starting up our own green power production unit: 4 solar panels, March 2000
duurzame energie "oud"
links
PV-systeem
basics
grafieken
graphs
huurwoningen
nieuws
index

 

SOLARENERGY

Nieuws
andere duurzame energie bronnen p. 27
en gerelateerde energie zaken

1 januari 2010 - 31 december 2011

meest recente bericht boven

actueel 30 29 28 27 26 25 24 23 22 21 20-11 10-1


21 december 2011: S.V.P. Niet juichen voordat het nucleaire schip gezonken is! Er gaan al verkapte juichverhalen door het land dat Borssele II (en III en IV en V, het gaat niet zomaar om een nuke erbij, het gaat natuurlijk om een kernsplijt GIGANT erbij!) ten dode is/zijn opgeschreven met de laatste ontwikkelingen. Ik zou willen zeggen: count your blessings, en juich niet te vroeg.

Dikke troubles voor Delta en de radioactiviteit loverboys in ons land. Angstdruppels op het voorhoofd en zweet in de bilnaad bij de aandeelhouders bij de provinciale energie onderneming Delta, die vinden dat het bedrijf een veel te grote broek heeft aangetrokken met haar tomeloze ambities. Desastreus verlopen projecten als de biodiesel fabriek Biovalue in de ver van Zeeland gelegen Eemshaven (persbericht 16 juli 2010, bankroet in oktober van hetzelfde jaar). Solland Solar als ongewenste decentrale revolutie bedreiger van de core-business van Delta (nukes, nukes, en nog eens: nukes) gedumpt en, na afschrijving van een als verloren beschouwde slordige 260 miljoen Euro, verkocht aan het management. Een van de grootste, zo niet de allergrootste afnemer van de enige Nederlandse Nuke, de aluminium smelter Zalco failliet, waardoor er de nodige megawatten aan continu vermogen (voor de 427 Alu smeltovens), die per dag een stroom rekening veroorzaakten tussen de 500.000 en een miljoen Euro (zie mijn post op GoT van 20 december 2011) niet meer direct wordt afgenomen voor het uraniumsplijting-gedreven oude beestje genaamd Borssele (I).

"Zou me verder inderdaad niet verbazen als het omvallen van Zalco hun nuke plannen genuked heeft.."

Zandbergen op GoT, 19 december 2011

Een vergunningsaanvraag procedure voor GigaNuke II-V die een half jaar verdaagd is. En dat in economisch rampzalige, en mogelijk nog slechter wordende tijden. De Grote Trekker, zeg maar gerust, de Kim Jong-il van de Megalomane Kernsplijt Ambities van Delta, ex-Shell man Peter Boerma en lang CEO van Delta, moest het veld ruimen. Mogelijk om de veel te hard aan de onbetaalbare nukes sleurende overambitieuze topman van het bedrijf te lozen om wellicht een "minder harde lijn jegens de samenleving" te gaan inzetten.

Conclusie: het zit Delta allemaal niet mee, maar ze hebben er zelf om gevraagd.

In de woorden van Daan van Doorn, President Commissaris DELTA NV (die uiteraard in hetzelfde bericht ex-CEO Boerma dankt voor het harde werken, en ook excuses aan de aandeelhouders aanbiedt vanwege het waarschijnlijke wegvallen - niet met name genoemd - van de Franse Moloch E.D.F. als partner; vetdruk van Polder PV):

"DELTA heeft net als iedereen te maken met een ander financieel klimaat in heel Europa. De economische crisis, de huidige overcapaciteit en de energieprijzen maken het huidig investeringsklimaat slecht. Een investering van 5 à 6 miljard is voor elk bedrijf op dit moment lastig en voor DELTA alleen niet reëel.."

maar OOK:

"Voor de duidelijkheid: wij trekken ons niet terug uit KCB2. In redelijkheid en billijkheid gaan we verder met het voorbereiden van de vergunningsaanvraag. De kosten zijn hiervoor beperkt en DELTA kan dat zelfstandig aan. We zullen dus ook niet vertragen. We doen het wel anders: een hernieuwde aanpak."

Bron: mededeling Delta NV op 22 dec. 2011

NB: "KCB2" is gewoon het plan voor een tweede kerncentrale, al zou het correct moeten luiden "KCBII-V", "het plan voor een uitbreiding van VIER kerncentrales". Of in ieder geval: zo groot en zo verpletterend mogelijk, want Verhagen's übergeilheid voor een GigaNuke was een unieke kans, once in a lifetime...

Let u s.v.p. goed op dat tweede stuk? Delta geeft zich uiteraard niet zomaar gewonnen. Daarvoor staat er teveel op het spel, want niemand neemt ze meer serieus als ze de handdoek nu al in de ring gaan gooien...

In de woorden van Diederik Samsom (tweet van 22 december 2011):

"Zeldzame ingreep. Veelzeggend. Vertrouwen in kerncentrale is weg. Nu snel de focus verleggen naar investeringen mét toekomst."

Waarvan akte.

Blijf u wel s.v.p. uw zegeningen tellen. Neoliberaal nuke-loving rechts/conservatief NEEderland heeft een kwart eeuw zich via talloze kanalen helemaal SUF gelobby'd dat er nu eindelijk een nieuwe kerncentrale moet komen. Ze gaan echt niet zomaar "hun verlies" nemen. Alles gaat daar alsnog uit de kast om toch een giganuke er door geramd te krijgen, linksom of rechtsom. Die linke gasten zullen over spreekwoordelijke lijken gaan om hun zin te krijgen. Blijf dus alert, en blijf de waanzin van de prehistorische energie technologie kernsplijting aan de kaak stellen. Versaag s.v.p. niet!

En een prachtig, stralings-arm jaareinde toegewenst!

http://www.energieenwater.net/index.php/doodstrijd-van-het-kernenenergie-project-borssele-2.html (dossier "doodsstrijd van een kerncentrale" bij hooggeschatte en een scherpe pen hanterende collega Sweegers van Energieenwater.net)

http://www.borssele2nee.nl/wordpress/ (die al langer van tevoren protest demonstratie op 22 december 2011 had georganiseerd, en het ging nog door ook, ondanks de donkere wolken boven de plannen voor vier nukes d'r bij)
http://www.kernfeiten.nl/ (de naakte feiten m.b.t. de door sommigen "gewilde" tweede tot en met vijfde nuke op een rijtje)
http://www.tegenstroom.nl/ (de hardste vechters tegen meer nuke splijters, u kunt donateur worden)

Artikel Trouw van 22 december 2011 (Delta wil hoogstens 10 miljoen Euro in voorbereiding aanvraag tweede tot en met vijfde kerncentrale steken, daar kun je ook tegen die tijd wellicht een 10 MWp zonnestroom centrale van bouwen die 9 GWh/jaar aan donkergroene stroom produceert i.p.v. dat er gebakken lucht wordt uitgebraakt...)
http://www.nrc.nl/nieuws/2011/12/21/69-hoogleraren-in-nrc-plan-borssele-ii-is-te-wankel/ (21 december 2011 - 69 hoogleraren zeggen: schei nou eindelijk eens uit met die oneindige polderkolder, en kap met een vergunningsaanvraag voor nieuwe nukes)


21 december 2011: CO2 tax op vliegverkeer toegestaan door Europese Hof van Justitie. Dat gaat natuurlijk vet tandengeknars opleveren. Laat maar lekker knarsen.

Wat nu onder "rechts neoliberaal" toch blijkt "te kunnen" (let wel: van de hoogste Europese Rechter, uit der aard beslist niet van die "verder de wereld blijven verzieken en niet zo zeuren" neoliberalen), hebben die "rooien" al jaren lang voor gevochten. Ondergetekende heeft ook aan een paar acties meegedaan, diverse bij/in Schiphol, en daarvoor heb ik midden in de winter met Milieudefensie midden op de (toen nog toekomstige) Bulderbaan, in "Bulderbos I", in een tentje gebivakkeerd in troosteloze omstandigheden.

Gelukkig was het "dinnetje" d'r ook bij.


"Kampement Bulderbos I", winter 2001
(wij hadden ons eigen tentje, het was erg koud, toen...)

Diverse andere leden van Milieudefensie, trouwens hele gewone en aardige mensen, hebben nog veel vervelender klussen opgeknapt, tot gevangenisstraffen aan toe omdat ze op een landingsbaan en/of op een vliegtuig waren gaan zitten (allemaal van tevoren aangemeld en geen gevaar voor wie dan ook opleverend).

Nu dus "een eerste resultaat". Goh, het zou tijd gaan worden.

Ben benieuwd naar het vervolg. Count your blessings: de voorstanders van ongebreidelde, onbeteugelde groei en zo goedkoop mogelijk naar anywhere reizen zijn oppermachtig en zullen beslist proberen de nodige metaalblokken in de wielen te steken. Vergis u s.v.p. niet.

Milieudefensie: deze pluim mogen jullie ook alvast in de hoofdtooi steken. DIK verdiend, en gefeliciteerd!

http://tinyurl.com/bm83wxs (verkorte link naar het artikel van 21 december 2011 op Trouw)

http://milieudefensie.nl/publicaties/down-to-earth-magazine/artikelen/van-tops-tot-bulderbos (april 2011, aardig achtergrond artikel over gevolgde strategieën bij het georganiseerde verzet bij Milieudefensie)
http://www.milieuactueel.nl/nieuws/2002/123/milieudefensie-vertrekt-uit-bulderbos.html (dat was toen een verdrietige dag -eigenlijk nacht. De webmaster van Polder PV was ook daar bij)
http://www.jackvanmildert.nl/letterlijke-groei/bulderbos-in-ballingschap


24 november 2011: Gelukkig geen hoofdprijs! De webmaster van Polder PV heeft voor zover hij weet nooit "prijzen" gewonnen. Wel onderzoeks-prijzen, in het grijze verleden (drie stuks). Maar geen lot uit een loterij en dergelijke zaken. Ik interesseer me er helemaal niet voor, het zal allemaal wel. Gelukkig word ik van "andere" zaken. Een goed geregeld Duits Erneuerbare Energien Gesetz in Nederland, bijvoorbeeld. Daar wordt iedereen blij van. Behalve wellicht de Staat der Nederlanden en de Energie Molochs, maar daar hoeven we ons niets van aan te trekken, er zijn immers "hogere doelen" mee gediend.

Wel werd vandaag mijn aandacht getrokken door een "Megaton" actie van een verder totaal onverdachte bron. Het al decennia tegen maatschappelijk onrecht, dieren mishandeling, milieuverwoesting, natuur verkrachting, machtsmisbruik, en energie tirannie strijdende Greenpeace. Wat meer doet voor deze getergde planeet dan de hele bliksemse santekraam bij elkaar, en daar mogen ze blijvend voor geprezen worden. Voor de goede orde: ja, de webmaster van Polder PV en zijn partner zijn al heel lang donateur, al zou ik niet meer weten hoe lang dan wel. Goed besteed geld, laten we wel wezen.

Dus ik die website bezoeken wat ze nu weer voor moois hebben opgetuigd. Adresje inkloppen ... en ja hoor, snotversnikkel weer niks gewonnen!

Maar goed ook, als je ziet waar die "wedstrijd" feitelijk voor staat. Je zult de LUL maar worden als gemeente die als eeuwige stortplaats door Prins Kernafval Verhagen zal worden "aangewezen" (met het nodige geld om glibberige stroop te smeren voor zolang als dat duurt) om zijn Über Ranzige Nieuwe Groot Nuke decennia lang van het verschrikkelijke, mens-onwaardige nucleaire afval te gaan "verlossen".

Ik wens u dan ook BESLIST GEEN hoofdprijs toe. Sterker nog: ik hoop dat niemand ook maar een prijs in die actie wint, en dat Verhagen zal gaan stikken in die rot-meganuke van hem. En de hele ranzige belanghebbende bende die hem er dagelijks voor weet op te stoken in de Tweede Kamer. Ga in Gaia's naam nou eindelijk die eeuwige stompzinnige en totaal achterhaalde, onzinnige nuke dossiers van jullie in je eigen haard in de fik steken en ga eens leren wat het construct "Maatschappelijk VERANTWOORD Ondernemen" echt inhoud. Anders zullen jullie met pek en veren besmeurd blijven worden. Wel duurzaam geproduceerd pek, en fair-trade veren met "Goede Waar" en "EKO" keurmerk.

En deze actie is dan nog heilig. Sterker nog: ik vind hem poeslief (van dit niveau...). De PVV zou dat als diervriendelijke partij toch ook moeten vinden, en de goden van de VVD en CDA toch ook? Dus ik raad de leden van die partijen dan ook beslist aan om hun adresje in te gaan vullen op die website, of ze niet toevallig ook "de stralende HOOFDPRIJS" hebben getrokken. Ik wens zelfs de PVV dat niet toe...

http://www.wineenmegaton.nl


27 augustus 2011: De komkommertijd voorbij: Revanchist Verhagen moet aftreden. In een even doorwrocht als slinks als (goed) verholen haatdragend stuk heeft de zoveelste CDA EZ minister nota bene op de website van "Het Rijk" zelf de publieke aandacht getrokken op kosten van de belastingbetalers. De publieke opinie op ranzige wijze beïnvloeden is al zo'n beetje tot standaard verheven sinds CDA kompaan Lubbers Nederland bestierde (in mijn gelukkig op politiek vlak beperkte geheugen). Maar Verhagen heeft met zijn meest recente epistel, wat hij heeft voorgelezen tijdens een bijeenkomst van geloofs-genoten - en wat het ook al ranzige "opinie artikel" van CDA voorgangster van der Hoeven in de Volkskrant als een vod laat verbleken - zijn hand wat mij betreft zwaar overspeeld.

In een met baggervet moraliserende en schijnheilige "christelijke waarden" ingesmeerde, revanchistische beschouwing van het veel met de mond, maar beslist niet met daden beleden "rentmeesterschap" opent Verhagen namelijk openlijk de aanval op het "linkse tuig van de milieubeweging". Zo zegt hij dat uiteraard niet (hij is immers een "beschaafd" politicus en wel zo slim om dat niet in het openbaar te zeggen), maar hij bedoelt dat absoluut wel als je de strekking van zijn ranzige boodschap leest. Exemplarisch voor de machtspolitiek waar het CDA zo goed in is geworden, na vele jaren in het centrum van de politieke macht te hebben gezeten (en waar steeds meer CDA kiezers, zo blijkt uit de recente voor die partij vernietigende verkiezingen de buik meer dan vol van hebben). Het CDA van Verhagen is dan ook, en knoop die s.v.p. in uw oren, volledig, voor de volle honderd procent mede verantwoordelijk te houden voor de absoluut deplorabele staat waarin Nederland internationaal staat waar het duurzaamheid sensu lato betreft. En al helemaal op het gebied van duurzame energie. Want daarin heeft Nederland, met volledige politieke medeverantwoordelijkheid van Verhagen's schaamgroene CDA, en een lange lijst van EZ ministers die hetzij van CDA cq. CHU huize kwamen, hetzij van neoliberale VVD, D'66 of (ultrakort) LPF origine, inmiddels de achterste regionen van Europa betreden. Waar demagogie op dat vlak absoluut geen pas heeft, maar daar heeft opper regent Verhagen compleet maling aan, zo blijkt kristalhelder uit zijn ongelofelijk arrogante en pedante stuk.

In deze beschouwing haal ik enkele citaten naar voren (kaders) uit Verhagen's laffe brief die een "Green Deal" lijkt aan te kondigen die deze misbruikte naam gezien de strekking van het epistel echter beslist niet waardig zal zijn:

"Steeds meer beseffen we ons dat ongebreidelde consumptie verwoestende effecten kan hebben op de omgeving en op de natuur;

 • dat olie, gas en andere grondstoffen eindig zijn;

 • dat we ruimte moeten veilig stellen voor planten en dieren om te kunnen leven;

 • dat we de bodem en de atmosfeer niet zomaar als vuilnisbelt kunnen gebruiken."

Dat olie en gas eindig zijn wordt al sinds mensenheugenis voor gewaarschuwd, ook (sterker nog: vooral door) de blijkbaar door Verhagen verfoeide "milieubeweging". De christelijke voorgangers waar Verhagen zo hoog over opgeeft, hebben onze planeet echter in hoog tempo voor de "lusten en baten van de op christelijke grondslag gebaseerde westerse cultuur" leeg geroofd waar ze maar konden. En als de mogelijkheid daartoe wordt geboden, wordt dat neokolonialistische gedrag nog steeds goed gepraat en zelfs actief in de praktijk gebracht. Rotterdam "floreert" als nooit tevoren met bootladingen aan steenkolen en een aanzwellende stroom biomassa uit Verweggistan die in een zo rap mogelijk tempo "thermisch moeten worden vernietigd" in energiecentrales waar de al dan niet elektrische lucifer de lont in het kruitvat van de CO2 en andere ongerechtigheden uitstoot voorstelt. Of de overgeslagen zwarte kolenbende wordt voor wat aardige opcenten doorgeschoven naar het achterland alwaar hetzelfde lot wacht. Allemaal onderdeel van onze "beschaafde" westerse cultuur (en van een toenemend aantal "andere" culturen). Waar Verhagen i.t.t. zijn claims geen enkele moeite mee heeft, want wat goed is voor Rotterdam is "goed voor onze economie en dus goed voor Nederland".

Dat "grondstoffen eindig zijn" is ook al een waarheid als een koe, maar in de context van deze brief nogal curieus. Want Verhagen heeft er blijkbaar tegelijkertijd geen enkele moeite mee om "een verplichting om biomassa in kolencentrales mee te stoken voor producenten" in te gaan voeren. Een verplichting die de nekslag voor duurzame energie leveranciers zal zijn, die de al decennia opererende grote energie molochs volledig in de kaart zal gaan spelen, waar burgers niets mee of aan kunnen verdienen, maar waar de hyper-hypocriete Staat middels miljoenen aan af te romen energiebelasting en BTW gelden een lucratieve deal aan over zal gaan houden. De schoorsteen moet immers blijven roken, en hoe die schoorsteen wordt gevoed, interesseert Verhagen en veel van zijn christelijke medestrijders helemaal niets. De benodigde biomassa voor die enorme kolencentrales (waar Verhagen geen enkel probleem mee heeft, zolang de stroom van die prehistorische ondingen maar via leveranciers wordt doorverkocht aan domme burgermensjes, waarvan het Ministerie van Financiën bijna ze-ven-tig procent van elke kilowattuur van afroomt) kan nooit in eigen land worden "gekweekt". M.a.w.: die gigantische hoeveelheden biomassa moeten wel worden geroofd van elders op deze planeet. Wat trouwens prima past in het al eeuwen durende parasitaire en van kolonialisme aan elkaar hangende bestaan van onze nationale economie. Wat door vele CDA-achtige voorgangers van Verhagen met bloedspatten op het koloniale "met de bijbel in de hand" VOC blazoen immers altijd al met verve is bedreven, en waar we de "Gouden Eeuw" en leuke gevels in Amsterdam aan hebben te wijten. Die van elders geroofde, steeds schaarser wordende kostbare grondstof in de vorm van biomassa dient bij voorkeur voor een prikkie te worden ingekocht, net zoals de bloedkolen (Columbia, Zuid Afrika) die als aanmaak materiaal voor die biomassa in genoemde centrales gebruikt mogen blijven worden van Verhagen. Allemaal beslist niet verenigbaar met het hypocriete gehuichel over "rentmeesterschap" van deze zoveelste draaikont van een CDA minister.

