatie van mijn 2e set PV panelen. Opnieuw heb ik 700 Wp erbij geplaatst. Deze keer op de schuur, omdat ik hierdoor de installatiekosten aanzienlijk naar beneden kon brengen. Het zijn 4 Solarfun SF 160M5-24 175Wp panelen en ik heb opnieuw gekozen voor Steca als inverter. Een model 500 en een model 300. Op de schuur heb ik een Clickfit systeem voor golfplatendaken gebruikt. Super simpel en erg handig.

Vandaag ontving ik verder de beschikking van het Vlagheidefonds in Brabant dat ik 1.400 Euro subsidie ga ontvangen, waardoor ik zeer spoedig de kosten van deze installatie weer verwacht te hebben terugverdiend. Ik heb verder besloten ook dit jaar SDE subsidie aan te vragen, omdat ik reeds een bruto meter heb laten plaatsen voor de 1e set. Na advies van SenterNovem mogen beide sets dan op een meter en gaan we de opbrengst gewoon 50/50 splitsen.

Met vriendeljke groet Axel Albrecht, Rosmalen"

^^^
Het nieuwe "monokristallijne setje" van Axel ligt mooi te glimmen op zijn met golfplaat bedekte schuurtje. Zo te zien komt het wel "goed" met de productie, zelfs al zou je een vraagteken zetten bij de suboptimale hellingshoek - het is wel weer een stuk dak wat voor zéér duurzame doeleinden wordt ingezet. Doet u dat Axel maar eens na...

Axel: vooral dat laatste is byzonder nieuws. Want dat zou (kunnen) betekenen dat mensen die in 2008 zijn begonnen zouden "mogen" uitbreiden zonder dat ze een extra bruto productiemeter zouden "hoeven" krijgen (met alle bezopen bijkomende kosten). Ik hoop dat dit keihard op papier komt, en dat er bikkelharde rekenformules komen om "gesplitste installaties" binnen de SDE op deze wijze goed te laten keuren. Ik ben erg benieuwd hoe dit "universeel" toegepast gaat worden voor zeer verschillende praktijksituaties, want die zijn natuurlijk bijna allemaal onvergelijkbaar. In ieder geval gefeliciteerd, Axel, met deze uitbreiding, waarmee je in een keer Polder PV bent voorbijgestreefd in opgesteld nominaal vermogen...

Chinese ET modules datasheet:
http://www.esdec.nl/download/ETSolar170.pdf

Chinese Solarfun modules datasheets:
http://www.solarfun.com.cn/Modules_Products.php

Omvormer Steca
http://www.esdec.nl/download/StecaGrid.pdf


25 april 2008: Ger Lemmens (Groot-Genhout, midden Limburg) gaat al dan niet voor SDE met 3,5 kWp. Er komt nog een geheel eigen verhaal over het geweldige, duizenden Euro's kostende duurzaamheids-offensief van Ger (niet alleen zonnestroom). Hij staat met zijn familie nu al in de top ranglijst van PV Bikkels in ons land bij Polder PV. Ger, ik wacht met spanning je hopelijk zeer sappige bijdrage af (Polder PV is al op de hoogte van de nodige smakelijke details), maar vooralsnog: de eerste "op 3,5 kWp gemaximeerde" (potentiële) SDE klant is binnen en laat de meter lekker in de enige juiste richting ronken overdag. De terugdraaiende modus, wel te verstaan...

Voor een eerste stukje over Ger zijn project, met kopie van het artikel wat 19 april in het Limburgs Dagblad verscheen en wat ik van Ger mocht ontvangen, zie de PV nieuwspagina.


24 april 2008: George Wieggers (Varsseveld) met 2 kilowattpiekjes mogelijk eerste SDE kandidaat?

"Hallo Polder PV!

Zoals ik al eerder mailde: vandaag [PPV: 23 april 2008] was de grote dag. Van Esdec stonden vanochtend 2 monteurs op de stoep.

Ik had vandaag het genoegen om toe te mogen kijken hoe de heren vakkundig de installatie van mijn 2.040 Wp systeem voor hun rekening namen. Eigenlijk kon ik ook niet veel meer doen dan toekijken, want zelf zoiets installeren zou ik niet voor elkaar krijgen. Mijn aandeel bleef beperkt tot het af en toe aangeven van een setje dakhaken.

Al met al bleek het dak net breed genoeg te zijn voor de 12 ET Solar 170 paneeltjes. Na enig gepuzzel en passen en meten (de zolderraampjes moesten nog wel los kunnen...) mocht het resultaat er dan ook zijn. De installatie liep een beetje vertraging op: voor elke dakhaak moest er een dakpan iets bijgeslepen worden, zodat het allemaal wat beter paste. Al met al ging het aardig vlot en waren de 12 panelen met een uurtje of 4 verhuisd van de begane grond naar het schuindak op zolder.

Bij het aansluiten liet de monteur even luchtigjes zien dat er gelijkspanning op de kabels stond en het systeem dus werkte: 200 Volt gelijkspanning vonkt inderdaad erg mooi .

De omvormer (een Gridfit 2200) was vervolgens binnen no-time aangesloten: en de meter in de meterkast draaide vrolijk terug. Op het eind van de middag wist het systeem er nog 900 Watt uit te persen. Redelijk toch lijkt me??

De buurt hier is er in ieder geval weer iets groener op geworden.

De foto's spreken verder voor zich dacht ik zo.

Groeten,

George Wieggers
Varsseveld"

<<<
Dakwerkzaamheden. Uitsluitend voor geschoold personeel. En met goede spullen.
^^^
Na noeste arbeid liggen de 3x4 ET-Solar'tjes d'r op. Zonnestroom bakken geblazen!
En: Esdec op naar de volgende klus...

Eindresultaat van een afstandje bekeken (doorkijkje op de drie rijen van George, links onder het midden). Aha, daar was de heer Wieggers door geïnspireerd, dus! De buren hadden al een leuk instapsetje van 4 modules. Nu is het aan hen de beurt om Wieggers' 2 kWp installatie te gaan overvleugelen...
>>>

© foto's George Wieggers, Varsseveld

Commentaar Polder PV: Nou, heel "redelijk", hoor, beste George, die 900 Watt. Wacht maar totdat het wat frisjes wordt, en je tussen de witte wolkenranden door een zonnige periode langs ziet flitsen. Dan wil dat vermogen nog wel een stukkie hoger worden, hoor, beste George, uit die monokristallijne ET-Solar moduultjes... Misschien dat je dan zelfs tegen de 2000 wattjes AC aan gaat zitten, een fractie van een seconde lang... (zeg maar: een hypermoderne totaal overbodige vette stofzuiger...).

Veel plezier van je installatie, beste George, daar in de Gelderse Achterhoek. Het is nog niet zeker of het systeem van George de eerste (bij Polder PV "aangemelde") SDE installatie zal gaan worden, want er is nog een andere kaper op de kust (komt nog, moet de eigenaar nog effe stukkie over schrijven). George had geen zin in gezeur "wel of niet" subsidie, al heeft hij uiteraard wel het SDE formulier ingestuurd. Zelfs al piest hij naast het potje (gezien het aantal aanvragen op 1 april zal dat wel meevallen), hij had geen zin meer om te wachten vanwege de aanhoudende PV-koorts, en gaf "de opdracht". Het SDE gedoe komt later wel (of niet)...

George: je bent een PV-bikkel!

Website van George, met live monitoring

George zijn Sonnenertrag webpagina

Datasheet ET Solar 170 Wp module ET-M572170 niet meer bij ET Solar, zie gegevens in Photon database

Gridfit 2200 inverter van Exendis - datasheet op website van Esdec (lijkt echter niet meer in het product assortiment van Exendis te zitten?)


23 april 2008: "Fitzcarraldo" (Jaap in de volksmond) doet het (met 600 Wp) op de boot...

"Hallo,

Erg leuke site, daar zit duidelijk een hoop werk in!

Geen uitgebreid verhaal, maar toch maar een berichtje van een nieuwe plaatsing van panelen, in dit geval op een woonboot. Hoewel de isolatie van onze boot nog aan de gang is (70% gedaan) hebben we november vorig jaar (er was een tijdelijke subsidieregeling hier in A'dam en onze meter bleek prima terug te kunnen draaien...) alvast een setje panelen geplaatst die zijn voorzien van een Soladin 600 inverter. Na wat zoeken bleek het mogelijk de Soladin onder linux uit te lezen, zodoende staat de productie gelijk on-line op:

http://fitzcarraldo.xs4all.nl/display/solar/Our+600Wp+PV+System

Het (mini) servertje snoept natuurlijk weer wat af van de productie (20 W) maar het moest toch al draaien voor andere zaken. Als er weer eens tijd is probeer ik ook een goede productie-voorspelling on-line te zetten. Een eerste stap is gemaakt, maar dat laat nog veel te wensen over.

Gr -- Jaap"


Nog ruimte genoeg voor meer PV-moois, beste Jaap...
© Jaap/"Fitzcarraldo", A'dam

Nou Jaap, klein maar fijn is hier het (niet strak aangehouden) motto, dus van harte welkom. Jaap heeft zich trouwens ook al aangemeld op Sonnenertrag (waar hij voor maart het gemiddelde voor Noord-Holland heeft zitten opkrikken...), prima! Zijn modules zijn degelijke Japanse multikristallijne 54-cels MSK modules van 200 Wp per stuk en een module rendement van een mooie 15,2%. Jaap heeft een beetje last van die CO2 vastleggende bomen om zijn boot. Hoor ik daar het geluid van een kettingzaag....???

De Linux software voor de uitlezing van de vermogenscurve van de Soladin600 (op Jaap zijn leuke site) heeft Marcel Reinieren uit Bernheze trouwens in elkaar geknutseld, waarvoor een dikke pluim (is ook al paar keer op het Tweakers forum duurzame energie ter sprake geweest). Jaap vergelijkt zijn opbrengsten met, o.a., "onze" Mister Datalogger Ton Peters zijn data om opbrengst schattingen voor zijn eigen systeem te kunnen doen. Jaap heeft een boeiende verzameling automatisch gegenereerde productiegrafieken, waarvan ik u deze niet wil onthouden:

^^^
Ook bij Jaap loopt, met 600 Wp aan nominaal DC vermogen, de Soladin600 al snel tegen zijn maximum (ingestelde) output van 500 Watt (AC-zijdig) op. Resultaat: de hoeveelheid vermogen die er geproduceerd had kunnen worden (normale paraboolcurve bij continu zonnig weer), wordt subiet afgetopt, en er gaat dus vermogen (en dus: in de loop van de tijd: energie) verloren. Alleen een overmaat aan inverter vermogen, slim verdeeld over een aanwezige dan wel uit te bouwen installatie, en verdeeld over meer dan 1 "groep", kan dat door technische voorschriften opgelegde "euvel" verhelpen.

Iedereen die zich ook geroepen voelt met "maar" een paar paneeltjes: niet zeuren, leuk verhaaltje met foto, en insturen s.v.p. Small is beautiful!

