PPV in de pers
links
PV-systeem
basics
grafieken
graphs
huurwoningen
nieuws
index
 

SOLARENERGYERGY

Artikelen, interviews & acties

Artikelen

Recensies
Interviews & live optredens (radio, TV, internet)

Polder PV in de pers e.a. publicaties

"Zienswijzen" e.a. (semi-) juridische "acties" via NMa

Artikelen/brieven niet geplaatst

Voor laatste toevoeging: zie hier (8 januari 2019).
Per rubriek staat het laatst gepubliceerde stuk bovenaan.

Af en toe wordt de webmaster van Polder PV gevraagd om iets te schrijven over bepaalde energiethema's of zijn mening over ontwikkelingen bekend te maken. Of hij stuurt zelf stukken in, al of niet n.a.v. gepubliceerd materiaal. Een enkele keer wordt hij geïnterviewd over zonnestroom en aanverwante zaken. Op deze pagina links naar zijn gepubliceerde bijdragen en/of interviews. Polder PV draagt trouwens ook regelmatig bij aan on-line fora als Tweakers (duurzame energie), TROS Radar forum (Energiebedrijven), ODE, Peak-Oil, Samenwerkenaannederland.nl (forum afgesloten), e.a.

Onderaan de reeks artikelen heb ik ook verwijzingen naar niet geplaatste inzendingen opgenomen. Redacties hebben het soms druk of kunnen een keur aan redenen hebben om inzendingen niet te plaatsen. Ik neem in onderstaand lijstje alleen inzendingen op waarvan ik het relevant vind dat u ze ook kunt raadplegen (soms politiek gevoelige onderwerpen betreffend).

Een tweede, minder "verfrissende" categorie betreft zogenaamde "zienswijzen" van de webmaster van Polder PV op naar zijn bevinden onwelgevoeglijke acties of dreigende besluiten door netbeheerders, leveranciers, of de mededingingsautoriteit (NMa, Energiekamer [vroeger DTe]) etc. Dit zijn tenenkrullende, bakken met energie kostende procedures met verschrikkelijke juridische ongein, en veelal compleet ongewisse uitkomsten. Het is taaie materie. Gelijk krijgen in als onrechtvaardig bevonden energiekwesties en -dossiers is vechten tegen windmolens in het van bureaucraten en juristen vergeven poldermoeras genaamd Nederland. Zie hier voor een paar exemplaren waarin de webmaster "een rol" heeft gespeeld (lees: het meeste werk heeft verzet, met minimaal of nul resultaat...).

Polder PV wordt ook af en toe gevraagd voor info voor artikelen op andere websites, of de website Polder PV komt via via "in de pers". De meest opvallende exemplaren en/of citaten in andere bronnen zult u helemaal onderaan deze pagina kunnen terugvinden.


Artikelen e.a. schriftelijke bijdragen

Nationaal Solar Trendrapport 2018, gepresenteerd / gepubliceerd op 24 januari 2018 te Apeldoorn. Het gros van het onderzoek is gedaan door medewerkers van Good! / Solar Solutions. Polder PV leverde op verzoek enkele data, incl. lijsten met installatie bedrijven met grote portfolio's van opgeleverde PV projecten, montagesystemen leveranciers cq. importeurs in / naar Nederland. Ditmaal werd een grafiek van de markt omvang getoond, die door Solar Solutions werd aangepast aan de eigen bevindingen van de - zeer hoge - groei in 2017, op basis van een nieuwe methodiek (bevraging montage materialen leveranciers door Solar Solutions). Zie ook beschouwing van die nieuwe cijfers door Polder PV op de eigen website. De meest "zichtbare" bijdrage van Polder PV was wederom de tabel met de 10 grootste single-site PV projecten die (zoals bekend in januari 2018) in 2017 zijn opgeleverd (p. 53 van het rapport). Te downloaden van website van Solar Solutions.

"Geïnstalleerd vermogen per kalenderjaar, cumulatief en gesegmenteerd" (bijdrage Polder PV in Nationaal Solartrendrapport 2017, gepresenteerd / gepubliceerd op 25 januari 2017 te Driebergen-Zeist. - pp. 10-12 (incl. lijstje met 10 nieuwe grootste single-site PV-projecten in 2016). Te downloaden van website Solar Solutions.

"Gevecht met statistieken: Ontwikkeling van zonnestroom (PV) vermogen in Nederland" (analyse Peter Segaar, Polder PV, met eerste grove afschattingen voor 2014 en mogelijke ontwikkeling 2015 in 3 scenario's. p.76 in Solar Trend Rapport 2015. Bespreking van artikel, met correctie nieuwbouw grafiek hier. Let op: gelinkte tekst (Word doc) is de gecorrigeerde versie, na herstel van vermogen opgave. Zie verder ook bespreking ST rapport door Energiebusiness.nl, op 4 feb. 2015.

"Een vaasje 'postcoderozen' met Dijsselbloemen" (kritische blik van Peter Segaar, Polder PV, op het nieuwe fenomeen "postcoderoos" in de rijke NL incentive historie voor zonnestroom). Paragraaf 2.3 in Solar Trend Rapport 2014, 21 januari 2014 (officiële publicatie): pp. 24-25.

"Geïnstalleerd vermogen zonnestroom (PV)" (analyse Peter Segaar, Polder PV, met eerste grove afschattingen voor 2013 in 3 "mogelijke trends"). Paragraaf 2.1 in Solar Trend Rapport 2014, 21 januari 2014 (officiële publicatie): pp. 22-23 (zie ook bespreking presentatie rapport)

"Nadat de rook is opgetrokken, gloort nog altijd die koperen kernfusie ploert" (visie van Polder PV op vraag van Solar Magazine, over de dreigende importheffingen van de EU op Chinese PV-modules, cellen, en wafers).
Solar Magazine 4(1) / maart 2013: p. 13 (zie ook introductie 29 maart 2013)

Kwaliteit: de nieuwe opdracht aan de PV-sector (column op verzoek van management, gelijktijdig geplaatst op website Solar Solutions en Solar Magazine)
Solar Solutions, 19 februari 2013 (zie ook Solar Magazine)

Commentaar Windvogel artikel december 2012 (uitgebreide ingezonden brief met herberekening oppervlakte claim modern zonnestroom park in relatie tot haalbare productie moderne 3 MW windturbine)
Windvaan 16(4) / december 2012: pp. 16-19, zie Word doc file.

Alweer spannende jaren voor zonnestroom (column gevraagd door Solar Magazine hoofdredacteur Edwin van Gastel, met stand van zaken PV markt in Nederland, en perspectief)
Solar Magazine 3(3) / sep.-okt. 2012: p. 45.

Belgium’s 2011 PV market beats previous record year 2009: 687 MW, with more still in the pipeline (Engelstalig artikel op aanvraag gepubliceerd op SolarPlaza.com, en gelijktijdig op de nieuwspagina van The Solar Future Belgium t.b.v. conferentie 28 maart 2012 in Brussel. Uitgebreide getallen inventarisatie.
SolarPlaza.com, 6 maart 2012, zie pdf.

Belgian Solar Market Cooling Down Following End of 2009 Boom (Engelstalig artikel op aanvraag gepubliceerd op SolarPlaza.com ten bate van de The Solar Future: Belgium conferentie in Brussel. Lastig bij elkaar te schrapen harde markt data tot en met 2010, met enkele grafieken.)
SolarPlaza.com, 8 maart 2011, zie pdf.

Booming German PV market could cost ratepayers 70% more in 2011 (Engelstalig artikel op aanvraag gepubliceerd op SolarPlaza.com ten bate van de Global Demand Conference IV in Valencia, Spanje. Dynamiek op de Duitse PV-markt, met enkele grafieken en foto).
SolarPlaza.com, 30 augustus 2010, zie pdf.

Decentrale opwekking (reactie van Polder PV op vraag Financieele Dagblad, 20 april 2010, m.b.t. toekomst van kernenergie in Nederland, geplaatst in de elektronische versie van het FD, 27 april 2010).
Financieele Dagblad 27 april 2010 (registratie nodig)

Flanders leading the way in Belgium with photovoltaics (Engelstalige samenvatting van de "België special pagina" op Polder PV, op verzoek van SolarPlaza.com, gepubliceerd op de internationale webportal van dat bedrijf op 1 april 2010).
SolarPlaza.com, 1 april 2010, zie pdf.

Op naar de derde ronde: SDE 2010 voor zonnestroom minnaars. SDE laat PV-subsidie in het duister (artikel op verzoek van de redactie, gepubliceerd op de website van Energie+ over de subsidiemist en vele pitfalls en voetklemmen van de SDE 2010)
Energie+ 4 maart 2010: pdf, 2 pp.

#6: Belgium - 205 to 233 MW (in een artikel [feb. 2010] van Garrett Hering en William P. Hirshman waarin Polder PV meermalen wordt geciteerd n.a.v. zijn doorgaande rapportages over de Belgische PV-markt; later ook verschenen in o.a. de Chinese versie van het tijdschrift...)
Photon International 2-2010 (pp. 50-61): p. 56

The Solar Future is now (artikel in Bode met samenvatting van The Solar Future conferentie in april 2009 in Rotterdam, en enkele opmerkingen, bespreking op PV nieuwspagina, 12 oktober 2009)
Bode nr. september 2009: pp. 11-12

Alle Duitsers betalen centje mee (artikel in P+ met bijdragen van Polder PV over het Duitse EEG versus de NL SDE regeling, bespreking op PV nieuwspagina, 11 mei 2009)
People Planet Profit nr. 7(4)/mei+juni 2009: p. 41
NB: nadere toelichting van Polder PV door hoofdredacteur Jan Bom geplaatst in elektronische versie van PPP België, zie hier (oorspr. link niet meer functioneel)

"Kouffeld vs. Weber en het "rendement" van zonnestroom" (op website van Energie+ geplaatste reactie van Polder PV op onzinnig terminologie gebruik ("vollasturen") voor PV in discussie over rendementen tussen zonnestroom en biomassa; voorbespreking op PV nieuwspagina, 30 oktober 2008)
Website Energie+, oktober 2008 (tijdelijke link, werkt niet meer)

"Aufklärung betreiben" (bewerkte ingezonden e-mail aan redactie Photon over mijn suggestie dat ik weer eens goede informatie over het Duitse EEG kan doorbrieven aan het - slecht ingelichte - Nederlandse parlement; korte bespreking op PV nieuwspagina, 2 september 2008)
Photon Das Solarstrom-Magazin nr. 9/2008 (September), p. 10.
Photon International nr. 9/2008 (September), p. 8.
(Engelstalige versie, "Enlightening the people")

"Misverstanden tot op hoog niveau over Duits EEG" (op website van Energie+ geplaatste reactie van Polder PV op, o.a. foute interpretaties door hoogleraar (duurzame) energie van de werking van het Duitse EEG voor de financiering van zonnestroom feed-in; voorbespreking op PV nieuwspagina, 7 augustus 2008)
Website Energie+, juli 2008 (tijdelijke link, inmiddels vervangen)

"SDE wegens succes gesloten" (titel van redactie PttP van de Zonnestroom Producenten Vereniging; bewerking van door Polder PV geplaatste analyse van de "impact" van de SDE regeling voor de Nederlandse PV-markt)
Power to the People nr. 5(3)/juni-juli 2008, p. 4

"Geen enkele vrek heeft geldgebrek" (titel niet van Polder PV; kort stukje in een groter artikel over spaarzaamheid n.a.v. een drie uur durend interview met Tim Brouwer de Koning van het Leidsch Dagblad bij Polder PV thuis; introductie op DE nieuwspagina, 7 juli 2008)
Leidsch Dagblad maandag 7 juli 2008

Duurzaam geproduceerd? (ingezonden brief n.a.v. het plaatsmaken van het gratis Nieuwsblad Stromen voor het dure tijdschrift EnergieGids.nl; korte bespreking op DE nieuwspagina, 5 juli 2008)
EnergieGids.nl nr. 1(2)/juli 2008, p. 41

Dreadful bureaucracy (ingezonden brief met aanvullingen op artikel in Duits vaktijdschrift over het Nederlandse SDE regime. Toelichting op PV nieuwspagina, 4 juni 2008)
Photon International nr. 5/2008 (May), p. 8.

