starting up our own green power production unit: 4 solar panels, March 2000
duurzame energie "oud"
links
PV-systeem
meten=weten
grafieken
graphs
huurwoningen
nieuws
index

 

SOLARENERGY

Nieuws
andere duurzame energie bronnen p. 4
en gerelateerde zaken

24 oktober 2005 - 5 december 2005

meest recente bericht boven

<<< 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

5 december 2005: Rendo kampioen, "grote jongens" hebben het nakijken. Althans, volgens een "onafhankelijk representatief onderzoek" onder 4.500 Nederlanders die door GfK Panel Services Benelux in Dongen bevraagd zijn over hun ervaringen met energiebedrijven. Dat de "grote jongens" slecht (blijven) scoren (niet in de top 5), wisten we natuurlijk al lang. Dat Rendo de palmares krijgt mag verbazing wekken, want wie kent dat bedrijf? Aha, volgens het net op de deurmat gevallen Nieuwsblad Stromen beleveren ze volgend jaar 70 procent van de rijksgebouwen van stroom, inclusief de koninklijke paleizen, en zijn ze sinds de liberalisering 3 jaar geleden gegroeid van 30.000 naar 200.000 klanten. Ze produceren zelf echter nauwelijks energie, maar blijken slimme handelaars te zijn die naast een fors deel biomassa (49 procent) gewoon ook aardgas (30 procent) tot kernenergie (5,1 procent) in de stroommix hebben zitten. "De prijs was doorslaggevend", aldus voorlichter Mulder. Vandaar die opvallende uitkomst van die enquête. Zelfs het Rijk en Beatrix blijken zûnnige hollanders (waarom moet Borssele eigenlijk openblijven?)? Greenchoice is trouwens bij elektra opvallendste nieuwkomer op de derde plaats. Echte Energie deed niet mee, want blijkbaar zijn alleen bedrijven met een marktaandeel van minimaal een half procent meegeteld. Houden zo, klein maar fijn ...

http://www.technalia.nl/onderzoek/OnderzoekTabel.asp?OnderzoekId=3
Nieuwsblad Stromen, nr. 7(21)/2 december 2005: p. 3.


5 december 2005: DE oplossing voor al uw CO2 problemen: het CO2 condoom! Waarom doen we allemaal zo moeilijk? Peperdure zonnepanelen, warmtepompen en dat soort ongein kopen? Extreem fraudegevoelige emissiehandel opzetten waar de eindgebruiker de dupe van wordt? CO2 op een omslachtige manier diep in oude olievelden opbergen? Veel te ingewikkeld! Greenpeace heeft het simpele en effectieve antwoord! (Met dank aan Floris)

http://www.greenpeace.nl/test-het-co2ndoom/


4 december 2005: "Windfall profits". Dat zijn de winsten die energieproducenten boeken door de gratis aan hen verstrekte CO2 rechten voor een aanzienlijk deel door te berekenen aan hun klanten. ECN heeft becijferd dat dat per huishouden ongeveer 11 tot 25 euro zou kosten (40-70 procent van de waarde van die gratis verkregen rechten)! Brinkhorst wil uiteraard nog meer onderzoek, want hij is zeker niet van plan om al die woekerwinsten (lees: inkomsten- en omzetbelasting) genererende bedrijven zomaar op het matje te roepen. Eerst de zaken zo ingewikkeld mogelijk maken zodat geen Kamerlid het meer snapt, "het is vooral een Europees probleem", u kent het wel. Niet raar staan te kijken dat er straks een kleine schaamboete opgelegd gaat worden, maar dat dit volstrekt zieke, in energiecrisistijd volslagen misplaatste, niet aan burgers uit te leggen "emissiehandels-systeem" in stand gehouden gaat worden. B. "deelt het gevoel van onrechtvaardigheid", de Kamer heeft daar geen boodschap aan, maar het kwaad is alweer geschiedt. Zouden we er ooit wat van terugzien? Goed voor het "vertrouwen van de burger" in bedrijfsleven en politiek!

Nieuwsblad Stromen, nr. 7(21)/2 december 2005: p. 1.


4 december 2005: Triodos steekt de vlag uit. Met de eerste "groenverklaring" voor een nieuw kantoorpand, genaamd "Het Nieuwe Cambium" in Wageningen. Staatssecretaris van Geel reikte op de Nationale Dubodag de prijs uit aan Bas Rüter, directeur van het op 16 april 2004 in het leven geroepen Triodos Vastgoedfonds (officiële overhandiging van een gerecyclede baksteen aan Elco Brinkman, trekker van de verduurzaming van de Nederlandse bouwsector). De energieprestatie van het nieuwe kantoorpand ligt ongeveer 30 procent lager dan de huidige eisen van het bouwbesluit. Hoezo revolutionair? Het kan, Triodos (al jaren samen met A.S.N. toonaangevend in duurzame initiatieven in Nederland) laat het zien, nu de rest van Nederland nog. EPBD uitstellen? Waarom? Nergens voor nodig, direct invoeren dat Europese energielabel voor utiliteitsbouw en woningen.

N.B.: U kunt bij Triodos uiteraard al jaren supergroen beleggen. Het Groenfonds, voortgekomen uit het Biogrond Beleggingsfonds en het Windfonds, heeft model gestaan voor de vergroening van ons belastingstelsel; diverse banken en ondernemingen doen regelmatig beroep op de expertise van de specialisten van Triodos. Heeft u een degelijk, doortimmerd ondernemingsplan voor een duurzaam bedrijf en heeft u startkapitaal nodig? Grote kans dat u bij Triodos "in goede aarde" zult vallen! (Yep, dit is reclame. Hart voor de goede zaak, zullen we maar zeggen)

Nieuwsblad Stromen, nr. 7(21)/2 december 2005: p. 1.
Triodosnieuws nr. 89/zomer 2004: pp. 8-9. (introductie Triodos Vastgoedfonds)
Het Financieele Dagblad, 16 maart 2004
http://www.triodos.nl


3 december 2005: Echte Energie steekt alweer de nek uit. Vandaag een brief in de bus met de "onvermijdelijke" boodschap: "we moeten de energieprijzen naar boven bijstellen" (nadat het bedrijf eerder dit jaar die tarieven nog had verlaagd). Niet omdat de duurzame energie die E.E. uitsluitend verkoopt duurder is geworden, maar omdat de energieprijzen kunstmatig gekoppeld zijn aan de gasprijs, die door Brinkhorst weer kunstmatig gekoppeld wordt aan de olieprijs. Die, u wist het natuurlijk al lang (hoop ik), flink stijgt, ook al is er nu weer tijdelijk een beetje "rust in de tent". Rust die echter schone schijn is, want de vooruitzichten zijn op zijn zachtst gezegd onrustbarend (zie DFT-link onderaan dit bericht). E.E. kan aan die olieprijs niks doen natuurlijk, en ze zouden zich uit de markt prijzen als ze relatief zeer lage prijzen zouden (blijven) berekenen, ook al lijkt dat uit marketing oogpunt mogelijk interessant (= kortetermijn politiek en kortzichtig bovendien).

Goed, E.E. "lift dus mee" met de andere energiebedrijven, maar ze hebben een naam hoog te houden. Vandaar de volgende mededeling in die brief (vetdruk Polder PV):

"Over de stijging van de olieprijzen hebben we niet zoveel te zeggen. Wel over onze prijs voor vastrecht die gekoppeld is aan uw verbruik. Die is bij ons in vergelijking met andere energiebedrijven heel erg laag. Ons vastrecht bedraagt voor 2006 € 18,00 (excl. btw). Dit vastrecht houden we ook laag. Zo willen wij dat de stijging van uw energierekening direct samenhangt met uw verbruik. Dat betekent dus dat elke energiebesparing die u voor elkaar krijgt, wordt beloond." Echte Energie legt hiermee de vinger op de zere plek, en geeft direct aan waar de klant zelf op moet letten om de energiekosten binnen de perken te houden (of er zelfs door kritisch te zijn met het verbruik, enorm veel op kan besparen). Wel zet ik vraagtekens bij de hoogte van het vastrecht, maar daar ga ik nog achteraan.

De tariefsverhoging voor de variabele kosten bij Echte Energie was voor ons enkel tarief, "Blauwe Stroom" contract (tot 1 juli 2004 "Schone Stroom Extra") als volgt (bedragen in €/kWh excl. BTW; volgens gegevens nota's):

boekingsperiode
var. kosten/kWh excl. BTW
verandering t.o.v. voorgaande periode
28 feb. 2003 - 1 apr. 2004
€ 0,08011
- 23,5%*
1 apr. 2004 - 13 jan. 2005
€ 0,071511
- 10,7%
13 jan. 2005 - 8 aug. 2005
€ 0,06270
- 12,3%
vanaf 1 jan. 2006
€ 0,0757
+ 20,7%

*Verschil met Natuurstroomcontract bij NUON voor 28 feb. 2003.

Het verschil van het sterk verhoogde nieuwe tarief 2006 met het tarief in 2003/2004 is nog steeds minus 5,5% (niet inflatie gecorrigeerd), dus we zitten bij E.E. nog steeds op een comfortabel laag niveau. Duurzame energie is namelijk spotgoedkoop als je alle maatschappelijke ("externe") kosten van niet-duurzame bronnen in rekening gaat brengen!

Overigens, het vastrecht tarief voor NUON was sinds de laatste tariefstijging van 1 augustus 2005 € 17,65 excl. BTW (€ 1,47 per maand), dus vrijwel hetzelfde als bovengenoemd (nieuwe) E.E. bedrag; ik heb nog geen nieuwe tarievenfolder ontvangen en ben benieuwd naar hun nieuwe vastrecht prijzen voor elektra en gas (mede gezien de absurde ontwikkelingen bij de warmte vastrechten, zie de NUON Soap).

Ten tweede: het grootste gedeelte van uw energienota blijft weglekken naar de netbeheerders (die doen alsof hun neus bloedt, de klanten niet wijzer willen maken dan nodig is, en gewoon de "wettelijke" directieven van de DTe uitvoeren) en, vooral de dames en heren van de belastingdienst die met de energiebelasting (terecht hoog, zou nog wel een streepje bovenop mogen om energiebesparing te stimuleren), MEP voor de stimulering van duurzame energie (via factuur netbeheerder) en de 19% BTW flink mogen "afromen" (tot ongeveer de helft van de totale gas- en elektriciteitsprijs). De speelruimte van de leveranciers, die zich zogenaamd op de "vrije markt" bewegen, is dus zeer beperkt.

Klimaatgecompenseerd aardgas van E.E. blijft gelijk in prijs t.o.v. de "grijze" gasprijs bij de regionale leverancier. E.E. heeft bij Amersfoort 1 hectare bos aangeplant, steunt herbeplantingsprojecten in Oeganda ter compensatie van de CO2 uitstoot van hun gasklanten, en heeft een mooie terugleververgoeding voor zonnestroom van PV-eigenaren. Petje af dus weer voor "ons" kleine, fijne energiebedrijf. U kunt nog steeds overstappen. Info:

http://www.echte-energie.nl/
http://www.dft.nl/nieuws/8681365/Olieprijs_lijkt_te_bodemen.html (titel suggereert iets anders als de realiteit...)


3 december 2005: "Durfkapitaal" moet de energietransitie redden. Aldus het Ministerie van Economische Zaken, wat al lang geleden zelf de handdoek in de ring heeft gegooid op het vlak van duurzame energie. Zoekt u het maar uit, "de markt" moet het vooral doen (de nieuwste religie die middels onwrikbare dogma's flink dreigt te ontsporen). Daarbij wel geholpen met uiterst dubieuze staatsfondsen als een deel van het Waddenfonds (verdiend door eerst fossiel naar gas onder de Waddenzee te gaan boren) en de werkelijk stuitende kernenergie faciliterende afkooptruuk van 500 miljoen euro voor het langer openhouden van Borssele. Dat laatste bedrag komt voor de helft van de energiesector, voor de helft van de staat. Driemaal raden waar dat geld uiteindelijk vandaan komt: iets met de kunstmatige koppeling van gas- aan olieprijzen ... De burger? Huh? Wat is dat?

Gezien de volstrekt ruggengraatloze, visieloze houding van E.Z. is het ook niet verwonderlijk dat de heer Hamm (platform Groene Grondstoffen) stelt: "Misschien komt het wel omdat wij meer denkers en handelaars zijn dan doeners en ondernemers." En vraagt hij zich hardop af waarom er bedrijven vertrekken naar Duitsland. De spijker op zijn kop! Is het toeval dat in deze uitgave van Stromen een sjieke folder voor "de nationale debatcyclus Energie" zit, met een exclusief, superzwaar bobo-programma met top bestuurder "meetings" op 15 december en 12 januari, en met een slotconferentie op 2 februari 2006, getiteld: "De Transitie van Denken naar Doen" (€ 495,-- ex BTW/pp.)??? Lankhorst (E.Z.) vindt dat de nieuwe wijze van financiering wellicht meer door "Brussel" gewaardeerd zal worden. Hoezo Brussel? Waar zijn de ballen van Nederland gebleven? Oh ja, "er komt een Bureau Energieprojecten" wat gaat helpen. Te ingewikkeld voor subsidiefabriek SenterNovem? Zucht.....