Mooi nakomertje (24 april 2008) van Jaap nadat ik hem verwittigd had dat zijn projectje op de newbee pagina stond:

"Die bomen (>20 m) laat ik maar staan.... Tja, er komt in ons woonbootdorpje (180 boten!) steeds meer blauw op het dak. Vlak naast mij drijft het kantoor van www.newnrg.nl. Daar is ook www.opgewekt.nu opgericht. We hebben geprobeerd om ons eigen energiebedrijf op te richten, maar dat blijkt nog erg lastig. Onze eigen windmolen naast de A10 stuitte op nogal wat bezwaren van Rijkswaterstaat... Dan maar flink besparen en zelf opwekken waar mogelijk. Sinds kort ligt hier ook een boot met een warmtepomp die de warmte van het water hier (de Schinkel) benut. Helemaal mooi is de gewoonboot (www.gewoonboot.nl), helemaal autonoom (ja dat spreekt ons wel aan...) en je kan hem zo laten maken (demo versie lag recent in A'dam)."

Leuk woonboot verduurzamingsprojectje. Komt vaker voor, trouwens, want woonboot bewoners (vooral die uit A'dam?) hebben altijd al een pietsie autonome tick, en dat moet vooral bevorderd blijven worden.

Andere voorbeelden:

Woonbootbewoners in Lombok, Utrecht

Of deze, woonboot die ik al heel lang geleden heb gefotografeerd (met onze oude analoge, flink versleten spiegelreflex was dat nog, en met laagstaande zon, dus beetje rare kleuren na bewerking):

^^^
Woonboot in de Leidse Trekvaart ter hoogte van Noordwijkerhout (langs spoortraject Leiden-Haarlem), met in totaal 8 PV-modules.
Gescand van dia, foto reeds uit 2003.
© Peter J. Segaar/Polder PV

Datasheet MSK modules van Jaap:

http://fitzcarraldo.xs4all.nl/download/attachments/3309570/MSK-QFC200-W.pdf?version=1


6 december 2007 ff.: Eric van Wijk’s dazzling duurzaamheids-offensief, van energielabel D naar A

Eric van Wijk uit Alkmaar heeft een heleboel info gestuurd in veel verschillende e-mails, waarvan ik met het nodige knip- en plakwerk en redigeren het volgende fraaie verhaal heb gemaakt. Het is, na lezing, geaccordeerd door Eric. We laten Eric grotendeels zelf aan het woord, met aanvullingen/kortsluitingen door Polder PV:

"Ik had hiervoor niks, dus ik dacht: We pakken het eens goed aan, gewoon op eigen kosten, en ik doe het zelf...

PV modules
Hupsakee,

3x 180 Wp Luxor polykristallijn + Steca 500 (zelf geïmporteerd)
2x 180 Wp REW monokristallijn + Steca 300 (Esdec)

Die Luxor modules zijn uit een vreemde serie van eind vorig jaar, daarna was Luxor een half jaar weg. Ze waren bedoeld voor een groot project, ze zijn nieuw en ik heb met meerdere mensen gedeeld. De panelen waren slechts 430 Euro incl. per stuk [PPV: dat is slechts € 2,26/Wp excl. omvormer e.a. benodigdheden]. Luxor is volgens mij een stickermerk en zijn het gewoon MSK panelen.

De REW modules van Xian lagen in een hoekje bij Esdec. Ik kon dat laatste setje meenemen voor slechts 1.500 Euro compleet, met alles erop en eraan (incl. Steca omvormer + Clickfit frames + de modules) [PPV: complete systeemprijs slechts € 3,95/Wp, doe het zelf montage].

Omvormers
De Steca’s zijn net als de Philips EVO’s in Nederland [PPV: Philips divisie door Steca overgenomen].

Eind september: Ik ben vandaag de boom (die beetje teveel schaduw op de nieuwe zonnepanelen wierp) aan het snoeien ... tot 15 graden onder horizontaal van de PV-modules vanwege het diffuse licht.

^^^
Situatie in oktober 2007, foto genomen vanaf de nok van het dak. EPC van woning inmiddels teruggebracht naar 0,6. Direct rechts een klein stukje van de enorme, drievoudige zonnecollector plaat voor de productie van warm water; eronder en ernaast een deel van het nieuwe PV-spul.
© Eric van Wijk

Uitbreidingkje (oktober)
Ik heb er net 5 PV-modules (Shell ACN2000E, 93 Wp) bijgekocht voor slechts € 1.500 inclusief een Sunny Boy 700 SWR inverter … [PPV: € 3,23/Wp DHZ...]. Inmiddels zijn ze geplaatst (totaal 540 + 360 + 465 = 1.365 Wp).

Foto vanaf de nok.
Links het hierboven getoonde "spul" op het op het westen gerichte dak, rechts de "nieuwe" Shell ACN2000E modules op de oostelijk georiënteerde dakhelft (nok van het dak plm. 12 graden W. van zuid gericht).
© Eric van Wijk
>>>

Nog een iets groter uitbreidingkje (december)
Eric bleef onvervaard doorzoeken omdat hij de smaak nu echt te pakken had, en "vond" nog wat leuks in de buurt. Een "oude" PV-installatie op een brandweerkazerne die te koop werd aangeboden. Inmiddels sinds 4 december erbij (nog niet geplaatst):
8x 70 Wp RSM75 (Shell Solar) en een Steca 500.

<<<
En er staat alweer het nodige blauwe spul met trappelende pootjes klaar om ingezet te worden op dorstige dakruimte...
(Shell Solar, oud-hollandsche glorie uit nog niet zo lang vervlogen tijden...)
© Eric van Wijk

Als Eric die laatste groep er van het voorjaar bij gaat plaatsen, komt hij binnen een jaar tijd volledig in eigen beheer op ... 1.925 Wp zonnestroomvermogen (en 1.800 Watt maximaal omvormer vermogen). En: er zit meer in de pijplijn…

Zonneboiler
Ik had best een "combi", PVT-collector gewild [PPV: geïntegreerde PV/zonnecollector module, bespaart in theorie op te vullen dakruimte], maar die techniek staat nog in de kinderschoenen, helaas. Vandaar de keuze (plaatsing 1 mei 2007, begin van Eric's zonne-energie avontuur) voor een Atag Q-Solar 25SC200 zonnecombi, met de grootste collectorplaat die er is, en inclusief ruimteverwarming. Hier staan ook zowel een afwasmachine als een wasmachine op aangesloten. De boiler is een bijzonder geval, vooral het verwarmingsdeel doet het erg goed. Iets wat Atag niet zegt is dat er een complete computer inzit die programmeerbaar is ...
Onder deze link staat die actie van Atag nog. Dat triggerde mij om het te doen, niet de overheid...

De enorme plaatcollector wordt door drie man op het hoge dak van van Wijk gehesen. Dat gaat natuurlijk niet in je uppie, dus daar werd wat professioneel personeel voor opgeroepen...
© Eric van Wijk
>>>

Energetisch
Mijn nieuwe boiler heeft CW waarde 6, en dat was 3. 4 kranen kunnen 12,5 minuut op volle kracht lopen... dat was met die VR geiser wel anders. Zo kwam ik op het idee de afwasmachine en wasmachine te koppelen. Van het weekend weer 3 wasjes gedraaid voor 22 wattuur (het was weer erg mooi weer) en 1 maal een afwas in de machine (144 wattuur). Ik had hier voorheen ongeveer 17 kWh voor nodig…

Comfort
N.a.v. de recente "incidenten" met de drinkwatervoorziening in Leiden e.o. en elders in Noord-Holland kreeg ik van Erik deze mooie:

"Zeg, de vorige keer in Noord Holland, stond ik onder de douche, onder 200 liter heet heerlijk zonverwarmd water, met 2 bar druk van het vat, en absoluut geen spaarkop, maar een mega-sproeier. Mijn ouders en broer belden, en vroegen, heb jij nog water? Mijn vriendin zei, ik weet het niet, en Eric staat onder de douche… Zonneboiler: buffering van water en gas uitval! To Cramer of To Poetin, ik doe niet mee…"

Leuk als je de keus hebt, Eric ... Polder PV heeft helaas gedwongen stadsverwarming voor de tapwatervoorziening, die gevoedt wordt met ... drinkwater. Die "drinkwater druk uitval" avond gingen we dan ook vroeger dan anders naar bed, en douchen doen we nog steeds als vanouds met mate...

Kosten/baten analyse … wat levert dat nou allemaal op?
De investering (eerste PV setjes plus zonneboiler-combi) was plm. 5.200 Euro. Ik moest toch al een nieuwe ketel, dus ik trek er 2.000 vanaf, installatiewerk door loodgieter moest sowieso, dan houden we 3.200 over. 3.200 euro voor 930 Wp is weinig [PPV: € 3,44/Wp DHZ systemen], het kostte wel veel voorbereidingstijd. Alles zelf doen genereert veel werk maar lage kosten.

Resultaat: € 235 energiekosten per maand word plm. 30 euro per maand, en dat ruim 10 jaar lang [PPV: minimaal!]. In juli 273 Euro terug gestort gekregen op de rekening; in augustus 104 Euro retour. Ik zit bij leverancier Elektran en mag daar iedere maand "salderen" [PPV: plussen en minnen van de totale gas/elektra nota worden direct verwerkt!). Ik zal de rekeningen on-line gaan zetten als voorbeeld.

Olie = 82 dollar per vat [PPV: voorbeeld, de prijs fluctueert als een gek, maar blijft vooralsnog aan de forse kant], energiemaatschappijen bepalen in november hun 2008-2009 prijs. Je ziet zo wel dat ik hier in no-time op de terugverdientijd zit. Op dit moment is de terugverdientijd 4 jaar en 3 maanden, ongelofelijk! Een gewone HR-ketel heeft helemaal geen terugverdientijd en geeft ons kilo’s CO2 kado...

Omdat we het "terugverdienen" nog wat willen versnellen hebben we HR++ glas besteld...

^^^
De tale-telling stroomverbruik grafiek van Eric. Na plaatsing van de eerste PV-modules, begin juni 2007, ging het hard "achter"uit met het (netto) verbruik. In de komende winterperiode weer even een klein beetje pas op de plaats door de schamele zonneschijn, maar in het voorjaar gaat het bij de familie van Wijk weer hevig "knallen", that’s for sure (zeker met nog meer netgekoppeld blauw spul...). Ook op Eric’s site een nog mooiere "gasverbruiks-curve"...
© Eric van Wijk

Achtergrond
Ik host o.a. een aantal servers, die (dat is mijn vak) extreem efficiënt zijn. Bij overcapaciteit heb ik de intentie een extra server bij te schalen, in het concept, hosted by van.wijk.net / powered by the sun [PPV: zie ook "indirecte" groene hosting van Polder PV’s webserver, met dank aan Ron Hoekstra/iQue... ]. PV + wind + ICT noodstroom & economie is allemaal erg met elkaar verbonden.

Energielabel
De Energie Prestatie Coëfficiënt van mijn woning is in 1 jaar tijd van 1.0 gedaald naar 0,15 (...)."

PPV: vergelijk dat maar eens met het afgrijselijke Nederlandse gestuntel met het energielabel al voordat dat "de norm" zou moeten worden...

PPV: Eric, in een woord, HULDE!