Ook wordt onder collega CDA staatssecretaris EL&I Bleker een van de fundamenten van de door Verhagen opgevoerde "leefruimte voor planten en dieren" door de bloedeigen coalitie tegelijkertijd openlijk verkracht en voor het leven verminkt, door de "Ecologische Hoofdstructuur", waaraan al vele jaren wordt gewerkt, en wat de basis van het Nederlandse natuurbeleid zou moeten voorstellen, fysiek en financieel uit te gaan kleden en daardoor impliciet om zeep te gaan helpen. Zodat alles wat hier nog "natuur" genoemd "mag" worden (door wie?) slechts in de vorm van microscopische ecologische eilandjes zal overblijven. Gedoemd om uit te sterven als de "druk van buiten" steeds groter zal gaan worden.

"Daardoor werden zeker concrete bestaande problemen op de agenda gezet. Dat was winst, en we kunnen de eertijdse pioniers daar dankbaar voor zijn. Maar tegelijkertijd werd milieubescherming zo wèl in een activistische ideologische vorm gegoten. Dit heeft een stempel gedrukt op de aanpak van het milieu die nog steeds zichtbaar is:

 • anti-kapitalistisch;

 • anti-boeren;

 • anti-bedrijven.

Vanuit hun morele gelijk veroordeelden milieuactivisten mensen die niet leefden zoals ‘zij’. En zo werden ook onze boeren boosdoeners,terwijl zij eeuwenlang het landschap hebben gevormd en onderhouden."

en:

"Het milieu was èn is daarmee verworden tot een moralistische stok om ondernemers, boeren en bedrijven mee te slaan die hun boterham proberen te verdienen."

Ook dit is weer een vorm van hypocriet gehuichel en het op slinkse wijze in de hoek proberen te drukken van "vermeend links tuig" met beweringen die geen hout snijden en die totaal onzinnig een kunstmatige CDA wig wil proberen te drijven tussen "boeren en bedrijven" aan de ene kant. En Verhagen's bewust verminkte concept van "de milieubeweging" aan de andere kant. Waarbij ik ten eerste al wil stellen dat er niet zoiets bestaat als "een" milieubeweging. Er zijn er vele, elk met hun eigen agenda. Sterker nog, vertegenwoordigers van verschillende milieu groeperingen zoals Milieudefensie, Natuur en Milieu, Wereld Natuurfonds, Greenpeace, Das en Boom en vele anderen hebben regelmatig fundamenteel verschillende visies over talloze milieu dossiers, en soms kruisen ze zelfs de degens met bittere, onoverbrugbare verschillen van opvatting. "Een" milieubeweging is klinkklare nonsens en een virtuele Verhaegiaanse fantasie. Voor de goede orde: ook economen kruisen regelmatig de degens en zijn het regelmatig fundamenteel met elkaar oneens over talloze belangrijke dossiers. Het zijn dan ook allemaal levensbeschouwingen die op diverse fronten verdacht veel lijken op de (christelijke) godsdienstige uitgangspunten waar CDA-er Verhagen zich ook weer in deze brief op de website namens de Koningin voluit op beroept. En waar regelmatig oorlogen over zijn gestreden die vele mensenlevens hebben gekost...

I.t.t. de claim van Verhagen dat milieubewegingen niets zouden moeten hebben van boeren en bedrijven: Dat zijn nu juist de grootste trekkers van de zonnestroom, windenergie- en biovergistings-revolutie bij de oosterburen. Die daarmee een aardige boterham verdienen naast hun andere bedrijfsmatige activiteiten. Op kosten van alle stroomgebruikers in Duitsland, de vertegenwoordigers van alle milieuorganisaties incluis, bijna alle elektra verbruikende bedrijven en alle zonnestroom producenten incluis. Even de feiten op een rij, hooggeschatte meneer Verhagen: Bundesnetzagentur meldde van januari tot en met mei 2011 voor Duitsland een nieuwbouw van zonnestroom capaciteit van 1.079 MWp (status 27 juni). Van dat volume viel slechts 25 MWp (2,4%) in de categorie tm. 5 kWp per installatie (het puur particuliere segment), en was het nog steeds slechts 140 MWp (13%) voor het segment tm. 10 kWp. Waarbij er van uit gegaan mag worden dat die laatste categorie het "maximaal haalbare" particuliere segment zal zijn. De overgrote meerderheid van alle decentrale opwek eenheden op het vlak van zonnestroom, 87% (die Verhagen binnen de eigen SDE juist voor burgers fysiek onmogelijk heeft gemaakt dit jaar, en wat hij in zijn publieke "koninklijke" brief namens de Rijksoverheid doodzwijgt), wordt door boeren en bedrijven in de vorm van dakvullende systemen gerealiseerd in Duitsland. En dat niet alleen bij die wereldkampioenen implementatie van PV, ook in toenemende mate in Nederland zelf. Zowel binnen de oude SDE regelingen van zijn eigen ministerie, als erbuiten (met bijv. EIA, betaald door EL&I's uitvoerende orgaan Agentschap NL waar Verhagen verantwoordelijk voor is). Maar ook in Verhagens' SDE 2011, waarbinnen een groot gedeelte van de fragenswürdige aanvragen door die door hem verondersteld "door de milieubeweging verfoeide boeren" zijn gedaan. Het stikt van de "Maatschappen", "V.O.F.'s", boerderijen en bedrijven van divers pluimage in de aanvragenlijst bij Agentschap.NL. Minder dan 15% van de aanvragen [vermogen] is anoniem gemaakt (artikel 10 WOB) en dus waarschijnlijk "particulier" (zie detail analyse door Polder PV, van Verhagen's eigen Agentschap NL cijfers...). De rest is bijna allemaal bedrijven en/of projecten van stichtingen, gemeentes, e.d. Elke realisatie van PV-projecten, inclusief die bij bedrijven, wordt toegejuichd door de "vele milieubewegingen" die Verhagen blijkbaar net als een van zijn illustere voorgangers, de D'66 "marktliberaliserings"- coryfee Brinkhorst, minacht als de pest.

Dus wat zeurt Verhagen toch over die volstrekt misplaatste en onterecht geclaimde "vertrouwensbarrière" tussen "milieubeweging" en boeren en andere bedrijven? De zonnestroom revolutie in Duitsland, die heeft geleid tot de meest opmerkelijke daling van de productie kosten wereldwijd, en waar iedereen in Nederland die zonnepanelen koopt van mee profiteert, is juist in gang gezet door de anti-kernenergie "milieu" bewegingen in Duitsland die nuke fetisjist Verhagen diep lijkt te haten. Hij kletst uit zijn nek, en stelt zijn (veronderstelde) christelijke moraal blijkbaar boven de door hem veronderstelde "moraal van een milieubeweging" die helemaal niet bestaat. Dit is dan ook een Verhaegiaans staaltje van publieke manipulatie waar voorganger en partijgenoot Lubbers een punt aan kan zuigen.

"Om een ander voorbeeld te noemen: men kan tegen kernenergie zijn. Maar ’s nachts draait een groot gedeelte van alle lampen, wasmachines en computers op kernenergie geproduceerd in Frankrijk. Geen haan die naar deze import van vlak over de grens kraait."

Dat is ook kul. Stroom kan (nog) niet in grote hoeveelheden worden opgeslagen (wordt in Duitsland echter op alle fronten aan gewerkt, en een van de commerciële off-springs van die door Verhagen geminachte "milieugroeperingen" gaat dat al implementeren als pilot). Verhagen moet niet bij de Nederlandse consument (die vrijwel niets snapt van stroom infrastructuur) de "schuld" leggen als calvinist, maar bij collega Mega Powermonger Charles de Gaulle. Die op zeer eigenzinnig Franse wijze er voor heeft gezorgd dat hij zijn land en Europa heeft opgezadeld met een extreem inflexibel, gigantisch, levensgevaarlijk radioactief afval genererend, en een tot maatschappelijke corruptie leidende, innige relatie tussen Staat en bedrijfsleven uitlokkend nucleair stroom productie systeem. Wat niet op eenvoudige wijze uitgezet kan worden (technische aard van het gruwelijke paarse beestje). En wat dus op volstrekt kunstmatige wijze die door Verhagen en zijn economen zo vals beleden "vrije energiemarkt" dagelijks fysiek onmogelijk maakt omdat die paarse rommel de Europese hoogspanningsnetten op wordt gedrukt door de Franse kernsplijters. Dat heeft in het geheel niets te maken met een "vrije, beïnvloedbare keuze", maar dat is dus een dood-ordinair pan-Europees Frans Stalinistisch Stroom Dictaat, beste meneer Verhagen. Zoals een scherp formulerende collega het verwoordde: "... over die import uit Frankrijk. Die kunnen wij niet beïnvloeden, die kerncentrale in Nederland wel. Dat is denk ik de reden dat je daar hier bijna niemand over hoort." Waarvan akte.

Bovendien is stroom onzichtbaar en snappen de meeste mensen helemaal niets van de werking van het "elektriciteit systeem". Dus hoe zouden ze in Verhagen's God zijn naam ooit een gefundeerde "mening" over die onzin kunnen hebben? Als ik 's nachts naar bed ga, meneer Verhagen, staat meestal alleen mijn energiezuinige koelkast aan en de mechanische ventilatie op de basisstand. En dat beetje stroomverbruik komt niet van een radioactief water lekkende kerncentrale aan de Rhône in Zuid Frankrijk, maar hoogstwaarschijnlijk van de vele Slochteren gas gestookte WKK eenheden van de door u hoog geprezen innovatieve tuinbouw ondernemers in het onafzienbare Westland om de hoek. Ook niet mijn keuze trouwens, maar dat is de "bittere realiteit". Als ik daar nu tegen zou gaan protesteren tegen die situatie, gaat u daar dan wat aan doen? Neen, u wilt er juist een giganuke erbij rammen, tientallen en mogelijk honderden generaties "na ons" met de radioactieve rotzooi opschepen, dus ook u vertoont levensgevaarlijke stalinistische trekken!

"Het is wat mij betreft tijd voor minder symboolpolitiek en meer realisme in het milieudebat. Óók kernenergie vervult een belangrijke rol op de weg naar een duurzame energiehuishouding. Kernenergie stoot geen CO2 uit! Een nieuwe kerncentrale in plaats van kolencentrales betekent miljoenen tonnen minder CO2 uitstoot per jaar. Bij het streven naar duurzaamheid - of het nu gaat over energiebeleid of klimaatbeheersing -moeten we minder aan symboolpolitiek doen en meer realisme tonen. En let wel, realisme betekent veel, maar alles behalve ambitie-loos!"

De in ongrijpbare "krachten van bovenaf" gelovende symboolpoliticus Verhagen wil meer realisme. Die kan hij krijgen. Duitsland zweert definitief Verhagen's eeuwige paarse stokpaardje kernenergie af na het verschrikkelijke, nog elke dag voortdurende nucleaire drama in Fukushima. Voor Verhagen een vervloekte, bittere realiteit en tegelijkertijd een ongemakkelijke waarheid waar hij in bijna elke zin daarover intern lijkt te worstelen. Zo dichtbij. En toch zo veraf, die waanzinnige nucleaire nachtmerries van hem en de Mega Lobby die hij vertegenwoordigt... Duitsland had tot die beslissing al 17 procent van de stroommix op eigen houtje, met het beste incentive systeem ter wereld (wat Verhagen en EL&I vervloeken en tot op het bot haten) uit echt hernieuwbare bronnen gerealiseerd. Zonder bijstook van "elders op deze planeet" weg te roven eindeloze biomassa stromen. Verhagen gebruikt ook nog eens enkele uitroeptekens waar het de valse claim "CO2 uitstoot" betreft. Als het aan hem ligt, gaat de absurde nieuwe kolencentrale van bruinkolen- en nuke mega exploitant RWE in de Eemshaven echter gewoon een vergunning krijgen ondanks de Raad van State die de rammelende milieuvergunning heeft vernietigd. Ook zijn illustere voorganger van dezelfde politieke partij, die van zichzelf vindt dat ze geen technische kennis bezit, vindt het hoogst onwenselijk dat die mogelijk op bloedkolen te stoken gigantische steenkolencentrale van het met de Russische Gazprom maffia flirtende RWE niet gewoon afgebouwd mag worden, "want de energiebehoefte stijgt" en "die centrale is heel belangrijk voor Nederland"... Wat een totale verdwazing en minachting voor ons en de "generaties die na ons komen". Mevrouw van der Hoeven die deze onzin in het Financieele Dagblad mocht uitkramen gaat binnenkort aan het werk als fossiel-nucleair hyperlobbyist namens het CDA bij het Internationale Energie Agentschap.

Dus streep maar meteen weg, dat gelegenheids-gehuichel over "CO2 emissies". Daar gaat het helemaal niet om, geachte heer Verhagen. Het gaat vooral om M-A-C-H-T, beste lezer. En als het aan Verhagen ligt gaat Nederland ook het Stalinistische Stroom Tijdperk in met een absurde giganuke naast het kleine kleutertje Borssele. Verhagen kiest helemaal niet voor democratisch ingebedde, en hoog lokaal draagvlak hebbende vormen van decentrale opwekking. Hij kiest, als vertegenwoordiger van de grootste verliezende partij van de laatste verkiezingen, juist als "rentmeester" voor schandalige machtspolitiek, centralistische CDA dictaten, inflexibele energie opwekkings-modaliteiten die vele gevaren en verborgen kosten voor de samenleving inhouden, en die grootschalige invoering van hernieuwbare decentrale vormen van energie zwaar gaat zitten frustreren en dwarsbomen. En verzint de kulsmoes "CO2 vrij" (dat is geen enkele energie opwekkings-modus!) gewoon voor de gelegenheid er bij.

Voor de goede orde: de nieuwszender NDR in Duitsland meldde op 25 augustus dat er hoge stralingswaarden zijn gemeten bij de beruchte kernafval opslag in Gorleben, en dat, als die metingen blijken te kloppen, het volgende, al even omstreden "Castor transport" dit najaar niet door mag gaan:

"... es sei nicht auszuschließen, dass die Jahresdosis bis Ende 2011 überschritten sein könnte. "Eine Einlagerung weiterer Behälter wäre dann nicht zulässig.""

Mededeling van het Niedersächsischen Landesbetriebs für Wasserwirtschaft, Küsten- und Naturschutz (NLWKN) over mogelijke overschrijding van de maximaal toelaatbare dosis radioactiviteit in Gorleben.

Bericht van de 26e augustus: Ondanks slechts een kwart van de bedoelde "Atom-müll vulling" van de opslag in Gorleben, lijken de stralings-grenswaarden daarvoor al te zijn bereikt...

Ook dat, geachte heer Verhagen, is "Realpolitik". Die niet met huichelachtig gezwets rekening moet houden, maar met de verschrikkelijke, naakte feiten van de terreur genaamd onzichtbare radioactieve straling. Die vele generaties na u (en uw mogelijke nageslacht), ondanks alle mooi op het papier geschreven woorden daarover, zal gaan bedreigen. Aan "ambitie" ontbreekt het Duitsland in ieder geval beslist niet, en zelfs de "ambitieuze" kernsplijting minnende Verhagen zal diep in het stof moeten voor de keiharde realisaties van duurzame energie bij zijn grootste handelspartner. Holle radioactieve vaten klinken het hardst.

En als we het toch over "Realpolitik" hebben, hooggeschatte drs. Verhagen, dan mag geen enkele nieuwe kolencentrale hier ooit nog aan het net komen, en moeten alle fijnstof uitstotende economische activiteiten direct worden stilgelegd, willen we het hier nog leefbaar houden. Het internationale onderzoeksbureau Maplecroft heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de emissiecijfers op deze aardkloot en kwam tot werkelijk schokkende bevindingen die nog steeds niet de nationale pers "bereikt" lijken te hebben (wat al erg genoeg is):

"The Netherlands is the only European country to be rated 'extreme risk.' Natural gas discoveries in the 1980’s saw consumer prices in the country drop, which pushed it towards a high carbon economy. Emissions have since increased due to sustained economic growth; with annual per capita rates of 15.86 tCO2 and total emissions of 264.01 Mt CO2."

Artikel op website Maplecroft, 17 november 2010.

Maplecroft komt daarbij op een uitstoot die meer dan het drievoudige (!!!) is dan onze bloedeigen emissie autoriteit "wenst op te geven" voor ons in de fossielen zwemmende, kolen/gascentrales en automobiel-rijke land:

De totale CO2-uitstoot van de Nederlandse bedrijfslocaties die aan het Europese systeem van CO2-emissiehandel meedoen, is in 2010 (84,4 Mton) met 4,2% toegenomen ten opzichte van 2009 (81,0 Mton)...

pdf op website van NEa (de onder het RIVM vallende "Nederlandse Emissie Autoriteit")

Ingenieur Paul Cohn van Opgewekt.nu, die al vele jaren onderzoek doet naar "de waarheid van de Nederlandse emissie cijfers", fulmineert daar al tijden volkomen terecht over. En over de bulk van de officieel verzwegen emissies, wat een Internationaal Schandaal zal gaan worden als kranten daar aandacht aan durven gaan besteden. Cohn heeft voor diverse bedrijven in de NEa lijsten emissie rapportages ontdekt die kunnen oplopen van 9 tot wel 35% (!) meer uitstoot dan NEa zelf opgeeft, of waarvan de emissies zelfs in het geheel niet door NEa worden opgegeven (zoals het bedrijf Yara in Sluiskil)... Als referentie voor 2009 gebruikte Cohn de top-10 (2009) volgens het "European Pollutant Release and Transfer Register", te vinden onder deze website.

Maar er verandert niets aan de leugens van onze eigen autoriteiten. En de bevolking wordt dus elke dag weer een rad voor ogen gedraaid. Verhagen kan de rentmeesters-pot op. Zelfs als "zijn" giganuke wordt gerealiseerd - wat "zijn" God verhoede - gaan we nooit aan wat voor "CO2 doelstelling" dan ook voldoen. Nederland is immers het ergste land wat uitstoot betreft als je naar de oppervlakte gaat kijken. En: de uitstoot van CO2 is alweer toegenomen, volgens het CBS, op 22 augustus jl.:

In 2010 bedroeg de uitstoot van broeikasgassen bijna 211 miljard CO2-equivalenten, 12 miljard meer dan in 2009. De stijging is geheel toe te schrijven aan de toename van de uitstoot van koolstofdioxide. Deze uitstoot, 182 miljard kg, is nog nooit zo hoog geweest. Door de aantrekkende economie en de koude winter is er vooral veel meer aardgas verstookt. De uitstoot van de overige broeikasgassen bleef nagenoeg gelijk.