Nieuwsblad Stromen, nr. 7(21)/2 december 2005: p. 3.
http://www.debatcyclus.nl/energie1 december 2005: Nota Mobiliteit: oliedom. Aldus Milieudefensie. Meer asfalt voor nog meer files, voor nog kleinere marges, voor nog meer energievretend, NOx en andere ongerechtigheden uitstotend, milieuverpestend vrachtverkeer? Dom, dom, oliedom. Zijn er alleen nog maar domme bewindslieden, of zijn de tegenstanders op hun achterhoofd gevallen? U kunt het rapport van Milieudefensie over deze zoveelste hele foute, archaïsche en volstrekt achterhaalde Peijs-nota downloaden van:

http://www.milieudefensie.nl/verkeer


 


29 november 2005: Blair gezien? (NOS-Journaal). De Britse Prime Minister heeft goed naar zijn staf geluisterd en de knuppel in het hoenderhok gegooid: Engeland moet weer kerncentrales gaan bouwen. Dom, dom, dom, en nog eens dom. Nooit van pain-in-the-ass Windscale (nu Sellafield) gehoord? Wie gaat de afbraak van de huidige centrales betalen? Wie heeft er het meeste aan die centrales verdiend? In welke commissies, adviesorganen, bedrijfsbesturen e.d. zitten die lui? Zijn hun vergaderingen en de notulen daarvan openbaar? Hoe "kunstmatig goedkoop" is een atoomkWh? Waar denkt Blair zijn warmtevraag vandaan te halen (grootse deel van de totale energievraag)? Denkt Blair genoeg centrales te kunnen bouwen om in 2012 zijn Kyoto verplichtingen te kunnen voldoen? No way, alleen al voor de veronderstelde reductie van 35 g CO2 equivalent per kWh zouden in Europa 72 nieuwe kerncentrales van 500 MW geplaatst moeten worden voor het eind van 2012. Hoe denkt meneer Blair (en zijn Europese collega's) dat voor elkaar te krijgen? Heeft hij nog ergens een paar pakhuizen met Britse ponden achter de hand? Hoeveel van de externe kosten wordt ook nog eens door de Britse burger betaald? Hoeveel kost het "terrorism-proof" maken van een nieuwe centrale? Waar denkt Blair straks al zijn uranium vandaan te halen? Straks een permanente Britse "anti-terreur" bezettingsmacht in uraniumlanden Namibië en Australië? Etc., etc. Vanzelfsprekend dezelfde prangende vragen die wij continu aan onze eigen "dolende" bewindslieden moeten blijven stellen die maar geen afscheid van Borssele kunnen nemen. Angst is en blijft een slechte raadgever.

Bestel s.v.p. het gratis, extreem goed leesbare, duidelijke en atoomenergie aan de wand nagelende rapport "A back door comeback", een samenwerkingsproject van World Information Service on Energy (WISE) en Nuclear Information & Resource Service (NIRS). Slechts 24 pagina's "dun" en bomvol redenen waarom de goed geïnformeerde burger nooit meer aan (nieuwe) kerncentrales wil. U heeft de keus om u voor nop grondig te laten informeren, of u door onwetende en bewust blinde politici voorgoed een heel duur, gevaarlijk, en toekomstvernietigend atoomscenario door de strot te laten duwen. Er is ook een Nederlandstalige brochure voorhanden, "Kernenergie? Niet doen", een samenwerkingsproject van Natuur en Milieu, Milieudefensie, Greenpeace, WISE en de 12 provinciale Milieufederaties (maart 2005), 12 pp.

Bestel of download! Nuclear Monitor #621/#622 (dubbelnummer): Philip Ward (2005). "A back door comeback. Nuclear energy as a solution for climate change?", 24 pp. Februari 2005. WISE Amsterdam/NIRS. ISSN: 1570-4629.

WISE Amsterdam
Postbus 59636
1040 LC Amsterdam
tel. 020 - 6126368
fax 020 - 6892179
e-mail: wiseamster@antenna.nl

http://www.antenna.nl/wise


29 november 2005: Vogtländer (Energieraad) doet een duit in het zakje. Al is het wel vanuit een behoorlijk "fossiele insteek" (heeft dan ook voor Shell gewerkt). Wisselende uitspraken over het nationale energiebeleid en duurzaamheid. Wat Polder PV betreft de opvallendste: "Deze kansen in de gebouwde omgeving laat ons land nog te veel liggen. Uiterst jammer, want als een gebouw er eenmaal staat, wordt het veel lastiger om aan de energievraag voor warmte iets te doen. en een eenmaal gerealiseerd pand staat er voor tientallen jaren." Is ook Polder PV een doorn in het oog, al die nieuwbouwprojecten met daken die niet op het zuiden hellen, en van die leuke gebogen sexy metalen "felsendaken" waar je met goed fatsoen zelfs geen zonnepaneel of -collector (warm water) op kwijt zou willen, etc.

Bedenkelijker is de uitspraak "Ik ben geen voorstander van het ondoordacht subsidiëren van commerciële toepassingen van niet doorontwikkelde technieken". Ik proef hier wel erg sterk een afkeer van marktondersteuning voor DE technieken als zonnestroompanelen en zonnecollectors, ook al wordt dat hier niet uitgesproken (het ligt er wel dik bovenop, zeker gezien de opmerkingen die volgen op deze uitspraak). Net als het kabinet, ziet de heer Vogtländer de burger klaarblijkelijk als een lastig insect i.p.v. als de bron van de energietransitie. Jammer toch weer. Zoveelste gemiste kans. Niet goed naar Duitsland gekeken en naar de successen die geboekt zijn met het EEG en die overal in Europa gekopieerd gaan worden. Hollandse ziekte? Eigenwijs? 1974 frustraties nog steeds niet uitgewoedt???

Bron: Joule ("Vakblad over nieuwe energie", opvolger van Duurzame Energie), nr. 1/okt. 2005: pp. 30-33.


29 november 2005: Kommt die Energiewende? Zeer interessant themanummer weer van "Die SolarRegion" uit Freiburg, die voor deze keer tijdelijk is omgedoopt in "Die AtomRegion", gezien de ook hier oprukkende kernenergielobby. Die wat de talloze organisaties in Baden Württemberg betreft geen poot meer aan de grond zal krijgen, al zal dat nog een zware strijd gaan worden. Selectie uit de inhoud:

 • Die AtomRegion: analyse achtergronden verkiezingscampagne en het "meeliften" door de atoomlobby zoals via een reclamecampagne door Energie Baden Württemberg, een van de grootste energiebedrijven van Duitsland, die voor 45 procent in handen is van het zéér atoom"geile" Franse staatsbedrijf E.D.F.
 • Studie windturbines in het landschap door Richard Schindler, met als belangrijke, voor iedereen aan zichzelf te beantwoorden vraag: "Ben je voor een wereld waarin niets verandert, maar die vanzelf ten gronde zal gaan of, als die teloorgang voorkomen kan worden, wil je een samenleving die verwordt tot een museum waarin ook niet te leven is?"
 • Energie wetenswaardigheden. Feiten en diagrammen laten zien dat uitfasering van kernenergie een volstrekt legitieme optie is, onder voorwaarde dat energiebesparing en verhoging efficiëntie een primair beleidspijler wordt, naast krachtdadige ondersteuning van verdere uitbouw van alle duurzame energiebronnen.
 • Atomkraftwerke (AKW's) langer open? Verkeerd signaal, verkeerde politiek, leidt alleen maar van kwaad tot erger. Argumenten op een rij.
 • Politieke standpunten m.b.t. hernieuwbare energiebronnen, fossiele en atoomenergie van de verschillende politieke partijen in Duitsland.
 • Duurzame energie en arbeidsmarkt. Zeer belangrijk thema, zeker in Duitsland maar ook elders. In 1998 waren ongeveer 65.000 mensen in DE werkzaam in Duitsland, in 2004 (4 jaar na ingang van het EEG) zijn het er al ongeveer 145.000. Grootste sectoren: biomassa 50.000, wind 50.000, zon 30.000.
 • Energiebesparing: de beste energieverbruik en CO2 uitstoot beperker!
 • EEG (Erneuerbare Energien Gesetz): één van de meest succesvolle exportproducten van Duitsland. Landen die een vergelijkbaar "Mindestpreissystem" voor duurzame energie hebben opgezet cq. hebben overgenomen, hebben binnen de kortste keren een enorme hoeveelheid gerealiseerde DE-installaties zoals windturbines. In groot contrast met landen (Italië, UK) die een zogenaamd "quota-systeem" hanteren. Quod erat demonstrandum, zeggen ze dan in de wetenschap ("hetgeen bewezen moest worden"). "Der Exportschlager EEG reist um die Welt!"
 • Getrapte "ecologische belastinghervorming" (in ABN: "vergroening van het belastingstelsel") al sinds 1999 in werking in Duitsland: toenemende belasting van vervuilende aktiviteiten zoals fossiel-gebaseerd autoverkeer, en juist verminderde belasting van duurzame activiteiten en arbeid. En met resultaat! Afname van het verbruik van brandstoffen voor het verkeer (2000 >>> 2003): -2,8, -1,0, -2,3, -2,9 procent; Toename van aantal openbaar vervoer reizigers in hetzelfde tijdvak: +0,8, +0,8, +0,5, +1,5 procent. QED.
 • Solarstadt Löffingen (Hochschwarzwald). Doet alles aan duurzame energie: met maar 7.890 inwoners kun je een hele regio van duurzame energie voorzien! 0,0183 m² zonnecollector en 100,158 Wp zonnepaneel per inwoner. 111 en 128 kWp PV-systemen op daken van bedrijven, warmtepompen, seizoensopslag, geothermie, biogasinstallaties (130 kW gerealiseerd, 250 kW in voorbereiding), isolatiemaatregelen in openbare gebouwen, renovatie van verwarmingssystemen, houtpellet-installaties, en planning van windturbines. DE heaven!
 • Kleurstofzonnecellen gebaseerd op Titaniumdioxyde en een rode kleurstof die de lichtabsorptie verbetert. Ontwikkelingen bij Fraunhofer ISE.
 • "Windhundprinzip". In ABN: "die het eerst komt, het eerst maalt". Subsidies te vergeven door het Energieagentur Regio Freiburg om grotere wooncomplexen energetisch te saneren. Intekenen? Sorry, te laat, anderen waren u al voor! Volgend jaar weer. Ga maar alvast in de startblokken staan ...

Bron: Die SolarRegion 8(4)/2005. E-mail: solarregion@fesa.de. € 15,-- per jaar.


28 november 2005: Energieke job. WISE zoekt een campaigner en een administratief medewerker. Zie:

http://www.tegenstroom.nl/node/258


24 november 2005: Flitstrein ja of nee? Een consortium van ABN Amro, Bam Groep, Ballast Nedam, Siemens Nederland en Fluor zeggen binnen tien jaar (!) een privaat-publiek gefinancierd "rondje Randstad" hogesnelheidstrein traject te willen aanleggen naast of in de middenberm van autosnelwegen, met hoge frekwentie (om de 6 minuten) rijdend, het hele rondje ongeveer in 75 minuten af te leggen in een hypermoderne magneetzweeftrein die maximaal 350 km/h kan scheuren. Klinkt leuk, toch, zelfs Leiden moet aangesloten worden op dat moois? Slechts 5 miljard exclusief stations en parkeervoorzieningen, en Peijs mag van de in het mooie pak gestoken hoge heren nog 2 á 4,5 miljard euri bijpassen. Weg "geldverslindende" files, milieuwinst, het kan niet op. Leuk kaartje, al zet ik meteen een dik vraagteken bij de oversteek tussen Almere en Amsterdam over het IJ (brug? tunnel? dam met meteen maar een grote nieuwbouwwijk er langs?).