Tussenstand ... (juli 2009)
Eric heeft "nu" in totaal een PV-systeem van 3,855 kWp, heeft al de nodige conflicten en "communicatiestoringen" met zowel netbeheerder als "leverancier" gehad, maakt nu overschot aan kWh-tjes van zijn zeer goed presterende (geoptimaliseerde) deelsystemen "op" aan leuke rondjes op zijn elektrische tweewieler, zit regelmatig rond de negentig graden in zijn zonnecollector boiler, en ga zo maar door. Eric, die ook frequent "verrassende" bijdragen op het GoT Tweakers forum Duurzame Energie levert, is al lang zijn eigen energieleverancier...

(Voorlopig?) laatste stand van zaken (medio april 2010)
Na omvangrijke "renovaties", passen en meten, en een hoop van de populaire KingSung monokristallijne modules bijgekocht te hebben, zou Eric inmiddels zo'n 5 kilowattpiek aan nominaal vermogen moeten hebben. 1,6 kWp op oostdak, 1,85 kWp op westdak, en 1,5 kWp op zuid gericht. Ik kan me natuurlijk vergissen: Eric is nogal een rappe uitbouwer, dus wie weet is dit alweer achterhaald (correct me if I'm wrong, beste Eric...).

Correctie - nieuwe eindstand
Zoals uit bovenstaande duidelijk, is de uitbouw verder gegaan bij Eric. Laatste stand van zaken volgens een bericht van 1 augustus 2011 op GoT forum: 5.595 Wp inclusief 50 Wp paneeltje voor het bijladen van de elektrische scooter...

Eric’s website (met o.a. een leuke "energielabel herberekening"… (D >>> A) en "energieverbruik impact grafiekjes":

http://van.wijk.net/pvt (summiere doch tale-telling website van Eric)
http://www.luxor-solar.com/deutsch/produkte/eco-line/startartikel.html (Luxor 180 Wp modules)
http://www.solardumping.de/data/pdfs/blitzstrom_rew_p24ii_i.pdf (REW 180 Wp modules)


18 november 2007: Niels Thijssen - uit het land der vlaaien... plus - stevige - uitbreiding update 5 sep. 2011

(zie ook toevoeging en nog eens toevoeging! Und noch mehr...)
Nou Peter zoals eerder al eens gepoogd (1), hier mijn bijdrage voor nog een "newbee".

Sinds december 2006 staan er hier 3 x 190 Wp panelen (fabrikant MSK, totaal 570 Wp), gekoppeld in 1 string aan een Mastervolt Soladin600 (de welbekende blauwe doos).

Momenteel zit nog een budget in mijn knip voor nogmaals een uitbreiding van 3-6 van deze (2) soort panelen (als particulier), maar wacht momenteel even op de in januari/februari aangekondigde subsidie (alle beetjes helpen!).

De plaats voor de uitbreiding is de schuur die ongeveer even groot is als de garage.

Zeker nu de olieprijs richting/over de 100 USD loopt, de brandstofprijzen ook dus skyhigh gaan, is het voor mij extra stimulans.

Momenteel hebben de 3 blauwe platen ruim 500 kWh gegenereerd, en is er een paar honderd kWh aan de netbeheerder Essent (ja die van die steenkolen centrales ) teruggeleverd.

Redenen van de aanschaf zijn divers:

 • drukken van de vaste woonlasten m.b.t. energie: ik ben meer van huis dan thuis, dus laat die meter maar teruglopen (analogie naar de draaischijf, ik heb digitale teller...) (3);
 • mijn steentje bijdragen aan hoe het OOK kan! Jammer dat in onze nieuwbouwwijk ik de enige zonnegod-vertegenwoordiger ben, hahaha;
 • ik ben geïnteresseerd in techniek en dit is zeker interessant!! Zeker ook als ik straks kan telewerken, met een stilstaande meter.
  Verder zijn mijn panelen al zichtbaar geworden in reclame voor de actie voor Heerhugowaard.... alle beetjes helpen :
  http://www.oskomera.nl/Sunkit/NL/etc/Heerhugowaard-Zuid%20Folder.pdf

Tot zover, voor op uw site.

Niels Thijssen,
uit het land van de vlaaien (die hier later zongebakken worden), Limburg

(1) Eeeuhhh ... Misschien verzopen in de meelbox??? Kan echt niks vinden in de bergen oude post... Sorry hoor, bij dezen hersteld (Polderjongen is ook maar een mens...). Voor mij ben je nog steeds een "newbee", dus wellekoomen, beste Niels!

(2) Kon wel eens "lastig" worden. Het Japanse MSK is overgenomen door het Chinese SunTech, en ik heb al van een Vlaming vernomen dat het Nederlandse (ja, ja, zon-PV is internationale "handel", dat blijkt maar weer...) Oskomera blijkbaar niet (meer?) aan die MSK modules kan komen. Tenzij ze nog ergens een "restpartij" hebben liggen, maar dan vind ik dat Minister Cramer die subsidie niet als stimulering van "innovatie" mag verkopen aan de van niks wetende Tweede Kamer... SunTech zou alleen nog maar het vermaarde MSK label voor de BIPV toepassingen willen gaan voeren (in de gebouwschil opgenomen mooie doorzichtpanelen e.d.)...

(3) Niels bedoelt hier, dat hij een digitale meter met 2 afname en 2 teruglever telwerk(en) heeft (ISKRA, zie OliNo verhaal), zodat de saldering administratief via Essent netbeheer gerealiseerd moet worden, wat zijn leverancier dan weer op de nota moet laten verschijnen (brancheafspraak met de NMa, eind 2006). Had iedereen maar een Ferrarismeter die automatisch saldeert, dan hadden we een hoop gez*** en mogelijke [administratieve of juridische] problemen minder...

Na wat speurwerk kwam ik nota bene een verhaal van "newbee" Niels op ... OliNo tegen, met daarbij ook de zonnepaneel gegevens (MSK QFC190-W61)...

http://www.olino.org/articles/2006/12/24/mijn-eerst-setje-zonnepanelen

Ik bleek ook aan die reacties onder Niels zijn verhaal wat toegevoegd te hebben, zonder dat ik wist dat "die Niels" ook "deze Niels" was. Sorry, hoor, het is allemaal niet meer bij te houden voor een arme poldermans ... .

Niels: desondanks, alsnog welkom in het leger der zonnegoden...


Nagekomen!
Niels heeft zijn installatie uitgebreid! Op eigen houtje in de spaarpot gedoken en bij Oskomera maar liefst 6 stuks Suntech 190W-18Ub met 2 Soladin600 omvormers besteld en ze zelf op het platte dak van zijn schuur bijgeplaatst. Het volledige verhaal vindt u op de website van OliNo. Totaal heeft Niels nu maar liefst 1.710 Wattpiek aan nominaal opgesteld vermogen. Dat wordt een forse zonnestroom productie (gemiddeld in NL zou dat ongeveer 1.454 kWh/jaar moeten gaan opleveren).

Nagekomen 2!!
Zwaar geïnfecteerd door het zonnewarmte virus en adviezen van o.a. die andere PV newbee met zonneboiler Eric van Wijk, is ook Niels gezwicht voor een gigantische ATAG QSolar met drie grote collector platen en een enorm 380 liter buffervat. Wie beter dan Niels zelf kan u vertellen van het hoe en het waarom: Deel 1, deel 2, resp. deel 3 van de operatie...

Nagekomen 3!!!
Dit stuk ontving ik van Niels op 2 september 2011 n.a.v. een vraag van Polder PV (die al lang op de hoogte was van de uitbreiding). Niels aan het woord:

"Hoi Peter, een korte update:

De 9 eerder geplaatste panelen (Suntech STP190 en MSK QFC190-W61 - zo uit het hoofd - die 'best aardig' hun productie wisten te realiseren,
jeukte het naar meer... En met de lage prijzen van vandaag de dag (de Suntech en MSK zijn in 2006 en 2007 aangeschaft voor een prijs van 5 Euro per Wattpiek (all-in met frames [lightbox], Mastervolt omvormers en bekabeling, exclusief plaatsing). Nu zit de prijs ergens tussen de 1 en 2 Euro per Wattpiek.

^^^
Oude modules van het dak af en de nieuwe KingSun's d'r op. Niels bakt weer zonnestroom, ditmaal met uitsluitend Chinese zonnepanelen totdat ook de "oude" MSK's het schuine dak op zullen gaan.

Twee foto's © Niels Thijssen, Gennep (L.)

De nieuwe set is als volgt samengesteld en aangesloten: omvormer Sungrow SG3kTL (hoog-rendement, transformatorloos) en 12 panelen van Jiangsu Kingsun 260 Wp (monokristallijn). Van alle panelen heb ik keurig de STC-flashdata overhandigd gekregen, en ze zaten mooi binnen de specificaties.

De frames waarop ze zijn gemonteerd zijn relatief vlak: een hellingshoek van 20 graden, voor hoge opbrengsten in het 'zonnestroomseizoen' en dan maar wat minder in het najaar (met kortere dagen en veel slechter weer).

^^^
Detail van de nieuwe zonnepanelen, op een frame met lage (20 graden) hellingshoek.

De hele installatie is tevens via een S0-signaal aangesloten op een microcontroller, Arduino, die elke 10 minuten de website voorziet van statistieken, en ook de koppeling naar Sonnenertrag / Zonnestroomopbrengst.eu regelt. Je kan deze bekijken op:

http://www.renewable-energy-now.org/zonphp

Wat betreft de vrijgekomen MSK/Suntech panelen: die krijgen een welverdiende poets/reinigingsbeurt, waarna ze later (dit jaar wellicht?) nog op de woning geplaatst worden middels een Clickfit frame systeem.

Dus voorlopig even op 12x 260 Wp = 3.120 Wp STC vermogen, straks als 'final act' 3.120 + 1.710 = 4.830 Wp (als er weer pecunia zijn verzameld) op dit een-persoonshuishouden."

Extra info van Polder PV:

 • Deze 260 Wp module kneiters staan nog niet eens op de website van Jiangsu KingSun Solar Power Technology Co., Ltd., zo nieuw zijn ze blijkbaar. Wel staan de iets mindere goden tm. 250 Wp (mono's) op die site, hier.

 • SunGrow omvormers KTL serie zie hier. Een iets groter zusje van die serie ontving in 2010 een "Sehr Gut" rating van Photon (die trouwens voor alle door hen geteste omvormers in januari 2011 de rating aanscherpte, waardoor het label voor die omvormer een "Gut" toebedeeld kreeg). De SG3KTL zelf ontving in de juni 2011 issue van Photon voor "mittlere Einstrahlung" het stempel "befriedigend". Echter wel met de noodzakelijke firmware update, met een "Photon werkingsgraad" van 93,7% (dat is omzettings-efficiëntie maal de efficiëntie van de MPP tracker van de omvormer).