EEG (ingezonden brief n.a.v. foute interpretaties van het Duitse EEG ondersteuningsregime voor duurzame elektriciteit. Toelichting op PV nieuwspagina, 4 juni 2008)
Nieuwsblad Stromen nr. 10(8)/9 mei 2008, p. 8.

Kopzorgen voor zelfopwekker (intro pagina van mini-special over decentrale opwekking in Nederland, met enkele bijdragen van Polder PV. Toelichting op PV nieuwspagina, 4 juni 2008)
Energie+ nr. 28(3)/mei 2008, p. 11.

Slimme meter (nogal verlate plaatsing van mijn reactie op een schrijven van directeur Corton van netbeheerder Continuon over de vermeende voordelen van de "slimme meters" in het Financieele Dagblad)
Financieele Dagblad nr. 92/vrijdag 18 april 2008, p. 11.

56 Cent, 15 Jahre lang - aber... (zeer kritisch artikel over de Nederlandse SDE regeling n.a.v. een uitgebreid telefonisch interview met Polder PV door vakjournalist Christoph Podewils van het Duitstalige zonnestroom tijdschrijft Photon. Vertaald door Polder PV in het Nederlands)
Photon Das Solarstrom-Magazin nr. 3/2008 (März), p. 16.

Daken vol met zonnepanelen? Een analyse van de SDE regeling (iets aangepaste versie van het in Power to the People van de ZPV verschenen stuk van de webmaster van Polder PV over "11 caps" voor zonnestroom op de SDE regeling)
Power to the People nr. 2008(1), pp. 9-10.

Eneco zwaar de dupe van nieuw maximaal metertarief, Nuon profiteert sterk (stuk geschreven door Jurgen Sweegers van Energeia op basis van het door de webmaster van Polder PV aangeleverde uitgebreide artikel (Meetdienst HOAX) met begeleidende spreadsheet over de smerige ambtelijke en bureaucratische trukendozen om de meest kwetsbare kleinverbruikers uit te kleden om de door EnergieNed vurig gewenste "slimme meter" te kunnen cofinancieren. Lees ook de rest van het nieuwsbericht van 24 januari 2008 en, natuurlijk, het uitgebreide artikel van Segaar zelf)
Energeia (officieel: 15 januari 2008, betaalsite) en openbare Energiecentrum website (16 januari 2008)

Consultatie NMa agenda 2008 - reactie Peter Segaar (ingezonden brief van de webmaster van Polder PV aan het bestuur van de NMa met gepeperde kritiek en dringend verzoek om voor de agenda van 2008 veel meer structurele aandacht aan de bevordering van duurzame energie te gaan besteden)
Gepubliceerd met 36 andere reacties op de NMa website

Rendement van systeem en cel (reactie op een wellicht iets te kort door de bocht genoteerde uitspraak van Gosse Boxhoorn van Solland Solar over wereldrecord zonnecel systeemrendement bij de Uni van Delaware)
Energie+ nr. 27(6)/november 2007, p. 41.

Reactie op Intermediair artikel (enkele aanvullingen en aanscherpingen van het overigens duidelijke artikel over het Duitse EEG, "Zonne-energie in Duitsland rendabel")
Intermediair (on-line) 30 mei 2007, reactie geplaatst 4 juni 2007. Niet meer bij Intermediair te lezen (origineel: http://www.intermediair.nl/artikel.jsp?id=831986), zie Wayback archief variant (kan even duren).

Storings-alinea te kort door de bocht (abstract van ingezonden reactie "Wind weer onterecht in beklaagdenbank"). N.a.v. een foutieve voorstelling van zaken met als gevolg een onterechte smet op het schone blazoen van windenergie schreef Polder PV een reactie naar de redactie van Energie+. Deze is verkort opgenomen in een uitgebreide rectificatie, zie ook het nieuwsbericht van 31 mei 2007.
Energie+ nr. 27(3)/mei 2007, p. 31.

Posthumor? Polder PV zet vraagtekens bij het overigens ludieke duurzame idee om grafzerken te voorzien van een zonnestroompaneel...
Nieuwsblad Stromen nr. 9(9)/25 mei 2007: p. 8.

De nieuwe zuinigheid. Artikel over burgers met een behoorlijk zuinig energieverbruik. Incl. mini-interview met de polderjongen en een forse foto. In het NRC, nota bene onder het hoofdje "Economie"...!
NRC Handelsblad woensdag 23 mei 2007: p. 16.

Duitsland ligt op een andere planeet. Derde (tevens laatste) gastcolumn in Energie+ waarbij de waanzinnige verschillen in "politiek klimaat" tussen Duitsland en Nederland op het vlak van de "stimulering" van zonnestroom kort doch krachtig worden neergezet.
Energie+ nr. 27(2)/maart 2007, p. 7.

Wal keert het palmolieschip. Tweede gastcolumn in Energie+ waarbij enkele "hete" energiethema's weer op onnavolgbare polderiaanse wijze in elkaar worden geknutseld om PPV's eigen "einde-der-tijden" scenario mee te construeren.
Energie+ nr. 27(1)/januari 2007, p. 7.

Otto Normalverbraucher. Geplaatste ingezonden brief waarin bakerpraatjes over "dure windstroom" in Duitsland op polderiaanse wijze naar het Land der Energie Fabelen verwezen worden, met en passant nog even een vette sneer naar de MEP-affaire in het arme Nederland.
Nieuwsblad Stromen nr. 9(1)/19 januari 2007, p. 8.

Tweede kerncentrale. Ingezonden brief met een belangrijk "vergeten" argument in de strijd tegen kernenergie: de desastreuze invloed op de wrakke, slecht werkende "geliberaliseerde" elektriciteitsmarkt in Nederland.
Milieudefensie Magazine nr. 35(12)/december 2006, p. 28.

Straf voor opwekken zonnestroom. Introductie tot de teruglevermisère in Nederland. Interview door Noël Ummels. Milieudefensie Magazine nr. 35(12)/december 2006, pp. 20-21. Met uitgebreid commentaar.

Energie = emotie. Eerste gastcolumn in Energie+ waarin ik vraagtekens zet bij het vaak gehanteerde uitgangspunt "meer ratio in het energiedebat".
Energie+ nr. 26(6)/december 2006, p. 7.

Met energie van grijs naar groen. Oproep aan de landelijke politiek om eindelijk fundamenteel over te stappen op een degelijke, op Duitse leest gestoelde wetgeving voor duurzame energie. Verschenen in 4 kranten (900.000 potentiële lezers).
Leidsch Dagblad, dinsdag 24 oktober 2006, pagina "Eigen Zinnig".

Netinvoeders. Forse kritiek op de onacceptabele gevolgen van de "Beleidsregel" die door de Raad van Bestuur van de NMa in april 2006 is uitgevaardigd. Wat heet een "redelijke terugleververgoeding"...
Nieuwsblad Stromen nr. 8(18), 20 oktober 2006: p. 8.

Zonnecellen. Reactie op aannames over prijsontwikkeling van Si-zonnecellen.
Nieuwsblad Stromen nr. 8(13/14), 18 augustus 2006: p. 8.

Pot verwijt de ketel. Reactie op aanval op voorzitter van de Zonnestroom Producenten Vereniging Floris Wouterlood door de heer Wouters van Provincie Gelderland.
Energie+ nr. 26(4)/augustus 2006: p. 29.

De keerzijde van de netkoppeling. Artikel geschreven op uitnodiging van ODE waarin Polder PV de voor sommige decentrale invoeders van zonnestroom schokkende gevolgen beschrijft van een stiekeme wijziging van de zogenaamde Meetcode in de zomer van 2005, en wat voor de polderjongen het begin inluidde van ranzig graafwerk in de verschrikkelijke energiewet- en regelgeving in het "geliberaliseerde" Nederland.
Bode nr. 2006(1)/mei 2006: pp. 10-12, plus rectificatie in nr. 2006(2)/november 2006: p. 12.

Niet het beloofde land. Reactie op stellingnames stichting GEZEN m.b.t. CSP technologie in relatie tot zon-PV.
Energie+ nr. 26(2)/april 2006: p. 27.

Kwantificeren van schaduweffecten bij PV-systemen met AC-modules (OK4 inverters). Geringe schaduweffecten op ons uit 2 rijen bestaande PV-systeem in de winter kunnen tot in groot detail gekwantificeerd worden doordat OK4 omvormers individueel zijn uit te lezen. 2 elektronisch gepubliceerde artikelen, oorspronkelijk in verkorte vorm gepubliceerd in Bode (mei/okt. 2004), vervolgens twee jaar lang op de website van O.D.E. (vanaf 10 november 2004). Inmiddels, 29 nov. 2006, op Polder PV beschikbaar gemaakt voor het publiek.

Zonne-energie in nieuwbouw wijk Roomburg in Leiden. Uitgebreide omschrijving van het amorf silicium "vliesgevel" project in Roomburg, Leiden (43 woningen), met foto's en gevelschets en problemen met de modules.
Power to the People nr. 3(3)/mei 2005, pp. 8-10.

Jaarproductie en asymmetrie in opbrengstcurves van een particulier zonnestroom systeem. 15 januari 2004. Elektronische publicatie over opbrengsten per seizoen en asymmetrie door het jaar heen bij het PV-systeem van Polder PV. Komt nog vervolg op met meer resultaten: zie web pagina "Seizoenen door de jaren heen", op Polder PV. Website Zonnestroom Producenten Vereniging. 10 pp.; ook in te zien onder deze link.


Recensies

Eerste nummer van Solar Magazine
Recensie gepubliceerd op Polder PV (20 juni 2010), geplaatst op de website van N.V. BOM Noord Brabant door John Blankendaal (20 juli 2010)

Frank de Zanger - Nobel Was Hij (roman met zonnepanelen in de hoofdrol)
Recensie gepubliceerd op Polder PV op 29 juni 2007

ISSO - Handleiding Zonnestroom voor ontwerper en installateur
Recensie gepubliceerd op Polder PV op 18 september 2006


Interviews & live optredens (radio, TV, internet)

Krapte op het stroomnet remt groei zonne-energie (5 augustus 2022, BNR Radio). Korte toelichting van actuele stand van zaken grondgebonden zonneparken in Nederland, plm. 10% van SDE beschikte projecten generator al gereed, maar nog geen netkoppeling bekend.

De pionier Peter Segaar (24 augustus 2021, Solar365.nl). Portret van de man achter Polder PV, door Simone Tresoor.

Peter Segaar is helemaal gek van het zonnepaneel (14 januari 2021, Trouw). Uitgebreid interview met de webmaster van Polder PV door Frank Straver.

Ontwikkelingen in de zonnestroom markt Nederland – inclusief “boom” jaar 2018 (10 oktober 2018). Presentatie op vakbeurs Energie, Brabanthallen, Den Bosch.

Zonneparken: run op landbouwgrond (25 februari 2018). Live radio interview met Professor Wim Sinke en Polder PV over de sterk toegenomen trend zonneparken op de grond (inclusief - deels voormalige - landbouwgrond) te plaatsen. Uitzending Vroege Vogels Radio, vanaf 2'23". Zie ook intro artikel van 23 feb. 2018.