Nou Segaar, niet meteen gaan zitten miepen. Prachtig plan, toch? Polderjongen weet het echter zo snel nog niet. Er wordt van een "extreem hoge betrouwbaarheid" gesproken bij een soortgelijk project tussen het vliegveld en de stad van Shanghai in China, maar dat is toch wel van een ander kaliber dan dit snelheidsgeweld in het volgebouwde landschap van Nederland. En daar komt nog bij: allemaal flinke bochten in dit traject. Ik moet nog zien of dat goed blijft gaan bij de voorziene hoge frekwentie en ditto hoge belasting. Die 220 km/h gaat dat ding natuurlijk nooit van zijn leven halen (laat staan de max. snelheid van 350), zeker niet in de trajecten tussen Almere en Schiphol en tussen Leiden en Waddinxveen. En voor diegenen die meteen zo'n ding in de achtertuin willen (het loopt vast storm op de burelen van genoemde bedrijven), wil ik ook even herinneren aan die al tijden proefdraaiende "Transrapid Versuchsanlage" tussen Lathen en Papenburg, vlak over de grens, OZO. van het Groningse Vlagtwedde in de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen gelegen. Mijn partner en ik waren daar in 1997 op fietsvakantie (foto's hieronder) en ik kan me nog goed herinneren dat er nogal wat fors uit de kluiten gewassen trafostations langs het hele traject stonden. En we verspillen nu al zoveel elektriciteit in Nederland! Die opmerking "aanzienlijk minder milieubelastend dan andere vervoerssystemen" mogen we best wel een potje zout naast zetten totdat met keiharde praktijkcijfers het tegendeel bewezen is. Tenzij ze hier de directe uitstoot bedoelen, maar wat dacht u dat die elektriciteitscentrales uitstoten dan? En mogen die snelwegen meteen dicht als het totale "milieuplaatje" (alle factoren meewegen s.v.p.!!!) inderdaad pro-flitstrein blijkt te zijn? Dan ben je pas echt goed bezig, want we gaan natuurlijk niet én-én financieren, ben je mal. Kunnen we meteen weer wat nuttigs met die enorme oppervlakte door beton en asfalt bezette snelweg doen die dan vrijkomt. Dan zitten we echter nog wel vast aan die enorme, op hoge poten boven het vlakke polderland "verheven" flitstrein. Voor wie een indruk wil krijgen wat dat voor een gigantische impact op het polderlandschapsschoon heeft, moet maar eens naar dat walgelijke op enorme pijlers staande betonlint van de HSL kijken in de veenpolders van het Schieland ter hoogte van Bleiswijk (even al die lelijke kassen uit uw geheugen bannen, die hadden natuurlijk al lang weg gemoeten). U vindt windturbines lelijk? Waarom protesteert u dan niet tegen zo'n betonnen bakbeest? Oh, u wilt effe shoppen in Amsterdam en vanavond naar het theater in Rotterdam? Aha!

Hundreds of concrete pillars support the probe trajectory for the high-speed magnetic train between Papenburg and Haren in Nordrhein-Westfalen, Germany, just across the border from the Netherlands.
^Er is een "heen" en een "terug" spoor wat vlak langs elkaar opgesteld is in het proeftraject tussen Haren en Papenburg. De baan is op honderden betonnen pijlers gebouwd - geen wonder dat Nederlandse bouwbedrijven bovenmatig geïnteresseerd zijn in dit stukske high-tech. Jammer echter, dat beton zo'n onvoorstelbaar energie-intensief materiaal is. Niet zo milieuvriendelijk dus.
"Transrapid" high-speed magnetic train. Several big companies want this sexy beast of a machine running the gauntlet through the "Randstad" in the western part of the Netherlands.
^© ADAC Maxi Atlas 1994/95. Transrapid "Versuchsanlage" rechts in blauw aangegeven (afstand tussen buitenzijde bovenste en onderste lus is ongeveer 17 kilometer). Rose dikke lijn is de grens Nederland/Duitsland, Ø zijn grensovergangen.

Resource squandering magnets and electricity wiring underneath kilometers of concrete railway base...
^Kilometers lange dure, grondstof-intensieve magneetconstructie over het volledige traject aan de onderzijde van de betonnen baan (en dit is nog maar een klein proefstukje...)

^Uit mijn vakantienotities van 17 mei 1997: "Waanzinnig dure constructie met plm. 2300 pilaren, hoop stroomvoorziening en high-tech toestanden van Siemens en andere "gretige" leveranciers..."

Photo's © 1997 Peter Segaar, Leiden (NL)
Zegt u het maar Randstad bewoners. Wilt u dit echt in uw achtertuin? Dan ook niet meer zeuren over die windturbineparken die we dan hard nodig zullen hebben voor de energievoorziening van al dat fraais (bovenop het toch al uit de pan gierende elektriciteitsverbruik in het niet meer zo calvinistische polderland). En anders komt polderjongen wel even gezellig bij u op de koffie om u op andere gedachten te brengen...

Wat is nu eigenlijk de meerwaarde van al dit peperdure speelgoed? Paar minuutjes tijdwinst? Volgens mij zal het weer als vanouds gaan: mensen gaan lekker goedkoop in de Flevopolder wonen en gaan in Rotterdam werken. M.a.w.: door zo'n krankzinnige (dure, energie-intensieve) infrastructuur erbij aan te leggen genereer je nog meer mobiliteit. En dat is iets wat we absoluut niet moeten hebben, want die (kunstmatige) mobiliteit veroorzaakt nu al gigantische, onoplosbare problemen. Die zullen alleen nog maar erger worden. Dus, van Polder PV hoeft al dit moois niet zo. Doet u mij maar een fiets voor de boodschappen in de stad, en een "boemel"treintje voor die ene keer in de maand dat ik elders in het land wil zijn, vouwfiets onder handbereik. Lekker rustig, gezond, en onthaast lekker voor de toch al veel te drukke mens. En Siemens moet i.p.v. zich op de "integraal-veilige kerncentrales" en dit soort luxe energievretende speelgoed maar weer eens ouderwets op bloedmooie sexy zonnedaken gaan werpen. Dat gaat er namelijk in als zoete koek bij het grote publiek!

http://reiskrant.nl/reiskrant/reisnieuws/27974201/Bedrijfsleven_wil_superzweeftrein.html
http://www.dft.nl/nieuws/8547709/Plan_voor_magneetzweeftrein_door_Randstad.html


24 november 2005: 200 miljoen euro per jaar. Bovendien heel veel reistijd en nogal wat milieuvervuiling. Dat kost het verhuizingscircus van de bilokatie van het Europees Parlement wat heen en weer pendelt tussen Brussel en Straatsburg. Altijd al bezopen gevonden, die kermis. En dat begint nu eindelijk bij de parlementariërs zelf ook door te dringen. Dus wellicht dat de Fransen alsnog Straatsburg moeten gaan "inleveren". Ze vinden er vast wel weer wat anders op, gepokt en gemazeld als ze zijn in het diplomatieke spel. Als de vervuiling en de energieverspilling maar flink minder wordt, dan is er alweer veel gewonnen. Die 200 miljoen gaan uiteraard wat Polder PV betreft direct, geoormerkt en wel, naar de verdere ontwikkeling van duurzame energie.

http://www.telegraaf.nl/buitenland/28752601/Parlement_EU_heroverweegt_dubbele_vergaderplek.html


20 november 2005: CO2-emissiehandel voor de luchtvaart. Althans, dat is wat van Geel zegt te willen bevorderen in Europees verband. Een leuk beginnetje, maar wel verdacht, want dit soort onderhandelingen is in Europa extreem moeizaam gebleken door de enorme belangen die lidstaten bij hun eigen nationale vliegtuigindustrieën hebben en hun luchthavens. Daar kan zo'n initiatief al snel op stuklopen, en dan heb je niks. M.a.w., niet blijven verschuilen achter Europa, maar eerst zelf de handen uit de mouwen en rug rechten. Eerst maar eens die kerosine tax en BTW over die tickets, dan heb je meteen al een smakelijke hors-d'œuvre te pakken voordat je begint aan de hoofdmaaltijd. Zelfs al zou je het voor elkaar krijgen die emissiehandel op Europees vlak geïntroduceerd te krijgen, zou het resultaat wellicht erger kunnen zijn dan de oude situatie waarbij vliegen nog een luxe was en niemand daar een probleem mee had. Zoiets van: och, die CO2 die ik uitstoot, wordt toch "verhandeld", dus wat zou ik me zorgen maken? Doet u mij nog maar een weekendretour naar Barcelona! Dat komt dus neer op het faciliteren van de kunstmatige groei van een van de meest vervuilende wijzen van vervoer op deze aardkloot.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/28773061/Van_Geel:_kabinet_achter_milieuplan_luchtvaart.html


19 november 2005: Geintje... In de laatste Power to the People van de Z.P.V. stond een mooie passage in het vernietigende artikel over de nieuwe plannen van EnergieNed die een grijns op het gezicht van de webmaster van Polder PV deed verschijnen: "Eindelijk service in plaats van uren aan de telefoon hangen bij een call center van uw energieleverancier en met genoeg kluiten het riet in worden gestuurd om een complete PV-polder in te richten."

Leuk, Floris! ;-)


19 november 2005: Op naar lange termijnbeleid. Althans, als het aan de VROM-raad en de Energieraad ligt, die van Geel's laatste rapport "Evaluatienota Klimaatbeleid" van commentaar mochten voorzien. Een van de meest opvallende conclusies van de twee raden, n.a.v. het feit dat positieve effecten van duurzaam energiebeleid (o.a. innovatie, voorzieningszekerheid) moeilijk zijn te becijferen: "... zou kosteneffectiviteit, in de enge zin en met het oog op de kortetermijn, niet altijd leidend moeten zijn." Ik hoop dat de Staatssecretaris begrijpt wat daar staat en progressief langetermijn beleid nu eindelijk eens met andere argumenten gaat promoten in de Tweede Kamer dan dat eeuwige hollandse gemierenneuk over dat vermaledijde geld. Dat schiet niet op namelijk, want dat is veel te makkelijk inkoppen voor Brinkhorst.

Nieuwsblad Stromen, nr. 7(20)/18 november 2005: p. 3.


18 november 2005: Draaikonten-, knipperlicht- en wipkipbeleid wordt gecontinueerd... 2 berichtjes in Nieuwsblad Stromen:

(1) Er lijkt (eindelijk!) een brede meerderheid in de Tweede Kamer te ontstaan voor een oplopend verplicht aandeel duurzaam voor elektriciteitsproducenten, zelfs de liberalen lijken hiervoor inmiddels te porren, al willen ze, uiteraard, dat Brinkhorst alle "plussen en minnen" van zo'n maatregel gaat onderzoeken. Stel je voor dat je een maatregel afkondigt die wel eens erg effectief blijkt te zijn op milieugebied, dat is natuurlijk iets teveel van het "goede" voor de VVD. Hé, hé, dat begint ergens op te lijken, Diederik (Samsom) staat bijkans te soppen van genot en Vendrik (GroenLinks) wappert al met een wetsvoorstel. Ho, ho, zegt onze door talloze adepten de hemel in geprezen, zeer geliefde Minister van E.Z., niet zo hard, zo'n regeling is "complexer dan men denkt". Daarbij zoals gewoonlijk weer de "geweldige administratieve lastenverzwaring voor de overheid" als gelegenheidsargument uit de hoed toverend om vooral niet de regie over zijn speeltje de energiemarkt kwijt te raken. Hij suggereert vervolgens: "Bovendien blijkt uit andere rapporten dat subsidies efficiënter en effectiever zijn dan een verplicht aandeel duurzaam." Laat ik nou altijd gedacht hebben dat Brinkhorst de Minister was die zijn buik vol had van al die subsidies en als hij de kans kreeg ze eigenlijk liever allemaal zou willen afschaffen! Een echt rapportenmannetje dus, die selectief winkelt in de onderzoeksjungle als het in zijn straatje past. Door dit onnavolgbare wipkipbeleid is menig Tweede Kamerlid inmiddels al lang het spoor bijster geraakt en waait dus mee met de wind die er toevallig waait.

(2) Op dezelfde (voor-)pagina een stukje over warmtekracht koppeling. Die had exact diezelfde Brinkhorst namelijk al gekort op de subsidies (geen MEP-subsidie meer voor WKK per 31 december 2006), want we kunnen niet altijd Sinterklaas blijven spelen, uiteraard. Maar, de Goedheiligman is weer in het land, dus nu "mag" er blijkbaar weer eventjes wat uit zijn subsidiepotje vergeven worden (een paar eurocentjes per kWh, dat kan hij wel missen). En waarom dan wel? Omdat "de olie- en gasprijzen flink [zijn] gestegen" ... de geproduceerde elektriciteit niet meteen door te berekenen is en er door de WKK centrales dus duurder ingekocht moet worden dan verkocht kan worden. Nu even op een andere manier lezen: omdat Brinkhorst van diezelfde Tweede Kamer waar hij deze uitspraken mag doen kunstmatig de gasprijs aan die van olie mag blijven koppelen (u dacht zeker dat die gasprijs vanzelf zo hard stijgt? Forget it but!), veroorzaakt deze mooie Minister van Chaos dus die economische effecten (!!!) bij die arme WKK eigenaren. En die worden op deze onnavolgbare wijze dus weer via selectief rapportje shoppen gepaaid tot de volgende botte bijl gehanteerd wordt.