Nagekomen 4!!!
15 oktober 2011: 6 stuks 190 Wp Suntech panelen zijn met Niels' vader op het schuine dak bevestigd, en 3 modules staan in provisionele set-up apart te draaien: Niels heeft nu een werkende installatie van 3.120 (plat dak, definitief) + 1.140 (schuin dak, definitief) + 570 (komt op schuin dak, west, voorlopig provisorische opstelling) = 4.830 Wp ... Kijk op dit bericht op Niels zijn site. Met spetter foto's uit der aard...

http://www.renewable-energy-now.org/ (site van Niels)
http://www.olino.org/articles/2007/12/12/ ... naar-meer-panelen-van-570wp-naar-1-710-wp (verslag bijplaatsing)
http://www.suntech-power.com/docs/STO200-18Ub.pdf (datasheet met o.a. de nieuwe 190 Wp modules)


27 september 2007: Jaap van Dalen hupt van 1.200 via 3.000 naar ... 4.800 Wattpiekjes

[PPV] Jaap heeft een kostelijk verhaal van zijn belevenissen geschreven. Ik geef het hier integraal weer, incl. nakomertjes:

"Mijn naam is Jaap van Dalen en ik ben in het voorjaar PV - gek geworden door de site van jullie [PPV: ] en zonnestroompaneleninnederland. [PPV: site Floris Wouterlood]

We zijn vorig jaar (2006) in Schoorl (NH) komen wonen in een wat ouder huis maar wel van alle gemakken voorzien. Een grote tuin, met buitenverlichting, een keuken met alle denkbare apparatuur (waaronder koffiemachine, cooker en stoomoven en mega elektrische oven). Heel leuk maar ook megaverbruik E vermogen. Dat zagen we wel op onze afrekening. Phoei, dat viel tegen zeg. Dat moest omlaag. Natuurlijk eerst eens gekeken naar de verbruikers en op een aantal punten wat energiebesparende maatregelen doorgevoerd. Dat zou zeker wel zo'n 500 kWh per jaar schelen. Maar ja, we waren er nog lang niet. PV panelen boden uitkomst, na wat rondneuzen op internet. Het is wel beroerd gesteld met PV in Nederland als je dat vergelijkt met onze buurlanden. Maar ja, ik wilde toch echt wat doen.

PPV: let op de aparte frameconstructie!

Eerst gekozen voor een 2x 600 Wp systeem (zie foto). Dat werkte al heel goed. 's Middags teruglevering en dus terugdraaien van de ouderwetse meter (met wieltje). 's Nachts nachtstroom en overdag besparen op de 'dagstroom'. In de zomer waren er dagen dat het verbruik bijna 'nul' was en dat zag er goed uit.

Maar ja, we waren nog niet klaar. We hebben ook een vakantiewoning met een prachtig dakvlak op het zuiden op de zonnigste plek van Nederland (volgens de 'zonnekaart').

Eerst maar eens gekeken naar de energieleverancier. We zaten bij NUON, niet echt een bedrijf wat erg warm loopt voor teruglevering. Want dat zou het zeker worden. We gebruiken nog geen 1.000 kWh per jaar in de vakantiewoning (afgelopen jaar iets van 850 dacht ik) en dan wordt het al snel terugleveren. Het zou Essent worden. Die doet tenminste niet moeilijk. Dat eerst maar eens geregeld en we gaan 22 september over (navragen bij NUON over terugleveren levert hilarische/irritante telefoongesprekken op trouwens, alsof je vraagt hoe het energiebeleid op Mars geregeld is).

Dan het systeem. Gewikt en gewogen, offertes aangevraagd, systemen bekeken. Uiteindelijk toch (weer) uitgekomen bij SOLAR-ID voor € 5,06 per Wp incl. btw en transportkosten.

En uiteindelijk gekozen voor, jawel, een 1.800 Wp systeem, bestaande uit 9 stuks 200 Wp Photovoltech MSTD200B panelen, op een Mastervolt QS2000 omvormer (max. PV vermogen 2.100 W). De omvormer is een IP44 dus geschikt voor buiten, wel onder een afdakje. Zelf plaatsen maar da's alleen maar leuk.

Alvorens alles te plaatsen eerst een extra 16A groep aangebracht en de nodige bekabeling, tenslotte gaat dit ver boven een 600 Wp systeem uit.

Phoei, dat viel niet mee dat plaatsen van die panelen.
De pannen zitten namelijk deels (soort kruisverband) geklikt aan het dakbeschot omdat we hier op 500 m. van het strand zitten (windzone I, de hoogste zone dus). Maw: ff een paar pannen omhoogschuiven? Dacht het niet. En dus kwamen we uit op het verwijderen van alle pannen. Kijk, toen waren we al anderhalf uur verder.

En toen het extra hout gemonteerd (wist ik ook niet dat dat moest) en vervolgens de beugels aangebracht. Vervolgens van boven naar beneden de horizontale profielen aangebracht, de panelen erop, vastzetten en aansluiten. Moesten allemaal in serie dus dat was makkelijk. Niet vergeten de lange aansluiting ook vast aan te sluiten (anders kan je er bijna niet meer bij).

En dan stukje bij beetje de pannen weer aanbrengen. Tjonge jonge, ik wist niet dat ik zoveel spieren had in mijn lijf op verschillende plaatsen (spierpijn de dag erna op plaatsen waar je het nog nooit had gehad). We leken wel klipgeiten. Dak op, dak af en dat wel tig keer.
Langzamerhand kom je dan toch beneden aan en plaats je het laatste paneel en de laatste pannen.

Beurse handen, schaafwondjes, en een flink aantal zweetdruppels....

Het was te laat om nog de omvormer te plaatsen. Dat gedaan op zondag 9 september. Spannend! Dat moment dat je de aansluiting in bedrijf stelt. De omvormer was al tot leven gekomen ('no grid') en na een vriendelijk klikje 60 seconden later (hij telt netjes af zodat je weet wanneer het gebeurt) staat hij te leveren. De E meter schrikt ervan, stokt even en begint spontaan achteruit te hollen. De zon is nog niet echt doorgebroken (wat is dat voor een zomer...?) maar als dat dan toch even gebeurt, het is dan al 3 uur in de middag, vliegt het opgewekte vermogen gelijk omhoog naar 1.500 W.

Het display is zonder meer goed te noemen. Je kan al heel veel zien en da's erg handig. En ja, 1.800 Wp is dan al weer meer dan de reeds bestaande 1.200 Wp thuis.

De eerste week al zo'n 45 kWh zelf opgewekt!

Dat gaat de goede kant op. En dan de reakties van andere eigenaren op het parkje! Er werd veel bewonderd, vooral toen ik aangaf wat het zo'n beetje opleverde per jaar: 1.500 kWh naar verwachting [PPV: zou neerkomen op een normopbrengst factor van een dikke 1.200 kWh/kWp] en hartstikke groen natuurlijk. De andere foto's geven een leuk beeld van wat er nu op het dak zit."

Jaap van Dalen
Schoorl (Bergen NH)


Nagekomen (1):

"Laatste nieuws: ik ga nog eens 1.800 Wp op het dak installeren. Heb alle spullen al in huis. Heb dan: 2x 1.800 Wp + 1x 1.200 Wp [verdeeld over eigen woning en vakantiewoning].

Ik doe het via mijn BV. Scheelt BTW (-19%) en ik kan de EIA gebruiken (-44% aftrekbaar)."


Nagekomen (2), 1 november 2007:

"Phoeiiéé

Anderhalf uur korter er over gedaan als de eerste 1.800 Wp: de tweede 1.800 Wp ligt op het dak. Morgen de omvormer plaatsen want daar was het te laat voor. Race tegen de klok voordat het donker werd maar het is gelukt.

Weer spierpijn en blauwe plekken. Tot twee keer toe die $%#*&@% .... stomme emmer met schroeven laten vallen (we hielden er steeds minder over, maar nog wel genoeg gelukkig). Ook twee dakpannen moesten er aan geloven (na plaatsen van een paneel, grrrrrrr, dus eraf en nieuwe dakpan, paneel weer erop en hup ... weer stuk... la la la, 123456789 .... dus tellen, afkoelen en paneel eraf, nieuwe dakpan, paneel erop), gelukkig hadden we nog een reserve stapeltje.

Om 09.15 u begonnen en om 17.00 u klaar !!

Een echte newbee ben ik dan niet maar een beetje toch wel. Totaal dit jaar 4.800 Wp geplaatst, 2x 600 Wp, 2x 1.800 Wp.

En o ja: heftige discussie met Essent is inmiddels losgebrand n.a.v. brief van Continuon.
Hun stelling: geen andere meter? Dan geen vergoeding voor teruglevering. Ha ha ha ha ha (ik lach, maar het is niet leuk). Nou, ik heb even een fijne mail met argumenten teruggestuurd, naar 'hogerhand'. En nu maar kijken wat er van komt.

Groetjes

Jaap"


Het resultaat van noeste arbeid en eigen zweetdruppels, just in time
voor de duisternis. En nu dus: extra zonnestroom bakken! Jaap, gratuliere!
© Jaap van Dalen (verkleind door PPV)


[PPV] Jaap: hartelijk dank voor de geweldig leuke verhalen, en natuurlijk de fraaie foto's (iets verkleind hier weergegeven, © Jaap van Dalen). Ziet er puik uit, dat "edele handwerk", mijn kompelementen! En nu maar hopen dat de netbeheerder niet moord en brand gaat schreeuwen als de vakantiehuis meterstand vet in de min gaat komen, of dat je daarvoor een hele vreemde nota gaat krijgen. Welke MKBer gaat Jaap verbeteren qua installatiegrootte? ...


10 juli 2007: Philip Rodrigues, Baarn, is heel erg leuk bezig...

"Hoe zijn we tot zonnepanelen gekomen?  
Wij zijn niet precies ecologische types. We hebben 2 auto’s en verbruiken 2000 kWh per jaar (1) met zijn tweeën (buiten het gas om dan) en eigenlijk waren we niet van plan daar veel aan te veranderen. Gelukkig zijn we geen vakantiegangers, dus dat compenseert weer iets.

Maar ook verspillers als wij beginnen de tekenen te zien dat het klaar is met de makkelijke fossiele brandstoffen, dat we niet meer weten wat we doen met de planeet en dat we steeds afhankelijker worden van landen die ons bloed wel kunnen drinken.

De acties
Het werd voor ons een sport om te proberen om onze huidige levensstijl te houden maar dan zuiniger. We begonnen klein met het vervangen van alle batterijen in het huis door oplaadbare, en een oude zonne-energie lader (die ik 15! jaar geleden gekocht had voor 24 gulden en verder in een kast had laten verstoffen) die we nu als oplader voor deze batterijen gebruiken.

Daarna begonnen we echt met het inruilen van een auto (een diesel) tegen een hybride. (Nee, geen Prius, maar die andere Hybride, de Civic...). Daarna was het vervangen van de ramen door dubbel glas, vervolgens de jacht op de gloeilamp en het vervangen van hen door SL lampen en LED lampen, en de volgende stap was de aanschaf van zonnepanelen. We waren toch bezig op het dak... (2)
 
De Panelen
Na wat heen en weer zoeken kwamen we bij SolarNRG (www.solarnrg.nl) uit, veel goede recensies en redelijk geprijsd (niet dat we het er ooit weer uit gaan krijgen maar goed, daar doe je het dan niet voor...). We wonen in een oud huis in Baarn, en we hebben niet veel ruimte voor panelen. We konden er 3 plaatsen onder de dakkapel:

De zonnepanelen onder de dakkapel: Ze staan niet helemaal recht onder de kapel vanwege schaduw van de schoorsteen van de buren.