Solar Transition in the Netherlands (15 november 2017). Polder PV's webmaster kwam een oude bekende tegen terugkomend van de moestuin in Warmond, en die had een zeer interessant persoon te gast, Zachary Shahan, CEO van de beroemde Clean Technica website. Die trok meteen een camera tevoorschijn en interviewde ondergetekende in z'n werkkleren. Over Nederlandse markt groei, segmentatie, solar statistieken, politieke keuzes, voorspellingen, en, o.a. de opvallende korte, felle "boost" van residential solar in Groningen a.g.v. de "aardbevings-subsidies". Met een passende toegift toen werd gevraagd naar een muzikale favoriet ... Youtube video van Shahan.

"Het aantal daken met zonnepanelen in Nederland groeit hard, maar volgens kenners niet hard genoeg" (13 september 2017). Interview in Amsterdamse studio voor BNR Zaken radio programma. Peter Segaar / Polder PV, Jaap Baarsma (voorzitter Holland Solar), en Julius Smith (Supersola startup plug-and-play PV modules). Aangekondigd hier. Hele item (30 minuten met pauze) alhier na te luisteren.

"Nederlandse zonne-energiemarkt groeit tot 2.6GW in 2017" (16 januari 2017, The Solar Future NL / Solar Plaza). O.a. interview quotes van Segaar van Polder PV, Desmet (SolarClarity) en Van der Gaag (Natuur & Milieu, NVDE), als introductie tot The Solar Future NL conferentie, 18 mei 2017. Markt inschatting Polder PV is vermoedelijk aan conservatieve kant, gezien het later bekend geworden, spectaculaire resultaat voor SDE 2016 ronde II (record). Zie ook Engelstalige versie.

Interview n.a.v. problemen met realisatie grote PV projecten ("zonneparken", met name grondgebonden installaties, groter dan 750 kWp). 11 mei 2016, publ. 12 mei 2016 in artikel getiteld "Nederlandse zonneparken komen amper van de grond". Met ook quotes van Hans van den Boom (Rabobank) en Bas Wijnen (project ontwikkelaar Vrij Op Naam). BNR Radio.

Webinar - Foreign Investment Opportunities in the Dutch Solar Market (9 mei 2016). O.a. bijdrage van Polder PV (en Niels Muller / PWC), introductie van enkele feiten over de Nederlandse zonnestroom markt. Webinar in totaal ruim een uur. Zie introductie (formulier invullen, en webinar kan gevolgd worden).

Interview tijdens The Solar Future networking event (8 december 2015). Spontaan interview van Polder PV door trendwatcher en e-mobility goeroe Vincent Everts. Over de impact van de (versnelling) in de PV capaciteits-uitbouw in Nederland. Website The Solar Future.

Nederland gaat een game change tegemoet met zonnestroom (27 mei 2015, The Solar Future NL VII). Powerpoint presentatie van Polder PV op uitnodiging. Data PV markt 2014 en vooruitblik. Enkele artikelen met uitwerking van te berde gebrachte op Polder PV. Eerste artikel hier.

Webinar - The Dutch solar market: facts & forecasts (18 maart 2015). O.a. bijdrage van een kwartier, van Polder PV, als opwarmertje voor de geplande contributie aan The Solar Future op 27 mei 2015. Solar Plaza on YouTube.

Scepsis over hoeveelheid zonnepanelen (26 februari 2015). NOS Radio 1. Interview bij Polder PV thuis over de nukkige statistieken betreffende PV-capaciteit in Nederland, n.a.v. laatste update van PIR register netbeheerders. Zie ook bespreking van interview.

"Nederland doet een inhaalrace met nieuwe zonnestroom capaciteit" (27 mei 2014, The Solar Future NL VI. Integraal video verslag). Presentatie van Polder PV op uitnodiging. Data PV markt 2013, markt segmentaties, en vooruitblik komende tijd. "Een kwestie van maanden: op naar 1 GWp solar in NL". Wederom zullen verschillende artikelen op Polder PV de data verder uitdiepen. Laatste artikel hier. Commentaar op Linkedin.

"Explosieve groei zonnepanelen" (21 april 2014). Samenvatting van interview door NOS Radio 1, waarvoor opnames werden gemaakt tijdens de tweede Solar Solutions beursdag (17 apr. 2014), met Rolf Heynen (Good! / Solar Solutions) en Peter Segaar (Polder PV). Uitzending in de ochtend van 21 apr. 2014. Stream hier beschikbaar, het stukje over zonnepanelen is te vinden tussen 40:35 en 45:06. Correcties op samenvatting zie hier.

"Nettodebitering ses som ett hot" (20 december 2013). Artikel n.a.v. interview van de webmaster Polder PV - in het Zweeds - door redacteur Sture Henckel van Ingenjören, een Zweeds ingenieurs-blad met website, over de Nederlandse "aanpak" bij ondersteuning zonnestroom. Zie ook bespreking Polder PV (21 dec. 2013). Voor door Polder PV geaccoordeerde Engelse vertaling, zie Word doc.

Voermans, T. (2013). Run op zonnepanelen. 78.000 huishoudens maken gebruik van subsidie. - Algemeen Dagblad 19 juli 2013 (artikel bij Polder PV beschikbaar). Met enkele antwoorden van Polder PV, op vragen over de aflopende subsidieregeling voor zonnepanelen bij Agentschap NL. Zie ook verkorte elektronische versie en korte bespreking. "De groei zal vertragen als de subsidiepot leeg is, maar volgens hem is zonne-energie niet meer weg te denken".

Nederland gaat versneld verder met uitbouw zonnestroom capaciteit (23 mei 2013, The Solar Future NL V. Integraal video verslag). Volledige presentatie van de webmaster van Polder PV, gevraagd door Solar Plaza. Laatste data PV markt Nederland. Inclusief de allereerste CBS data voor 2012, beschikbaar gekomen om half zes op dezelfde ochtend... Delen uit deze video presentatie zijn gaandeweg - in uitgebreide en geupdate vorm - sinds de conferentie op de website van PPV gepubliceerd. In veel groter detail dan tijdens TSFNLV mogelijk was. Eerste 2 hier en hier. Inmiddels al elf delen (linklijstje 11e artikel). Volledige power point presentatie beschikbaar, met toestemming van SolarPlaza (dank!). TSFNL site. Let ook op volgende TSFNL, en reserveer die datum alvast: 27 mei 2014. Programma, sprekers, nieuws etc. bij organisator SolarPlaza (link). Power point presentatie (NB: 1,33 MB).

Speaker in the spotlight: Peter Segaar (15 april 2013, The Solar Future NL IV). Interview n.a.v. gevraagde bijdrage over marktontwikkelingen PV markt Nederland tijdens The Solar Future NL V, op 23 mei 2013 (Eindhoven). Zie ook pdf.

"Gelukkig zijn we af van de subsidies" (3 juni 2012, New-Energy.tv). Interview van webmaster Polder PV door Roelf van Til, tijdens TSF NL '12. Zie ook commentaar in artikel van 5 juli 2012.

"Nederland start door met zonnestroom in een chaotische markt" (2 juni 2012, New-Energy.tv). Voordracht op verzoek van SolarPlaza tijdens The Solar Future NL '12 conferentie op 14 mei 2012 in Haarlem. Zie ook commentaar in artikel van 5 juli 2012, en pdf van de powerpoint presentatie.

"Alles draait om geld" (geldprogramma van Astrid Joosten voor de VARA, met achteraan een 3 minuten durende minireportage over het "zuinige huishouden met veel spaargeld" bij "downshifter" Peter Segaar van Polder PV, inclusief een "shot" van de zonnepanelen batterij op het complex)
Directe link naar de uitzending (1 augustus 2009; item bijna achteraan te vinden tussen 24'30" en 27'35")

"De tijd is nog niet rijp voor de slimme meter" (interview door Tim Brouwer de Koning met de webmaster van Polder PV n.a.v. de dreigende invoering van de "slimme meter" en enkele van zijn bezwaren daartegen)
Leidsch Dagblad dinsdag 31 maart 2009 (zie ook introductie)

Radio optredens op RayRadio (Stadsradio Breda) n.a.v. Ray Meur's geweldige initiatief om het hele jaar (2009) volop de schijnwerpers op zonne-energie te zetten, geïnspireerd door de veelvuldig gelauwerde "Here Comes The Sun" TV-uitzending door Tegenlicht/VPRO en o.a. diverse commentaren van Polder PV op het discussieforum bij die uitzending. Alle uitzendingen zijn in de vorm van podcasts op deze webpagina (recentste bovenaan) terug te vinden en na te luisteren (NB: helaas alleen de laatste 4, er wordt aan gewerkt om oudere uitzendingen weer beschikbaar te krijgen). Uitzendingen met bijdragen van Polder PV staan hieronder vermeld. Het topic bevindt zich meestal tussen ongeveer een kwart en driekwart van de uitzending (zie ook bespreking voor link om live de uitzending te kunnen volgen, in principe elke dinsdagavond tussen 21h00 en 22h00):

"IT GEAT ON!" 7 februari 2012 De Elfstedentocht gaat weliswaar niet door (beslissing 8 feb. 2012), maar zonnestroom opwekken begint in NL eindelijk in de versnelling te gaan. Vaak zelfs zonder "subsidie", al saldeert iedereen er op los dat het een lust is. Polder PV wordt aan de tand gevoeld over actie numero zoveel, die van Natuur & Milieu/ASN, de webmaster geeft een beeld van de totale chaos op de Nederlandse PV-markt...

... (div. afleveringen)

"SDE 2010 17.000 aanmeldingen" 2 maart 2010 korte analyse van het treurspel genaamd SDE in Nederland en de achtergronden
"Duurzame Dinsdag" 1 september 2009 stand van zaken door "onze zonnekoning" (not my words) Peter Segaar
"Hoe begin ik aan zonnestroom?" 12 mei 2009 zonnestroom voor beginners - enkele suggesties van PPV
"We hebben een feed-in ... of toch niet?" 31 maart 2009 enthousiasme voor "feed-in" gerelativeerd door PPV
Supergrid plan GroenLinks 17 februari 2009 commentaar PPV op plannen voor een super hoogspanningsnetwerk (zie link voor korte bespreking van de door Raymond Meur gemaakte YouTube video met animaties van deze uitzending)
Introductie tot zonne-energie
13 januari 2009 interview met PPV n.a.v. Here Comes The Sun

"Betalen voor groene stroom van buren" (de groene stroom discussie continued, met de webmaster van Polder PV als inleiding en als afsluiting van het artikel, n.a.v. telefonisch interview door de auteur Marcel aan de Brugh, zie DE nieuwspagina, 5 oktober 2008)
NRC Handelsblad nr. 39(1) (wo. 1 oktober 2008), p. 2. (eerder verschenen in NRC Next, 26 sep. 2008)

Zonnestroomsubsidies: Deutschland über alles (live interview met Polder PV (internet tv) op een winderig en nat van zonnepanelen voorzien plat dak n.a.v. de aankomende SDE regeling voor subsidie van kWh geproduceerd uit zonnestroom installaties)
New-Energy.tv, 30 maart 2008

Zonne-energie in Fryslân (met o.a. interview met Polder PV (audio mp3 file) n.a.v. grootschalige plannen voor een 50 (???) MWp zonnestroompark op de vliegbasis van Leeuwarden)
Wereldomroep, 17 maart 2008


Polder PV in de pers (meest recente bovenaan)

Tweede Kamer (debat gemist website), 26 januari 2023. Bijdrage van CDA Tweede Kamerlid Henri Bontenbal, in de 2e termijn van het veelbesproken debat over het wetsvoorstel "Afbouwen salderen" voor zonnestroom. Hij dient onder anderen een eigen motie in, en besluit zijn korte bijdrage in de Tweede Kamer, tot grote verrassing van de live mee luisterende eigenaar van Polder PV, met een "Ode" aan de man achter de website, die af en toe zelfs zonneparken bezoekt op de fiets. Laatste item van het ongeveer 5 minuten durende optreden van Bontenbal, in deze video van de Tweede Kamer (Creative Commons CC BY-NC-ND licentie), start Bontenbal's bijdrage in video door op pijl knop te drukken:

© Tweede Kamer

Of de "directe link", met dank aan Henri ter Hofte !