Tja, wat wil je met zo'n rood-oranje-groen knipperende, wipkippende draaikontminister. Dat schiet dus niet op met duurzaam energiebeleid, want dat heeft een rustig, doch dynamisch, "open" vaarwater nodig waarin voor een lange, "politicianproof" (uitspraak van B.!) periode de subsidie piketpaaltjes geslagen zijn en waar geen enkele omhoog gevallen Tweede Kamer adept ooit nog wat aan kan veranderen. En daarvoor hebben we én een nieuw kabinet, én een Ministerie vóór Duurzame Ontwikkeling, én de Nederlandse vertaling en uitvoering van het extreem succesvolle Duitse Erneuerbare Energien Gesetz nodig!

Nieuwsblad Stromen, nr. 7(20)/18 november 2005: p. 1.


17 november 2005: Allemaal leugenaars. Vuile politiek is van alle tijden. De smerige spelletjes op de achtergrond worden echter steeds beter in de doofpot gestopt. Totdat journalisten hun werk weer eens serieus gaan nemen...

http://www.dft.nl/nieuws/8605168/'Oliebedrijven_spraken_toch_over_energiebeleid_VS'.html


17 november 2005: Provincie Friesland neemt een voorschot op de toekomst. Maar of het wel zo'n verstandige zet zal zijn, is koffiedik kijken. Je rijk rekenen met de verkoop van je 12,6 % belang in NUON ter waarde van 1,2 miljard euro, terwijl de afsplitsing van de netbedrijven wellicht roet in het eten kan gooien? En hoe ziet de situatie er over 3 jaar uit? Niemand die het weet, ook de specialisten niet. Als het fout gaat, wie is er dan de pineut? Juist ja, de Friese inwoners!

http://www.dft.nl/nieuws/8579068/Friesland_wil_privatisering_Nuon_doorzetten.html


17 november 2005: Ausstieg aus der Atomindustrie. Zo heet het Duitse antwoord op de activiteiten van WISE. Reken maar dat dat hard werken is in Duitsland, want de lobby vóór kernenergie is ook bij onze oosterburen nog steeds springlevend, ondanks de fenomenale ontwikkelingen op het vlak van duurzame energie in dit rijke land. Zéér actuele site met een klein vleugje Duitse humor, www.ausgestrahlt.de. Hartstikke goed om uw Duits weer eens op peil te brengen (mooie voorbereiding voor als u gaat emigreren).

http://www.erneuerbare-statt-atom.de/atom/info/news


16 november 2005: ANVR maakt zichzelf onsterfelijk belachelijk. Lees onderstaand bericht op de Reiskrant van de Telegraaf site maar eens, maar lees eerst het vorige bericht (14 november 2005):

"ANVR protesteert tegen milieuheffing vliegtickets, door Inge Lengton

AMSTERDAM - Het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR) heeft vrijdag bezwaar gemaakt tegen de plannen van staatssecretaris Van Geel om een milieuheffing op vliegtickets in te voeren. Volgens het ANVR staan de prijzen van de inmiddels vele heffingen (veiligheid, brandstof, geluidsisolatie) niet meer in verhouding tot de ticketprijs.

Het ANVR vindt daarnaast dat een milieuheffing niet op individuen moet worden verhaald. Het milieu gaat de gehele samenleving aan en zou dus volgens het ANVR uit algemene middelen moeten worden bekostigd.

Het ANVR raadt het kabinet overigens aan om milieumaatregelen op internationaal niveau te regelen, zodat de positie van Nederlandse bedrijven en passagiers niet verslechtert ten opzichte van ons omringende landen."

Reacties Polder PV:

 • "... niet meer in verhouding tot de ticketprijs." Valt wel mee. Bekijk eerst jullie energienota maar eens en ga dan Zalm over de toonbank trekken voor het gratuite meegraaien uit uw huishoudportemonnee. De meeste Hollanders hebben hier geen enkele moeite mee of hebben het al die jaren nooit in de gaten gehad...

 • "... een milieuheffing niet op individuen moet worden verhaald." Zijn jullie nou helemaal van de ratten besnuffeld? In dit land geldt als een van de laatste overgebleven oude volkswijsheden nog steeds het onaantastbare principe "de vervuiler betaalt". Reizen met het vliegtuig is een keuze en geen gebod. U moest eens weten hoeveel passagiers ik in een paar uurtjes op Schiphol interviewde die voor een bespottelijke prijs een paar dagen op en neer naar Turkije waren gevlogen voor wat uurtjes zon. Als je het niet eens bent met dat stomme zakenreisje op en neer naar New York, zoek dan een andere werkgever die normalere betrekkingen met mensen en bedrijven dicht bij huis onderhoudt. Dachten jullie soms dat ik voor die vliegende idioten milieuheffing ga meebetalen? In welk tijdperk leven jullie eigenlijk?

 • Laatste "argument" heb ik het al eerder over gehad. Tijd rekken, verschuilen achter die makkelijke, anonieme "mondiale economie", lafhartig, visieloos en archaïsch gewauwel. Afschaffen die ANVR, onmiddelijk terug in jullie hok!

Staatssecretaris van Geel: niet naar luisteren naar die zieke gasten, maar onmiddelijk die vliegtax invoeren, minimaal 15 euro per ticket, direct gevolgd door een forse kerosinebelasting en gewoon 19% BTW op die tickets, zoals ook op treinkaartjes, strippenkaarten, bioscooptickets, etc., etc. Ballen tonen s.v.p.

http://reiskrant.nl/reiskrant/reisnieuws/28662731/ANVR_protesteert_tegen_milieuheffing_vliegtickets.html


 

16 november 2005: Blikrecycling OK? 86 procent blik uit het afval gehaald en weer de kringloop in, meldde Stichting Kringloop Blik apetrots, 6% boven de doelstelling. Wat ik nou nog nooit heb gehoord, en wat ik toch heel graag wil weten: hoeveel fossiele energie en waterverbruik gaat er eigenlijk zitten in het schoonmaken van al dat blik in dat huisvuil? Je wilt niet weten hoe een gemiddelde vuilniszak er uitziet van binnen. En die Stichting gaat mij echt niet wijsmaken dat dat blik vuil de smeltoven ingaat. Bij Poldermans komt dan ook geen blik het appartement binnen want, Trias Energetica, voorkomen is beter dan genezen. Wel breng ik (schoongemaakt) blik van bewoners alhier apart weg naar de echte kringloopboer alhier in Leiden (uiteraard op de fiets, 0 gram CO2 uitstoot). Door de gigantische grondstof vraag uit China en India is de metaalschroot prijs inmiddels ook weer zo hoog, dat je er nog 6 eurocent per kg. voor krijgt. Leuk zakcentje.

http://www.dft.nl/nieuws/8566073/Overgrote_deel_blikjes_hergebruikt.html


16 november 2005: "De Toekomst van Nederland". Ik had er al niet zoveel fiducie in, viel er dus halverwege even in (KRO, Nederland 1, 21h05-22h40), en heb het even aangekeken. Nou, er had wel wat meer peper en zout overheen gemogen, wat een matte vertoning. Heb het dus niet lang volgehouden, en de TV ging al gauw weer uit. Wel nog een aardige "score" voor de vraag: "Willen we in Nederland in 2020 alleen nog maar groene stroom afnemen; bent u het daar mee (on-)eens, of maakt het u niet uit?" (vrij vertaald). De score: 63% ja, 25% neen, 12% maakt niet uit. Toch niet slecht, poldermans? Niet slecht, neen. Tenzij sommige Hollanders het verschil tussen "groen" en "atoom" niet weten of denken dat het op hetzelfde neerkomt. Voordeel van de twijfel, laten we het daar maar op houden.

http://iq.pi.net/toekomstnederland


16 november 2005: De wal keert het schip. Kunstsneeuw wordt onbetaalbaar want de energieprijzen gaan ook in Oostenrijk flink omhoog. Er wordt al talloze jaren voor gewaarschuwd, tegen die krankzinnige sneeuwkanonnen die energie vreten en gigantische hoeveelheden water zuipen. Hogere atmosferische temperaturen zorgden toch al voor een steeds marginaler wordende nering bij de ski-exploitanten, en nu willen ze ook nog eens geld zien van de hoteleigenaren (en dus van de toeristen). Mijn zegen hebben ze, al zou ik liever zien dat het laatste sneeuwkanon zo spoedig mogelijk bijgezet zal worden in het Europese Archeologische Museum voor Onduurzame Zaken. Ik zal zelf nooit ski's aantrekken in de Alpen, zeker niet op kunstsneeuw. Dat Balkenende in Dubai iets benoorden de Kreeftskeerkring nog wel een sneeuwpaleisje wil bezoeken is typerend voor de beste man, maar in de Alpen is het een aflopende zaak, dat mag duidelijk zijn. Heerlijk, kan de natuur weer tot rust komen zoals dat hoort in het winterseizoen.

http://www.telegraaf.nl/buitenland/28136241/Sneeuwkanonnen_te_duur_voor_Oostenrijkse_exploitant.html


16 november 2005: Tilburg duurzaamste gemeente van Nederland. Andere gemeentes scoren bedroevend slecht. Werk aan de winkel dus. Zie ook de klimaatcampagne van Milieudefensie.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/28105791/Tilburg_duurzaamste_gemeente_van_Nederland.html
http://www.milieudefensie.nl/klimaat/doemee/klimaatkaart/index.htm


16 november 2005: Oorlogszuchtige taal uit bedenkelijke hoek. Aldus een bericht uit het Europese Straatsburg:

di 15 nov 2005, 18:18 Kroes opent aanval op stroom- en gasbedrijven.
STRAATSBURG - Europees commissaris Kroes opent de aanval op stroom- en gasbedrijven. Ze ziet zorgwekkend weinig concurrentie tussen de bedrijven, liet de eurocommissaris voor concurrentie dinsdag weten na een enquête onder 3000 betrokkenen dit najaar. (voor de rest van het bericht zie de Telegraaf-link)

Die (Smit-)Kroes, dat was toch die mevrouw met die 20 commissariaten in de Nederlandse bouwwereld, bij wie het politieke lobbywerk tot in de perfectie was opgevoerd? En die gaat nu met veel tam-tam de energiesector aanpakken? Wij zijn zeer benieuwd. Voordat u de "kleintjes" tot conglomeraten laat aangroeien a.g.v. de door u gewenste "concurrentie", kunt u eerst beter de nu al veel te grote jongens aanpakken, want wat die met al dat makkelijk verdiende geld gaan doen wil ik niet eens over nadenken, zo schrikbarend zijn de winsten bij die bedrijven! De consument? Kop dicht houden en dokken, s.v.p. De gasfabriek waar onze stadsverwarming zijn warmte van krijgt in Leiden is eigendom van E.ON. "Bestuursvoorzitter Wulf Bernotat was tevreden met de behaalde resultaten [1/3e meer winst dan vorig jaar]. Hij sloot grotere overnames niet uit." Huiveringwekkend, zeker als je bedenkt waar een deel van dat geld naar toe gaat: juist ja, nog meer "fossielen", dus, ook al is het voor investeringen in een NOx filter (derde bericht).

http://www.telegraaf.nl/binnenland/28678001/Kroes_opent_aanval_op_stroom-_en_gasbedrijven.html
http://www.dft.nl/nieuws/8580011/Eon_op_weg_naar_recordwinst.html
http://www.dft.nl/nieuws/8540412/Eon_investeert_in_Maascentrale.html


16 november 2005: Slaap zacht, atoomliefhebbers. Wel effe jullie portemonnee trekken, want er moet gedokt worden als je er uiteindelijk van af wil of moet. En daar is nog het bijkomende "probleempje" van die propvol hormonen en zieke gedachten zittende gasten die "iets" met die leuke centraletjes willen. Hebben jullie ook nog ergens een plekje voor dat afval in jullie schuur, want wie mooi wil wezen moet pijn lijden ...