Daar gaat geen nieuwe elektriciteit producerende giganuke ook maar een moer aan veranderen, hooggeschatte drs. Verhagen, want en al die miljoenen gasketels bij die domme burgermensjes, en al die oh zo handige pieklast leverende gascentrales blijven gewoon doordraaien totdat de gaten er in vallen, nieuwe nuke of niet. In het land met de hoogste CO2/km² dichtheid van alle landen op uw godvruchtige aardkloot gelden deze door Paul Cohn opgeduikelde cijfers, waarbij Polder PV m.b.v. het laatste rapport van het Population Reference Bureau de bevolkingscijfers en ratio voor 2010 bij heeft gezocht cq. berekend:

Land
Mton CO2 emissie 2010 (1)
Bevolking
mln. inwoners (2)

Emissie dichtheid
ton CO2 per inwoner

Landoppervlakte km² (3)

Emissie dichtheid
ton CO2 per km² per jaar

Bevolkings-dichtheid
inw./km²
India
1.708
1.188,8
1,44
3.287.782
519
361,6
Frankrijk*
403
63,0
6,40
643.427
626
97,9
U.S.A.
6.145
309,6
19,85
9.631.420
638
32,1
China
8.333
1.338,1
6,23
9.596.960
868
139,4
Duitsland
828
81,6
10,15
356.970
2.320
228,6
België & Luxemburg
168
11,3
14,87
32.634
5.148
346,3
Nederland
276
16,6
16,63
41.526
6.646
399,7

1 Mton = 1 miljoen ton = 1 miljard kg. Volgens cijfers van Agentschap NL zou een kilowattuur "grijze stroommix" in het referentie ijkjaar 2008 afgeleverd bij de eindverbruiker een gemiddelde uitstoot hebben veroorzaakt van 0,608 kilogram CO2 [equivalenten].

1 http://www.cerina.org/co2-2010
2 http://www.prb.org/Publications/Datasheets/2010/2010wpds.aspx
3 http://www.geohive.com/cntry/

* Aan de gevolgen van de kernenergie industrie nog toe te rekenen CO2 kosten zijn hier niet meegerekend. Het gaat hier louter en alleen om de momentaan aantoonbare uitstoot cijfers van met name de fossiele energie industrie en de uitstoot van het gemotoriseerde verkeer. Het berekenen van harde, verifieerbare cijfers voor de niet bij kernsplijting meegerekende CO2 emissies van de totale productie keten en het volledige post-user proces (mogelijk vele duizenden jaren radioactieve afval "legacy") is nog nergens op een betrouwbare, heldere en begrijpelijke wijze gedaan omdat de nucleaire energie industrie is vergeven van de geheimzinnigheid en het verbergen van volledig aan de keten toe te rekenen maatschappelijk kosten. Dit geldt in mindere mate trouwens ook voor andere proces ketens, het is een illusie om te denken dat simpele bierviltjes vergelijkingen zijn te maken.

Uiteraard geldt de claim voor de ondoorzichtigheid van de cijfers voor Frankrijk ook voor alle andere landen met "de nodige" kerncentrales, maar Frankrijk haalt natuurlijk wel de meeste elektra uit kernsplijting. Frankrijk is daarbij trouwens lang niet zo zwaar geïndustrialiseerd als Duitsland, en heeft een bevolkingsdichtheid die een factor 2,3 maal zo laag is.

Om het verschil tussen Frankrijk en Duitsland in perspectief te zetten: De CO2 reductie bedroeg in de Kyoto periode 1990-2010 volgens de Cerina rapportages voor Frankrijk minus 3%, het veel zwaarder geïndustrialiseerde Duitsland wist echter zelfs het zevenvoudige aan reductie te behalen met minus 20% (Nederland's CO2 uitstoot groeide in die periode echter met 26%!!!). In het tijdvak 2009-2010 groeide de Duitse uitstoot wel met 31%, en de Franse met 0%, maar Duitsland is de hardst groeiende economie in de EU, en uitstoot is nauw gerelateerd aan industriële groei. Nederland stootte 9% meer CO2 uit in die periode (België en Luxemburg gingen echter 7 procent omlaag...).

Nog een "perspectivische vertekening". Als we de Franse emissie per oppervlakte eenheid (626 ton CO2/km².jaar) vermenigvuldigen met een correctiefactor voor de bevolkingsdichtheid BRD/F (228,6/97,9 = 2,34), kom je op een "naar Duitse bevolkingsdichtheid gecorrigeerde" waarde van 1.465 ton CO2/km².jaar. Vergeet niet dat Frankrijk niet de gigantisch smerige bruinkoolcentrales kent die nog steeds dagelijks enorme hoeveelheden hellegassen de lucht in braken, en die verantwoordelijk zijn vor een aanzienlijk deel van de uitstoot in Duitsland. Die centrales zijn in handen van de grootste smeerpijpen, RWE en Vattenfall. Precies die bedrijven die twee van Neer'lands grootste energie ondernemingen hebben opgevroten...

Citaat Cerina homepage:

"Global CO2 emissions totalled 33.2 billion tons in 2010, 46 percent above those in 1990. This rising curve means that the Kyoto mechanism as a limiting model does not work."

Houdt er rekening mee dat het door sommige Power Mongers zoals Verhagen vurig gewenste Centralistische Dictaat van veel meer kernenergie onherroepelijk in zal houden dat er op veel armere uranium ertsen teruggevallen zal moeten gaan worden, wat de winning van de kernsplijtstof al veel minder "vermeend CO2 vriendelijk" zal gaan maken. Dus zelfs op het gebied van het CO2 sprookje zal kernenergie nooit een grootschalige impact of rol kunnen noch mogen krijgen. En dan niet alleen vanwege het CO2 schaam-argument. Maar vooral: vanwege de compleet onacceptabele wereldwijde verspreiding van levensbedreigende en stalinisme uitlokkende uitbouw van de kernsplijtings-dictatuur.

Uit bovenstaande tabel blijkt duidelijk dat Nederland het op zijn zachtst gezegd "niet goed doet" bij de hoeveelheid uitstoot per hoofd van de bevolking (in het getoonde rijtje landen na U.S.A. de slechtst presterende). Maar dat per oppervlakte Nederland als het gitzwartste jongetje van de internationale boarding school gezien moet worden.

"We hebben in het verleden te veel ingezet op het subsidiëren van bestaande vormen van energie in plaats van ervoor te zorgen dat nieuwe, goedkope technieken ontwikkeld werden. Dat is exact de reden waarom ik in de huidige Topsectorenaanpak, kennisinstellingen met het bedrijfsleven om tafel heb gezet om te spreken over de vraag hoe ervoor te zorgen dat we ‘van kennis en kunde naar kassa’ gaan."

En tegelijkertijd geeft Verhagen (elders) hoog op over de overbodigheid van SDE subsidies voor particulieren "want die redden zichzelf wel met gezamenlijke inkoopacties van het kaliber Wijwillenzon.nl". Ten eerste: die actie heeft volgens de laatste uitlating van de enige persvoorlichter Minnesma van Urgenda (ABN Amro nieuwsbrief) slechts 6 MWp voor particulieren opgeleverd. Dat zette Duitsland er aan 0,001-5 kWp installaties in viervoud in de eerste vijf maanden van het "slappe" jaar 2011 bij zonder inkoop collectief (met alle installaties meegerekend werd het 180-voudige gerealiseerd bij de oosterburen, in bijna 8.700 projecten cq. delen van grote projecten). Het is ook geen "subsidie" in die zin dat de Duitse Staat geen geld fourneert voor de Einspeise Vergütungen onder EEG condities. Ten tweede, dat WWZ zo goedkoop zonnepaneeltjes kon scoren had alles te maken met het tien jaar durende succes van het Duitse EEG, waar Verhagen en al zijn voorgangers op hebben gescheten. Maar waar Nederland elke dag weer van mee profiteert zonder ook maar iets aan zinnige marktontwikkeling te hebben bijgedragen.

Ik zou zeggen: effe hartstochtelijk dimmen, geachte heer Verhagen. U verdient het helemaal niet om het over "goedkope" technologiëen te hebben. Hij lijkt te suggereren dat "goedkope nieuwe technieken uit de lucht komen vallen" en dan meteen massaal kunnen worden geïmplementeerd. Verhagen snapt geen ruk van het marktrijp maken van perspectiefvolle technologieën zoals wind-energie op land (voortrekkers: Denemarken en Duitsland, profiteurs: de rest van de wereld, incl. NL) of zonnestroom (voortrekkers: in het begin vooral Japan, maar de grote sprong voorwaarts werd door Duitsland gemaakt die daar de rest van de wereld, vooral Azië van heeft laten profiteren, NL. profiteert lustig mee). Die markten zijn ontstaan door bloed, zweet en tranen en keihard werken door de betreffende branche-organisaties en aangesloten bedrijven. Daar gelooft Verhagen blijkbaar niet in, dat zoiets "nodig" is. Liever geeft hij een paar miljoen Euro's aan Wientjes van VNO-NCW, "zie maar wat je d'r mee doet, innoveer er maar lekker op los". Daarmee creëer je geen afzet markt, geachte heer Verhagen.

Zonder intelligente markt stimulering die stapsgewijs wordt dicht geschroefd (Duitsland hors categorie, en vele al dan niet minder succesvolle navolgers) komt die "markt" er nooit, of met veel te hoge prijzen, en dus nauwelijks volumes. En Volumes met Hoofdletter V hebben we nodig, geachte heer Verhagen. En vooral: betrokkenheid van een zo breed mogelijk spectrum aan investeerders, van superklein tot groot. Dat gaan we nooit redden met een paar groene gas hub jongens en verplichte bijstook in kolencentrales van slechts enkele gigantische bedrijven die dikke maatjes is met Verhagens' ambtenaren. Geen vriendjespolitiek en blijvend gepruts in de marge s.v.p. Dat is geen decentrale revolutie. Het is heel ouderwets bestendigen van totaal verkalkte, archaïsche, en steeds riskanter wordende "markt"verhoudingen. Zeer enge, plakkerige verhoudingen tussen Staat en Energie Oligarchen. Ongewenst en ondemocratisch. Lees s.v.p. ook deze reactie op GoT over het speeltje "innovatie in duurzame energie".

Of Verhagen liegt bewust over zijn echte beweegredenen dat het gedrukt staat, dat kan natuurlijk ook. Wat niemand zou hoeven verbazen die al zoveel kontdraaiende in het centrum van de macht opererende CDA politici langs heeft zien komen. Wat ook kristalhelder blijkt uit de volgende verbijsterende uitspraak van Verhagen op 's Rijks Heilige Web Pagina:

"De heer Van de Veer, boegbeeld van het Topteam Energie dat mij adviseert over het energiebeleid, zei het heel mooi: als die 4 miljard die in de afgelopen jaren is uitgegeven voor windmolens op zee was gestoken in innovatie, dan was er een veel grotere slag naar hernieuwbare energie gemaakt dan met het neerzetten van al die dure windmolens. Dit Topteam ziet op basis van een aantal onderzoeken, kansen voor de Nederlandse economie, ook op het gebied van duurzame energie."

Heel veel erger moet het hier niet gaan worden. De vleesgeworden fossiele CDA arrogantie wordt hier breed uitgemeten met verwijzing naar de Grootste Fossiele Vriend van het Rijk der NEEderlanden, de heer Jeroen van der Veer, voormalig CEO van Koninklijke $hell en inmiddels werkzaam bij de oorlogsmongers van de NATO, die als "boegbeeld" van Verhagen's nieuwste speeltje met een wederom leuk gekozen ambtelijke benaming wordt opgevoerd. En die beste, terecht veel geplaagde man moet hier een objectieve mening gaan geven over windenergie wat door alle voorgaande regeringen met het CDA in het centrum van de macht kapot is gemaakt dan wel onder de absurd lucratieve MEP regeling kapot is gesubsidieerd? Verhagen: ga alsjeblieft buiten spelen met deze totaal ongeloofwaardige promotie voor de vleesgeworden fossiele belangen van de Nederlandse regering! Een beetje op een webpagina van de Nederlandse Staat openlijk reclame te gaan zitten maken voor bolleboos van der Veer wiens naam ook nog eens verkeerd door Verhagen wordt gespeld? Heeft Het Rijk geen Ambtelijke Correctoren meer in dienst of zijn die ook allemaal wegbezuinigd naar een Grieks eiland wat als "onderpand" moet gaan dienen voor vele miljarden aan Staatssteun uit de zakken van de reeds fors leeg geplunderde onderdanen?

Afgezien van deze weerzinwekkende en openlijke vriendjes-likkerij, waarvan ik hoop dat het Nederlandse parlement, als dat nog maar iets voorstelt, bloederig gehakt zal gaan maken (ik vrees echter het ergste), worden hier schandalige verdachtmakingen gemaakt. Die "grotere slag" had met de realisatie van de veel goedkopere optie wind op land moeten komen, maar alle regeringen op rij, met het CDA in het warme middelpunt, hebben die optie openlijk verkracht of laten verkrachten door windturbine haters. Pas toen het water van de Europese emissie reductie verplichtingen aan de lippen van EL&I begon te komen, ramde Verhagens's CDA voorganger van der Hoeven er een speciaal voor het NOP windpark bij Urk gepland reuzen windpark door om "meters te gaan maken", daarbij per direct de regels van het subsidiespel wijzigend die ze zogenaamd heilig had verklaard. Ik heb trouwens nog steeds niet van realisatie gehoord daar.

"We zetten dan onze middelen op de meest efficiënte wijze in voor duurzame energie. We halen dan het meest uit elke euro. Hiermee zetten wij ook forse stappen naar het doel van 14% duurzame energie in 2020."

Verhagen kraait nu al victorie over een regeling waarvan nog absoluut niet vast staat of die ook zal gaan "brengen" wat er vooral met een paar groen gas aanvragen "beloofd" lijkt te worden. En waarvan specialisten van de Rabobank al zeggen dat er veel te hoog is ingezet en dat er mogelijk of met onrendabele projecten gestart zal gaan worden, of de aanvragen zullen nooit in realisatie worden omgezet.

Bovendien zit Verhagen te soppen van die belachelijke nep ambitie "14% duurzame energie in 2020". Dat heeft helemaal niets met "ambitie" te maken, maar is slechts het invullen van de door de EU opgelegde verplichting voor Nederland om niet voor vele jaren lang de risée van Europa te gaan worden (pagina nummer L 140/46 Annex I in dit officiële EU document). Verder in zijn meterslange epistel over een schandalige 11% "met ons beleid" kraaien in plaats van met het schaamrood op de kaken accepteren dat die 14 procent het absolute minimum zal moeten zijn, en dat in alle stilte gewoon gaan laten uitvoeren zonder ranzige publieke manipulatie, dat zou de houding van de mediageile en "het Nederlandse publiek dienende" Verhagen moeten zijn.

Verder is het stuk een grote zich zelf op de vrome borst kloppende door de belastingbetalers betaalde publiciteitscampagne voor het christelijke gedachtengoed van zijn politieke partij. Wat blijkbaar zo superieur boven al het ander lijkt uit te steken, dat Minister Verhagen het nodig vindt om deze schandalige promotiecampagne voor zijn Regenteske CDA in het openbaar op een door de verondersteld "onafhankelijke" Overheid in stand gehouden webpagina te copy-pasten. We schoffelen de Kruistochten en alle andere massale moordpartijen en plunderingen in eeuwen van christelijke Hollandse Koopmans' traditie maar even onder het parlementaire vloerkleed om niet helemaal off-topic te gaan.

Tot slot
Zoals een scherp collega van mij liet zien, die refereerde aan artikel 18 van de Universele verklaring van de rechten van de mens, is de "vrijheid van gedachten, geweten en godsdienst" een universeel erkend recht van elk individu en dient elk mens beschermd te worden tegen onwettige, ongewenste, en tendentieuze brainwash praktijken "van Rijkswege". In de Grondwet voor het Koninkrijk der Nederlanden van 24 augustus 1815, geldend op 26 augustus 2011 staat het volgende in artikelen 1 en 6:

Artikel 1

Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.

...

Artikel 6

1. Ieder heeft het recht zijn godsdienst of levensovertuiging, individueel of in gemeenschap met anderen, vrij te belijden, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet.

2. De wet kan ter zake van de uitoefening van dit recht buiten gebouwen en besloten plaatsen regels stellen ter bescherming van de gezondheid, in het belang van het verkeer en ter bestrijding of voorkoming van wanordelijkheden.

Bron: Grondwet van Nederland, zie deze link op Overheid.nl


Zoals mijn collega het ook scherp doch volkomen terecht stelde, "verleidt de heer Verhagen de Rijksoverheid tot het discrimineren van ruim 10 miljoen Moslims, Hindustanen, Humanisten, Joden en andere niet-belijdende Christenen in dit land" met het op de website van de Rijksoverheid poneren van zijn Christelijke dogma's als ware het een blindelings op te volgen dictaat van de Kroon (met de "miljeumaffia" als slachtoffer om in de grond te trappen).

Derhalve dient Verhagen af te treden of uit zijn ambt te worden ontzet vanwege het op ontoelaatbare - en de Grondwet tartende wijze - promoten van zijn geloofsovertuiging op de website van het Rijk. Het parlement is aan zet. Als dat tenminste nog ballen heeft.

http://tinyurl.com/3mkrq5s (verkorte link naar het schandalige stuk van Verhagen van 24 augustus 2011, op de website van de "objectieve" Rijksoverheid)


11 augustus 2011: De nieuwe tarieven en de voortdurende plundering van de gebonden klant - Introductie. Per 1 juli zijn zoals gebruikelijk "nieuwe tarieven" in werking getreden bij iedereen die een "variabel", direct opzegbaar (of: na een jaar op te zeggen) contract heeft. Voor zover mijn informatie reikt heeft nog steeds het overgrote merendeel van de Nederlandse huishoudens zo'n "variabel" contract, al is onbekend wat het percentage van het totaal aantal dan wel is (fundamenteel cijfermateriaal over die in Den Haag zo "bezongen" energiemarkt is notoir slecht verkrijgbaar in ons land). Maar nog steeds, ondanks 7 jaar liberaliserings-gezever, snappen slechts zeer weinig mensen hoe die tarieven in elkaar steken. Als je er echter een beetje moeite voor doet is er best wel uit te komen. De webmaster van Polder PV "kent" zijn tarieven al vele jaren, en kan dus bijvoorbeeld ook al sinds hij zonnepanelen heeft exact bepalen hoeveel hij "verdient" met de opgewekte zonnestroom. En vergis u niet: rijk word je d'r nooit van, maar armer beslist zeker ook niet. In Nederland hebben we nooit een decente invoedingsregeling voor zonnestroom gekend, en de Staat zal het nooit faciliteren tenzij onder extreme druk vanuit het plebs. Maar het is altijd prettig om te weten wat de "marktwaarde" is van je zonnestroom. Natuurlijk komt het altijd "uit" met de terugverdientijd, zeker de laatste jaren. Die beruchte, in Nederland nooit van tevoren te berekenen "teeveetee" ("terugverdientijd") wordt reeds rap korter. Hoe lang is die "terugverdientijd" nu precies? Daarvoor moet je de variabele stroomtarieven bijhouden, als je er tenminste van uitgaat dat met de opwek en "salderen" van zonnestroom de "teeveetee" kan worden bepaald.