Diverse artikelen met quotes van Polder PV volgden in PV Magazine (bijv. 23 november 2022 over zeer voorlopige CBS status medio 2022). Gebruik zoek criterium "Peter Segaar" om ze te vinden

PV Magazine 22 september 2022. "Netherlands to slash VAT for residential PV to 0%". Kort artikel over btw verlaging op residentiële PV systemen per 1 januari 2023, met quotes van Polder PV.

PV Magazine, 30 augustus 2022. "Eneco to slash net-metering tariffs, Dutch consumer association asks for minimum threshold". Artikel over forse tarief wijzigingen voor "overschot zonnestroom invoeding na salderen van eigen verbruik volume" in Nederland. Met enkele quotes van Polder PV.

PV Magazine, 13 juni 2022. "Dutch agency probing payments for surplus solar power". Artikel over onderzoek van ACM naar vergoedingen voor zonnestroom overschotten bij particulieren met zonnepanelen door energieleveranciers. met enkele quotes van Polder PV.

Energeia 23 augustus 2021. "Nederland telt ruim vijfhonderd zonneweides". Beschouwing van Hans van der Lugt n.a.v. de detail analyse over de status van de grondgebonden zonneparken in Nederland van de hand van Polder PV (artikel 17 augustus 2021 en uitgebreide analyse).

PV Magazine 23 november 2020. "Solar parks in Netherlands to be connected at 70% of their peak capacity". Artikel van PVMI over de "deal" tussen Netbeheer Nederland en zonne-energie branche organisatie Holland Solar, om voortaan de ratio tussen gecontracteerd AC vermogen (afgifte max. van de omvormer constellatie van PV projecten) t.o.v. het nominaal generator vermogen (geïnstalleerd DC vermogen van de zonnepanelen) op 70% uit te voeren. Om pieken te scheren, die (gemiddeld) maximaal zo'n 3% van de totale opwek op jaarbasis voorkomen, meestal zo'n beetje in de maanden mei - juni, afhankelijk van de instraling. En om te voorkomen dat voor die kort durende piek opwek veel te dure kabel infra aangelegd (en onderhouden) moet worden door de netbeheerders. Met quotes van Polder PV. Via mijn ingezonden reactie is het totaal overgebleven volume van 16 GWp aan PV capaciteit onder de SDE - SDE "+" regimes gecorrigeerd (4 GWp aan beschikkingen opgeleverd, nog 12 GWp over, waarvan nog veel gaat afvallen).

Trouw 2 juni 2020. "De zin en onzin van het afsoppen van uw zonnepanelen". Onder anderen Polder PV werd geraadpleegd wat te doen nu het langdurig zo droog is, en vuil accumuleert op de alomtegenwoordige zonnepanelen. "Meestal gewoon zo laten, alleen voor commerciële, grote projecten kán schoonmaak door professioneel bedrijf interessant zijn. Voor particulieren niet lucratief gezien marginale meeropbrengst en daar tegenover staande kosten". Bizarre suggestie commercieel uitbater Essent: "een keer of vijf keer per jaar schoonmaken raadzaam". Echt: bizar, als dat inderdaad gesuggereerd zou zijn.

PV Magazine 28 mei 2020. "Dutch grid operators won’t have to compensate for deactivated solar rooftops". Artikel van Emiliano Bellini over problemen met tijdelijke uitval van netgekoppelde (residentiële) PV installaties, in het geval van tijdelijk optredende te hoge voltages op het lokale net (leidend tot tijdelijke uitval van omvormers, die afschakelen boven de bovengrens van de tolerantie voor de spanning, 253 volt). In een brief aan de Tweede Kamer beantwoord Min. Wiebes van Economische Zaken en Klimaat op 26 mei 2020 vragen van Moorlag (PvdA), over tijdelijke afkoppeling van (residentiële) PV installaties, n.a.v. een artikel van RTV Drenthe van 4 mei 2020 (Drenthe, heeft, zoals bekend, sowieso grote capaciteitsproblemen, met zeer sterke beperkingen voor aansluiting voor grote projecten achter grootverbruik aansluitingen). Wiebes antwoord op de vraag over een eventuele vergoeding voor tijdelijk stilvallende omvormers / PV systemen a.g.v. dit lokaal soms optredende probleem: "Het tijdelijk niet kunnen invoeden van hernieuwbare energie, omdat daarmee de grenzen van de spanningskwaliteit overschreden worden, heeft een andere impact op particulieren die hernieuwbare elektriciteit willen invoeden en de samenleving
dan een langdurige volledige onderbreking van het transport door een storing in het net, waarbij geen elektriciteit meer kan worden afgenomen. De [daarvoor geldende] compensatieregeling dient er voor de netbeheerder te dwingen hun organisatie gereed te hebben om een storing in het transport zo spoedig mogelijk te herstellen en dient daarmee een ander doel. Vanwege het verschil in impact acht ik het niet wenselijk om netbeheerders een vergoeding te laten betalen wanneer er geen elektriciteit kan worden ingevoed als gevolg van spanningsproblematiek. Netbeheerders zijn uiteraard wel verplicht om klachten over de spanningskwaliteit in het net te onderzoeken en net als bij transportbeperkingen zo snel mogelijk maatregelen te nemen om het net aan te passen. De ACM ziet er op toe dat netbeheerders blijven voldoen aan de gestelde eisen". Artikel bevat ook enkele quotes van de door Bellini bevraagde webaster van Polder PV n.a.v. deze kamerbrief.

PV Magazine 18 januari 2020. "The weekend read: Your guide to market growth in 2020". Artikel met updates over PV markten in verschillende landen. Voor Nederland enkele quotes van Polder PV.

PV Magazine 29 mei 2019. "Netherlands introduces soft restrictions for solar parks on agricultural land". Artikel naar aanleiding van de flink uitgeklede, aanvankelijk zeer bedreigende motie van Carla Dik-Faber van CU (en 2 mede ondertekenaars van regerings-partijen Laan-Geselschap van VVD en Ronnes van CDA), die dreigde acceptatie van nieuwe grondgebonden zonnepark te bevriezen en mogelijk 3 SDE komende regelingen kalt te stellen voor dergelijke grote projecten (originele motie in Tweede Kamerstukken alhier). Na fel protest van Holland Solar, in een brief aan leden van de kamercommissies van EZK en BIZA, mede ondertekend door de NVDE, Energie Nederland, en Greenpeace Nederland, is de strekking van de motie door de opstellers fors aangepast, en is de direct bedreiging voor een omvangrijke, bestaande portfolio aan (soms al zeer ver gevorderde) plannen voor zonneparken veilig gesteld door de gewraakte passage daar over te schrappen uit de tekst. Voor de tekst van de aangepaste motie, die ditmaal ook werd ondertekend door Jessica van Eijs van regerings-partij D'66, dossier nummer 34682-20, zie hier. Dinsdagmiddag (28 mei 2019) werd de fors aangepaste motie met overgrote meerderheid aangenomen, de enige tegenstemmers waren PVV en DENK. Grondgebonden zonnepark plannen zouden vanaf nu vooraf moeten worden "getoetst" aan de (subjectieve) "zonneladder" binnen de nog op te stellen cq. te formaliseren RES strategie plannen voor alle regio in Nederland (en/of aan reeds bestaande vergelijkbare instrumenten bij gemeentes), om de verduurzaming van de energievoorziening op een hoger plan te tillen in relatie tot de Klimaatakkoord afspraken. De motie verzoekt de regering ook te onderzoeken wat het cumulatieve effect op het landschap zou zijn van de uitkomst van alle nog te formaliseren RES plannen. En om voor 1 juli duidelijkheid te verschaffen hoe een versnelling van rooftop solar kan worden bewerkstelligd, en "op welke wijze kaders conform de zonneladder worden meegegeven aan de Regionale Energiestrategieën". Commentaar van Polder PV in het - Engelstalige - artikel.

PV Magazine 29 april 2019. "Another 3 GW on the way for the Netherlands PV market" (auteur Emiliano Bellini). N.a.v. de recent verschenen nieuwe cijfers van het CBS over 2018, en de publicatie van de definitieve toekenningen voor PV projecten onder de najaars-ronde van SDE 2018. Met enkele commentaren van Polder PV.

Energeia 8 april 2019 (pay-wall). "Nieuw registratiesysteem voor hernieuwbare opwekinstallaties" (auteur Orlando McDonald). N.a.v. artikel over CERES, het registratie systeem voor o.a. installaties die energie uit hernieuwbare bronnen opwekken, wat het PIR register zou moeten opvolgen (ook voor grote installaties). Waar Solar Magazine eerder al melding van maakte, en wat al langer in de planning zat (zie paragraaf op website EDSN). Polder PV werd naar de relevantie gevraagd. In de slot-alinea - "Volgens Peter Segaar, dataexpert op het gebied van zonne-energie, kan het systeem een oplossing bieden voor exactere registratie van het vermogen van pv-paneelinstallaties. “Op dit moment is dat niet goed inzichtelijk in Nederland.” Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam vorig jaar ook met een nieuwe meetmethode voor het berekenen van het vermogen van zonne-energie. Het CBS maakt gebruik van het PIR-systeem, gegevens van CertiQ en data van de belastingdienst. Segaar: “CBS pluist met trucs verschillende data uit, maar ook dat is een moeizame operatie.”"

PV Magazine 9 januari 2019. "Netherlands a gigawatt solar market". Polder PV verstrekte het bekende Engelstalige tijdschrift enkele reeds eerder door hem gepubliceerde data over de evolutie van de zonnestroom markt in Nederland, in 2018. Een samenvatting daarvan verscheen van de hand van auteur Emiliano Bellini. NB: aanvankelijk gepubliceerde oudere jaargroei cijfers voor 2015 en 2016 kloppen niet (opgaves: 467 resp. 534 MW). Die zijn door het CBS bijgesteld. Deze werden in een tweede versie gecorrigeerd door de auteur, na mijn verstuurde commentaar.

Clean Technica 8 januari 2019. "Solar Power In The Netherlands Grows 50% In 2018 — With More To Come". Deze beroemde Amerikaanse website (onderdeel van Important Media) kwam al snel het hier onder genoemde bericht op Energeia van 7 januari 2019 op het spoor en besteedde in hun langere bericht wat woorden aan solar. Segaar / Polder PV wordt hier o.a. geciteerd, "He notes that the share of large-scale projects in the Dutch market grew from around a quarter to around a third in 2018". De claim "Households do not register their panels with Certiq, since they have no interest in acquiring Guarantees of Origin", beslist niet geventileerd door Polder PV, is incorrect. Er staan duizenden oudere residentiële installaties in het CertiQ register, en er komen nog steeds druppelsgewijs projectjes bij die door sommige leveranciers / platforms worden gebruikt om klanten "zonnestroom van een gekozen object af te laten nemen". Dat is natuurlijk niet zo. In dergelijke gevallen worden voor die installaties aangemaakte GvO's vernietigd (lees: "afgeboekt"), voor de verbruiks-hoeveelheden die genoemde klant op jaarbasis consumeert (of voor het aandeel wat deze heeft verkozen). Maar dat is kennelijk te lastig om uit te leggen aan mensen, die immers heg nog steg weten in energie land ... Artikel door Karel Beckman. Gelinkt door bekend Twitter persoonlijkheid Klimaatzuster ...