Een tweede set van drie op een plat dak wat als groot balkon dienst deed maar waar we niet kwamen omdat het in de zomer te heet was door de direct opvallende zon (...):

De zonnepanelen op het balkon: Let op het hek, die moeten we nog weghalen vanwege de schaduw.

Panelen:   6x Sharp 162 Wp (= 972 Wp)
Inverters:  2x Soladin 600 (Mastervolt)
 
Na wat rondbellen met de gemeente (waar de woningtoezicht ambtenaar bijna een hartstilstand kreeg en meteen met folders kwam over wat er niet was toegestaan. Ik zweer het je, het is in Baarn makkelijker een kerncentrale te bouwen in je tuin dan zonnepanelen op je dak (3), maar dat is dan weer een ander verhaal), met het energiebedrijf ("Nee, daar doen we niets mee, maar wat voor meter hebben jullie en waar wonen jullie?" Tuut…Tuut…Tuuut), stonden ze 19 april 2007 op het dak. Precies in het staartje van de zonnigste maand in eeuwen.

Hoe gaat het?
We hebben ze nu 50 dagen met een opbrengst van 180 kWh, 65% van ons verbruik. En het bevalt ons prima.  
Het enige wat een minpuntje is zijn de Soladins die erg veel herrie maken, en op 500 Watt begrensd zijn (als iemand ons kan vertellen waar die 600 op slaat in de Soladin 600?), een grens waar ie al een paar keer tegen aanliep (wat vreemd is voor 486 Wp panelen). En software om de panelen uit te lezen die erg summier is. Ik heb inmiddels eigen software geschreven die de panelen uitleest en opslaat in een database. Die software is Open Source en zal ik binnenkort publiceren. (4)

De toekomst
Op zonnepaneel gebied ben ik nu aan het bezien of we de zuid zijde van het huis met panelen kunnen bedekken en de smalle rand boven de dakkapel, we hebben berekend dat we nog wel 750 Wp daar kwijt kunnen. Maar dan moeten we een nieuwe geldboot afwachten. Of die EEG waar iedereen het over heeft, behalve de Nederlandse regering en de energiebedrijven ..."

Aldus Philip, dank voor het fraaie verhaal en de leuke foto's. Een paar opmerkingen van Polder PV, zie de nummering:

1 Valt wel mee, hoor Philip. Een gemiddeld Nederlands huishouden van 2,3 personen verbruikt toch al gauw 3.500 - 4.000 kWh... En het feit dat jullie niet zulke vakantiegangers zijn, al flink bezig zijn met verduurzamen e.d., is zeer goed voor jullie "ecological footprint"...

2 Bingo! Het allerbeste moment om in een oud huis met zonne-energie aan de slag te gaan is als er renovatie en verbouwingsplannen op tafel komen!

3 Da's een hele mooie voor op de citatenpagina, beste Philip!

4 Die "600" kom ik misschien nog op terug (geduld). Herrie is inderdaad vaker gesignaleerd en werd bij ons ook al over geklaagd. Zet het ding niet in een kamer waar je daar last van zou kunnen krijgen! 486 Wp aan nominaal (STC - onder labcondities bepaald) zonnepaneel vermogen kan heel goed kortdurend boven de 500 Watt aan AC vermogen produceren, op zonnige dagen met veel reflecties. Is zeer tijdelijk en niet structureel. Het is vaak secondenwerk, die 498 of 497 Watt die je vaak ziet, als max output die wordt geregistreerd op de Soladin. Maar is dus geen drama, het gaat immers om de totale energieproductie in kWh, en niet om momentane, kortdurende piekvermogens. In een exacte vergelijkingssituatie op hetzelfde dak heb ik al kunnen constateren dat waar het om gáát bij zonnestroomsystemen, de kilowatturen die er "uit" komen aan AC-zijde, de Soladin 600 (in onze situatie met 6x 108 Wp, in 2 parallel geschakelde ministrings van elk 3 stuks 72 cels Shell modules) gemiddeld iets beter presteert (dagopbrengsten) dan 6 parallel geschakelde, goed werkende OK4 omvormers. De Soladin "600" is volgens afgesproken technische normen begrensd op 500 Watt AC output om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren bij koppeling van te grote (potentiële) AC-vermogens op een verbruiksgroep in een woning.

Software van Mastervolt is inderdaad summier, heeft met prijsstelling van het apparaat (ontworpen voor de OK4 vervangingsmarkt) te maken. Fred Jansen heeft al een tijdje een alleraardigst programma'tje met een datalog mogelijkheid voor de Soladin600: link op Sunpower® nieuwspagina. Er is ook iemand anders bezig (Tweakers forum) met volledige automatisering van de datastroom en automatische webpagina genererende routines. Leuk, ik ben benieuwd of Philip een mooier programma weet te maken...

De Sharp modules van Philip (NDQ2E3E / ND162E1) bestaan trouwens uit 48 multikristallijne cellen die elk een oppervlakte hebben van 155,5 mm² (ongeveer 12,5 cm x 12,5 cm). Het zijn zogenaamde "high power" modules met een omzettingsrendement van 12,4%. Datasheet:

http://www.solarnrg.nl/downloads/fabrikanten/sharp162multinl.pdf


6 juli 2007: Toine Meyvis/Teteringen (NB) pikt ouders' dak in. Zie ook Update/Deel II! (onderaan eerste stuk)

De separaat opgestelde SF modules gezien vanaf de achterzijde, let op de aparte frameopbouw.

"Mijn drijfveer om te beginnen met PV is dat we iets moeten doen voor het milieu. En dan is het terug laten draaien van de stroommeter die sinds 1969 vooruit draait, ook wel een leuk gezicht!

Reken niet al te hard op onze overheid, we moeten echt zelf aan de slag! Zoals je ziet is er nog meer ruimte op het dak!

Indeed. Lots of space voor nog veel meer PV-modules...

Het systeem: 4x Solar-Fabrik SF 150 2A 148 Wp op een Stecagrid 500 met een Stecacontrol. Aan DC zijde een Voltcraft gecombineerde amp-, volt-, piek-, dag-, maand-, en jaar-opbrengstmeter.

De "binnenopstelling". Links onder Steca omvormer met control unit (let op het ronde thermometertje om de inverterkast temperatuur af te lezen, een soortgelijke voor de binnen-omgevingstemperatuur hangt rechts naast het stopcontact). Bovenaan met het groene LED scherm de afleesunit, "Energy Sensor ES-5" (Duits fabrikaat).

De Elro Ferrarismeter (foto: rechtsboven) is inmiddels al losgekoppeld had na 14 dagen al een afwijking op de Stecacontrol van 6 Kwh."

Polder PV:

Mooi: Toine heeft heuse echte Solar-Fabrik (SF) modules uit Freiburg! Ik ben tijdens mijn bezoek daar ook in die fabriek geweest, en zal er hopelijk binnenkort een mooie foto van plaatsen (energieneutrale zonnecelfabriek, ha!).

Toine is ook op andere, zéér nuttige terreinen actief, en is dan ook een zeer welkom lid van de ever growing PV-community. Decentrale opwekkers die tegen de keer in hun eigen weg kiezen (de enige juiste weg) en die maling hebben aan fascistoïde fossiel energiebeleid zijn meestal errug vasthoudende terriërs, beste beleidsbobo's, dus u bent gewaarschuwd...

Toine, het ga je goed. Dank voor al je harde werk.

Voor website Solar-Fabrik AG (Freiburg), zie hier.
Voor technische specificaties van de oude SF 150/2A modules best kijken in Photon module database (NB: selecteer daar de optie "All modules", die ook de oudere module types toont die niet meer in de handel zijn. Lees s.v.p. de gebruiksvoorwaarden daar!!!)


12 oktober 2012. Toine Meyvis Deel II. Encore 3,42 kWp...

Toines nieuwe PV-avontuur is ruim voldoende voor een apart deel II alhier. Ik laat deze avonturier en doe het zelver weer graag aan het woord:

"Hoi Peter.

Op 10 oktober 2012 heb ik dan eindelijk mijn PV installatie uitgebreid tot de maximale oppervlakte van het door mij in 2007 al "ingepikte" dak van mijn ouderlijke huis. D.w.z., ik heb een partij van 18 stuks monokristallijne Chaori 190 Wp panelen op het dak erbij geplaatst. 18 x 190 = 3.420 Watt piek, plus mijn trouwe 4 x 148= 592 Wp Solar-Fabrik PV panelen, maakt in totaal 4.012 Wp aan vermogen. De 18 nieuwe pvtjes zijn in twee strings van 9 stuks aangesloten, op twee Chint KTL 1.5 omvormers. Alles beveiligd met een extra aardlekschakelaar direct achter de omvormers, en een overspanningsbeveiliging om (indirecte) bliksem inslag teniet te doen. Bovendien voorzien van digitale opbrengst meters met een precisie uit de A klasse voor elke Chint omvormer en nog een extra digitale meter in de meterkast om ook de totale opbrengst van de hele installatie plus de Stecagrid op de begane grond te kunnen aflezen.

KLIK op foto voor uitvergroting

Overzicht van de omvormers, met rechts de 2 Chint KTL 1.5. AC vermogen 1.500 Watt continu per omvormer. Links daarvan het afgite punt naar het woning net, met extra veiligheden zoals overspanningsmodule (onderaan in de kast), een gecombineerde aardlek kortsluit automaat van 16 ampère. En drie contactdozen voor de invoeding van de stroom via gewone stekkers met daarnaast een Voltcraft digitale opbrengst meter. Verder nog de trouwe Stecagrid mc500 met een eigen aardlek en opbrengst controle unit die tevens draadloos de opbrengsten naar een ontvanger in de meterkast stuurt. En nog een module waarmee ik aan de DC kant alle variabelen van de individuele panelen of paren kan meten (om eventueel storingen op te sporen of te zien wat de opbrengst aan DC zijde is). Deze sluit ik alleen aan wanneer ik dit nodig acht.

Foto's en bijschriften in deze update © Toine Meyvis

In 2007 riep ik al dat ik nog meer ruimte op dak van mijn ouders had, toen nog dromend dat ooit vol te zetten met PV. Mijn droom is uitgekomen en de totale investering is op 5.800 Euro uitgekomen (1). Maar ik heb dan ook alles zelf aangelegd / geïnstalleerd.

De installatie staat op 190 graden, dus Zuid-West oriëntatie onder een hoek van 15 graden. Niet optimaal, maar omdat ik mijn ouders een plezier wilde doen met het iets beter in het dakvlak "visueel wegvallen" van de hele PV installatie. Ervaring met het oude setje leert mij dat ik ongeveer kan rekenen op 80 tot 85 % van het totale Wattpiek vermogen (2). Waarbij al rekening is gehouden met schaduw, verliezen, enz. Het oude setje is over gezet naar dezelfde platdak beugels.