Zie ook het volgende bericht om te bedenken hoe het gegaan zou kunnen zijn met die blijkbaar niet te stuiten nieuwe kernenergie ziekte:

[open mega cynism filter] This is how "big energy policy" works: for people having read too many Forsyth thrillers. Nuclear energy is "out" because it is too expensive and too sensitive in the eyes of the public opinion. So, the energy addicted politicians say: let's make it cheaper! However, we don't have the money for it, only for shutting old reactors down (we'll plunder that from our citizens, no problem). So, big companies, grow, grow, grow, and you can afford to buy yourself one. Than we'll deal with the population, put some extra "safety measures" in place, just to get rid of the protests, etc. We'll work it out. How do we make you big companies earn a lot of profits? By fusing them as a result of "competition" on the energy market! By letting them earn lots of money by artificially making the natural gas price dependend on the price for oil. Oil prices explode, that's not our fault, is it? Bingo! Problem solved, we're already preparing the best places in our beautiful country to place the damn things we should have installed decades ago. [close mega cynism filter]

http://www.telegraaf.nl/buitenland/28423821/Zweden_vergoedt_ontmanteling_kerncentrale.html
http://www.telegraaf.nl/buitenland/28511551/_Kerncentrale_mogelijk_doelwit_terroristen_in_Australië_.html


16 november 2005: Wat doet die beste man daar toch? Verbroedering van twee grote, zwaar onder druk staande religies? Of zouden er wat "aardser" kwesties spelen? Het stinkt hier naar fossiele brandstoffen!

http://www.telegraaf.nl/binnenland/28468641/Balkenende_op_zoek_naar_oliedollars.html
http://www.telegraaf.nl/binnenland/28489871/Balkenende_heeft_sneeuwpret_in_Dubai.html


15 november 2005: Eindelijk rechtvaardigheid in Nigeria. Blijkbaar begint zelfs in dat land door te dringen dat het niet verder kan op deze wijze. Een mogelijk historische uitspraak voor het Afrikaanse continent. Zoals overal ter wereld en regelmatig in de menselijke geschiedenis, blijken grote sociale veranderingen helaas met bloed, zweet en tranen afgedwongen te moeten worden. Met grote dank aan Ken Saro Wiwa en zijn moedige medestanders die deze doorbraak met hun leven hebben moeten bekopen, die man verdient posthuum de Nobelprijs voor de Vrede. In Europa wordt ook niet grootschalig afgefakkeld, dus waarom zou dat in Nigeria wel mogen? Gelijke monnikken, gelijke kappen, s.v.p. Uit het persbericht van Milieudefensie:

"Amsterdam/Benin-stad, 14 november 2005 --- Tijdens een historische rechtszitting besliste het federale gerechtshof in Nigeria vandaag dat oliemaatschappijen als Shell moeten stoppen met het affakkelen van gas in de Niger Delta. Volgens het hof zijn deze praktijken in strijd met bepalingen uit de grondwet.

Rechter C. V. Nwokorie oordeelde dat het affakkelen ernstige schade aan mens en milieu toebrengt. Behalve Shell maken ook oliebedrijven ExxonMobil, ChevronTexaco, TotalFinaElf en Agip zich schuldig aan affakkelen. Ook deze bedrijven mogen niet langer meer affakkelen.

Affakkelen gebeurt nergens ter wereld op zulke grote schaal als in Nigeria. Door die uitstoot veroorzaakt Nigeria in zijn eentje meer broeikasgassen dan alle sub-saharalanden samen. De uitstoot gaat gepaard met een cocktail aan stoffen die al jarenlang de plaatselijke bevolking vergiftigt.

Anne van Schaik, campagneleider Globalisering en Milieu bij Milieudefensie: 'Dit is een geweldige overwinning voor de Nigerianen. Al decennialang hebben zij te kampen met de schadelijke gevolgen van het affakkelen van gas bij oliewinning. We hopen dat Shell nu ook de andere problemen, zoals de immense olievervuiling, gaat aanpakken.'

De rechtszaak is gestart door Jonah Gbemre, een vertegenwoordiger van de Iwerekan-gemeenschap in de Niger Delta. Friends of the Earth, de internationale milieuorganisatie waar Milieudefensie deel van uitmaakt, heeft de zaak mede-ondersteund. Afgelopen zaterdag nog is Shell, onder andere vanwege haar vervuilende schadelijke activiteiten in Nigeria, door Milieudefensie onderscheiden met de zogeheten 'Schone Schijn Award 2005'."

Meer informatie:
Milieudefensie persvoorlichting, telefoon 020 - 5507333.

http://www.milieudefensie.nl


15 november 2005: Recent nieuws. Polder PV kon tien dagen lang de website niet updaten doordat zijn provider Freeler door Het Net is overgenomen en de homepage en gelinkte pagina's overgezet moesten worden (geen idee waarom dat zo lang moest duren). Als het goed is is alles weer in orde en heb ik alle klaarstaande info weer kunnen uploaden. Voor het nieuwe DE nieuws: scroll naar eerste nieuwe bericht van 4 november 2005, en lees verder omhoog tot het bericht wat u nu leest. Voor het laatste PV-nieuws aparte nieuwspagina's raadplegen.


15 november 2005: "... de prijs van China's economische explosieve groei met water zal worden betaald". Aldus een uitspraak van de Chinese minister van economische zaken. Bent u inmiddels ook een beetje "oliemoe"? Al dat gezeur over de hoge olieprijzen en daaraan gekoppelde energieprijzen zat? U dacht dat China een energiecrisis had? Mwagh, ook wel een beetje, maar de werkelijk grote problemen spelen zich op een ander vlak af. Moet u zich maar eens gaan verdiepen in het mondiale drink- en zoetwaterprobleem, dat is pas een "pain-in-the-ass" voor menig land aan het worden. Met als gevolg: interessante groeimarkt voor slimme beleggers. Aldus een scherpe analyse van Chiel Diercks in een bijdrage "Het blauwe goud" op de website van de Financiële Telegraaf.

Het is niet voor niets dat onze kroonprins "in water" zit, want daar gaan nog (meer) oorlogen over uitgevochten worden als dat zo doorgaat. Voor het maken van een goede kwaliteit drinkwater en het zuiveren van afvalwater is overigens heel erg veel energie nodig. In de U.S.A. wordt bijvoorbeeld al de ene na de andere afvalwaterzuiverings-installatie van een fors systeem van zonnepanelen voorzien. En zo zijn we weer terug bij de core-business van Polder PV. Ik kreeg die link namelijk door mijn veldmedewerker toegeworpen, en dacht eerst dat het over investeringen in zonnepanelen ging... Alles hangt met elkaar samen, je kunt het ene niet los van het andere zien.

Polder PV is overigens van mening dat primaire levensbehoeften als schoon drinkwater niet onder de "tucht van de markt" gebracht behoren te worden, dat de drinkwaterbedrijven overal ter wereld in staatshanden behoren te blijven, en dat de (lokale) bevolking minstens 1 vertegenwoordiger in de raad van bestuur dient te hebben!

U kunt trouwens zelf gigantisch veel op uw (drink-)waterverbruik besparen. Kijk hier maar eens hoe weinig Polder PV verbruikt, en die heeft nog steeds een zeer comfortabel leven. Kunt u ook! Op die pagina ook een serie eenvoudige besparingsmaatregelen.

Interessant artikel, dat "blauwe goud". Lezen!

http://www.dft.nl/nieuws/8592080/Het_blauwe_goud.html


14 november 2005: Tjonge, tjonge, wat een ambitie weer. OK, niet zeuren polderboy, ze doen tenminste wat. Het is maar hoe je er tegenover staat, want het is wel opvallend dat er nu "opeens" twee bewindslieden met zo'n milieuheffing voor de luchtvaart komen. En maar liefst 15 euro voor een internationale vlucht, toe maar, daar zal de gemiddelde vliegtuigpassagier van wakker liggen. Die lapt dat zonder meer bij zonder dat het hem/haar ook maar iets kan schelen of dat men er iets van merkt, want zonnen zullen we op dat tropische strand, dat gaan jullie niet van me afnemen, uiteraard! Het is natuurlijk een leuk beginnetje, maar het feit dat de crux, nl. zowel de kerosinetax als de tickettoeslag in EU verband vroegtijdig zijn afgeschoten, zegt heel veel meer over het totaal gebrek aan ambitie bij de Europese politici op dit essentiële vlak, dan over de absolute noodzaak van het feit dat de luchtvaart zal moeten bloeden voor de onvoorstelbare vervuiling die deze "tak van sport" over de aardbol uitstoot (zie ook gelijktijdig gepubliceerde stuk over Global Dimming). Het is ook bij de beesten af zoals een ordinaire, met belachelijke vliegreisjes stuntende belangenorganisatie als de ANVR weer op deze minimale ingreep reageert: "De heffing benadeelt Nederlandse reisondernemingen ten opzichte van de concurrentie in het buitenland". Gatverdamme, je broek zakt spontaan af van deze o zo voorspelbare nonsens van dit soort halve zolen. Luchtvaart onder het Kyoto protocol s.v.p., indammen die kunstmatige, ruimtevretende, klimaatverpestende en asociale groei en de vervuiling volledig laten betalen door de aanbieders en de verbruikers van die vliegkilometers. NU!

http://www.telegraaf.nl/binnenland/28426501/Van_Geel_wil_milieuheffing_luchtvaart.html
http://www.telegraaf.nl/binnenland/28225731/D66:_kerosine-tax_op_vluchten_Nederland-Duitsland.html


13 november 2005: Gelukkig, we kunnen weer gerust slapen. [c.m.o.] Want Nederland heeft de "kernrampbestrijding" op orde. OK, nog paar puntjes op de I zetten, maar dan zijn we er ook helemaal klaar voor! Ook lijkt het met de overstromingsrampenbestrijding wel snor te zitten, al is er wat gesputter over. Nu nog een rampenbestrijdingsplan voor als de zon onverhoopt uit mocht vallen. Slaap zacht, beste brave burger, slaap zacht. Den Haag zorgt er immers voor dat alles in orde is in het beschaafde Nederland. Doet u mij nog maar een kerncentraletje, niks aan de hand ... [cynisme modus sluiten]

http://www.telegraaf.nl/binnenland/28018731/Aanpak_ernstig_kernongeval_voldoet.html
http://www.telegraaf.nl/binnenland/28229421/_Betere_rampenplannen_nodig_voor_overstromingen_.html


13 november 2005: Polder PV heeft een "urban windturbine"! Je moet natuurlijk wel met de tijd meegaan. In Zoeterwoude is langs de A4 net de tweede fraaie Enercon windturbine geplaatst (zie website Floris Wouterlood, nieuws onder 14 oktober 2005), en dat willen wij natuurlijk ook! Dus heeft familie Polder PV gezamenlijk eens de financiën tegen het licht gehouden voor een kleinere variant en besloten om eindelijk eens van dat aanhoudende gezeur van de gerbils af te wezen. OK, het was wel even slikken toen we de nota zagen, maar je krijgt er wel wat moois voor terug en de woestijnratten zijn er erg mee in hun sas! Klik op het plaatje om te weten te komen op welke wijze wij tot deze belangrijke nieuwe stap in de verduurzaming van ons huishouden zijn gekomen (nieuwe "gerbil pagina").

Click on image to discover how our desert rats succeeded in getting their way on their path to sustainability!


 

10 november 2005: Milieudefensie Schone Schijn Awards 2005 en het IEA rapport. Uit een persbericht van Milieudefensie: "Er zijn prijzen in drie categorieën: 'Brandhout' (problemen rondom ontbossing), 'Oliedom' (problemen rondom olie, mijnbouw en gaswinning) en 'Kaskraker' (de publieksprijs). Voor deze laatste categorie kon het publiek stemmen via een antwoordkaart of de website van Milieudefensie. De winnaars worden zaterdagavond [12 november; PJS] bekendgemaakt. De genomineerde bedrijven zijn uitgenodigd om bij de uitreiking aanwezig te zijn."

Ben benieuwd of Jeroen van der Veer (CEO van Shell) aanwezig zal zijn bij deze zoveelste smaakmakende actie van Milieudefensie, want ik neem aan dat hij "Oliedom" uitgereikt zal krijgen voor continue investeringen in dit archaïsche, fossiele produkt en de aanhoudende enorme problemen m.b.t. de oliewinning in landen als Nigeria (bericht hieronder). Van der Veer heeft trouwens recent in een rondschrijven van de heer van Voorthuysen van de CSP-lobby organisatie GEZEN nog een flinke veeg uit de pan gekregen. Mijns inziens niet helemaal terecht omdat Shell (ook) in zon-PV investeert, maar dat had GEZEN liever anders gezien. Op de website van GEZEN kunt u verder lezen wat hun insteek in de verduurzaming van de mondiale elektriciteitsvoorziening is.

Het stuk van van Voorthuysen ging over de 17.000 miljard dollar die het Internationale Energie Agentschap zegt, naast de nodige andere achterhaalde en (bewust?) pessimistische malheur, dat er in, god-betere-het, de Arabische oliestaten geïnvesteerd zou moeten worden om "de sterk stijgende energievraag" bij te kunnen benen (World Energy Outlook 2005). Tja, als je dat doet is het natuurlijk vragen om continuering van een archaïsch, fossiel, onduurzaam en niet toekomstgericht "leven". Je kunt ook anders kiezen, want met dat geld is heel wat zinnigers te doen tegenwoordig. Dat GEZEN en andere DE organisaties daar vervolgens over zullen mogen "discussiëren" is geen probleem, dat zijn we wel met elkaar eens denk ik. Maar niemand heeft de "waarheid" in pacht, evenmin als de IEA, Shell, GEZEN, de DE Koepel, de ZPV, ODE, Economische Zaken, Milieudefensie, Polder PV, of welke organisatie dan ook dat heeft. Alle duurzame energie opties volop ontwikkelen s.v.p. en geen enkele op voorhand uitsluiten!