Energeia 7 januari 2019. "Schatting groei zon-PV in 2018 rond 50%". Evaluatie van potentieel zonnestroom markt in 2018 n.a.v. telefonisch interview met Polder PV, en inhoudelijke reactie met cijfers per e-mail. Diverse cijfers, reeds door Polder PV in meerdere artikelen op eigen website gepubliceerd. De 2e grafiek in het artikel, met de resterende omvang van SDE beschikkingen voor PV projecten, is ontleend aan Polder PV's detail analyse van de RVO gegevens met status update 4 oktober 2018 (zie artikel 13 december 2018). Uiteraard is daarvan alweer het e.e.a. gerealiseerd, de cijfers van RVO lopen immers altijd behoorlijk achter op de actuele realiteit, en de groei in de gerealiseerde project volumes is al zeker een jaar of 2 fenomenaal.

3 kleine glitches in het artikel. (a) "Het segment dat niet voorkomt in de cijfers van Certiq is dus de particulier met zonnepanelen op eigen dak", is niet geheel correct. Even afgezien van het feit, dat de meeste van de paar honderdduizenden particuliere PV systemen inderdaad niet bekend zijn bij CertiQ. Er zitten namelijk toch nog steeds dik 8 en een half duizend PV projecten met een omvang tot en met 5,5 kWp per stuk in de CertiQ databank (status eind 2018). Het allergrootste deel daarvan zal residentiële installaties betreffen, met SDE beschikkingen uit de eerste 3 jaar rondes (SDE 2008 tm. SDE 2010 "categorie klein"). Ook iets grotere installaties kunnen nog steeds beslist residentieel zijn, al zullen dat er niet veel zijn geweest (bijvoorbeeld PV projecten op grote villa daken). En, tot slot, nog steeds groeien de kleinste segmenten af en toe bescheiden aan. Dat zijn nieuwe (!), zeer waarschijnlijk particuliere PV projecten (zonder SDE subsidie), die vermoedelijk instromen via portals als Vandebron en Powerpeers (waarvoor garanties van oorsprong worden verhandeld aan derden). Zie de grafische analyse van de segmentatie van de CertiQ cijfers, artikel Polder PV van 6 januari 2019.

(b) De claim "geregistreerde zonneparken", waarbij verwezen wordt naar CertiQ, is natuurlijk "het totaal aan project volume wat geregistreerd staat bij de TenneT dochter". Daar zit een, qua totale capaciteit, klein deel in van oude residentiële installaties (zie hierboven, onder a), duizenden PV projecten met SDE subsidies op commerciële en non-commerciële / uitliteit rooftops (alles vanaf 15 kWp, en soms zelfs al tot enkele megawattpiek groot qua omvang), en grondgebonden zonneparken (van enkele tientallen kWp-en tot mogelijk al bijna 55 MWp !). Polder PV gebruikt de term "zonnepark" al jaren uitsluitend voor grondgebonden PV projecten. Die categorie is ook weer uitsplitsbaar in "klassieke" veld installaties, projecten op afvaldepots (heterogeen qua uitvoering), vrijstaande carports, installaties op infrastructuur "wallen" en/of in geluid werende schermen, drijvende projecten, etc. Het is goed om deze project categoriëen afzonderlijk te karakteriseren. Op een hoop gooien is niet goed voor een betere begrips-vorming over de enorme diversiteit die we nu al kennen.

(c) Niet 4,3-4,5 GWp eind 2018 zoals in artikel weergegeven, maar mogelijk 4,2-4,4 GWp. Uitgaande van laatst bekende CBS cijfer 2017 (ruim 2,9 GWp) en veronderstelde jaargroei tussen 1,3 en 1,5 GWp. 1,6 GWp jaargroei in 2018 is exceptioneel, al kan zo'n uitkomst beslist niet op voorhand worden afgewezen, als de eindejaars-spurt nog groter is geweest dan bevroed.

Artikel door Hans van der Lugt. Zie ook pdf.

PV Magazine 18 juni 2018. "Netherlands to replace net metering with new scheme for residential, commercial PV". Artikel over het door Wiebes aangekondigde "definitieve" afscheid van de salderingsregeling per 2020, in ruil voor een "teruglever subsidie" (uitgebreid commentaar Polder PV). Met gedeeltelijke quotes van Polder PV (en ook van Rolf Heynen / Good!). Wel een vervelende foute interpretatie, van de status van zonnestroom opwekkers (met beschikking) in de nieuwe situatie die volgens dit artikel "exempt from paying energy taxes, and the ODE" zouden zijn. Dat is beslist niet waar, dat is uitsluitend, in de nieuwe situatie, voor het directe eigenverbruik (inclusief eventueel zelf opgeslagen stroom in accu achter de meter). Ik postte het volgende commentaar daar op (niet geplaatst), daarna werd in de eerste alinea en in de brood-tekst "for self-consumed electricity" toegevoegd. Maar dat is dus niet iets "nieuws", het was altijd al het geval in Nederland, ook onder de sedert 2004 geldende versies van de salderings-regeling. Voor de SDE heffing (ODE) is er echter een uitzondering bij postcoderoos klanten: die moeten wel degelijk die specifieke heffing betalen, ook over de "consumptie" van hun in het PCR project opgewekte zonnestroom!

PV Magazine 9 mei 2018. "Netherlands awards 1.9 GW of PV in SDE+ 2017 autumn round". N.a.v. verschijnen definitieve beschikking complete SDE 2017 najaarsronde (1e analyse Polder PV alhier). Met korte quote van Polder PV.

PV Magazine 20 april 2018. "Netherlands urgently needs qualified workforce for solar and renewables". Artikel n.a.v. verschijnen van rapport Energietransitie en Werkgelegenheid door de Sociaal Economische Raad (SER). Met quote van Polder PV, die o.a. aangeeft dat bij diverse grote recente (middels SDE gesubsidieerde) PV projecten al buitenlands installatie personeel is aangezet, met name uit Duitsland.

The Solar Future 13 maart 2018. "Experts: Nederland blijft ook komende jaren booming PV-markt". Voorbeschouwing op de tiende Solar Future (NL) conferentie georganiseerd door SolarPlaza (17 mei 2018, DeFabrique, Utrecht). Met quote van Polder PV.

PV Magazine 5 maart 2018. "Netherlands’ solar tops 2.7 GW". Artikel n.a.v. de net verschenen eerste afschatting van de eindejaars-accumulatie van PV capaciteit van de hand van het CBS (ruim 2,7 GWp, zie artikel Polder PV). Die flink beneden het cijfer genoemd in het Solar Trendrapport 2018 ligt (ruim 2,9 GWp). De claim dat Good ! / Solar Solutions zouden hebben gesuggereerd dat "its numbers were based on data provided by the Dutch power distributors and solar installers" klopt echter niet. De door hen berekende marktgroei van 853 MWp in 2017 komt voort uit hun eigen "first" onderzoek aan de verkoop cijfers van de zogenaamde "BOS" leveranciers - de producenten en handelaren van ondersteunings-constructies voor daken en grondgebonden installaties. Artikel van Emiliano Bellini.

Trouw "Groen" 12 februari 2018. Stormloop op grond voor zonneparken. Inclusief korte quote van Polder PV over enorme groei (belangstelling voor) grondgebonden zonneparken in Nederland.

Energeia 24 januari 2018. "Groei zonne-energie in 2017: 853 MWp vermogen toegevoegd". Samenvatting van Nationaal Solar Trendrapport 2018. Hierin wordt ook geïnterviewde Polder PV / Peter Segaar aangehaald: "Opvallend genoeg is Segaar het niet eens met de cijfers van het Trendrapport en blijft, in de wandelgangen van de presentatie in Apeldoorn deze woensdag, bij een cijfer van maximaal 725 MW". Dergelijke onzekerheden blijven terugkeren in de Nederlandse zonnestroom markt. De officiële cijfers zijn in 2018 meermalen bijgesteld, o.a. vanwege een compleet nieuwe onderzoek-systematiek bij het CBS. In de voorlopig laatste versie, van 21 december 2018, is de jaargroei uiteindelijk op 768 MWp terechtgekomen (nog steeds niet definitief). Dat is 6% hoger dan de aanvankelijk voorzichtige claim van Segaar. Maar nog steeds bijna 10% minder dan de vroege claim in het besproken NSTR 2018 ... Door Hans van der Lugt.

Energeia 8 januari 2018. "Sociale innovatie in de strijd tegen cowboys op zonne-akkers". Journalist Wouter Hylkema bespreekt het nieuwe fenomeen "optievergoeding" bij initiatief projectontwikkelaar Groenleven om "cowboys buiten de deur te houden" bij de ontwikkeling van grote zonneparken. Quote van Segaar / Polder PV met beknopt zijn visie op dit initiatief. Zie ook ontwikkeling van dit fenomeen met "poule van boeren" in Borger-Odoorn (Dr.), in artikel Dagblad van het Noorden (8 jan. 2018).

Energeia 28 december 2017. 'In 2017 weer recordgroei zonnestroom: 600 à 700 MW nieuw vermogen'. Telefonisch interview met Polder PV n.a.v. de update van de "definitieve cijfers" van CBS over de zonnestroom markt van 2016, en de mogelijke "outlook" voor 2017. Door Hans van der Lugt. Zie ook pdf.

PV Magazine 12 mei 2017. "Solar in the Netherlands crosses 2 GW mark". Met quote van Polder PV n.a.v. de door hem geopenbaarde eerste afschatting van de jaargroei en -accumulatie in 2016 door het CBS. Emiliano Bellini.

PV Magazine 6 april 2017. "Netherlands pre-selects PV projects totaling 2.64 GW in first round of 2017 SDE+ program". Artikel n.a.v. uitgebreid door Polder PV toegelichte eerste info over aangevraagde volumes voor SDE 2017 ronde I. De gesuggereerde "preselectie" in het artikel heeft echter in het geheel niet plaatsgevonden, zoals bij alle eerdere SDE regelingen. Een andere misinterpretatie is de suggestie in de laatste alinea, dat "Most of the PV projects approved under the SDE+ program, however, have recently been completed". Ook dit is absoluut niet waar, er staan nog vele honderden PV projecten, met name uit de SDE 2014 regeling, klaar om uitgevoerd te worden (nog lang niet de helft van de - overgebleven - beschikte capaciteit was gerealiseerd tijdens publicatie van het artikel). Emiliano Bellini.

PV Magazine 10 maart 2017. "Netherlands’ PV market set to reach 2 GW milestone". Update (deels nieuwe, deels reeds al door Polder PV gepubliceerde) Nederlandse marktcijfers n.a.v. uitgebreide e-mail wisseling met de auteur. Emiliano Bellini.

The Solar Future NL / SolarPlaza 8 maart 2017. "Fors deel #SDE+ subsidie voor #PV-projecten blijft onbenut door slechte voorbereiding". Diverse citaten van Polder PV en andere PV deskundigen n.a.v. telefonisch interview voor The Solar Future (18 mei 2017). Door André Oerlemans.

Energeia 30 januari 2017. "EUR 1,75 miljard SDE+-subsidie naar zon en wind". Quote van Polder PV, over progressie van subsidie beschikkingen voor zonneparken, en te verwachten versnelling onder het extreem hoge budget voor SDE 2017 (mogelijk 12 miljard Euro in 2 rondes).

Bewustnieuwbouw.nl 25 januari 2017. "Waar of niet? Zonnecellen werken alleen bij zonneschijn". Korte quotes van enkele zonnestroom "deskundigen" over de genoemde stellingname. Incl. die van Polder PV. Zie ook vergelijkbare quote met link op Lente-akkoord.nl (27 jan. 2017).

Noordhollands Dagblad 19 januari 2017. "Weer een recordjaar voor zonne-energie". Korte schets van de stand van zaken rond de Nederlandse zonnestroom markt, n.a.v. komend Solar Trendrapport 2017. Incl. quote Segaar / Polder PV (n.a.v. lang telefoon gesprek). Roel van Leeuwen. 19 januari 2017.

FluxEnergie.nl 28 juli 2016 "Flinke groei in grote zonnestroomprojecten". Beknopte samenvatting van enkele bevindingen van het laatste PV projecten overzicht van Polder PV, status 21 juli 2016.