^^^
Eerste rij vóór het "oude setje SF panelen"

En die subsidie, een hondefooi van max. 600 Euro (3) heb ik gelaten voor wat het was. Gewoon in eigen beheer, geen gezeur met allerlei instanties die je een enorm pak papier laten invullen en meters opdringen die je niet nodig hebt... Nee, lekker anoniem stroom bakken... Essent (4) ingelicht omdat je dat verplicht bent volgens hun voorwaarden, maar "gewoon" via een brief om zo de centrale internet aanmelding te omzeilen. Die lui maak ik niet wijzer dan beslist nodig is, dus ik volsta met te schrijven "Dat ik per 1 november 2012 een productie eenheid voor groene energie in gebruik heb genomen en dat de verwachting is dat ik netto terug ga leveren en dat naar verwachting de [nieuwe] meterstand lager zal zijn dan de laatste. Verder dat de Ferraris meter niet hoeft te worden vervangen, omdat het zo leuk kijken is naar zo'n terugdraaiend wieltje"...


^^^
De meterkast met de aparte groep voor de
PV-installatie, en rechts naast de linker aardlek
nog een derde digitale kWh meter om de totale
zonnestroom productie te meten.

De verwachting is dat mijn ouders nu echte neggies worden omdat ze maar een eigen gebruik van zo'n 1.900 kWh per jaar hebben, terwijl het systeem naar verwachting 3.000 kWh zal produceren. Dan blijft er toch nog ruim 1.000 kWh over... Ik wacht nu nog op de DC bekabeling. Als alles mee zit gaat de nieuwe installatie volgende maand aan het net, ruim op tijd voor het nieuwe produktie seizoen. Ik heb besloten om geen actuele produktie en systeem gegevens op het www te plaatsen. Omdat ik liever in de anonimiteit verblijf.


^^^
9 rijen. Overzicht foto van alle nieuwe Chaori 190 Wp
modules (achteraan nog net zichtbaar de 2 rijen Solar Fabrik)

En nu de vraag waarom ik 5.800 Euro op dak leg en niet op de bank? Het antwoord van Siderea.nl:

“De kostprijs van zonnestroom voor particulieren is op dit moment LAGER dan stroom van een 'energieleverancier'. Dat komt vooral omdat
de prijzen van zonnepanelen de laatste 2 jaar flink zijn gedaald. Een zonnestroomsysteem koopt u voor € 2,40/Wp (dit is inclusief BTW, installatie- EN onderhoudskosten) en gaat 25 jaar mee. De gemiddelde opbrengst zal in veel gevallen 800 kWh/kWp of hoger zijn. De kostprijs van een kilowattuur (kWh) zonnestroom is gelijk aan de aanschaf- en onderhoudskosten gedeeld door de totale opbrengsten. De kostprijs van stroom uit zonnepanelen komt dan uit op 2,40/(0,8 x 25) = € 0,12 ofwel 12 Eurocent per kilowattuur (!!!). (5)

De prijs van een kilowattuur stroom betrokken van een 'energieleverancier' (incl. BTW en energiebelasting) bedraagt 22 à 24 eurocent (prijspeil 2012). Daarmee is zonnestroom voor kleinverbruikers op dit moment (2012) de helft goedkoper* dan stroom betrokken van een 'energieleverancier'. Bedenk verder dat grijze (fossiele) stroom veel maatschappelijke kosten (o.a. milieuschade) veroorzaakt die niet in de energieprijs verrekend is. Zonnestroom daarentegen is absoluut schoon en veilig.”

* Indien u gebruik kunt blijven maken van een salderingsregeling zoals art. 31c van de Electriciteitswet.
Laatst bijgewerkt op 17 september 2012. Siderea.

Groet

Toine Meyvis"

Hardware:
Chaori monokristallijn 190 Wp modules
Chint KTL 1.5 omvormers

Commentaar Polder PV:
Nou, Toine heeft zijn eerdere belofte van vijf jaar geleden, om het toen nog vrij "kale" platte dak bij zijn ouders te gaan opvullen zonder meer ingelost. Met onnavolgbaar fraai resultaat. Complimenten!

Enkele opmerkingen (rode nummers gemarkeerd in de tekst):

(1) 5.800 Euro voor een in twee fasen gekocht PV-systeem van in totaal 4,012 kWp geeft een zeer behoorlijke all-in prijs van EUR 1,45/Wp. Zeker als je beseft dat 15% van de totale capaciteit nog is gekocht in het "dure jaar" 2007. Doe het zelven is natuurlijk ook een middel om de totale investeringskosten flink te drukken. Maar dan moet je wel weten waar je mee bezig bent. Gezien zijn bijdragen hoeven we daar in het "geval Meyvis" geen probleem in te zien...

(2) Met die stellingname bedoelt Toine eigenlijk te zeggen dat hij verwacht dat per kWp opgesteld vermogen er in de gegeven omstandigheden in Teteringen een specifieke opbrengst tussen de 800 en 850 kWh/kWp.jaar gerealiseerd zou kunnen worden. Hanteren van "%" is niet correct, want met percentage van "kWp-en" (opgesteld STC vermogen) krijg je geen "kWh-en" (AC-zijdige stroomproductie).

(3) De op 2 juli officieel gestarte nationale subsidieregeling zonnepanelen is gemaximeerd op 650 Euro per aanvraag (per huishouden). Zie de Staatscourant publicatie (uitgebreid nieuws over de regeling in mijn thema-dossier). Gezien het genoemde "niet gevraagde" bedrag van 600 Euro, heeft de heer Meyvis waarschijnlijk zo'n 4.000 Euro voor de uitbreiding van 3,42 kWp betaald (600/0,15). Een zeer decente EUR 1,17/Wp (hardware only, excl. installatie).

(4) Melding bij zowel "een energieleverancier" als het onder RWE vallende Essent, als bij "een netbeheerder" als het al lang van die holding afgesplitste, onafhankelijke Enexis, is niet wettelijk verplicht. Er staat slechts een artikel in de Netcode, zogenaamde secundaire regelgeving die niet gelijk staat aan "Wet". En waar geen enkele netbeheerder in ons land melding van maakt aan de 16,7 miljoen Nederlanders. Het is zelfs onwaarschijnlijk dat een microscopisch deel van de NL bevolking die "Netcode" überhaupt zal begrijpen, want dat is een bureaucratisch, technisch, en juridisch gedrocht waar Henk en Ingrid nog niet dood bij gevonden willen worden...

(5) Hierbij worden tegenover de pure zonnestroomkosten baten niet de (vermeende) jarenlange rente opbrengsten gezet ("niet zonnepanelen kopen maar het geld gedurende zeer lange tijd op een spaarrekening zetten") die vaak in andere "verdienmodellen" en "terugverdientijdberekeningen" van zeer verschillende kleur wél worden gehanteerd. En waar ook vraagtekens bij kunnen worden gezet. Maar dat de zogenaamde "end-consumer grid-parity" al lang bereikt is in ons land, staat als een paal boven water. In ieder geval zolang de energiebelasting een vast onderdeel blijft van de variabele kosten (bij de meeste contracten ruim 65% van de variabele "stroom"prijs). En de salderingsregeling intact blijft. Anders gaat ook dat verhaal niet op (zie terechte toevoeging op Siderea.nl website).

Toine: sterkte met eventuele "complicaties" bij het bereiken van een forse "neggie" status bij jouw ouders, en veel plezier van je hartverwarmende zonnestroom avontuur.


9 juni 2007: Loes Schutters - 520 Wp kakelvers

"Mede dankzij je postings op de diverse fora en de PolderPV website ben ik ook door het PV-virus aangestoken en heb ik me afgelopen winter te pletter kunnen lezen . Dus je hebt resultaat van al je inspanningen!

Ik heb sinds gisteren (5 juni) een zelfbouw PV installatie van dBcom, een Azimut 520 Wp plattedak set op de grond gesitueerd. Mijn dak is in het bladseizoen beschaduwd, dus ik heb geen andere keuze en het blijft lekker koel in huis. Vind het overigens best wel sexy staan op het terrein ik moet zeggen dat ik nu al een diepe genegenheid heb opgevat voor de vier blauwe panelenvrienden .

PV-systeem aanbieding dBcom "Azimut 520 Wp Prijs: € 5,25/Wp (DHZ).
Loes: "Inverters zijn oerdegelijke Gridfits die momenteel even onder de
panelen hangen, maar straks een eigen kastje buiten krijgen. Voordeel van panelen op de grond is dat je ze eenvoudig mooi schoon kunt houden, want het is onvoorstelbaar wat er na een paar dagen al op zit aan stof en vogel/vliegenpoep."

NUON moet nog een teruglevermeter installeren, jaren terug is mijn draaischijfmeter vervangen en had ik nog nooit gedroomd van zonnepanelen. Jammer is natuurlijk wel dat dat weer kosten met zich meebrengt en de meetkosten als vaste post daarmee ook omhoog gaan. Idioot eigenlijk. Waar een groot bedrijf klein in kan zijn..."

In een vervolg mail stelt Loes:

"Dit is nog niet de definitieve plek cq. opstelling, de achterste rij gaat op een verhoging zodat de onderste er vóór kan staan en je één grote glijbaan van panelen krijgt... Ik ben aan het sparen voor nóg zo'n set waarmee ik mijn verbruik dan vrijwel helemaal kan afdekken.

Met zonnige groeten"

Loes Schutters

Nou Loes, als ik jou was zou ik proberen al je charmes in te zetten om op gratis metervervanging aan te dringen. Het is gewoon bezopen dat jij nu het slachtoffer wordt van een metervervanging waar jij nooit om gevraagd hebt en waar de netbeheerder nu eventjes stiekem weer een stukkie rijker van gaat worden ten koste van jouw superdonkergroene en duurbetaalde opwek. In ieder geval heel veel plezier met je blauwe panelenvrindjes . Dat ze je zeer gunstig gezind mogen zijn de komende jaar of dertig...

Datasheet van de 130 Wattpiek Kyocera PV-modules (> 16% cel efficiëntie, multikristallijn, 16 x 16 cm. = plm. 6 inch):

http://www.kyocerasolar.eu/index/products/standard_solar_modules/kc130ght-2.html


30 mei 2007: Berend Wagenvoort van Herberg PV, Apeldoorn

Leuke naam, beste Berend! Ik wil t.z.t. wel een keertje "onderdak" als jullie hele dak van de herberg gevuld is met zon-PV-blauw... Berend zijn kleine doch oh zo belangrijke extra contributie aan een duurzamere energievoorziening en een zoveelste stap door een vooruitstrevende, aan de toekomst denkende Nederlands staatsburger in de Energietransitie die ook onze transitie is. En Berend was net op tijd voor de record voorjaarsmaand april 2007...

^^^
De 4 "Titaantjes" op het dak van Berend Wagenvoort. Nog ruimte zat op het dak van de "herberg", beste Berend! Maar: alle begin is moeilijk, en wat lekker is, smaakt naar meer...
© foto B.W./Herberg PV

In de woorden van Berend:

"Dag Peter,

Nadat ik reeds energiebesparende maatregelen had genomen in de vorm van extra woningisolatie en het terugdringen van het energie- en sluipverbruik, zou een volgende stap in energiebesparing (en mijn steentje aan reductie van CO2-uitstoot) het zelf opwekken van energie zijn.