Nu is dat allemaal ook extra makkelijk in het huishouden van Polder PV, want wij hebben al sinds we in dit appartement wonen een oerdegelijke enkeltarief Ferrarismeter, en daarmee is het makkelijk rekenen. Wat er "in" komt, gaat er voor exact dezelfde waarde weer "uit" of wordt voor exact die waarde in huis "geconsumeerd". Zonder gestoethaspel met "hoge" en "lage" tarieven. De meter saldeert volautomatisch zonder bureaucratisch gezeik of glibberige "interpretaties" van netbeheerders of leveranciers. Houen zo!

Meer dan elektra
En nu we toch bezig gaan om alle tariefzaken voor elektra te behandelen, doen we de rest er ook nog maar even bij. Want wij hebben ook nog een prutsbeetje kookgas alhier te betalen, met absurde vastrechten op de koop toe. En, zoals gebruikelijk, de stadswarmte aansluiting blijft hier geld wegvreten als een bodemloze Grieks/Spaans/Cypriotische put. Zelfs al stoken we als een inwoner van Mali. Want het meeste geld blijft rijkelijk weglekken richting de onverkozen stadswarmte "leverancier". Die niet eens zoveel hoeft te leveren aan ons, maar wel absurd veel pecunia naar binnen harkt aan torenhoge - en op onwaarschijnlijke wijze tot stand komende - vastrechten. En die bovendien de "Niet Meer Dan Anders" constructie bij de compensatie voor kookgas tot een grote leugen maakt omdat er minder teruggegeven wordt dan we daadwerkelijk betalen aan vastrecht voor die kookgas aansluiting.

Polder PV doet het allemaal hier en op een aparte grafiek pagina in de sectie Financiën voor u in detail uit de doeken.

Elektra
NUON, inmiddels per 1 juli 2011 volledig door het Zweedse Staatsbedrijf Vattenfall opgeslokt, en wat dus niet voor niets bij Polder PV al lange tijd als Vattenfall/NUON wordt geschreven, had al aangekondigd dat ze de stroomprijs zouden verhogen. Maar dat stelt niet zoveel voor zoals ik al had berekend. Hier zijn de harde cijfers, gebaseerd op de variabele "grijs" tarieven die voor mijn huidige leverancier Greenchoice de "basis" vormen voor hun tarief. Exact hetzelfde als bij de foutief door hen benoemde "regioleverancier" (die bestaat helemaal niet) V./N. Al gaat er bij Greenchoice een halve Eurocent/kWh incl. BTW aan zonnestroom (zelfopwek) korting vanaf (let op: dit geldt beslist niet per definitie in alle gevallen, zeker niet bij kortingsacties, vaste contracten, of acties via andere organisaties, dus altijd schriftelijk opvragen bij GC!!!). Zie de tabel:

Duidelijk wordt uit dit Excel tabelletje dat de Nederlandse Staat Groot Verdiener blijft bij elke verkoop van een kilowattuur. Per contract zal dit slechts marginaal verschillen, in ons geval is het van 1 juli tot en met 31 december 2011 voor elke (gesaldeerde!) netto afgenomen kilowattuur 68,3 procent van de waarde van elke kWh die richting de onpeilbaar diepe Staatskas vloeit. Tenzij we d'r wat tegen doen, en dat doen we al sinds maart 2000: zelf voor exact dezelfde waarde als voor de afname zonnestroom opwekken en volautomatisch via de Ferrarismeter laten salderen. In andere woorden: de "marktwaarde" van onze zonnestroom is in de tweede jaarhelft van 2011 exact 21,43 Eurocent per kilowattuur. Niet dat enig kWh die hier het laagspanningsnet op gaat ooit "de markt" zal zien, want die worden direct door de buren opgevroten. Tegen hun standaard tarief op dat moment. Zelfs al hebben ze een kolengrijs of paars kernsplijters-contract...

De "leverancier" is in dit circus een volstrekt onbetekenende factor. Het kale leveringsdeel is bij ons inclusief genoemde korting exclusief BTW slechts 6,8 Eurocent/kWh, en dat is maar 32% van de all-in prijs. Dat is het enige deel waarvoor je zou kunnen "kiezen" op die belachelijke "vrije" markt (tezamen met de er aan gekoppelde, niet door NMa gereguleerde, en door diverse partijen zwaar misbruikte post "vastrecht levering").

Door de bank genomen is de verhoging van "kWh prijs all-in" dus slechts anderhalf procent t.o.v. het eerste half jaar geworden, en dat na VIER achtereenvolgende verlagingen (gebaseerd op Vattenfall/NUON tarieven). En mensen maar volhouden dat de stroomprijs "wel 7% per jaar toeneemt". Ja, dahag...

De vastrechten verzameling voor elektra is natuurlijk exact hetzelfde als voor begin dit jaar, want die worden voor het hele kalenderjaar vastgesteld*. De netbeheerders (lees: sommige provincies en gemeentes, de aandeelhouders daarvan) harken de grootste hoeveelheid geld naar binnen - vaak voor reeds jaren afgeschreven hardware. De NMa specialisten vergaderen zich helemaal suf om als "oirbaar" te beschouwen tarieven vast te stellen voor die netbeheerders, en er worden af en toe rechtszaken aan besteed waar duur betaalde advocaten de degens kruisen. Gaat ook al een hoop belastinggeld naar toe...

* In theorie zou een uitzondering het "vastrecht levering" kunnen zijn van de leverancier, de enige niet door NMa "gereguleerde" post. Tot nu toe zijn - schaarse - wijzigingen daarvan aan het begin van het kalenderjaar gerapporteerd. Zoals trouwens door Vattenfall/NUON begin 2011, zonder daar enige ruchtbaarheid of verklaring voor te geven (in ons geval neemt Greenchoice die wijziging ook blind over)... Het "vastrecht levering" voor elektra werd toen verhoogd van de jarenlang geldende 1,99 Euro naar 2,25 Euro incl. BTW per maand.

Hier is het niet de Staat der Nederlanden die het hardst graait, maar uiteraard de netbeheerder (dat postje van Greenchoice zullen we maar vergeten, hoewel dat ook omhoog is gegaan omdat Vattenfall/NUON stiekem dat "vastrecht levering" per 1 januari heeft verhoogd...). Netbeheer harkt 74,8% (ex BTW) van het all-in vastrecht bedrag (incl. BTW) op jaarbasis naar binnen. Let op die volslagen absurde post "Capaciteitstarief" die netbeheer gewoon heeft verzonnen om van de irritante "variabele kosten transport" af te komen (en geen gezeur meer te hebben met die door hen als hoogst onaangenaam ervaren decentrale opwekkers van zonnestroom...). Alleen die absurde post al (per 1 januari 2009 ingevoerd) kost u 40 Eurocent per dag incl. BTW. En als u de pech heeft een zwaardere aansluiting dan 3x 25 Ampère te hebben, betaalt u sinds januari 2009 de Hoofd Prijs...

Voor de zoveelste maal: vastrechten betaalt u altijd, zelfs al neemt u maar 1 kilowattuurtje per jaar (netto) af. Verandert geen drol aan. Dit jaar betaal ik elke dag 67 Eurocent per dag. Terwijl mijn regelmatig optredende marginale overschotten aan zonnestroom direct de volgende meterkast in ons complex in vloeit en nooit "het net" zal zien. Blijkbaar te moeilijk om door de NMa meegenomen te worden in hun zeer omvangrijke reken operaties... Let daarbij ook zeer goed op de verhoging van de all-in prijs t.o.v. 2010: een absurde 7,3%! Kun je niks aan doen: schokken die hap, ook al neem je niks af (of lever je op jaarbasis zelfs meer terug dan dat je afneemt). Niks "keuzevrijheid" en "belonen van duurzaam, spaarzaam gedrag". Maar eerder: uitkleden die burgermensjes! Met alweer dik 7% d'r bovenop...

Kookgas
Ondanks talloze verhalen op internet en in kranten dat er steeds meer gas wordt geproduceerd op onze prachtige aardkloot (lees: op onzachte wijze uit Gaia's schoot gerukt en "via schimmige kanalen ter beschikking gesteld aan Homo sapiens"...), schieten de gasprijzen omhoog als ware het een Konijn Uit De Tovenaarshoed (die van energie molochs en de Staat, The Unholy Alliance...). Gelukkig gaat het bij Polder PV slechts om een marginale hoeveelheid kookgas (31 kuub per jaar, stabiel), dus daar maakt hij zich niet zoveel zorgen om. De opbouw van die "gasprijs" is als volgt in de tweede jaarhelft van 2011:

Als Greenchoice klant krijg ik standaard een kwart Eurocent (incl. BTW, is 0,21 ct ex BTW) per kuub (genormaliseerd, op basis van calorische waarde) korting t.o.v. de "grijze" prijs van Vattenfall/NUON. Ik zit in "gasregio" C, en daarvoor geldt een regio toeslag van 0,513 Eurocent/m³. Daaroverheen Energiebelasting die er "ook mag wezen" (16,34 Eurocent/m³ ex BTW >>> de Staat), subtotaaltje ex BTW, 19% BTW d'r overheen (>>> de Staat), e voila, we betalen het lieve sommetje van 60,16 Eurocent per kuub "all-in". De Staat der Nederlanden roomt in totaal aan EB en BTW gezellig 43,2% van de totale kuub prijs af. Dus als u de pech heeft in een slecht geïsoleerde woning te wonen, u een nogal kouwelijk type bent, en contract condities heeft zoals hierboven weergegeven (Greenchoice), schenkt u Uw Overheid met elk kuubje wat u door de gasmeter laat scheuren een meer dan warme fooi (die vervolgens meestal zeer onduurzaam wordt gespendeerd, want die fooi verdwijnt in de "Algemene Middelen"). Het is maar dat u het weet...

Let u ook eventjes op de schofterig forse verhoging van 11 procent t.o.v. het eerste half jaar? Wat bij elektra niet "kan" (zo'n beetje een stabilisatie van de stroomprijzen, zelfs twee jaar daling bij Vattenfall/NUON), kan bij dat lucratieve spullie genaamd methaan (chemische formule CH4) zeker wel. Iets met "koppeling aan de olieprijs" of zoiets, wordt er dan meestal beweerd (als het zo uitkomt). Ja, ja, het zal allemaal wel weer. Dokken dus!

En de vastrechten dan? Die mogen er beslist ook wel weer wezen.


OK, het is nog niet zo "erg" als het vastrecht voor elektra (waar je vooral voor het capaciteitstarief sinds 1 januari 2009 je helemaal ongans aan betaalt). En goed moet worden beseft dat dit het vastrecht voor een kookgas aansluiting is. De "capaciteitsvergoeding" voor een verbruik vanaf 500 tot 4.000 m³/jaar (normale huishoudens die ruimteverwarming op gas draaien) is bij Liander in 2011 6,27 EUR/maand ex BTW, dus incl. BTW komt daar dan nog eens € 44,77 bovenop.

In ons geval ("kookgas") is het toch maar weer 40 Eurocent per dag wat weg blijft sijpelen richting, met name, netbeheer. En ook hier weer: een leuke stijging van 2,9% t.o.v. vorig jaar voor alle vastrecht kosten per jaar. Vastrechten blijven lekker de hoogte in schieten, en ook hier kun je helemaal niks aan veranderen, ook al leef je als een pinguin op een eiland bij de zuidpool met de radiator knop op "uit" voor het grootste deel van het jaar. De vastrecht posten hebben in ieder geval allemaal "mooie namen" gekregen. For whatever that is worth...

Stadswarmte
De webmaster van Polder PV woont in een vrij byzondere wijk: eentje met zowel een stadswarmte als een kookgas net. De ramificaties daarvan zijn te talrijk om hier kort weer te geven, ik verwijs u daarvoor naar een reeds omvangrijk en historisch "NUON Soap" dossier - wat inmiddels automatisch omgedoopt zou kunnen worden in een "Vattenfall Soap" dossier. Maar goed. Hieronder een vereenvoudigde weergave van de variabele (lees: totale uitkomst per jaar door gedrag beïnvloedbare) Gigajoule prijs. GJ is de eenheid waarin stadswarmte wordt "afgerekend" met de gedwongen afnemers, daarvoor heeft iedereen een GJ meter in de meterkast. Bij ons een aparte meterkast (we hebben er zelfs drie: een voor elektra en kookgas, een voor stadswarmte, en een voor de watermeters...). De werkelijke opbouw van "het GJ tarief" is te onbeschrijfelijk voor woorden. Bent u desondanks geïnteresseerd (u bent gewaarschuwd), gelieve dan dit tabelletje te bekijken (van 2008, toen ik daar nog intensief mee bezig was om boven tafel te krijgen hoe waanzinnig die warmte prijs pyramide in elkaar stak, want ik begreep er toen geen zak van...). Voor 2011-II (tweede jaarhelft):

Deze gegevens zijn direct uit de door Vattenfall/NUON gepubliceerde tabel voor Leiden "en omstreken" gekopieerd. Energiebelasting over stadswarmte wordt wel door de "warmte leverancier" geïncasseerd, maar schijnt niet afgedragen te hoeven worden aan De Staat (wat natuurlijk te gestoord voor woorden is, maar in energiezaken is in Nederland alles mogelijk wat God verboden zou hebben). Aangezien de stadswarmte beprijzing direct aan de gas prijzen is gekoppeld via hoogst fragenswürdige, al vele jaren met het Vlammende Zwaard bestreden uitgangspunten (protesten waar de "marktwaakhond" NMa tot nu toe nog steeds doof als een kwartel voor is gebleken), zal het u niet verbazen dat het [volkomen kunstmatig] aan de kuub prijs gekoppelde GJ tarief ook explosief is gestegen t.o.v. de eerste jaarhelft. Een - voor de warmte leverancier - mooie 14,4%, een Gieg kost nu dus alweer in het arme Leiden 23,59 Euro het stuk (ja, u leest het goed). De gedwongen klanten mogen janken wat ze willen, maar betalen zullen ze die absurde prijsverhoging. Of de hand moet "ter compensatie" noodgedwongen naar de radiator knoppen gaan, zodat de financiële pijn aan het eind van het jaar door verminderd verbruik wordt ingeperkt. Dat doet de webmaster van Polder PV trouwens al sinds jaar en dag. Dan maar een dikke trui aan. Ik ga geen stalinistische, nooit door mij "verkozen" leveranciers blij maken met hete radiatoren, ben je mal?

Over naar het "vastrecht" voor stadswarmte, al vele jaren een doorn in het oog van Polder PV, waar echter niets aan gebeurt: het gros van het energiegeld blijft maar naar die bodemloze put vloeien. Geïncasseerd door een warmte "leverancier" die de webmaster nooit heeft "gekozen".

Direct zal u al duidelijk worden uit bovenstaand tabelletje dat dit "Het Zwarte Gat" van de energierekening is en ook forever zal blijven zolang de webmaster van Polder PV op dit adres blijft wonen. Bijna een Euro per dag verdwijnt er uit de portemonnee van de webmaster op onnavolgbare wijze in de diepe zakken van een Zweeds Staatsbedrijf. En Polder PV kan er niets aan doen. Ik kan het woord "marktliberalisering" dan ook al jaren niet meer horen! Dat het vastrecht daarbij 4,2% gedaald is t.o.v. de eerste jaarhelft blijft een schrale troost, die post is namelijk net zo vaak omhoog gegaan. Daarbij heeft het marktkeffertje van de NMa al aangekondigd dat we wat het vastrecht en de "kookgas compensatie" (zie verder) betreft voor 150 Euro per jaar extra belazerd zullen kunnen gaan worden als er geen revolutie gaat uitbreken met de invoering van de al zo'n zeven jaar in de lucht hangende Warmtewet...

"Kookgas vastrecht compensatie"
Het woord is al gevallen, en die hoort ook te worden vermeld. Sinds 2005 betalen wij in Leiden met een paar duizend huishoudens namelijk dubbele vastrechten voor stadswarmte en kookgas. Eenmaal fysiek aan de netbeheerder en de (vrij te verkiezen) leverancier "voor kookgas capaciteit" (totaal 5 posten). En eenmaal goed verstopt in de oneindig grote post vastrecht stadswarmte "voor ruimteverwarming capaciteit" (idem). Omdat nog steeds het beruchte "Niet Meer Dan Anders" principe zou gelden, "moeten" we daarvoor door de warmte leverancier (Vattenfall) worden "gecompenseerd". Dat gebeurt sinds 2005 in de vorm van een zogenaamde "kortingspost" die voor ons natuurlijk helemaal niks met een "korting" heeft te maken. Want wij hebben niet voor die waanzinnige tarief idiotie gekozen, en al helemaal niet voor het dubbel betalen van vastrechten. Maar goed, wij zouden dus zogenaamd de vastrechten voor de kookgas aansluiting gecompenseerd krijgen. Nou: vergeet het maar. Want dat mocht in het begin nog wel zo zijn, inmiddels is er stiekem steeds meer van af gegaan, en we krijgen nu al de nodige Euri's minder terug als wat we daadwerkelijk aan vastrecht kwijtraken. Op een rijtje:

Je zou zo op het eerste oog denken dat dat een leuk "cadeautje" is van de Vattenfall holding. Maar schijn bedriegt, zoals altijd in energieland. Ten eerste is het geen "korting" maar volkomen noodzakelijke "compensatie" wegens dubbel betaalde vastrechten. Ten tweede is er sowieso alweer 10,3 procent van dat zogenaamde "cadeautje" af gegaan t.o.v. de eerste jaarhelft. Maar, wat nog veel erger is, die zogenaamde "compensatie" compenseert helemaal niet meer voor de daadwerkelijk fysiek in rekening gebrachte vastrechten door netbeheer (Liander) en leverancier (Greenchoice), zoals in de tabel hierboven is weergegeven: We dokken in de eerste jaarhelft een bedrag wat voor een heel jaar zou neerkomen op € 146,87. Maar we krijgen slechts € 131,64 terug van de Vattenfall holding! We schieten er dus alweer € 15,23 op jaarbasis bij in, en dat belachelijke "Niet Meer Dan Anders" principe kan dan ook direct in de plomp. Want er zijn hier 4.300 huishoudens in onze wijk, en als die vergelijkbare contract condities voor kookgas zouden hebben als wij (en inderdaad nog steeds een gas aansluiting zouden hebben), zou Vattenfall daarmee al een leuke 65.000 Euro uitsparen op jaarbasis (minder als wordt uitgegaan van de lagere tariefstelling in het eerste halfjaar en op basis daarvan een kalenderjaar opbrengst zou worden berekend).

Teruggave post energiebelasting
We leven in Nederland, dus we zijn nog niet klaar. Want al jaren krijgen alle inwoners die "een aansluiting met woonfunctie" hebben een vast bedrag per jaar van onze Gezegende Staat (lees: Ministerie van Financiën) terug, "compensatie vanwege hoge elektra en gas kosten". Die post lijkt in de verste verte een beetje op de vrijstelling voor de eerste hoeveelheid kWh die in Vlaanderen wordt afgenomen*, maar wordt op totaal andere wijze "uitgekeerd". En hij dient zowel voor "elektra" als voor "gas". En hij is in 2011 net als vorig jaar, niet gecorrigeerd voor inflatie (!!!), € 318,62 excl. BTW op jaarbasis ("verbruiksperiode van 12 maanden"). Hetgeen € 379,16 inclusief BTW is. Dat is een zeer aanzienlijk bedrag wat u over dit kalenderjaar genomen terug krijgt, en wat door uw leverancier geboekt dient te worden onder de post elektra (als "negatieve post", "te ontvangen", dus). Moet ook in het "totaalplaatje" worden meegenomen. Overigens is er sinds vorig jaar (vanwege typisch gezeur vanwege de zoveelste slecht doordachte implementatie van een "hollandse regeling", door invoering van het beruchte capaciteitstarief voor elektra per 1-1-2009) ook een lager bedrag voor "aansluitingen zonder verblijfsfunctie", zoals garages met een aparte meter e.d. (€ 119,62 ex BTW/jaar).