The Solar Future NL VII / Solarplaza 5 april 2016 "Recordjaar voor Nederlandse zonne-energie. Grootste toename ooit met 450 megawatt vooral door grote projecten". Met o.a. data van Peter Segaar / Polder PV.

Nederlands Dagblad 30 maart 2016 "Zonnepanelen en olievlekwerking". In intro data markt verwachting door "analyse-instituut" Polder PV. Zie ook pdf.

Noordhollands Dagblad 16 februari 2016 "Zonneweides nog altijd in de schaduw". Journalist Roel van Leeuwen vroeg Polder PV naar de status van vrije-veld PV projecten in Nederland en zette dat in het perspectief van de houding van de provincies t.o.v. dergelijke installaties. Een dag later ook verschenen in o.a. Leidsch Dagblad (premium artikel). Zie ook tweet NHD.

Energieoverheid.nl 25 januari 2016 "Salderingsregeling: de achilleshiel van zon-Pv". EO publiceerde een artikel over de toekomst van de salderings-regeling, n.a.v. de door Good! / Solar Solutions georganiseerde Solar Business Day (19 jan. 2016). En citeerde mijn ook op die dag grafisch weergegeven opgaves - en met enkele aannames onderbouwde extrapolatie voor 2015 - voor de eindejaars-volumes van PV vermogen in Nederland. 25 januari 2016.

Photon.info "The Netherlands tops 1.32 GW of PV capacity". N.a.v. zijn twee analyses (opzet, afronding) over de nieuwe PIR cijfers werd Polder PV gebeld door Photon. Op basis daarvan werd de volgende samenvatting gemaakt door het vermaarde internationale PV platform. Het wezenlijke onderscheid tussen de (uiteindelijk) altijd hoogste CBS cijfers en de in de ultieme statistieken blijvend achter alle feiten aan hobbelende PIR data zit ook bij Photon nog niet goed op het netvlies. Maar het is al een stuk beter dan in het voorlaatste bericht van 18 december 2015, wat zelfs verouderde CBS cijfers noemde. 13 januari 2016.

Greencrowd 11 december 2015 "2016 wordt het jaar van de postcoderoos" Overzicht van de status van het Nederlandse "fenomeen" postcoderoos door markt kenner Jan Willem Zwang van Greencrowd. Met data voor de "eerste realisaties" aangeleverd door Polder PV. Realisatie kan ondertussen iets zijn toegenomen, zie ook mijn tweet over status Tynaarlo Drenthe, en het in tussentijd tussen aanleveren en publicatie verschenen geweldige overzicht van Schwencke cs., Lokale Energie Monitor. 11 december 2015.

Duitslandnieuws 3 september 2015 "Duitsland en Nederland bouwen minder zonnepanelen". Artikel over curieuze lage, eerste PV cijfers CBS voor 2014, vergeleken met de al lang zichtbare downward trend in de ver over haar top zijnde (ex-) wereldmarkt Duitsland. N.a.v. telefonische interviews met beroemde Kees van der Leun van Ecofys, en Peter Segaar van Polder PV. Helaas nogal wat verkeerde interpretaties van - toegegeven, voor leken complexe en soms ondoorzichtige - ondersteunings-regimes. Salderen op z'n Hollands is in géén geval vergelijkbaar met 20 jaar vaste Einspeise Vergütungen bij de oosterburen! CBS kan nog met een forse update komen in december 2015 (niet genoemd). Vergeten: belangrijk cijfer Solar Trend rapport 2015, wat douane import cijfer van 1 GWp in 2014 toonde, wat extreem veel hoger is dan eerste door CBS geschatte afzet in NL markt (275 MWp). Meest storende fout in artikel: minimaal factor 1.000 te hoog bij berekening Wp/inwoner. Zie correcties/aanvullingen Polder PV op Twitter (hier en hier).

Trouw 1 september 2015 'Stroom wordt snel duurder' - Vergeet het maar. Uit lange reeks artikelen "Vincent wil zon". Hierin de door o.a. Polder PV al jaren geleden ontkrachte mythe dat de (saldeerbare, kWh gerelateerde) stroomprijs elk jaar weer "fors zou stijgen" nader belicht. Met een van de talloze grafieken van Polder PV in het artikel (plaatsing na toestemming van auteur, komt uit sectie financiën, updated). In lezers-reacties weer talloze aannames die rabiaat fout zijn, van lieden die niet snappen hoe energie tarieven in elkaar steken, of die hoogstens een klok hebben horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt. En die er maar op los kletsen zonder inhoudelijke kennis van zaken (helaas endemisch in ons land).

Energie+ 7 mei 2015 (1e pagina, abonnees kunnen hele artikel lezen). "Nederlandse zonne-energieprojecten steeds groter". Artikel over de steeds grotere commerciële, SDE-subsidie gedomineerde PV projecten die recent in versneld tempo het licht zien. Diverse verwijzingen naar werk van o.a. Polder PV, en zijn bijdrage aan webinar voor The Solar Future 2015. Wel helaas een blunder met foto onderschrift: dat betreft niet het (tijdens publicatie) "grootste zonnepark van NL", 2,3 MWp Floriade Vijfhuizen NH (Fl. 2002). Maar het 10 jaar later opgeleverde, ruim 16 maal zo kleine projectje "aan" het grote glazen gebouw, Villa Flora, van Floriade Venlo L. (Fl. 2012, slechts 139 kWp). Polder PV's nog lang niet "complete" projecten lijst bevatte toen al 133 gerealiseerde grotere single-site PV projecten...

Greencrowd blog 9 mei 2015 "Misleiding alom..." Ook Jan Willem Zwang van Greenspread kon het gelieg en bedrieg (of, zoals Polder PV bevroedt: de complete onkunde cq. naïviteit) over de kostprijs ontwikkeling van de variabele [componenten van de] kWh prijs bij talloze marktpartijen niet langer aanzien. N.a.v. een inventarisatie van kletspraatjes over absurde stroomprijs stijging claims bij een dertigtal leveranciers, adviseurs, e.d. die ondergetekende en Henri Bontenbal binnen een uur van het net plukten (er zijn er veel meer, Twitter ik regelmatig over), schreef JWZ een typische verwoestende blog. Die de kWh stijging napraters definitief in het stof zal doen kruipen (hoop ik). Polder PV werd geciteerd en naar zijn website verwezen (zie o.a. links hier, en uitgebreide analyse hier).

SolarPlaza.com 20 april 2015 "Solar energy critical to achieving Dutch climate goals". Artikel van Wessel Simons met quotes van diverse geïnterviewde partijen, incl. Polder PV. Toevoeging laatste cijfers SDE regeling door PPV.

Dutch solar power to increase by 1GW this year - analysts. 10 april 2015. Nota Bene! Foutieve interpretaties en -"citaten", mogelijk vanwege verkeerd begrepen content van webinar waarin (o.a.) Polder PV presentatie hield als opwarmertje voor The Solar Future op 27 mei 2015. Artikel slaat plank ver mis met zogenaamd uit mijn mond opgetekende "1.9 GW solar capacity installed in the country" (heb ik nooit beweerd: voor Solar Trend Rapport 2015 schreef ik minimaal 1,1 GWp eind 2014, met potentie 100-200 MWp meer). Resp. "estimates an increase of around 1.1 GW of capacity in 2015". Heb ik ook absoluut niet beweerd. In (gecorrigeerde versie van) Solar Trend Rapport heb ik drie scenario's weergegeven, luidend 350 MWp (onwaarschijnlijk - veel te laag - basis scenario), 650 MWp ("accelerated growth" scenario), resp. 850 MWp ("rapid roll-out" van SDE 2013 en SDE 2014 projecten, als de financiering snel op orde komt, wat trouwens wel een onzekere zaak is, en dus echt als "max" gezien dient te worden). De genoemde "16 GW" in 2030 werd door mij in de webinar weergegeven als "fysieke barrière", waarboven zeker "aanpassingen" nodig zouden zijn volgens de huidige inzichten van KEMA (onder de nieuwe DNV-GL paraplu).

Dit alles bij elkaar nemend, dus de claims die staan opgetekend in het artikel met een pot zout nemen, vergeten, en u op de feitelijke content van Polder PV zelf richten. Artikel was oorspronkelijk te vinden op de website van ICIS, bekend als "largest petrochemical market information provider and has fast-growing energy and fertilizer divisions". Misschien ligt het daar wel aan... (NB: links zijn later op verzoek van een ingeschakeld marketing bureau verwijderd, u kunt het artikel nog steeds via Webarchive terugvinden)

FD Energie Pro 17 maart 2015 [registratie nodig] "Zonnecellen leggen schimmige routes af van China naar Rotterdam". Vervolg op voorgaande artikel (zie hieronder). Incl. kort commentaar van Polder PV op "ketenbusiness" PV industrie.

FD Energie Pro 10 maart 2015 [registratie nodig]. "Ontduiking heffingen door Chinese solarproducenten harder aanpakken". Artikel van Wessel Simons over deze "hete materie", incl. korte reactie van Polder PV.

Tubantia 27 februari 2015. "Almelo blijkt geen koploper in het opwekken van zonne-energie". Artikel n.a.v. bevindingen van Polder PV dat netbeheer PIR data voor Almelo absoluut niet konden kloppen, wat al rap resulteerde in een heftige correctie door Klimaatmonitor in 2 buurten met veel te veel "geregistreerd" PV vermogen.

Statistics for 2014. Overview of Dutch energy market 12 februari 2015 Kritische analyse van Craig Morris (Petite Planète) van nieuwe prognose cijfers energiemarkt Nederland door EnTranCe / Hanzehogeschool Groningen, waarbij inbreng van Polder PV wordt aangehaald over problemen met NL PV statistieken.

Groene Courant 12 december 2014 "CBS stelt vermogen zonne-energie 17 MW hoger bij". Korte impressie n.a.v. artikel Polder PV over bijstelling CBS cijfer eindejaars-accumulatie PV capaciteit 2013.

FD Energie Pro 24 juni 2014 [registratie nodig]. "Energiebedrijven gaan in zonnepanelen. Zit de klant op hen te wachten?" Artikel van Wessel Simons, met diverse quotes van (kwalificering Simons:) "het cijfermatige geweten van zonne-energie Nederland" Segaar van Polder PV.

Energeia 4 juni 2014 "Ichoosr heeft met groepsaankopen dikke vinger in de Nederlandse zonnepap". Artikel met diverse data uit tijdens The Solar Future door Polder PV gepresenteerde paragraaf over inkoopacties van PV-systemen in Nederland. Zie ook uitwerking van het fenomeen inkoopacties, artikel van 3 juni 2014.

Energeia 26 mei 2014 "Na telling CBS blijken nog veel meer zonnepanelen geïnstalleerd dan gedacht". Artikel n.a.v. eerste CBS cijfers voor PV-markt Nederland in 2013 (n.a.v. voordracht Polder PV tijdens The Solar Future NL VI in Amsterdam op 27 mei), verschenen nadat er een korte telefonische briefing plaatsvond met Polder PV. Iets eerder verscheen op dezelfde dag al een artikel over de nieuwe CBS cijfers op Polder PV, hier.

Blog Jasper Vis 10 mei 2014. Factcheck van Elsevier-artikel over zonnepanelen. Zeer uitgebreide analyse - en ontkrachting - van statements van de bekende (duurzame energie) kritikaster Simon Rozendaal van Elsevier van 10 mei 2014, door Jasper Vis van Dong Energy (Twitter naam: Vision23). Polder PV als vaak geraadpleegde bron van feiten.

Volkskrant 26 april 2014. "Voor privé-zonnepanelen lijkt er geen vuiltje aan de lucht". Schets van huidige situatie zonnestroom markt Nederland, o.a. op basis van telefonisch interview met Polder PV (en van Amerongen / Holland Solar en Schwenke / AS I-Search). Zie ook commentaar op enkele claims in het artikel.