Jammer dat er vanuit de overheid totaal geen steun meer is, hierdoor heb ik lang getwijfeld voordat ik tot aanschaf overging.
Maar mede door enthousiaste verhalen op diverse PV-websites heb ik toch de knoop doorgehakt en begin maart van dit jaar is er een 640 Wp zonnestroomsysteem geplaatst.
Het netgekoppelde systeem bestaat uit 4 160 Wp monokristallijne panelen van de Indiase fabrikant Titan en een Steca omvormer, type 500-M.

De installatie heb ik overgelaten aan de installateur. Dit omdat het dak nogal lastig te bereiken is en doordat een "standaard" montage (m.b.v. S-haken om de panlatten) niet mogelijk was omdat de dakbedekking uit metalen platen bestaat. Het frame voor de panelen is nu direct aan de dakbalken geschroefd.

Ik heb een website gemaakt over het PV systeem. Hierop staat meer informatie over de panelen en het energieverbuik en PV-opbrengst wordt bijgehouden."

Groet,
Berend Wagenvoort
"Herberg PV"

Het (nieuwe) adres van Berend zijn leuke en overzichtelijke site is: http://www.herbergpv.nl

^^^
Eerste opbrengst resultaten van Herberg PV (aflezing digitale Siemens meter met teruglevertelwerk en separate opbrengstmeter). De elektriciteitsrekening van Herberg PV gaat er heel anders uitzien als voor de aanschaf van de zonnepanelen, that's for sure!
© B.W./Herberg PV

Hartelijk welkom Berend, bij het groeiende legioen der decentrale zelf-opwekkers van duurzame elektriciteit! Wie volgt?

NB: die PV-panelen had ik nog niet eerder iets over gehoord. Titan Energy Systems is een van de 17 PV-module fabrikanten in het Derde Wereld (???) land India, en deze producent heeft forse uitbreidingsplannen (30 MWp capaciteit en productie voor 2007), volgens het maart nummer van Photon. Het datasheet van Berend's 160 Wp Titan panelen vindt u onder de volgende link. Opvallend: deze zonnepanelen bevatten volgens de datasheet 12,5 x 12,5 cm monokristallijne cellen van de wereldvermaarde Amerikaanse top producent SunPower, dus het lijkt er op dat Berend wat dat betreft een goede koop heeft gedaan.

Nagekomen: Ook Berend keek verlekkerd naar zijn energienota, en besloot de bureaucratische SDE de SDE te laten en er zelf nog eens 3 170 modules van het Chinese merk ET Solar op eigen kosten bij te kopen (met weer een Steca 500 omvormer). Totaal per 25 februari 2008 1.150 Wp op het dak. Mjammie, mjammie, dat smaakt lekker... Zie ook bericht van 29 februari 2008.

http://www.etsolar.com/upload/ET-M572(150w155w160w165w170w175w180w).pdf (datasheet met o.a. de nieuwe ET Solar monokristallijne ET-M572170 modules)
http://www.titansolar.com/titan/datasheets/titan_160_220wp_datasheet.pdf (datasheet van de eerste Titan modules)


16 maart 2007: Ed en Eb: dan maar zelf helemaal doen...

^^^
Beautiful S. facing 3.780 Wp PV-array consisting of 21 monocrystalline Sharp NUSOE3E 180 Wp modules in 3 tiers; lower array will receive shadow in winter and is connected with separate string (as is the middle tier) of the multi-string inverter. All metal connections to the wooden structure of the roof are self-made!

"Hoi polderjongen,

Het heeft even geduurd maar uiteindelijk staan er dan toch zonnepanelen op ons dak en sinds vanmiddag zijn ze in werking. (Leuk, die terugdraaiende meter).
Er ligt een set van 21 panelen Sharp NUSOE3E á 180 Watt(piek) en dit wordt omgezet door een omvormer van Solutronic.
Piekvermogen van deze set is 3.780 Watt(piek).
Alles in eigen beheer aangeschaft, gemaakt en geplaatst. Het complete verhaal kan je nalezen op mijn website. Ik zal daar ook de opbrengst gaan bijhouden.

Pracht site heb je, duidelijk een ervaringsdeskundige!

Zonnige groeten,"

Ed en Eb

en de "opening" van Ed's site:

"Al langere tijd speelde ik met de gedachte om zonnepanelen op het dak te gaan plaatsen. Wat mij tegen hield was de hoge aanschafprijs per Piekwatt en het wegvallen van de subsidiemogelijkheden. Echter, de opwarming van de aarde is bijna niet meer tegen te houden, de olieprijs blijft stijgen en de landen waar de olie vandaan komt scoren niet echt hoog qua stabiliteit en betrouwbaarheid en kernenergie vind ik geen optie."

(Polder PV:)

Ik was al "stevig" onder de indruk van het ruim 3½ maal zo grote array aan PV-modules dan bij Polder PV (we zullen het principe "small is beautiful" maar even voor de gelegenheid ruimhartig opvatten...), maar toen ik Ed's "site in oprichting" bezocht, was ik echt helemaal total loss! Ed heeft niet zomaar ergens een flink pakketje zonnepanelen besteld en die door een installateur laten aanbrengen. Neen. Hij heeft alles, van het op internet zoeken naar goede zonnepanelen, de bestelling in Taiwan, de maandenlange onderhandelingen met de leverancier over de (ongesubsidieerde!!!) prijs, het per boot vervoeren van de modules naar Rotterdam, het bepalen van de dakinpassing en het uitmeten van de grootte en het zelf buigen van de dakhaken en verbindingsmaterialen, tot en met het op het dak installeren van de voor Nederlandse begrippen anno 2007 forse batterij zonnepanelen plus de aansluiting van de inverter zelf met wat hulp geregeld en gedaan!

Multistring 3.500 Watt (nominal) Solutronic SolPlus SP35 inverter, IP protection class 21 (hand contact safe > 12 mm; dripping water tight).

Het goed geïllustreerde verhaal is kostelijk om te lezen, en ik buig diep    voor deze zonminnende lieden die de "Particuliere Innovatie Prijs voor Zonnig Ondernemerschap (PIPZO) in Nederland driedubbel en dwars hebben verdiend, en die door Balkenende, van Geel, de Krom, Hessels, Samsom, van der Hoeven en, als ze nog ergens te vinden zijn, Brinkhorst en Wijn, gezamenlijk aan hen uitgereikt dient te worden. Want samen zullen we met zijn allen die broodnodige push aan zonne-energie in Nederland geven, en gezamenlijk dienen de handen op elkaar gelegd te worden om deze pioniers hors categorie de hemel in te prijzen!

Nu nog eventjes "aanmelden" bij de netbeheerder, beste Ed en Eb. Fluitje van een cent, anno 2007. Zie Netcode artikel 2.1.5.1... En plies, blijf s.v.p. onder die 3.000 kWh netinvoeding per jaar...

Ed en Eb: moge uw Ferrarismeter de vonken er van af laten vliegen, de komende zomer. In terugdraaiende modus, uiteraard.

Website Ed en Eb:

http://home.quicknet.nl/mw/prive/ed-eb/


20 februari 2007: Tonnie van Klooster a.k.a Mr. White plus update!

"Hoi,

Onze panelen staan er weliswaar al ruim een jaar maar ik ben nog steeds een newbie.

Ik heb een set van 3 stuks, type Sunkit 3*, LPS 125-180 incl. omvormer type EVO 500, deze set heeft een Piek vermogen van 540 Wp, de panelen dan, de omvormer heeft een piek van 500 Wp.

Ik heb al een begin gemaakt met een site hierover.

Nog uit te breiden met een gedeelte over onze warmtepompinstallatie.
Als ik daar de tijd voor vind...

Leuke site heb je!
Lekker fanatiek bezig!"

Groeten,
Tonnie (Punkrocker op GoT)

*(Polder PV:) Zonnepaneel pakketten verkocht door Oskomera Solar Power Solutions, het betreft monokristallijne modules van de Japanse producent MSK (die recentelijk door de Chinese tijger Suntech is overgenomen). De omvormer is geproduceerd door Philips.

Tonnie's site bevat leuke foto's van de opbouw van zijn systeem, en informatieve pagina's met de werking van een zonnepaneel, alsmede enkele "basic principles" van zonnestroom van eigen huis. Bovendien een tabelletje met maandproductie sinds oktober 2005. Uiteraard kon Polder PV het niet laten even een vergelijking te maken van de normopbrengsten (maandopbrengst gedeeld door het opgestelde nominale vermogen):

^^^
Vergelijking genormeerde maandopbrengsten (Wh/Wp) van Tonnie met systeem Polder PV (parallel geschakelde Shell modules met individuele OK4 omvormers) van jan. 2005 tm. jan. 2007.
Goed is te zien dat het systeem van Tonnie onbeschaduwd is en dus meer (genormeerd) opbrengt in de winterperiode als 4 van de 10 modules bij Polder PV (partieel) beschaduwd worden. Echter, in het topseizoen presteert het Polder PV systeem een stuk beter. Dit ligt mogelijkaan de onderdimensionering van de Philips omvormer (500 Watt) t.o.v. de 540 Wp aan DC vermogen bij Tonnie. Desondanks produceerde zijn systeem in 2006 beduidend meer dan de "verwachte" opbrengst van 397 kWh, nl. 506 kWh. Dat komt natuurlijk door de ligging in Zeeland (Goes).
De "match" van de PV-modules met de OK4 omvormers is in ieder geval veel beter, zodat het maximale uit het systeem gehaald lijkt te worden
.

Website Tonnie:

http://people.zeelandnet.nl/famklooster/zon/

Update! (7 juli 2010)

Natuurlijk kon ook Tonnie niet achterblijven bij het uitbreidings-geweld wat zo typisch is bij menig PV-newbee die het "licht" heeft gezien en al rap die onvermijdelijke zonnestroomkoorts te pakken heeft gekregen. Ergo: Tonnie heeft er inmiddels drie bij liggen. 3x Suntech STP 210 - 18 Ud (210 Wp) "multi's" (totaal 620 Wp) met een Soladin 600 omvormer. Netjes precies passend onder de monokristallijne MSK modules. Tonnie deed er kond van op Gathering Tweakers op 6 juli 2010, en deed de leuke boodschap vergezeld gaan van een fraaie foto. Systeem totaal nu: 540 + 620 = 1.160 Wp. Gefeliciteerd!


4 februari 2007: Ad Kremers

"Hoi,

Je mag mij ook wel bij de newbees zetten.
4 panelen sinds 8 juni 2006 (520 Wpiek).
Panelen merk Schüco (Duits), 130 Wp/stuk, omvormers Gridfit 250."

Mvg, Ad Kremers

Ad heeft een korte maar "krachtige" eigen website gemaakt. Vooral de laatste pagina's "Opbrengst", "Nieuws", en, heel leuk, "Energieverbruik" (allemaal af te lezen van zijn nieuwe, door hem betaalde (!) Landys&Gyr digitale meter met teruglevertelwerk), zijn zonder meer de moeite waard. Leuke grafieken en herkenbare "ervaringsgegevens"! Ad: veel plezier met je mooie Schüco panelen!

NB: Let op de grote foto op Ad zijn site op het PVC buis kniestukje om de kwetsbare kabelovergang over de dakrand te beschermen: belangrijk kritiek punt om op te letten bij DHZ systemen!