Nagekomen, persbericht n.a.v. prijsuitreiking (Rode Hoed, 11 november): Winnaars van de 'Schone Schijn Awards 2005' zijn de bedrijven ABN Amro (categorie 'Oliedom', i.v.m. het voortdurend blijven financieren van dubieuze oliepijpleiding projecten), Worldwood (categorie 'Brandhout' i.v.m. inkoop massale hoeveelheden heel erg "fout" Birmees kaalkap-oerboshout) en Shell (winnaar Publieksprijs, 35,6 procent van de stemmen voor "grootste vervuiler"). Werk aan de winkel voor Shell. Paar zonnepanelen fabrieken erbij? Helmond toch maar weer open doen bijvoorbeeld, PV van eigen bodem?

http://www.milieudefensie.nl
http://www.gezen.nl
http://www.telegraaf.nl/buitenland/28097931/Vraag_naar_energie_blijft_sterk_toenemen.html (IEA rapport)


10 november 2005: Actie bij hoofdkantoor Shell op tiende sterfdag Ken Saro Wiwa. "Shell, stop vervuiling in Nigeria!" Persbericht van Milieudefensie:

"Amsterdam, 7 november 2005 --- Actievoerders van Milieudefensie voeren op donderdag 10 november om 10.00 uur actie bij het hoofdkantoor van Shell in Den Haag. Ter gelegenheid van de tiende sterfdag van Ken Saro Wiwa bieden ze Shell, samen met de Nigeriaanse activist dr. Lucky O. Akaruese een reuzenklok aan. De klok symboliseert het verstrijken van de afgelopen tien jaar zonder dat Shell tot een oplossing is gekomen in Nigeria. Milieudefensie vindt dat Shell moet stoppen met het schadelijke affakkelen van gas en een begin moet maken met het opruimen van de olielekkages in de Niger Delta.

Op 10 november 1995 werd de activist, schrijver en televisieproducent Ken Saro Wiwa geëxecuteerd door het Nigeriaanse regime omdat hij zich verzette tegen de aanwezigheid van Shell in de Niger Delta. Shell kondigde daarop aan gesprekken te gaan voeren met de lokale bevolking, de Ogoni, om de problemen op te lossen.

Tien jaar later blijkt er bitter weinig te zijn gebeurd. Shell gaat gewoon door met het affakkelen van gas, wat leidt tot vervuiling en gezondheidsklachten van omwonenden. Ook de olielekkages zijn een groot probleem, omdat ze het grondwater vervuilen en ziektes tot gevolg hebben.

'Dit kan niet nog eens tien jaar zo doorgaan. Shell moet nú laten zien dat het bereid is concrete stappen te zetten. Het is tijd dat Shell eindelijk schoon schip maakt', aldus de Nigeriaanse activist dr. Lucky O. Akaruese, die ter gelegenheid van de tiende sterfdag van Ken Saro Wiwa in Nederland is."

Het rapport "Lessons Not Learned - The Other Shell Report 2004" (32 pp., 2,7 MB) is te downloaden van:

www.milieudefensie.nl  (>>> globalisering >>> "Shell moet verantwoordelijkheid nemen")


10 november 2005: Joepie! Jaarlijks reikt ODE een prijs uit van 1000 Euro aan een organisatie die met duurzaamheid bezig is en steun nodig heeft. Dit jaar is het initiatief van Margje Vlasveld voor de oprichting van een "Kenniscentrum voor duurzame ontwikkeling en burgerinitiatieven" de winnaar! Het Kenniscentrum is inmiddels gehuisvest in een historisch pand in de Leidse binnenstad, met de naam Ideewinkel. De prijs zal worden uitgereikt tijdens de DE-conferentie in Maastricht op 10 november na de middagsessie, om 17 uur.

Margje, van harte gefeliciteerd met dit "loon naar werken".

http://www.ideewinkel.nl


7 november 2005: Groene stroom certificering blijkt wassen neus. Zoals al in een vorig bericht gesuggereerd blijkt volgens onderzoek van de Europese organisatie van handelaren in zogenaamde "garanties van oorsprong", de Renewable Energy Certificates Systems (RECS) er op grote schaal gesjoemeld te worden met deze "gvo's". De certificaten blijken vaak dubbel geteld te worden, namelijk en in het land van productie, en in het land van consumptie van de aan het certificaat gekoppelde aantal kilowatturen. Zelfs als we er van uitgaan dat in Nederland (als enige land in Europa) dubbelverkoop is uitgesloten omdat de certificaten bij CertiQ ingeleverd moeten worden als bewijs van "consumptie" van de gecertificeerde hoeveelheid kilowatturen, waarna de certificaten vernietigd worden, is dit elders in Europa dus absoluut niet standaard de praktijk! Dat kan betekenen dat door Nederlandse consumenten "gekochte" groene kilowatturen niet als nieuw produktievermogen in de markt wordt gezet, maar dat die afkomstig blijken te zijn van bestaande duurzame energiebronnen in, met name, Scandinavië, en de opwek/consumptie dus dubbel geteld wordt! Volksverlakkerij dus weer in het kwadraat (laat de wakkerste krant van Nederland het maar niet horen...). Moet je dit soort waanzin dan ook maar niet door bureaucraten willen "regelen", dat is vragen om complexiteit en extreme fraudegevoeligheid.

Het in eigen land houden van zowel de produktie als consumptie is al een betere manier om controle op het verloop van de certificatenhandel te krijgen (wat de "vrije marktjongens" van E.Z. ook moge beweren). Als enige keiharde garantie is het voorbeeld van de Windunie te noemen, die immers de "gvo's" op naam van de consument uitgeeft, die daarmee een directe binding met de duurzame energieopwekker van eigen keuze krijgt. Tja, pioniers zijn altijd al als kleine organisaties begonnen. Dit soort zaken van bovenaf opleggen is vragen om moeilijkheden, zeker als je de controle op dat soort vage "windhandel' achterwege laat.

Dus, Windunie, laat E.Z. maar eens zien hoe slim jullie dat aangepakt hebben. Kunnen ze nog wat van leren in Europa.

Bron: Nieuwsblad Stromen nr. 7(19)/4 november 2005: p. 1. Tseard Zoethout: "Nederlandse consument eigenlijk bedot."


5 november 2005: Excursie Ecopark Waalwijk. Zie bericht op PV-nieuwspagina.


4 november 2005: Glazen Griffioen 2005 voor Marcel Crok. Er is al geruime tijd forse discussie over (a) de uitgangspunten van het IPCC over het broeikaseffect en de opwarming van deze fraaie planeet en de rol die Homo sapiens daarin speelt, en (b) over de "exponent" van de theorieën, het door geofysicus Michael Mann opgestelde "hockeystick" model waaruit een explosieve temperatuurstijging in de laatste decennia zou blijken. De wetenschapsjournalist Marcel Crok is "met een schone lei" in deze taaie materie gedoken door 2 kritische Canadese wetenschappers, Stephen McIntyre en Ross McKitrick te interviewen die forse kanttekeningen bij de uitgangspunten van Mann zetten, en die nogal wat kritiek over zich heen kregen. Het resulterende artikel van Crok, "Klimaat verandert door foute statistiek" is met de Glazen Griffioen door de Vrije Universiteit Amsterdam bekroond.

Natuurlijk zijn er bij elke wetenschappelijke stellingname mitsen en maren en zal geen enkele theorie voor 100 procent houdbaar zijn en blijken, want die geweldige natuur is altijd vele malen complexer dan wij denken (of willen). Het IPCC heeft een naam hoog te houden, dus het is best mogelijk dat vanwege de moeizaam verworven positie als internationaal gremium, er wel eens steken vallen. Laat onverlet, uiteraard dat, zelfs al zou uiteindelijk blijken dat het met de menselijke invloed op de mondiale temperatuurstijging mee zou vallen, dat we desondanks ALLES in het werk moeten stellen om te voorkomen dat ons land onder water komt te staan.

Daar komt nog eens bij dat geen enkele "industriële revolutie" er is gekomen vanwege politieke keuzes, maar omdat de technologische ontwikkeling die revoluties mogelijk gemaakt heeft! En niet andersom! Wij zitten nu midden in de zoveelste industriële revolutie, en dat is de explosie aan duurzame ontwikkelingen op het vlak van zonne-energie, windenergie, geothermie, duurzame warmte, energiearme apparatuur, verlichting, voertuigen, etc., etc. Deze ontwikkelingen "stoppen" vanwege een (vermeend) "bewijs" dat de mens niet de doorslaggevende factor is in de mondiale temperatuurstijging, zou wel het allerstomste beleid zijn wat je kunt verzinnen, in tijden van (door de politici beleden) "economische malaise". De kolenindustrie is onderuit gegaan, niet omdat de "grondstoffen op waren" (de voorraden steenkool zijn gigantisch en goedkoop te delven), maar omdat het sociaal, economisch en milieutechnisch gezien niet meer te handhaven was (zeker niet in Nederland). De stoomtrein is niet verdwenen omdat er "geen stoom meer (te produceren) was", maar omdat elektriciteit vele malen efficiënter, eenvoudiger, en minder arbeidsintensief was in te zetten dan stoom uit (ruim voorradige) steenkool. Etcetera.

Conclusie: Duurzame energie heeft de toekomst, ondanks eventuele wetenschappelijke bewijzen dat "het met de door de mens versterkte broeikaseffect wel mee zal blijken te vallen" (wat nog steeds niet bewezen is). M.a.w.: krachtig blijven bevorderen, er is weer een netwerk van bloeiende bedrijven die daarvan profiteren, goed voor die door de politiek zo "gewenste" groei, meer mensen aan een zinnige baan, en waanzinnig snelle ontwikkelingen op het gebied van schone technologie. Wat wilt u nog meer?

Dat is één van de redenen waarom u op deze website de CO2 reductie van Polder PV's zonnestroom systeem nog nergens heeft zien staan. Omdat er nog talloze goede redenen méér zijn om zonnestroom in eigen huis op te wekken! U kunt het trouwens zelf uitrekenen, afhankelijk van de bron die gehanteerd wordt: 0,835 kg CO2 uitstoot voorkomen per kWh opgewekte zonnestroom volgens ECN (getallen 1992/5), 0,566 kg/kWh volgens NOVEM. Afgaand op het laagste getal, zou Polder PV (inmiddels al op bijna 4½ MegaWattuur sinds de ingebruikname van de eerste 4 zonnepanelen in maart 2000), al op ruim 2 en een halve ton vermeden CO2 uitstoot zitten. Twee "simpele" burgers in een huurappartement zijn daartoe in staat door een beetje van hun spaargeld op een zeer verstandige wijze te investeren. Overigens, het feit dat wij geen auto hebben heeft vele malen meer effect op dat vlak, dus als u geen geld (over) heeft voor zonnepanelen, moet u gewoon dat geld verspillende, milieuverpestende, ruimtevretende en ongelukken veroorzakende apparaat direct de deur uitdoen. Dat zet pas zoden aan de dijk! Die stomme Hummer had u uiteraard al lang bij de metaalrecycling ingeleverd moeten hebben, want als u zo'n idioot apparaat in huis heeft gehaald, ben u pas goed SUVf en toekomstvernietigend bezig. Dumpen die hap als u niet voor de rest van uw leven als een loser bestempeld wilt worden!

Bron: Nieuwsblad Stromen nr. 7(19)/4 november 2005: p. 5. Ton Brehm: "'Hockeystick' kaatst terug".
http://www.natutech.nl (pdf van het artikel van Crok te downloaden)


4 november 2005: "Het zijn allemaal boeven...": "Minister declares nuclear 'renewable'". Aldus Lord Sainsbury of Turville, de Science and Innovation Minister van het old boys network van het Engelse House of Lords. Lees scherp tussen de regels door op welke dubieuze wijze de Britten weer worden genaaid en ze straks i.p.v. meer windturbines de nodige nieuwe "ultraveilige" kerncentrales in hun maag gesplitst krijgen en hun kroost met de maatschappelijke kosten en de rotzooi worden opgescheept. Ik heb al in een eerder stuk grote vraagtekens gezet bij het maatschappelijk "bewustzijn" van de Britse politiek. Welaan, hier weer een fraai voorbeeld daarvan! Yuck! Bedankt Floris, mijn dag is weer helemaal verpest ...

http://www.timesonline.co.uk/article/0,,5-1850323,00.html


4 november 2005: Verhagen (CDA) laat weer eens een scheet... ... CDA wil dat de "woekerprijzen" worden aangepakt en vraagt een debat aan ... Brinkhorst zegt dat 'ie er niks aan kan doen ... en half Nederland valt over de lieden heen (26 oktober - 1 november). Was ook een beetje doorzichtig natuurlijk, van Zalm "eisen" dat hij compenseert voor de aankondiging van NUON (en de ras volgende andere energieboeren) dat de energienota weer flink omhoog zal gaan. De CDA ruikt haar kans weer, maar laat de meest logische en meest effectieve politieke keuze "merkwaardig genoeg" op de kastplank liggen, zoals aangegeven door diverse slimme mensen in de lezersreacties: ontkoppelen die gasprijs! Brinkhorst heeft die wetten zelf in het leven geroepen en/of zijn zegen erover uitgesproken, en verschuilt zich er nu achter "omdat zijn handen gebonden zijn". Toeval bestaat niet!