Telegraaf 21 april 2014. "Veel meer zonnepanelen in Nederland". N.a.v. door Solar Today aan Polder PV gevraagde afschatting van het mogelijke aantal zonnepanelen in Nederland. Waarvan een toelichting op genoemde "berekening" (lees: zeer grove schatting) op Polder PV verscheen. Met daarin echter expliciet uitgesproken een nogal fors voorbehoud vanwege de grote onzekerheden. Voor correcties op al te boude claims in het Telegraaf stukje, zie mijn aparte artikel.

Nu.nl 24 maart 2014. "Zonnestroom in jaar tijd bijna verdubbeld". N.a.v. verschenen persbericht van SolarPlaza. Titel duidt op medio februari verschenen PIR data update van netbeheerders in Klimaatmonitor. Totale marktvolume is echter niet bekend en zal (fors?) groter kunnen zijn. Pas in mei 2014 maakt CBS eerste cijfers bekend. Reacties op het artikel bij Nujij.nl.

The ECO Report 2 maart 2014. "Erroneous reports of Dutch PV FIT installations". Door auteur Roy L. Hales herschreven artikel n.a.v. een stuk waar nogal wat aan "rammelde", over de vermeende ontwikkelingen van de zonnestroom capaciteit in Nederland (wederom n.a.v. publicatie PIR update door ondergetekende). Er werden nogal wat zaken door elkaar gehaald in het oorspronkelijke stuk. Na consultatie met Polder PV (per e-mail) werden wat zaken recht gezet, maar perfect is het "definitieve" stuk niet geworden. Zo valt de overgrote meerderheid van de PV-installaties in Nederland beslist niet onder een "FIT" regime, zoals gesuggereerd, maar onder een twijfelachtig uitgewerkte, en ontsporende salderings-regeling (in USA ook wel bekend als het ook daar onder vuur liggende "net-metering" principe). De geciteerde, door PV Tech genoemde "315 MW" aan nieuwe capaciteit die uit de nationale subsidieregeling voor particulieren (2 juli 2012 - 7 aug. 2013) "zou" zijn gerold, berust waarschijnlijk op een foute interpretatie cq. een blunder van de persafdeling van Agentschap NL, zie mijn commentaar van 1 sep. 2013.

Ik heb ook nog wat commentaar toegevoegd onder het artikel. Daar staat een klein foutje in, de PIR update in de Klimaatmonitor database was van 18 feb. 2014, niet 28 feb. 2014. De data zijn echter niet aan "een dag" toegewezen in het Klimaatmonitor overzicht, maar aan "februari 2014". Zie ook pdf.

Later nam ook Clean Technica het stuk van The ECO Report over. Daaronder weer commentaar, waaronder een uitgebreid stuk van mij, en een toevoeging over mogelijke (extra) motivatie om inschrijving in het PIR register te willen vermijden. Zie link.

Solarserver.com 27 februari 2014. "Niederländischer Photovoltaik-Markt hat sich 2013 auf über 300 Megawatt verdoppelt". Samenvatting van feiten PIR update februari 2014, n.a.v. publicatie Polder PV (20 feb. 2014). Eerder verschenen Engelstalige versie niet meer beschikbaar.

Cobouw.nl 26 februari 2014. "Ruim 100.000 installaties met zonnepanelen in 2013". Bericht n.a.v. update PIR register en detail analyse Polder PV. Kort stukje over "voorbehoud" van PPV bij PIR register.

Trouw 16 december 2013. 'Stop stunts met zonnepanelen'. Korte reactie uit telefonisch interview met webmaster van Polder PV, over gemeentelijke bemoeienis met inkoopacties en de reactie van de installatie branche daar op.

Energeia 26 augustus 2013. 'Duizend leveranciers van zonnepanelen actief in Nederland'. Interview n.a.v. artikel van Polder PV, dat de 1.000 leveranciers van zonnepanelen cq. -systemen in Nederland in zicht was gekomen. Zie ook kopie publiek gemaakt op Energiekeuze.nl.

Energie Actueel 22 juli 2013 (Uitgave van Vereniging Energie-Nederland. "SDE-regeling dekt twintig procent van zonnestroom", van de hand van energie journalist Tseard Zoethout. In het laatste stuk wordt Peter Segaar / Polder PV geciteerd, waarbij hij al waarschuwt dat er "gemorreld" kan gaan worden aan de salderingsregeling. Wat later in het jaar inderdaad steeds concreter uit de burelen van EZ naar voren begon te komen (de beruchte "salami tactiek"). Zie ook pdf.

Leiden.nu 28 juni 2013. "EnergiekLeiden start in Stevenshof". Kort interview met o.a. Leidse Stevenshof bewoner Peter Segaar tijdens infomarkt Energiek Leiden voor het winkelcentrum. NB: de frase "geen energierekening" klopt natuurlijk niet. Ook Polder PV blijft torenhoge vastrechten betalen. In 2013 alweer EUR 287,10, alleen voor de elektriciteits-aansluiting...

Roofs juni 2013. "Nederlandse markt zonne-energie groeit hard, maar niet probleemloos". Met o.a. forse samenvatting van presentatie Polder PV tijdens The Solar Future NL V in Eindhoven, van 23 mei 2013. Roofs 6-2013: pp. 12-13.

Energeia 29 mei 2013. "CBS-cijfers over groei zonne-energie overtreffen alle verwachtingen". Samenvatting van Energeia van de bevindingen van het CBS op basis van informatie aangeleverd door Polder PV, en uitwerking daarvan door de webmaster in verschillende artikelen op de site. Later werd op mijn verzoek een kleine correctie geplaatst m.b.t. Wp/inwoner (was niet voor "groei 2012", maar voor "eindejaars-accumulatie 2012"). Zie ook pdf.

ANP Pers Support 1 maart 2013. Persbericht van WISE getiteld "Import sjoemelstroom naar ongekende hoogte". Hierin wordt "expertblog Polderpv.nl" geciteerd die berekeningen heeft gedaan aan de enorme import van Garanties van Oorsprong in Nederland, waarbij ook zijn eerste artikel van 8 februari 2013 werd gelinkt. Die analyse werd trouwens al snel door een nieuw exemplaar gevolgd, gepubliceerd als paragraaf in de CBS cijfer analyse voor 2012. Zie ook pdf.

Eneco Prospect Magazine 26 februari 2013. Citeert data gepubliceerd door Polder PV in algemene beschouwing "Grote groei zonnestroom door kostprijs en saldering". Zie ook pdf.

Energeia 20 december 2012. "CBS krijgt bijles van PolderPV in registratie zonnestroominstallaties". Stukje n.a.v. forse aanpassing van oude CBS statistiek PV-capaciteit in 2011 op basis van onderzoek en leverancierslijst van particulier onderzoeker Polder PV. Zie ook artikel in Groene Courant van 22 december 2012. Energeia artikel hier. Is later ook verschenen in het Financieele Dagblad, op 10 januari 2013.

Zonnestroom Producenten Vereniging November nummer van Power to the People 9(4), gearriveerd op 2 december 2012: pp. 11-12. "Lezersreactie: Hoeveel PV staat/ligt er eigenlijk in Nederland?" Dit is een letterlijke weergave van mijn al op 8 september 2012 aan de Vereniging (waar de webmaster van PPV al jaren lid van is) gestuurde reactie op door hen gebezigde foute getallen over de eigen zonnestroom markt. Die trouwens alweer flink zullen moeten worden bijgesteld over 2011, gezien mijn nieuwste analyse van 29 november 2012 (mogelijk niet slechts "25 MWp" volgens ZPV, maar wellicht zelfs wel 59 MWp). Ook de genoemde Duitse cijfers voor 2012 zijn al weer van nieuwe maandcijfers voorzien, het land is al lang door de 30 GWp PV-capaciteit heen. Voor de laatste inventarisatie zie mijn overzicht van 1 december 2012. Zie betreffende pagina's uit de november issue van PttP, hier.

Energeia 30 november 2012. Artikel n.a.v. overschrijven nationale subsidieregeling 2012 en marktanalyses mogelijke PV-capaciteit in Nederland door Polder PV. Energeia claimt dat "meest accurate gegevens" van deze particuliere site lijken te komen. Zie artikel op Energeia.

Energieenwater.net 25 september 2012. "INGEZONDEN BRIEF: Noodwetjes zijn we heel erg goed in, in dit prutslandje". Samenvatting van e-mail wisseling tussen de webmaster van Polder PV en Jurgen Sweegers van EENW over het loeihete thema "salderen [van zonnestroom] voor de meter", n.a.v. een eerder verschenen artikel van Sweegers over het thema op zijn (geweldige) site. Zie ook pdf.

Energieenwater.net 14 september 2012. "Dit jaar net zoveel extra zonne-energie als in de afgelopen 25 jaar". Waarbij Segaar van Polder PV wordt geciteerd die stelt dat de schatting van 130 MWp nieuwe afzet in 2012 door professor Sinke (ECN) mogelijk zelfs nog aan de bescheiden kant is, en zou kunnen uitkomen tussen de 145 en 175 MWp. Zie link, of ook pdf.

Roofs juni 2012. Samenvatting van The Solar Future conferentie met verwijzing naar bijdrage Polder PV.

NRC Next 7 juni 2012. Stéphane Alonso. Die zon is van ons allemaal. Geen panelen, wel panelen, wel panelen, geen panelen. - NRC Next 7(58): pp . 4-5 (+ voorblad). Vergelijking Duitsland versus Nederland m.b.t. implementatie zonnestroom. Met o.a. interview citaten met Segaar/Polder PV en Koot/SolarPlaza n.a.v. bevindingen The Solar Future conferentie op 24 mei 2012. Zie ook pdf. En leuke tweet van ex-ruimtevaarder en duurzaam energie professor Wubbo Ockels..

Storify.com (Energiemedia), gevonden 30 mei 2012. "Solar Future 2012: samengevat in 10 punten". Goede samenvatting van de conferentie van 24 mei 2012. De webmaster van Polder PV (lezing) wordt meermalen geciteerd. Zie ook commentaar op nieuwspagina Polder PV, van 30 mei 2012. Zie ook pdf.

Trouw 25 mei 2012. "Zonne-energie groeit dit jaar sensationeel". Refererend aan de "ruim 80 megawatt" (specifiek verteld: 84 MWp) die Polder PV (zonder het woord "sensationeel" te bezigen) aan de hand van voorspellingen liet zien als potentiële marktgroei voor Nederlandse PV in 2012. Voor het artikel in Trouw (70e jaargang, nr. 20719), zie deze link.

Energeia 25 mei 2012. "Lenteakkoord: zonnebranche kijkt gegeven paard mopperend in de bek". N.a.v. verschijnen van het "Lenteakkoord" werd de webmaster van Polder PV telefonisch gepolst wat hij vond van de plannen voor "weer een subsidie". Zie pdf.

NRC Next 30 april 2012. Voor de rubriek Next Checkt onderzocht NRC journaliste Thalia Verkade hoe het zit met de verhouding in de geplaatste hoeveelheid zonnestroom capaciteit tussen België en Nederland in het jaar 2011. Polder PV werd uitgebreid geraadpleegd voor de harde cijfers. Gehele artikel hier (pdf). Zie ook onder oorspronkelijke artikel voor enkele reacties.

Energieenwater.net 19 maart 2012. Jurgen Sweegers van EeWN gebruikte gegevens van Polder PV voor een kort artikel over de verschillen tussen de PV markten in de aangrenzende gebieden Vlaanderen, Nederland, en Duitsland. De verwijzing naar het "opgestelde vermogen" in Nederland betreft natuurlijk de totale elektrische capaciteit (die nooit continu volledige actief is). Die was eind 2010 26,6 MWel groot volgens CBS, en is dominant fossiel georiënteerd. Gehele artikel hier (pdf).