* Zie deze folder van de VREG (pdf, pagina 5): elk Vlaams huishouden krijgt de eerste 100 kWh verbruikte stroom gratis, en voor elk gezinslid nog eens 100 kWh. Een gezin met 5 personen krijgt dus 100 + 5*100 = 600 kWh verbruik gratis, wat volgens VREG op basis van tarieven van feb. 2010 neer zou komen op een waarde van ongeveer 108 Euro. Alleenstaanden krijgen als basis vergoeding 200 kWh gratis, samenwonenden 300 kWh. Financieel zwakke huishoudens krijgen ook lagere prijzen voor gas en elektra, de "sociale maximumprijs". In Nederland kennen we die vangnetten helemaal niet: elk land heeft zo haar eigen "regelingen" om de grootste slachtoffers van stijgende energie kosten te ontzien, de sociaal zwakken in de samenleving.

De financiële balans
Op basis van de snoeiharde tarief componenten weergegeven in de bovenstaande overzichten ("simpeler kunnen we het in Nederland echt niet maken...") kunnen we "de balans" op gaan maken voor ons huishouden op het gebied van "energiekosten". Daarbij gaan we uit van onze gemiddelde gas- en stadswarmte verbruik, en het resulterende netto elektra verbruik in 2010, zoals dat door onze volautomatisch salderende Ferrarismeter is geregistreerd tussen 1 januari en eind 31 december van dat jaar.

Verbruikscijfers 2010 (basis: meterstanden begin en eind van het kalenderjaar)

 • Gesaldeerd "rest"verbruik elektra: 129 kWh
 • Kookgas verbruik: 30,3 m³; geschat gecorrigeerd (calorische waarde): 31 m³
 • Stadswarmte verbruik: 12,22 GJ.
^^^
Voorbeeld van een van de grafieken met de totale energiekosten die de webmaster van Polder PV zou maken (of ontvangen) op basis van de in dit artikel genoemde tarieven en de verbruiken zoals vastgesteld in het kalenderjaar 2010. Totale kosten van deze tariefkolom: € 562,55 (inclusief BTW - dit is dus het netto resultaat van de "te betalen" en de "te ontvangen" posten). Voor meer grafische weergaves, zie de aparte pagina.

Die "balans" heb ik trouwens ook opgemaakt voor huishoudens met vergelijkbare tarieven in twee andere belangrijke groepen: stadswarmte huishoudens zonder (kook)gas aansluiting, respectievelijk de nog steeds dominante groep in Nederland: huishoudens met een standaard gas aansluiting (capaciteit max. G6, verbruik tussen 500 en 4.000 m³/jaar) waarmee zowel de ruimteverwarming als het tapwater (en in de meeste gevallen ook koken) wordt verzorgd. Voor gedetailleerde grafieken met de totale energiekosten, inclusief drie interactieve exemplaren, zie de separate pagina in de sectie Financiën:

Met de publicatie van deze nieuwste loot aan de "financiële grafieken stam" op Polder PV is inmiddels ook de complete (grafische) sectie "Financiën" herzien en logischer ingedeeld. De basis pagina met verwijzingen naar grafieken met diverse financiële aspecten rond energie en de opwekking van zonnestroom is nu via de vertikale navigatie"bar" op alle specifieke grafiekpagina's op Polder PV snel bereikbaar gemaakt. Zie ook de grafiek overzicht pagina op Polder PV.


 
^
TOP

19 mei 2011: SDE "plus" debat voorspelbaar slaapverwekkend en niets opleverend. Vandaag was er weer eens een van die vele typische parlementaire Hollandse kippenhok bijeenkomsten over "energiebeleid". Ditmaal weer over het vervolg van de SDE, zeg maar gewoon een compleet nieuw zoveelste fantasie circus om "duurzame" energie te subsidiëren. Wat straks door u en mij zal worden mee betaald met een heffing op kWh en m³ prijs (en als ik pech heb ook op de GJ prijs voor stadswarmte, al is nog steeds compleet onduidelijk hoe dat dan wel "geregeld" zal gaan worden). Wat in eerste instantie op "8 Euro per huishouden per jaar" neer zou komen, als dat huishouden "gemiddeld" zou verbruiken. "Gemiddeld" zou u kunnen lezen (al wordt dat nergens zo opgeschreven) als "3.500 kWh/jaar" resp. iets van "1.800 m³/jaar" (???). Als u minder verbruikt betaalt u dan zogenaamd minder aan de totale "heffing", hopen we dan maar. Al loopt die heffing wel op als er meer miljarden nodig zijn om de grote jongens te gaan faciliteren (het bekende kankergezwel waar onze energiesector al vele jaren aan lijdt, en waar nog niet eens het "diagnose" stadium van is bereikt om daar iets aan te gaan doen).

Als u geen gas aansluiting (meer) heeft, en alleen maar elektra (bijv.: warmtepomp bezittende "moderne" huishoudens), vraag ik me af hoe die "discriminatoire ongelijkheid van in theorie gelijkwaardige huishoudens" als het om "nationale energieheffingen" gaat door de juristen van de NMa zal worden bezien (discriminatie tussen gebruikers is immers in hun opvatting zo'n beetje een doodzonde en vanuit hun taakopvatting wellicht zo onwettig als de pest). Ook in het geval van mijn specifieke situatie: met eigen opgewekte zonnestroom gesaldeerd (Ferrarismeter) stroom verbruik van maximaal 200 kWh/jaar (factor 18 verschil met "gemiddeld"), een kookgas verbruik van stabiel 31 m³ per jaar en een sterk van ernst van de winters afhankelijk stadswarmte verbruik van 8-12 GJ per jaar (inclusief warm tapwater). Ik heb nog geen enkel parlementslid kritische vragen horen stellen over hoe daar mee omgegaan zal worden binnen de SDE "plus" nieuwlichterij van EL&I.

De SDE "plus", waar trouwens PV al op voorhand uit is gesodemieterd, want Verhagen haat decentrale zonnestroom, die zijn CDA collega De Jager van Financiën immers zo'n 70% van het volgaarne van afnemers afgeroomde kWh tarief "kost" als er achter de eigen aansluiting wordt "gesaldeerd".

"... communistische wijze van prijsvorming ..."

Neoliberaal CDA Regent Maxime Verhagen (EL&I) over de op het EIGEN Ministerie ontworpen DRAAK van een SDE regeling (2008-2010), die onder ZIJN verantwoordelijkheid voortvarend met de nodige ambtelijke ondersteuning wordt gecontinueerd, en waar hij nog steeds niet op is afgerekend. Na een olijke interruptie van Paulus Jansen (SP) besefte hij dat hij een ernstige openbare vergissing had gemaakt, en deed hij het "incident" (want daarbij blijft het) af met een vrolijke lach...

Tijdens SDE "plus" vergadering dd. 19 mei 2011, in de Groen van Prinstererzaal op het Binnenhof in Den Haag, 14h00 - 17h00.

Het was een "vergadering" als geen andere, deels met nieuwe poppetjes, wederom bomvol vragen (die niet werden beantwoord of terzijde geschoven), en nog steeds een kippenhok. Zonder ook maar een microscopische indicatie van een begin van "consensus" over hoe Nederland zichzelf uit het bomvol fossielen zittende poldermoeras zal gaan trekken. Verhagen gaat "zijn" SDE "plus", voor zonnestroom nu al bekend onder de naam "ESDEENEE", er gewoon door raggen, zoals zijn ministerie al vele jaren lang ALLES op energiegebied er door heeft geramd. Het democratisch gekozen parlement noch het plebs heeft daar over iets "van betekenis" te zeggen. De burger moet energie (van willekeurige "kleur") blijven "afnemen", en die marginale "doelstelling" van 14% "duurzame" energie in 2020, gewoon doodordinair de verplichting die Europa ons oplegt, gaat zo goedkoop mogelijk en bij voorkeur door met name de Grote Jongens "vervuld" worden. Want daar doet EL&I het liefst zaken mee, zoals ze al decennia hebben gedaan. Uit onze zak betaald (enige remedie: besparen op uw energie verbruik...).

Voor wie geïnteresseerd is in diverse "bijna live" aantekeningen die ik tijdens de zoveelste drie uur durende marathonzitting met weinig "resultaat" maakte, surf naar mijn post op Gathering Tweakers van 12h43 (aankondiging), en, vooral, naar de diverse posts vanaf 14h14. Commentaar is ongezouten, gepeperd, en gaande de vergadering af en toe "bijgeslepen". Maar ze zijn wel van polderiaanse kwaliteit, dus u bent gewaarschuwd...

Side-note tussen haakjes: ik kreeg de live-stream niet in Mozilla Firefox gestart, wel met Internet Explorer. Ik weet niet of dat mogelijk aan de versie ligt. Vandaar dat ik iets verlaat in de uitzending viel...

Reacties op GoT:

 • "Zonnigtype: bedankt voor je verslag, het heeft me veel adrenaline gescheeld."
 • "... het debat heb ik 21 minuten gevolgd, toen kon ik de totale achterlijkheid niet meer verdragen."
 • "Je zou toch serieus overwegen om deze bananenrepubliek te verlaten en in Duitsland te gaan wonen?!"

http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/36065932#36065932 (start van het commentaar van "zonnigtype" alias webmaster van Polder PV, 14h14, gewoon verder lezen in de volgende posts)
http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/36067188#36067188 (laatste post van mijn serie, 16h59)
http://www.tweedekamer.nl/vergaderingen/debatgemist/index.jsp (mogelijk kunt u de vergadering nog na luisteren op de experimentele website "Debat Gemist" van de Tweede Kamer...)

Nagekomen van Jurgen Sweegers van Energieenwater.net (20 mei 2011, lezen!):
http://tinyurl.com/3jjbmtv (verkorte link naar zijn artikel over Diederik Samsom's "existentialistisch debat")

http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2011/05/16/antwoorden-over-de-sde-.html (typisch zoveelste stuk van de verschrikkelijk hard door pennende cq. op het elektronische toetsenbord rammende EL&I ambtenarij, die dat onder de EZ vlag ook al vele jaren deed. "Antwoorden op (schriftelijke) kamervragen over SDE +", 12 pagina's alweer, en om doodziek van te worden. Want er gaat zo verschrikkelijk weinig "stimulering" van uit en het ademt de Gesel Van De Bureaucraat. Kan ook weer op de al enorm dikke stapel SDE (paar decimeter alleen belangrijkste) spul die alweer drie jaar tot zulke verschrikkelijk magere resultaten heeft geleid...)


12 april 2011: Grote Kernenergie Tegenbeweging nooit weg geweest. Laat u ook s.v.p. zien!

"Die Kraftwerke sind gegen Naturkatastrophen (Orkane, Ueberschwemmungen, Erdbeben, etc) und gegen Flugzeugabsturz und Druckwellen von aussen ausgelegt."

De leugens omtrent kernenergie in een notendop. Citaat van de website van het Landelijk Platform tegen Kernenergie, die het van de belangenlobby in Duitsland kopieerde toen die hun loftuitingen zongen over die oh zo "veilige" [RBMK, grafiet] reactortypes in Tsjernobyl. Vast net zo "veilig" als wat nu niet anders gezien kan worden als Illustratieve Ramp Reactoren van een (onrustbarend) "conventioneel" type in het duizenden kilometers oostelijker gelegen Japanse Fukushima. En vergeet dat s.v.p. niet: daar zijn nog steeds, sinds de beruchte aardbeving en tsunami van 11 maart 2011, minstens vier enorme kernreactoren in verschrikkelijke problemen gekomen, waarbij zich de afgelopen weken een ronduit verbijsterende cascade aan complicaties heeft voorgedaan. Leidend tot een onleefbare directe omgeving in het dichtbevolkte Japan. Een mogelijk voor vele decennia niet meer toegankelijk vruchtbaar gebied, in een land wat schreeuwt om kostbare (en economisch bezien waardevolle) ruimte. Vervuild drinkwater. Besmette groenten. Pas weken na het "incident" ontdekte lekkages waardoor radioactief koelwater al tijden weglekte in zee. Levensgevaarlijke koelwaterbassins met drooggevallen reactorstaven in open contact met de atmosfeer door vernietigde reactorgebouw omhullingen. Deels gesmolten reactor kernen. Onzekerheden rond de integriteit van zowel de primary containment vessels, als een scala aan controle en beheers-systemen. Een gigantische energiebedrijf (TEPCO) met een zeer discutabele staat van dienst en zelfs frauduleus handelen in het verleden. Zeker in de eerste weken rampzalig slechte en onvolledige berichtgeving. Een net zo slecht functionerende, weifelachtige en pakken boter op het hoofd hebbende Japanse overheid die de enorme belangen van de atoom industrie niet van de ene op de andere dag af kan (lees: durft) te zweren. Etc., etc.

U kunt ook zeggen: de fysieke en vooral ook, sociale vernietiging die daar nog steeds plaatsvindt is van een onmeetbaar en eigenlijk onacceptabel niveau, tot aan het zeewater aan toe waar vele duizenden liters radioactief "koel"water op worden geloosd om maar van de rotzooi af te zijn. Dat Japanners de meest rabiate (zee)viseters van al zijn op onze aardkloot is dan van "later zorg".

Over de economische schade van de directe en indirecte ellende veroorzaakt door het "surplus" atoomincident, en het direct afschrijven van een van de duurste land lokaties aan de Stille Oceaan, met een nog onbekende in te stellen, voor vele decennia af te sluiten "no trespassing" zone, is in ieder geval niet te becijferen, zo hoog zal dat uit gaan vallen. Over de gevolgschade zou wel weer eens vet gelogen kunnen worden, want "kloppende" rekensommen maken zal sowieso een Sisyfus arbeid worden. Onafhankelijke wetenschappers zouden daarvoor eigenlijk jaren geld moeten krijgen om de onderste "economische" steen boven tafel te krijgen. En internationaal gevrijwaard worden van ambtelijke of politieke muilkorverij. Van elk niveau (tot aan het Internationale Atoom Agentschap aan toe).

De aan het begin geciteerde Duitstalige uitspraak kan niet beter de verbazingwekkende arrogantie illustreren die zo typisch is voor de megalomane atoomlobbyisten, die niets van "risico's" willen weten, maar nog steeds van plan zijn om onze wereld verder te vergiftigen. Met levensgevaarlijke monopolies bestendigende en zelfs door nieuwbouw versterkende, "netjes voor (slechts) 100 jaar in een mooi gebouw weg gestopte" atoom rommel. Om onze enige planeet met een nucleaire "renaissance" letterlijk en figuurlijk verder naar de Filistijnen te gaan helpen, met een dreigende Politie Staat (beveiliging!) op de koop toe. De grootste Natuur Catastrofe, hooggeschatte lezers van Polder PV, is en blijft immers juist die mens, die zijn met veel vernunft in elkaar gezette Nucleaire Duivelseieren nooit voor de volle honderd procent heeft kunnen beheersen, alle witte jassen retoriek van decennia ten spijt. Met minimaal drie zeer ernstige rampen (Harrisburg, Tsjernobyl, Fukushima, de WOII bombardementen niet meegerekend) tot gevolg binnen een mensenleven (i.p.v. binnen een miljoen jaar of wat de "risico analisten" ook voor geweldige onzin uitkramen met hun aantoonbaar failliete prognoses). De grootste Natuur Vernietiger blijft die totaal onterecht met het Latijnse epistel gedoopte Homo sapiens. De alles opvretende, arrogante Nest Bevuiler, de ultieme, onverzadigbare Rupsje Nooit Genoeg. Die hoognodig een hard lesje zelfreflectie en deemoed nodig heeft. Weg van de altijd gevaren opleverende, kunstmatige atoomsplijting. Op naar een Sanfter Energie Versorgung, naar analogie van het al lang (met name in Duitstalige landen) ingeburgerde Sanfter Turismus. Een Solare Revolution, i.p.v. een Nucleaire Nachtmerrie.

^^^
Screendump van de actie site van (o.a.) Greenpeace, "meterstand", inmiddels alweer meer dan 65 en een half duizend, op 12 april 2011, dat is bijna anderhalf maal zoveel als het lafhartig door ons aan monopoloïde atoomsplijting (en energiebelasting) verslaafde Regenten Kabinet afgeschoten burger initiatief "Nederland krijgt Nieuwe Energie". Wat nog veel meer telt is uiteraard uw onmiskenbare, fysieke aanwezigheid op de Dam in Amsterdam, op zaterdag 16 april, van 13h00-16h00. Laat niet over u heen lopen: het is ook uw toekomst. Laat u s.v.p. zien!

De keus is aan u. Denkt u daarbij s.v.p. niet eens (alleen) aan uw nageslacht. Denk aan in welke wereld U de komende decennia wilt leven, elk jaar weer. Eentje gevuld met toenemende nucleaire terreur, hoogmoed en immer groeiende afvalbergen van de ergste en levensgevaarlijke rotzooi die een mens ooit heeft kunnen produceren. Of een toekomst gevuld met decentrale energie opwekking te bedrijven door miljoenen, en de hardware veilig en laagdrempelig recycleerbaar aan het eind van een productief leven. Bescheidenheid en zelfreflectie over onze blijvende tekortkomingen lijken meer dan ooit noodzakelijk.

U bent welkom, aanstaande zaterdag, 16 april 2011, 9 dagen voordat 25 jaar geleden het meest verschrikkelijke kernenergie incident met een "civiele" reactor plaatsvond, in het zelfs voor Europa niet eens zo "verre" Tsjernobyl in de Oekraïne. Op de landelijke manifestatie tegen kernenergie. In Amsterdam. U komt toch ook? Laten we aangeven hoe anders wij, de burgers van Nederland, onze eigen toekomst vorm willen geven. Zonder nieuwe nukes. Geen staat- en monopolisten-gedicteerd energie stalinisme met zeer ernstige gevaarzetting voor de samenleving en een permanente kloof tussen "de energieproducenten" en "de energieconsumenten" tot gevolg. Maar energie democratie voor, en vooral door de samenleving. Niet alleen in handen van monopoloïde machtsblokken die uitsluitend het Grote Geld ruiken en die niet lijken te zijn geïnteresseerd in de langdurige, voor mensen onvoorstelbaar lange periodes durende gevolgen van hun handelen.

De 10.000 kWh zonnestroom productie namens onze eigen nucleaire fusiereactor de Zon is in ieder geval bij Polder PV al binnen. Na mij geen zondvloed, maar een schone planeet, met zo min mogelijk fysieke sporen, blijvend leefbaar voor allen. Gaat u ook meedoen?