Website Ad:

http://home.hetnet.nl/~ad.kremers/zon/


3 februari 2007: Jopie

"Hallo

Ik heb sinds vorige week zaterdag ook eindelijk een PV systeem (501 Wp) op mijn dak staan. Na lang kijken, informatie verzamelen en mailen is het er nu toch van gekomen. Eerst wilde ik wachten op subsidie. Je kunt wel blijven wachten, maar dan gebeurt er ook niets.
Nu de eerste lekkere zonnige dag en dan zie ik dat mijn paneeltjes lekker wat stroom produceren, heerlijk gevoel.
Zelfs zo lekker, dat het eigenlijk meteen kriebelt om er nog een set bij te zetten. Maar ja vrij prijzig hé ;-)
En haal je de aanschaf prijs eruit? Misschien wel, maar dat boeit niet zoveel. Mijn LCD tv krijg ik er in ieder geval niet uit en het gevoel van eigen, schone stroom maken is toch ook wat waard."

Jopie

Zonnepanelen: 3x Sharp 167 (totaal 501) Wp multikristallijn (later nog Aleo bijgekocht)
Omvormer: Steca 500

http://sonnenertrag.eu/de/jopie/nieuwegein/2564/3231.html

Update!

Jopie is verhuisd naar Julianadorp in Noord-Holland, en heeft de oude modules in Nieuwegein (die ondertussen nog met enkele andere exemplaren (Aleo) werden uitgebreid tot 0,801 kWp) verkocht aan de nieuwe bewoner van zijn oude huis. Hij kocht vervolgens een set met 9 stuks 185 Wp monokristallijne Kingsun OEM modules (1,665 kWp) en 3 Steca 500 omvormers, en bakte veel meer zonnestroom in dat zonnige plekje dan ooit tevoren...

http://sonnenertrag.eu/de/jopie/julianadorp/2564/10976.html


2 februari 2007: Milker

(geschreven door: Polder PV)

Hoera, we hebben d'r weer eentje bij! Een medelander die niet kon wachten op "ondersteuningsmaatregelen" van de Staat, en het spuugzat is om steeds meer te gaan betalen aan die waanzinnig hard stijgende energienota. Hij heeft al heel wat isolatiemaatregelen in zijn 30 jaar oude woning doorgevoerd, de meest voor de hand liggende prioriteit bij de start van de energetische verduurzaming van een woning. Heel verstandig, dan meteen ook maar die uiterst belangrijke post "warmte" gaan afbouwen door er een vette zonneboiler bij te laten zetten, want zonlicht is een gratis en onuitputtelijke donkergroene grondstof waarmee de investering binnen een paar jaar tijd er (ook materiaalgebruik en energietechnisch bezien) weer uit is en het geweten brandschoon kan blijven.

De werkzaamheden in zijn huis ogen spectaculair, de zuiderburen in het Vlaamse hebben weer een stukkie Bruto Nationaal Product verhoging kunnen realiseren door het leveren van een setje van 3 bloedmooie Photovoltech zonnepanelen aan deze progressieve en reteslimme Nederlander, Daalderop en HR Solar zijn ook weer blij met een nieuwe klant voor hun Combifort 24/50+ met 100 liter buffervat zonneboilersysteem, en de energierekening kan met een gerust hart tegemoet gezien gaan worden. Nog even op de Soladin omvormer wachten (blijkbaar knelpuntje in de productie, ook al gesignaleerd bij de Sunpower® renovatie acties bij Eneco), maar dan kan de productie van supergroene zonne-energie ook op elektrisch vlak snel van start. En de netbeheerders hebben er weer een "afnemer" bij waar ze terdege rekening mee moeten gaan houden, want deze klant gaat hen gratis en voor nop aan een forse reductie van hun netverliezen helpen omdat er alweer een hoop fossiele brandstof in de energiecentrale minder in de fik gestoken hoeft te worden en die vermeden elektra productie dus ook niet met gigantische verliezen naar hem getransporteerd hoeft te worden! "Milker": klasse.

Ik wil hier gaarne ook nog een uitspraak memoreren van een oude rot met een heleboel zonnepanelen in het noorden des lands n.a.v. wat "probleempjes" op het vlak van zonnestroom in ons land: "... als je in Duitsland geen PV panelen neemt ben je echt gek, hier ben je gek als je ze neemt." Mwagh. Tweakers forum contribuant "Milker" hoort vanaf vandaag tot het aanzwellende legioen van extreem verstandige "gekken". En dat uw dagen nog maar lang en zonnig mogen zijn, hooggeschatte "Milker"!

Systeem: 3x Photovoltech multikristallijn Mithras 200 Wp module met 54 cellen van elk 156 vierkante mm. De Soladin600 omvormer van Mastervolt wordt binnenkort geleverd (levering vertraagd door zware claim Sunpower® renovatie acties op de productie).

http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/27404591#27404591
http://www.u-xperience.com/homepower/ (leuke site met ervaringsgegevens van "Milker")


22 juni 2006: Jeroen Haringman

(geschreven door: Polder PV)

Jeroen gaat voor de zon! Ondanks alle oeverloze gezwets en gezeur over zonnepanelen en zonnestroom in ons benepen landje zijn er gelukkig nog steeds uitermate verstandige mensen die gewoon zelf dat moois op hun huis willen hebben om zoveel mogelijk zonnestroom zelf te kunnen opwekken en om hun zeer belangrijke steentje in de Energietransitie bij te dragen. Zonnepanelen zijn daarvoor een ideaal instrument, en steeds meer mensen beginnen dat in te zien. Zo iemand is Jeroen Haringman. Hij had wel zo zijn twijfels, want zonder aankoopsubsidie en, vooral, met de uitermate dubieuze "regelingen" rond de teruglevering in Nederland, neemt hij wel een fors financieel risico, maar hij heeft de knoop doorgehakt. En, wat nog belangrijker is: Jeroen is huurder, net als Polder PV, en hij heeft toestemming van de verhuurder gekregen voor de plaatsing. Gelukkig ziet dus ook deze verhuurder de meerwaarde in van toestemming aan haar klanten voor investeringen in duurzame energie, omdat betrokken huurders vaak betrouwbare huurders zijn. Complimenten voor dit bedrijf; dit verdient absoluut navolging want de huursector is het ondergeschoven kindje op het vlak van toepassing van duurzame energie. Juist bij mensen die zich geen eigen huis kunnen veroorloven is dit een ongelofelijk belangrijk marktsegment, wat met de Energietransitie volop uitgebouwd dient te worden!

Eergisteren heeft Jeroen met wat hulp de door SolarNRG geleverde prachtige nieuwe zonnepanelen (600 Wp) zelf op het dak geïnstalleerd en de inverter is inmiddels lekker aan het knorren en aan het knipperen. Dat wordt terugleveren geblazen van de zomer!

Geachte dames en heren van de Energietransitie: Vergeet u s.v.p. de consument niet! We hebben miljoenen huishoudens die in eigen huis willen beginnen, huurders en huiseigenaren, en dus hoort het "transitiepad zonnestroom" een volwassen plek te krijgen in de toekomstige elektriciteitsvoorziening van Nederland die, als het aan de burgers ligt, maximaal duurzaam zal moeten worden. En die toekomst is voor menigeen alweer geschiedenis, want die is door hen al in gang gezet, of u het wilt of niet. We hebben al meer dan 30.000 extreem duurzame decentrale opwekkers en het worden er nog veel meer. Een gigantische aankoopsubsidie is voor bevordering van zonnestroom niet de goede weg (al mogen de gemeentes best incentives daarvoor inzetten, het gaat immers om besparingen die het eigen duurzaamheidsbeleid vooruit helpen, burgers betrokken maakt bij de energieproblematiek, de lokale netten ontlast, pieken scheert, lokale werkgelegenheid bevordert, geld in de regio houdt, etc.). Daarvoor moet een volwassen terugleververgoeding zonder bureaucratische of financiële obstructies ingezet gaan worden. U kunt bij uw collega's van de BMU bij de oosterburen navragen hoe je dat doet met maximaal resultaat. Hoef je niet opnieuw zelf uit te vinden: kopiëren dat model en inbedden in aparte wetgeving die duurzaamheid maximaal bevordert, het Nederlandse EEG dus. Simple as that.

Weer een gelukkig decentraal energie opwekkende burger erbij, mits de sinds juli 2004 wettelijk geregelde saldering vlekkeloos zal verlopen bij zowel de netbeheerder als de energieleverancier (d.w.z.: voor de volle 100 procent incl. REB en BTW, en automatisch op de nota's verschijnend zonder vertraging). Wat kan een politicus zich nu toch meer wensen? Juist ja, een heel land vol gelukkige burgers!

Jeroen: proficiat en héél veel op eigen huis opgewekte zonnestroom kilowattuurtjes toegewenst!

Meer nieuws over Jeroen:

Meer info over installatie, ervaringsgegevens 23 juni 2006
Op zonnestroom gebakken appeltaart door Polder PV afgeleverd 19 oktober 2006
Power to the new Solar Generation 10 januari 2007
Leuk & boeiend interview met Jeroen op Tweakers.net 6 oktober 2013

Nagekomen 1: Jeroen heeft via Marktplaats 300 Wp bijgekocht: totaal 855 Wp
Nagekomen 2: na zijn verhuizing liggen Jeroen zijn paneeltjes eindelijk weer op het dak van een nieuwe woning. Plus 3x 170 Wp Sharp nieuws. Maakt ... 1.365 Wp
(zie nieuwsbericht van 21 april 2008)
Nagekomen 3: Jeroen kon het niet laten (zonnestroom is zooooo verslavend...) en heeft er een 100 Wp Shell paneeltje bij gekocht, op Marktplaats. Voor boven de deur. Jeroen zou daar wel eens trendsettend mee kunnen gaan worden (hij heeft al een opvolger). Polder PV had daarvoor trouwens het aangevertje gepubliceerd, waar Jeroen direct op eigen wijze op in sprong. Op Gathering Tweakers forum onderdeel Duurzame Energie deel 4, 25 januari 2008 (en verder lezen)... ... Maakt ... 1.465 Wp
Ik wil zoiets ook al een tijdje, maar de verhuurder ligt hier dwars. Zal ik, desondanks, beetje burgerlijk ongehoorzaam?
Nagekomen 4: En jawel, nog een (van zijn werkgever gekregen...) setje multikristallijne modules erbij op Oost-Noord-Oost, en lekker plat, daar komt beslist nog wat leuks aan kWh uit. Jeroen deed het gewoon, zie deze foto op het door hem gestarte forum "Duurzame Energie" op Gathering Tweakers (april 2010).
Nagekomen 5: Een oud 17 volt Solarex paneel uit de schuur vond alsnog een bestemming in samenhang met een Chinese Sun-250G Sun-solar.nl omvormer en werd met een PlugWise unit aan het net gekoppeld (zie Jeroen's eigen story, 21 jan. 2012).

... Maakt bij Jeroen... 2.245 Wp

Website Jeroen:

http://www.solarwebsite.nl


Zie verder deel 2, deel 3, deel 4, deel 5, deel 6 en deel 7 (actueel)

 


© 2006-2010 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)