Energieenwater.net 1 december 2011. Reactie van Polder PV op de suggestie dat KPN een primeur zou hebben met een "PV-Privé" project. PPV toont aan dat er al in het begin van deze eeuw vergelijkbare projecten zijn geweest -al is het allemaal niet van een leien dakje gegaan - en dat Centrosolar eerder in 2011 al met een grootschalig PV-Privé programma is begonnen. E-mail van Polder PV door Sweegers geplaatst op zijn site.

Energieenwater.net 1 september 2011. Reacties van Polder PV op vragen van Sweegers over "Zonnepanelen I, wat komt er kijken bij de plaatsing op het dak?". Zie link.

Energieenwater.net 18 augustus 2011. Reactie van Polder PV op de claim dat het door Horizon Energy gerealiseerde - fraaie - PV-project op de langste skihal ter wereld in Bottrop, BRD, een "groot" systeem zou betreffen. E-mail aan de redactie daar werd door Jurgen Sweegers geplaatst op de site.

Energeia 12 mei 2011. "Kan zonne-energie zonder zijwieltjes fietsen, of is toch een overheidshandje nodig?". Auteur: David Duijnmayer. Eerste deel van tweeluik. O.a. beschouwing over het marktvolume van de Nederlandse zonnestroom markt met verkorte weergave van telefonisch interview met Polder PV. De titel van het stuk slaat natuurlijk helemaal nergens op in een tijd waarin de goedkoopste PV-installaties van hoge kwaliteit in Duitsland worden verkocht en het vaste, in Wet vastgenagelde, twintig ("plus") jaar invoedingstarief voor de op het net ingevoede zonnestroom 28,74 Eurocent/kWh bedraagt voor nieuwe installaties tm. 30 kWp. Terwijl krakkemikkig en hoogst onzeker "salderen" van zonnestroom in Nederland actueel voor een all-in contractprijs van 21-23 eurocent/kWh wordt gerealiseerd (als je geluk hebt). Gehele artikel hier (pdf).

Scriptie T.M. Molenaar 12 april 2011 (Master Thesis). The Energy Mismatch. Changes in the load demand curves in the Dutch residential sector as a consequence of a wide-scale implementation of decentralised energy generation technologies. Univ. Utrecht, 114 pp. Met toestemming van Polder PV gebruikt grafiek seizoenseffecten van 93 Wp modules PPV op pagina 21. Originele figuur zie hier. Publicatie hier (pdf).

Energieenwater.net 6 januari 2011. "Duitsers hebben wel begrepen hoe decentrale energie-revolutie werkt: 440 MW op één dag". Auteur: Jurgen Sweegers. Beschouwing over zonnestroom markt in Duitsland. Harde data aangeleverd door Polder PV. Copyright © Energieenwater.net. Gehele artikel hier (pdf).

Energeia 8 augustus 2008. "Van vergunning naar productie zonne-energie: 'een tranendal voor de particulier'". O.a. reactie van Polder PV op het nieuwste subsidie speeltje van de overheid: de SDE. Zie ook artikel hier (pdf).

Energeia 15 januari 2008. "Eneco zwaar de dupe van nieuw maximaal metertarief, Nuon profiteert sterk". Energeia bericht over brief van Polder PV waarin hij uitweid over de dramatische effecten bij de nieuw door NMa vastgesteld meettarieven, o.a. resulterend in prijsverhogingen van zo'n 30% bij miljoenen enkeltarief klanten. Zie ook introductie en Meetdienst Hoax dossier op Polder PV.

Energeia 16 oktober 2007. "Over de onzin van pakketjes stroom en netaanpassingen voor decentrale opwek." Energeia citeert uit reactie van Polder PV op onderzoek van Jos Meeuwsen (TU Eindhoven) over "mensen die in 2050 pakketjes stroom uploaden en downloaden alsof het internet is"...

Andere/oudere artikelen "Polder PV in de pers" hier.


"Zienswijzen" e.a. (semi-) juridische "acties" via DTe/NMa/ACM (waarin de webmaster van Polder PV een rol heeft gespeeld. Nota bene: diverse links lopen tegenwoordig helaas dood. Dat heeft niet alleen met diverse naamswijzigingen te maken, bijv. DTe >> NMa >> ACM, maar ook soms met andere zaken...)

Zienswijzen op consultatiedocument en conceptbeleidsregel Warmtewet. Consultatie procedure met 40 (!) zienswijzen van talloze organisaties op het "consultatiedocument" van de Energiekamer van de NMa over de regulering voor de Warmtewet, 14 januari 2010. Heftige documenten, doorspekt met juridische, financiële, sociale, en economische rimram. Lijst. De webmaster van Polder PV, ook onverkozen/gebonden aan de stadswarmte, deed zijn duit in het zakje onder zienswijze nummer 10 (pdf).

Nota bene: "Er is besloten de wet op enkele punten aan te passen. Het gevolg is dat alleen de maximumprijs het uitgangspunt van de tariefregulering wordt. De redelijke prijs zal komen te vervallen. Daarmee is ook de noodzaak voor het opstellen van een beleidsregel voor de invulling van de redelijke prijs komen te vervallen. Dit betekent dat de zienswijzen die de NMa heeft ontvangen op de beleidsregel redelijke prijs niet meer behandeld kunnen worden. De ingeleverde zienswijzen zijn daarom ook van de website verwijderd."

Wijziging TarievenCode Elektriciteit - invoering capaciteitstarief. Besluit 10 december 2008. Nog zo'n fijn "eindejaars" presentje van de NMa: het felbestreden, met dikke pakken papier er door geramde en nu al beruchte capaciteitstarief voor zowel de elektra- als de gasaansluiting in "volle glorie". Tientallen pagina's doodvermoeiende juristenbende. In het Elektra besluit wordt de 14 pagina's tellende kritische zienswijze van Segaar in een hoek getrapt (Besluit, "randnummers" 69-70) omdat hij zogenaamd "geen belanghebbende" is, en "hoeft" er dus zogenaamd niet op zijn fundamentele kritiek op dat ***tarief ingegaan te worden door de mooie dames en heren van de NMa. Resultaat: capaciteitstarief terreur over Nederland, het resultaat van jarenlang stiekem en hondsbrutaal lobbywerk van de fossiele bobo's van EnergieNed en hun vrindjes bij EZ...

Besluit tot vaststelling maximum meettarief voor kleinverbruikers elektriciteit voor het jaar 2008. Besluit 20 december 2007. Segaar haalde alles uit de kast om te voorkomen dat hij en miljoenen andere enkel tarief klanten genaaid gingen worden door absurde tariefstijgingen van de meetdienst voor elektriciteit waarvan de politieke bedoeling zogenaamd was om die te laten reguleren en verdere stijgingen te voorkomen. Maar die met "hulp" van de "marktwaakhond" (...) en, uit der aard, van zowel de verzamelde netbeheerders en de leveranciers organisatie tot een nog grotere verschrikking heeft geleid in het onderhavige document. Eindresultaat voor Segaar (en alle andere enkel tarief klanten bij Continuon): 30% extra verhoging van de meterhuur (voor een meter die al sinds 1989 in de meterkast hangt en prima werkt)... U begrijpt: het schuim komt weer op de lippen zodra de polderboy dit bericht weer leest. Zeker als u ook nog eens beseft, dat de wijze van berekenen van "het gemiddelde meetdienst tarief" waarschijnlijk berust op foute aannames, en het eindresultaat dus zelfs ook nog eens te hoog is vastgesteld... (Essent netbeheer enkel tarief klanten gingen er zelfs 38% op achteruit...). Zie ook de uitgebreide rapportage over deze Meetdienst Terreur, met spreadsheets screendumps, op de aparte pagina.

Besluit tot geschilbeslechting inzake aanvrager vs Continuon inzake het in rekening brengen van een tweede vastrecht bij teruglevering van elektriciteit aan het net. Besluit 6 juni 2007. (Besluit Geschilbeslechting NMa) Klinkt mooi, maar "het proces" was een verschrikking. Continuon heeft daadwerkelijk dubbele vastrechten (TOVT) in rekening gebracht bij arme, van niets wetende decentrale opwekkers van een beetje zonnestroom (om de niet gerealiseerde wettelijk verplichte variabele transportkosten via een superranzige truuk financieel te neutraliseren), en heeft dat uiteindelijk allemaal van de NMa terug moeten draaien met terugwerkende kracht. Niet dat ik, afgezien van een hoorzitting in Den Haag formeel en inhoudelijk "gehoord" werd. We hebben hier nog steeds een salderende Ferrarismeter, en de NMa vond, op instigatie van Continuon, dat ik niet "vooruit kon lopen" op een nog niet bestaande situatie (die bij invoering van een ongevraagde "slimme meter" beslist gerealiseerd zal gaan worden), en dat er dus niet inhoudelijk op mijn argumenten ingegaan hoefde te worden in het uiteindelijke Besluit). Maar ik kreeg wel een voor Continuon vernietigende brief uitgereikt, en ik kreeg uiteindelijk toch gelijk in nog een tweede, separate brief die geen onderdeel uitmaakt van dit beruchte dossier: er mag maar eenmalig vastrecht voor transport ("TOVT", transport onafhankelijk verbruiks-tarief...) in rekening worden gebracht bij die al vele jaren door salderingsterreur geplaagde microscopische decentrale opwekkers van een beetje zonnestroom... Het dossier is een paar centimeter dik, u mag het komen inkijken...

Besluit tot wijziging TarievenCode Elektriciteit inzake toepassing systeemdienstentarief bij kleinverbruikers met zelfopwekking. Besluit 26 september 2006. Segaar ziet beren op de weg bij de zoveelste "wijziging van de TarievenCode" m.b.t. systeemdienstentarief (wat door de regionale netbeheerders aan TenneT afgedragen moet worden), zond een "zienswijze" in, kreeg (uiteraard...) slechts gedeeltelijk zijn zin, waarna de "bedoeling" van de wijziging scherper geformuleerd, en deels met tekstsuggestie van Segaar in het definitieve Besluit werd opgenomen...

Het blijft NEEderland, natuurlijk...


Artikelen/brieven niet geplaatst

Geschoffeerd. Reactie op "opinie" artikel van der Hoeven (EZ) over afschaffing van duurzame energie subsidies (SDE), ingestuurd naar Volkskrant, 30 maart 2010. Korte reactie, niet geplaatst door VK, dus zelf maar weer gedaan.

NRC 18/19 juli 2009. Analyse van artikel over het Duitse EEG en een "ingezonden brief" die het EEG afkraakt. (31 juli 2009, niet ingestuurd, te lang). Uitgebreide inhoudelijke analyse van zowel het oorspronkelijke artikel in het NRC als van de daar op volgende "lezersbrief".

De krokodillentranen van Continuon aangeboden aan Volkskrant, 16 april 2008, m.b.t. de poeha van de directeur van netbeheerder Continuon over de "slimme meter" die ons allerlei "zegeningen" zou moeten gaan brengen, maar waar Polder PV nogal wat kanttekeningen bij plaatst. Ook in relatie met een suggestieve en foutieve opmerking van de Volkskrant over een vermeende relatie met de recent in het leven geroepen SDE regeling... Downloadbaar Word document

"SDE regeling zonnestroom" aangeboden aan Volkskrant, 8 maart 2008, over diverse fouten en een te gekleurd beeld m.b.t. de invoering van de SDE subsideregeling voor PV in Nederland

"Onzekerheden" bij splitsing? aangeboden aan NRC, 7 juli 2006, over onzin rond mogelijke problemen rond decentrale opwekking van (duurzame) elektriciteit)

Nog meer klinkklare nonsens aangeboden aan Energie+, mei 2006, n.a.v. complete onzin uitspraak over "80% niet werkende Nederlandse zonnecellen" van een NUON Tecno medewerker


 
 
 
© 2006-2016 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)
^
TOP