De webmaster van Polder PV en partner geven ook acte de présence. Polder PV is erg benieuwd hoeveel ambtenaren van EL&I het aan zullen durven. Ze zullen als helden worden ontvangen. Tot de 16e!

© original logo: WISE; animation: © 2005 Polder PV
origineel logo copyright WISE;
animatie copyright Polder PV, met toestemming WISE

Zouden ze er ook zijn, a.s. zaterdag???
U moet niet gek staan te kijken dat Atoomstroom.nl aanwezig zal proberen te zijn en hun onzalige paarse rommel zal proberen te verkopen aan de wellicht verbrouwereerde toegestroomde kernenergie tegenstanders. Maar misschien is de oprichter van dat bedrijf wel bevreesd voor "incidenten", al is hij goed van de tongriem gesneden en altijd wel te porren voor een confronterend (en dus mediageniek) optreden op radio, TV, en "moderne" elektronische media. Al zou hij, volgens een kort bericht in het Financieele Dagblad van woensdag 6 april 2011 bezig zijn met "projecten op het gebied van energiebesparing, elektrisch rijden en ... zonne-energie". Als u er in wilt stinken moet u dat vooral doen, dan heeft u het zelf gedaan. Maar Polder PV wil nog niet aan radioactieve stukken gereten gevonden worden bij zo'n green-speak voor in de mond hebbend dubieus bedrijf...

http://www.greenpeace.nl/Nieuws_2011/Landelijke-manifestatie-tegen-kernenergie-op-16-april/ (oproep: kom 16 april naar Amsterdam, en onderteken s.v.p. de petitie)
http://www.greenpeace-energy.de/ (o.a. actuele informatie over de ontwikkelingen in en rond de door Homo sapiens veroorzaakte nucleaire ramp genaamd Fukushima. Wel auf Deutsch, maar die taal moet u toch al leren als u gelooft in een hernieuwbare energie revolutie, dus dass muss kein Problem sein, doch? ...)
http://www.stopkernenergie.nl/ (website van Landelijk Platform Tegen Kernenergie)
http://www.tegenstroom.nl (zeer lezenswaardige en informatieve website van Luis In de Atoom Pels, WISE, al sinds "mensenheugenis" strijdend voor een wereld zonder kernsplijting, met marginale financiële middelen. Waarvoor ze de Nobelprijs voor de Vrede verdienen. Citaat: "Een referendum is een aflaat en moet in elk geval nooit door het parlement geinitieerd worden.")


15 maart 2011: Kernfysica Angela Merkel buigt voor de bittere nucleaire realiteit: 7 oudste Duitse kerncentrales direct 3 maanden van het net. Het zal een bittere pil zijn voor Duitse Bondspresident Angela Merkel. Onder druk van de nucleaire verschrikkingen in Japan en natuurlijk ook de publieke opinie (spontane anti-kernenergie acties door het hele land, waarvan de meest opvallende de 60.000 mensen tellende 45 kilometer lange "omsingeling" van de Neckarwestheim centrale in Stuttgart op 12 maart 2011), is Merkel na slechts een uur durend beraad met CDU Umweltminister (BMU) Norbert Röttgen (partijgenoot), FDP Wirtschaftsminister (BMWi) Rainer Brüderle, en de deelstaat vertegenwoordigers die kerncentrales in hun gebied hebben tot een zeer opvallende, mogelijk historische daad gekomen. Dat kwam niet helemaal onverwacht na een aankondiging, gisteren, dat de regering zich wilde "bezinnen" op de nucleaire toekomst en een moratorium op hun in eigen huis ontworpen "Ausstieg aus der Ausstieg" afkondigden tot 15 juni dit jaar.

Direct moeten namelijk drie maanden lang, gedurende een nucleaire bezinningsperiode voor het kabinet, de oudste ZEVEN kerncentrales (die tot 1980 in bedrijf waren genomen) van het net. De jongere kerncentrales mogen blijven doordraaien. In de tussentijd zal er een complete en grondige veiligheids-check van ALLE 17 nog in bedrijf zijnde kerncentrales in Duitsland gaan plaatsvinden en met name de oudste populatie Deutsch-grundlich worden doorgelicht. Mochten bij de oude kerncentrales structurele veiligheidsgebreken aangetoond worden, kan dit het einde voor de levensduur van die centrales betekenen. Ondanks het door Merkel omarmde, fatale "Energiekonzept" wat haar door de strot is geduwd door de grote energiebedrijven die door een geplande, rampzalige "Atommmeiler Existenz Verlängerung" de hard groeiende decentrale, hernieuwbare stroom sector de pas af wilde snijden met een totaal inflexibel, prehistorisch, achterhaald, en al lang afgeschreven (en dus voor de uitbaters extreem lucratief) kernsplijters park. Waarin bovendien voor een aggressieve expansie voor zonnestroom helemaal geen plaats meer bleek te zijn, een principe wat o.a. door vaktijdschrift Photon volledig aan flarden is geschreven.

Merkel, die haar proefschrift publiceerde tijdens een promotie onderzoek aan het Zentralinstitut für Isotopen- und Strahlenforschung (Wikipedia), noemde deze nogal ongebruikelijke, zo u wilt opzienbarende stap (recht tegen haar net opgetuigde ramkoers beleid met "die Erneuerbaren" in) het gevolg van "Ein Einschnitt für die Welt", zoals zij op typisch Duitse wijze de recente nucleaire verschrikkingen in Japan omschreef. Op zijn Hollands zou ik dat vrij vertalen als: "De wereld staat door Fukushima in Japan op een beslissende tweesprong bij de toekomst van de stroomvoorziening".

Een tweede set initiatieven die uit het "noodoverleg" naar voren kwam betreft volgens Angela Merkel:

 • het door de Bondsregering willen versnellen van de "Energiewende" (goed nieuws, ogenschijnlijk, voor hernieuwbare energie);
 • het verbeteren van de (net?)infrastructuur;
 • hernieuwbare energie opnieuw op haar merites bekijken en waar mogelijk incentives verbeteren;
 • groot punt van zorg: het opruimen van de rotzooi van de bestaande atoomcentrales indien (definitief) tot decommissie bevolen wordt;
 • nieuwe en nog betere, Europa-wijde veiligheids-standaards voor alle kerncentrales voor elkaar zien te krijgen;
 • gesprekken in Brussel om met de andere grote kernenergie naties in Europa (m.n. Frankrijk, U.K.) tot nadere afspraken en een gezamenlijk veiligheidsbeleid te komen.

Wat ook uit de korte persconferentie volgde is dat BMU minister Röttgen zeer duidelijk aangaf dat de Kernenergie Wet (Atomgesetz) juridische mogelijkheden biedt (hij verwees met name op paragraaf 19, artikel 3 lid 3) om met name te kunnen discrimineren tussen de oudere en nieuwere centrales, en dat ze daarvoor wettelijk vastgelegd verschillend "beleid" kunnen maken (het betreffende lid stelt uitdrukkelijk het recht van de Staat tot "einstellen", beeindigen van de vergunning).

De bedoeling is dat de 7 oude kerncentrales na de - tijdelijke - stillegging door een zeer zware controle molen gaan, en als om wat voor reden dan ook een centrale niet meer door de beugel van de moderne tijd zou kunnen, moet het radioactieve ding definitief dicht (en mag nooit meer opnieuw worden opgestart, zo lijkt de suggestie). De energiebedrijven, die meteen liepen te schuimbekken over dit niet door hen te beïnvloeden "bevel" van Merkel en haar regering, zullen niet tot "herenakkoordjes" worden verleid. Het gaat gewoon afgedwongen worden, zoals dat natuurlijk ook absoluut hoort bij dit soort levensgevaarlijke, mens en planeet bedreigende technologie. Want veiligheid staat helemaal bovenaan en zal onder geen beding ooit (meer) een "door belangen te beïnvloeden" aspect van kernenergie mogen zijn. Ook het (vermeende) "economische" belang van de exploitant zal daaraan (voortaan) altijd ondergeschikt worden gemaakt, zo wordt gesuggereerd, zelfs door de neoliberale FDP-er Brüderle van het Ministerie van Economische Zaken daar. Duitsland kent natuurlijk ook een geschiedenis van nogal wat "storende" reactor incidenten. SPD oppositieleider Sigmar Gabriel kan daar met o.a. de forse, slecht aan de regering gecommuniceerde problemen bij de Duitse Vattenfall [eigenaar NUON!] centrales een hartig woordje over meepraten (een van die "conflict reactoren", Brunsbüttel aan de Elbe, staat op het lijstje van direct afschakelen...). Na de zoveelste nucleaire verschrikking Japan is blijkbaar zelfs voor atoom fysica Merkel en de conservatief-liberale coalitie de maat vol.

De oppositie is "gematigd enthousiast" over deze move van mevrouw Merkel en verdenkt haar er stiekem van verkiezingen spelletjes te spelen, want het is binnenkort weer regionale verkiezingen strijd in Duitsland. Een door ZDF geïnterviewde Greenpeace activist liet in ieder geval geen spaan heel van de veronderstelde "inkeer" van Merkel en de regering en vermoedt dubbel spel. Want wat er na die drie maanden gaat gebeuren is nog een groot mysterie. Als zou blijken dat na die periode de oude beesten gewoon weer aan het net zouden "mogen" (wellicht met marginale aanpassingen), zou Merkel een leuk "historisch persmomentje" hebben gehad, maar feitelijk zand in de ogen van de oppositie hebben gestrooid.

Het blijft dus oppassen geblazen, maar een byzonder teken is deze - dat mogen we gerust stellen - historische ingreep zeker. Want laten we wel wezen: Merkel geeft dus gewoon toe dat er maar liefst ZEVEN kerncentrales gedurende een KWART JAAR zonder problemen van het net zouden kunnen worden geschakeld (als dat inderdaad gaat gebeuren, wil ik de komende tien jaar geen gezeur meer horen over "niet in het net kunnen inpassen van duurzame energie"). Het gaat bij deze zeven knapen om een opgesteld elektrisch vermogen van dik 7 Gigawatt (netto). Dat is 34% van de totale nucleaire capaciteit. In 2009 werd 22,6% van de totale hoeveelheid stroom door kernsplijters geproduceerd, fors minder dan het jaar daarvoor, door problemen met enkele kerncentrales. Slechts 17,2 van de in totaal 20,5 GW (netto) aan capaciteit was eind 2009 aan het net. Blijkbaar kan dat forse verlies aan nucleaire capaciteit dus probleemloos worden opgevangen (let wel: die oude dingen moeten nu dus zo snel mogelijk van het net!). Misschien hoopt Merkel wel stiekem dat er ook dit jaar weer iets van 7-8 GWp aan nieuw zonnestroom vermogen wordt bijgebouwd en nog een hoop GW aan windturbines en biovergisters d'r bij?

Brüderle suggereerde heel erg vilein (een karakteristieke "FDP streek" waar onze meester manipulator, CDA-er Verhagen nog wat van kan leren) dat "de stroomprijzen" als gevolg van deze maatregel wel eens omhoog zouden kunnen gaan. En wat gebeurt er vervolgens direct, volgens Energeia? Die prijzen schoten inderdaad meteen omhoog. Als u mij nu gaat zitten wijsmaken dat aan die beweging een "objectieve, natuurlijke prijsvorming" ten grondslag zou liggen, lacht ik u vierkant in uw gezicht uit en verklaar u rijp voor Endegeest. Gelukkig is een aardige bijkomstigheid van die oh zo doorzichtige prijs-manipulatie door de grote jongens daar, dat besparing op stroom verbruik, en het investeren in eigen opwekking van hernieuwbare elektriciteit alleen maar verder wordt aangewakkerd. In andere woorden: de Grote Manipulatoren van de tarieven graven op termijn (hopelijk) hun eigen, welverdiende graf...

Lokatie plaats (deelstaat)
Exploitant
MW netto
Begin bouw
Comm. in bedrijf
Philippsburg 1 (BW)
EnBW
890
1-1-1970
26-3-1980
Unterweser (NI)
E.ON
1.345
1-7-1972
6-9-1979
Isar/Ohu (BY)
E.ON
878
1-5-1972
21-3-1979
Brunsbüttel (SH)
Vattenfall
771
15-4-1970
9-2-1977
Biblis B (HE)
RWE
1.240
1-2-1972
31-1-1977
Neckarwestheim 1 (BW)
EnBW
785
1-2-1972
1-12-1976
Biblis A (HE)
RWE
1.167
1-1-1970
26-2-1975
Totaal capaciteit (netto)
7.067

^^^
Tabel met de 7 genoemde oude kernsplijter bakbeesten die zeker 3 maanden van het net moeten.
Ontleend aan de tabel op deze Duitse Wikipedia pagina. BY = Bayern, BW = Baden-Württemberg,
HE = Hessen, NI = Niedersachsen, SH = Schleswig-Holstein. De laatste kolom geeft de datum weer dat
de centrale commercieel in (vol) bedrijf is gegaan.

En wat doen we ondertussen in NEEderland? We laten gewoon Urenco een forse uitbreiding van de nucleaire verrijkingscapaciteit in Almelo aanvragen bij ons nuke-coke-snuivende EL&I ministerie (vergunningsaanvraag 17 februari 2011, vergroting met 25% van de huidige capaciteit). En Atoomboer met veel te ambitieuze uitbreidingsplannen Delta, maar ook de uitermate dubieuze club "Energy Resources Holding" (provincies en NL gemeentes, voormalig Essent aandeelhouders verenigd in ERH) blijven gewoon überoptimistisch in onze van alle moraal gespeende piratenmarkt. En gaan gewoon door met hun walgelijke vergunningsaanvragen voor nieuwe nukes. Het geld moet immers blijven rollen. Wat de samenleving daarvan vindt interesseert ze geen r**t. Je bent arrogant en ver verheven boven het plebs, of je bent het niet.

http://tinyurl.com/64k7ar2 (verkorte link naar de officiële video van de Bondsregering met de verklaring van Merkel en haar gesprekspartners van 15 maart 2011)
http://tinyurl.com/4ryzmme (verkorte link naar ZDF uitzending van 15 maart 2011, met mogelijk een historische uitspraak van Angela Merkel over de vreselijke nucleaire gebeurtenissen in Japan: "Ein Einschnitt für die Welt")
http://de.wikipedia.org/wiki/Liste_der_Kernreaktoren_in_Deutschland (alle kerncentrales in Duitsland, ook reeds afgeschakelde reactoren en onderzoeks-faciliteiten)
http://www.energeia.nl/ ... /1306-Duitse-markt-vreest-dat-tijdelijke-sluiting-kerncentrales-niet-zo-tijdelijk-is.html (RWE woordvoerder: "kerncentrales zijn veilig" en "dit is een politieke beslissing"...)
http://www.welt.de/politik/deutschland/article12829264/Merkel-nimmt-sieben-Atomkraftwerke-vom-Netz.html (artikel in die Welt over het een kwart jaar van het net halen van 7 kerncentrales in Duitsland)


24 februari 2011: NEEderland* de radioactieve rioolput van Europa - seen through foreign eyes...

Ook al uit de categorie "een plaatje zegt meer dan duizend woorden", dit keer 2 stuks. Van buitenlandse websites. Dan weet u hoe de vlag er daar inmiddels bij hangt, alle absurde en te-nen-krul-len-de "groene retoriek" van de machtswellustelingen in Den Haag ten spijt. Alleen een revolutie kan ons nog redden:


^^^
Van de website Energy Boom Policy, bericht 11 februari 2011.


^^^
Van de website The Register, UK, bericht 10 februari 2011.
Rode markering van de hand van Polder PV...

Gaat u mee verkassen? Of gaat u meehelpen het Grootste Schandblok ter Wereld bouwen, voor in het Guiness Book of Records? Lokatie bouw: Binnenhof, The Hague, Netherlands. Figuranten: zien we dan wel weer, als de schuldigen dan nog zijn te vinden...

* Voorstel © 24 feb. 2011 Polder PV: Buitenlands alternatief voor het al tijden door Polder PV gebruikte begrip "NEEderland": NEVERlands...


23 december 2010: U ook nog een mooie witte rose Kerst gewenst... Al is de achterliggende boodschap van dit plaatje beslist niet verenigbaar met de gemiddelde "kerstgedachte", als u me vat:

Met hartelijk dank aan de steeds verpletterender berichten publicerende Paul Cohn voor het nogmaals vestigen van de aandacht op de deplorabele kwaliteit van onze leefomgeving, met dank aan onze oh zo oliedomme Haagse Regenten...

Het - schokkende - plaatje komt van de tale-telling TEMIS/OMNI on-line NO2 emissie rapportages (lees: snoeiharde dagelijkse "foto's", zie overzicht webpagina Regional Tropospheric NO2 columns from OMI) waarin NEEderland er regelmatig extreem slecht van af komt. Ook ten koste van uw eigen gezondheid. Elke dag weer.

Een fijne, gezonde Kerstmis toegewenst. Met veel bespiegelingen over de door U gewilde "toekomst van Nederland"...

De webmaster van Polder PV.

http://www.greenfacts.org/en/nitrogen-dioxide-no2/level-3/03-exposure.htm#1p0 ("Due to their characteristics (low emission heights; high emission densities in urbanized areas), traffic emissions are often the dominating source of urban outdoor NO2 exposure. ")
http://www.temis.nl/airpollution/no2col/no2regioomi_col3.php (schokkende plaatjes)


16 december 2010: Lichtpuntje in kolenzwarte duisternis? Onverwacht nieuws. Zie de screenshot van Teletekst, met dank aan Rob Seljee. Greenpeace en Natuur en Milieu blijken bij het hoogste rechtsorgaan van de Europese Unie, het Europese Hof van Justitie in Luxemburg, bezwaar aangetekend te hebben tegen de (schandalige) vergunningverlening voor drie nieuwe kolenmonsters in Nederland. Blijkbaar heeft hun prima actie in ieder geval een voor de steenkolen-in-de-fik-stekers onrustbarend resultaat gehad, gezien dit bericht:

Of "een advies van de advocaat-generaal" ook zo zwaar zal zijn als een "oordeel" van dit hoge gerechtshof zal nog moeten blijken. Maar ik zou nog maar even wachten met het ontkurken van die champagneflessen bij de kolen Power Mongers van Electrabel, RWE, Vattenfall/NUON, E.ON, en C.Gen.

Thumbs up voor de mensen bij Greenpeace en Natuur en Milieu: voorlopig geweldig resultaat. Kijken of de brief van de "16 hoogleraren tegen kolencentrales en nukes" nog wat extra druk op de ketel kan krijgen om die volslagen onzalige, ons land naar de Middeleeuwen voerende plannen naar de Eeuwige Jachtvelden van Historische Energie Vergissingen te verwijzen.