Hierbij weer enkele fraaie exemplaren (I love good citations!); de geweldige rest moet u zelf maar gaan ontdekken, want het gaat weer eens om (veel) geld, en dan gaan de psychologische "sluizen" in Nederland wijd open. Ver-ruk-ke-lij-ke leeskost voor het slapen gaan en een verbazingwekkende doorsnee van (Telegraaf-lezend) Nederland:

 • "...en geef ons heden ons dagelijks litertje benzine. Amen."
 • "De C = CENTEN, D = DOEN, A = ALLES"
 • "... onbegrijpelijk dat er geen revolutie uitbreekt in Nederland, wegens mismanagement van een complete regering ..."
 • "Straks wordt het zelfs nog rendabel om zonnepanelen op je dak te installeren." (mispoes; is nu al "rendabel"! PJS)
 • "Hoe zit het met het maximum aan belastingen die over de energie door onze overheid worden geheven."
 • "Daaruit blijkt dat ecotax niets met eco te maken heeft en alles met tax."
 • "... een klein wormvormig aanhangsel in de regering maar net als met een blinde darm, kunnen ze o zo pijnlijk zijn."
 • "Daar gaat weer een hoop energie inzitten."
 • "Daarnaast moet het salaris van de directeur van de meterkasten ergens vandaan komen."
 • "... de grootste zakkenvullers die God op deze aardbodem heeft gezet."

http://www.telegraaf.nl/binnenland/27491061/Verhagen_eist_energiecompensatie_per_1_januari.html
http://www.telegraaf.nl/binnenland/27540331/Kamer:_Compenseer_hogere_energienota.html
http://www.telegraaf.nl/binnenland/27781071/CDA_wil_debat_over_woekerprijzen_stroom.html


1 november 2005: Wat zou dáár nou achter zitten? De Belgische, Franse en Nederlandse netbeheerders willen de stroombeurzen koppelen. "... efficiënter gebruik van de grensoverschrijdende stroomverbindingen" wordt als reden genoemd. Tja, zal wel. Of zouden ze alvast het netwerk willen uitbreiden om straks nóg goedkoper atoomstroom uit Frankrijk in Nederland te kunnen dumpen, aldus de nekslag voor duurzame energie in de Lage Landen gevend? Altijd achter de deuren blijven kijken, beste mensen, alert blijven!

http://www.dft.nl/nieuws/8505815/Netbeheerders_willen_stroombeurzen_koppelen.html


1 november 2005: Grootvervuilers krijgen ruim baan. En de argumenten daarvoor worden flink gemanipuleerd om die in het "juiste straatje" te krijgen. Ditmaal m.b.t. Schiphol, waarover ronkende rapporten met "economische motor van Nederland" en dat soort onzin flink onderuit worden gehaald door onderzoek van bureau CE uit Delft. OK, dat laatste onderzoek was in opdracht van Milieudefensie, maar de voorzitter van de subcommissie die het - voor Schiphol lovende - advies heeft opgesteld, dhr. Kottman, blijkt tevens de hoogste baas van Ballast Nedam te zijn. Om nu te zeggen dat dat een onafhankelijk rapport is geweest.... Voor het broodnodige "evenwicht" in de luchtvaartdiscussie, zullen we maar zeggen. De Nederlandse Staat heeft namelijk op dat vlak een gi-gan-tisch pak boter op zijn hoofd, met alle gedoogbeleid uit het verleden en het de nek omdraaien van alle wettelijke regelingen die Schiphol's gewenste groei in de weg zouden kunnen (komen te) staan.

U betaalt nog steeds geen belasting op kerosine of op internationale tickets. De luchtvaart wordt nog steeds kunstmatig buiten het Kyoto Protocol gehouden, maar is wel één van de meest vervuilende vormen van vervoer. Dat moet afgelopen wezen! Rapport downloaden via één van de volgende sites:

http://www.ce.nl
http://www.milieudefensie.nl/verkeer


1 november 2005: "De vervuiler wordt betaald"! Aldus onderstaand persbericht van Milieudefensie. Integrale tekst:

Milieudefensie wijst overheidssubsidie CO2-opslag af. 'De vervuiler moet betalen'

Amsterdam, 31 oktober 2005 --- Milieudefensie vindt het ontoelaatbaar dat minister Brinkhorst (EZ) 150 miljoen euro uit de middelen voor duurzame energie wil investeren in CO2-opslag. Opslag is verstandiger dan uitstoot in de lucht, maar dit geld kan beter naar maatregelen voor energiebesparing die méér resultaat opleveren voor dezelfde kosten. De overheid moet daarom investeren in een omslag naar duurzame energievoorziening in Nederland.

In de begroting van Economische Zaken die vandaag aan de Tweede Kamer wordt gepresenteerd wordt voorgesteld om 150 miljoen euro van het budget voor duurzame energie te investeren in CO2-opslag. Opslag van dit broeikasgas kan een belangrijk instrument zijn in het bestrijden van klimaatverandering, maar uit onderzoek van CE Delft1 in opdracht van Milieudefensie, blijkt dat het subsidiëren van CO2-opslag een belangrijk obstakel vormt in de overgang naar een duurzame energiehuishouding. 'Door deze subsidies geldt niet langer meer 'de vervuiler betaalt', maar 'de vervuiler wordt betaald', een absurde situatie,' aldus Donald Pols, campagneleider Klimaat en Energie bij Milieudefensie.

Subsidie voor CO2-opslag versterkt het huidige fossiele energiesysteem en daardoor de vraag naar fossiele brandstoffen. Energiecentrales met CO2-opslag hebben namelijk 10-35 procent meer energie nodig. De Nederlandse economie blijft hierdoor afhankelijk van de import van fossiele brandstoffen. Brandstoffen die veelal afkomstig zijn uit instabiele regio's en waarbij de winning vaak tot grote milieuproblemen leidt. Bovendien leidt de opslag van CO2 in Nederland ook nog eens tot extra luchtverontreiniging, door verhoogde uitstoot van onder meer NOx, terwijl energiebesparing en duurzame energie juist voor minder luchtverontreiniging zorgen.

Donald Pols: 'Investeren in energiebesparing is een stuk goedkoper en betekent voor burgers, bedrijven en overheid ook nog eens een lagere energierekening.' Als de Nederlandse overheid blijft investeren in fossiele brandstoffen, zal de overgang naar een duurzame energievoorziening nog moeizamer verlopen dan het nu al gaat. Geld dat aan CO2-opslag uitgegeven wordt, kan niet meer ingezet worden voor het stimuleren van duurzame energie. Innovatie blijft hierdoor uit.

Voor de uitstoot van broeikasgassen is wereldwijd gekozen voor het systeem van verhandelbare emissierechten. 'De vervuiler betaalt' is het achterliggende principe. De markt bepaalt op deze manier welke technieken voor het terugdringen van broeikasgassen het meest effectief zijn tegen de laagste kosten. Subsidie voor CO2-opslag met overheidsgeld druist in tegen het principe van 'de vervuiler betaalt' en is dan ook ontoelaatbaar.

Daar hoeft Polder PV geen woord meer aan toe te voegen. U wil verder met duurzame energie? Dan deze belachelijke plannen direct van tafel s.v.p. Geheime agenda van het kabinet? Daar mogen ze in Brussel eens gehakt van gaan maken als het aan polderjongen ligt: Concurrentievervalsing! Verstoring van "de vrije markt"!


 

27 oktober 2005: "Arme Amerikanen". Althans, als je mijn in de U.S.A. woonachtige vriend mag geloven van wie ik een e-mail kreeg:

"Ik geniet dagelijks van de 'hoge' benzineprijs overigens, langzaam brengt het de maatschappij in beweging. $80 per tank soms, dat zal ze leren."


27 oktober 2005: Duurzame elektriciteit moet in Europa slim worden gestimuleerd! Aldus een stuk op de website van ECN n.a.v. het verschijnen van een rapport van het Centre for European Policy Studies (CEPS):

"Momenteel zijn er onvoldoende waarborgen dat consumenten van groene elektriciteit krijgen wat hun leveranciers suggereren. De consument die zich op een groen elektriciteitsproduct abonneert moet erop kunnen vertrouwen dat zijn of haar keuze een vergroenend effect op de elektriciteitsvoorziening heeft. Helaas is dat nu in Nederland en elders in Europa nog steeds niet of nauwelijks het geval."

Zo, die kan "de politiek" weer eens in zijn zak steken. Aan de bak maar weer, openbare schandpaal voor de fraudeurs s.v.p., banktegoeden bevriezen van alle sjoemelaars, en het Europese paspoort inleveren a.u.b.

Leve de bureaucraten die alles "zo goed voor ons regelen". Heeft er iemand nog een groencertificaatje liggen slingeren? Laat maar zitten: doet u mij maar zelf opgewekte zonnestroom uit eigen stopcontact! Ben benieuwd hoeveel reacties op dit bericht zouden volgen als het op de website van de Telegraaf geplaatst zou zijn (neen, dank u, ik wil het niet weten...).

http://www.ceps.be/
http://www.ecn.nl/nwsbrf/article/0303.html


27 oktober 2005: "Wij denken dat de liberalisering goed werkt". Aldus Bart Hofker, marketingdirecteur van NUON. Het bedrijf gaat, zoals impliciet al duidelijk voor "de kenners" door de kunstmatige olie/gasprijskoppeling van Brinkhorst, de energieprijzen (lees: variabele kosten) per 1 januari 2006 verhogen, resulterend in, pak 'em beet, 135 euri minder in de huishoudportemonnee voor het gemiddelde gezin (verbruik 3500 kWh elektra en 1820 m³ gas, prijsstijgingen 17 resp. 15%). Van ons zal NUON niet meer rijk worden (oeps, foutje, we hebben stadsverwarming...), want we zitten daarvoor al weer een tijdje bij Echte Energie, en ons "restverbruik" elektra of dat beetje kookgas van ons zal E.E. ook niet vrolijk van worden. Natuurlijk zal E.E. ook hogere variabele kosten gaan berekenen, maar dat maakt geen drol uit op onze extreem lage nota. Alle energiebedrijven zullen ras volgen, en de bobosalarissen plus bonussen zullen voor het nodige vervolgdrama gaan zorgen, daar kunt u vergif op innemen.

Neen, meneer Hofker vertelt ons uiteraard niets nieuws, maar blijkbaar wonen er erg veel naïeve mensen in Nederland, want de "storm" die bij het bekend worden van dat "nieuws" losbrak was niet zuinig: 9 pagina's met 414 lezersreacties op de aparte Telegraafpagina over dat onderwerp! Zouden die mensen nu allemaal massaal het Binnenhof gaan bestormen als er een leuke protestdemonstratie voor ze georganiseerd wordt met gratis trein- en busvervoer naar Den Haag? Dat hadden ze natuurlijk al lang van tevoren kunnen zien aankomen. Die liberalisering is uiteraard al langer de meest bizarre vorm van volksverlakkerij die er is, omdat de Staat het grootste gedeelte van de inkomsten opstrijkt en er een groot deel naar de transportbedrijven/netbeheerders gaat wat iedereen, zuinig of verspillend, moet ophoesten. Een marginaal deel "wordt in de markt gegooid" en om die paar magere botjes mogen de leveranciers elkaar dan gaan afmaken met minimale marges.

Het enige voordeel wat die liberalisering tot nu toe heeft opgeleverd is het feit dat je nu werkelijk kunt kiezen welke leverancier je wilt (wij hebben die keuze al vrij snel gemaakt, zeker toen het hard bergafwaarts ging bij (de administratie van) NUON), maar zodra je vragen gaat stellen over je meterstanden, de transportkosten, of, laten we die vooral niet vergeten, de vastrecht kosten, kom je bij de netbeheerder terecht die factureert bij .... de voormalige monopolist, zodat je maar niet van die eikels afkomt. Dat "probleem" denkt EnergieNed op een slimme manier op te gaan lossen door het "leveranciersmodel" te gaan afdwingen (lees: dwingend op te leggen, in een "vrije markt" nota bene!) en allerlei andere onzalige praktijken verplicht te gaan stellen ("slimme meters", "capaciteitstarief"), hetgeen de boel weer ondoorzichtiger zal maken omdat de leveranciers de transportkosten "op hun eigen wijze" op de facturen zouden mogen vermelden. Drie keer raden wat daarvan de bedoeling is: dan komen we er straks nooit meer achter wat er nu precies in rekening wordt gebracht en kunnen allerlei uiterst dubieuze verhogingen van vastrecht- en transportposten straks als "generieke verhoging" gepresenteerd worden, stiekem meeliftend met de (kunstmatige) verhoging van de variabele kosten.