Mocht u dat nog niet hebben gedaan: u kunt natuurlijk nog steeds uw eigen weerzin tegen die gitzwarte smeerpijperij kenbaar maken aan het management van die bedrijven die het met "duurzame eenentwintigste eeuw moraal" niet zo nauw lijken te nemen. Druk, druk, en nog eens druk, van alle kanten, vanuit alle lagen van de bevolking s.v.p. Zelfs de best gelaste stoomketel, kolengestookt of niet, zal vroeg of laat onder die geaccumuleerde druk bezwijken. Waarschuwing: Neem s.v.p. wel tijd voor een gepaste afstand als het moment suprême daar is. Er zou wel eens een flinke hoop collateral damage van kunnen gaan komen...

http://www2.natuurenmilieu.nl/nieuws/vergunning-kolencentrales-onterecht (16 december 2010: "Natuur & Milieu is verheugd over dit advies, maar wil nog niet te vroeg juichen. Het Hof neemt een advies van de advocaat-generaal meestal over, maar niet altijd")
http://www.drift.eur.nl/2010/12/11/energiebedrijven-keer-terug-nu-het-nog-kan/
(11 december 2010: de open brief van 16 hoogleraren aan de Energie Mogols [en, impliciet, de mede afromers in Den Haag]: stop s.v.p. met kolen- en kerncentrale plannen en ga voor toekomstgericht duurzaam)
http://www.greenpeace.nl/news/greenpeace-bezet-bouwplaats-ko (7 december 2010: Greenpeace actievoerders bezetten in de bittere kou de bouwplaats voor de nieuwe kolencentrale van RWE [Essent included] in een tentje op 70 meter hoogte in de Eemshaven in Noord Nederland)
http://www.rtv-noord.nl/nieuws/nieuws.asp?pid=96826 (Greenpeace actie op RTV Noord. RWE/Essent: "geen commentaar"...)
http://www.essent.nl/content/particulier/klantenservice/nieuws/greenpeace_actie_eemshaven.html (reactie van RWE/Essent op actie Greenpeace aan "bezorgde klanten". "...een zo hoog mogelijk rendement bij een zo laag mogelijke belasting voor het milieu". NB: 54% van de energieinhoud wordt in de Waddenzee [Unesco World Heritage Site...] geflikkerd, da's pas "rendabel"; verder natuurlijk plannen om straks uit Verweggistan zoveel mogelijk biomassa naar Eemshaven te gaan verslepen en daar "ultra-efficiënt" in de fik te gaan steken. Op een kolenbedje, dat dan weer wel. Als het maar "groen" mag heten, de Staat kijkt immers de andere kant op en vindt het allemaal best...)
http://www.greenpeace.nl/stop-nuon-en-essent (Stop of ik zeg op: Verlaat s.v.p. de aan het buitenland verpatste energieleveranciers NUON/Vattenfall cq. Essent/EnergieDirect/RWE als ze weigeren hun nieuwbouwplannen voor kolencentrales in te trekken!)
http://www.stopnieuwekolencentrales.nl/ (Stop E.ON op de Maasvlakte)


9 december 2010: Übermeister Deutschland - zomaar 2 berichtjes over de weg naar 100% Erneuerbaren. Het enthousiasme voor de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en hernieuwbare energie bij de oosterburen mag bekend worden verondersteld bij (de lezers van) Polder PV. Als geen ander in NEEderland rapporteer ik tot in excessief detail over de reuzenstappen die de Duitsers maken, keihard op de - lange - weg naar werkelijke realisatie van "100% Erneuerbaren". Ze werken er bloedserieus aan, en als je zoals ik het werkelijk weerzinwekkende gezever en oneindige gepruts in de Tweede Kamer hebt gezien (6 december, beslist geen pakjesavond voor duurzaam in ieder geval), weet je, dat ons land reddeloos is verloren. En aan de bloeddorstige Piranha's van de fossiel-nucleaire energie sector dreigt te worden overgeleverd.

Daarom maar weer eens twee compleet willekeurige good-news berichtjes die bij elkaar stonden in de nieuws sectie van het november nummer van het prachtige tijdschrift Sonne Wind & Wärme waarvan ik een presentie exemplaar kreeg toegestuurd:

Warmtepompen als warme broodjes over de toonbank
De voormalig Oost-Duitse deelstaat Brandenburg is winnaar van de eerste "Erdwärmeliga", waarbij natuurlijk genormeerd wordt naar het aantal inwoners ("opgesteld vermogen per 100.000 inwoners"). De data komen uit een van die talrijke zeer fundamenteel en grondig onderzoek doende overheidsinstanties, om de duurzame revolutie van keihard basis cijfermateriaal te voorzien (lees: alles meten i.p.v. alles met veel nattevingerwerk en fragenswürdige aannames "berekenen", zoals te doen gebruikelijk in ons achterlijke polderlandje). In dit geval het BAFA, Bundesamt für Wirtschaft und Ausfuhrkontrolle, die de uitbetaling van incentives en de statistieken voor o.a. warmtepompen rigide controleert. Voor 2009 werden in totaal in het prijs winnende, relatief dunbevolkte Brandenburg 1.038 door BAFA mee betaalde warmtepomp systemen met een totaal vermogen van 8.669 kilowatt geïnstalleerd. Het dicht bevolkte Bayern, wat al jaren wereldkampioen geplaatst zonnestroom vermogen is (2009 volgens laatste BNA cijfers: 1.485 MWp nieuw, accumulatie volgens Photon extrapolatie 3.892 MWp), plaatste 3.727 installaties met een gezamelijk vermogen van 39.490 kW. En het aan Denemarken grenzende bevolkingsarme Schleswig-Holstein bezet de derde plaats met 785 installaties en 6.929 kW.

Lang niet alle warmtepompen worden via BAFA gesubsidieerd. In 2009 werden in totaal 30.400 aardwarmtepompen met een totaal vermogen van 365 MW geïnstalleerd. Slechts 17.200 (170 MW, dus 47%) daarvan is door BAFA financieel ondersteund. Alleen de ondersteunde installaties worden in de Erdwärmeliga meegenomen. De gemiddelde capaciteit van de in 2009 nieuw bijgekomen installaties is dus ongeveer 21,2 kW.

<<<
Grafiek met alle duurzame energie installaties "voor de productie van regeneratieve warmte" die het BAFA voor het BMU (milieu) ministerie heeft ondersteund (in aantallen) van 2000 tot en met 2009. Het laatste jaar ging bijna "off-scale", met ongeveer een kwart miljoen duurzame warmte genererende installaties, goed voor 374 miljoen aan subsidies. Sinds de start van deze incentives, eind 1999, zijn er zo'n 1,6 miljoen aanvragen gehonoreerd. Kijk: Dat zet nou echt zoden aan den dyck...

Naast de 28.000 warmtepompen die in 2009 via BAFA werden ondersteund, zijn ook subsidies gegaan naar 163.000 (!!!) zonnecollector installaties, 60.000 hout pellet, en andere efficiënt hout verwerkende verwarmings-voorzieningen, en werden 1.400 innovatieve zonne-energie en duurzame biomassa installaties ondersteund.

Grafiek uit Engelstalige jaarverslag van © BAFA, zie deze pdf.

Nederlandse warmtepompen doen leuk mee, maar met een bedenkelijk fossiel staartje
Volgens CBS 2009 "hernieuwbare energie" rapport is er in heel Nederland in 2009 119 MW resp. 5.309 stuks aan "Warmtepompen met gebruik van ondiepe bodemwarmte" geplaatst (gemiddelde grootte 22,4 kW). Dat is qua bijplaatsing een prima score, maar beseft moet worden dat de Nederlandse stroomvoorziening extreem intensief fossiel, en het aandeel duurzaam schandalig laag is (eind 2009 nog steeds maar 8,9%). Met in die zogenaamd "duurzame" (door CBS per 2009 "hernieuwbaar" gedoopte...) mix een absurd aandeel van 24,2% uit biomassa bijfik in fossiele centrales, en 11,5% uit afvalverbranding "biogene fractie". De eerste was in 2010 weer hard aan het toenemen, en de "duurzaamheid" van die "groene" stroommix mag dan ook met zeer grote vraagtekens blijven worden beschouwd. Maar daar draaien wel al die Nederlandse warmtepompen continu op. In Duitsland draaiden de warmtepompen al op 16,4% puur hernieuwbare elektriciteit in de algehele stroom mix eind 2009 (sterk gegroeid in 2010, i.t.t. Nederland) waar geen biomassa bijfik in fossiele centrales toe wordt gerekend. En de "biogener Anteil des Abfalls" slechts 2,0% van het geheel uitmaakte...

Verhagen gooit off-shore wind voor de leeuwen, München investeert in off-shore...
Nog zo'n heerlijk voorbeeld van twee totaal verschillende werelden. Terwijl Verhagen wind off-shore direct weer uit het (afgrijselijk bureaucratische en permanent zwaar gecapte) SDE "plus" subsidie systeem heeft geflikkerd, blijven de Duitsers gewoon met verstandige modificaties van het extreem stabiele Erneuerbare Energien Gesetz ook die optie (helaas alleen voor "grote partijen" bereikbare) off-shore windgebeuren gezond faciliteren. Want "meters maken volgens green deal liegende Verhagen" (lees: gewoon doodordinair voldoen aan minimale Europese verplichtingen en niets meer), en "Seemeilen einkassieren wie die Deutschen" zijn en blijven twee totaal verschillende werelden vertegenwoordigen. Mind you: Duitsland had al 10,4% (zonder fossiele biomassa bijfik en dergelijke onzin) aandeel hernieuwbaar in het eindenergieverbruik gehaald in 2009. Nederland bleef in dat jaar steken op een afgrijselijk slechte prestatie van 3,8%, met heel veel vieze truken door de liegende en bedriegende ambtenarij en politieke wegkijkers. CBS cijfers, bovendien, waarvan de tanden bij de Verenigde Naties spontaan uit de bek vallen waar het de "CO2 emissie rapportages" betreft. Een Internationaal Schandaal waar we nog heel wat van zullen gaan horen...

En nu gaat de ook in nukes (en zonnestroom en CSP en gascentrales) zittende technologie reus Siemens een windpark realiseren met 80 stuks van hun SWT-3.6-120 model, te beginnen in 2012, 70 kilometer westelijk van Sylt in Duitse Noordzee wateren vlak bij de internationale grens met windnatie numero uno Denemarken (grofweg 55 graden noorderbreedte, oppervlakte windpark 70 vierkante kilometer, waterdiepte hier 30 meter). Opdrachtgever, leest u even goed mee: Dan Tysk Offshore Wind GmbH. Aandeelhouders: 51% ... Vattenfall (u weet wel, dat van die vieze bruinkolenmijnen in Oost-Duitsland exploiterende, rammelende - doch extreem lucratieve, "door Merkel in economische levensduur verlengde" - kernsplijters bezittende, en nog veel meer nukes op het netvlies hebbende Zweedse Staatsbedrijf, tevens eigenaar van "ons" door de gemeentes en provincies verpatste NUON). Uitvoerder en bouwer van het project. En, niet te vergeten: 49% ... Stadtwerke München uit die zeer progressieve, op lange termijn denkende, 800 kilometer verder naar het zuiden op zo'n 48 graden noorderbreedte liggende hoofdstad van wereldkampioen Bayern...

Ik moet de eerste Nederlandse stad met duurzame pretenties nog zien die een vergelijkbaar kunstje in de eigen veel dichterbij gelegen zilte wateren gaat flikken met 49% financieel aandeel in zo'n mega project... Voor de goede verstaander: dit is dus een oproep om dat dan ook maar eens te gaan "doen", als u echt "duurzaam" genoemd zou willen worden. Mijn woonplaats Leiden zou een leuk voorbeeld kunnen zijn, maar wees s.v.p. wel extreem kieskeurig bij het kiezen van uw "partners" binnen zo'n project, en negeer daarbij ook s.v.p. het eeuwige gepruts op de vierkante millimeter gedoe in Den Haag...

Bron: Sonne Wind & Wärme nr. 16/2010 (2 november 2010): pp. 16-17.

Een van talloze sites waar duurzame, op de eigen toekomst gerichte burgers en buitenlui hun vingers bij af dienen te likken, "100% Erneuerbaren":
http://www.100-ee.de


22 november 2010: Hoax, proefballonnetje, of kern van waarheid? Op de website van het in Hamburg domicilie hebbende bedrijf PUTZ & PARTNER Unternehmensberatung AG een verontrustend berichtje. Er wordt gerefereerd naar een studie "Marktanalyse: Netzüberlastung gefährdet Energiekonzept", helaas niet te downloaden van hun website, met een korte samenvatting van de "bevindingen".

Volgens deze onderneming, die trouwens, zo mag hier beslist worden gezegd, eerder al talloze studies heeft verricht voor grote energiemonopolisten als E.ON, RWE, Vattenfall, Preussen Elektra AG, en "Kernkraftwerk Brokdorf" (zie overzicht "Ver- und Entsorger" op hun site), zou bij doorgang van het (fors de fossielen en nukes bevoordelende) "Energiekonzept" van Merkel de netstabiliteit van de stroomvoorziening in gevaar dreigen te komen. Omdat met name in regio met een hoog windpotentieel volgens deze onderneming de hoogspanningsnetten niet meer in staat zouden zijn om de "geplande" (of: "gewenste") hoeveelheden (nieuwe) windstroom op te nemen. Volgens het persbericht zou in het netverzorgingsgebied van 50Hertz (verzelfstandigde ex-netbeheerder van het Zweedse staatsbedrijf Vattenfall) in Oost-Duitsland het in dit jaar al tot 120 "ingrepen" en "gevaarlijke situaties" zijn gekomen (verder niet gespecificeerd noch toegelicht). Gesuggereerd wordt dat, als er niets zou gebeuren aan de bottlenecks in de netten, het risico op blackouts zou stijgen bij ongebreidelde groei van hernieuwbare stroomproductie.

Putz & Partner suggereert dat de plannen van Merkel om het aandeel van hernieuwbaar in de stroomvoorziening tot 30% uit te bouwen niet verenigbaar zouden zijn met het tempo van de "te realiseren" uitbouw van de netten om dat doel te faciliteren. Het bureau refereert aan "experten" die zouden claimen dat de hoogspanningsnet uitbouw zou moeten verviervoudigen t.o.v. de plannen in 2005. Het Duitse Energie Agentur wordt geciteerd die zou stellen dat i.p.v. een geplande 850 kilometer uitbouw, nu al uitgegaan zou moeten worden van grofweg 3.600 km. "um die erneuerbare Energien in das Stromnetz zu integrieren". Mocht dit tempo niet worden gerealiseerd, zo stelt het bureau, zouden netbeheerders in de "verwachte" noodscenario's over moeten (kunnen) gaan tot het afschakelen van wind- en zonnestroom installaties "um einen drohenden Stromkollaps abzuwenden". Ook hier weer: geen specificaties of nadere uitleg.

Het bureau stelt ook nog dat, gezien het feit dat qua opslag capaciteit er nog te weinig beschikbaar is (ik neem aan dat hier gedoeld wordt op kleine spaarbekkens die met tijdelijk stroom overschotten gevuld, en op piekuren "ontladen" kunnen worden), er nu versneld vergunningen afgegeven zouden moeten worden voor de rappe uitbouw van hoogspanningsnetwerken. Dat zal sowieso duivels moeilijk gaan worden omdat er enorme weerstand is bij de bevolking voor meer hoogspanningsleidingen.

Verdere details over deze ongetwijfeld "hete" materie ontbreken helaas. Blijft over een beetje een nare nasmaak bij lezing van dat persbericht. Is het allemaal echt zo erg gesteld met "hernieuwbare stroom en [potentieel] overbelaste netten" in Duitsland? Of heeft deze firma haar zeer innige contacten bij enkele supermachtige energiemolochs wellicht misbruikt om een hele valse noot te gaan zingen richting politiek en publieke opinie? En daarbij mogelijk de "erneuerbaren" de schuld te geven van dreigende overbelasting van de fenomenale Duitse hoogspanningsnetten? Om wellicht extra capaciteit er politiek door geramd te krijgen die hoogstwaarschijnlijk door genoemde machtige energievrienden misbruikt zou kunnen gaan worden om de steeds meer in het gedrang komende fossiel-nucleaire productie veilig te stellen. En die voor een lucratieve fooi af te laten vloeien naar nog onbekende buitenlanden die het niet zo nauw nemen met de bron van al die vieze stroom, als het maar zo goedkoop mogelijk ingekocht kan worden?

De zeer nabije toekomst zal het ons wellicht gaan leren. Er worden wel vaker "studies" gepubliceerd met extreem zware politieke en sterk manipulatieve bijbedoelingen. Dit zou er ook zo eentje kunnen zijn, want het gaat tegenwoordig hard tegen hard bij de stroomvoorziening bij de oosterburen. Daarbij zijn alle middelen geoorloofd bij sommige partijen...

http://www.presseportal.de/pm/70501/1719567/putz_partner_unternehmensberatung_ag


18 november 2010: Maak s.v.p. schriftelijk bezwaar tegen Borssele III! U vindt een voorbeeldbrief op de website van LAKA. U kunt hem eenvoudig zelf versturen (s.v.p. elektronisch, het snelst). U kunt zelf argumenten toevoegen. Opletten: uiterlijk morgen 19 november 2010 moet de brief binnen zijn! Dus spoed. En dank, mede namens het grootste deel van bewust denkend en vooruitstrevend Nederland!

(het exemplaar van Polder PV gaat vandaag de deur nog uit...)

http://www.laka.org/zienswijze_ERH.html


16 november 2010: Sign of the times: de goeien d'r uit, de paarsige types mogen blijven - bij ECN. Was getekend: NOS Teletekst dd. 16 november 2010:

Let op de zinsnedes "Het instituut gaat zich concentreren op zijn kernactiviteiten." respectievelijk "Bij de kernreactor in Petten ... wordt niet bezuinigd".

Voor wie een beetje bij de pinken is, weet wat hiervan de impliciete boodschap is: de fenomenale research aan verbetering van zonnecel technologie en omzettingsrendementen bij de wonderboys van ECN zal genadeloos op de fl*kker gaan krijgen, en de kernsplijting jongens en meisjes mogen vrijuit gaan. Of zie ik nou beren op de weg?

U mag uw eigen conclusies trekken. Ik zou zeggen: houd uw ogen wijd open tegenwoordig, want voor je het weet wordt door extreem kortzichtige, revanchistische populisten die gedreven worden door een virulente haat jegens alles wat als "alternatief" kan worden bestempeld de stoel onder je derrière weggegrist en op een kolenvuurtje gesubsidieerd weggefikt...

Dat wordt straks dus ook weer die toch al schrijnend korte lichtgele balkjes in die dynamisch veranderende grafiek "fte's in research" bij de CBS statistieken zonnestroom wijzigen. Downwards...

Nooit geweten dat ECN van "linkse hobbies" beschuldigd kon worden, als u hem vat...

http://teletekst.nos.nl/tekst/108-01.html


12 november 2010: Roerige tijden voor duurzaam: DKA heft zichzelf op. Acht-en-der-tig jaar lang streed Stichting De Kleine Aarde (DKA) in het Brabantse Boxtel voor een duurzame samenleving. 38 jaar lang was het tegen de keer in en tegen de woeste klippen op roeien van een extreem welvarend land wat nog steeds voor een aanzienlijk deel weigert om de consequenties van ongebreideld, en onduurzaam consumentisme in te zien. Toch is DKA ver gekomen en hebben ze een vaste kern van aanhangers gehad, waar het huishouden van Polder PV ook vele jaren (ik weet niet meer hoeveel) deel van heeft uitgemaakt.