Goed, meneer Hofker vertelde dus niets nieuws, maar hij verzweeg wel een heleboel essentiële zaken die het publiek niet te weten mag komen. M.a.w.: houdt uw vastrecht en uw vaste (= dag- of maand gerelateerde transportkosten) in de gaten, want die stijging zou wel eens erger kunnen uitpakken dan de stijging van de variabele kosten. En dat is een ramp voor mensen die bewust zuinig leven: die worden via de achterdeur gepakt en via de vastrecht posten afgeknepen. Daar mag meneer Hofker binnenkort eens een leuk verhaaltje over houden, bij Paul Witteman op TV bijvoorbeeld.

Het uitlenen van die energiekosten meters is uiteraard geen nieuw idee, MilieuCentraal was daar begin dit jaar al mee begonnen. Beetje kinderachtig om daar nu mee te gaan "scoren", want dat hadden ze natuurlijk jaren geleden al kunnen doen. Maar goed, als het het energieverbruik omlaag kan brengen, prima. Moet sowieso gebeuren, en wel op krachtdadige wijze, zie bericht hieronder.

Even opletten geblazen: die grafiek op de 1e pagina van de tweede link geeft niet goed weer wat variabele kosten zijn en wat vaste kosten zijn! Onder het hoofdje "Levering" vallen namelijk een variabel, kWh of m³ tarief en (tegenwoordig) een tarief "vastrecht levering" waarvan mij nog steeds net duidelijk is wat dat nu precies betekent, maar wat wel (bij NUON) dag-gerelateerd is, dus vast. NUON zal u echt niet uit gaan leggen hoeveel die post bedraagt in zo'n grafiek, maar die kunt u voor uzelf natuurlijk gaan maken op basis van de gegevens die u op uw jaaroverzicht terugvindt. Hierop zijn trouwens de gemiddelde prijzen over de boekingsperiode te zien, om het nog wat "makkelijker" te maken.

Hetzelfde verhaal gaat op voor "Netbeheer" (meeste is vast, maar er zit ook een post "variabel" in waar EnergieNed vanaf wil wegens het door hen gesuggereerde extreme gegevensverkeer tussen netbeheerder en leverancier), en de post "Energiebelasting" waarin zowel een vaste component zit (MEP bijdrage), als een verbruiks-georiënteerd tarief (m³ of kWh). Stadsverwarming komt hierin uiteraard niet voor, want als NUON dáárover met de billen bloot zou moeten, gaat er een beerput open die veel mensen gaarne potdicht zouden willen houden.

De post "BTW" zegt ook geen ene drol, want die wordt natuurlijk overal over geheven (uiteraard moet er weer een uitzondering zijn, namelijk de MEP-bijdrage die vrijgesteld is...), dus zowel over de vaste als de variabele posten. Leuk grafiekje dus: het zegt echter erg weinig. Te omschrijven als: selectieve informatievoorziening. Je mag het van mij ook klantenmisleiding noemen. Een techniek waarin NUON steeds bedrevener lijkt te worden, gezien mijn eigen "ervaringen" bij dat bedrijf, waar ik weg wil, maar van Brinkhorst niet weg mag ("beschermde stadswarmte markt"). Zeker wat werkeloze psychologen en gehaaide "woordvoerders" in dienst genomen?

http://www.telegraaf.nl/binnenland/27466481/Nuon_verhoogt_energietarieven_2006.html
http://www.telegraaf.nl/binnenland/27451471/Gezin_135_euro_extra_kwijt_aan_energie_in_2006.html


27 oktober 2005: EBESPARENENERGIEBESPARENENERGIEBESPARENENERGIEBESP

... en er kan nog véél, véél meer dan u dacht ... De redactie van de Telegraaf vindt het inmiddels ook, da's toch niet bepaald een "verdachte bron", toch? Of had ik dit stukje soms "Calvijn voorbij" moeten dopen, gezien sommige lezersreacties?

Uitschakelen die pc!

"AMSTERDAM - Bedrijven zouden hun medewerkers moeten aansporen hun pc 's nachts uit te schakelen. Uit een studie van Fujitsu Siemens blijkt dat er alleen al in Groot-Brittannië jaarlijks 188 miljoen euro aan stroom wordt verspild door pc's in de slaapstand te laten draaien.

Fujitsu Siemens heeft 1000 medewerkers in bedrijven ondervraagd en de onderzoekers kwamen erachter dat 370 van hen nog nooit de pc heeft uitschakeld als ze 's avonds het kantoor verlaten en de volgende dag weer moeten werken.

Vanwege de stijgende energieprijzen wordt al langer kritisch gekeken naar het stroomgebruik van pc's. Daarbij wijst Fujitsu Siemens op de nadelige gevolgen van energieverspilling voor het klimaat."

Enne, als u dacht dat u weer allerlei "apparaatjes" nodig had om uw primaire energieverbruik omlaag te brengen: Forget It But! De grootste bron van energiebesparing zit tussen uw oren! Één vinger op de goede plek is efficiënter, milieuvriendelijker en vele malen goedkoper dan een dure "aanwezigheids-schakelaar" met een milieubelastende batterij erin.

Met weer de nodige lezersreacties. Ik vrees dat er nog onvoorstelbaar veel mensen in het zogenaamd "milieubewuste" Nederland verplicht middels keiharde cijfers op een energiekostenmetertje met hun "wegberedeneerde" sluipverbruik geconfronteerd moeten worden. Niet-te-ge-lo-ven, wat een naïviteit heerst er op de hollandse burelen. Of is het broodje-aap "het is slecht voor de computer"! Leest u met ons mee (spelfouten gecorrigeerd)?

 • "Nu zijn er miljoenen apparaten die uitgeschakeld nog met de trafo aan het net hangen. Dat is een wereldwijd gebruik voor niets van ongekende omvang."
 • "Eindelijk aandacht voor verspilling. Blijkbaar was energie nog te goedkoop."
 • "Ik heb een laptop en als je die in de ochtend opstart, kost dat 15 minuten logon tijd..." (ik weet niet wat die meneer allemaal voor automatische opstartroutines heeft, maar dat is natuurlijk klinkklare nonsens! Computercursusje? (PJS); reactie van andere schrijver: "... je had ook nog eens minstens 5 min. werktijd bespaard door geen reaktie te schrijven.")
 • "Probeer eens mee te werken om iets voor je (klein)kinderen achter te laten."
 • "Uit de reacties blijkt wel hoe onbenullig veel mensen zijn."
 • "... de knip is de beste leermeester."
 • "Nederlanders zijn laks op gebied van energie en kostenbesparing. PC's aan laten staan is zowat een statussymbool van de 'nerds' geworden."
 • "... kom maar met een goed onderzoek waarin energiekosten zijn afgezet tegen extra storingen. Als het apparaat niet tegen aan en uitzetten kan is het een slecht apparaat, een PC is geen serverpark."
 • "... nu heb ik dus de bevestiging dat de PC de boosdoener is? Gaan we daar toch even verandering in brengen." (die heeft het eindelijk begrepen! Hebben alle "Postbus 51" en dergelijke campagnes dus inderdaad nauwelijks effect gesorteerd? PJS)
 • "De kosten zouden niets uit moeten maken. Energie is schaars en als je verspilling tegen kan gaan, moet je dat gewoon doen."
 • "Er moet gewoon meer gedaan worden voor schone stroom."
 • "Ik denk dat de hele gemeenschap aan een mentaliteitsombuiging toe is." (hebben wij die naam niet ergens eerder gezien...? PJS)
 • "Waar hebben ze het over, kun je dat ding ook nog uitzetten?" (70-plusser ...; PJS)
 • "Wat je ook kan doen, is een paar fietstrappers onder je buro maken, die via een ketting een dynamo aandrijven. Met de opgewekte elektriek blaas je de PC dan leven in..." (Willy Wortel; PJS)
 • "... het miliaeu zal me een worst wezen." (niet gecorrigeerd; PJS)
 • "Volgens mij is het gewoon een gebrek aan opvoeding. Als ik klaar ben met handen wassen doe ik de kraan dicht, als ik ga slapen zet ik de verwarming laag en als ik klaar ben met werken doe ik mijn PC uit."

Etcetera. Laatste van mijn "veldmedewerker" van de nieuwsdienst: "Dat het opstarten van een PC 's ochtends te veel tijd zou kosten is ook eendengekwaak. Binnenhouden en opsluiten dat soort vogels!"

Oh ja, de "wereldwijde overschakeling op kernenergie" ontbreekt uiteraard ook niet in de vele reacties, het is maar dat u het weet...

http://www.telegraaf.nl/i-mail/27390541/Uitschakelen_die_pc!.html


27 oktober 2005: Dat schiet lekker op ... Na jarenlang vergaderen moeten onze zeeën "al" in 2021 schoon zijn van de EU. Greenpeace schuift de met veel moeite tot stand gekomen "bevindingen" direct van de tafel als "plannen stellen niets voor". Suggestie Polder PV: en nu ogenblikkelijk minstens 10 grote windparken op zee, en naar analogie van IJsland een 200 mijls zone eromheen waar RUST in de tent komt, de vissers niet mogen komen, en onze Noordzee eindelijk weer eens op een natuurlijke manier kan herstellen van alle geplunder en vervuiling. Ballen tonen dames en heren (oeps, "slip of the tongue")! En, inderdaad, polderjongen eet dus óók nooit vis (OK, eerlijk wezen: 1 kweekforelletje wil er nog wel eens ingaan, op vakantie in de Alpen, maar daar blijft het dan ook bij...).

http://www.telegraaf.nl/buitenland/27364991/Brussel_wil_schone_zeeën_in_2021.html


25 oktober 2005: (Bewust) geen Milieukeur voor Echte Energie. Uit de Nieuwsbrief 2005-5 van Echte Energie:

"Het zal u misschien niet ontgaan zijn dat Greenchoice het eerste, officiële milieukeurmerk heeft ontvangen voor haar groene stroom. Waarom Echte Energie niet denkt u? Echte Energie is wel degelijk benaderd door de organisatie van het milieukenmerk. Uiteraard voldoen onze producten ook aan alle eisen die gelden voor het keurmerk. Wat Echte Energie echter tegen stond is dat het Milieukeurmerk gekocht moest worden. Wij vinden dat een keurmerk iets is wat je verdient. Zoals een restaurant een Michelin ster kan verdienen. Klanten hechten waarde aan een keurmerk en wij vinden dat de geloofwaardig kan worden aangetast wanneer een keurmerk gekocht moet worden. De directie heeft dan ook besloten af te zien van het verkrijgen van een milieukeurmerk."

Kijk, dat is weer eens "klare taal" waar Polder PV wel pap van lust. Het beste "groene imago" berust op visie, daadkracht, en de wereld in eigen huis verbeteren! Doet u mij deze winter nog maar een paar 100 kilowattuur "Blauwe Stroom" uit Hollandse windturbines a.u.b., beste mensen van E.E. Jullie zijn op de goede weg!


24 oktober 2005: Opsplitsing. Ook de DE nieuwspagina's moesten er aan geloven... Opsplitsing in reeds 4 dik gevulde pagina's met DE lekkernijen. Beschikbaar via navigatiebar boven- en onderaan de pagina's.


24 oktober 2005: Wâzeggu? Polderjongen komt regelmatig de meest bizarre bureaucratentermen tegen in het energiewereldje. Je pijnigt soms je hersens tot krakens toe wat die idiote term nu weer betekent. Vandaar maar eens een beginnetje gemaakt met de pagina "Bureaucratentaal". Ook een mooie vondst tegengekomen? E-mail s.v.p.!


24 oktober 2005: "Toverketel" te koop. De eerste micro-warmtekrachtcentrale (Engelse uitvinding!) is nog niet geplaatst in Nederland (zie bericht 19 oktober), of Brinkhorst moet van tovenaarsleerling Balkenende deze "toverketel" direct aan de man gaan brengen (op de ambassade in Tokyo), want er moeten natuurlijk z.s.m. duizenden van die fraaie apparaten verkocht gaan worden (liefst aan rijke Duitsers, dan kunnen die lekker duur Nederlands gas gaan importeren...). Er moet weer eens grof geld verdiend worden, dus gaat alles uit de kast op politiek niveau. Verder prima, hoor, maar alleen als die gasprijs ontkoppeld wordt van de olieprijs, beste dames en heren in Den Haag, want dat is wel een erg doorzichtige manier van veel geld verdienen! Eneco blij, Belastingdienst blij. Als het gas straks op is verzinnen we wel weer wat anders, accijns op zonnestralen o.i.d.

http://www.energiened.nl/interface/popup/fs_pop.asp?URL= ...

<<< 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

© 2005 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)