Met een brief in de brievenbus wordt helaas aangekondigd dat DKA eind van dit symbolische, neoliberale ruttiaanse jaar zichzelf gaat opheffen. Daarmee komt alweer een verdrietig eind aan een van de mooiste en hardnekkigste initiatieven voor een duurzamer Nederland. DKA heeft prachtig werk verricht, veel inspiratie gegeven (de superzuinige "bolwoning", eerste aanzetten met windturbientjes, een prachtige doorzicht PV-pergola op een magnifiek duurzaam pand, ecologische landbouw initiatieven en eigen teelt voor de catering, vele honderden cursussen, en ga zo maar door. Een van de meest markante initiatieven was - en blijft - de (Ecologische) Mondiale Voetafdruk, die pijnlijk zichtbaar maakt hoe verschrikkelijk hebzuchtig, ignorant en verspillend onze samenleving - nog steeds - in elkaar steekt. Jan Juffermans mag eeuwig geprezen worden voor zijn enorme inspanningen om dat instrument in al zijn vormen (bijvoorbeeld: Ecologische Voedsel voetafdruk, Ecologische Vakantie voetafdruk) zo sprekend mogelijk te maken voor de gemiddelde Nederlander.

^^^
De beroemde overdekte gang met doorzicht PV-pergola van het nieuwe ontvangstcentrum van Stichting De Kleine Aarde. Het totale vermogen is 7,96 kWp, de corridor overkapping heeft 68 transparante modules van elk 117 Wp met Solarex cellen (producent BST in licentie van het Duitse GSS). NB: het systeem is relatief ongunstig georiënteerd, 14 graden oost t.o.v. noord, met een inclinatie van 15 graden. De precieze bestemming van het duurzame gebouw is nog niet bekend.

Foto genomen na een jaarvergadering van de Zonnestroom Producenten Vereniging, maart 2009.

Delen van de meest recente activiteiten zullen overgaan in een nieuwe stichting, Eco-dorp Brabant (Duurzame Waardekaart en Het Bewaarde Land), maar DKA zelf stopt er dus na lange tijd mee. Eigenlijk is dat, van een afstandje bekeken, ook heel natuurlijk en volledig in de lijn met de filosofie van DKA. Want niets is van eeuwige waarde, en ecosystemen (waar wij allen deel van uit blijven maken) hebben een enorme dynamiek. Daarbij horen inherent ups en downs, en ook periodes van (uit)sterven gewoon bij. Gelukkig kunnen we ons verblijden met het feit dat er ook altijd weer een nieuw begin zal zijn. Laten we hopen dat de neoliberale terreur, die zich revanchistisch en extreem aggressief op alle "linkse hobbies" heeft gestort het laatste jaar, en die op nietsontziende, verwoestende wijze door ons land raast, zichzelf ten gronde zal richten. Want je kunt beter jezelf opheffen met opgeheven hoofd zoals De Kleine Aarde, dan je door zelf uitgelokte tegenwind te laten omver blazen. Hoge bomen vangen immers veel wind. Een duurzaam bos van heterogene ondergroei, zoals de aanhang van DKA altijd is geweest, kan eeuwen een prachtig en dynamisch ecosysteem blijven. Met ups en downs.

Er is een tijd van komen en gaan. DKA: chapeau, het was geweldig om al die jaren van jullie duurzame initiatieven te genieten. Voor allen die daarbij betrokken zijn geweest, waarvan talloze, vaak naamloze vrijwilligers, Hartstikke Bedankt! Jullie verdienen de Nobelprijs voor Duurzaamheid.

Op 28 november 2010 zal er een afscheidsbijeenkomst voor leden worden gehouden op het beroemde terrein in Boxtel. Bij de Bolwoning (1974) zullen drie Voetafdrukken worden vastgelegd. Wel gaarne melden bij info@dekleineaarde.nl, als u - als lid - wilt komen.

http://www.dekleineaarde.nl
http://www.voetenbank.nl/home.htm (website voor het bepalen van de Mondiale Voetafdruk)


9 november 2010: Kernsplijtingsterreur over het arme polderland. Wie een "beetje" bij heeft proberen te blijven op energiegebied de afgelopen jaren zal waarschijnlijk schele hoofdpijn hebben gekregen van de zwaar geregisseerde, massieve desinformatiserings-campagne van de verzamelde protagonisten van de "gevestigde orde". De kolenjongens, de gas[rotonde]jongens, de "CO2 aflaten lekker Europees gesubsidieerd in de grond proppen" jongens, de kippenstront- en cacaodoppen en hout van all over the world hier in de fik steken op een kolen/gas bedje jongens. En natuurlijk de laatste tijd, met de meest uitgesproken rechtse coalitie uit mijn beperkte politieke geheugen: de Ramp Rutte I, de pimpelpaarse nuke jongens.

Jongens, ja, want het vrouwelijke (grootste) deel van de bevolking is - verbaast het u nog? - chronische ondervertegenwoordigd in de bikkelharde, bomvol hormonen zittende van-dik-hout-zaagt-men-planken en grootschalige geestelijke manipulaties niet uit de weg gaande energiewereld. Daar staat het stijf van de mannetjesputters, bobo's, über-ambitieuze beleidsambtenaren, Hoe-Groter-Hoe-Beter denkers, etc. Het zijn voor de overgrote meerderheid allemaal mannen. Voor de goede orde: de webmaster van PPV is er ook zo eentje, alleen heeft 'ie helemaal niks met die grootheidswaanzin-denkers en houdt 'ie het bij zijn voorkeur voor zo democratisch mogelijke, wijdverbreide en overal toepasbare decentrale vormen van energieopwekking nadat alle mogelijke besparingen de resterende energie"behoefte" reeds hebben gemarginaliseerd.

In dit patserige tijdsbeeld past de nieuwe, centralistisch te dicteren en te organiseren Nucleaire Terreur die middels Napoleontische Strijdkrachten (lees: het met tientallen radioactief afval genererende nukes gewapende Franse staatsbedrijf EDF) over ons land "uitgerold" zou moeten worden volgens lieden die uitsluitend denken in termen van macht, vriendjespolitiek, absolute controle en dominantie, en een diepe minachting voor zowel de burgers, als voor de eigen toekomst of die van de nog ongeboren medemens. De beleidsambtenaren van dat "oude" ministerie EZ, die aan zagen komen dat er fors bezuinigd zou gaan worden op het almaar uitgedijde ambtenaren apparaat, hebben snel een veilige en zeer strategisch heenkomen gezocht bij het machtigste ministerie van Nederland, Landbouw, wat immers 10%* van het Bruto Nationaal Product (inclusief naar Duitsland te exporteren Wasserbomben) levert. En dus onaantastbaar is, want geen politicus die aan dat ministerie zijn/haar vingers zal durven branden in pecunia crisis tijd. Nu is dus een veel te machtig superministerie ontstaan, met de vereende krachten van de gepokte en gemazelde hyperlobbyisten van Landbouw (nog steeds een van de meest extreme, plat-gesubsidieerde takken van sport die je kunt bedrijven), gezamenlijk met de strategische denkers van EZ die nooit genoegen hebben genomen met het feit dat hun aartsvijanden van VROM (nu veilig weggeparkeerd bij de asfalt en infrastructuur cowboys van Verkeer en Waterstaat en feitelijk als een lege huls voor het dossier "miljeu" overblijvend) het kernenergie dossier beheerden.

En nu publiceert die nieuwe ultrarechts-neoliberale, zogenaamd naar "vrijheid" (wat voor "vrijheid" eigenlijk?) strevende overheid dus gewoon als een kattebelletje dat het zojuist genoemde nieuwe Super Ministerie zomaar, met een paarsblauw strikje d'r omheen, dat superhete, radioactieve kernsplijtingsdossier gratis in ontvangst mag nemen. En dat de milieumaffia van (ex) VROM daar straks helemaal niets meer over te vertellen zou mogen hebben. Zie link onderaan en citaat hieronder.

"Om het energiebeleid krachtig uit te kunnen voeren wordt de integrale verantwoordelijkheid voor het energiebeleid belegd bij het ministerie van EL&I. Dit is inclusief het kernenergiebeleid. Ook is dit ministerie verantwoordelijk voor duurzame energie, energietransitie, de zogenaamde biobased economy en CO2-afvang en -opslag (CCS)."

Wat er voor "duurzame" energie over "mag" dan wel "zal" blijven na het kolen-, gas-, biomassa bijfik-, radioactief bijbouw geweld en de leugen en aflaat van de peperdure, nog meer fossiele energie vretende "CO2 sequestering", wordt hier wijselijk verzwegen. Wellicht dat de hoogspanningsnetten tegen die tijd al "fossiel-nucleair vol geclaimd" zullen zijn, en kan er alleen nog een prutsbeetje "duurzaam" bij als die hoogspanningsnetten, die van ons zijn op onze kosten (bijdrage aan TenneT die niemand kent) uitgebreid moeten worden om de bijbouw van windparken te kunnen faciliteren. Met de aantekening dat zonnestroom in ons land zo'n absurd marginaal en langzaam groeiend gebeuren blijft, dat komt niet eens weg van het laagspanningsnet.

Ik heb al vaker van Staatsgrepen gesproken (nog steeds dreigend boven de markt: de slimme meter en alle ranzige onzin die belangenclub EnergieNed daar aan heeft opgehangen). Maar dit is toch wel de grootste Staatsgreep van al (die "V" mag inmiddels wel worden weg gesloopt uit de afkortingen van de betrokken partijen, ik suggereer daarvoor in de plaats de "S" van stalinisme). In Duitsland is jarenlang fel betoogd tegen de dreigende politiestaat bij extreme uitbouw van het altijd en immer zwaar te beveiligen nuke arsenaal. De hernieuwde massale protesten bij Gorleben, met vele duizenden woedende bewoners, voorvechters van hernieuwbare energie, democratie liefhebbers, en Ongezonde Macht Concentratie Bestrijders, laten zien tot wat voor politieke macht verzet tegen de Nieuwe Energie Dictators kan leiden. Of het ze in het 16,3% hernieuwbare elektriciteit (stand eind 2009) hebbende Duitsland de schandalige en doorzichtige atoompolitiek van Merkel* kunnen kortsluiten blijft een spannende zaak. Maar of we in het door en door verwende NEEderland tot vergelijkbaar verzet tegen de atoom maffia kunnen komen, zal vooral ook aan u liggen.

Citaat van Jurgen Sweegers van Energieenwater.net (4 november 2010):

"... geen kerncentrale bouwen is zo simpel. Dit is iets wat wel heel makkelijk te realiseren is, in tegenstelling tot het uitbannen van honger. Gewoon geen toestemming geven. Delta is een publiek bedrijf en voor de bouw is toestemming van de regering nodig."

Uit de pers vernemen wij dat destijds een keiharde eis van het internationale atoom agentschap was: een overheidsorgaan wat over energie zaken gaat, mag nooit ook over het extreem gevoelige, en met zeer grote belangen omgeven kernenergie dossier gaan. Rutte I en EL&I lappen alle beschaving aan hun laars, walsen alle verzet plat, en gaan voor het Energie Stalinisme ten koste van de Nederlandse bevolking.

10 november a.s. nieuwste bijeenkomst van georganiseerd verzet tegen de nieuwe atoomterreur bij WISE, in The Hub, Heemraadssingel 219, Rotterdam. NB opgeven bij: wiseamster@antenna.nl of 020-6126368. Zie bericht op:

http://www.tegenstroom.nl/node/1093

^^^
Beeldend plaatje van de website van LAKA over het dreigende gevaar van nieuwbouw van een of zelfs twee van die nucleaire ondingen. Volkomen terechte kritiek op de zwaar gepushte blinde bijbouw van inflexibele base-load nukes om de verslaving van het grootschalig (veel te goedkope) stroom zuipende bedrijfsleven te stillen, maar die investeringsbereidheid en fysieke opschaling van decentrale opwekking in de kiem dreigt te smoren dan wel dreigt te gaan marginaliseren.

U kunt er vergif op innemen dat potentiële investeerders in hernieuwbare opwekking zich wel tien keer zullen gaan bedenken als die nukes worden gecommitteerd in een land wat nu al op een aan kolencentrale gedreven overproductie af gaat stevenen: er blijft helemaal geen "business-case" meer over voor herieuwbare productie...

Tot slot: aan dat alles zal de "strategisch groene" investering in een leuk 11,75 MW windparkje naast de 512 MW nuke of de 426 MW kolen- met biomassa bijfik centrale van EPZ (Borssele) niets gaan veranderen.

© LAKA

Op de website van LAKA een voorbeeld document wat u - met eventueel eigen aanvullingen - als zienswijze kunt sturen om uw ongenoegen over een onzalig plan voor een derde kerncentrale, ditmaal van de verzamelde gemeentes en provincies** die met het Essent aandeel van Borssele in hun maag zitten (mag niet naar bruinkolen en kerncentrale boer RWE), kenbaar te maken aan de autoriteiten. Let op: vrijdag 19 november a.s. als uiterste sluitingsdatum. Gaarne meedoen en laten zien dat we ons niet door Energie Stalinisten laten piepelen om ons land verder de nucleaire waanzin in te drijven:

http://www.laka.org/zienswijze_ERH.html

Ik hoor sommige van mijn (duurzame) collega's nog hard roepen om een "Ministerie van Energie", of soortgelijke kreten. Ze hebben "hem" nu gekregen. Maar wat mij betreft zal de inhoud van deze nieuwe Doos van Pandora voor altijd opgesloten dienen te blijven en moet het zwaar vergulde deksel van die doos met man en macht dicht worden gehouden. Want ik vrees met Grooten Vreeze, dat het met die gewenste "duurzame ontwikkeling" op zijn zachtst gezegd alweer verschrikkelijk zal gaan tegenvallen de komende jaren als alleen nog maar het neuspuntje van Prinses Pandora zichtbaar gaat worden...

* Ausgebremst?
In een zeer goed geschreven redactioneel commentaar van Anne Kreutzmann in Photon van oktober 2010, werd gehakt gemaakt van de ook in Nederland veelvuldig gehanteerde, schandalige "Brücken-Lüge", kernsplijting als "overbruggingstechnologie" naar een duurzame energie voorziening. Kreutzmann gaf in dat artikel aan, dat de door fossiele partijen betaalde (EWI/Prognos AG/GWS) studie naar "de volgens hen gewenste geaccumuleerde zonnestroom capaciteit in 2020" een schandalig lage 33 GWp prognosticeert voor het jaar 2020. Dat zou betekenen, in het huidige gigantische bouwtempo (voorzien eind 2010: 18 GWp accumulatie), dat vanaf 2011 er een absurd lage jaarlijkse marktgroei van slechts 1,5 GWp zou mogen plaatsvinden volgens die studie. Let wel: dat is een dikke factor 5 lager dan wat er dit jaar waarschijnlijk wordt bijgebouwd in Duitsland. Photon voorspelt minstens 10 GWp nieuwbouw aan PV in 2011 in eigen land.

Wat natuurlijk de atoomboeren met al lang afgeschreven kernsplijters goed uitkomt, want die kunnen dan nog langer doorgaan met hun wegrottende radioactieve hobbies. Feitelijk betekent die zwaar politiek beladen prognose niets anders dan dat de zonnestroom revolutie in de BRD "massiv ausgebremst" zou moeten worden als het aan de fossiel-nucleair beïnvloede auteurs van die onzin ligt. Vooral in Duitsland is de strijd om de aankomende ontwikkelingen op de stroommarkt in alle hevigheid losgebarsten, en wordt er keihard politiek gelobbied door de gevestigde orde die steeds meer marktaandeel in elektra afzet weg ziet vallen aan honderdduizenden, door het EEG beschermde decentrale opwekkers van hernieuwbare elektriciteit (wind, biomassa vergisters, zonnestroom, water, en een teentje geothermie).

En een eenmaal geplaatste kerncentrale zal voor vele decennia lang een permanente nucleaire nachtmerrie zijn en blijven voor een ieder die met dat vreselijke ding te maken gaat krijgen. Alleen al de grondclaim van dat ding zal tot absurde economische verliezen gaan leiden voor de samenleving (natuurlijk niet voor de dan mogelijk failliete ex-beheerder). In de woorden van Kreutzmann:

"Wenn man also schon im Bild der Brücke bleiben möchte, dann befindet sich die Photovoltaik darauf als Rennwagen. Was die Regierung vorhat, ist, die Strecke durch langsame Gefahrguttransporte zu verstopfen, an denen sie mitverdient. Die Gewinne aus dem Betrieb von Photovoltaikanlagen dagegen gehen an inzwischen eine halbe Million privater Betreiber".

Ik raad u aan om uw Duits weer eens grondig op te halen om te begrijpen wat voor knallharte waarheden daar op papier werden geschreven die ook in Nederland nog steeds niet zijn doorgedrongen...

** Energy Resource Holding, ERH. Retorische vraag: waarom zouden die instanties zich dat soort ogenschijnlijk onschuldig klinkende, vage en de waarheid verhullende benamingen aan laten meten?

* Nagekomen: wordt betwijfeld door Ruud Lardinois van Stichting Kritisch Bosbeheer - Nieuwe Wildernis, die het zou moeten kunnen weten. Hij stelt met tongue-in-cheek: "Je doet Boer Bintje toch iets te veel eer aan. Volgens Natuur & Milieu draagt de primaire landbouw voor slechts twee procent bij aan het BNP. Hier is de brochure te downloaden: http://www.snm.nl/pdf/natuur_en_milieu__wat_de_boer_niet_kent.pdf."

Met dank voor de link van Ruud. Ik had die tien procent uit de mond van voormalig Minister van LNV Verburg vernomen tijdens de feestelijke opening van het unieke 300 kWp PV project in Zeewolde, en ik geloofde haar op haar woord (blijkbaar niet zo slim van me, tja, het was dan ook een CDA minister...). Natuurlijk blijft Landbouw nog steeds een van de machtigste ministeries met een excessief actieve lobby achter zich, dus EZ zit daar nog steeds op rozen (PPV).

Bronnen:
http://tinyurl.com/3adzddf (5 november 2010: "Taakafbakening energie- en klimaatbeleid", met het rampzalige nieuws dat [de neoliberale opdrachtgevers van] Rutte en de zijnen van plan zijn om als stalinistische energie dictators het complete energiedossier naar zich toe te trekken en ons land naar de nucleair-fossiele, centralistisch gestuurde afgrond dreigen te gaan sturen, met hulp van slechts een gering aantal, veel te machtige energie ondernemingen)

http://www.energeia.nl/ ... Ironisch-enige-zienswijze-op-ERH-plannen-is-nucleair-hart-onder-de-riem.html (maar wat niet is kan nog komen. Projectleider in zijn show: "Dit is een immens groot project.", over Borssele waanzin nr. 3)
http://www.rnw.nl/nederlands/article/tweede-kerncentrale-geschikt-voor-zuinig-nederland (7 november 2010; nieuws op de wereldomroep radio, inclusief reacties op de nieuwste paarse onzin...)

actueel 30 29 28 27 26 25 24 23 22 21 20-11 10-1


© 2010-2011 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)